Költségek: - Donor tető + tetőablak + kábelezés és panel a kapcsolóval + tetőkárpit: ~90k (kb...) - Belső hegesztett/csiszolt felületek kezelése és tömítése, első vízkivezetések csövezése (touringnál a hátsó használható a donorból): ~10k - Csere munkadíja: ~75k - Tető újrafényezése: ~20k - Elektronika bekötése: ~10k A fentiek összesen ~205k, de inkább azt mondom hogy max 220k-ba belefér, aki ilyesmire vetemedik! Nekem szerencsére minden alkatrész és kábel megvolt már...
Probléma - vízelvezetés utólagos kialakítása: Nálam a touring esetében a hátsó vízelvezetők kiépítése a legegyszerűbb, ezzel kezdem. Itt csak a donorból származó műanyag csövet kell visszatolni, nem vészes. Elöl kicsit neccesebb a helyzet. (Ezt majd majd ma járjuk körbe, de ötletek vannak. Pneumatika csövet felhasználva szeretnénk kialakítani, de kérdés hogy le lehet-e vezetni az A-oszlopon keresztül. Megnézzük. Ha nem sikerül, akkor belül az A-oszlop takarók mögött van hely levezetni a csövet, a kérdés annyival egészül ki, hogy hol legyen a kivezetés. Estére okosabbak leszünk! De az biztos, hogy meg fogjuk oldani... ) Végigjártuk a témát, de sajna nem lehet az A-oszlopban levezetni a csövet, habár jó lett volna...
Én is használam a 28i motort 228-as, nem a gyári 240-es lendkerékkel. pörgősebb is volt vele;) Ugyan a kuplung nem bírt ki 30 ezernél többet, de annak a sok "rendeltetésszerű" használat volt az oka :D
Ez 2,5, nem 2,3, csak 23i-nek híjják;) Nekem is ilyen van, csak kék. Jó autó, autópályán 8 l körül fogyaszt, városban mondjuk 10 felett, de ha már hátsó kerék hajtás, innen kezdődik az élmény.
Zarko barátommal egy véleményen vagyunk, bár azért átlag felhasználásra nahyjából elég egy 1,8-as, de ugye ha már Bmw....:))) akkor csaki sorhat.
Figyelj, beszéljünk. Csinálhatnánk egyszerre két motort - neked is meg nekem is. Tudok egy 28-as blokk alját olcsón, fűzzűk be a te 2,5-es blokkodba, és még kódilag sem lesz probléma. Hnegrfejet is tudok, az új ugyan csak jövő héten jön, de az én 23-imről úgyis leveszem.
Beszéljük meg privátba. Jah, FB-n még mindig nem lerestük meg egymást. Én Fábián Géza, talán megismered a fotómat;)
A kocsidon a fék bőven jó, nekem csak 315-ös a fék elöl... Hűtés? A klímás e36 hűtő tökéletes, de ha úgy érzed kevés akkor vegyél egy m3 hűtőt... Szóval igenis kell a kocsidba a 28i vagy 30i. Kuplung lendkerék váltó is jó, nekem is 228-as kuplung van a 30i-n, működik...
Egyébként a gyertya kilazult azt jelenti, hogy a menet is kuka vagy behullott valami a hengerbe?
Nekifutottam párszor a motorcsere gondolatának, de maradnék végülis a gyárinál. Elvileg van is donor, a kérdés az, hogy meg tudom én nézni, hogy az jó e? Még beépítve van Nagykanizsán.
Nézd, az angel-eyes és mondjuk a hátsó ocsmány lexus lámpák cserélhetőek, a kipufogódob, fólia és a primitív matricák pedig levehetőek. Persze a sportlégszűrő is mehet a kukába, a lökhárító betétekkel együtt. Amennyiben találsz egy motor tuning mentes járgányt, ami csak optikailag lett elcseszve, de nem vagy kevésbé rohad mint a többi akkor azt vedd meg és utána szépen visszaépítheted gyárira. Még így is olcsóbb lesz, mintha újra kéne lakatolni és fényezni egy tuning mentes autót. Az én autóm (E46 M3) is egy tuning huszáré volt, de ma már gyári, fokozatosan visszaépítettem.
Jó lenne vagy 5-6 évig, vagy akár tovább is magam mellett tudni és arra használni, amire való.
Mindezt úgy, hogy nem hordom 6 havonta a lakatoshoz, hogy most éppen honnan ázik a szőnyeg.
Az a baj, hogy nekem csak a gyárra hajazó kinézetűek jönnek be. Ezek a színváltós angel-eyes lámpák, a 19"-es felnik meg a kályhacső kipufogók nekem rögtön eldobandó kategória, így viszont a hirdetett autók 3/4-ede kiesik a körből.
Garázsa lenne neki, télen sóban pedig nem szeretek autózni.
Kérdés, hogy mik a terveid vele. Néhány évre jó lesz, de ha tovább meg akarod tartani akkor egy komolyabb karosszériázás elkerülhetetlen. Mindenképp nézd meg alulról mert ott is lesz rozsda bőven.
Első BMW-m lenne, mindenképp 1.8-as fiatalabb E36-ost néztem, a touring csak külön jó, főleg, hogy egy seicentoról váltok és nagyon kéne a nagyobb autó :)
75%-ban országúton, autópályán lenne használva.
Rólam annyit, hogy 10 évig kispolszkiztam, 3 éve seicentozok, de hiányzik a hátsókerékhajtás :) Közlekedni megtanultam ezen a két autón elég rendesen.
A kinézett autó a képeken elég jó állapotúnak tűnik, megnézve viszont sok rozsdát találtam, csatolok párat. Érdemes vajon foglalkozni vele?
Le kellett cserélnem a vezető oldali ajtót, mert megsérült. Sajnos "élben" szépen lefényezni nem sikerült, elütött a szín, bár nem volt vészes. Mindenki azt mondta, hogy ő ezért hozzá nem nyúlna, én viszont nem vagyok mindenki, engem zavart, legyen tökéletes megint.
