Tenyésztőpalánta: ez a lista szép teljesítmény volt! és gratula a kis kopaszokhoz! a listában olvastam a nyers krumplit: én adtam már neki, igaz nem nagyon ette, de baja (hál' Istennek) nem lett tőle.viszont 1 vmit nem láttam: egy tenyésztő mondta, hogy csak kerek végű sárgarépát szabad nekik adni, mert a hegyes végűben sok a nitrát (vagy nitrit?...) lényeg hogy az káros. más: az én malackám a számítógép mellett "lakik". láttatok már álmodó tengerimalacot? alvás közben olyan édesen mozgatja a füleit! (éppen most) na hagyom aludni
Mellékelek egy a netről leszedett listát, amit megpróbáltam lefordítani, több-kevesebb sikerrel. Mellé írtam az eredeti angol elnevezést is hátha valaki tud más magyar fordítást is. Szívesen venném a javításokat.
Még pár cím, ahol hasznos infókat lehet találni:
www.members.aol.com/squeakpig/vitc.html
www.cavies.com
www.oginet.com/pgurney
www.aracnet.com/~seagull/Guineas/ailments.html
www.geocities.com/Heartland/Plans/2517/medicine.html
www.caviesgalore.com
www.afip.org/vetpath/POLA/99/1999-POLA-Cavia.html
Lehetséges veszélyes növények
A
Agávé (aloe vera)
Akác (agapanthus)
Alma levél tejfü (apple leaf croton)
Alma mag (apple seeds)
Amarillisz, hölgy liliom (amarillys)
Amerikai vadgesztenye (buckeye)
Angol borostyánszölö (english ivy)
Anyós nyelv (mother-in-law tongue)
Azálea (azalea)
Szia. Köszi a gratulát a mami nevében is, remélem semmi gond nem lesz a kölykökkel. Ha gondolog gyere el és nézd meg őket, és ki is választhatod melyiket szeretnéd.
A karfiolt szeretik (már a melyik) de nagyon szagosat pisilnek tőle.
Próbáld ki a banánt, nekem nagyon bejött. Tavaly még nem ették meg csak a héját, idén meg szó szerint kitépik a kezemből!!! A narancsot is szeretik.
Még egy ötlet: ha majd lesz kukorica, adjátok oda a csuháját úgy frissen de tegyetek el belőle télire, vagyis szárítsátok meg és ilyenkor vagy bármikor oda lehet nekik adni! Minden mást ott hagynak ha azt kapnak. Nagyon szeretik. Igaz kicsit hangos ha éjjel eszik de egy kis áldozatra képesek vagyunk értük?! A rendes növényt is oda lehet adni nekik, amiről leszedik a kukoricát, főleg azokat a hatalmas leveleket szeretik. Mi rengeteget szedtünk kukoricaföldről.
a cekla otletet nem gyozom elegszer megkoszonni nektek. magamtol sohasem adtam volna Zsibinek, de miota ismeri egyszeruen kikoveteli, ezert mar a mindennapi kaja resze.
melyik az a zoldseg amit nem szabad neki adni?
a karfiol?
ejjen, pont ma gondoltam rad (ratok)))), hogy mikor maaa, mer turelmetlenek vagyunk.
mi is, de foleg Zsibike, aki mar teljesen oda van a leendo baratnojeert. tolunk mar kikeszult es a kaja is tul sok neki, a kecorol mereterol nem is beszelve.
szoval kedves Tenyesztopalanta akkor az egyik kislanyt ha lehet meg is vennenk, es el is hoznank amint lehet....
meg egyszer gratula az anyukanak.
ÖRÖMMEL ÉRTESÍTJÜK A KEDVES ROKONOKAT, BARÁTOKAT, ISMERŐSÖKET, HOGY MEGÉRKEZTÜNK!!! 4-EN VAGYUNK, KETTEN FIÚK ÉS KETTEN LÁNYOK, FOLTOSAK, TARKÁK KINEK, HOGY TETSZIK ÉS AMI A LÉNYEG: TOTÁLISAN KOPASZOK!!!
VÁRJUK A KEDVES ÉRDEKLŐDŐKET, HOGY MEGCSODÁLJANAK MINKET TELJES SZÉPSÉGÜNKBEN!
ADDIG IS ÜDV MINDENKINEK: KOPASZ KÖLÖKCOCÁK
plimplin: köszi a tippet, de sajna senki nem akar építkezni, így valószínűleg még egy ideig gondban leszek. Majd megoldjuk valahogy. Remélem.
