Nekem is éppen ez volt a gyanús, amit Te mondsz. Én ugyanis úgy tudom, hogy fix határ a légkör és az űr között nincs, hanem egy többtíz (?) kilométer magas szakaszt neveznek a légkör és a világűr határának (vagyis annak a határnak, ahol fizikailag elválasztódik a kettő) . Vagyis nincs egy olyan vonal ami - mondjuk - határozottan elvágja a két területet, vagyis alatta levegő hömpölyög, felette meg rögtön a világűr :-)))
Én kapásból azon kezdtem gondolkodni a műsor ideje alatt, hogy fizikailag milyen elválasztó határról lehet szó, jogi értelmezés eszembe se jutott.
Igen, ez nekem is feltűnt. Valahogy úgy utalt rá, hogy ne találgasson, nehogy azt higgyék, a gépnek füle van. Meg amikor a fényerősség mértékegysége kérdés után a nézőknek bemondta a telefonszámot, akkor azzal konferálta be, hogy telefonáljon az, aki szerint nem kandela, hanem valami más. Szerintem itt arra célzott, hogy itt is jó pár vita folyt az aktuális kérdésekre adott válaszokról, és azok helyességéről.
Volt egy érdekes pillanat. Amikor a játékos kérte az 50-50%-ot a kaucsuknál, és akkor Vágó azt mondta, hogy ne gondolkodjon hangosan, nehogy meggyanúsítsák a gépet, hogy elfogult :-))) Lehet, hogy olvassák ezt a topic-ot? Persze azután arra biztatta, hogy töprengjen nyugodtan hangosan.
Milyen érdekes, hogy kinek mi lehet nehéz kérdés. Itt van ez a Kármán vonal, amiről sejetettem, hogy valami fizikai alapon lett meghatározva (és azt mondjátok a fizikusnak tudnia kellett volna), de én speciel nemzetközi jogból ismertem, mint a jogi határvonalat, mely felülről képezi a jogi határvonalat egy orzság szuverenitása és a világűr mindenki által szabadon használható területe között.
A tegnapi első játékos 3-4. kérdésnek igen nehezeket kapott (pl. anker) és nagyon jó válaszokkal haladt tovább. Aztán a lux vs. candela kifogott rajta. A lux a megvilágítás mértéke, a candela a fényerősségé, ami persze négyzetes csökken a távolsággal, így a felület megvilágítása arányos a fényerősséggel és fordítva arányos a táv. négyzetével. De persze ez nem köztudott,
Na, utána végre valaki (lucky, lucky :-))) aki jól és szerencsésen is játszott, mint Molnár István. Gyenge kezdés után (malaclopó) imponálóan és igen aktív és tisztességes játékvezetői segítséggel haladt előre. Arra gondolok, hogy nem engedte idő előtt elpuffogtatni a segítségeket. Dürernél is szerencséje volt a segítséggel. Bár azt hiszem , egy gyáli tanár is biztosan járt már Bp-en az Ajtósi Dürer soron a Liget mellett, innen beugorhatott volna (persze nem biztos, mindenki tudta, kiről is van elnevezve). A 11. és 12. kérdéssel szerencséje volt matek - fizika tanárként, a Max Planck-ot tudta, és furcsa módon a Kármán-vonalnál elakadt. Azt mondta, hogy ő Kármán Tódort csak matematikusként ismeri, úgyhogy itt egy kis böngésznivaló azoknak, akik magyarul vagy angolul kicsit utána akarnak olvasni egy igazi polihisztor életének. Érdekes, hogy apja, Kármán Mór emléktáblája a Trefort Gimnáziumban áll, mint a Mintagimnázium alapítójáé. Szóval a vér itt sem vált vízzé. Tényleg érdemes őket elolvasni, mert Kármán Tódor élete kész regény. Szóval magyarul:
http://goliat.eik.bme.hu/KATE/docs/96tavasz/krmntdor.htm
illetve angolul:
http://www.britannica.com/bcom/eb/article/0/0,5716,45787+1+44747,00.html
Szóval érdekes, hogy a matematikus Kármán Tódort ismerte, a fizikus - aerodinamikust meg nem. De azt hiszem , inkább a már megszerzett nyeremény motiválta, azért nem ugrott neki a kérdésnek. Talán igaza van, nem tudom. Üdv MM.