Olyan helyre vittem, ahol minden körülmény adott: tapasztalt, fiatal, ügyes fényező, standox rendszer, profi felszerelés... ha itt is elbasszák, akkor már tényleg úgy marad. Ma kiderül.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni,hogy merre induljak el a a témában. Esőzèskor nedves/vizes a kèt első lábtèr,főkènt az utas oldali. Nem tudom mitől,ès hogy hol ázhat be. Bmw e46 touring. Ha valaki tudna tippeket adni,hogy mit vagy hol keressek/nèzzek meg,azt nagyon megköszönnèm!
Nekem hasonló volt.Tel. fölvesz. pont a fix alatt..Óbazmeg majd leejt.és nem jött semmi.
De most tényleg ez alapján? A fülemet vakartam.Vagy épp meg izatítottam a bloutoothos tel kihangosítómat. Hiszen jogkövető állampolgár vagyok.Igaz ez az M1/M7 fix tudománynál volt.Üllöin nem fixek ezek a Véda vagy mik. Ha jól tudom.
Épp Én is az első fék cserét, felújítást, tuningot nyomom, ha mindent itt is megcsinál az ember faszán/patentül szép összeg a vége...
Na de meg kell tudni állni a következő Euroringes talin, az új Konikat is ott fogom majd tesztelni a kocsi alatt 4 R888-al, meg ha időbe belefér gyártok toronymerevítőket is.
Én még a tankolást is írom, az autómosót, alkatrészeket a ráfordított üzemanyagot, kaját mindent, évenkénti bontásban :) :)
Tali vége felé téma volt a fékfolyadék, most rákerestem:
Motul RBF660:
Nagyon magas forráspont ( 325 oC ), amely meghaladja a hagyományos szilikon mentes DOT 5.1 / szilikon bázisú DOT 5 (260 oC) és DOT 4 (230oC) értékeit. Nagyon hatásossá teszi a fékezést még szélsőséges körülmények között is. A fékekhez terelendő hűtő légmennyiség csökkentése lényegesen kedvezőbb aerodinamikai kialakítást biztosít a versenyautók számára.
Esős időben is hatékony
A nagyon magas nedves forráspont ( 204 oC ), amely meghaladja a hagyományos szilikon mentes DOT 5.1 ( 180 oC ) és DOT 4 ( 155 oC ) értékeit, még esős időben is hatékony fékezést garantál.
A fékfolyadékok hajlamosak elnyelni a levegő nedvesség tartalmát, aminek eredménye a forráspont csökkenése lehet, ez pedig a fékfolyadék fölforrásának kockázatát növeli.
M50 novanos szívó a kipufogó oldalra? Higanyé már a 30-as szívó és novanos kipuf tengelyekkel megy. Nem próbáltad esetleg az övét? Mondta, hogy szoktatok beszélni. A Map szenzoron agyal most nagyban.
Szerintem most már egész tiszességeset tud a 28-asa, de még mindig akarja programmal tökéletesíteni. Ő is felújította a blokkot, utána írogat hozzá.
Teljesen korrekt az ára, és én nem is fogom leírni. De kelett egy kép, hogy rájöjjek, nem keresek ilyet.:)
Emlékszem a fekete kupéra, azon M3 rendszer volt. Na annak milyen jó hangja volt, nem hangos, ellenben szép, és fenn már erős, amennyire kellett. Persze az se 8 erez volt.
Nyilván én is felfigyelek a kelletténél erősebb hangú Bmw-kre. És van, amelyik tetszik, a Higany haverom prosztó hangú 28-asa is, rendesen vigyorgásra késztet.:) csak nem járnék vele - közúton, ellenben huligánkodni ideális.
Majd meglátjuk mi lesz, egyelőre 6 leömlő jobban izgatja a fantáziám. A 28-as fűzögetésből csak lesz valami mindeközben. A héten kész lesz a hengerfej. Szakál-metálék csinálják.
Szívesen. Annyira leszarom ezt a dobot, hogy most is csak azért szedtem elő, mert itt szó volt róla.
Hozzám újonnan került vészmegoldásnak, mentem vele vagy 5 ezer km-t, aztán találtam egy normális gyárit.
Ennyi pénzért hogy nézzen ki? Van itthon hőálló matt feketém, drótkrongom, csiszolópapírom, ha gondolod, kicicomázom holnap, úgyis szabin vagyok. Akkor viszont ráteszek egy kicsit az árra.
Minap mögém is beállt egy 328 egy ilyen csodadobbal a benzinkúton ....a 250-es Rába Steiger hozzá képest ministráns gyerek volt ...rettentő menőnek érezte magát a tulaj :).
Kiváncsi lennék, hogy volt e már valaki, aki próbált/hallott gyári dupla csövű kipuffot "kiherélve" 6 henger alatt. Ismerősömnek van 20i alatt gyári dob piszkálva (igaz az 1 csövű), és brutál jó hangja van. Arra gondoltam, hogy énis belevágok egy hasonlóba, de úgy hallottam dupla csövűt nem igazán lehet kibelezni, kifújna meg hasonlók.. Vélemény? Vagy bármi más ötletet szívesen olvasok, hogy lehetne gyári véggel hangot varázsolni neki :) (katalizátort nem veszem le)
Amúgy nagy/mély benyitást ne válassz(ezért sem jó választás a köszörülés!), inkább a hosszabb időben(fokban) gondolkodj, sajnos erre a fajta tuningra nagyon kényes a BMW hengerfej, mert az M-est leszámítva mint konstrukció hibás ebből a szempontból, az okot egy jó sör mellett megvitatjuk, de már lehet Te is tudod. (anno eléggé körbejártam a témát azért is lett onnan ahonnan és az ami!).
Megoszlanak a vélemények. Az enyémbe az került kb. 50 ezer km-rel ezelőtt, és semmi baja. Sőt, előtte is az volt benne, annak sem volt baja (kvázi fölöslegesen cseréltem ki). Másnak meg elkezd folyni...
A HEPU vízpumpa fémkerekes valóban, bár a bentlévő műanyag kerekesnek sem volt baja ilyen szempontból, de már kegyetlen lógott, sikerült légteleníteni is, hűtés-fűtés rendben van és sokkal jobb lett a gép hangja.
