Egy kis segítséget kérnék, hogy milyen tisztító spray-t használjak a klíma tisztításához? Tavasszal volt tisztítva szerelő által, de most a fűtési szezonban nagyon elkoszolódott a mókuskerék. Lassan kikapcsolom a klímát, nem használom, de nem szeretném így hagyni tavaszig. Tudnátok valamit ajánlani?
Így van. Fűtés módban elég hamar feltekergeti a venti fordulatszámát a gép. 4. 5. fokozatban meg már a daikin sem csendes.
kb. 70nm-t fűtök egy 3,5-essel, a ház -mondjuk úgy szigetelt, de lenne még mit javítani rajta. Tavaly 5-6 nap volt olyan amikor ráengedtem a gázfűtést is, de ezt is csak a magam megnyugtatására, hogy ne pörögjön annyit a klíma. Teljesítményben nem igazán volt hiány, a ház puffere simán elviszi az hajnali hidegeket. Könnyűszerkezetesnél lehet más, az hamarabb kihűl. De elképzelhető, hogy a kollégánál társasház az eset, akkor meg lehet akár bőven elég is. Hőigény, meg környezeti viszonyok nélkül nehéz bármit mondani.
Hozzáteszem, ha ez 45 nm és teljesértékű fűtést szeret az érvnél akkor olyan gép kell ami hidegben fűt is... eztet ne veszítsd szem elől mert egy nagyon takarékos nagyon jó gép sem ér semmit ha nem fűti ki az adott 45nm-t és kénytelen vagy mellé mondjuk egy hősugárzót betenni:::)))
Köszi. Tehát nem csinál olyat hogy én beállítom aztán nem sokkal rá felülírja ezt és autómatikusan lefelé kezdi fújni a meleget? Csak mert hallani hogy egyes típusok ezt teszik.
Üdv gree comfort pluszról meg tudja valaki mondani hogy fűtés funkcióban a légterelő lapátot tudom manuálisan szabályozni, nem fogja magától lefelé állítani?
Most gondolkozom légkondi vásárláson és a segítségetek kérném. Hálószobába szeretném , kinéztem pár típust. Szeretném ha segítenétek a választásban. 1. Midea MDV Inverteres klíma RAG-026B-SP 138e ft. Ezt azért néztem , mert mostanában nagyon reklámozzák és a garancia is 5 év van rá nem tudom pontosan mennyire megbízható! 2. Gree GWH09QB LOMO PLUS 170e ft. Ezen azért gondolkoztam mert van a családba gree klíma és nagyon meg vannak elégedve vele. 3. Daikin FTXB25C / RXB25C 168e ft. Erről sajnos nincsen információm milyen lehet. Márka alapján gondolom nem rossz.
Szerintetek? Mi a véleményetek? Tudom nem csúcs kategóriás gépek , de sajnos csak erre telik. Köszönöm ha valaki adna tanácsot.
Ez az àramkör csak ennek a légkondinak lett kiépítve sajàt kismegszakítóval. Ettől függetlenül lehet az amit mondtàl elméletileg. Az biztos, hogy valami elszàllt benne. Kérdés, hogy mi?
Pont az a baj. Attól függően hogy vannak kötve a fogyasztók, előállhat olyan helyzet, hogy a nulla elvágásakor két fogyasztó két eltérő fázis közé kerül sorba kötve.
Ha a lakás most épül akkor olyan energiahatékonysági feltételeknek kell megfelelnie, hogy a 3.5kw klíma elég kell legyen, különben még lakhatási engedélyt se adnának rá.
Olyan lehet hogy nagyon tagolt a tér, és három szobán meg két ajtón keresztül már nem talál be a hideg levegő.
A Gree Amber nem a legcsendesebb de wifis kültéri fűtőszálas jó nagy darab gép és jelenleg az ára is kedvező. De van sok egyéb jó modell is. Ha írsz egy mailt adok gépeket összehasonlító táblázatot
Ha három fázisú a rendszer és a nulla szét lett kötve akkor bizony kaphatott 400V-ot a 230V helyett. Hogy az mi mindent vág agyon nem tudhatom, de a gáz biztosan nem szökik el miatta.
Kismegszakító csere volt szükséges. Csak a Fi-relé lett lekapcsolva a biztosítékok nem. A először a betàplàló nulla lett kikötve amikor is bejött a tulaj, hogy hol van àram meg hol nincs, és véletlenül vissza lett kapcsolva a Fi-relé.
Amikor minden kismegszakító a helyére került és vissza lett kapcsolva az àram a légkondi az E6 hibakódot írta ki. Kijöttek a szerelők és kicserélték a (gondolom) kommunikàciós panelt. Most fújja a levegőt de cak hideget. Elmentek, hogy "talàn gàz kell bele, ha az akkor sem jó, ki kell cserélni az egész gépet"
Gyanítom, hogy velem akarjàk mindezt kifizettetni, de nem akarom elhinni, hogy ekkora problémàt okozott volna a nula kimaradàsa. Egy panelhibàt el tudok képzelni, de ezt nem!
Készülő lakásunkba a kivitelező által ajánlott klímás cég a lenti típusokat ajánlotta...nem vagyok teljesen otthon a témában, ezért szeretnék tisztán látni. Maga a lakás 94nm, a klíma által közvetlenül hűtött helység mérete (nappali+konyha+étkező egy légtérben) kb. 45 nm. Namost amit eddig olvastam az alapján annyi jön ki, hogy ez a terület a 3,5kw-os modellek felős, az 5,3kw-os modellek alsó határa. Nem tudom mi a jobb egy közel 100%-on pörgő kisebb teljesítményű (persze olcsóbb), vagy egy "too much" gép :-) Szóval a típus Gree Comfort Plus GWH-18KG (5,3kw) vagy GWH-12KF (3,5kw)
AZ ár ellenére a nagyobb felé húzok, tekintve a konyhára, meg a DNY-i fekvésű plafontól-padlóig tartó ablakokra...
Esetleg próbáljam meg a saját gépbeszerzést, amihez aztán vadászhatok szerelőt is, aki hivatalosan beszereli. (Ja az előcsövezés hűtő/fűtő klímára megvan a lakásban)
Igen azzal kezdtem, de ami jó lehetne az már 300 közelében ven. Néztem még a Gree Ambert is, az állítólag fűtésre optimalizált, de nem tudom az jó lehet-e?
Ha csak megszakadt, akkor az nem szokott problémát okozni. Ha bizonytalan volt a kontakt, akkor a tápegységénél néznék körül. Lehet, csak egy biztosíték. Gázhiányt biztosan nem okoz.
Lenne egy kérdésem:
Ha nulla szakadás miatt csak fázist kap a klíma, valószínűleg mi megy benne tönkre? A kommunikációs panel? Vagy mi még? Okozhat ez gáz hiányt? Köszönettel!
Alap Greere sokszor volt ez már panasz. Olvasgass vissza, de rendszerint az a tanács, hogy a távirányítóba épített érzékelővel vezéreld a klímát, az valamivel pontosabb.
Egyébként daikin is kikapcsol nálam, hiába mondja más, hogy nála meg nem. Mármint a ventire gondolok. Sokszor jó lenne ha hűtés/fűtés nélkül csak simán mozgatná a levegőt a lakásban. Bagy méretű térben. De ezt nem csinálja a hűtés/fűtés leállítással megáll a venti is. Automatamódban meg nem akarom hajtani (nem a venti automata) mert akkor meg a délkörüli erős benapozáskor fűtés helyett ráhűtene a lakásra.
Szerintem a helyiklímás a saját maga hozott gépet még olcsóbban is fogja felszerelni, mint a csak szerelő a vadidegen gépet.
Szóval 8-10ezerrel lene olcsóbb. Ennyit nem ér a bizonytalanság. Feltéve ha találsz megbízható referenciákkal a közelben klímást. Vagy megkérdezed itt a fórumon a régóta működő klímásokat. Szerintem Windyék is járnak vidékre, még ha talán nem is azonnal 2napon belül és nem a legszélső szegletekbe.
Neked készséggel elhiszem, hiszen te ezzel foglalkozol. A véleménykülönbség nyilván abból adódik, hogy az a pár tucat ember az ismeretségi körömből, akik klímát vásároltak - magamat is beleértve - kizárólag a típus, az ár, és a teljesítmény alapján döntöttünk. Olyan is akadt, akinek tökmindegy volt, csak legyen raktáron, és lehetőleg holnap szereljék fel, mert váratlanul beütött a kánikula/a fagy... :-)
Jövő tavasszal tervezzük színezni a homlokzatot. A kérdésem, hogy a klímát előtte vagy utána érdemesebb felszereltetni, mekkora rombolással jár egy ilyen szerelés? Attól tartok, ha előtte szereltetem fel, nem tudják majd a kültéri mögött normálisan lekőporozni, ha viszont utána akkor lehet, hogy a klímaszerelő falfúráskor, szereléskor nagyon összepiszkolja a falat.
A többi kérdésedre látatlanban nem tudok válaszolni. Ha budapesti vagy közeli vagy, akkor szívesen megnézzük a házat és segítünk valamilyen megoldást találni, kattints ==> Pannonklima. Ha messzebb laksz, akkor érdemes egy helyi klímás szakemberrel konzultálni. Esetleg innen a fórumról is találhatsz szakit, Dr. Klíma az egész országban vállal munkát.
Felhívod a szerelődet, az lehet elküld a sunyiba. felhívod a webshopot, az talán ajánl valakit, felhívod a hazai nagykert, hátha ők is ajánlanak valakit, de legalább ingyen alkatrészt.... ha találsz szerelőt aki neked ingyen kiszáll, szétszereli, megállapítja mi a hiba, elmegy az alkatrészért és megint ingyen kimegy beszerelni.
Ezért célszerű vagy a webshop klímás csapatával beszereltetni, vagy eleve klímás cégtől vásárolni.
Nagyon jó a kérdés, amit feltettél. Többször volt már erről szó, de azért érdemes feleleveníteni a dolgot.
Ha megvásárolsz egy klímaberendezést egy webáruháznál, akkor elméletileg a webáruházat üzemeltető cég lesz a garanciavállaló. Nagy valószínűséggel semmilyen problémád nem lesz a készülékeddel, manapság 1 százalék alatt van a meghibásodási arány, és ez vonatkozik az alacsonyabb árkategóriájú berendezésekre is.
Ha viszont peched van, és kifogsz egy hibás gépet, vagy nálad tönkre megy, akkor - ha a fenn említett módon vásároltad - kerülhetsz kellemetlen helyzetbe. Ha bejelented a hibát a webáruháznál, az ő első reakciójuk, hogy hívd ki a telepítő szakit, és állapítsa meg a hibát, ők majd biztosítják az alkatrészt a javításhoz. Már itt kényelmetlen lesz a dolog, ugyanis a szaki kijön, és ha azt állapítja meg, hogy nem ő hibázott, tehát a telepítés szakszerű, nem ment el a gáz, minden klappol, a gép a hibás, akkor már ki is kell fizetned a kiszállást és a hibafeltárást. Ez bizony 15-20 ezres tétel is lehet. Ha megvan a hiba, és mondjuk egyszerűen javítható, pl. vezérlőpanel csere, érzékelőcsere, indítókondi, stb. akkor meg kell rendelni az alkatrészt, és a szerelőnek újra ki kell jönni (kiszállás) és kicserélni a hibásat az újra. Ez egy újabb 15-20 ezres tétel lehet. Elméletileg ezt a forgalombahozónak kellene fizetni, de elég nehéz lesz behajtani tőlük. Nézzünk egy kellemetlenebb esetet, mondjuk, egy picit szivárgó kültéri hőcserélőt. Itt a menet a következő : Hibát jelez a gép, a hűtés-fűtés megáll. Szerelő kijön, észleli, hogy nincs gáz a rendszerben. A szivárgásvizsgálat, amivel megállapítja a szivárgás helyét egy sima split esetében minimum (30 ezer forint). Ezután meg kell bontani a hűtőkört, kültéri egységet leszerelni (10.000 forint) , műhelybe beszállítani, szétszerelni, a lyukat beforrasztani (15.000 forint) , 24 órás nitrogénes nyomáspróba (10.000 forint) , ezután visszaszállítás, visszaszerelés , kalorikus és elektromos visszakötés (10.000 forint) , gázzal feltöltés (25.000 forint) , beüzemelés. Összességében kb. 100.000 forint költség, amit a szerelő egészen biztosan nem vállal magára, hiszen nem ő hibázott, a géppel volt a probléma. Persze itt is meg lehet próbálni a számlát rendeztetni a webes céggel, de nem lesz egyszerű. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy ez sikerült volna.
Ezért kell elfelejteni a webáruházas klímavásárlást, lehetőleg helyi, vagy nagyon közeli cégtől kell rendelni, aki fel is szereli és garanciát is vállal a munkájára is és a berendezésre is.
Tényleg csak ránézésre volt ugyanolyan, tehát a kültérik közül csak egy fűt. De csak kibekapcsolos.
Most fent három hálószoba közül kettőben van hűtős klíma egy szobába semmi, és az egylegteru nappali feletti galérián a fűtő. Az ha megy egész nap éppen csak leszivárog pár tized fok. Mondjuk ha fent nyitva vannak a halószoba ajtók akkor egy nap alatt azokat is felfűti 17-18 rol 20 fokra ugy hogy a klima 30ra van állítva, egész nap megy 8-10 órát, estere kikapcsoljuk.
Tehát ha ezt a rendszert modernizálnám mit ajánlanátok.