Giling-galang: Szerintem azért nem hallottak még a félrenyelésről a dokik, mert mire a gazdi felöltözne, becsomagolná a malit télen, hogy meg ne fázzon, elmegy a rendelőig és várakozik, akkorra akár haza is mehet, mert a malacka már rendbehozta az egészet. Nem?
Tenyésztőpalánta: Én legutóbb egy épitkezésről szereztem be vagy öt nagy szemetes-zsák forgácsot, mert az ismerősömnek az ismerőse épitkezett, s ő szólt. Tehát ha van olyan ismerősötök, aki éppen épitkezik... mondjuk nekem is már csak egy fél zsáknyi van. (Egyedüli probléma volt, hogy kint hagyták az esőben a forgácsot, és megázott, úgyhogy adagonként száritgattam-forgattam a következő almozásig. De azért igy is nagy segitség volt, és most nem esik az eső. Bár lehet, hogy tavaszig nem is épitkeznek...)
Nálunk is elöfordult ilyen a szegény megboldogult Mojzinkkal. Falánk módon ö egy nagyobb répadarabot akart befalni és megált keresztbe a torka elött. Legalább egy napig tátogott szegényke. Többször próbáltuk széthúzni a száját, de a sajátos szájszerkezetnek köszönhetöen nem láttunk semmit. Érdekes hogy a beakadt répa ellenére evett. Aztán állatorvos lett a vége, aki kis fogóval kihúzta a répát. Azóta már nem vágom fel nekik vékonyra a répát, hanem vastagabb darabokra szelem, így a macika dönti el, mennyit harap ki belöle...
Félrenyelés-ügyben kicsit megnyugtattatok... De tényleg nagyon rossz tehetetlenül nézni. Csak tartani a kaját és türelmesen kivárni, amig valahogy megoldja a dolgot :-(
Egyébként nem értem, az állatorvosok miért nem hallottak még erről? Mikor először történt én teljesen befrászoltam. Ráadásul ezeknek a csöppeknek teljesen más a szájberendezésük...
Van valakinek 'félre-nyelős' malija? Én mostanában gyakran látok ilyet. Egy kereskedésben figyeltem meg. A malacka kukoricát evett. Jellemző hogy a röff nem szereti a kukoricát csak a csírát, ezért kiharapja azt és ilyenkor beleszalad a foga a kukoricába. Majd keserves küzdelemmel leszedi. (mivel nem olyan ügyes a "kezével" mint a csincsilla). És veszi a következő kukorica szemet.
forgács Két dolog fontos.
- ne legyen nagyon aromás illata pl. cérdurféle.(Mert ez olyan mintha fél liter krasznaja moszkvával belocsolnád az ágyadat. :)
- Ne legyen fűrészporos, nagyon prüszkül tőle a malac.
Futó ügyben semmi, sajna az az érzésem nem is igen lesz!
Volt már ilyen "félrenyelős" esetem nekem is. Egy felnőtt fiúm csinálta mindig ezt, de nem tudtam neki segíteni, mert nem igen találtam semmit a szájában, mikor megnéztem egy ilyen eset közben, lejjebb meg nem szerettem volna nyúlni. ő is megoldotta egyedül csak nagyon rossz nézni és nem csinálni semmit. Habár most jut eszembe egyszer a lábával is elkezdet kaparni a száját, akkor egy általa összetekert levélzöldet tudta finoman kihúzni a szájából. Szerintem az volt a gond, hogy miközben eszik az ilyen zöldeket érdekesen összetekerik és leharapnak mindig egy akkora darabot amekkora éppen jól esik. Elképzelhető, hogy ha nagyomn mohó akkor csak nyeli és későn harap, ráadásul ha elcsúszik az egyés csomag a szája oldalára akkor oda is ragadhat ( mint nálunk ha a szájpadlásodra ragad valami, akkor te is ugyanezeket a mozdulatokat csinálod) és ezt próbálják valahogy odébb tenni. Én így gondolom remélem nem nagy hülyeség!
Sajna egyszem asztalos-ismerősöm pár hónapja külföldre költözött, és egyenlőre ez ügyben sincs több ötletem :-( Van valami fejlemény utánfutóügyben?
Nagyon klassz volt olvasni Gabó beszámolóját az új jövevényről :-))Sok örömet egymásban!
Nálunk most minden rendben van. (Lekopogom!!!)
