Advantages: Good conductivity: uniform distribution on the bottom and the skirt; traditional; sturdy; micro-roughness on the metal’s surface: enables seasoning (natural anti-adhesion). Iron favours the Maillard reaction.
Composition: Natural material made of iron. Iron used: EN 10130 DC01
2 types of iron used by de Buyer:
White sheet: "classic" iron
Blue sheet: blue sheet blued on the surface with a thermal treatment. Natural colour, no coating. This thermal treatment makes the metal more resistant to oxidation.
Magnetism: Extremely magnetic, no sandwich bottom. Only ranges that are thick enough are compatible with induction (at least 2mm thick)
Specific features: Change of natural colour following contact with heat. It turns blue, purple.
Functions: Sear, brown, grill.
Food cooked: Red meat, omelettes, fish, crêpes, potatoes, vegetables (except tomatoes and other foods with an acid taste).
Reminder of ranges and compatibility with heat sources:
Mineral B Element, white sheet (all hobs including induction)
Carbone Plus, white sheet (all hobs including induction)
Force Blue, blue sheet (all hobs; induction at moderate temperature)
La lyonnaise, blue sheet (all hobs except induction)
Szia, pár napig nem jártam erre. Látom van a készletedben mindenféle darab. Egyelőre én még csak serpenyőben gondolkodom, ami a második, harmadik és negyedik képeden van olyat fogok elsőre venni, illetve mellé még kipróbálom az öntöttvas serpenyőt is. A szénacél serpenyőid neked milyen falvastagságúak? 1,5 mm falvastagsággal találtam már több helyen is, de azt kissé vékonynak éreztem fogásra. Inkább kiadom a több pénzt érte csak legyen kellően vastag.
No akkor megmutatom milyen serpenyoim, labosaim vannak... mert en is vegigjartam a lehetosegeket - sokszor elboktem :)) dologokat, es meg biztos fogok is... de... az eredmeny finom etel - es kevesebb veszelyes anyag a szervezetben. Megeri... a szenacel es az ontottvas orok eletuek - a zomanc bevonatos kell, de ha lepattan, annyi. Abbol egyet mar elrontottam, kenyeret sutottem benne - nem teszem tobbet.
Ez volt a legolcsobb kek acel - tokeletesen mukodik, amire vigyazni kell, ne fozzek benne savas etelt.
Ez is kek acel - de dragabb volt... elso alkalommal tokeletes palacsintat sutottem benne.
Itt a tobbi szenacel - eleg dragak voltak, de megertek. A bejaratasuk egyszeru volt, ket ujjnyi olajjal kellett kozepesre melegiteni 20 percig - az elson latszik meddig volt az olaj... nem egett oda sem a csirke, es a tojast lehetett "razni" benne.
Es az elnyuhetetlen ontottvas!!! Imadom oket!!! A tuzhelyen, a sutoben, sot! A grillen is hasznalom.
A zomancost is szeretem - mig a bevonat nelkulit lehet eloheviteni amennyire csak kell (kenyer sutesnel) a zomancost nem szabad... olajban sutesre is kivaloan alkalmas - szepen es egyenletesen melegit - no meg az osszes savas etel...
A rozsdamentes sokmindenre jo - es sokmindenre nem... pl a tojas... bar talaltam egy olyan modszert, amivel lehet rantottat sutni rozsdamentesben!!! :))...de, a minoseg nagyon fontos. Gyenge minoseggel csak csalodas lesz.
Wokot eleg ritkan hasznalok - bar tokeletesen lehet benne sutni olajban - ket felet vettem, az egyiket nem szeretem... a masikat viszont nagyon. Az elsot talan egyszer ha hasznaltam - nem a kedvenc, de a masodikat szeretem. "Kezre all" nagyon.
Köszönöm a tapasztalataid megosztását. A teflon edényeket már én is száműztem korábban, a rozsdamentes acél egész jól bevált, viszont kellene mellé valami amiben ha sütök tojást, csirkét, stb. az kevésbé ragad le. Akkor jött az ötlet, hogy kipróbálom a öntöttvasvas serpenyőt és miközben azokat kerestem, bukkantam rá a szénacél serpenyőkre. Lehet, az lesz kipróbálom mindkettőt és majd a használat eldönti, hogy melyik válik be számomra jobban. A szénacél serpenyők esetén találtam 1,5 - 2 - 2,5 - 3 mm falvastagságút is, érdemesebb minél vastagabb falút választani? Azt, hogy ezek milyen minőségűek nem tudom, de többnyire nevesebb gyártók termékei, nem is nagyon találtam névtelen szénacél serpenyőt, vagy csak nem kerestem eléggé. Öntöttvas esetén viszont a neves gyártók termékei mellett számtalan helyen fellelhetőek jóval olcsóbban "névtelen" termékek is, és ahogy már több helyen olvastam minőségben azok is teljesen rendben vannak.
Mind a kettot hasznalom - de... nem tudnam leirni azt, miert mas, hogyan mas.