Segítséget szeretnék kérni. BMW e36 compact (2000-es évjárat 316i 1.9 motorral) néha felszalad a víz és olyankor kinyomja magából az egészet. Napokig jó aztán előjön ez a betegsége. Vízpumpa még valószínűleg gyári, szinte biztos, hogy csereérett, ezen felül ha a hűtő nem szivárog, szerintetek érdemes cserélni? Termosztát úgy tűnik jó, melegen kinyit. Hűtővel érdemes babrálni? Tisztító folyadékkal járatni? Illetve alkatrész oldalon böngészve a nagyobbik (440x439x32) hűtőhöz látom írva, hogy sebességváltó fajta: automata kézikapcsolás lehetőségével. tehát ez kézi váltóhoz megfelelő? Ez a méret megy bele, de csak ezzel a leírással találom. ránézésre pedig ugyan az. valaki tud esetleg tanácsot adni, vagy volt valakinek hasonló tapasztalata?
Délután jönnek az alkatrészek, előre leszedtem mindent, görgőket, vízpumpát, (kb. 3-4l víz jön ki a vízpumpával), hogy a kereső is megtalálja, M50 vízpumpa csere 3-4l
A kijövő vízpumpa műanyag kerekes és sehol nem találok rajta márkajelzést, ez lehetséges? A tömítése darabokra tört, hát jó, hogy most és nem máshol..
igen, Én keresek M3 szívósort E36-ról, de úgy néz ki már megelőztek.
A másik az S54 már E46-é az már nem bowdenes, egyenlőre nem szenvednék egy ilyen átalakításával, inkább vadászok még tovább E36-ét, hátha lesz már végre valakitől!!!
Az. Budaörsi haverom javasolta a perselyezést, mert a többi henger nagyon szép amúgy, de én inkább egy másik blokkba fűzném, és egy dugattyút vennék. de egyelőre leraktam,aztán majd lesz valami, nem sürgő, csak ráindultam, de kedvem szegte a talált jelenség.
Érdekes, hogy csak a főtengelyt megforgatva nem látszott semmi a hengerben, szép volt a fal. még jó, hogy kihúztam a dugókat a gyűrűk ellenőrzése céljából.
Annyit lehetett tudni, hogy járt vele a gazdája és ette az olajat - valamennyire. A hengerfej nyilván szimmeringes, de a szelepvezetők egész jók, 3 db van, amelynél minimális kotyogás van. Mondom a gyrűket megnézem. Érdemse volt, azok közepesen kopottak, mindenképp cserések.
A hajtókar csapágyak nagyon szépek, sehol egy karc, tehát főtengelymenthető.
De mit is várjon többet egy 50 ezres 28-as blokkon az ember. Annyit azért megér.
Ez nem a benn lévő motor, hanem az építésre szánt.... Vagy persely, vagy másik blokk. Plusz dugattyú. De hengerfej lagalább nem igényel sok munkát, meg a főtengely szép.
Jó nincs megrepedve,elöregedve. Azt tapasztaltam,hogy a dolog teljesen randin egyszer megy ahogy kell máskor nem! Új az ac-m új szűrő diagon is voltam ott ami hiba volt az orvosolva lett. Légtömeg mérő és lambdaszonda volt..
Leszedtem a ventilátort, könnyen lejött, leszedtem a görgőket is hangosak és érezni, hogy nagyon könnyen, szárazon futnak, már jön helyettük Febi, de most vettem észre, hogy a vízpumpám is kotyog elég szépen, na ebből milyen márkát kellene vennem?
Meg sem fordult a fejemben, hogy ezekhez én hozzá merek nyúlni egyedül, de könnyebb volt mint gondoltam..:)
Valaki tapasztalt már hasonlót,hogy 1500-as fordulaton rángat az autó nagyobb gázon kis gáznál pedig viszonylag normálisan megy...olyan mintha néha kihagyja a henger...a fogyasztásom megnőtt,visszaengedett gáznál az autó jobban durrog vissza a kelleténél
Ezt a blokkot is fel lehetne újítani, de az is nagyon sok pénz és azért olyan sokat attól sem lehet várni, az M54-ben meg azért még van lehetőség. Úgy tervezem, hogy a szomszédodban lesz a művelet végrehajtva.
Ma este elmentem egy kört a touringgal. Hazafelé a lámpánál beálltam egy seat leon mellé (valami egész új modell, nem ismerem) Mosolyogtam egyet, csak úgy, de elég kaján mosoly lett, szerintem pont elkapta. Na kilőtt, először nem akartam versenyezni, de aztán ekapott a hév. Kicsikét a hezitálás miatt ellépett, de aztán a hülye indulást követően egyre jobban megindult a kis csótányom, olyen szépen lemaradt. Érdekes hangja volt a seatnak, azt se sikerült eldöntenem, hogy egyáltalán benzine, vagy dízel volt. Olyasmi hangja volt, mint a smoke & charm tuning kiherélt kipufogós dízeleknek, de a fene se tudja. Mindenesetre a következő lámpánál mögöttem megköszönte a meccset, és békében befordultam hazafelé.:)
De jó is ez az m52, olyan fasza hangja van gyári rendszerrel. Csak kevés a b25, húzós kifordulásnál ma is meggyőződtem, hogy 1-ben erős, majd mikor 2-ben is tolni kéne, azért nincs már ott, hogy drift is összejöjjön. kell az a 28, na! ;))))
A blokkban a hengerek nem néznek ki rosszabbul, mint a Tibi-féle m52-ben. Porszáraz volt, csak annyi az infó, hogy ette valamennyire az olajat, és nem javították, hanem került bele egy angol autóból való nagyon kevés futás teljesítményű.
Széthúzom majd az alját is. De igen valószínű, hogy az említett 3 db szelepvezető a ludas.
Véleményem az eddig látott, kézzel érintett, szétszedett m52-es motorokról:
3 db olyan volt az5-ből, amelynél a szelepvezetők kikoptak, kotyogott a szelep
J eséllyel a THT blokkja is ilyen lehet, de nam tartom kizártnak az Evga esetét sem.
Én amit csinálnék: simán szétszedném. Hengerfej felújítás, ha van olyan állapotban. A 3 szelepvezetős hengerfejből 1, volt repedt néhány szelep mellett.
Bizony 230 év bizonytalan múlt meghozhatja az eredményt. Felé kell újítani előbb utóbb őket, hogy ismét muzsikáljanak.
Ami nekem jött olcsó volt, de inkább ezt, mint rámondott tuti jó motort vennék.
