A fém szeg tovább "tartja az éjszaka hidegét" mint a fal többi része, ezért felette később párolog el a felületen kicsapódó hajnali pára. A nedves ragasztó sokkal sötétebb színű mint a száraz ragasztó, a nedves felületű vakolat viszont (majdnem) ugyanolyan színű mint a száraz.
A jó része, hogy időben kapcsoltál, utólag már törhetném a fejem mi lesz ha aggályai lesznek a szerelőnek a gázkazánnal.
Amit most tehetek az egyedül az, hogy kikérem egy szaki véleményét a hogyantovábbról. Ha drága móka, akkor muszáj lesz kiépíteni a pufit, és olcsósítani sem tudok rajta, mert ha saját kezűleg csinálok kocka tartályt, az sem sokkal olcsóbb mint két kicsi... ha meg meg tudja oldani, akkor elkezdek gázkazánra is spórolni... meg garázsra, meg belső full felújításra, meg kert rendbetételére, meg kerítésre, meg melléképület felújításra, meg fatárolóra, meg karibi nyaralásra...
Nem kell meggyőznöd arról, hogy a nem okosak, és szeretnek fontoskodni, én ki is köttettem a gázt mikor hőszigeteltem, nem érte volna meg anyagilag az átalakítás, azóta is megvagyok nélküle.
Ha úgy érzed felesleges ez az egész, akkor csináld ahogy jónak látod, csak fogadd el, hogy ha ellenőriznek elvihetik az órát, akár tél közepén is, és ha baleset történik akkor felelősségre vonnak.
Én csak leírtam amit én tudok a témáról, de nem fogom a kezed, és nem küldöm rád a gázszolgáltatódat hogy ellenőrizzen, aki felnőtt ember, az azt csinál amit akar.
Magyarországon a szabály az legtöbbször túldefiniált és értelmetlen. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha a gázszolgáltató nem tudna választ adni a kérdésre; miért?
Tetőt sem érdemes a szabvány alapján ácsolnod magadnak, mert kis túlzással mondhatjuk, hogy szinte tömör fa lesz a szerkezet...
Az én szerelőm azt mondta, hogy az ablakba épített szellőző feltétel. Az átvevő nem nézte.
Megkérdeztem, hogy új szerelés esetén igaz-e, hogy minden fogyasztóhoz kívül kell vezetni és házon belül a legrövidebb úton? Azt mondta nincs ilyen szabály. Az új rezes rendszert is épületen belül elvezetik, ha úgy kérik, úgy logikus stb.
Szia! Én nem vagyok szaki. Húsvétkor raktam fel a 10 centis grafitost, akkor már kezdett ereje lenni a napnak. Kb 2 hét múlva hálóztam le. Azt gondoltam sokkal melegebb lesz a napsütés miatt a szigetelő. A déli oldalon hálózás előtt falcsiszolóval azért finoman megcsiszoltam.
Ja, imádom az indukcióst, soha nem lesz többet gáztűzhelyem. Kisebb macera, szerintem olcsóbb is talán az üzemeltetése. Lerobbanva vettem a házam, kérdezték, gáztűzhelyet akarok-e, mert akkor gázterv, csövezés, engedélyeztetés stb. Asszem ha most építenék ÚJ házat az biztosan passzív, vagy aközeli lenne és egyáltalán nem lenne benne gáz és kémény.
Hmmm ... vagy csak nem volt jövőbe látó , hamarabb lett megtervezve és engedélyeztetve :-( , de nem gond , az indukciós messze jobb , mint a gáz :-) meg az átcsövezés sem volt ínyemre .
A tervezőm szerint tavaly még kellett , no meg a tűzhelyhez is új nyomvonalon kellett volna vezetni a gázt .( épületen kívül körbe , nem keresztül kasul a házon ) Egyszerűbb és olcsóbb volt egy indukciós főzőlap .
Szakik, grafitos szigetelést meddig lehet a napon hagyni? A ház két oldala keleti-déli fekvésű, tehát süti a nap rendesen. Még nem raktam fel oda, csak be kéne ütemezni.
Igazad van, ez a ház is elég magas ahhoz, hogy a tető alatt rendszeresen nyírják, karban tartsák a borostyánt. Azt legalább 1-2 évente le kell vágni, ha azt akarjuk, hogy tovább ne nőjön.
Ez a penész érdekes! Nálunk majd' mindenki leszigetelte a házát, van akinél penészedik(mohásodik) az északi fal, van akinél nem. Talán a festék is döntő lehet.
Azért a borostyánnal nagyon óvatosan. Inkább nem ajánlanám senkinek. Nekünk is volt régen a házon, illetve egy melléképületre is felfutott. Szépnek szép volt és valóban száraz volt alatt a fal, illetve nyáron sem volt olyan meleg ott ahol fent volt. Viszont kúszott mindenfelé, amerre csak tudott. Egy idő után felfutott a tetőig és szépen elkezdte tönkretenni. A deszkázat résein befurakodott és szépet elkezdte szétfeszíteni az egészt. Nekünk is kb. 10-11 méter magasan van az eresz és nem valami könnyű onnan levagdosni, hogy ne tegye tönkre a tetőt. A melléképületen hullámpala van és úgy belenőtt, mire a szomszéd szólt, mert szerinte valami nem oké, hogy utána 2 napig operáltuk, hogy ne tegyünk benne még nagyobb kárt. Aztán fogtuk és levágtuk az egészet és leszigeteltük a házat. Leszedni sok helyen csak vakolattal együtt sikerült, mert annyira kapaszkodott. A kiírtása meg egy rémálom volt utána. Kiástuk a gyökerét, amennyire lehetett, de visszanőtt. Utána használtunk gyomirtót, ami korábban mindent vitt, még a sokak szerint kiírthatatlan ecetfát is. Először úgy tűnt rendben lesz, aztán szépen elkezdett újra megerősödni, mert nem figyeltünk rá. Most ott tartunk, hogy 3 nyár óta fújjuk a gyomirtóval ahol látjuk és talán kezd eltűnni, de még mindig hoz néha itt-ott leveleket.