Olyan hogy egy kültéri és több beltéri az költségben jobb mint a külön vannak?
Ha külön vannak akkor hálószobákba felesleges 3.5 kw-os gondolom ami most van a galérián.
Esetleg a régi fűtős maradna a galérián és a hálószobákba új kicsi 1kw-os? Van olyan egyáltalán?
Meg kb milyen nagysagrendrol beszelunk? Megeri uyg hoyg a lenti egylegteru konyha etkezo nappali es meg par helyiseg nem lesz ezzel futve hanem a regi cirkossal aminek a melege ugyis felszal a galerias megoldas miatt.
Egy évben nagyjából kétezer feletti klíma után érdeklődő, és ezer körüli potenciális klímavásárlóval van dolgom. Talán állíthatom, hogy képben vagyok, hogy milyen szempontok alapján választ légkondit az átlag vásárló. Ezek : márkanév, ár, teljesítmény, zajszint, energiahatékonyság (tizednyi különbségek is!), szűrők, Wifi.
Utána nincs rá garancia, hogy találsz valakit, hogy garanciában szervizeli :)
Keress fel néhány helyi klímást, mondd meg nekik, hogy mit és mennyiért néztél, és ajánljanak helyette valamit. Lehet, egy picit többe fog kerülni, de legalább nyugodt lehetsz, hogy ha baj van, van kihez fordulni.
Itt a teljesítmény, fogyasztási és energiahatékonysági adatok azok, amik legalább 90 százalékot nyomnak a latba a kiválasztáskor.
Dombon ülő kutya legyek, ha az _átlag_ klímavásárlót a számára többnyire értelmezhetetlen műszaki paraméterek érdekelnék a választáskor. A legfőbb szempont számukra az ár, a kW teljesítmény, esetleg a zajszint, az extra szolgáltatások, de mindenek előtt és legfőképpen az úgynevezett FTF (feleségtűrő faktor), azaz a dizájn. Ennyi. Az összes többivel (COP, ESR, vagy mi, ABC, DEF, GHI, stb) csak a szakemberek foglalkoznak, és azok a magukat klímaszakértő zseninek tartó amatőrök, akik itt a fórumon is képesek egymásnak esni a különböző márkák paramétereinek néhány tizednyi eltérésén vitatkozva..... :-)
Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdés. Mitől függ hogy egy klíma -15fokig vagy -23ig tud fűteni? Milyen kialakításbeli különbség van? Több benne a fűtőszál? Vagy szimplán be van bugyolálva valami hőszigezelő anyaggal a kültéri egység
Persze, nem is nagy csalásokról van szó, hanem kozmetikázásról. Ami befolyásolja a klímavásárlók választását. Számtalanszor találkozom olyannal, hogy az ügyfél hasonlítgatja a gépeket, sőt táblázatott készít az adatokból. Néhány tized COP, meg EER, meg egy-két dB-en múlik sokszor az, hogy milyen gépet vesz. Ilyenkor nem mindegy, hogy mi is van a papíron, nem később, működés, használat közben.
Az nem derült ki a hsz-edből, hogy ránézésre ugyanolyanok a kültérik, vagy a tipusszám is? Csak mert azokhoz az LG beltérikhez a saját kültérijet adták, kétlem, hogy megegyezne a hűtő-fűtőssel. De nem kizárt, ezért kell megnézni a tipusszámot. Egyébként én nem erőltetném ezt a vonalat.
A meglévő csőhálózatra vsz., hogy fel lehet rakni modern, inverteres berendezést is, tehát inkább ezt az utat erőltetném.
A használt gépeket is el lehet adni, pláne, ha működnek.
És ráadásul az euroventes mérés is egy mű valami, hasonlóan az autók fogyasztásméréséhez.
Néhány munkapontból számítják ki képlettel az SCOP-ot, egy rakás dolgot nem mérnek bele (készenléti fogyasztás, karterfűtés, segédberendezések, leolvasztás, hőszivattyúnál a keringető szivattyú) így elég jól lehet a mérésre preparálni a berendezést
Anno akkor döbbentem rá amikor elkezdtem nézegetni hogy miért sokkal rosszabb a hőszivattyúk valós SCOP értéke mint a katalógusadat.
Persze jobb mint a semmi, összehasonlításra többé-kevésbé alkalmas.
Hu ez gyorsan leporgott, tudnatok meg erre valaszolni legyszi?
"Koszi a valaszokat. Akkor ha jol ertem nem erdemes a belteri egysegek futosre cserelni mert a kulteri csak kibe kapcsolos es nem gazdasagos.
Kb mennyi koltsege van modernizalni ezt a rendszert? tehat a csovek a falban vannak csak kul es belteri lecsereleserol van szo vagy kell furni faragni a hazon?
Egyebkent 180 m2 csaladi hazrol van szo egylegteru nappali+konyha galeriaval az emeletre. Most a galerian van a futos belteri es ket haloban van a nyugati oldalon a ket hutos belteri.
Ezeket el lehet meg adni vagy kuka ha modernizálásáról van szo?"
Ott látom a fő problémát, hogy autóvásárlásokr sokkal több a szempont, ami alapján választ a vevő, és ebben jelentős a szubjektív arány, mint a klímánál. Itt a teljesítmény, fogyasztási és energiahatékonysági adatok azok, amik legalább 90 százalékot nyomnak a latba a kiválasztáskor. Ha ez van hamisítva (márpedig van), akkor gyakorlatilag teljesen másra adja ki a pénzét a user, mint amire szándékozott.
Nekem az az érzésem, hogy a klímák teljesítménye ugyanaz, mint az autók fogyasztása.
Csak akkor bukik ki a kamu, ha sokkal magasabb. Mint ahogy az akkunál pl harmadát se tudja a ráírtnak.
Egyszerűen bízni kell a gyártóban, és célszerű a klímagyártó saját nevével ellátott készülékét megvenni.
A klónok is lehetnek ugyanolyan jók, de ha egy klón megbukik, akkor az kevésbé érinti rosszul az anyacéget. Az anyacégnek pedig legyen jelentős múltja.
Van ilyen labor a BME-n jártam is ott kb 10 éve de a kérdésre, hogy hány normál splitklímát teszteltek az volt a vállasz egyet sem. Azóta azt sem tudom megvan-e még a labor.
AMidea pl fenn van az Euroventen szerintem a Gree is nemsokára ottlesz pont emiatt.
Nagyon jó ez az akkumulátorokról írott teszt. Ebből is látszik, hogy egy termékre írt vagy a katalógusában feltüntetett adatok bizonyos esetekben mennyire fedik/nem fedik a valóságot. Valószínű, hogy ezért hozták létre a független laborokat, hogy ezt valamennyire szabályozzák. Sajnos a klímaberendezéseknél lényegesen nehezebb a katalógusadatokat ellenőrizni. Leadott teljesítmény, felvett teljesítmény, zajszintek, külső-belső, légszállítás, energiahatékonyság, szezonális energiahatékonyság. Ezek mind olyan adatok, melyek alapján a vevő eldöntheti, vagy legalábbi s támpontot szolgál a berendezés kiválasztásához. Ha ezek az adatok nem ellenőrizhetők, csak azt látjuk, amit a gyártó (sok esetben nem is a gyártó, hanem az importőr adja meg hasraütésre) megad a piaci igényekhez alkalmazkodva, ellenőrizetlenül, akkor hogy lehetünk biztosak benne, hogy ténylegesen tudja az a hép azt, ami miatt megvásároltuk. Hagyjuk már azt a mesét, hogy otthoni mérésekkel meg lehet állapítani egy klímaberendezés hűtőteljesítményét. Ehhez komoly mérőműszerek és komoly standard körülmények kellenek. Lehet, hogy van az országban ilyen labor, ami képes erre, de nem gyakorlat, hogy az országba bekerülő és forgalomba hozott klímákat kötelező lenne bevizsgáltatni, hogy tudják-e azokat az alapadatokat produkálni, amit megadnak rájuk vonatkozólag. Így viszont vagy az Eurovent méréseire támaszkodunk, vagy elhisszük, amit a gyártó - importőr mond. Az azért mindenképpen gyanúra ad okot, hogy szinte minden kínai klímaberendezés - ami nem szerepel az Euroventen - általában jobb adatokkal rendelkezik, mint a japán gyártóké, ami Euroventen alátámasztott adatok.
Ahogy az akkumulátoros cikk írója is rávilágít : "....mennyi embernek nincs fogalma arról, mit is vesz...."
Sok mindent írnak a kínaiak a készülékükre, de amikor valamit ilyen nagy számban forgalmaznak, ott már csücskösebb dolog hamis adatokat feltüntetni. Nekem az a tapasztalatom, hogy kínában már magasabb szinten jár a technika, mint gondolnánk, nem a rizsestál mellett forrasztják kézzel a panelokat. Ha valamit jól meg akarnak csinálni, azt tényleg jól megcsinálják.
A klímákhoz nem értek de hasonló jelenség fellelhető más termékek esetén is. Például egy 18650 méretű lítium-ion akkucellát a fejlesztésben élenjáró Panasonic ma maximum 3400mAh kapacitással tud előállítani, más neves gyártók is ezt közelítik alulról, addig kínai webshopokban simán lehet sokkal olcsóbban kapni 5000,6000,8000mAh-s akkumulátorokat, sőt láttam már 10000mAh-s akkut is mindenféle sosem hallott hangzatos márkanéven. De láthattunk már családi gyufa méretű 300 wattos hangfalakat is és még napestig sorolhatnám a hasonló dolgokat. Ha csak az adataikat nézem akkor úgy tűnik hogy sokkal jobban járok egy 10000mAh-s olcsó akkuval mint egy nagyon drága 3400-assal.
Így egy kicsit kevés az info de azért az alkatrész szempontjából egyértelmű hogy a japán és a koreai utána meg utána a kínai. DE: ha nem romlik el akár más is lehet a sorrend. A japán gépek egyed modelljei viszont most közel vagy inkább azt mondom kínai árban is elérhetők egyes akciók miatt. Én azért ebben az esetben azokat javasolnám ha nincs árkülönbség bár egyes drágább kínai gépek is hasonlóan akciósak. Csak néhány márka: Fujitsu Daikin Mitsubishi, Gree. Ezekből ki lehet azért választani az igényeidnek megfelelő gépet.
Sziasztok! Klíma vásárlás és egyben beszereltetése előtt állok! Tetőtérben, egy központi helyre lenne téve a klíma, ami összesen 40-45 négyzetmétert hűtene. (A részlet kedvéért: födém szigetelve van és műanyag ablakaink vannak) Két szerelőtől kaptam eddig szóbeli ajánlatot márkára, az egyik POLAR, MIDEA a másik Mitsubishi mellett kampányol! Természetesen nálam is az ár számít, de nagyon nem mindegy 2-300 ezer forintoknál, hogy mennyire lesz megbízható és az alkatrész ellátottsága is... Arról nem is beszélve, hogy egyik szerelő szerint elég a 3,5KW-os a másik szerint egy 4-5kw-os lenne a jobb! Abban kérném a tanácsotokat, hogy tapasztalataitok szerint ekkora és ilyen helyre milyen teljesítményűt raknátok? Valamint, ár érték arányban mit tudtok ezekről a márkákról, vagy tudtok mást is? Előre is köszönöm a segítségeteket!
De a Gree split klímák nincsenek az Euroventen. Na ők egy független tesztlabor.
De azért ne gondolja senki, hogy más független labor se vizsgálja a GREE klímákat.
Az EUROVENT észak amerikai "megfelelője" az AHRI, amire valamiért nagyobb hangsúlyt fektet a GREE. Gondolom nagyobb, fontosabb piac nekik mint az európai.
Szóval itt is lehet keresgélni: www.ahridirectory.org
Először is az ár. Szerintem szét kell nézni mert meglepően jó áron is hozzá lehet jutni ehhez a Gree U-crown-hoz Többféle OEM néven is meg Green néven is. Azért szétszedni takarítani nem élvezet nagyon szivatós ez a munkafolyamat. Ami ilyen tudású gép Daikinban az esetleg az Ururu sorozat bár a hűtőköre nem tudja azt amit az U-crown teljesítményben egyéb szolgáltatása sok . vagy a Fujitsu Nocria sorozat, de ezek árban 2x3x annyiba kerülnek Fujitsu LTCA kb ez a kategória árban hasonló szint. Mitsubishi MSZ-FH35VE + MUZ-FH35VE vagy MUZ-LN35VGHZ vagy a pana Etherea Nordic V nehéz öe vanamétet de nehéz őket összevetni sok eltérő adat van.
Klímavásáelás elött állok. Kicsit belenéztem a topicba. Látom itt a japán vs kínai áll egymással szemben. Kérdés. A kínaiakat nézve többnyire jobb hűtési fűtési seer scoop és energiaosztájúak azonos árkategóriában mint a japánok. Sőt a zajszint is kisebb az adatok alapján. Kérdés mi a valóság?
Koszi a valaszokat. Akkor ha jol ertem nem erdemes a belteri egysegek futosre cserelni mert a kulteri csak kibe kapcsolos es nem gazdasagos.
Kb mennyi koltsege van modernizalni ezt a rendszert? tehat a csovek a falban vannak csak kul es belteri lecsereleserol van szo vagy kell furni faragni a hazon?
Egyebkent 180 m2 csaladi hazrol van szo egylegteru nappali+konyha galeriaval az emeletre. Most a galerian van a futos belteri es ket haloban van a nyugati oldalon a ket hutos belteri.
Ezeket el lehet meg adni vagy kuka ha modernizálásáról van szo?