Tőcsavarozva fogom összerakni, szétszedésnél láttam, amitől minden alublokkos fél: egyik csavarral jött kevés menet is.... De ha megoldom tőcsavarral utána sokszor széthúzható, és stabil marad.
Blogszerű beszámoló majd jön, csak előbb keresnem kell hengerfejes embert, vagy viszem Szabolcsba a régi beválthoz.:)
Ha normálisan van gondozva, nem hiszem, hogy baj lenne velük. Az elmúlt 260e kmben ki tudja, mit tudja, hogy mit kaptak már. Én csak az olajat cseréltem benne, feltételezve, hogy minden más rendben van, 200 km-rel ezelőtt valami plusz hangot hallottam, de más tünet nem volt, erre most kis híján megállt.
Nem tudom pontosan mi a baj (lehet csak 1 gyertya volt a ludas, de előtte már volt néha kattogás is), majd kiszerelésnél kiderül. 110-nél nem ment többet, nem vette a fordulatot, ledadogott a motor.
Köszönöm Tibi a szervezért! Én is jól éreztem magam, tiszta jó fej kollégák jöttek össze:) És milyen fegyelmezettek voltunk!
Még este azon gondolkoztam,hogy nemsokára egy szalonnasütést vagy valami főzést is szervezhetnénk, pl van egy hely Budakeszi irányába a Szépjuhásznénál, vannak tűzhelyek, szép a környezet, csak legyen jó idő. Tudok jóféle sütnivaló szalonnát.
Önerőből ért haza, vagy már ahhoz is segítség kellett?
Vajon mi szállhatott el? szelep? vagy vezérlés?
Láttam mr olyan m52 motort 2-tőt is, amelynél a lánvezető és feszítő tartó csavarjai etörtek, és ezáltal összeomltt a vezérlés. Reméljük nem ez lett... Ha nem publikus privátban is elmondhatod.
Jót dumáltunk jó volt a tali.Gumiégetős/hülyéreivos balhé nem volt.Ilyen szempontból nem maradtál le Az eső nevü jelenség folyamatos jelenléte némileg hátráltatta a talit,de mindenki jól felszerelkezve kapucni jelü fejzsákkal nézte a szép kocsikat.
Csùnya dolog az irígysèg, ezért inkàbb azt írom h szomorù vagyok h nem tudok menni, mindenesetre jó ismerkedést, pizzàzàst! Én most kezdem a munkàt :-(
Sziasztok, szerettem volna felugrani a talira én is, de pár perce hívott a barátom, hogy megszületett a kisfia, és mennem kell segítséget nyújtani táplálék megindításában :)
Legközelebbin ott leszek. Mindenkinek kellemes hétvégét.
munka után 3 napig szereltem hogy mehessek, kicsit több mint 100km-ről jövök, kis pancsi nem gond, de indulás előtt még ilyen esőben is elő kell mosnom legalább a szélvédőt mert 2 esti csapatás alatt átláthatatlan lett a bogaraktól :)
GPS-men, Here térkép van,( régi Navtech) 160206 adatbázissal, nem igazán hozza jó helyen a Gyömrői 150-et..Inkább kézzel adtam be a Hangár és Gyömrői kereszteződést..
Nagy dilemma, hogy milyen abronccsal menjek(semislick, téli, vagy 1 számmal nagyobb nyári)... Valószínű a leglustább verzió, a kínai marad fenn, esőben még úgysem járt.
Erről levettem a hengerfejet. Sose volt még bontva ez a motor, de ette kicsit az olajat. 3 db szelepvezető kotyog, meg gondolom a szimmeringek is elöregedtek.
Alja még bontatlan, de a hengerek belső felülete szép hónolást mutat. Reményteljes lesz HF felújítás után.
Tőúcsavarozva lesz összerakva, biztos, ami biztos.
Igazad van, rossz hirdetést linkeltem (valamiért az maradt a vágólapon, én meg nem ellenőriztem ) , az csak a védőára miatt érdekes, nem gondolom, hogy el szeretné adni a tulajdonosa :)
Ma délelőtt jött a hír, hogy a jó barátom 5 év után végre hazalátogat Londonból erre a 7végére, úgyhogy a szombat estét emiatt kénytelen vagyok ejteni mert egyelőre csak szombat este okés neki. Ha változás lenne jelzek, de ma még ez a helyzet. Ha nem mennék azért Jó Mókázást Kívánok, Tibit pedig előbb-utóbb úgyis meglátogatnám motordiag miatt.
Valaki nem tud kiadó lakást Budapesten vagy környékén? Nekem és a páromnak. Hatodik éve béreljük a mostanit, és elegünk lett.
Stabil munkahely és jövedelem, rendszeresen takarítunk, nincs kutya/macska/gyerek, nincsenek bulik. Csak a zsetont kell beszedni hónapról hónapra.
A vágy: másfél szoba, legalább részben bútorozott, két autónak parkolási lehetőség. Lennének még szempontok, de egyelőre nem szűkíteném le a kört jobban
A másik hárommal már találkoztam, most visszakerestem a kép neve alapján és Balogh Attila FB lapján vannak fent, onnan töltöttem le. De ott nem volt ez a Bertalanos kép, ami a motorháztetőn lévő nagy kerek logó miatt 1999 Parádi versenynek kell lennie.
(Ahogy egyébként a másik 3 kép is 99-be készült, szintén Parádon. Turán és Kun bmw-je a támogatók alapján egyértelműen beazonosítható, hogy melyik év, a merci mókásabb dolog, mert elvileg a Fekete által használt autó, de Zengő ment ott vele, a motorháztetőt és a lámpaburát viszont hozta a másik kocsijáról :), Fekete lezúzta a kocsit, és Zengő ezért nem indult a második napon elvileg, ha lehet hinni az egyik újságnak ahol ez volt "Zengő a saját kocsijából adta oda a futóművet". A saját az érdekes szóhasználat itt, hisz elvileg mindkettő saját, másrészt meg eleve nem a megszokott, mindig használt 'saját' kocsijával ment.... )
Vannak esetleg még képid 2002 előttről? Bármi jöhetne, mert még van 1-2 hiányos folt a bmw-k, mercik történetében. Ha van esetleg VHS-en valamilyen felvétel(tv vagy amatőr), tudok segíteni a digitalizálásban ;)
Ja és a képek minőségével semmi gond nincs, legalábbis számomra. Ezek csodás képek, ha hozzávetem, hogy ilyen homályos videorészletekből próbálok kisilabizálni részleteket néha :D
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a középső kék Cserkuti féle E36os bmw-s képet hol találtad?
