Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2014.03.17 0 0 124

Megnéztem Nyikolaj honlapját, hát ez hihetetlen. Ezek saját nemesítései? Ez az ember tud valamit. A Jupiter és a Kismis Moldavszkij fajtákról vannak tapasztalataid? Nekem egyébként nem célom, hogy kétkilós fürtöket termő szőlőt neveljek, szerényebb méretekkel is beérem, nem csak az számít. A magnélküliség ill. csökevényes magvú fajták is csak részben érdekelnek, sok fajtám van amit jónak tartok és magos. A magyar fajtákról mi a véleményed? Éva, Anita, Teréz, stb.

Előzmény: szölőszem (121)
szölőszem Creative Commons License 2014.03.17 0 0 123

A cirill betűs program úgy működik.hogy a latin betűs klaviatúra minden betűjéhez tartozik egy cirill betű.Ha a klaviatúrán leütsz egy latin betűt,a monitoron megjelenik a cirill betűs változata.A google fordítóval nem mész semmire,csak lefordítja a kivánt szöveget.Az is nagy segítség,annak,aki nem tud oroszul.A barátom Úgy járt,hogy összekeveredtek a latin és cirill betűk.

Farang01 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 122

Érdeklődve figyelem a beszélgetést mert engem is nagyon izgatnak a mag nélküli csemegeszőlők, főleg ha ellenálló fajtákról van szó.
Ami miatt viszont írok, hogy ha tényleg veszélyes a cirill betűs szoftver letöltése, egész jól használható a google fordító is. Beírod a szöveget, lefordítja oroszra és csak bemásolod a levélbe. Persze nem egy "hiteles" fordító iroda de ha amúgy is bírod a nyelvet és úgy ítéled meg tudsz pofozgatni rajta, hisz a cirill karakterek már meg lesznek csak másolgatni kell őket. Csak egy ötlet... 

Előzmény: szölőszem (121)
szölőszem Creative Commons License 2014.03.16 0 0 121

Utánanéztem egy-két fajtának,amit írtál a magnélküliek közül.A Rizamat nem magnélküli,legalább is nálam nem. Minden harmadik negyedik bogyóban találtam puha magot.Mintahogy a Helikon szépét is magnélkülinek hirdetik egyes kereskedők,én az enyémben mégis találtam puha magot.Ha megnézel tiz szőlőoltvány kereskedő honlapját csak néhány emliti meg hogy a Rizamat magnélküli.Tehát nem az a klasszikus magnélküli fajta.A z Emerald seedless-ről /Black Emerald/ annyit kell tudni,hogy a bogyó sulya nem 10 gr.,ahogy irtad,hanem 2,5-3 gr./Utánanézhetsz a következő honlapon:Black Emerald Viticultural Information.Ez a honlap az University of California tulajdona,tehát hihetünk neki.Sokszor megtévesztő adatok jelennek meg egyes fajtákról,"szépítik",nagyobbitják a bogyó méretét,hogy jobban elkeljen.

A Smaragd, Zolotuska stb.Fajtaleírásában szereplő adatok valósak,képet is láthatsz róla ha megnézed az amatőr nemesítő Vishnevetsky Nyikolaj honlapját:www.smaragd.ucoz.ru  hogy hol lehet kapni ezeket a fajtákat?Ez jó kérdés.Én már kétszer írtam neki angolul,de nem válaszolt.Cirill klaviatura programot is fel akartam telepíteni a számitógépre,hátha nem tud angolul/én még tanultam oroszt a gimiben/,de az egyik barátom nem javasolta,mert nem megbizható program volt.Ez még tavaly volt.Aztán az idén talán sikerül kerülő úton hozzájutni,csak most meg az a baj hogy Ukrajnában "gond"vanés az ügy most áll.De nem adom fel.Igy mennek a dolgok,ha jobb fajtát akarsz beszerezni.

vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 120

"Tényleg sok új fajtát állítottak elő,de ezek nagy része semmivel sem tűnik jobbnak,mint amik nálunk is beszerezhetők".Hát ezt a kijelentésedet vastagon meg kell hogy cáfoljam."-akkor az összes új  fajta jobb?Én azt írtam,hogy nagy részük...

Én is rajta vagyok néhány fajta beszerzésén még...,nem véletlenül,részben azokon,amiket Te is írsz!

