Viszont most láttam először olyat, hogy a számítógép tényleg segített (annak ellenére, hogy a nő megmondta, hogy melyik kettő között nem tud dönteni)! A tegnapiakból Goldonit és a bolerót nem tudtam. Szégyen!
kavore: te komolyan tudtad, hogy milyen játék az a rikiki, meg go, meg a harmadik, amire nem is emlékszem? Mert én egyedül csak a dámajátékról hallottam, de játszani azt sem tudom.
Szerintem nagyon tévedsz. Úgy látom, hogy nem tudod, hogy milyen egy átlagos számítógépes munkahely. Elmondom, hogy milyen: ott ül az ügyintéző és előtte egy darab számítógép, rajta egy darab programmal. Ügyintéző három napos tanfolyamon ki lett oktatva, hogy hogyan kell használni ezt az egy darab programot. Munkanap elején ügyintéző számítógépet bekapcsolja, mely automatikusan indítja a hálózatot és a programot, s ügyintéző megkezdi napi munkáját, majd munkanap végén programból kilép és kikapcsolja a számítógépet. A számítógép karbantartása, adatok arhiválása, stb. a munkahely számítógépes szakemberének a kizárólagos feladata. Tehát egy átlagos számítógépes munkát végző személy alapvető számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik, ezért teljesen valószínű, hogy nem tudja, hogy mi az, hogy fájl.
Mindjárt előállok saját példámmal. 1998-ban dolgoztam egy budapesti bankfiókban (amíg ki nem rúgtak létszámleépítés címszó alatt). Első munkanapomon természetesen az volt az egyik első dolgom, hogy kiléptem a számítógépemen telepített programból és szépen végignéztem, hogy mi minden van a gépemen, meg a hálózaton. 10 perc múlva valaki szólt, hogy az egész bankfiókban leállt az egész rendszer. Persze azonnal telefonáltak a központba, a számítógépes osztályra (mi kis fiók voltunk, csak 25 ügyintézővel, így nem volt a fióknak saját számítógépes szakembere), ahonnan megkaptuk az információt, hogy ők kapcsolták le a fiók rendszerét, mert "valaki nálatok bogarászik a rendszerben". Azaz az én nézelődésem a rendszerben olyan mértékű veszélyes tevékenységnek minősült, hogy emiatt lekapcsolták az egész fiók kapcsolatát a központtal. Tehát valószűleg a fájl szó ismerete már hackerségnek minősülne... :-)
Sikerült hatalmas elismerést kivívnom a fiókban a következő fantasztikus teljesítményemmel. Az ügyfélfogadási idő után a kedvenc szórakozás az volt, hogy kártyáztunk a Windows-zal. Namárnost, ezt a dolgozók úgy értek el, hogy a programból való kilépés után beírták, hogy
cd/
cd windows
win
Nekem kezdett unalmassá válni ez a sok írás, így elkészítettem fenomenális w.bat nevű "programomat", mely ugyanezt végrehajtotta. Sokan a csodájára jártak a gépemnek, mely ily módon csak a w és az enter lenyomásával lépett be a Windows-ba... :-)
Ha egy átlagos banktisztviselő ilyen mértékű számítógépes ismeretekkel rendelkezik, akkor miért tételezzük fel egy átlagos közterületfelügyelőről, hogy magasabb szintű ismeretekkel kellene rendelkeznie?
A James név magyar megfelelője a Jakab (legalábbis a bibliai Jakabokna és Jákoboknak angolul James a megfelelője).
Az Imre az Amerigo-Emerich névnek felel meg.
En sejtem mit dolgozhat a szamitogeppel: idonkent vizes ronggyal letorli a monitort meg a billentyuzetet. Esetleg felrakja az egeret a polcra, hogy ne legyen utban.
Sebaj, legalabb elverzett a hulye szocske. Vegig azon drukkoltam, hogy ne nyerjen mar egy ilyen szemetlada. Erre kapta a konnyebbnel knnyebb kerdeseket. Vago meg majdnem tollbamondta a megoldasokat raadasul.
Sebaj, legalabb elverzett a hulye szocske. Vegig azon drukkoltam, hogy ne nyerjen mar egy ilyen szemetlada. Erre kapta a konnyebbnel knnyebb kerdeseket. Vago meg majdnem tollbamondta a megoldasokat raadasul.
Érdeklődéssel figyeltem tegnap az ifjú, leendő jogász úrfi ámokfutását. Az RTL-esek többször is mutattak egy hölgyet, aki szerintem az édesanyja volt. Észrevettétek a hölgy reakcióit?
Egy tegnapi kérdés még (nem idézem pontosan, de ez volt a lényege):
Melyik az testrész, amelyik 1 éves korunk után nem nő tovább?
