Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
valaki biztosan tudni fogja, amcsi-mániások hol vagytok ? - pl. col.val.?)
In Argentina ....on British Crusader chassis were mounted 105 mm French Schneider Creusot Model 1928 Howitzers and 75 mm Swedish Bofors Model 1935 guns. The design was ¨authored¨ by the by now deceased Colonel Bidone (an Artilleryman who also was a Military Engineer. .....notice the colonial type cork helmets, are from typical spring maneuvers (usually performed during the second half of October). None of these vehicles has survived, they were all scrapped a long time ago. Most likely sometime in the ¨60´s ...."
Én azzal még csak-csak egyetértek,hogy használaton kívüli harckocsikkal segítsünk az új iraki hadseregnek.De azzal már kevésbé,hogy egyre inkább előtérbe kerül az,hogy Magyarországnak nincsen szüksége harckocsizó alakulatokra.Mondván,hogy minimális a fenyegetettségünk,de legalábbis másirányú.
Vajon belelátnak a jövőbe?Ki tudja mikor hozza úgy a sors,hogy magunkra számíthatunk csak egy konfliktusban?Én a béke híve vagyok,de mikor ilyen "baráti"államok vesznek minket körül,nem vagyok teljesen nyugodt.Szerintem meg kellene fontolni a döntéshozóknak a régi,bölcs mondást:Si vic pacem:para bellum.
Az bizony Panhard 178-as sínkerekeken és keretantennával - Panhard Panzerspähwagen 204 (f). A makettezők jól ismerik! Nagyon sok páncélautónak volt sinfutó változata is! Remélem, hogy értékelted a
Ha jól emlékszem M60A3-ak is voltak anno a Desert Storm alatt első hullámban, Irakban, éppen az USMC-nél, vagy tévedek?
Ezt talaltam a www.fas.org/manon: During Operation Desert Shield/Desert Storm the 1st Marine Expeditionary Force fielded 210 M60A1s to support the Saudi-Marine effort into Kuwait City. M60A3-t itt nem emlitenek Kuvaitban.
Tudtira field-conversion, mert ilyet még, nem láttam. Ha abból indulunk ki, hogy csak a német felderítők voltak kerekes-sinesek akkor még tanácstalanabb vagyok, mert ilyet nem ismerek..
Ha már itt tartunk (ok:) találtam egy érdekes képet amin nem tudom pontosan mi van. Leginkább egy panhard-ra hasonlít amire német keretantennát szereltek. Két dolog zavar evvel kapcsolatban: Miért van a Panhardnak személyautó ajtaja és miért van sinre rakva. Tudomásom szerint a panhardok nem voltak kerekes-sines hibridek..
Bocskai István ismertetése szerint a Magyar Honvédség 148 hadrendből kivont T-72-es harckocsit tárol kalocsai raktárában, 90-et pedig jelenleg is használ a tatai harckocsizó zászlóalj. A honvédség legfiatalabb és legjobb állapotú tankokat tartotta hadrendben. A harckocsizó zászlóalj 2015-ig biztosan képes ellátni feladatait.
Mivel minden országban visszafejlődik a harckocsizó fegyvernem, hatalmas a dömping ezekből az eszközökből. Amikor az előző ciklusban kivonták a hadrendből a T-55-ös harckocsikat, a telített piac miatt végül meg kellett semmisíteni a tankokat. A T-72-eseket éppen ezért az ÁPV Rt. már át sem vette a honvédségtől.
Nagyobb része működik is
A 148 harckocsi közül felajánlott cseh és lengyel gyártású, 77 darab tank nagyobb része "hadihasználható", de elképzelhető, hogy némelyiket fel kell majd újítani. A felajánlott tankok átlagéletkora 22 év.
A MH nem fizeti a felújítást, de hajlandó lenne azt elvégezni. A tankokhoz tartozó lőszereket és a kiszolgáló berendezéseket nem ajánlotta fel Magyarország. A tankok megsemmisítése körülbelül 100 millió forintba kerülne.
gGecco esetleg majd megerösiti az allitasomat. (Ha akarja!) Mindenesetre nem magamtol talaltam ki a hirt es nem veletlenül irtam be. Kivancsi lennek egy ilyen döntes hatterere.
Es meg egy dolog eszembe jutott a T-72 elavultsagaval kapcsolatban. Altalaban a legujabb technikahoz szokas hasonlitani, de hasonlitsuk kivetelesen egy regebbi technikahoz, az amerikai M60-hoz.
T-72: 1970-ben kezdtek gyartani, 125 mm-es loveg, szendvicspancel, 19 loero/tonna, 2.19 m-es magassag.
M60: 1960-1983-ig gyartottak (tehat boven a T-72-essel parhuzamosan is), 105 mm-es loveg, hagyomanyos pancel, 12.5 loero/tonna (vagyis 52%-kal erosebb a T-72), 3.80 m-es magassag (161 cm-rel magasabb).
Es meg hasznalja az US Reserve es a National Guard. 1991-ben meg csak ez volt rendszeresitve az US Marine Corp-nal (ezert kolcson harckocsikkal mentek Irakba).