A hazzal kaptunk harom split klimat is harom egyforma kulso egyseg belul az egyik LG G12AH. Felujatiaskor a kulsok le voltak szerelve belsoket megtisztottak.
Errol a G12AHrol kiderult szinte veletlenul hogy tud futeni is mikor probalgattam a mode kapcsoloval kapcsolgatni. Nem tudom ez inverteres klima e vagy hogy mitol fut. Mikor futes modban elinditom eloszor a kulso egység indul el aztán pár percel a belső is. A belső néha kikapcsol de nem csukja be az elejét.
Az elso kerdes hogy ennek igy kell mukodnie? A masik hogy ez mi alapjan fűt? nincs ra irva hogy invertere csak hogy split room air conditioner.
A masik kerdes ami felmerult hogy a kulso egysegek egyformak es ez az egy fut akkor a masik ketto belso egyseget is le lehet cserelni futosre? Amasik ketto belso egyseg LG AS-C076QLA0
Csak mert azt olvastam hogy ez sokkal hatekonyabb kinti minusz 5 fokig mintha gazzal kozpontifutenenk.
"Amúgy szerintem aki nem tudna egy jót aludni egy erdő közepén, annak van valami baja, előbb azt kezeltesse! :)"
Amúgy szerintem aki nem tudja, hogy mi a különbség egy erdő neszei, zajai és az éjszaka csöndjében egy klíma állandó frekvenciájú zaja között, annak valami baja van, előbb azt kezeltesse, mielőtt itt szórja a hülyeségeit. Apropó: aludtál már éjszaka egy erdő közepén? :-)
Az első telemet még én is auto üzemmódban fűtöttem végig, a másodiknál kezdtem el kísérletezgetni.
Hamar feltűnt, hogy gyorsabban fűt fel nagy ventilátor fordulaton ráadásul azonos fogyasztás mellett.
Azóta nem szórakozok, maxra van téve, és teszi a dolgát. Ha nincs dolga, természetesen lekapcsol a belső venti is, így hideg levegőt még véletlenül se kever feleslegesen.
Logikus is a dolog , mert ugye a két oldal közti nyomás minél kisebb különbsége esetén a kompresszornak kisebb teljesítmény is elég a sürítéshez . Ha ugyanazon hömennyiség leadását akarjuk elérni két különbözö légszállítás mellett akkor jogos , hogy a minél magasabb légszállítás képes több höt elvonni a kondenzátorról , így a göz-folyadék halmazállapot váltás gyorsabban végbemegy kisebb energia felhasználás mellett .
Én is max fordulaton járatom a beltérit fűtéskor, valóban kevesebbet fogyaszt a gép, pedig logikusan gondolkozva többnek kellene lenni az áramfelvételnek ha teljes gázzal megy a beltéri mocija.
de pont fordítva:
-legkissebb ventifordulattal 460Watt a fogyasztás
-Legnagyobb fordulatnál visszaesik 410Wattra a fogyi, és hamarabb is befűti a helységet
Az igaz, de a programja szerinti legjobb hatásfokot csak a két motorsebesség állításával tudja kihozni magából. Az se mindegy neki, milyen mértékben viszed el a hőt a beltériről.
A max hatékonyság nem egyenlő a max fordulatszámmal. Az inverteres klímák részterhelésnél dolgoznak a legjobb hatékonysággal. Én biztosan auto-ra állítanám a fordulatszámot.
Bizony tudja, és mellé még jól le is szabályoz hűtésnél.
A fűtés már más tészta, ott én alapból MAX fordulaton járatom 550 m3/h légszállítással. A zajszint ilyenkor 38 dB, cserébe viszont max. hatékonyságon tolja végig a fűtési szezont ráadásul sokkal jobban eloszlatja a meleget az egész házban.
A három közül a Mitsut és a Fujit ismerem leginkább. Ha egy árban lenne a három gép, akkor a Fujit ajánlanám. A 30-40 ezres különbség viszont jelentős, ennyivel nem ér többet egyik sem a Mitsunál, így ezeken az árakon a Mitsut tartom a legjobb vételnek. Meg minőségben is nekem az az etalon.
Szerintem a dolog sok mindentöl függ . Kinek mi az elvárása a klímával szemben . Hova tudja felszereltetni . mennyire zajérzékeny , légáramlásérzékeny ,stb. Mint már milliószor írtam én kínaival indultam neki a 10. fütésszezonnak , hármas maximális fordulaton üzemel . Számomra a legideálisabb helyre van felszerelve az elöszobában , így a többi helyiségben a zaj nem okoz gondot .
Azért itt olvasom ezt a harcot és érdekelne , hogy az említett minimális teljesítmények leadásakor az említett légköbméter szállításnál utánnaszámolt már valaki , hogy a kifújt levegönek milyen a hömérséklete ? Mert ha valakit zavar a zaj , akkor biztosan olyan helyiségben van a klíma , ahol sokat tartózkodik . Így az a kérdés merült fel bennem , hogy a Daikin által kifújt jóval hidegebb levegö nem okoz gondot ? Vagy valóban csak az elmélet síkján folyik a szócsata ?
... minél kisebb a légáram annál, kevesebb hő adódik át a hőcserélőkön. A kevesebb légáram csendesebb üzemmódot okoz, de rosszabb hatásfokot is, ezért, ha valaki az olcsóbb fűtés számla reményében szereltette fel a klímát, így bizony bachattya, mivel fűtésnél rengeteg hő fordul vissza a kültéri felé, ami azt szépen lefújja magáról. Legalább így kevesebbet kell olvasztania vagy valamivel később fagy le a hőcserélő ...
Az is igaz, hogy a mókuskerék anyaga, formája, tömege, a csapágyak mérete-minősége a motor milyensége is befolyásolja a zajt.
Ettől függetlenül szerelő szemmel nézve azért még nem járnak ott, ahol a japán gyártók. Vagy, ha ott járnak, akkor meg nem olcsóbbak, sőt. Érdemes megnézni a zajszinteket. Egy beltéri egység minősége nagyban hatással van a zajszintre. A felhasznált műanyagok, azok illesztései, csapágyak, a ventillátor formája, tervezettsége, a lamellák, stb. mind befolyásolják a gép által keltett zaj erősségét. Ezért van az, hogy az általad említett Gree gép legalacsonyabb zajszintje 26 dB/A, míg a japán alapgépek 4-5 dB-el csendesebbek. Egyszerűen jobb minőségűek.
Ide jutottunk:
ahogy a lehető legalacsonyabb teljesítményfokozathoz közeledünk, egyre kevésbé van szükség a beltéri egység ventillátorának a teljesítményére
...
A Gree jóval alacsonyabb leadni való teljesítmény mellett (0.6 kW/h) még mindig pörgeti a ventillátort 800 percenkénti fordulaton 390 m3/h légszállítás mellett 26 decibeles zajt okozva. Ez sem nem komfortos, sem nem csendes.
Döntsük már el, hogy akkor azért halkabb a japán 4-5 dB-vel mert jobb a minősége ("műanyagok, azok illesztései, csapágyak, a ventillátor formája, tervezettsége, a lamellák, stb."),
vagy azért mert van benne egy silent fokozat is ami nem pörgeti feleslegesen a ventilátort ha arra igazából nincs is szükség.
Azzal van igazából a problémám, hogy aki nem néz alaposan utána a dolgoknak és/vagy nem tapasztalt meg egy-két működő klímát a gyakorlatban, az ebből a nagy katyvaszból azt vonja le, hogy egy japán minőségű géptől 4-5 dB-el halkabban megkapja ugyan azt a szolgáltatást, mint a kínaitól.
Egy laikus kérdés ezzel kapcsolatban:
A Daikin csak 1,3-ig engedi visszavenni a teljesítményt
..
Ezt a teljesítményt a Daikin beltérije 270 m3/h légszállítás mellett le tudja adni, ha nem lenne így, akkor a beltéri egység szépen lefagyna.
Mi történne, ha esetleg mégsem tudná leadni (pontosabban felvenni) ezt az 1,3 kW/h teljesítményt (mondjuk pl. mert elkoszolódott a beltéri)?
Lejegesedne vagy átmenne On/Off klímába, tehát kapcsolgatná ki be a kompresszort?
Nem értem, hogy mi ezzel a problémád. Pontosan ezt írtam én is, hogy low fokozatban a Daikin egy decibellel zajosabb és még így is kevesebb levegőt szállít, mint a Gree. Egészen egyszerűen egyet értettem az előttem szólóval. Azt viszont mégis megemlítettem, hogy a Daikinnak van silent módja is, amikor csak 20 db/A a zajszintje. Senki nem mondta, hogy ekkor is ugyanannyi a légszállítása, hogy ehhez is a te benéztél valamit. Senki nem keverte a silent és a low fokozatot.
Elég életszerű szerintem az a klímahasználat, amikor beállítunk egy bizonyos hőmérsékletet a berendezésen, mondjuk elalvás előtt, amit egy jól méretezett készülék viszonylag rövid idő alatt elér, majd ezután csökkenti a kompresszor fordulatát, veszi vissza a teljesítményt. ahogy a lehető legalacsonyabb teljesítményfokozathoz közeledünk, egyre kevésbé van szükség a beltéri egység ventillátorának a teljesítményére.
Itt elhangzott valakitől, hogy a Gree kb 0,6 kW-ig le tud szabályozni. A Daikin csak 1,3-ig engedi visszavenni a teljesítményt, az, hogy ez miért van így, szerintem csak a gyártó tudná megmondani, de ez van. Ezt a teljesítményt a Daikin beltérije 270 m3/h légszállítás mellett le tudja adni, ha nem lenne így, akkor a beltéri egység szépen lefagyna. A Gree jóval alacsonyabb leadni való teljesítmény mellett (0.6 kW/h) még mindig pörgeti a ventillátort 800 percenkénti fordulaton 390 m3/h légszállítás mellett 26 decibeles zajt okozva. Ez sem nem komfortos, sem nem csendes.
Egyébként ha nem hegyezzük ki a Daikinra ezt a dolgot akkor láthatjuk, hogy a többi japán gép is hasonló metódus szerint működik, mindegyik 20-22 decibeles zajszinten képes működni.
Itt már a Daikinnak 378 m3/h a légszállítása a low fokozatban. Ami még mindig kevesebb, mint a Gree gépé. Csakhogy a Greenek a 26 dB/A a legalacsonyabb zajszintje, míg a Daikinnak 20 dB/A
Csakhogy a 20dB/A nem a low ra vonatkozik, hanem a silentre.
Low fokozaton 27dB/A a daikin, silenten valóban csak 20 dB/A a zajszintne viszont ott csak 270 m3/h a légszállítás.
Ne keverjük már össze a silentet a low al, mert ez így tényleg csúnya dezinformálás.
Kérlek, hogy idézd már, hogy én hol említettem egymás megfelelőjének vagy helyettesítőjének a szóbanforgó két gépet. Elárulom, sehol. Igazán szánalmas ez a hazugság, amit már harmadszor posztolsz.
Azért figyelitek ha nincsen igaza vagy nem a japán a profi cucc akkor egyből támad. Szerintem ezt élvezi. Fizikai fajdalom beismerni a szarjat... nem tudom mikor hagyon mar ezt abba hogy ha vmi nem ugy van szemetkedsz senki nem kivancsi rad. Ezek tenyek ott van feketen feheren. Miert faj ez neked? Rabeszeled az emberekre a dragabb gepet s kozbe felrevezeted ember... nem mindenkinek van sok penze..
"trilla414 hozzászólásainak elrejtése" nem működik? Ezen mit nem tudsz? Vagy azért hiányoznék?
Amúgy tényleg nem értem, hogy tudjátok ennyire személyes sértésnek venni, amikor valaki beidéz egy adatlapot?
Ennyit írtam: A
- Gree 390 m3/h levegőt mozgat meg 26 dB(A) zajjal, a
- Daikin meg csak 366 m3/h-t (6.1 m3/min) 27dB(A) zajjal.
Becsatoltam hozzá az adatlapokat hiteles forrásként. És ez két olyan készülékről, amit az elismert szakember windy12 egymás megfelelőjeként / helyettesítőjeként említett.
Addig persze minden szép és jó volt, de amint jöttek a hiteles adatok, elszabadult a pokol.. :)
Tényleg? Nekem úgy tűnik, én nem hoztam semmit, windy hozott egy daikint egy említett gree ellen. Aztán előadta, hogy az mennyivel halkabb.
Én meg rámutattam, hogy az a halkabb mennyivel hangosabb ugyanolyan feltételek mellett. Na erre borult a bili.. :D
Jöttetek magyarázni a bizonyítványt... A következő lépés az lesz, hogy leszállítom én is a gree légszállítását nullára, aztán villogok a nulla decibellel.
A sok majom meg majd csak néz, hogy "hát, igen, eddig azt magyarázgattuk, hogy mennyire csak a dB számít, a légszállítás nem, de az ilyen idióta érvelést fogadjuk el inkább csak akkor, ha az japánt véd..."
