Őszintén szólva nem igazán kerestem veled a kapcsolatot régebbi csetepatéink hangvétele miatt.
Viszont az utóbbi néhány hozzászólásod megvesztegető volt a szó eredeti és átvitt értelmében is - megdícsérted a munkámat, kijavítottad és kiegészítetted az ott szereplő adatokat és felajánlottad a vonatkozó dokumentumok digitalizált változatait.
Ezennel itt a magam részéről tiszta lapot nyitok veled kapcsolatban és várom a felajánlott anyagokat a gmail-es címemre: lalo5555@gmail.com
Feltehetőleg a gmail elviseli ezek nagy méreteit, ha nem, akkor javaslom, hogy hozzál létre egy freemail.hu-s címet, ahol lehetőség van ún. óriáslevelek küldésére. Ez azt jelenti, hogy a levél melléklete nem megy el a címzetthez, csak egy értesítés arról, hogy freemail-ről milyen címen tölthető le a file. Ezzel a módszerrel egyébként egyszerre többeket is értesíthetsz és így egy menetben mindenki számára letölthetővé teszed az anyagot.
Tényleg érdekelne, hogy a 3964-es hozzászólásomban foglaltak kimerítik-e számodra a "hiteles forrás" fogalmát, vagy csak úgy tudnád elfogadni, ha eredetben megküldeném neked a dokumentumot és az érmét?
Vagy inkább valami sértettség van a dolog mögött?
Kivételesen tiszta jószándékból írtam amit írtam, hogy ha már a szabadkőműves páholyok - egyébként egészen jól sikerült - listáját írod, akkor az adatok hitelessége is megfelelő legyen. Sajnos több esetben is előfordul, hogy az - egyébként tudományos igényűnek tartott - hivatkozási anyagokban a szerzők pontatlan adatokat közölnek. A soproni "zur Verbrüderung" páhollyal kapcsolatban különösen, mivel a központi levéltári anyagok meglehetősen hiányosak. Ezért volt kedvem egykor a soproni levéltár és a soproni múzeumok ide vonatkozó anyagát áttanulmányozni, és érdekes módon ott megtalálhatók az egyébként hiányzó vagy pontatlan adatok.
Ha gondolod az eredeti alapszabályról készült teljes fotókópiát is meg tudom küldeni...
Néhány dologgal kapcsolatban félreérthettél valamit.
Azt írod:
"...köztudott,hogy élő emberről nem derülhet ki,hogy kőműves v. sem."
A szabadkőművesek azt a szabályt követik, hogy egy szabadkőműves társukról csak annak halála után árulhatják el, hogy az illető szabadkőműves volt. Viszont saját maga bármikor vállalhatja szabadkőművességét, nyilvánosságra hozhatja a tagságát. Ha ezt megtette, akkor már mások is beszélhetnek már az ő szabadkőművességéről.
Ráadásul pont a nagymesternek, a nagypáholy három évre választott vezetőjének nincs is ilyen választási lehetősége, neki, mint a nagypáholy egyszemélyi képviselőjének a hivatalos kapcsolatok kapcsán személyesen és nyilvánosan kell fellépnie.
Az USA-ban és Angliában még az egyes páholyok tisztikara is nyilvános - ha megnézed a weblapjukat, akkor nevet, címet néha még telefonszámot is találsz. (Fényképpel!) Gyakran rendeznek felvonulásokat, szóval mindenki ismeri őket a környéken.
"...a székhelyeiket pedig nem templomoknak,hanem páholyoknak hívják"
Ez sem ilyen egyszerű, mert sokféle megnevezést használnak. A legelterjedtebb erre valóban a "páholy" szó, de használják a "műhely", a "templom", a "szentély" megnevezéseket is. Az utóbbi kettő a rituális tevékenységre és a szent könyveknek - a keresztény országokban a Bibliának - a páholyban való elhelyezésére utal.
Újabban egyes nyugati országokban, ahol a vallási értelemben vett templomoktól meg akarják különböztetni a páholyokat, gyakran "szabadkőműves centrum" a névhasználat.
"... annyi karikatív tevékenység fűződik hozzájuk ..."
Jelenleg Magyarországon csak egy-két alapítvány fűződik a nevükhöz éppen amiatt, mert inkább értelmiségi társaság mint tőkepénzesek gyülekezete.
Nálunk az első világháború előtti fénykorukban valóban számos és jelentős karitatív tevékenységgel büszkélkedhettek (volna, mert ezzel nem hivalkodtak).