Egyetlen fejlemény, hogy a csöppek - a kaja reményében - egyre hosszabb ideig tudnak kétlábon állni. :-)) Teljesen maguktól szoktak rá. Édik ahogy ágaskodnak, s közben meg szaglászódva mozog a nózijuk. Nem gondoltam, hogy ez is benne van a 'programjukban' :-)
Van valakinek 'félre-nyelős' malija?
Nem tudom mi az oka -az állatorvosok se -, de Pumba néha nagyon furán mozgatja a fejét és a kis száját. Nagyon be akarná már kapni a kaját (zöldek), de egy ideig nem megy neki. Csak furán nyeldekel. Egy idő után (pár nyeldeklés) megoldódik és akkor rendesen eszik.
A legjobb a fenyőforgács mi mindig azt használunk. Lehet más is de va egy fajta amit semmiféle képpen nem alehet alájuk tenni, de ez most nem jut eszembe melyik, majd utána nézek és leírom.
A forgács minőségénél figyeld meg hogy ne legyen psoros. Kis szemű az nem gond, bár tapaszutalataim szerint sokkal gyorsabban piszkolódik mint a nagyobb szemű forgács.
Ha esetleg tudnál olyan asztalost ahonnan nagyobb mennyiségben is lehetne forgácsot elhozni légyszi szólj, mert rettentő nagy gondban vagyok fogácsilag. NINCS SEMMILYEN ASZTALOSNÁL!!! A csomagolt pedig drága. GOndold el egy teljes takarításhoz kb 15-20 kis zacskónyi forgács kell, és ezt 3-4 naponta ismételni kell!!! Szóval kész csőd!!!
Kedves tenyésztőpalánta!
Remélem meglesz az utánfutótok. Elképesztő, hogy mik történnek :-( Lenne egy kérdésem: milyen forgácsot lehet a malackák alá tenni? Van a közelünkben egy asztalos és arra gondoltam, egyszerűbb lenne tőle beszerezni az almot, mint az állatkereskedésekben kapható 5 literes kiszerelésű zacskókat venni.
Hazaérkeztünk, a Zsüzsü elaludt a lányom kezébe. Most Ő következik.
Olyan aranyos volt! Aludt mint a bunda!Evet egy kis füvet!Elnyerte Ralfit!!!Most az anyánál van mind a kettő!Ralfi (a növérem tengeri malaca)a Zsüzsü bundájához bújik!!!A házukat kivettük!Lehet Zsüzsünek mókos kereke?Szokotszaladgálni benne?Vagy nem volt mókuskereke?Radni már megfésülte a Zsüzsüt!!!Olyan aranyos lett Ralfi!Mikor nem volt itt Zsüzsü akkor nagyon félt!!!Most Zsüzsü alszik és Ralfi örködik!!!Nagyon aranyosak!!!Köszönöm szépen ,hogy jelentkezet!!!Hálás köszönet!!!Gabó!!!
Angóra lány kellene, a fiu most kb kinyujtott tenyérnyi hosszú. Anyu kérdezi milyen a shett..., hugyan néz ki. Ha nem hívsz fel, küld el a telcsidet emailban
Köszi mindenkinek az előzetes segítségért, megtudtam még pár dolgot:
az alvázszám: 24865
és egész pontosan VECSÉSRŐL vitték el az asztalos háza elől( a párom épp forgácsért ment tehát lehet hogy még az is benne van, bár kétlem)
giling-galang köszi az ötleteket megpróbálom kivitelezni. az tuti hogy nem azért vitték el ,mert rossz helyen állt mert akkor az autót is elvitték volna, nem csak a futót!
köszi mégegyszer
V43-1314: felnőtt vagy kölyök állat kellene inkább. Sheltie is jó vagy csak angóra? Sheltieben van 3 kölyke a páromnak és biztos van benne lány is.
Tegnap beszereztünk egy angóra fiút, de nagyon magányos. Ha van valakinek átadandó lány akkor azonnal indulnék érte. Sajnos a malackát az állatkereskedésbe nagy trauma érte, és ezért nem is nagyon "durrog" -én így hívom a megelégedés jelét. Hogy mennyire sürgős ideirom a mobilom számát, ha Valakivel megegyezem akkor a következő hívásokat már kinyomom, hogy ne fogyjon a pénze. Ha nem kapcsolható az azt jelenti, hogy kicsi a térerő, kérlek próbálkozz ujra. Tehát: 06 20 9329664. 12-es 2-es 3-as Hatvanig ut környéke előnyben, és BP-is.
