Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2009.01.09 0 0 5143
A Somlón adottság, hogy a savakkal nem igen akad gond.
Kebelbeli jóbarátomnak a borszörcsöki és somlószőlősi oldalon is van egy kis birtoka. Az ő boraiban sem éreztem még soha savhiányt.
Előzmény: BZoltan (5140)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.09 0 0 5142
Igen, de akkor meg "zöld ízű" lesz a must és a bor is. Ezért én a teljes érés köré próbálom tenni a szüretet, mert az éretlen ízeket nem szeretem.

Ráadásul nekem nem köves a talaj, tehát a napsugárzás hő formájában nem melegíti a tőkéket olyan mértékben alulról, mint pl. a köves talajon, és magasművelésű a szőlő, aminél ez a hatás nem sokat számít.

Csak ebben az évben ilyen a bor, a 2006-osat pl. Albert Gazda savanyúnak találta (annak 8-as sava volt) a 2007-esnek meg 7-es (szerintem az harmonikus). Idén valami elképesztő teste van a bornak, szinte krémes, úgy hömpölyög a pohárban, mint valami aszú.
Előzmény: BZoltan (5140)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.09 0 0 5141
Idén elképesztő kánikula volt szeptember közepéig. Aztán 3 hét eső jött.

Egyébként nem csak nekem ilyen, Beccén idén ezt hozta az időjárás. Olyasvalakinél, aki egyetlen levelet se szedett le. Ő is 5 körüli savat mondott. A cukorfok 20 körüli volt, mintha maradékcukrot is éreznék benne (ez lehet, hogy tavasszal kiforr) de lehet, hogy csak a savak hiánya miatt ilyen.

Én kipróbálom a savpótlást kis mennyiségben, mert elhatároztam, hogy savtompítani fogok, ha kell, így a másik irányú beavatkozás sem ördögtől való, talán. Aztán olvastam azt is, hogy 6-os sav alatt a bor nem stabil (tényleg? tud erről valaki valamit?) szóval azért stabilizálni mindenképpen szeretném.

Szerinted ez (klikk ide!) "borzasztóan le van levelezve"?
Előzmény: BZoltan (5138)
BZoltan Creative Commons License 2009.01.09 0 0 5140
Jut eszembe... a Somlón úgy tudom, hogy van aki ez ilyen problémát úgy oldja meg, hogy a hegy északibb részeiről is szüretel, akár a rendes időnél korábban is egy keveset és ezzel a savas anyaggal segíti ki a borát ha szükségét látja.

Én amúgy minden melegebb év után hallom sok helyről, hogy "hát korábban kellett szüretelni mert már kezdtek elégni a savak" és amikor megnézem a panaszkodó gazda ültetvényét akkor azt látom, hogy csontra le van levelezve és az utolsó szálig ki van irtva az aljnövényzet. Ezért gyanakodtam erre elsőre, hogy megfőtt a gyümölcs és azért estek szét savak.

Nálunk a savmennyiséggel még a teljes töppedtségnél sem volt soha probléma. Lehet mázlink van.
Előzmény: RAMBO (5137)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.09 0 0 5139
Akkor változott.
Régen, a 80-as években a pincegazdaságnál sokszor pótoltunk savat, akkor még lehetett citromsavat is használni, de vagy pihentetni kellett utána a bort egy darabig, mert várható volt a borkő kiválás, vagy megpróbáltuk akadályozni(kevés sikerrel) egy Metavin nevű anyag adagolásával
Azóta nem savaztam és ezután se fogok.
Előzmény: RAMBO (5137)
BZoltan Creative Commons License 2009.01.09 0 0 5138
Hát az öt az nagyon kevés. Valami nem stimmel ott. Csak idén volt ilyen problémád, hogy a teljes érettségre elfogytak a savak?
Előzmény: RAMBO (5136)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.08 0 0 5137
Musthoz 2,5, borhoz 1,5.

Van valakinek tapasztalata a savpótlással? Csinálta már valaki valamivel?
Előzmény: Törölt nick (5134)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.08 0 0 5136
Nálam az utolsó hónap teljesen borús volt, és esett az eső. Az utolsó háten, szüret előtt 4 nappal szedtük le a fürtöt takaró leveleket. Viszont nyáron szinte végig kánikula volt, őszig kétszer esett az eső. Nekem nagyon alacsonyak lettek a savak, 5 körüliek.
Előzmény: BZoltan (5135)
BZoltan Creative Commons License 2009.01.08 0 0 5135
Nálunk a savak teljsen rendben vannak. Persze laborvizsgálatot még nem csináltunk, de többszöri kóstolás alapján simán hozza a 06-07-es évek savszíntjét. A 07-esnél szerintem ösztetettebb és határozottabbak a savak, de nehéz összehasonljtani, mert lassabb most egy kicsit a fejlődés.

Te hogyan és mennyit leveleztél? Nálunk ez a jég részben megoldotta, de mi már évek óta nagyon óvatosak vagyunk a levelezéssel, pont azért, hogy ne főjön meg a gyümölcs még a szüret előtt, mert bár a napoztatás sűríti az anyagot, de érlelni nem érlel és savakat meg perzseli.
Előzmény: RAMBO (5133)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 5134
Úgy tudom(ha nem változott) a musthoz 1,5 gramm, a borhoz 1 gramm borkősavat lehet adni literenként a törvény szerint
Előzmény: RAMBO (5133)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.08 0 0 5133
Nálatok hogyan alakultak a savak? Nálunk nagyon alacsonyak lettek a teljes érésben szedett rizlingeknél.

