A Somlón adottság, hogy a savakkal nem igen akad gond. Kebelbeli jóbarátomnak a borszörcsöki és somlószőlősi oldalon is van egy kis birtoka. Az ő boraiban sem éreztem még soha savhiányt.
Igen, de akkor meg "zöld ízű" lesz a must és a bor is. Ezért én a teljes érés köré próbálom tenni a szüretet, mert az éretlen ízeket nem szeretem.
Ráadásul nekem nem köves a talaj, tehát a napsugárzás hő formájában nem melegíti a tőkéket olyan mértékben alulról, mint pl. a köves talajon, és magasművelésű a szőlő, aminél ez a hatás nem sokat számít.
Csak ebben az évben ilyen a bor, a 2006-osat pl. Albert Gazda savanyúnak találta (annak 8-as sava volt) a 2007-esnek meg 7-es (szerintem az harmonikus). Idén valami elképesztő teste van a bornak, szinte krémes, úgy hömpölyög a pohárban, mint valami aszú.
Idén elképesztő kánikula volt szeptember közepéig. Aztán 3 hét eső jött.
Egyébként nem csak nekem ilyen, Beccén idén ezt hozta az időjárás. Olyasvalakinél, aki egyetlen levelet se szedett le. Ő is 5 körüli savat mondott. A cukorfok 20 körüli volt, mintha maradékcukrot is éreznék benne (ez lehet, hogy tavasszal kiforr) de lehet, hogy csak a savak hiánya miatt ilyen.
Én kipróbálom a savpótlást kis mennyiségben, mert elhatároztam, hogy savtompítani fogok, ha kell, így a másik irányú beavatkozás sem ördögtől való, talán. Aztán olvastam azt is, hogy 6-os sav alatt a bor nem stabil (tényleg? tud erről valaki valamit?) szóval azért stabilizálni mindenképpen szeretném.
Szerinted ez (klikk ide!) "borzasztóan le van levelezve"?
Jut eszembe... a Somlón úgy tudom, hogy van aki ez ilyen problémát úgy oldja meg, hogy a hegy északibb részeiről is szüretel, akár a rendes időnél korábban is egy keveset és ezzel a savas anyaggal segíti ki a borát ha szükségét látja.
Én amúgy minden melegebb év után hallom sok helyről, hogy "hát korábban kellett szüretelni mert már kezdtek elégni a savak" és amikor megnézem a panaszkodó gazda ültetvényét akkor azt látom, hogy csontra le van levelezve és az utolsó szálig ki van irtva az aljnövényzet. Ezért gyanakodtam erre elsőre, hogy megfőtt a gyümölcs és azért estek szét savak.
Nálunk a savmennyiséggel még a teljes töppedtségnél sem volt soha probléma. Lehet mázlink van.
Akkor változott. Régen, a 80-as években a pincegazdaságnál sokszor pótoltunk savat, akkor még lehetett citromsavat is használni, de vagy pihentetni kellett utána a bort egy darabig, mert várható volt a borkő kiválás, vagy megpróbáltuk akadályozni(kevés sikerrel) egy Metavin nevű anyag adagolásával Azóta nem savaztam és ezután se fogok.
Nálam az utolsó hónap teljesen borús volt, és esett az eső. Az utolsó háten, szüret előtt 4 nappal szedtük le a fürtöt takaró leveleket. Viszont nyáron szinte végig kánikula volt, őszig kétszer esett az eső. Nekem nagyon alacsonyak lettek a savak, 5 körüliek.
Nálunk a savak teljsen rendben vannak. Persze laborvizsgálatot még nem csináltunk, de többszöri kóstolás alapján simán hozza a 06-07-es évek savszíntjét. A 07-esnél szerintem ösztetettebb és határozottabbak a savak, de nehéz összehasonljtani, mert lassabb most egy kicsit a fejlődés.
Te hogyan és mennyit leveleztél? Nálunk ez a jég részben megoldotta, de mi már évek óta nagyon óvatosak vagyunk a levelezéssel, pont azért, hogy ne főjön meg a gyümölcs még a szüret előtt, mert bár a napoztatás sűríti az anyagot, de érlelni nem érlel és savakat meg perzseli.
Csemegeszőlőből a legnagyobb kereslet a fehér fajtákra van, a rózsaszineket is el lehet adni, de kék szőlőt elég nehéz. Kéket csak akkor, ha van rá biztos felvásárlód. Valahogy nálunk a köztudatban az rögzült, hogy a csemegeszőlő csak fehér lehet, esetleg rózsaszín. Az Eszter és a Néró is kék bogyójú, házikertbe nagyon jók, de árútermelő ültetvénybe csak nagyon módjával, szvsz. (Rekeszek dekorálására, választékbővítésre.)
Az interspecifikus fajhibridekből (tehát amelyek ellenállóbbak a hagyományos kórokozókal szemben) legkorábban az Augusztusi muskotály (Palatina) érik aug. végén, jó években aug. 20-tól. Rózsaszín bogyója a Lidinek van.
Szeptember: Pölöskei muskotály, bár hibájának szokták felróni az aszályérzékenységét. Ill.az újabb fajták közül a Lilla vagy a Fanny.
Késői fajtának meg ott a Teréz, bár ennek is van egy rózsaszínes beütése.
De Kecskemét-Katonatelepnél ott a kutatóintézet, szerintem adnak szaktanácsot, hogy homokon melyik fajták teljesítenek jól, mert 1 ha szőlő telepítése nem tréfadolog szerintem.
az alsó 2 rügyig felkupacoltam az új szúlúket,sőt a biztonság kedvéért a régi töveket is felkupacoltam.csak ilyenkor mindig benne van az emberben a félsz,hogy mi lesz tavasszal.
Próbáld ki a néró,teréz,eszter fajtákat.a favorit is nagyon jó csak nagyon lisztharmat érzékeny. Remélem nem is lesz nagyon hideg,bár én a vesszőket lehúztam.
Kiskunságon, barna homokra szeretnék csemegeszőlőt telepíteni, kb egy hektáron.
Hálás lennék, ha javasolnátok pár fajtát, hogy milyet lenne érdemes. Szeretném, ha keveset kellene permetezni, de eléggé rezisztens lenne. Úgy tervezem, hogy érésidő szerint három fajtát telepítek.
Most van harmad hektár Pannóniám Lenz Moseren, de azt hiszem, lenne jobb fajta is, esetleg jobb művelési móddal.
Ahogy Feriq mondta, ha jól fel van kupacolva, akkor nem lesz baja. Új ültetést meg egyébként is fel kell csirkézni. Mert ha enyhe és száraz a tél, akkor meg van az esélye, hogy a nemes viszaszárad, és nem hajt ki.
Délszaki szőlőkön meg egyébként sem árt hagyni biztosítócsapot, a biztonság kedvéért.
Atrego én is ettől félek.mármint attól,hogy kifagynak az ősszel ültetett szőlőtőkéim,aminek nem örülnék.egy vagyon volt és nem beszélve az utánnajárásról.
Ha jól felkupacoltad földdel több eséllyel indulnak. Remélhetőleg atkáknak, szőlőmoly báboknak és más áttelelőknek is "befagy a popsisuk", nemcsak a miénk.