Nem zöldre fás oltás, hanem idősebb tőke törzsébe van helyezve a szem, chip-szemzéssel. Biztosítékként zöldre fás oltás is van a tőkén, azok a szemek még nem indultak meg igazán. Mint írtam, sajnos ez egyedi eset, a többi tőkén jóval gyengébb az eredés, a zöldre fás oltás sokkal biztonságosabb.
Ez pl. jóval szerényebb, de vannak gyengébbek is.
Zöldbe fás oltással biztosítva. Valamelyik csak megindul.
Jó, hogy mondod, majd teszek mögé valamit. /Magamtól is rá jöhettem volna, mert nem egyszer éreztem már, hogy néhány órás napsütés után a kezem alig állja ezt a fekete követ./ Én se hagyok két fürtöt, kóstolónak elég egy is. (Vagy egy fél!)
Köszönöm a hozzászólásokat, a rügyek nem mozdultak semmit de még akkor bizakodok, hogy biztosra menjek azért egy-két zöldbe zöldet is csinálni fogok a napokban :)
Köszi. Igen, erősek, és főként öregek, minimum 30, de inkább 50-60-70 évesek. Tavaly átnéztem őket, a gyengéket betegeket kivágtam, a többit átoltom idén és jövőre. Egyébként a fekvése is jó, egy meredek, D-DNyi lejtő, szépen benapozva.
2-4 hét alatt kezdenek dagadni a rügyek, ha kipattannak /és erős az alanytőke/ akkor rohamosan neki iramodnak. Egy jó hónap késésben lesznek az eredetihez képest nyár közepére, végére. A korai fajta képes be is érlelni a fürtjét a fagyok előtt.
Ami alátámasztja ezt más oldalról, többször jártam ugy, hogy nagyon erős, jól sikerült oltást (zöldoltásnál)--szép erős vastag hajtása volt és a vessző is beérett, de ültetés után nagyon visszavágtam, nem eredt meg. A gyengébb igen... hosszabbat kellett volna hagynom. A logika ugyanaz.
Profi munka, tudják mit csinálnak. Tapasztaltam, hogy elpusztulhat, (vagy elsatnyul) egy erős tőke is, ha a zöldre fás oltás nem sikerül és nem hagyunk 1(!) hajtást biztosítéknak. Ha a megeredt oltás eléri a kb. 10 cm-es hosszt, eltávolítják. Néhány oltásnál én is így jártam el, erős alanynál ez nem jelenthet gondot, de majd kiderül egy hónap múlva.
Tavaly én is csináltam ilyen módon, de nem túl jó megoldás. Kisebb az eredés esélye, mert a konkurrencia elszívja a nedvességet. És ha meg is indul, sokkal gyengébben fejlődik, rosszabb esetben be sem érik a hajtás rendesen, mert csak pár mm-es vastag lesz. Idén csak 1 max. 2 oltást csináltam egy tőkére, és csak 1-2 erős, tartalék hajtást hagytam, amibe vagy oltok, ha nem eredt meg az első körben, vagy ki fogom törni, ha már láthatóan jó az eredés. Bár egy plusz hajtást szerintem még kibír egy oltás mellett a tőke rendesen nevelni - és akkor egy tőkén lehet két különböző fajta szőlő ;-)
Én nem áztattam (gondolom a zöld alany nedvesiti folyamtosan!!!) -igaz először csináltam, eredmény később-- s nem csupán a felső részbe, hanem lejebb is, ahol már látszódnak az elkülünülésnyomai. Tkp ahol épp olyan vastag volt. Bár néhányat oltottam ugy is, hogy csak az egyik oldalon szinelt. Csak nylon csikokkal tekertem be teljesen, csak a szemet hagytam ki (nem kentem semmivel). Igy sokkal gyorsabb volt. A kútban tárolt vesszőkből ápr 15-én tettem a jobbakat egyrügyesre darabolva a hűtő aljába--nem áztattam gombaölvel (nem volt penészes)--s egy két napja oltottam.
Már csináltam egy két zöldbe-zöld oltást is ( a java hátra van), de elég bizonytalan az eredés.Száraz meleg idő van nappal.