Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2018.07.18 0 0 43318

sajnos igen. nem tudom mire alapozza a cikkíró, hogy a kivi az új megoldás.

Előzmény: pupákdézi (43317)
pupákdézi Creative Commons License 2018.07.17 0 0 43317

Viszlát kivi 2018.03.01-én! :(((

Előzmény: diospyros (43316)
diospyros Creative Commons License 2018.07.17 0 0 43316
diospyros Creative Commons License 2018.07.16 0 0 43315

a cikkben pont ezt (is) próbálták megfejteni, hogy hő hatására (kifőzés pálinkának) elbomlik-e az annonacin. arra jutottak, hogy valószínűleg nem, de nem tudták megerősíteni.

valaki főzött már paw pálinkát?

szerintem inkább az a gond, hogy lehet, nem lesz jó ízű a nedűje.

vagy jó ízű lenne, de hánytató/fosató (ld. fagyi és aszalvány).

vagy ez sem annyira, de akkor meg nem tudjuk az annonacin koncentrációját. az biztosnak látszik, hogy feldolgozva lehetnek mellékhatások. viszont érdekes, hogy a lekvárkészítők nem számoltak be mellékhatásokról. meg ugye van paw sör is, de persze az lehet, hogy csak mutatóba látott indián banánt, hisz nagyrészt sörárpa-(komló)-víz, stb. csak valószínűleg ízesítő benne a paw, kis mennyiség.

szerintem jobb a friss fogyasztás mértékkel. azért ezt sajnálom, mert azt terveztem, hogy mint az avokádó (ami sajnos nem terem meg), fontos és értékes élelmiszer forrásként tudom használni 2 hónapon át a papaut (ami viszont megterem). szerencsére azért még van több gyümölcstermő, amivel egész évben el lehet látni a családot. (most kék -fürtös- áfonyát, fekete szedret eszünk minden nap. meg sárgabarackot is elég sokat, folyamatosan érik valamilyen fajta, most a faralia-farbaly-bergeron volt a soros. és némi füge.) nagy reményeim vannak pl. a mézbogyóval, amit állítólag még az űrbe is felvittek az orosz kozmonauták táplálkozni. vannak új fajták, amik édesebbek, nagyobbak, nem hullanak, bőtermőbbek = nálunk is termő "új" (bogyós) gyümölcs.

meglátjuk.

Előzmény: CSIxy (43314)
CSIxy Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43314

Az benne az igazi tragédia, hogy előbb utóbb annyit terem , hogy kiváló cefre lehetne belőle, de ki mernéezt lecefrézni és bepárolni!

Előzmény: diospyros (43304)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43313

https://ag.purdue.edu/btny/ppdl/Pages/POTW_old/9-23-13.html

 

"Vannak aggályok a pawpaw fogyasztásával kapcsolatban. Mint sok trópusi gyümölcs, a lakosság egy bizonyos százaléka allergiás lehet. Volt, aki beteg lett, miután evett a pawpaw gyümölcshúst. A pawpaw fogyasztása utáni hányinger meglehetősen gyakori. A Pawpaw magvak és a kéreg már évek óta ismertek bioaktív vegyületek forrásaként, és népi gyógyászatban is használták őket. Egy időben a magokat hányás, hányás kiváltására használt gyógyszer előállítására használták fel.

A magok és kéreg ismerten tartalmaznak annonacint, egy nagyon erős acetogenint. Nemrégiben bebizonyosodott, hogy a pawpaw gyümölcs magas annonacin koncentrációt is tartalmaz, amely a corticalis neuronok számára mérgező. A nyers gyümölcs kivonat indukálta a neurotoxicitást is, kiemelve a további tanulmányok szükségességét a pawpaw termékek krónikus expozíciójával járó neurodegeneráció lehetséges kockázatainak meghatározására. A pawpaw rokona az  Annona muricata fogyasztása(soursop, graviola, guanabana) erősen összefüggésbe hozható az atipikus Parkinsonizmus ok-okozati tényezőjeként. Az annonacin számos Annonaceae-ban jelen van. Úgy gondolják, hogy a Guadeloupe-ban a Parkinson-kór állapotának akár 70% -áért felelősek.