Neked vannak ilyen fajtáid?Nem mondom,hogy lehetetlen,de hiszem,ha látom 25g-os bogyó, hmm,vagy már nem is szőlő.

Van valami dokumentációd ezekről a fajtákról?Kép?

 

Előzmény: szölőszem (117)
hspityu Creative Commons License 2014.03.16 0 0 119

Üdvözlöm

 

Ezekből a fajtákból szívesen vásárolnék ha van rá lehetőség.

Előzmény: szölőszem (117)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 118

" Nem tudom,hogy melyik fajtá/k/ra gondolsz a nagyméretűek között? Ha felsorolnál közülük néhányat amit hazánkban is lehet kapni,megköszönném".

-Rizamat 14g,superior 5g+,thompson bogyó átlagsúlya 5,5-6,5 gramm,ezen felül van még...

"Az öt gramm nem mondható nagybogyójúnak."-mondod Te,a külföldi és az itthoni leírások is nagynak mondják az 5g feletti bogyóméretet.Először határozd meg a "nagy"fogalmát.Azt,hogy nálad nem haladják

meg ezt a méretet sem,nem biztos,hogy a szőlő hibája.:)

"Jelenleg a világon a legnagyobb bogyóju fajta az Autumn Royal /USA/ a bogyó méretét nem tudom, de az átlagsúlya 9 gr."-Nem nem az: Rizamat 14g,autumn king 10+g,emerald seedless 10+g magnélküliek,magosból is mondjak nagyobbat a 9 grammnál?

 

 

Előzmény: szölőszem (116)
szölőszem Creative Commons License 2014.03.16 0 0 117

"Tényleg sok új fajtát állítottak elő,de ezek nagy része semmivel sem tűnik jobbnak,mint amik nálunk is beszerezhetők".Hát ezt a kijelentésedet vastagon meg kell hogy cáfoljam.

Korábban már leírtam hogy alkalmanként közzéteszek egy két új fajtát:

SMARAGD:Ukrán amatőr nemesítés.Szülők:Giemetra XValek X Riselie.Érési idő:120 nap.Biszexuális.Növekedési erénye nagyon magas.Fürt:nagy,vagy nagyon nagy 1500-2000 gr.hengeres,laza.Bogyó:36 x 39 mm.21-25 gr. húsos,ropogós,kellemesen muskotályos.Bogyó szine sárgás-zöldes-fehér.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-24 C.

ZOLOTUSKA:Ukrán amatőr nemesítés.Szülők:Kesza-1 X Rizomat X Kismis Lucsüsztij.Érési idő:120-130 nap.Biszexuális.Fürt:nagy,500-900 gr.hengeres,vagy vállas,laza.Bogyó:rózsaszín,24 X35-40 mm.Ropogós,húsos,harmonikus ízű.Magnélküli!!.Jól szállitható,impozáns megjelenésű.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-21C.

ANJUTA:Orosz fajta.Szülők:Talizman/Kesza-1/ X Kismis Lucsüsztij.Középkései érésű./130-140 nap/.Fürt:700-1200 gr,de akár 2 kg is lehet.Fürt kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,nagyon nagy:37 X 26 mm,15-20 gr.Bőre kemény,de nem zavaró,husos,lédús,ropogós.Íze muskotályos.Bogyó szine rózsaszin.Cukor:17-19 %Termékenysége magas.Betegség ellenállás jó.Fagyállóság:-23 C.

OVALNIJ:/Talisman klon/:Amatőr ukrán válogatás.Véletlen szomatikus mutáció.Az eredeti Talizmánnál sokkal nagyobb bogyóméretű.Szülők:Csikszépvíz Alba/Muscat Frumosa/ XVostorg.Nőivarú,beporzót kell ültetni mellé/pl.Vostorg/.Középkorai érésű/123-132 nap/.Fürt:nagyon nagy,800-1100 gr.kópos,közepesen laza.Bogyó:42 X 30 mm,18-20 gr.vagy akár 25 gr.is lehet.Bogyó szine világos zöldes fehér.Íze kellemesen harmónikus.Teljes érésben muskotályos.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság -25 C.

