Pehelysúly ide-oda, az AIS szerint 10.5 csomós sebességgel ment nemsokkal az ütközés előtt is, ami majdnem 20 km/ó. Azért van ott tehetetlenségi erő (gyorsulás? - magyarul sajnos nem nagyon tudom ezeket a kifejezéseket használni, bocsi ) és a hajó orra is viszonylag hegyesre van kialakítva ami szintén segíti a befúródást.
A teherbárkák orra egyenesebb kiképzésű, ott szinte teljes széllességben oszlik el az erő becsapódáskor - sok négyzetméteren = nagy felületen, míg pl ennek a kabinosnak az orra csak pár négyzetcentiméteren érte az aszfaltot ami a nyomáson bizony nagyot dob.
Amikor az alvízcsatornánál voltam hátramozdító, akkor barangoltam erre, arra. Sok tanúm van rá, hogy akkor csóváltam a fejem a sóder töltés láttán. Nézegettem a koronán állva velem egy magasságban lévő templomtorony ablakát és mondtam, hogy nem szeretnék itt lakni. Több millió köbméter vízzel a fejem fölött. Később arra járva lementem a fenékre is. Közönséges linóleummal volt betakarva. Erősen összeragasztva a toldásoknál. Tényleg erősen. Nem bírtam szétszakítani. Később kapta a rézsü a talán 10 cm aszfaltot. Hogy milyen az összetétele, tulajdonsága azt nem tudom.
Akkor gondolkodtam el azon, mi van, ha egy hajó teljes erővel nekimegy a gátoldalnak?
A sóder úgy fut, mintha ott sem lett volna. Hiába volt az felhasználás előtt deponálva, hogy kicsurogjon a víz, vibrációs juhláb hengerekkel tömörítve az építéskor, laza az a gátszerkezet.
28 év után hallom, hogy megpiszkálta egy hajó. Nem lett tragédia. Ne is legyen, de félő, hogy egyszer lesz és akkor a sötétzöldek ezer évre kapnak muníciót.
Nem vagyok vízépítő mérnök, csak egy laikus, aki ilyen építésekben tevőlegesen is forgolódott. Számomra nem megnyugtató, de a tervezőknek lelke rajta. Ők tudják. Ők a szakemberek.
Tudom, hogy nincs ott nagy vízsebesség. De! Őrült nagy nyomás viszont van.
Ugyan, csak a mértékegység nem stimmel, minden más OK. A firkászoknak sem gondolkodni nem kell tudni, sem számolni, sem írni, sem pedig angolul. A többihez értenek.
Nem hinném azért, hogy egy sima "pehelysúlyú" kabinos személyhajó abban az aszfaltozott töltésben tud nagyobb kárt tenni (azzal ha nekimegy).
Ellenben ha egy komoly tolatmány a sokezer tonnájával valamiért kifordít, akár műszaki hiba miatt, akár mert a részeg pk pont az egyik oldali főgép karra esik rá, akkor azért úgy mi van...?
A bősi felvízcsatornában hajózni is nagyon furcsa érzés a templom torony magasságában, de milyen lehet a tövében élni...?
Hirtelen rosszul lett, és be kellett vágni rá egy üveg rumot, világos... Attól biztos jobban lett :)
Én azt hittem, a kabinosokat vezetni megbecsülésben, rangban (és bérben...) valahol a dunai hajózás csúcsa környékét jelenti, ennek megfelelően egy svájci cég nem fog részeges románt alkalmazni...
15-20 centiméter luft állandó,valószínű elbeszélgették az időt.Hídba érkezés előtt időben mindent döntenek,és kipróbálják a kormányállás hidraulikáját.
Kicentizve (szó szerint), de nyilván elfér, a csatorna vízszintje állandó, és jól látszik, hogy felső fedélzeten minden dönthető, síkba fektethető.
A hajó akkor próbált áthaladni a híd alatt, amikor még nem volt minden előkészítve, tehát túl korán és/vagy nem önszántából...
Jól látszik, hogy pl. a korlátok egy kisebb része áll, de a nagyobb része már fekszik. És persze állt a kormányállás is állt, (nyilván azt húzzák be utoljára), amit a híd kvázi megskalpolt, szerencsétlen benne lévőkkel együtt.
Éjjel volt és sötét, ami persze nem lehet ok, navigációs műszerek sokasága segíti a személyzetet, hogy mikor és hol jön a híd.
Az ilyen események általában műszaki hiba ÉS emberi mulasztás együttes eredőjeként jönnek létre, azaz valamilyen műszaki hiba történik, amit elvileg egy felkészült személyzetnek el kéne tudni hárítani, de mégsem sikerül...