Ezzel a képpel még nem találkoztam pedig egy ideje próbálom gyűjteni az internetről az információkat a hegyi/pálya verseny autókról (BMW és Merci), megpróbálnám végig követni melyik kitől hova került, ki mikor versenyzett vele.
Jó reggelt, érdekesség képpen, működő led világítással rendelkező, színes endoszkóp kamera Kínából, postával együtt kétezer pár száz forintért, a BMW-hez vettem, hogy belássak a nehezen hozzáférhető helyekre, telóról és gépről is megy, tökéletes!
"Tényleg, nagyjából jó lenne egy nagyságrendi szám."
Én is erre vagyok kíváncsi. Ezt úgy szokták megoldani, hogy a szervező ír egy névsort ami értelemszerűen az ő nevével kezdődik és amit minden új hozzászóló újból bemásol a kommentjébe annyi változással, hogy a saját nevét előtte a lista aljára biggyeszti. Amúgy ha sok ember jönne akkor szűkítheted a kört azzal, hogy csak fitymaszűkületes E36 tulajok mehetnek. :)
Vagy ha nincs kedve/lehetősége levenni a váltót, akkor lecseréli egymás után háromszor (persze minden csere előtt menni kell vele egy karikát). Ha jól számolom, akkor így 20 ezer forint az anyagdíj, szerintem nem kevesebb a munkadíj sem egy szerelőnél erre a műveletre.
Segítséget kérek automata váltó ügyben. Az alany egy 325i , a kérdés, hogy ahhoz hogy a wandlerből is lecseréljük az olajat le kell-e venni a váltót? Illetve ki milyen olajat ajánl (fekete cimkés GM váltó).
Jómagam nem indulok .A csapat részéről tekintve a formula autókra(gyorsasági szakág) nem írta ki a kötelező indulást , így csak meghívottként teszem tiszteletem a többieknél :). Régi emlékek , beszélgetések, bogrács , sörözés stb . :)Illetve mert itt van egy karnyújtásnyira :). Ennek ellenére tényleg ajánlom a hétvégi futamot , vagy akár egy kirándulás erejéig a környéket . Ha , van egy kis elvetemültség akkor itt van a brezova gokart-drift pálya lehet dolgozni egy picit az autókon :)...
No, a Dombóvár-Orfű-Pécs utat a Misina útba ejtésével ajánlom mindenkinek. A Mecsek Rally bizonyos szakaszain is mentem, naggggyon élvezetes volt. Ismételten rájöttem arra, hogy a kanyarokkal tűzdelt országút az, ahol igazán jól érzi magát az M.
Jó eséllyel az egyik abs jeladó halt meg. Ez akár egy analóg ampermérővel is kimérhető otthoni körülmények között is. Persze ha eljutsz a Tibihez az a biztos.
Ma este megvolt a teszt, Semmi baja a motornak, megy, mint brimállat. Igen élvezetes félórát skeült átélni féljózanon..... És nem forr a víz, meg minden ok.. Opel asstrák szégyellték, hogy legártották őket, meg Egér űt németosrzsági szakaszát sikerült 150-160 közt bevenni, és még nem Bilstein b12....
Az én katalógusom szerint sem. A Sportpaket M, azon belül is az M Aerodynamik paket része volt. '95 szeptemberében igazándiból M paket sem volt, M-technik meg pláne. Gyanítom később sem, de erre vonatkozólag már nincs hiteles forrásom.
Már szóltam cimborámnak , keresse meg a megrendelő lapot, prospektust ami alapján rendelték.Viszont azt határozottan állította , hogy M lökhárító nem volt benne , mint rendelési opció.
Engem ez az M paket, M technik, mi volt, mi nem volt dolog kissé bosszantott. Van egy eredeti, papír alapú gyári extrás katalógusom 1995. szeptemberéből (még német márkában az árak), így belenéztem.
M technikről egy szó nincs.
Ami van (és egyenként külön-külön megrendelhetőek voltak):
M Lederlenkrad mit Airbag (240 DM)
Soundpaket, M (1500 DM) - csak compact
Sportfahrwerk, M (490)
Sportpaket, M (coupe, limousine, touring esetén: Stoff-/Lederkombination, Leichtmetallräder Doppelspeichenstyling, Sportsitze, Sportfahrwerk M, M Aerodynamik Paket in Wagenfarbe, Nebelscheinwrfer, schwarzer Dachhimmel und Giffteile in Leder) (4200 DM)
Heckfügel, M (785) - csak M3-hoz
M Leichtmetallräder Doppelspeichenstyling (700) - csak M3-hoz
Én mikor megvettem az autót másnap megtanítottam belőle kirepülni az ASC-t :D
(Tegnap volt 3 éve a vételnek és azóta minden ráköltött forint le van írva, még a 100Ft-os mosás is, eddig csak 1szer adtam össze, akkor is csak a tavalyi évet, kár volt...)
Amelyik kimenő csövön van a csappantyú, annak kisebb az ellenállása: azaz nagyobb a keresztmetszete, illetve kevésbé van a gáz megkavarva dobon belül. Ha nyit, akkor jobban húz a cucc kifele, nyilván ekkor mindkettőn. Nem fordulatra nyit. Azaz van egy fordulat, ami alatt nem nyit (2800 1/min környéke), fölötte pedig terheléstől függ. Nem tudom pontosan, hogy mit néz (ha egyáltalán néz valamit), de ha tippelni kellene, akkor a TPS-t mondanám.
Motorról vákuumcső, aztán vákuumdob, aztán a vákuumcső át egy egy kapcsolóba, ami a pórkerék körül szokott lenni. Ez kap jelet, így adja a vákuumot a csappantyúra. Ha nincs vákuum, akkor alapból nyitva van.
Az égéstér végén említetted a 323ti hátsó kipufogódobjában található pillangószelepet. Leírnád, hogy hogyan kellene működnie? Nálam valamelyik korábbi kiváló szakember kikötötte.