 

Ez csak néhány kiragadott példa hogy a külföldieknél kicsit más a helyzet.

szölőszem Creative Commons License 2014.03.16 0 0 116

"A magnélküliek esetében is vannak kifejezetten nagyméretű fajták is" Nem tudom,hogy melyik fajtá/k/ra gondolsz a nagyméretűek között? Ha felsorolnál közülük néhányat amit hazánkban is lehet kapni,megköszönném.Jelenleg a világon a legnagyobb bogyóju fajta az Autumn Royal /USA/ a bogyó méretét nem tudom, de az átlagsúlya 9 gr.Csak összehasonlításképpen a Crimson seedless átlagsúlya 3-4 gr.A legkisebb bogyósulyú magnélküli szőlő pedig a Reliance /USA/ 1,5 gr.Nekem van 17 fajta magnélküli szőlőm,de egyiknek sem haladja meg az átlagsulya az 5 grammot. Az öt gramm nem mondható nagybogyójúnak.Ha tudsz ennél nagyobb bogyósulyút itt nálunk,tedd közkinccsé!

vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 115

A magosak között is van mindenféle bogyóméretű,kicsi is .Így van ez a magnélküliek esetében is,vannak kifejezetten nagyszemű fajták is.A fagyérzékenység már más kérdés,de itt a környékünkön(Alföld) akinek vannak magnélküli szőlői,azok állítják,hogy ugyanannyit bírnak,mint a magos, régebbi fajták.Nekem most lesznek 3. évesek fagyállóság tekintetében nem volt még lehetőségem tesztelni őket(kb.10 fajta).Ha az áprilisi fagy nem viszi el,akkor szép termés ígérkezik.Lehet,hogy nem korszerű fajták,de még mindig termesztésbe vannak(crimson,thompson) és a vezető fajták között vannak,a nagy szőlőtermelő országokban.Ez csak jelent valamit.

Tényleg sok új fajtát állítottak elő,de ezek nagy része semmivel sem tűnik jobbnak,mint amik nálunk is beszerzhetők.Én is pályázok még néhány fajtára,ezek nincsenek hazánkba.

A permetezés magyar betegség nem a fajták tehetnek róla.(fújja ha kell,ha nem)Én most idén lemosóztam először,de akár el is hagyhattam volna,pedig a 38 fajtából vannak érzékenyebb fajták is.

Üdv.

Előzmény: szölőszem (113)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.15 0 0 114

"Én megpróbálok alkalmanként bemutatni egy-egy új,nálunk ismeretlen csemegeszőlő fajtát,ha erre igény mutatkozik."

Én máris benyújtanám az igényemet, türelmetlenül várom a bemutatást. Igen érdekes amit írsz, én a feleségem kedvéért próbálkozom mag nélküli szőlőfajtákkal, eddig nem sok sikerrel, hasonló a tapasztalatom az általad leírtakkal. Szerintem sokunkat érdekelnének új szőlőfajták, előre is köszönjük és várjuk az ismertetőket!

Előzmény: szölőszem (113)
szölőszem Creative Commons License 2014.03.15 0 0 113

Az egyik legújabb szőlőnemesítési irányzat a magnélküli szölő.Csak az a baj vele,hogy kicsi a bogyója,és fagyérzékeny.Ennek az az oka, hogy a nemesités alapja az ősi magnélküli szőlő,nevezzük szultaninának,vagy alexandriainak,vagy kismisnek,ugyanis eredete ismeretlen.A másik szülővel próbálják "feljavitani"a rossz paramétereket.Jelenleg gőzerővel folynak a kutatások,ki tud nagyobb bogyóméretet,és jobb fagyállóságot előállitani.Az a baj,hogy együtt a kettő nehezen jön össze.

A Crimson és Thomson seedlesekkel az a baj,hogy már nem korszerű fajták.A Crimsont például 1989-ben állították elő.Sokáig vezető szerepet játszott az USA-ban.Azóta eljárt felette az idő.Vannak nála jobbak,csak azok nálunk nem jelennek meg.Érdekes módon nálunk mindig utoljára jelennek meg az új fajták.Pedig vannak!Most nem csak magnélküliekre gondolok.Az utolsó 10 év legújabb fajtáit még hírből sem ismerjük.Ugyanakkor az összes EU országban már ismertek,és használják.Az új fajták száma döbbenetesen sok,a 100-at is meghaladja.Mi még leragadtunk a jó régi fajtáknál,amit sokszor kell permetezni,kicsi a bogyóméretuk,nem tetszetősek,sokszor az ízük is nagyon "semleges".