Tehát, amikor a pawpaw-ra gondolunk, talán a legjobb, ha mérsékelten élvezzük a gyümölcsöt."

diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43312

Igaz!! :)

Előzmény: 55judit (43311)
55judit Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43311

Én meg már úgyis szép korú vagyok. Mire elkezd hatni, ...

Előzmény: diospyros (43310)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43310

nem új tanulmány az első, hanem idézet és fórum.

de vannak más tanulmányok is.

 

a fene egye meg! együnk paw-ot, egyszer élünk! :)

én biztosan így teszek szeptemberben ;)

Előzmény: diospyros (43309)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43309

jah, végül is a parkinson-kór súlyos egészségkárosodásnak számít :) :(

akkor írtam mégis. :( de ugye a kutatása alapján, nem én találtam ki.

persze az is lehet, hogy a krémalma, paw stb. gyűlölők ellenlobbija

kreálta ezt a tanulmányt... :)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14521988

 

NA! találtam egy új tanulmányt, más forrásból!

2017-es:

https://www.reddit.com/r/foraging/comments/6zu8fj/dont_eat_raw_pawpaw_it_contains_a_neurotoxin/

"...kétlem, hogy a legtöbb ember minden nap eszi a paw gyümölcseit, és ugyanúgy, mintha a dohányzás halálos lenne, ha napi rendszerességgel végeznék, de nincs egészségre gyakorolt ​​hatása, ha havonta egyszer, ritkábban történik, egy időben valószínűleg nem fog idegrendszeri betegséget okozni. Ha öreg, beteg, fiatal vagy terhes, akkor valószínűleg ne egyen pawpawot, és valószínűleg korlátozni kell a fogyasztását, mintha korlátozná a dohányzás és egyéb neurotoxinok kitettségét. Én azonban nem orvos vagyok; Csak azt javaslom, hogy csináljon valamilyen kutatást, mielőtt nyers paw-ot eszik..."

fórum:

"Így kezdődött az olyan dolgok, mint pl. az oltónayagoktól való félelem. Nem tudósok, nem orvosilag képzett emberek, akik "kutatást" végeznek..." [ez vagyok én :))))

--

"Azt hiszem, jól fogyasztod. Csak szezonban eszed, így az esedékes mennyiségek korlátozottak. Ennek eredményeképpen szervezeted nem veszi fel azt a kritikus dózist, amely az agyi elváltozásokat okozza."

--

"Szóval, mit jelent ez az olyan embereknek, akik szeretik a nyers chermoyát, a soursopot és a pawpaw-t? Mindig mérsékelten együk.. Ne naponta, napot évről évre. Csak a szezonban, ésszerű mennyiségben."

--

Akárhogy is, biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan dolog van, ami neuron halálát okozza, és elég kis mennyiségben valószínűleg biztonságos és finom (újra, nem vagyok szakértő, ezért ne bízz bennem). Azonban egyértelműen több kutatásra van szükségünk."

--

és

https://neurosciences.ucsd.edu/centers/movement-disorders/Documents/Litvan%20Article%20Annonacin.pdf

--és

https://www.caymanchem.com/msdss/22415m.pdf

és

https://michaelhparker.wordpress.com/2014/03/13/177/

..."az annonacin, amelyről kimutatták, hogy in vitro rákellenes aktivitással rendelkezik; például az MCF-7 mellrákos sejtvonalban sejtnövekedést és apoptózist okozhat.

Az annonacin azonban neurotoxin is.

Ez egy általános probléma, amelyjel a gyógyszerészek találkoznak. Ha a kémiai vegyületeket egy adott kívánatos farmakológiai hatásra optimalizáljuk, akkor az egy nemkívánatos "off-target" hatással is járhat. Ezek a nem célzott tevékenységek lehetnek gyógyszerészeti mellékhatások. Gyakran nehéz megszabadulni ezektől az off-target tevékenységektől, így a cél olyan vegyületek megtalálása, amelyek megváltoztatják a kívánatos és a nemkívánatos hatások arányát.

Az annonacin esetében a vizsgálók azt vizsgálják, hogy ez egy mitokondriális komplex inhibitor, amely az idegsejtek elpusztításához vezethet, és potenciálisan neurodegeneratív betegséget okozhat. Számos olyan publikált tanulmány is van, amelyek a soursop során fellépő Parkinson-kórt, vagy inkább az atipikus parkinsonizmust érintik.

