Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Nálunk a családban van kombi is és indirekt tárolós is. Ég és föld a különbség. A tároló vesztesége télen nem számít, nyáron melegíti kicsit a helyiséget. A kazán is melegíti egyébként.
Üdv ! Ugyan nincs saját tapasztalat a kazánnal kapcsolatban,de szerintem a paraméterei alapján NAGYON JÓ választás lehet !:-) Szerintem még kevés "fut"ebből a típusból ,de állítólag rendezett a szerviz háttér, és pont a "régi kazánok" gyengéjéhez nyúltak az új típussal, hőcserélő keresztmetszet növelésével!:) Várjuk az infókat ha ez v bármely más típusú új kondis kazánnal kapcsolatba , lesz gyakorlati tapasztalatod !:)
Aki a tárolónál veszteséggel számol, hová teszi a tárolót? Udvarra? Mert ha házon belül van, akkor télen legfeljebb a fűtésre segít rá, nyáron pedig alig van különbség a kinti és a tartályon belüli hőfok között. :)
Az indirekt tároló olyan mint egy villanybojler. Mindig lehet belőle meleg vizet vételezni, míg egy kombi kazán késéssel ad melegvizet és azt is csak 10l/perc mennyiségben.
Előnye, hogy a kazán 24kW-tal kb. 15 perc alatt felfűti, ha kell. Árban nem nagy a differencia, de komfortban igen.
Az ajánlott típusban van villanyos patron. Ha a kazánt javítani kell, vagy napelem miatt bőségesen lehet fogyasztani áramot, akkor úgy is ad melegvízet.
Új építésű ház, két szintes, 130 nm. A 38-as falakon 12 cm szigetelés lesz, a födémeken 30 illetve 40 cm üveggyapot. Mind a 130 nm padló be van csövezve, kiegészítő radiátorok nincsenek csak egy törülköző szárító. Két fürdőszoba van, két felnőttre és három gyerekre. A kazánnak kell biztosítania a HMV-t is.
Nekem "tetszene" az Ariston Genus one 24. Elvileg 2,2 környékére képes lemodulálni.
Házvásárlás után fűtéskorszerűsítés előtt állok. A ház tetőtér beépítéses, 97 m2 összes hasznos területtel. 24 kW-os kombi kondenzásciós kazánban gondolkozom. Jelenleg 2 kazánt nézek:
Immergas VICTRIX EXA 28 ErP (előny az alacsonyabb ár, saválló hőcserélő)
Immergas VICTRIX MAIOR TT 28 ErP (előny az alacsonyabb minimális hőteljesítmény)
Megéri a Maior magasabb ára? Illetve alumínium-szilicium ötvözet fel tudja venni a savállóval a versenyt tartósságban?
Kezdj el fűteni és figyeld a nyomást. Ha indokolatlanul elkezd nagyon emelkedni, akkor eldurrant a tágulási tartályod és oda tűnt el a nyomás. Ha így van azt nagyon sürgősen cserélni kell akkor.
A tágulási tartály levegőjének elszökése is okozhat nyomásesést a rendszerben. Nem egyszerű beállítani a nyomását, mert ha kicsi a levegő nyomása, akkor tele lesz vízzel, de nem tudja ellátni a feladatát, ha sok a nyomás, akkor kevés/vagy semennyi víz nem lesz benne.
Köszi a tippeket. Ma az történt, hogy hazaérve vettük észre, hogy nem megy a fűtés. Megnézem a kazánt és azt írta ki, hogy felöltés szükséges. Feltöltöttem, minden rendben, de hogy tudom ezt elkerülni? Mindig töltsek rá ha 1 bar alá esik a nyomás? Vagy hogy látom ezt? Milyen időközönként kell utántölteni ami még normálisnak számít?
Nekünk mikor kilyukadt a télen a vegyeskazán, és visszatértünk gázra, próbáltuk alacsonyan tartani a hőmérsékletet. Fáztam, nem éreztem jól magam. Ez pedig stresszt okoz. Az otthon legyen otthon. A megoldás végül csak részben volt a hőmérséklet emelése, többet számított, hogy nem a termosztátra bíztam a fűtést, hanem egy kapcsolóórára, így szinte egész nap langyosak voltak a radiátorok. Épp, mint a vegyestüzelésnél. Sokat számít a szellőztetés módja is. A kinyitom bukóra az ablakot, aztán teszek veszek, és ha eszembejut, becsukom, nem jó. Ha tehetném, két ventilátorral másfél perc alatt kicserélném a levegőt a lakásban, meg sem mozdulna a termosztát.
Egy készülék + az aluöntvényhez. Termomax inka 24 fűtő kazán 2006 óta óta az eredeti hőcserélővel megy. Egyszer mosattam át 20%-os ecettel kb 4 éve. Egy hibát produkált az eltelt évek alatt, a keringető kondenzátora eldurrant. Cseréltem a kondit és azóta is teszi a dolgát.