Keresés

Részletes keresés

staubach Creative Commons License 2020.03.18 0 0 5849

Római zokni.

staubach Creative Commons License 2020.03.18 0 0 5848

wikiről ollózva, ha valakit érdekelne most...

staubach Creative Commons License 2020.03.18 0 0 5847

A légió csatarendje[szerkesztés]Erődített várost ostromló legionáriusok Traianus oszlopárólRómai centurio-nak öltözött hagyományőrzőRómai pénzérme, Antoninianus császár pilumot és egy gömböt tart a kezében

Az ókori Róma szárazföldi hadviselésében a királyság koráig fennmaradt a régi dór phalanx, mint a légiók csatarendje. Ezt a rómaiak az etruszkoktól vették át; ennek alapján a nehéz gyalogságot előbb három, később hat sornyi mélységű arcvonalban állították föl. Ez a nehézgyalogság, az első három osztályból, alkotta a légió harcerejének legnagyobb részét.[2]

A 4. és 5. osztályba tartozó könnyű fegyverzetű katonák (rorarii), akik hajítódárdával és parittyával harcoltak, kezdték az ütközetet, támadásuk után a phalanx mögé húzódtak vissza és általában a légió tartalékát alkották.

A római (nemesi) lovasságnak a királyság korában, egészen Servius Tulliusig fontos feladata volt: mint nehézlovasságot arra használták föl, hogy az ellenséges vonalat áttörje. A későbbiekben a lovasság jelentősége csökkent és leginkább a szárnyakon, az ellenség bekerítésére vagy visszavonulásának megakadályozására használták.

Feltehetően a samnis háborúk tapasztalatai késztették a rómaiakat a manipulusrendszer bevezetésére, hogy fokozzák a légiók mozgékonyságát, manőverezőkészségét, és így mind támadásra, mind védekezésre, illetve közel és távolharcra is alkalmassá tegyék. Ekkor már nehézfegyverzetű légiókat is alkalmaztak, mint a támadó sereg tartalékait.

Az átszervezés eredményeként a phalanxot három hadrendben v. hadoszlopban (triplex acies) állították fel. Az első rendbe (prima acies) került a hastati 10 manipulusa, egymástól körülbelül olyan távolságnyira, mint amekkora egy manipulus arcvonalának a hossza; a második rendbe (secunda acies), az első rend manipulusai közt hagyott hézag irányába, jutott a principes 10 manipulusa; végül a harmadik rendbe (tertia aceis), valamivel hátrább, a hastati manipulusaival egyvonalban, a triartii 10 manipulusa. Ezt az elrendezést quincunx néven ismerték. Ebben a csatarendben általában a triartii manipulusai voltak a legtapasztaltabb és legjobban felszerelt katonák, akikre a csata kimenetelének eldöntése várt.

Bár a későbbiekben a manipulusokat a könnyebb manőverezés érdekében két-két centuriára osztották fel, de a manipulus egysége megmaradt, mert a két centuria egymáshoz zárkózott s a jobb szárnyon álló centurio vezetése alatt állt az alakzat. A manipulus katonáit oldalt és hátul zárt rendekben (confertis ordinibus) egymástól kb. 89 cm-re álltak, ritkultabb rendekben (laxatis ordinibus) ezt a távolságot megduplázták.

A támadást a könnyű fegyverzetű katonák (velites) kezdték meg és amikor az ellenség lőtávolon belülre ért, a manipulusok mögé húzódtak vissza. A közelharc során először a hastate manipulusai csaptak össze az ellenséggel, majd ha ezek engedni voltak kénytelenek, a manipulusaik közt levő nyilásokon a principes manipulusai léptek elő, előbbiek visszahúzódtak; a principes kimerülése esetén (res ad triarios venit = végsőre kerül a dolog) a triarii vagy pili manipulusai, akik addig pajzsaik mögött térdeltek, fölemelkedtek és beavatkoztak a küzdelembe.

Scipio Zamánál a quincunx csatarend helyett mind a három rend manipulusait egy irányban állította föl egymás mögött, hogy a punok elefántjainak szabad utat nyisson.