A kutatás, amely kapcsolatba hozza a soursop és a rákellenes hatásokat, előzetesen és emberen nem bizonyították. A soursop és a neurodegeneráció kapcsolatát kutató kutatások in vitro  vizsgálatok, állatkísérletek és epidemiológiai vizsgálatok körére terjedtek ki "

Előzmény: diospyros (43308)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43308

nem írtam, hogy súlyos egészségkárosodást okoz, csak hogy károsítja, károsíthatja (genetika, egyéb tényezők kumulatív hatásai) több kutatás szerint az idegsejteket - rendszeres, és nagy mennyiségű fogyasztása.

mint az alkohol. abba sem lehet belehalni, de rendszeres, már kicsit nagyobb mennyiségű fogyasztása is "foltot hagy" az ember egészségén. egy ismerősöm rendszeresen pálinkázott, nem volt részeg sose, de agylágyulással halt meg... miközben a pálinka hungarikum, meg emésztés segítő, stb...

én a magam részéről évi 10 db paw körül húztam meg a fogyasztás határát, miközben 4 fám is van... a többivel meg majd károsítom az ismerősöket, barátokat! :) :(

persze, lehet, hogy majd sok év múlva kiderül "végleg", hogy semmit desemmit nem okoz, csak max. annyit mint a paradicsom :) csak már derülne ki... vagy csak annyira veszélyes, mint pl. a rebarbara, kávébab, melyek vesekövet okoznak (rendszeres fogyasztással)...

Előzmény: zakkwylde873 (43305)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43307

genetikailag mások vagyunk. van, aki a cigitől 30 éves korában meghal, van aki meg 85 évesen. rengeteg egészségkárosító élelmiszert eszünk, nem is tudunk róla, de máshogy reagál a szervezetünk.

a mérték a lényeg. meg sok apróság. pl. a lehullott, jó érett paw-ban biztosan kevesebb az annonacin. a héjában, magjában, kérgében több, ezt nem esszük meg, a húst sem kapargatjuk, hogy több héjmaradványt együnk...

egyébként, ahogy korábban írtam, én is sajnálom, hogy felmerült ez az annonacin kérdés, jobb lett volna boldog tudatlanságban falatozni non-stop :)))

Előzmény: diospyros (43306)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43306

igen, biztosan fogyasztották az indiánok.

de ez nem bizonyít semmit. mint ahogy Salvador Dali is 85 évet élt, pedig láncdohányos volt...

2 ok ami miatt nem lett bajuk tőle:

1. nem tudták tartósítani (pl. lekvár), így nem is ettek belőle túl sokat. mivel gyűjtögettek, az adott területen főleg csak egy "fajta" paw volt azonos érésidővel. mi már a nemesített fajták révén aug. végétől októberig habzsolhatjuk az indián banánt. és jó nagy méretűeket, míg nekik csak a kis gyümölcsű magoncok jutottak.

(2. lehet, hogy a szervezetük is jobban hozzá volt szokva, de persze ez nem bizonyított. mindenesetre ismert az a jelenség, hogy bizonyos élelmiszerekre más-más genetikájú emberek máshogy reagálnak...)

 

nem egy kaliberű élelmiszer, de pl. tejet mindenki fogyaszt, fogyasztott.

de pl. a '80-as években senki sem beszélt a laktózérzékenységről, érelmeszesedésre gyakorolt hatásáról, stb. csak a "tej élet, erő, egészség" reklám futott non-stop.

szeretem a tejet, iszom is rendszeresen, de laktózmenteset, és max. átlag 2-3 naponta 1-2 decit...

ill. savanyított formában, pl. kefír. 

 

Előzmény: zakkwylde873 (43305)
zakkwylde873 Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43305

mivel ez egy oshonos noveny amerikaban, tehat nagy valoszinuseggel nem is evszazadok, hanem evezredek ota fogyasztjak az ottani oslakosok, nem gondolod, hogy mar regen kimutattak volna, ha sulyos egeszsegkarosodast okoz a rendszeres fogyasztasa ? ezt csak azert irom, mert van egy kollegam, aki eleteben nem fogyasztott paw-t, aztan megis remeg a keze, egy sörtől viszont sokat javul a remeges :) (nem, nem alkoholista)

egyebkent kossz a hozzaszolasodat, mert ujbol az eszembe jutott, hogy valamit majd nekem is kezdenem kell a paw-immal, hogy a kutyaim nem ferjenek hozza a leesett termesekhez.