Arról meg még mindig nagy a csönd, hogy mennyire pazarlóan teljesít a daikin a csendes fokozatában a greehez képest.. Jelszó: pusztuljon az élővilág, akkor is én nyerek a számháborúban! :D
Rád eléggé jellemzően úgy vitázol magas lóról, hogy csak azokat a tényezőket veszed csak figyelembe, amik a te vélt igazadat támasztanák alá. NEM csak a ventillátor zajától függ a beltéri egység zajszintje, mert ha így lenne, akkor 10 dB-es zajszintek lennének. A legtöbb zajt a kiáramló levegő és az útjába kerülő alkatrészek rezgése keltik. Ezt pedig, bármennyire is nehezen tudod elfogadni a komolyabb gyártók laborban, csendesszobában kísérletezik ki, nagyon komoly energiát beleölve a minél alacsonyabb zajszint elérése érdekében. Ezért van az, hogy a Daikinnál kb. 10 évvel ezelőtti fixfordulatos klímáknál volt 26 dB/A a minimális zajszint de a többi japán, sőt a koreaiak (LG, Samsung) is régen 20 dB/A környékén járnak.
És miből gondolod, hogy ez szavazás kérdése? Te szavazol, én vásárolok? :) Mindenkinek van saját füle.. :)
Amúgy jön a tél, kezdik promózni a klímás fűtést. Érdekes, hogy a pro-klímafűtők hallása jellemzően elromlik télre, mert megfagyni azért mégsem akarnak, oda kell a légszállítás, azt meg ugye a gree tudja halkabban. :) Nekem autoban megy végig, és fogalmam sincs, melyik fokozat megy jellemzően. Alszok. :)
Akusztikailag optimalizálva? :D LOL, láttál te már fordulatszám-zaj görbét? :D Hát, nézz meg egyet! Minden ventillátor ahogy lassul, úgy halkul. Akusztikailag optimalizálva.. :) Istenem...
Szerintem a hatékonyságot szándékosan, vagy tudatlanságból kihagyod a képletből. Nagyobb légszállítás nagyobb hatékonyság. Ugye?
A daikin 300W-ból csinál 1300W-ot, (EER 4.33), a gree meg 120-ból 600-at, (EER 5).
Látod, a gyártóknak más-más a preferenciája. A gree szerint gondolom a 26dB már pont olyan csendes, hogy a tovább csendesítés oltárán már nem áldoztak további hatékonyságot.
Az minden esetre látszik, hogy a legcsendesebb üzemmódban a Gree jóval hatékonyabban üzemel. Az is látszik, hogy azonos légszállítást a Gree halkabban meg tud oldani.
Azt meg mindenki meghallgatja magának, hogy a 26dB elég csendes-e.
Azt, hogy mit kell megadnia a vásárlók felé egy gyártónak (mivel kell és tud villantani a vásárlók felé) azt szabvány határozza meg. Amit eddig láttam teljesítmény/COP adatot mind a legmagasabb ventilátor fordulatra van megadva.
Soha nem fogja a névleges telejsítményt leadni legalacsonyabb fordulaton.
Mint a mosógépeknél, mosási hatékonyság A tripla x de ehhez 3és fél óráig tekeri csavarja a farmert. Ha van esze a gyártónak több lépcsős gyorsító programot állíthat be a user, hogy a felhasználó megtalálhassa a középutat a tisztaság, és a ruhanemű élettartama között.
Nekem egy 4,6-os gree van otthon nyár óta. Mikor vettem, akkor is tudtam, hogy nem ez a leghalkabb készülék. Talán picit azért tetszett ez jobban, mint amiket kinéztem, mert úgy gondoltam h. egy nagyot fejlődött cégről van szó, alkatrész/szervíz ellátás megoldott stb.R32-es gáz, valamint wifi....
Nem, nem vagyok profi ezen a téren, van itt is olyan, aki kiválóan ért a szakmájához és elmondja, szerinte mi a legjobb. A tapasztalataim szerint, amit vettem egyáltalán nem fogyaszt sokat, szépen le le szabályozza a teljesítményt, megfelelően (gyorsan) hűtött és most jó meleget is ad, melynek hőfoka csak a pénztárca a határ. Megismétlem, egyáltalán nem halkan teszi ezt, ezért is választottam olyan helyet neki (lakóház elrendezéséből eredően) ami meg tudja oldani a telepített helyiség illetve annak közvetlen közelében lévők hűtését nyáron. A fűtés az már 1 másik dolog, a meleg levegő közel sem száll/mozog/mocorog/berzenkedik...mint a hideg, de hát nem is arra szántam főleg. Illetve az is igaz, hogy a külső egység hangját még nagyon hallottam benn....
Szóval ki-ki szája-íze és pénztárcája szerint válasszon és használja egészséggel, amit szakított....
Köszönöm a választ, akkor majd megfigyelem, mennyire koszos.
Vagyis ha jól értem elmosom, majd lerázom a vizet amit birok és mehet vissza? Attól féltem, hogy gondot okoz, de végül is logikus, hogy a fűtéssel leszárad. :)
Egy kicsit tévedésben vagy. Minden műszaki cikk gyártó, ahol számít a zajszint, igyekszik a legalacsonyabb zajszintre optimalizálni a berendezését. A klíma példánál maradva ha egy beltéri egységet mondjuk 300 m3/h minimális légszállításra terveznek, mert mondjuk ott tudja leadni az adott hűtésteljesítményt, akkor a ventillátort, a lamellákat, a belső légcsatornákat, stb. úgy tervezik, hogy ezen a ventillátorfordulaton legyen a legcsendesebb a gép. Optimalizálják ehhez a légszállításhoz. A vitás esetben a Daikin a 270 m3/h - 20 dB/A, míg a Gree a jóval magasabb 390 m3/h - 26 dB/A adatokra van optimalizálva. Minden úgy van megtervezve, hogy ezen a legalacsonyabb ventillátorfokozaton legyen a legcsendesebb a gép. Az pedig, hogy a Daikin az ennél magasabb, tehát a 380 m3/h légszálítás mellett némileg magasabb zajszintű, az érthető, hiszen nem oda van akusztikailag optimalizálva, míg a Gree pedig igen. Ezért nem állja meg a helyét ez az összehasonlításod. Az, amit előttem már megpendítettek, hogy a minimális zajszinttel milyen hűtésteljesítményt tud egy gép, az lényegesen fontosabb lehet egy klímaberendezés esetében, ott tényleg kijöhetnek a tervezésbeli különbségek.
Akkor ez alapján szerinted melyik a - ahogy te fogalmaztál - "világmegváltó technológia", a Gree, amelyik 0,6 kW hűtőteljesítmény mellé 26 db zajszintet mellékel, vagy a Daikin, amelyik 1,3 kW hűtőteljesítményt képes leadni 20 dB zajszint mellett. A Gree nekem úgy tűnik, hogy nagyon dícséretes légszállításra képes, csak éppen nem hűt, de legalább hangos. Javíts ki, ha tévednék.
Egy gree sosem lesz olyan mint egy "igazi" daikin ...kár is boncolgatni. Mindenki vegye azt amire pénze van és megtetszik neki.
A márka jó hírnevére mindenki harap.... mindenki a marketinget tolja..... az értékesítők a jobban eladható készüléket szeretik.....a forgalmazó a relatív stabilabb-nagyobb hasznot hozó készüléket.... A szerelő meg a szerviz barátabb, jobban kezelhető berendezést ......a végfelhasználó meg a számára tuti vételt :)
Szerintem nem kimondottan a szállított légmennyiség számít, hanem, hogy legalacsonyabb kültéri egység teljesítményhez milyen beltéri légszállítás szükséges, hogy ne fagyjon le az elpár. A szóbanforgó 12.000 BTU-s Daikin Sensira 1,3 kW-ig szabályoz vissza, tehát ennyi hűtésteljesítményt a beltérinek képesnek kell lenni leadni, ehhez kell a beltéri ventillátorfordulatot belőni. Ezt a Daikin tudja 20 dB/A zajszinttel 270 m3/h légszállítással. A Gree-re nem találtam adatot, hogy meddig szabályoz vissza, de a legalacsonyabb zajszintje a saját adatlapja alapján bizony 26 dB/A.
"Éppen ezért nem is hasonlítok össze egy évekkel ezelőtti modellt a másik márka egy idei modelljével."
Ne hülyéskedj, ezt a modellt csatoltad be! :)
"Azt gondolom, hogy ha a Daikin ilyen jelentősen csendesebb tud lenni, annak mindenképpen minőségi, tervezési okának kell lenni."
Nem. Azért tud csendesebb lenni, mert nem is forog! :)
Ha két ventillátor közül az egyik 350m3/h-nál halkabb, akkor az lesz a jobban megtervezett ventillátor, és az halkabb lesz 300m3/h-nál is, meg 120m3/h-nál is. Tudod, ahogy említetted: felhasznált anyagok, illesztések, csapágyak stb.
Igen, a Daikin megad egy még lassabb fordulatszámot is, és ehhez egy nyilván alacsonyabb zajt. Bele lehet menni a zajversenybe, lehetne 10m3/h-s zajszintet is megadni (12dB), de ettől nem lesz igényesebben szerelt a készülék, ez csak egy olcsó marketing trükk... Hidd el, ventillátort lassítani minden gyártó tud, ez nem világmegváltó japán technológia.
Természetesen próbálok nem félreinformálni, szándékosan meg pláne nem. Éppen ezért nem is hasonlítok össze egy évekkel ezelőtti modellt a másik márka egy idei modelljével. Ha a Gree és a Daikin árlista alapján nézzük a két márka egymáshoz illő modelljeit, akkor jelenleg A Gree ComfortX a Daikin FTXF/RXF modellel van pariban. Egyiknél sem ez a belépő, legolcsóbb modell, hanem a következő, már a komfort kategória. Itt már a Daikinnak 378 m3/h a légszállítása a low fokozatban. Ami még mindig kevesebb, mint a Gree gépé. Csakhogy a Greenek a 26 dB/A a legalacsonyabb zajszintje, míg a Daikinnak 20 dB/A. Ha jól tudom, és nem akarok senkit félrevezetni, de a folytonos zaj 6 dB - el való emelkedése közel négyszeres hangenergia növekedést okoz. Egy nappaliban, a nappali zajok mellett lehet, hogy nem túl jelentős ez, de éjszaka a hálószobában inkább aludnék a Daikin mellett.
Azt gondolom, hogy ha a Daikin ilyen jelentősen csendesebb tud lenni, annak mindenképpen minőségi, tervezési okának kell lenni.
A zajszintek összehasonlításához némi helyreigazítás. Az adatlapok alapján a
- Gree 390 m3/h levegőt mozgat meg 26 dB(A) zajjal, a
- Daikin meg csak 366 m3/h-t (6.1 m3/min) 27dB(A) zajjal.
"Érdemes megnézni a zajszinteket. Egy beltéri egység minősége nagyban hatással van a zajszintre. A felhasznált műanyagok, azok illesztései, csapágyak, a ventillátor formája, tervezettsége, a lamellák, stb. mind befolyásolják a gép által keltett zaj erősségét."
Sosem értettem, hogyan adhatod a neved a rendszeres félreinformáláshoz, Windy!
Ha erre a feladatra kell, akkor bármelyik gyártó alapmodellje meg fog neked felelni. A Mitsubishi MSZ-DM35 nagyon stabil rofi gép 210.000 körül kapható. Nagyjából ennyi a Panasonic is, a Fujitsu és a Toshiba 230.000 körül van. A Daikin alacsonyabb árú a belépő modell 180.000 magasságában van 200-210 magasságában már a komfortmodellt is meg lehet venni.
Nálunk akcióban van telepítéssel együtt az alábbi gép :
De elég jó áron tudjuk adni a 2018-as Sensira mindkét tipusát is.
Ha konkrétan érdekel, akkor kattints ==> PANNONKLIMA
Természetesen ismerem ezeket a gépeket is, hiszen elterjedt, népszerű kínai gyártó berendezései. Sok éve építgetik az imázsukat, régebben olcsó árukkal az utóbbi időben pedig megbízható minőségükkel és az importőr igen korrekt piacpolitikájával a magyar lakossági klímapiac egyik legjelentősebb képviselőjévé vált. Ettől függetlenül szerelő szemmel nézve azért még nem járnak ott, ahol a japán gyártók. Vagy, ha ott járnak, akkor meg nem olcsóbbak, sőt. Érdemes megnézni a zajszinteket. Egy beltéri egység minősége nagyban hatással van a zajszintre. A felhasznált műanyagok, azok illesztései, csapágyak, a ventillátor formája, tervezettsége, a lamellák, stb. mind befolyásolják a gép által keltett zaj erősségét. Ezért van az, hogy az általad említett Gree gép legalacsonyabb zajszintje 26 dB/A, míg a japán alapgépek 4-5 dB-el csendesebbek. Egyszerűen jobb minőségűek. Ugyanez érvényes a kültéri egységre is, bár ott a zajszintnek sokszor kevésbé van jelentősége. Én személy szerint csak akkor vennék kínai gépet, ha lenne komoly érv ami mellette szólna. Árelőny, design, Love, vagy valami hasonló.
Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem azt írtam, hogy ne válaszd a Fujit, hanem azt, hogy ebben az árban, amit meghatároztál van több más gyártó is, melyek legalább olyan megbízhatóak, sőt. A klímásod valószínű, hogy a Fujitsu importőrének a partnere, tehát azt fogja favorizálni. Jó viszont azért tudni, hogy a Panasonic, a Daikin, a Toshiba, Mitsubishi gyártók is léteznek, és érdemes ezek között is körülnézni, mert lehet, hogy találsz ár-érték arányban jobbat. Én személy szerint a Mitsubishiket tartom talán a legjobb minőségű gépeknek, személyesen láttam a minőségellenőrzésüket a gyárukban, és azt nem nagyon lehet überelni. A Daikin és a Toshiba is prémium gyártók, nagyon megbízhatóak. A Daikin ráadásul igen barátságos árakon kapható. Szóval érdemes körülnézni.