Római lovasság[szerkesztés]

A lovasság a római harcmodorban, és ennek megfelelően a csatarendben is, a királyság kora után már csak mellékes szerepet játszott. A könnyű fegyverzetű lovasságot általában a csatarend nyílásainak kitöltésére használták és centuriánként megoszolva manipulusaik két oldalára léptették föl. Amikor szükség lett a nyílásokra (akár az ellenség elefántjainak átengedése miatt, akár azért, hogy a légionáriusok fegyvereik kényelmesebb kezelése céljából soraikat tágabbra nyithassák, akkor visszavonultak manipulusaik mögé.

A légiók csatarendje a zsoldos hadsereg korában[szerkesztés]

A manipulusrendszerben a census alapján osztották be a katonákat az egyes rendekbe. A birtokviszonyok változása miatt szükségessé vált előbb a censusfok leszállítása, majd később a toborzás (conquisitio) bevezetése. Marius az egész légiót egyforma fegyverrel, a pilum-mal és rövid karddal látta el és minden rangkülönbséget megszüntetett az egyes seregrészek között. A kimberek elleni háborúban a manipulus rendszer gyengeségei is napvilágra kerültek, mert a hármas tagolás hosszabb és statikusabb csatákra volt kitalálva. A kimber törzsek harcmodora viszont az első roham erejére és a rómaiak csatarendjének megbontására épült, és a manipulusrendszer nyílásai megkönnyítették a kimber lovasság áttörését és a római csatarend felbomlását.

Szükségessé vált tehát az egész légió megerősítése, illetve a korábban tartalékban tartott elit manipulusok, a triarii elosztása. Már a harmadik pun háborúban is egyesítették a manipulusokat úgy, hogy egy rendben 10 manipulus helyett 5 kettős manipulus állt, megfelelő távolsággal. Marius reformjai nyomán a légiót tíz, 400-500 katonából álló cohors-ra osztották fel és mind a 10 cohors egy vonalban (simplex acies) állt fel. Később Julius Caesar triplex aciest formált, az első rendbe 4, a másik kettőbe 3–3 cohors-t állított.

Cohors csatarend[szerkesztés]

Minden cohorsban a három manipulus egymás mellett sorakozott fel, az egyes manipulusok két centuriája szintén egymást mellett állt. A cohorsok között és mögött kb. egy cohors-nyi távolság volt, csak a harmadik rend állt ettől hátrább, hogy szükség esetén könnyebben manőverezhessen. A cohors formációban felálló légió támadása történhetett:

  • egyenes vonalban (longa fronte), úgy, hogy a gyalogság a középen (media acies) foglalt állást, a lovasság (socii és auxilia) pedig a szárnyakon;
  • ferde csatarenddel (obliqua acies), amikor például a jobbszárny (dextra acies) az ellenséget szárnyban támadta meg s a balszárny (sinistra acies) hátrább maradva csupán az igazodásra, vagyis az arcvonal fenntartására ügyelt;
  • ék alakban (cuneus, katonanyelven: caput porcinum), mikor a csatarend közepe a két szárny hátrébb maradásával ékformában nyomult előre az ellenség centrumának áttörésére;
  • az ellenség ék alakban végrehajtott támadása ellen olló alakú (forfex) vagy öblös csatarenddel (sinuata acies) védekeztek;
  • bekerítés (orbis) esetén a cohorsok kört alkottak.

Augustus császár uralkodása alatt, és egy ideig utána is a kettős csatarend volt szokásban, amelyben mind az első, mind a második rend 5 cohorsból áll. A későbbi császárok azonban a phalanx csatarendre tértek vissza, amely egy Hadrianus idejéből fennmarad leírás alapján így nézett ki: a légionáriusok 8 hézagtalan sorban álltak fel; a sorok közül az első négy pilummal, a hátsó négy pedig lanceával van fegyverkezve; a 9-ik sort íjas auxiliares képezték; a phalanx két szárnyán és háta mögött állt a lovasság, és végül leghátul egy válogatott csapatokból szervezett tartalék.