Előzmény: diospyros (43304)
diospyros Creative Commons License 2018.07.15 0 0 43304

https://vimeo.com/236955626

>>azért érdemes megnézni az oltó ember kezét,

folyamatosan remeg. Valószínűleg Parkinson-kór, vagy más idegi károsodás.

Persze a kórt és a károsodást sok minden előidézheti, de azért érdekes egybeesés,

hogy egy pawpaw nagytermelőről van szó, aki minden bizonnyal egész életében falta az indián banánt, még akkor is, amikor nem érett, pl. lekvár formájában.

Igen, az annonacinra gondolok, ami idegméreg. Megnyugtató lenne, ha a Kentucky Egyetem nem csak a nemesítésre fordítana gondot, hanem kutatásokkal megcáfolná azt, hogy a pawpaw hosszú távon és nagyobb menyiségben az idegrendszerre egészségkárosító. Persze ha kiderülne, hogy mégis rossz lehet, azzal maguk alatt vágnák a fát. Meg persze meg is hamisíthatnák az eredményeket...

Azzal senki ne jöjjön ismét, hogy ő bizony sok pawot eszik, és semmi baja.

A dohányzás sem okoz egyből rákot...

http://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/7586/a-parkinson-kor-motoros-tunetei

Jobb félni, mint megijedni. Véleményem, hogy mérsékelten fogyasszuk a pawot.

Erre minden adott, mivel a fa lassan nő, és így viszonylag kevés termést ad - eleinte.

Ha meg már sok gyümölcs van, az eltarthatóság szab határt a fogyasztásnak,

mivel nem eltartható 1-3 napnál tovább, el kell ajándékozni, adni a termést azonnal.

A lekvár persze megoldja a "gondot", de én nem annyira javasolnám, csak korlátozottan.

A szárított pawchips "szerencsére" fosat (hasmenés), így kilőve. A paw fagyit meg kihányták az óvodások... (pedig, óh, milyen jó cucc lett volna!)

a pawsört nem ismerem... (ld. ohioi paw fesztivál...)

Előzmény: 123János (43295)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43303

Igen, ezt már többen mondták. Reméljük, hogy annyi fajtájuk van, mint amennyi címkéjük. :)) Én arra gondoltam, hogy ezek a fajták még nincsenek forgalmazás alatt. A "sunflowerek" is amiket vettem tőlük 120-150 centi körül voltak. Ezek pedig 60 centi körül vannak. 

Előzmény: 55judit (43302)
55judit Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43302

Megnéztem a webshopot. Van nekik Sunflower, és magonc. Odaadták volna neked a 2 jó fajta utolsó oltványukat? ha így van, valóban nagyon jószívűek.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43294)
55judit Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43301

A van-tól nem kell megijedni. Legfeljebb meghívsz engem. :)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43300)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43300

Áhhh. Tavaly már termett a nagyobbik két termést, de kicsik voltak. Illetve idén nem hogy többet, hanem egyet sem termett......... :) Ez szerintem tipikus magonc viselkedés. Nem érdemes abban bízni, hogy magától "megjavul". 
Szerintem te is oltsd át, sokat nem veszíthetsz. 
Árnyékos helyen vannak különben, de akkor pont oda sütött a nap, majd figyelem a levelüket és ha szükséges kapnak raschelt. 

Judit! Becsben is! Szerencsére...vagy sajnos már tudom, hogy milyen finom gyümölccsel van dolgom, így igyekszem minél hamarabb termőre fogni a garmadám. :) Csak nem tudom mit csinálok majd, ha mind a 10 fa teremni fog.... :))) Igaz, ez legyen a legnagyobb bajom!

Előzmény: 123János (43297)
bogarász 60 Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43299

Üdv!

Lehet,hogy már érdemes lenne elkezdeni a csonkolást.Még hajthatna egy-két ágat az idén,amibe egyszerű lenne jövőre oltani.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43296)
55judit Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43298

Nagyon szépek és látom, nagy becsben tartod őket. Habfürdőt, és még ki tudja mi mindent kapnak. :)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43294)
123János Creative Commons License 2018.07.14 0 0 43297

Ahogy gondolod úgy lesz. Ha nem is éled meg sikerként neked szerencséd van , mert szépen fejlődik a fa,. Van egy olyan sejtésem, hogy már átoltás nélkül is teremne jövőre. Az én fámnak kicsik a levelei és alig fejlődik csak évi 5-6 centimétert.