A szűrő-takarítás gyakoriságának mindig a szennyezettség foka kell legyen a meghatározója. Én sokszor hetente kiöblítem a beltéri szűrőit. Ha fűtésben megy, akkor hajszárítózni is felesleges, mert a gép úgyis leszárítja a szűrőt.
Lenne egy kérdésem. Fűtésre használt klímának a szűrőjét milyen időközönként érdemes takarítani? És mi a menete? Az én elgondolólásom, havi 1x elmosom, esetleg hajszárítóval megszárítom, majd mehet vissza a gépbe. Más vélemény? Egyáltalán ez így jó?
Egyidejűleg teljesítménybővítést, mérő és csatlakozó áthelyezést és H tarifát igényeltem. A Műszaki gazdasági tájékoztató oké mármint a teljesítménybővítés terén. A mérő és csatlakozó áthelyezés engedélyezéséről is fogok kapni valamit, vagy ahogy én gondolom már csak a H tarifa engedélyemre kell várnom ?
Van olyan Fuji, aminek jelentős a teljesítménytartaléka hidegben is. Többet fogyaszt akkor mint más modellek, de cserében tudja tartani a hőmérsékletet.
De, úgy általában megéri azt választani amit a szerelő ajánl, ha elérhatő, nagyobb cég.
Beltéri a plafon alatt a visszaszívott levegőt méri. A ventilátor meg a komfort zónába tolja be a levegőt, ami elég távol van ettől a magas ponttól. Kísérletezz!
Üdv. Még új vagyok ebben a témában. Sokat olvastam vissza, de valahogy nem találtam olyan "láma" kérdésre választ ami engem érdekelne. Szóval, felszereltettem egy Polar inverteres klímát fűtésre erre az átmeneti időre. Azt tudom, hogy ezek az invereteres klímák nem on-off rendszerűek. De az miért van, hogy be van állítva a klima fűrésre 21 fokra, de már 23 fok van ittben? Valami elkerülte a figyelmem a beállításnál? Köszi
ez egy dc motor más a szerkezete.Elvileg javítható lenne DE: Általában a mechanikai elemek sérülnek tehát a rota fej illetve az azt dogadó "anyarész" ahol a kamrák vannak . Igy a megfelelő kompresszióhoz gépmunka kellene. Ha ez nem sérült akkor lehet freonálló huzallal tekercselni. Csak éppen a tekercsmag ponthegesztett és bonthatatlan. Míg a hűtőgépkompresszorokban(dugattyús kompresszorok) 2-3-4 db kis rugón van a motor. Bontható így tekercselhető)
Túl nagy probléma azért nincs nálad, mert legalább a 2 tarifás órát sikerült felrakniuk. A hangfrekvenciás vevőnek lehet rosz a programja. Nálam ez van: 953TH01 (ELMŰ-s), de először nálam GEO- hoz valóval próbálkoztak. Panaszkodtam, erre hoztak egy másik fajta GEO-st, ami már egész sokat volt felkapcsolódva, de persze még mindig lekapcsolta az áramot. Ezután tudatosodott bennük, hogy a GEO nem egyenlő a H-val. Fejükhöz kaptak, hogy ahhoz más óra is kell, ami nincs is raktáron. Aztán pár hét múlva végre sikerült szerezniük egyet, és végre ketyegni kezdett a filléres H óra. Egyébként azzal védekeztek a töketlenkedésüket illetően, hogy én vagyok a fehér holló, mert a klímához mindenki a GEO-t kéri, és hogy miért is ártana a klímának, ha naponta többször lecsapják róla az áramot 🤔
Hitachi RAS-50YH5/Rac-50YH5 klíma kompresszort keresek, kérem, aki ebbe tud segíteni az, jelezze illetve egy Panasonic CU-E18LKE ehhez is kompresszort keresnék. Segítséget előre is köszönöm.
Most néztem, tegnap óta mindkettő ment egy kicsit előre az 1.8.1 6kWh-t, az 1.8.2 1kWh-t. Megfigyelem egy pár napig, lefényképezem aztán beszólok nekik.
Már az is zavart hogy milyen alapon hoznak egy használt órát aminek nem üresek a regiszterei és 2013-as a hitelesítése.
Október 15. után már csak az egyik számlálónak szabadna változnia. Nálam egyébként az 1.8.2 a kedvezményes és az 1.8.1 a normál díjszabás, de aki felrakta pont fordítva mondta. Számlázásnál szerencsére jó helyre került minden. Elképzelhető, hogy nálad nem a H tarifához való hangfrekvenciás vevőt rakták, hanem a geo tarifához valót, ami nap közben is kapcsolgat.
Nem lepődnék még semmin, mivel nálam is hónapokba telt, mire felfogták, hogy mit is kéne hozniuk. Tudnék mesélni...
Akinek van H tarifás órája segítsen már legyen szíves.
A nyáron került fel a H tarifás ACE6000 H tarifás órám, amit használtan hoztak ide, volt benne mérőállás.
Az 1.8.0 regiszterben, ami az "Összes hatásos import energia" volt már egy jóképű 40ezer kWh a felszereléskor, ezen csodálkoztam is.
Az 1.8.1 (Csúcsidőszaki import hatásos energia 1. tarifa) és 1.8.2 (Csúcsidőszakon kívüli import hatásos energia 2. tarifa) 0 volt.
Megkérdeztem a szolgáltatót, ez utóbbi kettőt olvassák le majd elvileg minden év ápr. 15, és okt 15-én, és állítólag ezeket nullázták telepítéskor, az 1.8.0 nem számít. Eddig ok.
Bizonyos leírásokban azt mondják hogy az 1.8.1 a téli időszakban változik, az 1.8.2 a nyáriban.
Nekem azonban az elmúlt pár napban amikor néztem mindkettő változott, előbbi 62, utóbbi 12 kWh-t.
Hogy van ez akkor, tudja ezt valaki?
Ez a 2 regiszter a napközbeni csúcs és völgyidőszak (mint a bojleres tarifánál) vagy a téli-nyári kellene legyen?
Azért ezt nem tanácsos este kipróbálni, mert akkor tényleg nem a a fűtés lesz a legnagyobb gondod, hanem az, hogy mindennek nekimész, és a vécében, ha nincs ablaka, keresgélheted a lehúzót meg a papírt.:-) És nem biztos, hogy a hűtőben lévő cuccok mindegyike díjazni fogja..... :-)
Szerintem a jelenlegi szélsőségesen környezettudatosnak _hitt_ környezetpolitika miatt a villamosenergiával kapcsolatos fejlesztések lesznek a közeljövő súlyponti kérdései. Lehet tévedek, de a fűtésre használt energiák közül ezt tartom a legstabilabbnak.
A villanyautózás terjedése ebben a tekintetben kétélű fegyver, mert egyrészt pont emiatt kell nagyon komoly fejlesztéseket eszközölni, másrészt ezen fejlesztések esetleges lemaradása a villanyautózáshoz képest okozhat az ellátásban itt-ott meleg, akarom mondani hideg helyzeteket :)
iszok egy kávét és lenyírom a füvet. Ja, mindkettő elektromos?
Akkor bütykölök a műhelyben, basszameg áram kell ahhoz is.
Az asszony főzni, mosni, porszívózni, takarítani akar.
A gyerekeknek nincs net.
Pont ezért megyünk el pár évente amúgy egy kulcsosházba az erdő közepére, ahol tényleg nincs áram, se térerő. Csak cserépkályha, jó levegő, petróleumlámpánál lehet könyvet olvasni. Érdekes érzés elmenekülni...
Egyszer érdemes kipróbálni hogy milyen 3 órát eltölteni áram nélkül otthon. Csak nyomd le a kismegszakítókat és meg fogsz lepődni. Nem a fűtés lesz a legnagyobb gondod :-)
Helló! Elvileg még lehet, hogy érdekel, annyi, hogy pár hónap múlva lenne aktuális. Viszont ha nagyon jó az ár akkor is legkorábban pár hét. Még kicsit körbe kell járnom a klíma témát.
Van egy elfekvő Daikin 4MXS68F multi kültérim, amitől szívesen megválnék. Elég nagy kedvezményt vagyok hajlandó adni belőle, ha valakit érdekel. A kültéri teljesen új, gyári csomagolásban, sérülésmentes. Hibás rendelés miatt maradt meg.
Vakarózik? Valszeg volt olyan bölcs a balga öntudat, hogy a kormányuk felelős energiapolitikát visz ami megoldja az ilyen kis gikszereket. Export/import szerződések. Esetleg.
Vagy a vegyeshez...kivéve a jó öreg cserépkalyha...Bár lehet,a korlátozások valahogy fogyasztásfüggőek lesznek.Ha lesznek.Mindenesetre elég baljós hírek...
nekem legutóbb készülék alkalmassági kérdésre azt írták vissza, hogy igen "rajta van a listán" Le se 'arta a csatolt tanusítványokat, csak egy listával vetette össze, amiről csak remélni lehet, hogy az említett jogszabály alapján készült.
ez az scop érdekes kitaláció hogy 4 felett kérik ugyanis a rendelet az A2/20C feltételt tartalmazza. ott az A2/20C COP nagyobb mint 3 a feltétel. Semmi más.
3x16 mellé kértél még 16A vezéreltet, és fizettél bővítésért? Nekem 3x16A nappali, plusz 3x16 éjszakai van, és nem kellett az éjszakaiért pluszban fizetni. Azt mondták, amennyi van nappalin, annyi jár bővítés nélkül éjszakain is... :/ (Szerintem nem logikus, de nem vitatkoztam...)
Nálam, - a legjobb tudomásom szerint - külön fázison jön a H-tarifa, ezért is kellett cserélni a légvezetéket, ami természetesen ingyen volt. A szolgáltató felé egy kanyi vasat se kellett fizetni
Olvasni olvastam a jogi részt, egy 2016-os MEKH rendelet.
Jelen esetben a légvezeték az, ami díjköteles. 30 méterig ugyan ingyenes volna, de csak 1 csatlakozási pont esetén. Nem tudom mi az a csatlakozási pont és ha megszűnik a régi és újból 1 vezeték lóg be az új szekrényig (30 méter alatt) miért fizetős ?
A régi vezeték nem tudja ellátni a teljesítménybővítést, azért kell cserélni...(?)
Ez azért érdekes mert 3x16A mellé kértem 16A éjszakait, és kötelező volt szabványosítan, nem rakták be a régi fadobozba az új órát.
Az új szekrény máshova került mint a régi volt, új csövezést kapott, a "tetőtartó" egy szögvas amit az öregek beöntöttek a koszorúba anno.
Kijött az EON-os csapat, kihúzták a régi vezetéket a falból, fűztek újat az oszloptól az új dobozig, bekötötték az órákat, ennyi.
A régi vezetéket itthagyták nekik nem kell.
Volt oszlopramászás, emelőkosaras kocsi meg minden és nem kértek érte egy forintot sem.
Csak a bővítést kellett fizetnem, meg a szabványosítást a regszerelőnek, a vezetékcserét nem, mivel az ő előírásaik miatt kellett cserélni a vezetéket az óráig (a régi toldva volt a tetőtartónál, ez régen szabályos volt).
Ha karóra mászás van, akkor nem ingyenes. Sőt, tetőtartót is cserélned kell majd nagyobb átmérőjűre, ha jól emlékszem, az sem 2Ft lesz. Sőt, szabványosítani a mérőhelyet. Nem tudod mibe vágtad a fejszédet....
A műszaki-gazdasági tájékoztató szerint x Ft-ot kell fizetnem teljesítménybővítés miatt.
Mondom az ügyfélszolgálaton - úgy tudom, hogy 30 méterig a légvezeték ingyé van... Mondják igen, de csak új bekötés esetén....
Ha a régi hálózat, amit vagy 30 éve húztak nem alkalmas arra, hogy az egyetlen fázison a H tarifa miatti teljesítménybővítést elbírja, miért nem ingyenes ? Nem lehet ennek az elengedését kérni ?
Hát, én azt látom, hogy az LLCE mindenhol ugyanannyiba kerül (gondolom előírt ár) a 3,5 kW-os 228.000 forintba. Ez azért nem kínai ár véleményem szerint, hanem jó 60-80 ezerrel több, mint egy kínai gép ára.
Ez a CH valóban Gree klón és valószínű, hogy nagyjából hasonló minőség is. A mi cégünk is forgalmaz egy Gree által gyártott "márkát", hiszen igény van rá, de ha visszaolvasol a hozzászólásaimban én még soha nem ajánlottam senkinek. Azt gondolom, hogy elvtelenül kínai gyártmányt még jó darabig nem is fogok, amíg nem látom azt, hogy tényleg hozzák azt a minőséget, ami kell ahhoz, hogy jó szívvel ajánlhassam. Ha valakinek ez az elhatározása, hogy kínait vesz, akkor lelke rajta, tegye, el fogom mondani, hogy milyen esetleges hátrányokkal jár ez a választás, ha ezeket tudva is ragaszkodik hozzá, akkor kiszolgáljuk, de ajánlani akkor sem fogom.
Az mindenképpen nagyon fontos a választáskor, hogy tudjuk, milyen forrásból jön a gép, és milyen supportot várhatunk el. Az, hogy beérkezik az országba pár konténer CH gép, konténerenként 3-4 plusz készülékkel, amiből a meghibásodottak alkatrészeit cserélik, ez szerintem nem nevezhető supportnak. Nincs mögötte semmilyen komolyabb műszaki háttér. Van néhány "noname" gép, amelyeket komolyabb klímás cégek importálnak (Fisher, Nord, Polar...) ezeknek az ára általában minimálisan magasabb, mint a teljes háttér nélkülieké, de legalább van esély rá, hogy egy esetleges meghibásodás esetén lesz hova fordulni alkatrészért, segítségért.