Valakinek van tapasztalata a sav pótlással? Van ennek törvényi határa?
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.07 0 0 5132

ilyennel
ilyennel

ilyet
ilyet
Előzmény: szaki_pali (5131)
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.07 0 0 5131
én sem iszom hanem sütöm! :-)
Előzmény: RAMBO (5128)
scsaba1 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5130
Gondolom eladásra, piacozni stb... :)

Csemegeszőlőből a legnagyobb kereslet a fehér fajtákra van, a rózsaszineket is el lehet adni, de kék szőlőt elég nehéz. Kéket csak akkor, ha van rá biztos felvásárlód. Valahogy nálunk a köztudatban az rögzült, hogy a csemegeszőlő csak fehér lehet, esetleg rózsaszín. Az Eszter és a Néró is kék bogyójú, házikertbe nagyon jók, de árútermelő ültetvénybe csak nagyon módjával, szvsz. (Rekeszek dekorálására, választékbővítésre.)

Az interspecifikus fajhibridekből (tehát amelyek ellenállóbbak a hagyományos kórokozókal szemben) legkorábban az Augusztusi muskotály (Palatina) érik aug. végén, jó években aug. 20-tól. Rózsaszín bogyója a Lidinek van.

Szeptember: Pölöskei muskotály, bár hibájának szokták felróni az aszályérzékenységét. Ill.az újabb fajták közül a Lilla vagy a Fanny.

Késői fajtának meg ott a Teréz, bár ennek is van egy rózsaszínes beütése.

De Kecskemét-Katonatelepnél ott a kutatóintézet, szerintem adnak szaktanácsot, hogy homokon melyik fajták teljesítenek jól, mert 1 ha szőlő telepítése nem tréfadolog szerintem.
Előzmény: AndrisP (5126)
groowe Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5129

az alsó 2 rügyig felkupacoltam az új szúlúket,sőt a biztonság kedvéért a régi töveket is felkupacoltam.csak ilyenkor mindig benne van az emberben a félsz,hogy mi lesz tavasszal.

csak lenne már tavasz.... :-)

Előzmény: scsaba1 (5124)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5128
Olyat még nem ittam.
Előzmény: szaki_pali (5123)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5127
Próbáld ki a néró,teréz,eszter fajtákat.a favorit is nagyon jó csak nagyon lisztharmat érzékeny.
Remélem nem is lesz nagyon hideg,bár én a vesszőket lehúztam.
AndrisP Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5126

Kiskunságon, barna homokra szeretnék csemegeszőlőt telepíteni, kb egy hektáron. 

Hálás lennék, ha javasolnátok pár fajtát, hogy milyet lenne érdemes. Szeretném, ha keveset kellene permetezni, de eléggé rezisztens lenne. Úgy tervezem, hogy érésidő szerint három fajtát telepítek.

Most van harmad hektár Pannóniám Lenz Moseren, de azt hiszem, lenne jobb fajta is, esetleg jobb művelési móddal.

Köszönöm előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5125
Annyira hideg nincs még.
Előzmény: atrego (5118)
scsaba1 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5124
Ahogy Feriq mondta, ha jól fel van kupacolva, akkor nem lesz baja. Új ültetést meg egyébként is fel kell csirkézni. Mert ha enyhe és száraz a tél, akkor meg van az esélye, hogy a nemes viszaszárad, és nem hajt ki.

Délszaki szőlőkön meg egyébként sem árt hagyni biztosítócsapot, a biztonság kedvéért.
Előzmény: groowe (5120)
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5123
még nem, de az idei termést brutálisan megtizedelte a lisztharmat meg a jég!

most a kemencével vigasztalódom!
Előzmény: RAMBO (5122)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5122
Szeva! Már azt hittem, eladtad a szőlőd.
Előzmény: szaki_pali (5121)
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5121
kicsit pihiztem
Előzmény: Ferig (5117)
groowe Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5120
Atrego én is ettől félek.mármint attól,hogy kifagynak az ősszel ültetett szőlőtőkéim,aminek nem örülnék.egy vagyon volt és nem beszélve az utánnajárásról.
Előzmény: atrego (5118)
Ferig Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5119
Ha jól felkupacoltad földdel több eséllyel indulnak. Remélhetőleg atkáknak, szőlőmoly báboknak és más áttelelőknek is "befagy a popsisuk", nemcsak a miénk.
Előzmény: atrego (5118)
atrego Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5118
na,most lehet,hogy kifagy a sok különleges délszaki szőlőm....
Ferig Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5117
Hát Te meg merre jártál? BUÉK!
Előzmény: szaki_pali (5115)
Ferig Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5116
-10 fok, szélcsendben. Jól jönne egy kis forraltbor. Valami extra recept?
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5115
Szevasztok !

mindenkinek BÚÉK!
atrego Creative Commons License 2008.12.29 0 0 5114
Kellemes Ünnepeket!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!