Jelenleg az USA szabadkőműveseinek - akik a szabadkőművesek néhány milliós létszámának a döntő többségét adják - karitatív tevékenysége a legjelentősebb, de Angliában és Nyugat-Európában is számottevő.
"... a mindent látó szemről sem beszélt senki sem"
Mindenre nem maradhatott idő. De látható volt a képeken. Ugyanúgy, mint mint egyes vallások templomaiban és szent helyein.
"se a new world orderről"
Hát erről nehezen, mert ez nem szabadkőműves fogalom, hanem az összeesküvéselméletek gyártóinak találmánya ez és a hasonló terminusok garmadája. De tényleg jól hangzik, és "könnyű ezekkel megetetni a népet".
meg kicsit gyanús,hogy mesterek nyilatkoznak,amikor köztudott,hogy élő emberről nem derülhet ki,hogy kőműves v. sem. a székhelyeiket pedig nem templomoknak,hanem páholyoknak hívják...
nekem inkább egy kicsit mentegetőnek tűnik a riport.
és különben is,valóban annyi karikatív tevékenység fűződik hozzájuk(ahogy a szcientológusokhoz is),hogy könnyű ezekkel megetetni a népet,ők igazából milyen jó emberek.
érdekes módon a célokról egy szót sem hallottam az egész riportban. a mindent látó szemről sem beszélt senki sem.se a new world orderről.
persze,egy rtl-klubon nyilván nem fognak ilyenekről beszélni :D
Semmi más nem volt benne. Mondjuk ez elég soványra sikerült, igazi bulváranyag. De legalább nem azt sugallja, hogy a szabadkőművesek a világ megnyomorítói...
A soproni Storno Gyűjteményben "L.F.M. Helytörténeti Kéziratgyűjtemény 15257 sz." alatt megtalálható a soproni "zur Verbrüderung" páholy alapszabálya, amelynek német nyelvű kiegészítésében Prof. Karl Thierring a páholy akkori főmestere írja az 1869.március 30-i megalakulási dátumot. Hivatalosan ez lett leadva a M.K.Belügyminisztériumba jóváhagyásra, ahol 4955/1869 sz. alatt nyilvántartásba vették. (Aláíró Szilárd József államtitkár). Ez számomra hitelesebb dokumentum mint bármely levéltári repertórium.
Ami a Széchenyi név felvételének időpontját illeti: ez roppant egyszerű, hiszen ennek emlékére kiadtak egy ezüst emlékérmét, amelynek egyik oldalán gr. Széchenyi arcképe látható az alábbi szöveggel: “Széchenyi SZKS Sopron Kel.:en”, a másik oldalán az 1869 ill. 1901 valamint az alábbi szöveg: “FRMR.:□.:"ZUR VERBRÜDERUNG" IM OR.: SOPRON”. Azt hiszem ez is elég egyértelmű, már ami a forrás hitelességét illeti.
Ez azért szerintem nem így van - a témától függetlenül, ha én pl. újságíró lennék, igyekeznék egy cikk megírása vagy egy interjú elkészítése előtt a legjobb lehetőségek szerint felkészülni az adott témából. Talán ez szakmai követelmény is. Vagy az volt valamikor, amikor nagyobb arányban létezett minőségi újságírás. (Ugyanakkor a nyelvbotlást most nem az újságíró vétette, de tényleg ne cincáljuk tovább, rossz szájízt szül.)
Kedves TH és többiek, szerintem nem várható el civil érdeklődőktől, hogy különbséget tegyenek fő- és nagymester között, mégha újságírók is. Ha jól tudom, a tévedés innen ered.
Csakúgy mint Jászi nagymestersége, természetesen a Martinovics páholy alakulásakor annak titkára, később főmestere lett.
A tiltott évek alatt én is csak -nem szabályos- összejövetelekről tudok legyenek ezek 1920, vagy 1950 utáni évek... De erre forrásom csupán a szájhagyomány...
A klip, tehát a film szereplői között van a budatétényi (egyesek szerint szabadkőműves) pincekápolna, Pók Attila, a Nagyoriens temploma és az egyik főmester.
Hegyi Nóra nagyon tájékozott az avatás részletei felől...
Kíváncsi vagyok, hogy a pincekápolna szabadkőművességéről mit fognak mondani.
Tévedsz, nincs senkivel problémám, csak jeleztem, mivel vitáznék.
(Jászit amúgy az interjúalany nevezte nagymesternek, nem az újságíró. Persze, lehet, hogy az újságíró rosszul jegyzetelt, vagy elértette, az ilyenek miatt érdemes az interjút közlés előtt elkérni és megnézni.)