Jelenleg van japán gyártó, akinek a belépő modelljei már tényleg alig drágábbak mint a kínai gyártóké. Szerintem mindenképpen érdemes ebben gondolkodni.
Vőm is arra szavaz, de ez a cég alternatívának a CH-S09FTXE-t 30000-el olcsóbban és a wifi beépített, a Panasonichoz +9500 lenne. Igaz, a wifi nem légszükséglet, de mégis kényelmi plusz. Itt a fórumon olvastam, hogy a CH Gree klón.
feleségem kocsijának szívó motorjával soha nem lesz ilyen gond, lényegesen olcsóbb lesz a jövőbeli szervizeltetése, de az nem is megy így ... :)
A japán 18 éves szívó 80-180-on 3 másodpercet ver a csoda német technikára és a többiben sem kell szégyenkeznie. Szerintem jó neked a csendes konvektor, valóban :-)))
Az előírt karbantartás, mint már lejjebb megírtam, egyáltalán nem felesleges kiadás az ügyfélnek. Szezonindítás előtt igenis hasznos dolog, mert - tapasztalat - számtalan olyan apróbb problémát megoldunk a karbantartások alatt, amire, mondjuk júliusban, amikor még telepítésre sincs elég kapacitás, csak várólistás megoldást tudnánk nyújtani. Egyszerű a képlet : márciusban kimegyünk, leellenőrizzük a gépet, próbaüzemet tartunk, és ha észlelünk valami problémát, azt helyben megoldjuk. Lehet ez egyszerű kondenzvízcső eltömődés (darázs, pók, bármi okán) vagy egy kilazult elektromos kötés, vagy akár egy elporolódott ventillátor. Ha ezeket nem csináljuk meg, a nagy meleg beálltakor jönnek elő a problémák, és akkor bizony lényegesen lassabb lesz a reagálás és magasabb lesz a költség is. Nem mellesleg tényleg ki is takarítjuk a gépet, fertőtlenítjük. Ezt semmiképpen nem nevezném felesleges kiadásnak az ügyfél részéről. Ráadásul így kisebb az esély, hogy nagyon elkoszolódik a berendezés.
Természetesen mi is elvégezzük a jelentősen elkoszolódott berendezések tisztítását, karbantartását is, ehhez komoly technológiát használunk, ózonos fertőtlenítést is, ami azt hiszem jelen időben az egyik leghatásosabb eljárás, de ez egy másik történet a rendszeres évi karbantartáshoz képest.
Ha nem két év alatt koszolódik el akkor öt év alatt, tök mindegy, a lényeg az, hogy az előírt karbantartás sok esetben felesleges kiadás a felhasználónak és ahogy írtad is nyűg a kivitelezőnek. Nem rólad beszélek a forgalmazói előírások kapcsán, hanem általánosságban írom, hogy ez nem fair.
Más az ügyfélkörünk, (és itt gyorsan meg is jegyezném, hogy nem tekintelek konkurenciának, ugyan úgy mint a legtöbb telepítő céget) nekem sokkal több olyan munkám van ahol indokolt a gyakori tisztítás és ezért lehet, hogy kissé torzítva látom az arányokat, de a kisállat tartás, a cigizés, a forgalmas út mellett lakás és a stadionépítés a szomszédban, nem ritka körülmény.
Nálam a háztol 5 méterre van az autóút , ami elég forgalmas . :( Mivel a párommal mi hajógyáriak vagyunk , így a zaj bizonyos szintjét már nem is vesszük észre . :) A jól elhelyezett beltéri meg egyáltalán nem zavar . A kültérim zaját maximum leolvasztáskor lehet hallani a konyhában , ha nagyon odafigyelsz , mert az felett van felfüggesztve a tetö gerendáira . Ami a konvektorokat illeti . Nekem nem volt egy lakásomban sem . De a gyártó is elismerte ( Thermona Csehország ), hogy az én turbós gázkazánomra deklarált hatásfok maximum csak az elsö szezonra értendö . Igaz még 1998 óta nem volt vele gondom . Így van ez sajnos a kondis kazánokkal is , gondolom akkor a konvektor sem kivétel . A kiállításon ha jársz esetleg , majd kérdezz rá és leesik az állad , hogy akár 20% is lehet a hatásfok romlás egy - két szezon után már .
Szia! Igen tudom! :) Nálam Matyi csak akkor látta a klímákat amikor felszerelte, a többit megoldottam sk. :) Évekig napi szinten írtam a fogyasztási adatokat, csak egy valamit felejtettem ki. A konvektorok őrlángját. 5 db óránként nagyjából 1 KW-ot fűt a házba (110 liter/óra. 1 m3 gázban 10 KW hőenergia van. A gyártó szerint a konvektoraim 90-93% hatásfokúak). Most fűtés szezon előtt átszámoltam, persze csak saccra a klímás fogyasztást, de most hozzá adtam (vagyis kivontam) a konvektorok plusz hőjét is. Az őrlángnak mennie kell mert anélkül a vas hűti a szobát. Eddig élből elfogadtam, hogy a konvektorok a legpazarlóbb fűtés eszközök és csak -15 alatt váltottam át rájuk(-20 fokban az Ururu is LG is szenved a Fujitsu -15-nél átvált várakozó üzemmódra, majd -13-nál újra fűt), de mióta utána olvastam, azt látom, hogy semmivel nem rosszabb a hatásfokuk mint a gázkazánoknak. Komplett kondis fűtés rendszerre átállni, gyakorlatilag soha meg nem térülő beruházás lenne. A kondis kazánnak akkor van értelme, ha alacsony 30-40 fokos előremenővel lehet fűteni. 70 fok körül már normál kazán/konvektor szintű a hatásfoka. Nem tudom felétek mennyire van kint csend? Felénk nagyon csendes az éjszaka. A házamtól kb. 2.5 km-re van a Qualital alu öntöde. Nyáron nyitott ablaknál tisztán hallatszik amikor a munkások kalapáccsal ütik a fém kalodákat. Télen még nagyobb a csend. Ismét leírom, hogy nappal nem zavaró a beltérik zaja, de ahogy csendesedik a környezeti zaj, úgy egyre jobban hallatszik a kültérik-beltérik zaja. Évekig hallgattam a beltérik suhogását, a kültérik moraját, csörgését. Most élvezem a csendes meleget. :) Az igazi meleget. Mert amikor egy 7 Kw-os konvektor elkezd fűteni (még csak nem is nagy teljesítménnyel) az nagyon kellemes. A Zeusz üvegén keresztül átsugárzik a meleg, ezért nem bánom, ha kicsit drágább lesz a fűtésem. :)
Jelenleg 1.4 TSI motoros kocsim van. Most jól fogyaszt, jól megy, de tudom, hogy záros kilométer után koksztalanítani kell. Nem lesz olcsó mutatvány, de amíg jól megy (negyedikben tudja a 200-at :-) ), megéri használni. A feleségem kocsijának szívó motorjával soha nem lesz ilyen gond, lényegesen olcsóbb lesz a jövőbeli szervizeltetése, de az nem is megy így ... :)
Szia Péter! Egyetértek veled a kérdésben. Az üzemmód egyáltalán nem mindegy. Ha hűtésben megy sokat a berendezés ugyannnyi üzemóra lényegesen jobban beszennyezi a beltéri minden részét mivel a venti is legtöbbnyire harmatpont alatti és a levegőből ott is csapódik ki pára. Amire tudnak telepedni a különböző dolgok. Fűtésbten nem ez a helyzet . Ott kisebb de nem kizárható akkor sem hogy a száraz környezetben a porban amit nem szűr egy klíma sem töléketesen megtelepszik valami.
A kertvárosi néni ha a klímát nyáron használja folyamatosan hütésre , mert ebben az évben szerintem így volt . Akkor a klíma ugyan olyan gombás lesz , mint egy belvárosi klíma , függetlenül attól , hogy ott meg 3 fiatalabb lakja a házat . Fütés esetében meg szerintem elég a beltéri szüröit házilag kitakarítani . Ez évi nyár folyamán lehet , hogy volt olyan klíma tulajdonos , aki menet közben is lefertötleníttette a beltérit , mert sok üzemóra volt a gépekben és az egészség megér annyit . Nem mindegy , hogy spórával teli levegöt nyom a klíma a házba , vagy tiszta levegöt .
Az, hogy melyik klímára melyik forgalmazó mennyi garanciális időt határoz meg, egyáltalán nem az én azsztalom, se ráhatásom nincsen erre, és nem is nagyon érdekel. Azok a márkák, amelyekkel mi foglalkozunk évente egyszeri karbantartást írnak elő a garanciához. Az ránk van bízva, hogy eldöntsük, hogy mennyivel gyakoribb karbantartás szükséges a felhasználás módja, a helyszín szennyezettsége, stb. függvényében. Ha valaki ezt nem fogadja el, lelke rajta, nagy valószínűséggel a két-három éves garanciaidő alatt ettől még nem fog elromlania a klímája. Utána meg úgyis fizetős a javítás, én senkire nem kényszerítek semmit, mindenki felnőtt ember, el tudja dönteni, hogy megfogad-e egy tanácsot vagy nem. Vannak olyanok, akik a karbantartásról azt hiszik, hogy az csak arra van, hogy a klímás megtömje a zsebét, ezzel szemben és elárulom, hogy nekünk csak nyűg, de mivel teljeskörű szolgáltatást nyújtunk, így nem hátrálhatunk ki ebből sem.
"... tapasztalataim szerint, azok a csavarok amikre két éve rendszeresen ráhúznak, nemigen tudnak már kilazulni maguktól, viszont ennyi idő alatt a gép jó eséllyel elkoszolódik. "
Szerintem átlagos felhasználás mellett nem koszolódik el két év alatt egy komfortfelhasználású klímaberendezés. Ha mégis, annak komoly oka kell, hogy legyen, de ez igen kicsi arányú. Nekem otthon 4 beltéri egységem van, hűtésre használom őket, valamint fűtésre is kb. 0 fokig. Az öt évvel ezelőtt telepített beltérije is penészmentes, csillognak a hőcserélő lamellái, olyan mint az új. A szűrőket 2-3 hetente kimossuk, ősszel kap egy kis ózont, ennyi a törődés velük. Ez elég is.
Tudod nálam már 9 szezont fütött a klíma . Idáig azon kívül , hogy a beltérin tisztítom a szüröket , még más tennivalóm nem volt . Tehát plusz költség semmi . Házam mint már sokszor írtam jól szigetelt és rekuperátoros szellöztetést használom fütésszezon idején. Évente a 63nm kifütésére kinti -5°C -ig a klíma átlagosan fogyaszt 1200kWh-t . Éves energiafelhasználása a háznak 3200kWh villamos energia , 160m3 gáz .
Szerintem klímával való fütésen csak az gondolkodjon , akinek a háza legalább alacsony energiás besorolást tud . Ha jól van elhelyezve a klíma , akkor sem a szél , sem a zaj nem zavaró .
Az első szezon után tök jó, hogy átnézitek a gépet és ráhúztok a csavarokra, de a tapasztalataim szerint, azok a csavarok amikre két éve rendszeresen ráhúznak, nemigen tudnak már kilazulni maguktól, viszont ennyi idő alatt a gép jó eséllyel elkoszolódik.
Az nagyon örvendetes, hogy a klíma forgalmazók egymással versenyeznek a garanciális idő hosszában, de az sem a kivitelezőnek, sem a felhasználónak nem tesz jót, ha feleslegesen rákényszerítik a karbantartást. Pl. egy kertvárosi részen lakó
nyugdíjas néninél mit lehet csinálni évente kétszer? Persze van olyan telepítő ismerősöm aki ezt a problémát huszárosan megoldotta, úgy hogy mindenki elégedett legyen, de ezt itt nem részletezném.
Úgy gondolom, ha egy átlagos klíma kétévente ki van mosva, az nem kerül többe, mintha minden évben befújják valamivel, viszont a különbség látványos.
SOkan sokáig fújták a mosógép témában ugyanezt. Mármint, hogy a Minimat mosógép az mennyire szerelhető és olcsón karbantartható és simán elmegy 30évig.
Ami igaz is csak 30 év alatt vízből és energiából elhasznál kb 5-10 korszerű mosógép árát.
Csak egy egyszerű hőcserélő a kombicirkómban 55eFtba került. Élt 3 évet. A halálozás oka annyi volt, hogy (picivel) 60fok alatti vízzel járattam és a pára tönkretette a forraszanyagot amivel össze van rakva a 2 tenyérnyi kis radiátor.
A nagy ijedtségben megvettem az újat, de a régit is megpróbáltam megcsinálni. 2K ragasztóval a megtisztított forrasztásokat (16db) megcsináltam. Nagyon durva szűk helyen fogpiszkálóval operálva. Annyira jól sikerült, hogy visszarakva már 5. szezont tudja szivárgás nélkül.
Ennyit a kevésbé tűnik bonyolultabb témáról.
Ja 2 évesen valami érzékelőt is kellett cserélni. Anyagár talán volt egy ezres, de kiszállási meg munkadíjjal asszem a 10-es elcsúszott.
Igaz azóta semmi, összeszorított ...el várom a 10 éves korát.