Én megpróbálok alkalmanként bemutatni egy-egy új,nálunk ismeretlen csemegeszőlő fajtát,ha erre igény mutatkozik.

szölőszem Creative Commons License 2014.03.15 0 0 112

A Crimson seedless,és a Thomson seedless nálam nem jött be.Keveset terem még hosszú csapon is,Íze azon kívül hogy édes,nem különösen jó.Ettem már jobb szőlőt is.Sőt még magnélküliben is.Vesszőzete brutális vastag,átmérője a 25 mm-t is eléri.Lisztharmatra eléggé érzékeny,Az idén még megkegyelmeztem neki,de jövőre kivágom a Tomsonnal.és a Szultaninával együtt.

Kulicz Creative Commons License 2014.03.14 0 0 111

Nem a fagyállóságuk érdekel. Milyen a fürt, a bogyó, az íze, mikor érnek? Nem rothad, elég fürtöt hoz, jól termékenyül? Nekem az első évben rögtön elfagytak, /2 tőke/erről már van tapasztalatom. Most tudom a tőkéket terhelni, kíváncsian várom mit teljesítenek.

Előzmény: Jani71 (110)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 110

Mit mondhatnék? Hajtanak, virágoznak, teremnek. :-)

Pl. fagyállóságot tavaly nem írtam fel, ma kezdem a metszést, ha kész vagyok, megmondom, hogy viselték (bár az elmúlt télen nem nagyon volt mit..., tavaly látványosabb lett volna, amennyire emlékszem, elég durva hidegek voltak - de az az adat hiányzik).

De ha már említettem, akkor a (mostani tél ellenére) minden fajtánál felírom, hogy mennyire fagyott el a takaratlan része. Arra emlékszem, hogy tavaly tavasszal volt olyan, amelyik csak a takart rügyekből hajtott, a többi mind elfagyott vesszőstől.

Előzmény: Kulicz (109)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.09 0 0 109

Láttam a képeidet, szépek. Neked van Crimson és Thompson Seedless, ezek hogy viselkednek 2011 óta?

Előzmény: Jani71 (108)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 108

Bárcsak írhatnék méltatást! Egyrészt sajnos a ritkábbak még fiatalok, nem teremnek, egy-két fajta talán idén, de inkább majd a köv. években. Másrészt elég trehány vagyok ezügyben (pedig tudom, hogy nem kellene...), nem írom le, nem fényképezem, hogy melyik milyen (és persze el is felejtem...).

Minden évben eltervezem, hogy majd most biztos, de aztán mégis elmarad... :-(

Üdítő kivételeket láthatsz a szőlős topikban elkövetett hsz-aimban.

Talán 2011-ben volt. Idénre nagyon beterveztem. De azok a tőkék nagyon fiatalok.

Előzmény: Kulicz (105)
Sanci07 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 107

A dupla viaszozással ne foglalkozz nincs vele semmi gond.A kupacolást 14.-e után kibonthatod,majd 17-22 között megmetszheted.Azért írtam így mert én a csemegésemben figyelek a hold állására és ezek jó időpontok.

Előzmény: kisannar (106)
kisannar Creative Commons License 2014.03.09 0 0 106

Sziasztok!
Pár nappal ezelőtt írtam egy kérdést a másik fórumban, de sajnos nem jött máig válasz rá....
remélem itt kapok választ kérdésemre:

 

Ősszel írtam, hogy Kaszás Balázstól rendeltem szőlő oltványokat /duplán viaszozottat, nem csak oltáskor, felszedéskor is visszavágta és viaszozta/, s az érdekelne, hogy ki lehet -e már bontani az őszi felkupacolást?

Tavalyi oltványokon látom, hogy a kupacolás feletti rügyek kezdenek nőni, véleményetek szerint az is bontható már? illetve a tavalyi hajtásokat mikor kell visszametszeni 2 szemre? ha kezdenek nőni a szemek, akkor gondolom megindult a nedvkeringés, s akkor minél előbb jobb lenne, ugye?

Köszönöm segítő válaszaitokat előre is!

Kulicz Creative Commons License 2014.03.08 0 0 105

Én néhány éve 35 körül stagnálok, inkább a bevált fajták tőkeszámát növelem oltással. Írhatnál néhány méltatást ritkább fajtákról. Amik a legjobban bejöttek. 