A szem, a kislábujj, az ádámcsutka vagy a fog?
A sgítségeket oly hamar felhasználó versenyző indoklása volt a legizgalmasabb, nemdebár?
Egyébként ez az eset is példázza, hogy az átlagosnál magasabb (humán)műveltséggel sem mehet biztosra az ember, meg egyáltalán: itt a fődíjig, vagy annak a közelébe eljutni a véletlen (vagy a sors) műve...;) Ez utóbbi megállapításommal lehet vitatkozni!
100.000 Ft-os kerdes: Mi a szamitogepes adatallomany neve?
a, bit b, fajl
c, byte d, basic
A kedves holgy (bar dolgozik szamitogeppel) nem tudta a valaszt a kozonseg azonban kisegitette, bar meg akkor is gondolkozott, hogy talan a byte a helyes valasz...
Igen, mert pár hete felmerült, hogy „biztos majd valami esmeraldás kérdésen fog megbukni egy menő”, erről beszéltünk itthon, és nőm húga felvilágosított Leticia Calderon ügyében... :-)
Tdeak!
Sajnos nem tudok többet hozzáfűzni a problémához. Egyezzünk ki döntetlenben! :-))
Abszolút hihető, de mindemellett én határozottan úgy emléxek, hogy a "Sawyer Tamás úrfi"-ban a James következetesen Imre volt, a Jack meg Jakab. Na maj megnézem . . .
Tényleg, akkor a Jackson meg a Johnson ugyanazt jelentené? Jánosfi-Jánosfi? Nem lehet az első mégis inkább Jakabfi?
Bár csak az Országh-féle nagyszótárra tudok támaszkodni, James (íreknél Seamus) = Jakab, John (becézve: Jack) = János. Jim = <<>> Zsaki (azaz Jakab, becézve), Dzsimi.
Persze, ettől még nem szentírás, de nincs jobb forrásom.
Basa!
A teljesség igénye nélkül (azaz fejből) néhány kérdés:
Milyen színűre van festve a rácsos kapu (a játékos kéri a közönséget!)?
Ki játszotta Esmeraldát?
Mi Zámbó Jimmy eredeti keresztneve?
Milyen színű a levelibéka?
Mi a címe Munch híres képének?
Mi a kurkuma?
Sajna, több nem jut eszembe, de mind megválaszolható volt.
Szerintem egyébként a Jim csakugyan a James becézője - mint ahogy a Vágó mondotta - viszont a James - és ez 99% - Imre. A Jakab angol becézője a Jack.
Ezekkel a nevekkel kapcsolatban érdemes múlt századi kiadású könyveket olvasni (J. Verne, M. Twain) ott ugyanis mindig lefordították a neveket magyarra - pl. Passepartout János, Sawyer Tamás etc. - és ezekben a James mindig Imreként szerepelt.
Szerintem egyébként a Jim csakugyan a James becézője - mint ahogy a Vágó mondotta - viszont a James - és ez 99% - Imre. A Jakab angol becézője a Jack.
Ezekkel a nevekkel kapcsolatban érdemes múlt századi kiadású könyveket olvasni (J. Verne, M. Twain) ott ugyanis mindig lefordították a neveket magyarra - pl. Passepartout János, Sawyer Tamás etc. - és ezekben a James mindig Imreként szerepelt.
Az alapszínt itt aligha színelméleti értelemben gondolták. Egyébként láttam én már sárgásbarna (alap)színű levelibékát is. A zöld egyébként nemcsak neki okozott gondot...
Jimmy számomra is egyértelmű volt, mivel a középiskolai kollégiumban volt egy Imre nevű szobatársam, de csak Jimmy-nek hívtuk. Így persze könnyű... :-)
Kíváncsi vagyok, meddig menetel a jogászkolléga. :-)
Irokez:
Sztalin... ez annyira egyertelmu szerintem...
Viszont mit szoltok a mai egyik kerdeshez, hogy ki jatszotta Esmeraldat a sorozatban? Persze noknek ez nem gond ;)
De azert vicces volt, ahogy a Vago is eleg szotlan maradt ennel a kerdesnel ;-)
Üdv, mar Mo-rol, tegnap 250e-ért a következő volt a kérdés:
Az alábbiak közül, melyik ember vette fel azt a nevet, melynek jelentése: acélember?
a. Lenin c. Sztálin
b. Trockij d. Raszputyin
Kiszállt a ficko.
Mellesleg "hatalmas" intuicio kellett volna ahhoz, hogy rajojjon, Zambo Jimmy keresztneve Imre. Soha nem hallottam a dologrol, de tobb miliot is kockaztatni mertem volna ezert a valaszert...