Érdekes, amit az elaltatásról írsz. Én úgy tudtam, hogy 1919 márciusa után már nemigen zajlottak munkák. A végleges betiltás 1920 tavaszán született meg, viszont a Tanácsköztársaság és a román megszállás idején a bizonytalan helyzetben nem akartak kockáztatni és a páholyok nem rendeztek szertartásos összejövetelt. De lehet, hogy tévedek.
Ugyan az én cikkemre reagáltál, de az újságíróval van problémád. Lehet is, mert természetesen Jászi második főmester volt, nem nagymester. Nyilván jobban hangzott a nagymester szó. Hogy mást jelent mint a főmester, arról meg nem tudott.
A legrégebbi ma is működő páholyként a Martinovicsot megnevezők - legjobb tudomásom szerint - úgy érvelnek, hogy a páholy sohasem szűnt meg, csak hosszabb rövidebb időre elaltatták, így az újbóli működés zökkenőmentesen, újraalakulás nélkül folyhatott, amikor erre lehetőség nyílt. Erre vonatkozóan külön kiemelték, hogy 1920-ban szabályos munka keretében altatták el a páholyt.
A Deák vagy Galilei páholy esetében is így zajlottak a dolgok?
(A Galilei egyébként 1871-ben, a Deák meg 1883-ban alakult - ha még hinni lehet Pataky Lajosnénak.)
Tudtommal nem a Martinovics a legrégibb magyar páholy, hanem a Deák. Sőt: a Galilei is régebbi a Martinovicsnál. A másik: nekem nem rémlik, hogy Jászi egyáltalán nagymester lett volna, de hogy második nagymester nem volt, az egészen biztos.
Az 1869 május 29-én Testvérülés néven alakult szimbolikus rendszerű páholy 1887-ben vette fel a Széchenyi páholy nevet. Budapesten működött.
Működése az 1920-as belügyminiszteri rendelettel szűnt meg.
MOL P 1089, évkör: (1869) 1870 - 1919 (1920)
Forrás - Pataky Lajosné: A szabadkőműves szervezetek levéltára Bejegyezte: Lalo dátum: péntek, január 02, 1970 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek Címkék: Budapest, skót rítusú páholy, Széchenyi páholy, Testvérülés páholy "
Innen származik: http://szkp5.blogspot.com/
Bejegyzés előtt érdemes lett volna némileg utánajárni a tényeknek.
1. A páholy 1869 március 30-án alakult. 2. Az eredeti neve: "zur Verbrüderung", csak 1890-től kezdik vegyesen használni az eredeti nevet és annak magyarítását, a "Testvérülés"-t. 3. A "Széchenyi" nevet 1901-ben vette fel, és innentől kezdődik a kizárólagos magyar nyelvhasználat. 4. Nem Budapesten, hanem Sopronban működött.
A világ jobbítását a XXI. század etikai kérdéseinek megvitatásával célzó latin irányú szabadkőművesség vezető magyarországi páholya százéves lett. A Martinovics páholy az egykori tag, Ady Endre belvárosi szobrára kötettett szabadkőműves-kötényt a nagy ünnep alkalmából. A Nagyoriens nagymestere, Nacsády András arról beszélt, min rágódik a XXI. század küszöbén a harmincéves átlagéletkort jócskán meghaladó tagság.
Ez a bulváros vonal, amit emlegettem. Lesz ezekből a filmekből részlet is, de a filmek megnézése után elment egy "normálisabb" irányba, remélem ez majd tükröződik a műsorban.
A szabadkőművesekről forgatok. Nemsokára láthatod is. Ehhez több filmet is megnéztem, például a Tágra zárt szemeket. De a könnyedebb műfajból A nemzet aranyát és a Da Vinci-kódot is. "
A Lessing könyvet valóban a bookline.hu-n találtam, ezt oda kellett volna írnom.
De úgy látom a többit, amit nem írtam oda, azt összedobtátok gyorsan.
Ezért jó ez a fórum.
Az RTL Klubon kedden adásba kerülő anyagról annyit, hogy a "franciáktól" és az "angoloktól" is nyilatkoznak majd, betekinthetünk egy francia "műhelybe", lesz most is regnáló főmester, stb. stb. Persze történészek, művészettörténész, irodalmár is, többekkel együtt.
Elég komolyan vették a készítők, nem akarták bulvárosra venni - persze valamennyire muszáj volt -, de érdekes lett. Én is kíváncsi vagyok, mert csak a részleteket ismerem.