Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
Van egy fontos kérdés amire még nem kaptam pontos választ.
Csigás gépekről van szó,a kérdés pedig a présfej végi szorítás.Vannak gyári gépek amelyeken van szorítóanya és láttam több gépet amin viszont nincs.A videók tanulsága szerint mégis jó brikettet készít. Ahol nincs ott a présfej kialakítása másabb esetleg nútolva van??
A dugattyu területét el kell osztani a brikett területével és a különbözettel meg kell szorozni a nyomást/ most éppen a 120 bárt/ és akkor megkapod hogy kiló/négyzetcentis nyomássalkészül a briketted.Minimum 800-1000 kg/ négyzetcenti naomáa kell hogy jó legyen a brikett.
csak piszok drága,már leleveleztem a céggel és a legolcsóbb 6500 brazil real,ezért is gondoltam,hogy mekkcsnálni és nyomni a papír brikettet .....csak jobb kézzel de rossz gépelni....
van hozzá dokumentáció is ha valaki megcsinálná a prést én beszállnék...én sajnos nem tudom mert tegnap megműtötték a bal kezemet is és májusig nincs erőltetés.
Csak a nylonnál számolni kell a hőmérséklet ingadozással is ami viszont pára kicsapódással jár....nem véletlen a sok rétegű papir a tartósság mellett is....
Gondolj bele: ez egy pres. ha zart kamras lenne, akkor a kamra feneke adna az ellenerot a presdugattyunak.
itt ilyen nincs, az ellenerot a csoben levo kesz brikett adja. ha kicsi az ellenero, akkor kicsuszik a cucc mielott eleg kemenyre nyomna. ha tul nagy az ellenero, akkor nem tud kijonni, beall az egesz.
ebbol kovetkezik, hogy az ellenerot tok precizen egy adott tartomanyban kellene tartani ahhoz hogy jol mukodjon.
ez az ellenero abbol a surlodasbol jon letre, ami a cso fala es a brikett kozott van. ezer mindentol fugg. ha meleg a cucc, akkor kisebb, ha erdes a cso belso fala akkor nagyobb, es meg ezer mas.
1. fel kell polirozni a csovet szep fenyesre
2. sok gepen lathatod, hogy kulonbozo hosszu csoveket hasznalnak, vagy a cso utan a kijovo cucc hosszu sinben megy, ahol sok csavarral finoman allithato hogy a sin mennyire fekezze.
3. sok gepen van csavaros szorito a felreselt csovon, amivel allithato a szoritas
4. gyari gepeken a szoritast gyakran egy munkahenger adja. akar utemenkent. tehat megszoritja, megall benne a cucc, presel mintha zart kamras lenne, aztan a legvegen elengedi a szoritast, igy a kov utem elejen kitolja a keszet, es elolrol.
A présembe annyira beszorult a brikett hogy letörte a hegesztést is. Be flexeltem hátha jobb lessz, így is beszorúl de a hidraulika nem bírja tovább, 120 bárnál leszabályoz a nyomáshatároló. Nem tudom az hány tonna kb 8cm átmérőnél. Valaki ki tudja számolni?
MIért jó ha van füttés a csövön? Láttam pár olyan gépet a neten.
vateran van egy amire licitaltam is, de már 5ezren áll, es a villam ára 1n ezer, de az nem furogep formaju, hanem sima ketmarkolatos motor keveroszarral.
amugy azon agyaltam, ezt egy esztergalyos siman megoldana valami áttételes kézzelhajtós cuccal.
anyoséknal van kandallo, ott lehet jobban fog muzsikalni :-) en sem fuzok nagy remenyeket hozza, de azert jo ha van ilyen is itthon alapon megcsinaltam, karton meg lesz dogivel a cégbol.
a pépesites kicsit fúrógépgyilkos, de okosan jo lesz, csinaltam egy uj keveroszarot két pici vaslappal az aljan, olyan mint a kézi botmixer, bér még igy is nagy a felulet, erolkodik szegeny g'ep.
ahogy elnezem, nem is a preselessel lesz a macera, inkabb a papir pépesitesi folyamata lesz lassu.
na holnap még merevitek rajt itt ott, mert azé az 5t nyomám :-)
Köszi a segítséget pekosz!A mellékelt kép szerint ilyen lesz a présfejem,mert a kínai gép csigáját és présfejét fogom használni ami elméletileg így néz ki. Akkor ennek a végére kell menetet vágatnom egy szorítóanyának???
na kész lett a gép, két brikettet nyomat, megmondom oszinten valami erosebbre szamitottam, full nyomatas utan szépen osszeállt, de olyan benyomhato a felulete. bár másé még nem volt a kezemben, igy nem tudom a viszonyitasi alapot.
Két marék fureszport dobtam a 90%-ban kartont tartalmazo pépbe. a tobbi resz szorolap volt, csak a szine végett :-D a gepen még van pár finomitani valo, de osszessegeben jol vizsgazott, nem esett szét :-D
Csigás gép összerakás előtti fázisában vagyunk,vagyis pontosabban megvan egy hatalmas hajtómű villanymotorral az állvány és elméletileg a héten megérkezik a csiga is a présfejjel együtt.
A kérdésem az lenne: Minden esetben rakni kell a présfej végére valamilyen szorítóberendezést,vagy működhet jól anélkül is??