Római tengeri hadviselés[szerkesztés]

A punok ellen viselt háborúk késztették Rómát először hajóhad kiállítására, bár hadihajóik voltak már előbb is. Eleinte a tengeri ütközetet is a szárazföldi hadviselés mintájára, személyes harccal törekedtek eldönteni; a csata során kapócsáklyák (corviharpagones) segítségével az ellenséges hajót a támadó mellé húzták és onnan támadták. Ekkor még nem alakítottak ki csatarendet a hajóknak. Az Ecnomus-foki csatában a punok egyenes vonalú csatarendjével szemben a római hajóhad háromszöget alakított ki, melynek egyik szöge ék alakban az ellenséges vonal felé irányult, a háromszög alapja pedig kettős vonalból áll.

A későbbi tengeri hadviselésben a rómaiak rátértek az egyenes vonalú csatarendre, amelyet egyszerűen kettősre (acies duplex), ritkábban egyesre (acies simplex) formáltak. Hogy a csatarendnek nagyobb mozgékonyságot adjanak, a két szárnyat és a közepet időnként elkülönítik. Bekerítés céljából előfordult még a hold alakú csatarend (acies lunata v. falcata) is.

staubach Creative Commons License 2020.02.26 0 0 5846

Igen és ez mit jelent?

Előzmény: fakó bakó (5845)
fakó bakó Creative Commons License 2020.02.25 0 0 5845

Egy pórul járt római a csatatérről.

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 -1 1 5844

Az is izgalmas, hogy aki behatóan szeretné tanulmányozni Traianus oszlopát, ne Rómába menjen, hanem Bukarestbe.

 

 

A Bukaresti Nemzeti Muzeum minden egyes szelvényét lemáspltatta és közvetlen közelrúl domborművenként megcsodálható.

 

 

Az eredetinél Rómában a magassága miatt ez nem lehetséges, de azt hisezm ez látható a fotokon is.

 

Bukarestben még nem voltam.

 

foto letöltött

 

Előzmény: staubach (5842)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 5843

Nem tudok róla, hogy Rómában ezekhez fogható győzelmi emlékoszlop állt-e valaha, de azt tudom, hogy Konstantináolyban igen. De ezek ma már nem állnak.

 

Az egyik Arcadius oszlopa, a másik pedig Justinianus oszlopa.

 

Ezek mára rekonstrukciókon maradtak fenn, az Ottomán időszakben földrengések meggyengitették az alapzatukat és a Török Birodalom ugy döntött, nem restauráltatja őket és eltávolitották.

 

 

 

 

 

Előzmény: staubach (5842)
staubach Creative Commons License 2020.01.25 0 0 5842

Ja, Dák és Markomann...

Előzmény: Törölt nick (5841)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 5841

Traianus oszlopa és Marcus Aurelius oszlopa. Róma két fennmaradt császári oszlopa.

 

Különböző hadjáratokat mesélnek el.

 

 

foto panthera

 

 

 

 

Előzmény: staubach (5840)
staubach Creative Commons License 2020.01.25 0 0 5840

Auxililovasok, a Traianus oszlop alapján...

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.29 -1 0 5839

két római lándzsatipus Carnuntumból.

 

foto Cracowius

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.25 0 0 5838

és remélem a 3 napja lezárult Saturnália fesztivál is kellemesen tellett sok erkölcstelenséggel és bulival :)

 

A római naptár szerint a héten Compitalia fesztiválja van,

 

 

A Compitalia (latinul: Ludi Compitalicii) évente egyszer ülték meg  Lares Compitales az útkereszteződések helyi isteneinek tiszteletére, ott áldoztak tiszteletükre ahol két vagy több út találkozik.

 

Lares istenek gyűjtő név,  egyfajta őrző védő istenek és istennők, egyben házi istenek is voltak. Olyasmi a Lares mint ma az őrangyalok. A császár Larese egyben Róma Larese is (őrző védő istenei). 

 

Néhány író azt állítja, hogy Tarquinius Priscus vezette be. Dionysius szerint Servius Tullius alapította a fesztivált. 

Mások pedig állitják, hogy Tarquinius Priscus nem alapitotta, hanem csak felujitotta az ünnepségeket.

 

A köztársasági időkben, Kr. e. 68-ig sportjátékok is kapcsolódtak hozzá. Utána a sportesemények megszüntek, csak a fesztivál maradt. 