Egyébként lehet vennem kéne egy e30 cabriót. Egyik barátomhoz költözött egy srác, válik, 2 autó van, és igen jutányos áron megválna a 320i ponyvástól. Mondhatni fillérkért. Nasszerrel már megbeszéltük, abszolút lebeszélt róla reális érvek alapján, de tegnap beszéltem a cimborával, nem tudok továbbra sem érzelem mentesen elmenni az ajánlat mellett.
Éjszaka már vele álmodtam. (cabrió, nem a cimbi:DDDDD)
Már körbenéztem a múltkor, és csábít, hogy most is tegyem meg. Nincs rossz bőrben, persze foglalkozni kell vele, de nem tűnik gáznak. És baromi olcsó, nem hirdetik a hahun.
Agyalás, kell-e nekem, úgy lenne érdemes, hogy a touring is, meg emez is, de lehet elsózom inkább olcsón, vagy megcsinálva a motort jó áron a kombit.
Nálad jobban nemigen vágja itt senki az e36 részleteket! :) Elismerésem. Mi csak hiobbiból tartjuk, mint egy kutyát pl, de Te a részletekbe erősen beleástad magad. Nyilván több ment át a kezeden, mint a jelenlegi aktív fórumosok e36-jai összesen.
Nem tudom, de az én touringom gyári M-packet, és csavart a küszöb. Viszont az alő lökös csirkehálós, mert az az egy elem nem gyári fény, nyilván koccanva volt. Nem néztem meg, hogy utángyártott-e, vagy csak csirkehálóval (műanyag rács, nem a tuning csirke:DDD) pótolták a kitört gyári rácsot. Nem is érdekel. Nekem megfelel, csak menjen már.
Még nincs leszedve a hengerfej, előbb tesztelgetek, de még nem volt rá időm. Már gondolkodok vasblokkos motor beszerzésén.:) Elkezdtem félni az alutól.:DDDD Ha hulladék lesz, megy a MÉH-be....:DDDD
Más: ha leveszem a HF-t valaki tud elérhető áron és gyorsan dolgozó műhelyt Bp-n, akik síkolnák és nyomáspróbáznák? Csakhogy ne kelljen egy hónapig vagy ki tudja meddig várni.
Az m tükör azon volt amire kérték. Csavart küszöb coupe n volt. Compacton touringon sedanon sima volt. A kormány teljesen lehetséges, soknak van m pakettel tanga kormány.
"Kurvára szerencsés embernek érzem magam, szinte minden szombaton lejutok Balatonfürdre az Esterházy trandra. "
Én meg hmvára szerencsétlennek érzem magam, hogy bár itt lakok Balatonfüreden, idén még nem érintkeztem a Balatonnal.... :/ (de majd ez változik, általában minden nyáron azért 1-2 strand becsúszik valahogy)
Bár már meggondoltam magamat arról, hogy eladjam az autómat, ma felhívott valaki, aki esetleg megvenné, és most azon gondolkodom (hipotetikusan), hogy mit vennék helyette. A Ha-hun semmit nem találtam, ami igazán megfogott volna (4 ajtó, 2000+ ccm, benzin, manuál, sperr, el.ablak, centrálzár, 1.5M alatt szűkített keresésre 2 találat jött ki: egy kép nélküli csupa nagy betűvel írt helyesírási hibákkal tömött hirdetés egy 328i-ről, továbbá egy ál-M5, ami titkolja az utasterét, de amúgy akár még érdekes is lehet).
Van-e esetleg tudomásotok hahun nem hirdetett eladó BMW-ről, ami megfelel a fenti zárójeles kritériumoknak?
Elég nagy lehet a szórás ebben az M felszereltségben. 93-ban vett újonnan cimborám e36-ot M fölszereltséggel.M logós kormány , váltókar, ültetett futómű és hátsó légterelő járt akkor hozzá.
Sem lökhárító , sem csavart küszöb . Ja és háromágú 17-es felni .
Vagyis a tükör valóban utángyártott/cserélt, de ez azért nem egy óriási hiba. Engem a sufnis ködlámpatakaró jobban zavar. De ha tényleg nem rozsdás, és mechanikailag frankó, akkor szerintem az állapotnak megfelelő az ár. Kicsit foglalkozni kell vele, és van jó compactod.
Szerintem a csirkeháló évjárat függő, és a csavart küszöbre sem esküdnék meg, hogy minden M-packetoson az volt. Szerintem minden stimmel, még a fekete tetőkárpit is megvan.
Az elakadásjelző teteje letörve, az m-packetből max a hátsó lökhárító van meg, visszapillantók cserélve, a kormány is gyanús, hogy nagylufisnak kéne lenne. A touring viszont szép.
Mindkettővel az a gond, hogy még min. 300e a papír, amíg magyar lesz.
Igaz ez 13 éve volt.A legendákkal a hamisított tárcsákkal,meg az egy beszállító/más csomaolással vagy rossz széria,mert megcsúszott a gyártósor nem tudok mit kezdeni.Én így jártam annó
A vérbrutál 68 lovas swift is kapott új brembótOlyan valaki yerekkori szerlő barátom) rakta fel akiért tüzbe tenném a kezem..
a féktárcsa 1000 km után rázott..Utána felszabályoztattuk.Majd eggyütt szerltük fel. Ismét rázni kezdett.Csak városi szerencsétlenkedés dugózás mellett.Kidobtam a gyk. új brembót.lett remsa.Magamnak szereltem fel.És soha többet rázás...A brembó amúgy a lángnál lett vásárolva újként.Én a magam részéről soha többet nem fogok brembó nevű terméket vásárolni.Ez az én véleményem/tapasztalatom.Amúgy mindenki azt vesz amit akar
Sziasztok, ezen a fórumon újként szeretnék egyrészt beköszönni, másrészt egyből egy kérdésem/kérésem is lenne:
ha valaki esetleg tudna egy eladó jó állapotú, beszerelhető M43B16 motort, az szóljon légyszi, nagyon űgy néz ki, hogy szükség lenne rá. '94-es évjáratú autóba kerülne, ha esetleg ez számít. Előre is köszi, ha esetleg valaki tudna ilyenről.