Nem tudom, en egybol ravagtam, hogy candela, de a vegere Vago teljesen elbizonytalanitott. Ez volt az a kerdes, amit hiaba tudtam, megis megszivtam volna :).
Most nem azert, de a pasi fizikatanar es 3 millaert nem tudta megmondani, mi a Karman-vonal... Szerintem eleg kozismert teny, hogy Karman Todor az aerodinamikaval foglalkozott es csak egyetlen valasz volt, amit ra lehetett huzni erre a temara, a masik harom eleg nagy marhasag volt.
A tanar nagyon szimpi volt, es jol tette, hogy megfelelo idoben kiszallt bukta helyett. Vago is rengeteget javult, a korai nezhetetlenrol szinte elvezhetove fajult a musor, most mar a reklamblokk a legbosszantobb resze. :)
Amugy erdekes, hogy mikor segit mikor nem, a lux-os temaban egy mukkor nem szolt hogy talan megsem az a jo valasz. :) Vagy lehet hogy o sem tudta?
Láttátok a mait? Egyre szaporodik a 1.5 milliót nyerők klubbja. Mondjuk ennek a fickónak szerencséje volt( fizikatanár, és 1.5 millerért kérdezték kvantummechanikáról, mondjuk én is tudtam, de csak azért mert közelmúltban előkerült ez a dolog). Vágó egyre segítókészebb lesz. Az a történészhallgató gyereket már visszahvták?(megvolt már a feltétel). eddig szerintem ő volt a legjobb, és igazán megérdemel még egy lehetőséget, azok után ahogy kigolyózták a rossz megoldást jóként feltüntetve(azóta persze biztos jobban vigyáznak:))
Csak erdekessegkent: ma voltam a Leideni ermemuzeumban, ahol ki vannak allitva a holland penzfajtak mellett a "florin-alapu" nevvel rendelkezo egyeb penzermek is: igy a regi magyar 1 Ft-os es az uj 20-as is. Es nekem ujdonsag: az Osztrak-Magyar Monarchia penzneme a florin volt.
A forint (florin) és a gulden szó ugyanabból a szókapcsolatból származik. Ez pedig a "firenzei arany" középkori északi-tengeri kereskedők nyelvén hangzó megfelelője, ami valami ilyesmi, hogy gulden florin. Mivel aranypénzt a középkorban először firenzében vertek ezért hosszú ideig az összes aranpénzt firenzeinek azaz florinnek, florennek, florence-nek neveztek. Hollandia pénzneme a gulden florin vagy csak gulden, rövidítése NLG, bár gyakran látható az NFL rövidítés is, hivatalos szimbóluma (mint a font a dollár vagy az euró jel egy elnyújtott, dőlt, kis írott "f"). Magyarul, mivel a pénzek neveként általában nem az adott országban használatos nevet hanem annak magyar fordítását vagy megfelelőjét használjuk szerintem a holland forint az elfogadott.
Gondolom, kurkumával kellene megszórni, hogy még kellemesebb LÖIM íze legyen. Nem tudom, hogy 2000 évvel ezelőtt mi volt a menű, de nekünk ez lenne az utolsó vacsoránk...
Egyébként jól összeszedted az emlékezetes kajás kérdéseket egy mondatba.
Más. Megnéztem az esti TV2-vetélkedőt, mellbevágó élmény volt. Egyszer érdemes megnézni, hogy mit (és kit) felengednek a képernyőre. A műsorvezető enyhén dyslexiás, plussz rosszindulatú (úgy igaziból, nem játékból), a műsor meg dögunalom.
A Forintról. Elővettem kedvenc Websteremet (1991, New York). Ez csak Magyarország pénzének írja a Forintot. Közöl egy listát a világ országainak pénzeiről és váltópénzeiről, de sehol máshol nem hozza a Forintot.
Az etimológiai részben a fiorino és florin szavakat említi. Itt tart egy történelemórát: a florin egy régi aranypénz, amelyet 1252-ben Firenzében adtak ki először. Ennek utánzásaként számos aranypénzt vertek Európában. A korai florinok liliommal voltak díszítve. Ezzel meg is van cyber.greg virága.