 

A története: Tarquinius Superbus király, azt a jóslatot kapta az orákulumtól, hogy Róma családjainak boldogságáért és egészségéért "fejet áldozzon fejért" azaz  áldozzon fel egy egy gyereket Mania istennőnek ő volt az anyja a királyi Laresnek. Ebben az időben embert is áldoztak Rómában. Brutus, mihelyt az etruszk királyokat letaszitotta a trónról a gyerek fejek áldozatát fokhagyma és mákgubó fejekkel helyettesitette

 

(Etruszk királyok idejében ismert volt az emberi áldozat). Brutus a köztársaság első konzulja volt Kr. e. 509-től. A Római Köztársaság megalapitoja. (Nem keverendő össze a "Te is fiam Brutus"-al)

 

A festivált egy magister elnökölte, aki ez alkalommal viselhette a toga praetextat (a bibor szegélyű togát).

 

 

A Kr. e. 40-es években az ünnepség szünetelt. Majd Augustus felujitatta. De az Augustus féle vallási reformok következtében a régi Lares tisztelete (királyi majd köztársasági) megszünt, és a császár Larese (császár személyi istenei) lett/ek egyben az állam őrző istenei is: az állam Larese.

 

Augustus rendeletére tették a Lares kultuszt és a szobrokat a kereszteződésekhez és Lares papjainak, Augustus parancsára, mindig libertinusokat, azaz felszabaditott rabszolgákat választottak.

 

Előzmény: staubach (5837)
staubach Creative Commons License 2019.12.25 0 0 5837

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új évet minden fórum látogatónak! Jövőre immár tizenöt éve....

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.18 -1 0 5836

A RÓMAI ÉV

 

 ide is illik, jó lenne ennek tudni a pannoniai vonatkozását is.

 

Szó volt a római ünnepekről és fesztiválokról. Vannak köztük állandó ünnepek és változó dátumu ünnepek, állami ünnepek, vallási ünnepek és családi ünnepek, ahogy napjainkban is.

 

Az eltérés, hogy a rómaiaknak nem csak éves ünnepeik voltak, de olyanok is amit évente 2x vagy 3x is megünnepeltek.

 

 

 

A RÓMAI NAPTÁR

Március 1 Matronália  Juno, az Anyák Napja és egyben a római Ujév

Március 14 Equirra és Equus October 3

Március 16-17  Argei

Március 17 Liberalia

Március 19-23 Quinquatria Minerva istennő ünnepe

Március 23  Tribulustrium

Április 1 Veneralia

Aprilis 4-10 Megalesia

Aprilis 5-8 Latin fesztival Feriae Latinae (változo ünnep, de áprilisban).

Április 17-20 Fordicidia

Április 20-27 Cerealia

Aprilis 21  Parilia

Aprilis 23 Vinalia Urbana

Április 25 Robigalia

Aprilis 27-30  Floralia

Május 9 Lemuralia 1. nap  

Május 11 Lemuralia 2. nap

Május 13 Lemuralia 3. nap

Május 14-15 Argei

Május 15 Mercuralia

Május 17-19 Tauriai játékok (változo május közepe és jun között).

Május 29  Ambarvalia

Junius 10 Rosalia Rózsafesztivál (változik évről évre május és julius között)

Julius 5 Poplifugia

Julius 7 Caprotina

Julius 13-21 Apolló játékok

Julius 19-21 Lucaria

Julius 23 Neptunalia

Julius 25  Furrinalia

Augusztus 13-15 Memoralia

Augusztus 19 Vinalia rustica

Augusztus 21  Consualia

Augusztus 23 Vulcanalia

Augusztus 25  Opiconsivia

Augusztus 27  Volturnalia

Szeptember 5-19 Római sport és szinházi fesztivál Ludi Romani

Szeptember 13  Epulum Jovis

Szeptem ber 23 Augustalia

Október 11 Meditrinalia

Október 12 Augustalia

Október 15 Equus October 1.