(Kb. másfél éve, több véletlennek köszönhetően "lett" egy 316i kupém, kezdetektől nagyon szeretjük, mert még húszévesen és kissé leharcoltan is "jóautó" benyomását keltette, és a mindennapi agglomerációs-kisvárosi használatban még jobbnak is bizonyult, mint vártam, országúton meg főleg, ott pont jó tud lenni még az is, amennyit ez tud. Ez életem első BMW-je, és bár vezetni szerető emberként előtte is sejtettem, hogy valószínűleg nagyon szeretnék egy ilyet, ez tényleg így is lett már ezzel a nem kifejezetten erőgép autóval is, szóval egyelőre szeretném megmenteni. Nem egyetlen autó szerencsére a családban, meg jelenleg amúgy szépen megy is, azt a kis szépséghibát kivéve, hogy üzemmelegen idén nyár elejére lett egy olyan típusú hangja (a gondos bemelegítések, tízezres olajcserék és a normális minőségű olajak ellenére), ami sajnos előrevetíti, hogy olcsóbb és egyszerűbb lesz teljes cserét csinálni, mint belemászni, és gondoltam, elkezdek érdeklődni.)
Felénk más a tapasztalat, bár én nem szerelek, csak magamnak, hobbiból.
Akárki rakott fel mezei Brembot, mindnek nagyon hamar elvetemedett. Többek között nekünk is a terror-metál-brutál, 75 lóerős családi Renault-on. Más márkákkal nem volt gond, és nem hiszem, hogy másik tárcsát ugyan az az ember máshogy szerel fel, tehát ezt a lehetőséget kizárhatjuk. Vagy ugyan úgy precízen, vagy trehányan került fel mindegyik.
Hátt, lehet csak 16i-vel tudok menni, vagy a lányomék-féle compact, vagy a Ricsi sedanja. Vagy nem szedem szét a motort addig, és óvatosan elmegy a touring is a lábán. De nagyon kíváncsi vagyok, szerintem nem tudom megvárni, mi lett a kórkép. Az olajveszteség nyugtalanít leginkább, azért kb 1 l olaj eltűnt a rendszerből (gyakorlatilag 20 km, plusz az az 5 perc padló) és nem folyik sehol.
Teljesen igazad van, de szerintem ez a mostani karakterisztika nagyon passzol az autóhoz, illetve az Én stílusomhoz.
Szerintem nagyon jól autózható 4000-től 7200-ig, vagyis azt mondom ebben a tartományban erős, 2000-4000 között mint a gyári társai, 2000 alatt viszont gyengébb mint a gyári verzió lévén, hogy minden járata nagyobb hogy fent jobb legyen, de 16-án láthatjátok ha össze jön a meeting.
Mindeddig hibátlan volt. Most is szépen jár és kartergáz nincs, csak lehet átégett a HF tömítés, vagy nemtom, volt a kezeim közt legalább 3 hengerfej hibás 28i motor, amin a szelepek mellett repedt a hengerfej
Hazafelé terméeszetesen nagyon kis gázzal jöttem, nehogy lelője ismét a vízcsövet.
Tegnap meggyőződtem róla, hogy az m52 kurva jó motor...
Gábornak meséltem a sztorimat, örültem, hogy hazaértem vele. Biztos bontani(vagy cserélni) kell. Tegnap reggelig még hiánytalan volt a hűtővíz, meg maxig volt az olajszint, aztán kis (kb 5 perc) gumiégetős projekt után ledobta a kiegyenlítő felőli vízcsövet, kihányt 6 l vizet. Persze kb 1 óra múlva feltöltöttem, majd hazaoldalogtam vele. Itthon légtelenítés után látható, hogy túl nagy a nyomása van a víznak, na meg az olajszint lement a minimumra.
Van papírja meg görbéje róla. Az a durva hogy hatalmas okosítások nem kellettek hozzá. Egy két napos meló. Tartós is gyárias is. És még csak most jön a leömlő.
nem volt csunya a fényezés, bar egybol kiszúrtam, de vajon hogy nézett ki elotte? Ha mondjuk toled vennék autót, es mutatnak elotte-utana fotókat, az mas...
Hátlap felmegy a 6 csavaros a 6 csavarosra csak a sebességjeladónak kell a lapátjait kisebbre vágni... Szokták felrakni mert akkor 2 füllel lehet hátul rögziteni az e30 difit...
Az áttétel 80-100eFt körül mozog... Facen a difi gurut kérdezd meg...
Oké, a sérülés nem előny. De az miért baj, hogy újra lett fényezve? Az enyém is kapott már telifényt, és nem azért, mert szar volt, hanem mert volt rá pénz. Sőt, egy apró sérülés miatt (bal első ajtó cserés volt) júliusban megint le lesz fényezve az egész bal oldala.
Ezt az autót megnéztem, amikor ilyet kerestem, ez tavaly szeptemberben volt, azóta hirdeti. Az egész újra van fényezve, ezért néz ki a képeken ilyen jól, eleje sérült volt, tovább nem nézegettem. Inkább vettem egy jégkáros, kicsit rozsdás, kopottasat, lógó tetőkárpittal, de gyári állapotban. Júl 16 ok, de csak akkor megyek, ha a Camponánál tartjuk, mert Budafokon lakom;)
Valaki megtudná mondani,hogy M52 20-asból belehet rakni a vanost 23-ba? Hidrotőke csere után összerszerelésnél észrevettem,hogy nem tudom mozgatni ki be a kis fogaskereket! A garázsba meg van egy 20-as blokkom
Nekem a DynoProjektnél mérték meg programozáskor, vagy 15-ször mire kialakult a vége. Előtte utcán írtuk fel és mint a padon kiderült dús lett, viszont a padon találtak még benne 20-30 lovat. 20-at alapból és még 10-et a házilag módosított légszűrőházammal. 2 perctől vagyok Én:
Most 1407kg-nak mérték a kocsimat (de volt már 1317kg is) teljesítmény gyári 231LE :) Módosító tényező nálam az ültető rugó -0,2, a 3D toronycsapágyat már kiszedtem mert az -0,4 lenne... Szóval most 5,89 volt elvileg a kocsim ha 231LE-nek vesszük...
A teljesítmény azért nem jön olyan egyszerűen... Még régen az m20b25-ömön leszedtük a hengerfejet a Bejoék mindent szarrá políroztak kapott egy 6 leömlőt meg egy chipet elvittem leméretni és 167LE-t tudott a kocsi...