Ez nem ésszerűség kérdése. A preferenciák változnak. Simán lehet, hogy ma a költség, holnap a kényelem a fontos... Anno például alkohol per forint alapon vettem a piát... Ha ma már nem, akkor most bolondot csináltam magamból? :o
Azért azzal egyet kell érteni, hogy ha nem ideálisan agyonszigetelt a ház, akkor a légfűtés csak komoly kényelmi kompromisszummal működik... És azzal is, hogy a karbantartás az emlegetett árakon jelentős tétel. Tegyél 4 klímát fűtésre a jól szigetelt házadra. Évi kétszeri karbantartás a négy klímádra simán többe kerülhet, mint az éves fűtési költséged. Így könnyen lesz olcsóbb a gázfűtés, ami valóban nem kirívó eset, hogy elmegy 30 évet (fizetős) karbantartás nélkül.
Igen, nekem egy klíma tökéletesen fűti, egy pedig tökéletesen hűti az egész házat, komfortosan. Mert utánajártam, kiszámoltam és egy ennek megfelelően épített energetikájú házba szereltem be.
Most nehogy én vagy a fűtési rendszer legyen már a hibás, mert neked ez nem jött össze? ;)
A gázos, konvektoros agymenésed meg.... kicsit mellé lőttél vele, nem csak szerintem.
Hát, nekem azért lényegesen ésszerűbb az, ha valaki megvásárol valamit - ahogy olvastam egészen komolyan utánajárva a dolognak és átgondolva - és azt használja is, mint az, ha valaki meggondolatlanul megvásárol sokszázezerért valamit, aztán azt nem használja, és ezzel még kérkedik is kicsit bolondot csinálva magából....
Egész nap gondolkodtam és rájöttem, hogy ez is csak hitvallás kérdése mint minden más. Régen hittem a klímában mert hinni akartam benne. Nem zavart a folyamatos zaj, nem zavart az állandó "szél" a szobá(k)ban. Nem régen átszámoltam a dolgokat. Fókuszálva csak a pillanatnyi fogyasztásra valamivel jobb lehet a klíma, de összességében nézve már nem biztos, hogy jobb. Oké egy gáz üzemű fűtőeszközzel kicsit macerás a hűtés ... Megér a csend havonta 1-2 ezerrel többet. Hogy melyikünk a becsípődöttebb helikopter? Nálam a háromból egy klíma sem megy, nálad egy helyiségben kettő is van. :)
Még annyit, hogy az évente előírt átvizsgálás azt is célozná, hogy tavasszal, még idénykezdet előtt ránézzünk a berendezésre, próbaüzemet csináljunk, és ha valami nem oké, akkor még a nagy meleg előtt, amikor elvileg több az idő rá, kijavítsuk a hibát. Ez tíz évvel ezelőtt jól is működött így, de azóta sajnos nagyon megnőtt a karbantartások száma, nálam három karbantartó kezdi márciusban, és sajnos júliusra sem végünk vele. Több munkaerőt beállítani nem tudunk, és azoknak a cégeknek az ügyfelei is nálunk csapódnak le, akiknek a telepítő cég nem végzi el a garis karbantartást.
Nagyrészt egyet értek veled (általában ez egyébként is így van), de a karbantartások terén sok összetevő van, ami befolyásolja az árat is meg a tevékenységet is.
Nálunk az általunk telepített berendezésekre az ügyfelek nagy része elvárja, hogy a kötelező (gyártó átal előírt, garanciális feltétel) gyakorisággal elvégezzük a karbantartást. Azért mi, mert egyrészt mi telepítettük (és mivel az általunk végzett telepítésre is van öt év garancia, ami független a telepített berendezéstől), másrészt nem kell keresgélni másik céget. Mi minden évben jelentkezünk, időpontot egyeztetünk és viszonylag pontosan ott vagyunk és megcsináljuk. Egy ilyen alap karbantartás ára szerintem nem jelentős, kb. a piaci áron végezzük és a következőket tartalmazza :
Beltéri egység:
Szűrők portalanítása, folyóvizes tisztítása
Hőcserélő, ventillátor, forró gőzzel történő tisztítása, fertőtlenítése
Aktív, baktérium, gomba és penészölő vegyszerrel történő kezeléskondenzvíz-elvezetés ellenőrzése elektromos kötések ellenőrzése
Üzemi működés ellenőrzése
Kültéri egység:
Hőcserélő portalanítása, tisztítása
Elektromos kötések, mechanikus tartóelemek ellenőrzése
Üzemi működés ellenőrzése
Kalorikus kötések ellenőrzése, szükség esetén gáznyomás ellenőrzése
Ha azt nézem, hogy bármely szakiparnál egy helyszíni munkára való kiszállásért Budapesten kb. ötezer forintot kér el, akkor a 6-8 ezer forint körüli karbantartási díj nem nevezhető soknak.
Egy alapos klímatisztítás, ami tényleg a beltéri egység szétszedésével, kitakarításával, fertőtlenítésével jár, valamint a nagyon elkoszolódott kültéri egységnél előfordul, hogy a helyszínen nem is lehet normálisan elvégezni, akkor ebben az esetben akár ötvenezres tétel is lehet egy karbantartás. Na ez az, amit már sokan egyáltalán nem akarnak kifizetni, pedig két ember 2-3 órás munkája is benne lehet.
Nem véletlen, hogy sok cég egyáltalán nem vállal karbantartást, még az általa telepített készülékekre sem.
Sokszor jön ez a "mennyire zajos a klíma" kérdés. Most még konvektor viszonylatban is.
Gyerekkoromban anyáméknál konvektor volt, emlékszem apám még csereberélte is a lemezkonvektorokat öntöttvasra, mert majd az nem pattog úgy. Hát de, kattant csattant az is olyanokat, hogy éjszaka arra kelt a család. A megoldás (félmegoldás) az volt, hogy az őrláng helyett hagyott mindig egy kicsi teljes lángot így nem tudott teljesen kihűlni a test, nem pattogott annyira.
Nem volt a belobbanásnak sem hangja. Mert az is hangos.
Anyósom is évről évre azt állítgattatta velem, hogy égjen valamennyire őrlángon is, mert akkor nem kattog, de melegebb napokon meg túlfűtött. Agyrém volt na.
Most anyámnál a lakáson belül van a kombikazán, nem is a legolcsóbb, mondhatni márkás. Na annak is nagyobb a hangja a lakás legtöbb pontján, mint az én klímagépemé bent a nappaliban.
Nekem a gázkazán a pincében van, na így viszont csendes. :))
Nem keverem. Nálam kijöttek, kitakarították a klímát a megfelelő vegyszerekkel, elmosták a kádban a szűrőket, kompresszorral átfújatták a beltérit, kültérit, átnézték alaposan, még a darázsfészket is kivették az elektromos csatlakozó dobozból. A takarítás közben elmondták, mire figyeljek, ha esetleg én akarom kitakarítani, milyen vegyszert használnak. Szóval ilyen volt egy garanciális átvizsgálás takarítással. Piaci átlagáron. Ebből a takarítást meg tudom én is csinálni, meg akinek nincs fakeze az is. Ja, meg az is kell, hogy ne úgy álljon hozzá a júzer, hogy "nem köll oda az a méregdrága büdös lötty, jó oda a klín ablaktisztító is."
Bár lehet, hogy a klímásom keveri, és a garanciális vizsgálat helyett tisztítást végez, aztán csak úgy mellékesen, ha már ott van, át is nézi.
Sajnos sok helyen bele lehet futni olyanba, hogy csupán azért, mert a hozzávaló cucc drága, vesznek helyette valami olcsóbbat, és csodálkoznak, hogy azzal nem működik a dolog. És ezt nem csak a klímákra értem.
Én megnéztem az általad végzett tevékenységet és amellett, -hogy le a kalappal előtted és a technikád mellett- eléggé túlzónak érzem a garanciális karbantartások degradálását.
Biztos van olyan aki csak jön/megy/pecsétel/szemmel ver, de ezek szerintem a laikus felhasználó számára is max. 1 alkalmat érnek meg. Kibújik a szög a zsákból, előbb vagy utóbb.
Windyék karbantartása pl. az általad vázolthoz képest köszönőviszonyban sincs. Garanciális ide vagy oda, az a gép ki van takarítva. Normál használat mellett az évenként összegyűlő koszt maximálisan tudják/lehet kezelni.
Az viszont egy más kávéház ahová már a Te technológiád kell. Rommáhanyagolt, büdös agyigtömődött gépet újraéleszteni, nem a karbantartás kategória. Ezért is tudod elkérni az árát.
A gázkonvektor nem csak pattog, kattog a hőtágulás miatt, hanem huhog, búg is. Egy klíma zajterhelése töredéke a konvektorénak, pláne, hogy egyenletes monoton hang, míg a konvektoré változó erősségű, sokkal zavaróbb.
Szerintem ez nem igaz. Én túlnyomó részben olyan klímákat tisztítok, -jóval a piaci átlagár felett,- amiknek már régen lejárt a garanciája. Gyakran megyek ki olyan ügyfélhez aki már szétszedte a klímáját és nem azért hív ki mert nem tudja összerakni, hiszen többnyire nem először csinálja, hanem belátja, hogy neki nincs olyan vegyszere és eszköztára, amivel ki tudja takarítani. Ha a klíma takarítását bárki meg tudná csinálni, akkor olcsó lenne.
Pl. utoljára egy ma reggeli telefonban hallgattam végig egy 2 éves, büdös klíma szomorú történetét, amit tisztítás helyett egy Karcher gőztisztítóval "inhalált" a telepítője. Büdös is maradt. Na ez tényleg drága volt. A tulajdonos, nem volt megelégedve a 12eFt-os szolgáltatással, ezért vett egy gőztisztítót (36e) és pár flakon klímatisztító habot, így összesen 50e forintot költött, de még mindig büdös a klímája.
Szerintem, -javíts ki ha tévedek- te kevered a klímatisztítást a "garanciális karbantartással" aminek az ára csak egy kiszállási díjat és egy kis szöszmötölést takar ettől függetlenül tényleg nem olcsó. Közben elnézést kérek azoktól a kollégáktól akik tisztességesen dolgoznak, de az esetek túlnyomó részében sajnos ez van.
Alapvetően az a probléma, hogy a garanciális karbantartással, hogy az előírt gyakorisága nem igazodik a klíma felhasználási körülményeihez, ezért sokszor felesleges. Ha ritkább de legalább is igény szerint lenne, akkor úgy kerülhetne alkalmanként többe, hogy éves szinten kevesebbre jönne ki, így talán beleférne egy minőségi szolgáltatás is az árába.
Ahogy a klímát, úgy a konvektort is kell takarítani. A klíma takarítása azért kerül többe, mert a garancia többnyire csak úgy érvényesíthető, de utána már mindenki megcsinálhatja maga, ha előtte megnézte, hogy csinálja a szaki, ne adj Isten, még kérdezgetett is.
A konvektor kattogása nem sokkal rosszabb, mint ahogy a kandallóban pattog a tűz :)
Nekem egyszer kellett eddig visszacsavaroznom a konnektorom, mert kijött a falból, mikor húztam ki a dugót. De amúgy csendes. Ja, konvektor, nem konnektor. Reggel van, nem szóltam :)
Az nem semmi. Nálunk kellett. Tavasszal leállt, őrláng lekapcsol, ősszel szét kellett kapni, mert nem jött a gáz. A fúvókához pókháló meg egyéb por került.
Ja és hangos volt, mert ahogy melegedett, úgy kattogott, pattogott. Kihűlésnél szintén.
Pár évig laktam konvektoros lakásban, emlékszem, hogy milyen büdös tud lenni amikor az első őszi begyújtáskor ráég a nyáron rárakódott por, szöszmösz és a belemászott pókok, ezért én minden évben kipucoltam a fűtési szezon előtt. Lehet a klímát is meg a konvektort is használni tisztítás nélkül, de ki szereti az odaégett pók szagot, vagy a penészes pince szagot?
mindegyiknél a legfontosabb a rendszeres karbantartés
Most azon gondolkodom, hogy az 1994-es konvektoromat még sosem kellett karbantartani. Ha a 10 éves biztonsági garanciát veszem alapul, ami évente elvisz 30 000 Ft az 10 év alatt 300 000 Ft. Számold csak ki, hogy egy klíma mennyi pénzt visz el karbantartás címén és, hogy ez alatt mennyit takarítHAT meg? Ha jól saccolom ... semmit. "Vicces" nem? A konvektorunk '94-es és nagy valószínűséggel míg élek (még 30 évig tervezem pelenkázás nélkül létezni) addig nem kell vele foglalkozni, mert gázkazánnal-kondenzációs kazánnal ez idő alatt nagyon sokat. Sőt ez idő alatt ezeket a fűtő berendezéseket bizony cserélni is kell. És az is biztos, hogy a konvektor bármilyen klímánál csendesebb.
Miért nem láttam át ezt én korábban ...
Ma egy nyílászárós vállalkozásnál jártam. Az irodában GREE klímával fűtöttek. A beltéri tetszetős, szép nagy számokkal jelezte a fedlapon keresztül, hogy 21 fokra volt beállítva. A távirányítója igényes (sokkal igényesebb mint az Ururué, de ez igaz a beltérire is), ventilátora NAPPAL nem volt hangosnak mondható.
Az egyik ismerősömnél van több olyan Samu beltéri mint amilyen neked is van. Az ismerősöm lakásában a Samu beltéri esztétikailag 10/10!
Hát, nekem úgy rémlik, elég szép a feleséged, meg nagyon jól fűt is.. Mondjuk olyankor valóban, kifejezetten hangos... Hogy álmában szuszog? Nem tudom, nem érdekelt, álmában mit csinál.. Ez nálad válóok?
