A hétvégi TAP (LIS) járat miatt aggódnak egyesek, mert félnek hogy az 5:20-as indulás veszélyben van, ugyanis nem fog tudni megérkezni 4:25-kor, ha "zárva lesz a reptér".
Mondjuk így: "a budapesti reptér reggel hat órai nyitása". Ha a repteret bezárod és 5:20-kor megy a géped, akkor ha 5-kor engednek be eléred? Nem kell válaszolnod, nem fogod. Ha a kisbarátod nem beszélne badarságokat, nem vezetné félre a csak olvasókat és kéne helyesbíteni.
Megjegyzem, nem a repülőtér lesz zárva hanem a repülést fogják korlátozni, ami még csak terv. Arról nem beszélve hogy most is korlátozva van, szóval nagy változásokra nem kell számítani. Továbbá kampány időszak van, ezek a pletykák el fognak röppenni, néhány hónap múlva már senki nem fog róla beszélni.
Átteszik fél órával későbbre, hozzá fogják igazítani, emiatt ne legyenek álmatlan éjszakáid. Az is lehet hogy délutánra teszik, tök mindegy. Ott van mellette két másik légitársaság is ami sokkal olcsóbb (akár 7480Ft oda-vissza), ha ismét kivonul se nagy érvágás.
De ha nem és csak az öt órást sikerül összehozni nulla fel és leszállással, akkor sem fog tudni leszállni az a gép amelyik reggel indulna. Ötkor leszállni képes TAP gép Lisszabonból nem tud eljönni valószínűleg hasonló korlátozások miatt. A TAP meg nem fog itt altatni egy gépet emiatt. Vagy átteszik délutánra, vagy felszámolják.
Fussunk neki még egyszer: "éjfél és hajnali öt óra között lenne repülési tilalom." Tehát az öt óra után induló járatokra ez nem vonatkozik, tehát a TAP-ra akkor sem fog vonatkozni, ha meghagyja a jelenlegi indulási idejét.
Az éjféltől hajnalig tartó korlátozásra több példa is van Európában. Néhány repteret be is zárnak ilyenkor, hiszen légiforgalmi irányítás sincs, amelyik koordinálná a le és a felszállást.
...az a probléma, hogy a portogál kiejtés nem is halsonlít a leírt betűképre
Azt nem gondoltam volna, hogy valaki majd így problémázik a listámon, annál inkább mit hagytam ki, esetleg rosszul értelmeztem valamit vagy egyáltalán minek szólok hozzá. : )
Nem akarok senkinek megfelelni - feldobtam - talán majd ha lesz több időm még akár bővítem is. Most ez van - hiánypótlásként.
Nem a pincérekkel való társalgáshoz gyűjtöttem ki, hanem az étlap vizslatása közben összehasonlítva a magyarul leírt megfelelőjével tudjuk már meg, hogy mit is fogunk nagyobb biztonsággal rendelni, s majdan elfogyasztani. Nem kell hozzá semmilyen kiejtés, tájszólás vagy világverő nyelvtudás. Bökés és sínen vagyunk. Annyit hozzá tehetünk: por favor / obrigado . Ez egy leegyszerűsített forma azoknak, akik egy szót sem tudnak "külföldiül". Evidensnek kéne lenni mindenkinek, ha valahova utazni készül remélhetőleg még itthon a legfontosabb szavakat és mondatokat megjegyzi az adott ország nyelvezetéből. Szerintem annak is ajánlott, aki némi angol tudással bír. : )
Autóbérlést előre foglald le, sokkal olcsóbb. Nekünk 13,800Ft volt keddtől szombat estig. Aznap már napi €50 volt biztosítás nélkül Sixt-nél a fullos, navis Renault Captur. (CCMR kategória) A teljes nullázó biztosítás is 16 euer volt,, ott a helyszínen €152 lett volna.
Étterem árakat TripAdvisoron nézd ki, nagyon változók. Egy közepes éteremben egy halétel (polip, tőkehal, tintahal, garnéla) roston olyan 10-14€, a sertés 7-8€, a marha hátszín €10 körül van, de ez nagyon változó. Leves €1-1,2, bor 2dl €2, Ginja csokipohárban €1, Coca-cola €1-1,5.
Szállást mi a bookingon foglaltunk, 4 nap kettőnknek 2 csillagosban, reggelivel volt €180, de szezonban ez felmehet €300 környékére.
Portóban tavaly a parkolás hétvégén még ingyenes volt (péntek 20:00 - hétfő 8:00) , idén már nem az. Szombaton büntettek érte, csak a nagy áruházak parkolói ingyenesek, az út mellett ugyanúgy fizetni kell érte.
Ez egy nagyon jó lista. Mindenki számára hasznos. Köszönjük!
Azért a német egy világnyelv. Portugáliába rengeteg német/osztrák turista utazik, aki nem beszél angolul. Az éttermek/szállodák/autókölcsönzők személyzetében biztos van valaki, aki beszél németül.
Az éttermi boldoguláshoz kigyűjtöttem azokat a szavakat, amelyekkel talán legtöbbet találkoztam az étlapokon. Ezeket kinyomtatva vagy telefonra töltve némi segítség lehet eligazodni az ételek között még rendelés előtt.
Szerintem nem lesz probléma. Az autókölcsönzésnél segítségedre lehet az a jó néhány információ, amit ezen a fórumon már leírtak. Sőt majd jelentkezni is fognak az olvtársak némi idő múlásával... : ) A visszaolvasással (minimum 30-40 oldalnyi) már hasznos infókat tudhatsz meg bármiben, ami az ottani tartózkodásodat is megkönnyítheti. Minél jobban "rákészülsz" itthon a túrára, annál kevésbé kell majd a helyszínen informálódni. Nálad van egy bónusz is, a német. Ha kevésbé is lehet használni mint az angolt, de aki már tud egy világnyelvet, annak nem igazán lehet probléma a kommunikáció megoldása valamilyen formában. Tehát bátran előre! : )
Amennyiben nincs valamilyen különleges "intézkedni" valód, akkor simán eltudsz turistáskodni például Portugáliában is.
Ha nem "szaladsz bele" egyéb különleges ügyekbe, akkor könnyedén elboldogulsz az utad során. A helyi bennszülöttek is azon lesznek, hogy megértsenek bármit is szeretnél.
SZiasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy nagyon-nagyon minimális angol nyelvtudással érdemes elutazni Portugáliába? Nem is az, hogy érdemes e, hanem, hogy boldogulni fogok e!? Németül beszélek, de angolul nem sajnos.
1.4.1 Éjszakai forgalmi korlátozások Az éjszakai időszakra tervezhető menetrend szerinti és nem-menetrend szerinti kereskedelmi le- és felszállások száma a következő: − 22:00-06:00 között: 50 művelet, − ebből 00:00-05:00 között: 6 művelet.
Érdekesen működik Portoban az Andante kártya feltöltése. Az még hagyján, hogy egyszerre csak egyféle jegyet lehet rátölteni, ezzel azért szembesül az ember, amikor tervezgeti az utazását. De amikor rutinosan lefogyasztod mindet, aztán mennél feltölteni, akkor az automata már nem tolja az egyszeri turista képébe a jegytípusok és zónák választékát, mint első megvételnél tette, hanem "add title" (még véletlenül sem ticket) után csak darabszámot kér, és máris a fizetésnél jársz.