A 30i-met is tervezem, hogy leméretem kíváncsi vagyok én is...
Persze nem utcai autó tisztában vagyok vele , de ki lehet jelenteni a legtökéletesebb futómű van alatta , ami valaha is e36 alá került, elektronikát is beleértve. Sajnos már késő volt, ez is kevés volt az akkori mezőnyben.
Köszönöm a segítséget. Még felvetődött hogy a 28i most ügye a 25 tds váltóval van egyben de akár a 320i váltóval is össze lehetne rakni a 28i motort nem tudom mennyire bírná. Sajnos nincs meg a gyári 28i váltó
Az autóm egy szebb napokat is megélt M3 3,0, ezt már úgy vettem, hogy m50 25i volt benne. Ezt cseréltük egy m54b30-ra, maradt az m3 6 leömlő meg kipuf rendszer... A fék gyári m3, hátul cseréltem tárcsákat nagyon vékony volt. A tárcsa gyári Bmw, a betét volt elöl OMP, hamar kopik nagyon fekete lesz a felni de ár/érték arányban jó, most Ferodo DS Performance van elöl, egyelőre tökéletes, hátul meg OMP van... Tervezem, hogy e46 m3-ra cserélem a féket legalább elöl, de most elég jól állok e36 m3 tárcsákkal meg betéttel :)
Ha lesz nyílt nap gyere aztán dumáljunk, a lépcső környékén szoktunk állni...
Gumival a Toyo R888 se a legjobb választás elmelegszik és takony lesz sajna, 2-3 kör és hűteni kell... Használt slicket próbálj egyszer ki ég és föld a különbség :)
Kicsi a világ mondhatni, igaz még nyílt napon nem találkoztunk, de megszoktam nézni a videóidat. Nekem az első nyílt napomon fék nélkül 2:33 a legjobb időm teljesen utcai felállásban, de legközelebb már Toyokon támadok Én is. Nekem még nincs fent az olajhűtő így két körönként megyek egy hűtőkört.
Fékből mekkorát és milyen gyártótól használsz elől-hátul és ezekhez milyen betétet?
Nekem most cserélnem kell elől-hátul mert a második körtől már nem akart fogni és rázott mint a fene... (de élveztem így is minden méterét :D )
Igen én vagyok a 2:20, R888-al ez sikerült. Rendes slickel 2 személlyel a múltkor nyílt napon mentem 2:18-at is...
Van M3 olajhűtő a kocsiban, 90 fok főlé nem megy az olaj... A szervoval van folyamatos gondom, kell egy külön szervo olajhűtő, nem bírják a szivattyúk :) pedig lf30-as van fent e39-böl ez állítólag jobb mint az e46-é (lf20)...
Kardánról csak annyit, hogy ahol a Szabyk van/Stefan Zorst racing, jármű mechanika asszem a cég neve, vele párhuzamos utcában van egy cég aki kardánokat újít fel, készít méretre ha kell, centrírozni is tudnak, nekem ott volt 2-3 éve rendbe rakatva tizenezerért kb.
Dáávid444, nekem sedan E36 28i alol van komplett nyitott 70x2-es rendszerem ha kell a projektedhez, alapból gyári leömlővel, de van portolt meg gyártott "kalács" is.
Ha valaki 23i-t építene át 28i-re ahhoz meg comp., légtömegmérő, 28i szívósor, injektorok, stb... a saját 28i-mből.
Dáávid444, nekem sedan E36 28i alol van komplett nyitott 70x2-es rendszerem ha kell a projektedhez, alapból gyári leömlővel, de van portolt meg gyártott "kalács" is.
Ha valaki 23i-t építene át 28i-re ahhoz meg comp., légtömegmérő, szívósor, injektorok, stb... a saját 28i-mből.
Nyitott rendszer nem volt, meg TDS váltó, sztem jobb a benzineshez a 28i eredeti ZF váltója, az áttét kiosztás miatt. 5-ben az is 1:1-es, meg ez is, csak közbenső áttételek nem passzolnak egymással.
félig off csak, bemásolom ide is, hátha itt jár olyan, aki az E30 fórumon nem...
belefogtam egy 1986-os 325i kupé felújításába.... nagy álom az OT vizsga, majd kiderül, hogyan sikerül, nem mindenáron az a cél :-)
az elején egy kicsit elakadtam, gondolom, fogok még párszor...
egyik gond, szinte sehol sem találok mtech 1 első frontot, az autó gyári ///M-es kivitel, de az első lökös már nem az rajta
másik: nyomozom a kipufogót, és az enyém gyárilag nem volt katalizátoros, ez elvileg három dobot jelent a kettő helyett, de egyenlőre sem bontottban, sem utángyártottban nem találok... ha felteszem a gyári bontott (de jó állapotú) katalizátoros rendszert, akkor egyrészt nem lesz eredeti, másrészt a kat lefog majd vmennyit a teljesítményből is, ha kiherélem, akkor a hangja lesz nekem túl sok, most egy saválló "sport" rendszer van alatta, ezt nem kívánom senkinek :-)
ha valaki tud vmi infót, segítséget akkor írjon: 1986e30325i@gmail.com
E34 525 ix fél évet nem bírt a gumiharang amit rákendácsoltak .Csere gariban.Korrektek de kicsit gagyiszaga van a beépített alkatrészeknek..Utána persze megint kiszakadt a gumiharang,kb 2 év után.Úgy,hogy a kocsi alig ment.Én nem merném öszintén ajánlani őket.
Értem . Csak általánosságban mondtam .Nálam ilyen még nem fordult elő ,hogy ilyen alkatrészt cserélni kell ,persze ez nem jelent semmit, ha cserélni kell akkor cserélni kell.
Nem csak normális alkatrészt nem fogsz találni a kardánkereszthez (mivel tudtommal nem bontható roncsolás nélkül), hanem embert sem, aki megcsinálja. Nem általános, hogy tönkremegy, vegyél egy bontottat.
A hátsó futóműnél kompótnál nem tudom mi a helyzet, de az M-technik futóműves coupe és sedan összes hátsó szilentje tömör, kb. soha nem szakadnak ki.
Én főleg read-only vagyok itt de ebben a pizzás-kávés rendezvényben szivesen benne lennék, lehet utána már hozzá mernék szólni a nyomaték és gyorsulás témákhoz :P :D