Előzmény: Jani71 (103)
Sanci07 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 104

Ültess nem fogod megbánni.Az érési idejét pótolnám kisebb terheléssel(vesszőként egy fürt) augusztus 20 körüli bő terméssel pedig szeptember eleje.

Előzmény: Kulicz (101)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 103

Tegnapi ültetéssel nekem így lett az 50-ből 53... :-)

Hogy megered-e az újabb három fajta, az még a jövő zenéje,

mindenesetre a földben vannak. Kinga, Opusz, Flóra (ja, 3-án már írtam... :-) ).

Utóbbi volt már, de azt hiszem, nem eredt meg. Remélem, most nem lesz gond.

Dunawszka lazúrom is van már néhány éve, de a termését még nem láthattam, mert rossz helyen volt. Talán idén már megmutatja magát (nem árnyékolja semmi).

 

Előzmény: Kulicz (101)
kersa48 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 102

Üdvözöllek,megkaptam a árút, köszönöm szépen!

Előzmény: Jani71 (99)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.07 0 0 101

Ez igen jól hangzik, köszönöm. Már évek óta nem gondolkodom új fajtákban, mégis minden őszön vagy tavaszon bővül a fajtaköröm, mert nem tudok ellenállni egy számomra új fajta csábításának.

Előzmény: Sanci07 (100)
Sanci07 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 100

A Dunaw a leggusztusosabb csemegeszőlők egyike!Közel egy kilós fürtök,és nagy bogyók jellemzik.A héja közepesen vastag bogyó színe bordós-lilás,kemény ropogós közepesen lédús,magja nem zavaró íze finom de nem muskotályos.Fagyállósága és betegség ellenállósága nagyon jó,a család igazi kedvence!

Előzmény: Kulicz (98)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 99

Nagyon szívesen! Használd egészséggel és sikerrel!

(Ha jó helyre kerül, szépen kifejlődik a tőke, akkor szedd le a fürtök felét!

A termés meglétének szempontjából mindegy, hogy metszed.

Minden rügyben két virág van...!10862 , 10867)

Előzmény: Ali-bá (97)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.06 0 0 98

A darazsakról megfeledkeztem, nyilván ezt is figyelembe kell venni. Nálam valami szerencse folytán nincsenek vagy húsz éve, előtte sem voltak sokan. Viszont a Csaba gyöngyét a madarak kezdték ki, idén a Rascher háló bevetésre kerül ellenük.

A Dunaw-ról mit kell tudni, nem ismerem, jók a tapasztalataid?

Előzmény: Sanci07 (91)
Ali-bá Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97

Köszönöm a Kósát, ma jutott el hozzám.

Előzmény: Jani71 (96)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 96

Ezt a biztonságosan termeszthető mivoltát elfelejtettem hozzáírni, pedig akartam.

Valóban így van! Ebből a szempontból egy atombiztos fajta.

Mentségemül szolgáljon, hogy egyszer régebben már írtam róla (többször is említettem a fajtát, de itt dícsértem az ezirányú tulajdonságát).

Némi fényképet is tettem be (ott is leírtam a véleményem :-) ).

Meg az ízlések és pofonok esetéről is megfeledkeztem... :-)

Előzmény: Kulicz (95)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.06 0 0 95

A saszlákat azért javasoltam, mert határozottan állítom, hogy a legbiztonságosabban termeszthető csemegeszőlők, a piros és a fehér egyaránt. Nekem fali lugasom van Fehér Saszlából, 1997-es telepítés, kifejezetten erőteljes növekedésű,  jól termékenyül, minden évben megbízhatóan terem, és nem fagyérzékeny, ami a csemegék között nagy szó nem rothad, nagyon sokáig tőkén tartható. 

Volt év, hogy együtt aggattam novemberben az Afuz Alival és az Itáliával.

Tudni érdemes róla, hogy  elég nagy területen termesztik,  a szépe piacra kerül, a maradékból pedig bort készítenek, mert jó cukorfokkal szüretelhető.

Valóban édes, de van aki ezt szereti, ez ízlés kérdése. Én kiváló, finom és biztonságosan termeszthető csemegeszőlőnek tartom és tapasztalatból javaslom lugas művelésre is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!