A mostani ugy néz ki mintha félbevágták volna hosszirányba. Egy oldal fehér, a másik fekete, ezüstös árnyalattal
Mívást minnél hamarább várok...
tenyésztőpalánta: Sajna utánfutó ügyben nem tudok segíteni annál többet, mint hogy nyitva tartom a szemem, hátha épp meglátom.
Ellenben malaczuhanyozásról már hallottam. Ahol kölcsön volt adva lánykánk, vittünk mellé egy golyós itatót is, mert nekik nem volt. Nos, a fiú ivásra egyszer sem használta, de rendszeresen zuhanyozott vele.
Jesszum!
Sajna konkrét segítséget nem tudok ajánlani, de van egy-két ötletem.
A nagyobb rádiókban be lehet mondatni, hogy ellopták az autót. (Danubius, Juventus, Sláger)
- vannak olyan autólopók , akik direkt a felajánlt jutalomra mennek. Hallgatják a rádót és rögvest jelentkeznek, hogy "megtalálák". Közvetlen tapasztalataim vannak erről, szerintem érdemes megpróbálni.
A másik, a taxisok. Hívd fel a nagyobb taxivállalatokat és kérd meg a diszpécsert, hogy mondja be a fiúknak, lányoknak, akik épp az úton vannak. Általában segítőkészek, de itt sem árt, ha kilátásba helyezed a jutalmat!
Gondolom, a rendőrségen már túl vagytok :-(
Az nem lehet, hogy csak tilosban parkoltatok és ők vitték el? Én jártam már így... Bárcsak nálatok is így lenne..
Vagy utánfutót nem szoktak elvinni?
Sajna több ötletem nincs :-( Légyszi írd meg, hogy mik a fejlemények. Szurkolok, hogy előkerüljön!
A SEGÍTSÉGETEKET KÉRNÉM! MA 2002.01.05-ÉN ESTE 18,30 KÖRÜL ELLOPTÁK AZ XMD 690 RENDSZÁMÚ VEB IFA VDR 1720, DRAPPSZÜRKE, KISKEREKŰ, ZÁRHATÓ, TÖRÖTT HÁTULJÚ UTÁNFUTÓNKAT AZ UTCÁN ÁLLÓ AUTÓNKRÓL. LŐRINC KÖRNYÉKÉN TÖRTÉNT MINDEZ. HA TUDTOK SEGÍTSETEK!!! HA TUDOK MÉG VALAMI PONTOSABB INFÓ LEÍROM.
kérdés: Nálatok fordult már elő, hogy a cocák az itató alá feküdtek és közben folyt rájuk a víz? Tudna nekem valaki magyarázatot adni erre. Nem nagyon értem, mert a fürdetést meg kifejezetten utálják (tisztelet a kivételnek). Már nem tudom elég magasra rakni az itatókat mert már lassan nem érik el. De ha meg nem folyik rájuk akkor is alá fekszenek így meg a többiek nem tudnak inni!
ma rájöttem, hogy az én malám is a játékot keresi az itatóban: amíg a terrárium oldalán lóg, néha egy kicsit iszik. viszont ha leveszem, és úgy itatom (tisztára cumiztatás :-) akkor rengeteget meg bír inni. azért ma mégis vettem neki ubit...(persze falja) hiába nem nehéz elrontani egy malát! kösz a tanácsokat, akkor nem aggódom a vízmennyiség miatt.
A jó hír: meg van a malacszínháznál a hang! :-)
De hogy miért a Rómeó és Júliával kezdtem.. azt igazi színészekkel is úútálom. (off: Mindig felbosszant, hogy olyan bénák, meg, hogy mindíg bőgök)
Malival sokkal rémesebb.
Legközelebb egy vidámabbat választok!
A víziváshoz: szerintem is vannak korszakaik - hol többet, hogy kevesebbet 'cumiznak'. Gondolom a hőmérsékleten túl ez a kajától is függ.
Az én fiaim imádnak inni - persze legtöbbször csak a játék a lényeg. Fogacska beakaszt a golyóbisba és megpróbálja kirángatni.
Hááá... lassan kell vennem egy új itatót. Végülis, egy évig állta a sarat - azaz a pengefogacskák támadását :-))
Malaca válogatja, az egyik többet, a másik kevesebbet, meg kedvtől is függ. Erről még egy gondolat... Mivel úgy tudom a mafliknak nincsenek verejtékmirigyeik, vigyázni kell a meleggel. Nálam valszeg a hosszú szőrű pontosan ezért iszik jóval többet, mint rövidebb szőrű tesója.