Azt hiszem sok fugg attol, hogy milyen minosegu a szenacel serpenyo. Az ontottvasnal nem erzem - de szenacelnal igen. Aztan lehet, tevedek.
Van egy serpenyom ami szemtelenul olcso volt - gombolykes az alja, indiai edeny - nem alkalmas tojas sutesre vagy palacsinta sutesre. De... jo benne fozni. Nem kellett kiegetni.
A serpenyo - szenacel - harom van. Az egyik egy altalanos hasznalatu - igy arultak - es a "bejaratas" egyszeru volt. Az elso alkalommal sikerult ragadas nelkul sutni benne csirkemellet.
Van egy palacsinta suto - kek acel - szinten jol mukodik, ami orom, nem kell teflon bevonatut hasznalnom.
Aztan a legnehezebb feladat, tojasrantotta!!! Nem egyszeru ha a tojast kavarni akarom - de ha omelettet vagy tukortojast sutok, tokeletes.
Szeretem hasznalni oket - mar evek ota nincs teflonom.
Mi a különbség a bevonat nélküli öntöttvas és a húzott szénacél edények, serpenyők között sütés-főzési szempontból? Aki mindkettőt használta megosztaná a tapasztalatait? A húzott szénacél simább polírozott felülete az előnyösebb sütés közben? Vagy megfelelő kiégetés esetén ennek nincs jelentősége?
A bevonatos jo a savas etelek keszitesere is - a nem zomancosban erzek kicsi vas izt.
A nem zomancost, naturt sutesre hasznalom legtobbszor, ha mar elegge oreg akkor meg tojast, palacsinatat is tudok sutni benne. Sot... kenyeret is sutok benne. A zomancos erre sem jo, mert az edenyt fel kell forrositani mielott beleteszem a kenyeret.
A naturt jo felheviteni mielott a zsiradekot beletesszuk.
A zomancost nem szabad uresen felheviteni, mert art a zomancnak.
Kell mind a ket fajta - es ha tudod hogy hogyan tisztitsd a naturt, hamar nonstickke valik.
üdv Mindenkinek! Szeretném kikérni a véleményeteket, hogy a natúr öntöttvas, vagy a zománcozott öntöttvas edények a jobbak? Másik kérdésem: hol lehet megvásárolni (olcsóbban) ezeket?
A menymenek most vettem egyet - 85 dollar... ez 31 amit betettel. Hasznalni nagyon szeretem. Van labosom is, 6 quart, es 3.5 guart... (ez lehet ami a kepen van).
Nemrég vásároltam egy zománcos vaslábost. Nagyon megvagyok vele elégedve. Soha többet teflont !
Számomra nem volt ismeretlen mert még használom nagyanyám zománcos vasfazekát. Az elmúlt 100 év alatt az egyik fülét elvesztette, de azon kívül semmi baja.
Múlt héten vettem egy sensuell serpenyőt és óriási csalódás: a szalonnás rántotta is teljesen odaégett benne. Mire levakartam tiszta karc lett az egész serpenyő. Van benne valami kajamágnes, mert minden odatapad az aljához. De úgy, hogy több órás áztatás után is kapargatni kell. Vettem mellette az ikeában egy 1200 ft-os kis izét, de abban legalább rántottát lehet sütni. Nem bírtam elmagyarázni a családnak, mi a jó egy olyan serpenyőben, ami nehéz, drága és csak csöpögő zsírban lehet sütni benne, de még abból is megtapad ez-az. Valszeg holnap visszaviszem és kérek helyette valami mást.
Na jó, nem tudok dönteni, kérem, valaki tapasztalt bökjön rá egyre :-)
4-5 liter körüli fazék, általános használatra, keveset használjuk, de gulyást, pörköltet, káposztát, sonkát is ebben fogunk főzni. Vas íz nem zavar, szinte csak szénacél késeket használunk, sosem okozott gondot.
Versenyzők:
Sima rozsdamentes fazék ikeából 5 rugó környékén.
Full 3 rétegű edény ikeából 15 rugó környékén
Öntöttvas lábas bevonat nélkül 6-15 ezer között láttam
En szeretem a rozsdamentest alaposan elmosni - sot, sikalni is ha kell. Leginkabb szodabikarbonaval, mert nem karcol es szepen leoldja a zsiradekot is.
A rozsdamentes soha nem lesz olyan, hogy nem sul le benne az etel - sot. Ez a jo benne, ha valamit piritasz, az edeny aljara leegettben (nem szenes) sok finom iz van... Ezt a piritas utan vizzel (ecettel, borral, stb) fel lehet oldani, belefo az etelbe, gazdagitja az izet.
Eszembe jutott valami. A rozsdamentes acél serpenyőt is érdemes vajon a vas vagy szénacél serpenyőkhöz hasonlóan tisztítani? Mármint, hogy inkább csak kitörölni, mint elmosni? Szerintem a szénacél sem porózus, ha ez számít.
Tudom, hogy nem rozsdásodik, meg be lehet rakni a mosogató gépbe is, de a tapadásgátlás miatt érdemes lehet a fentiek kezelni?