Október 15-30 Capitoliumi játékok

Október 19  Armilustrium

November 4-17 Ludi Plebei Népi Játékok

November 13 Epulum Jovis (a második kisebb)

November 24-től December 17-ig Brumalia

December 11 Septimontium

December 15 Consualia

December 17-21  Saturnalia

December 19 Opiconsivis

December 22-29 Compitalia

December 23 Larentalia

Január 11-15  Carmentalia

Január 24-26 Sementivae

Február 13-22 Parentalia

Február 13-15  Lupercalia

Február 15 Amburbium (febr valamikor tentativ)

Február 17 Quirinalia Janus isten ünnepe

Február 21-28 Ferália (néha március 2-ig is)

Február 22 Caristia

Február 23 Terminalia

Február 24 Regifugium

Február 27 Equirra  és Equus Oktober 2.

Előzmény: staubach (5835)
staubach Creative Commons License 2019.11.22 0 0 5835

Tehát a királyság óta, Traianus idején biztosan, de valószínűleg, a principátus végéig...

Előzmény: Törölt nick (5833)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.21 0 0 5834

Például az, hogy csatazajban az orditott utasitások elvesznek, olyan jelzés kell ami a csataorditásokon, fájdalomorditásokon etc. tulhallatszik.

Előzmény: staubach (5831)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.21 0 0 5833

és persze azt is hozzá kell tenni, hogy melyik időben, mert még a császárság is több évszázadot fog át, a katonai rendtartás sem megváltoztathatatlan.

 

Szvsz részletek esetében nem mindig lehet célszerű általánosságban beszélni hanem kb. igy Traianus alatt, Caesar alatt, Diocletianus alatt, Caracalla alatt etc. igy és igy volt/lehetett/ ábrázolták, ami nem jeélenti azt, hogy általánosan vonatkoztatható a teljes császárságra, köztársaságra vagy királyságra.

 

 

Előzmény: staubach (5832)
staubach Creative Commons License 2019.11.20 0 0 5832

A képen is látható, hogy a legio zászlóvivője, nem hordott hagyományosan sisakot. Tehát elgondolkodtató az a megállapítás, mennyire is vehetjük biztos információforrásnak, a Traianus oszlopot. Mer egyszer hivatkoznak rá. máskor leszólják, megkérdőjelezik, a hitelességét. Mondjuk nekem személy szerint, nem világos, hogy csatában hordott e sisakot, vagy csak felvonuláskor nem.

staubach Creative Commons License 2019.11.09 0 0 5831

Ez egy spekuláció. De van valamiféle alapja.

Előzmény: fakó bakó (5830)
fakó bakó Creative Commons License 2019.11.08 0 0 5830

Mondjuk a centúrió sípszavára történő csatasor váltás elég vitatható rész.

Előzmény: staubach (5829)
staubach Creative Commons License 2019.11.04 0 0 5829

Na most, ez azért rendkívüli filmrészlet, mert itt, megpróbálták legalább a látszatát megőrizni, a rendezett, római harcmodor bemutatásának!

Előzmény: staubach (5828)
staubach Creative Commons License 2019.11.04 0 0 5828
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.15 0 0 5827

Kiállitva nincs. Raktáron van, megvan még, ellopták?

Előzmény: staubach (5825)
staubach Creative Commons License 2019.10.14 0 0 5826

Érdekes a hosszú újjú láncing és a csataszoknya kívűli hordása!

Előzmény: staubach (5825)
staubach Creative Commons License 2019.10.14 0 0 5825

Castricius Victor sírköve ( Aquincum ) és a rekonstrukciója, a rajzoló szerint...

staubach Creative Commons License 2019.09.07 0 0 5824
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.03 0 0 5823

Igen, az első kinagyitva

 

 

Előzmény: staubach (5822)
staubach Creative Commons License 2019.09.03 0 0 5822

Jobban megnéztem, valóban három féle pikkely, de a felső egészen apró.

Előzmény: staubach (5821)
staubach Creative Commons License 2019.09.03 0 0 5821

A három kettő. Láncszövet és két féle pikkely páncél....

Előzmény: Törölt nick (5820)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.02 0 0 5820

Ezek is páncélingek, de nem bőr, hanem vas páncél lemezek.

 

Három különféle tipus.

 

Mindegyik Carnuntumból került elő.

 

foto Cracowius

 

 

Előzmény: staubach (5818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!