Szintén a Webster szerint a guldent az 1600-as évek környékén nevezték goldennek, fiorijinnek és florinnak is. Akkortájt még nem volt ISO és nem kellett 3 karakterben egységesíteni a pénzek neveit, ez senkit nem zavart. Feltételezem, hogy amikor egységesítették ezeket, és a gulden lett a pénz hivatalos neve, történelmi nosztalgia alapon a florinból vették az fl. rövidítést. (Ez a módszer máshol is létezik, pl. az and so on rövidítése az etc.)
A magyar pénz azért Forint, mert Károly Róbert Itáliából jött magyar királynak az 1300-as évek elején. Firenzei mintára 1325-ben megkezdte az aranyforint verését.
"Erről részletesebben a csatolt byte-ban írok...:)))[cut]
Járulékos büntetésként kiszabta, hogy mielőtt hazaér, tegyem közszemlére jólneveltségem hiányosságát, különben ő fogja. "
Javaslom kiengesztelő vacsora gyanánt a bifszteket sólettel, természetesen főtt dagadóból és zöldborsóval, ahogy azt kell... :))))))))))))))))
Nagybátyám hobbija a numizmatika, de még nincs otthon, hogy segítséget kérjek tőle.
Jó ez a műsor, segíti az új népi folklór kialakulását. Vannak/lesznek emlékezetes beégések, hivatkozások. Ma délben írtam egy mailt a barátnőmnek. Ennek egy része a következő:
"Tegnap este emlegettem, hogy a mostani ….(itt röviden leírtam valamiről a véleményem). Erről részletesebben a csatolt byte-ban írok...:)))"
Gyorsan megkaptam a választ: :)))))))))))))))))))))))) Hülye!
Járulékos büntetésként kiszabta, hogy mielőtt hazaér, tegyem közszemlére jólneveltségem hiányosságát, különben ő fogja.
Egyébként a holland pénz igenis forint (a guldenen kívül), mert florinnak is hívják, lásd a fl rövidítést.
Akkor viszont segits ki légyszives, hogy hogyan alakul át a florin forinttá. Mármint a szó...
Mert szerintem ezt csak mi magyarok (abból is valamelyik nagyothalló társunk) találtuk ki, hogy "Jaj, de jó! Hasonlit a hollandok pénzneme a miénkre, hivjuk mi is ugy, mint a sajátunkat!". Vagy netán a hollandok is florinnak hivják a mi jó öreg HUF-unkat??? :))
Alu
ui.: Amugy a hivatalos megnevezése akkor is gulden (ISO kód: NLG), aztán hogy a köznyelv hogy hivja... A magyar forintnak is sok szép neve van még. :))))))))
KissMe:
A go az alap jatek, mint a sakk. A rikiki kartyajatek, azt minden fiatal elobb-utobb megismeri :) A backgammon szinten kozismert, bar nem tudom, hogy nincs-e magyar neve? Ez utobbinak jellegzetes tablaja van, nagy, magas fekete/feher, a tabla kozepvonala fele mutato haromszogekkel.
Visszaterve, biztos, hogy mindenkitol lehet olyat kerdezni, amit nem tud...
"Hiszen ilyen kérdések biztosan vissza-visszatérnek, pontosan azért, mert egyébként nehéz egyértelmű kérdéseket és válaszokat gyártani, ez pedig egy biztos pont."
Igaz, viszont nem vonatkozik az első 2500 kérdésre... :))))))))))))
Ha valaki egy ilyen vetélkedőre megy és nem olvassa el és tanulja meg a Világatlaszból vagy egy almanachból az országok fővárosát lakosságszámát (nyelv!) és pénznemét, akkor az nem is érdemel nagyobb nyereményt. Hiszen ilyen kérdések biztosan vissza-visszatérnek, pontosan azért, mert egyébként nehéz egyértelmű kérdéseket és válaszokat gyártani, ez pedig egy biztos pont. Szóval a kérdés korrekt és illett volna tudni Nagy-Britanniában is. Üdv. MM
Miért lenne inkorrekt? Maximum nehéz, de tudtommal a többi országnak nem pénzneme a forint. :)
Tényleg, van még olyan ország, ahol forint a pénznem? (Most ne gyertek Hollandiával, mert az gulden! Nem is igazán tudom, hogy miért hivják holland forintnak...)