Evvel mit lehet kezdeni? Semmit sajnos, mert nem segít rajta az átoltogatás. A fiatal csemeték árnyékolásáról ne feledkezz el, mert még akkor is megégnek a leveleik, ha szabadban tartották őket. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43296)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.07.13 0 0 43296

Köszönöm az infot! Igen, olvastam én is a másik topicban, de úgy vagyok vele, hogy édesmindegy számomra, hogy prima terem vagy wells, esetleg overleese. Mindegyikből van már több fám, igy nem esik ki egyik fajta sem, legfeljebb több lesz mint a másikból. Azért nem akarom ennyire, szinte tövig csonkolni mert ez is fájdalmas lesz, hisz több mint 3 méter magas fáról beszélünk. A másik kisebb ugyan, de az meg nagyon bokros. Azt se lesz kellemes 98%ban visszavágni. A lényeg, hogy legalább 1 oltás sikerüljön és teremjen ehelyett a kitudja milyen fajta helyett. 

Előzmény: 123János (43295)
123János Creative Commons License 2018.07.13 0 0 43295

 

Ezek a fák nagyon szépek. 

 

Azt hittem nem találom meg újra, de sikerült a

Kentucky egyetem munkatársai idős Paw fát oltanak át. A radikális beavatkozásnak van értelme, mert Zotya papa is írta, hogy az idős fák egyes ágai különösebb ok nélkül elszáradnak és a fa törzséből új hajtás indul fejlődésnek. Ha a vastagabb ágakba oltasz, akkor járhatsz úgy, hogy valamelyik ág idővel elhal és olthatod újra.

 

https://vimeo.com/236955626

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43294)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.07.13 0 0 43294

Megérkeztek a Tündértkertje kártérítéses pawjai:


Igaz nem pótolja az elmúlt 4 év reménytelen és fölösleges várakozását, de még ha tudtak is a dologról, szerintem korrekt, hogy nem küldtek el a francba. Van amikor frissen érkezett növényeket is alig akarnak cserélni más kertészetek, pedig elszáradva érkeznek meg. 

Prima és Sunglow.

A két "sunflower" pedig vegyes fa alanyok lesznek. Tavasszal 1 méterig visszacsonkolom mindkettőt és 3-4 vastagabb ágat oltok majd be Prima, Wells és Overleese fajtákkal. Semmi, de semmi értelme tovább várni a csodára. Csak aztán nehogy az legyen, hogy azok se akarnak majd teremni az alany miatt. :))))))

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.07.11 0 0 43293

Igen, a fényvédelem lenne a cél, ezért is célszerű eleve árnyékosabb helyre ültetni. A csőhéjat csak azért használom mert gyorsabb mint papirt vagy bármi mást kötözgetni. Egy  darabig használhatatlanra szakadozott ezer éves fátyolfóliát használtam, de meguntam a kötözgetését és ezért váltottam csőhéjra. Viszont bármi jó ami páraáteresztő, de véd a fénytől. 

Előzmény: Gyula20 (43289)
baby-lon Creative Commons License 2018.07.11 0 0 43292

Ez egy nagyon jó ötlet, kipróbálom! Köszönöm!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43287)
baby-lon Creative Commons License 2018.07.11 0 0 43291

Igen, éb is úgy gondolom, hogy biztosan nem elfagyás, mert 2 méter magasan vidáman hajtott volna...

Előzmény: Ali-bá (43288)
Ali-bá Creative Commons License 2018.07.11 0 0 43290

Látod erre nem is gondoltam! Nekem is elfagyott egy egyévesnek az alja, levált a kérge, de aztán kihajtott lejjebbről.

Előzmény: Gyula20 (43289)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.11 0 0 43289

Azt gondolom , hogy ez a fordított eset nem a fagyvédelem ellen kell védeni a kivi tövét, hanem

a kiolvadás ellen , amit a napfény okoz.

A kivi töve a hosszú éjszakákon mindenféle hővédelem ellenére megfagy , a lényeg az , hogy a viszonylag

rövid nappalokon ne olvadjon ki a fagyás naponta.

Ezért jó bármi ami takarja a napfényt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!