Segítségeteket szeretném kérni! Van egy kínai feleségem, aki elég hangosan szuszog álmában, alig tudok aludni tőle. A koreai, vagy a japán nők szuszognak halkabban álmukban?
Én is eltudom mondani, hogy a Daikinom halkabb volt mint a Mitsubishim, de még az is halkabb mint a mindenféle extrákkal teli Sinclair dual split.
Na de van aki azt mondja, akkor is alszik ha ágyút sütnek el mellette, a másik meg a legkisebb neszre is felébred. Így nálunk éjjel nem megy a Sinclair. Sőt, a fenti előtérbe hangtalanul járó faliórát kellett venni.
Szóval, igen, ha VALÓBAN halk gép kell, akkor nem kínait kell venni és még a japánokat is jól meg kell nézni.
"Amúgy ez a halk dolog, mindenkinek más, mint ahogy a szép nő is" Nem akarok vitába szállni veled de közel 17 évig egy Stiebel Eltron ment nálam és helyette szeretem volna egy csendesebb, inverteles klímát ,a Gree szinte ugyan olyan hangos volt alapon mint a korábbi Stiebel ,talán egy kicsivel halkabb., a Pana teljesen másvilág, és azért egy egyszerű meghallgatással ugyan arról a helyről megtudom ítélni hogy melyiknek mekkora a hangja, úgy hogy engem abszolút nem érdekel hogy Japán vagy Kínai egy klíma.Csak halkan jegyezném meg hogy később olvasva a másik klímás fórumban egy szaki elég jól leírta hogy műszaki szemmel a Smart és az Amber miért hangosabb a társainál pl Komfort-nál.
Nem faszságokat írogat, hanem gerilla-marketingel. Nagy valószínűséggel egy másodvonalbeli klímaforgalmazó bújik meg a nicknév mögött, aki valószínűleg leginkább a Gree márka értékesítésében, így annak hypolásában érdekelt. Látod ahogy téged becsapott, úgy még számtalan embert becsap ezzel a fajta hozzászólásáradatával. Az emberek szívesen elhiszik azt, amit szeretnének hallani, pl. hogy az olcsó ugyanolyan jó, mint a drágább. Aztán meg jön a csalódás, megalkuvás. Itt van ez a CH klíma esete alant. Vajon miért akar valaki ilyet venni? Azért mert spórol vele húsz-harminc ezret. Persze elhiszi annak, akitől veszi, hogy milyen jó, nem néz utána, hogy miért is olcsóbb, mint a márkásabb, normális importőri háttérrel rendelkező berendezések. Inkább megveszi az olcsót, aztán meg jön a csalódás.
Nálam a Panasonic végig üzemelte ezt a szezont és egy nyekkenése nem volt, fűtöttem is vele teljes megelégedéssel, csendben tette a dolgát 50nm en pedig egy alap CS/CU-KE35TKE típus .Bezzeg előtte egy Gree Smart volt fent kb három hétig ami egyébként nem lenne rossz, de alapból olyan hangos volt mint a Pana harmadik fokozatában ezért leszedettem és bukva 50e-ret eladtam, A Gree vásárlása előtt Vfogasz-t a nagy "kamu szakértőt" kérdeztem nem hangos az ö Gree-je a válasz "á frankon csendes" Nahát itt a baj hogy ilyenek írogatnak itt fa@ságokat ,akinek meg nincs jártassága az meg jól rába@ik.
Hűtésre elsősorban. Mivel a nappaliban van a szobatermosztát, ami vezérli a fűtést, a klímával fűtés csak akkor jöhet szóba, ha egyedül vagyok otthon, másképp fázna a család. (most pl. mehetne az ünnepekre elutaztak) de most a gáz is csak 2x kapcsolt be. Fával majd akkor fűtök, ha nagyon hideg lesz, mert elég pocsék a gáz a nagy hidegek idején.
Hűtésre kiegészítő fűtésre mindegyik jó.Egész téli fűtésnél már hátrány lehet a c&H kapillár adagolása. A japán halkabb a Gree klón C&H szélesebb tartományban szabályoz. Mivel Gree gyártés a megbízhatósága statisztikailag jó.
Ezt a fórumot sem olvassák milliók, sem ezrek, hogy most hónapok óta tartó vita legyen a kínai vs japán között. Az emberek nem ez alapján veszik a klímát, hanem amit ajánl a klímás, vagy akciós a bótban.
Köszi, megnyugtattál. A vőm kicsit idegenkedik tőle, mert kínai, neki a Panasonic tetszene, mert az már ismert. Az 30000-el drágább és a wifi sincs benne. Nekem csak az az aggályom, hogy a Panasonicra 3 év a garancia, a CH-ra 1 évet vállalnak. A pécsi cég, akinek az árajánlata tetszik, saját dolgozóik közül többen rakták fel a CH-t.
Én a kiggyo vagyok. Nincs más Nick nevem, nincs szükségem rá, vagy 15 éve fórumozok itt ezzel a névvel itt. 3 kisgyerekem van, boldog családban élek. De ez itt teljesen lényegtelen.
220 ezer volt felszerelve a Panasonic klímám, akkor amikor 200 lett volna a Midea. Nem lettem ettől sem boldogabb, sem szomorúbb, így döntöttem és ennyi.
ON
Szóval válaszoltál kérlek arra hogy mit javítottak a 100-150 alkalom során a szerver szoba klímán?
Ez a gond latod... erdekes modon meg nem jottel ide bilek meg kigyo neven ez egy rendes forum volt. Ertelmes emberekkel. Semmi nincsen benned csak gonoszsag inenn is latszik hogy egy megsavanyodott eletben elsz csalad nelkul. Nagyon sokan mentek mar el inenn miattad nem ertem miert jo ez neked. Most is csak azert kommentelsz hogy beszologass. Nem tudod abbahagyni mindenre reagalsz gondolom mar megint fogalmazod hogy mit fogsz irni. Hidd azt akkor hogy draga penzert annyival jobban jartal pici eletedbe ez a legnagyobb orom szerintem. Nagyon buta kis emberke lehetsz.
CB427W0430072 Product code..A++ SCOP-t ír az b magyar adat... de kapilláriscsöves adagolással ez nem nagyon hihető...
itt van az adat és a fűtési kapacitás. Ha a fűtés is fontos lehet hasonló áron(vagy alig többért) egy Fujitsu alapgép vagy hasonló jobb választás lenne.
h a a nominál fűtési teljesítmény kb 65 %át tudja leadni -10C fokon ez annyit jelenthet esetedben 2800wx0,65=1820w a fűtőteljesítmény az olvasztási veszteség nélkül. Ugyanez a fűtőteljesítmény egy árban nagyon közeli Fujitsu esetén(alapmodell) ASYG09LLCE esetében (20C belső hőm. esetén adja meg a táblázat a C&H esetén nincs adat) 2590w. De a 12 -es modellnél 3200w. Ez is olvasztási veszteség nélkül. Tehát azért van itt megfontolandó dolog.
De kurva érdekes ha beírom hogy hangos gree klíma nem hoz találatot.
Rossz helyen kerested. Az egyik szomszédomnak Gree klímája van. A hangja időnként vetekszik a házunk felett elzúgó repülőkével....
te ebbe hülyülsz bele hogy a japánt véded...
Te meg abba, hogy fikázod. A klímások nem azért ajánlják a japán gépeket, mert azon nagyobb hasznuk lenne, hanem azért, mert a többiekhez képest nagy átlagban kevesebb gond van velük, vagyis megbízhatóbbak, és ugyancsak nagy átlagban jobb az alkatrész ellátási és garanciális hátterük.
És nem a márkával van a bajom (Panasonic) mert nagyon szeretem de légkondit nem tud gyártani...
Ez azért barokkos túlzás - ha így lenne, már régen megbuktak volna a klíma piacon. Az viszont kétségtelen, hogy a legjobb klímákat azok gyártják, akiknek ez a fő profiljuk, és nem azok, akiknek ez csak afféle "melléküzemág". A Panasonic nagy név a szórakoztató elektronikában, háztartási gépekben is egész jó dolgaik vannak (pl. mikrosütő), és bár én is kedvelem ezt a márkát, speciel klímát én se Panasonicot vettem, hanem Fujit, pedig az drágább volt. Persze, nem azért, mert egy szemétdombon láttam volna hegyekbe halmozott kidobott Pana klímákat, hanem azért, mert ha választani lehet, akkor "cipőt a cipőboltból". Mindazonáltal valahányszor elballagok a sarki kisboltba, elmegyek egy Panasonic kültéri alatt, és hogy éppen működik, azt csak onnan tudom, hogy látom, amint forog ventilátor.....
Ennyire ostoba lenne egy dohányboltos? Felszerelnek neki egy alapból szart (kettőt) és nem viteti vissza már másnap? Ugyanmár, ne tedd magad még nevetségesebbé ezekkel a történetekkel.
És igen a szeméttelepes is te voltál csak más nicken, ez annak idején szépen kiderült, el is tűntél hetekre hónapokra az összes nickeddel.
De miért is kellene? Erről soha nem volt szó. Soha senki nem mondta, hogy ne működnének 100%-osan.
A kollégának van/volt a becsípődése. Még volt itt olyan is, hogy valaki látott pár hónapos leszerelt panasonicokat tömegével a méhtelepen, mert annyira szarok. Persze ezen már az is röhögött aki .....
"A panasonichoz hetente járnak ki karbantartani szerelni mert mindig gond van vele."
Szóval akkor a 3 éve alatt úgy 100-150-szer voltak kinn karbantartani. Mi volt a baja jellemzően? Még tudták javítani egy hétre, aztán megint elromlott? Jeleztétek a konstrukciós hibát a Panasonic felé? Azért ez elég durva költség lehetett a cégnek, milliós tétel csak a kiszállás!
Jah igen furcsa dolog ez nagyon , most már másik nick is van meg haverom is mindjárt ha nem a ti japán gépeiteket favorizáljuk. Hát ez komolyan szánalom.
Ha megtaláltad volna de látom ez sem ment akkor 2 db panasonic klíma volt , és a tulaj elmondása szerint már akkor szar volt mikor felrakták a zsír új gép. De most nem fogom megint leírni a sztorit... A szervert 1 pana és egy gree hűti. A panasonichoz hetente járnak ki karbantartani szerelni mert mindig gond van vele. Érdekes módon a gree - nek elég évente egyszer és nincsen gond vele. 3 éve van fent mind a két gép és teljesen 0 - ról indult mind a kettő.
Ha jól számolom ez már 3 db panasonic de még van jó pár ismerősöm aki ugyanezt mondja de gondolom ezt úgy sem hiszed el mert te ebbe hülyülsz bele hogy a japánt véded...
Hmm furcsa keresgéltem youtobon hogy ne azt mond hogy amit oda az ember beír azt úgyis fog találni... De kurva érdekes ha beírom hogy hangos gree klíma nem hoz találatot.
Szóval nekem ne mond a panasonicot mert soha senkinek nem fogom mondani hogy rakjon fel mert egy nagy kalap szar az egész...
És nem a márkával van a bajom mert nagyon szeretem de légkondit nem tud gyártani...
hegyekben álló leszerelt új Panasonic klímákról a szeméttelepen.. ez a szánalmas látod.. en ilyet nem mondtam ha megkereseed ezt a hozzaszolasom igazat adok... a masik meg tapasztalat en igy jartam veluk szar mind..
Szerintem sincs átverve senki, teljesen értelmetlen vita ez. Olyan mint dízel-benzines és társai.
Én azért vettem japánt mert úgy éreztem az a 10% plusz pénz amibe felszereléssel együtt került, annyival tartósabb is lesz. És lesz is hozzá alkatrész, hozzá értő szerelő, stb...
Akkoriban (2014) nem volt még divat a Gree, akkor a Midea és a Samsung ment nagyon. A panasonicom ezóta is megy, fűtött pár ezer órát már, az ismerős mideája megdöglött, gariban hónapokra javították, a másik ismerős Samsungja párszor panelcserés lett.
Nem nagy merítés, nem lehet erre alapozni de TALÁN jobban jártam.
Annak viszont semmi értelme hogy hazudozzon az ember össze vissza mint ez a fogazós gyerek, hol 1 hol 2 zörgő klímáról az állítólagos dohánybolton, meg a hegyekben álló leszerelt új Panasonic klímákról a szeméttelepen. Szánalmas az egész.
Amúgy nagyjából minden műszaki terméket úgy veszek hogy megkérdezem a szerelőket (többet is) mik a tapasztalatok. És elmondják hogy ez meg az most teljesen jó, de az új széria szar, stb... Mert minden gyártónak lehet jó és szar szériája is.
Szerintem neked van fájdalmad a japánnal kapcsolatban. Próbálod magad rábeszélni hogy drágán vettél klímát és jó is és a pici kis lelked ezzel megnyugszik. Miért lettem átbaszva? Többet fogyaszt mint egy japán vagy esetlen többet javítom? Majd ha valamit fel tudok írni a hátrányra akkor úgy fogom magam érezni ahogy szeretnéd. :) Eddig sem jártál ide beszólogatni kérlek szépen ezt fejezd be. Ha valaki bántja a szarjaidat akkor már hisztizel mint a kisgyerek. Neked ez a becsípődésed komolyan hogy azt hiszed mi át vagyunk verve.
Beteges becsípődésed ez a japán fikázás MINDEN hozzászólásodban.
Tipikus esete vagy a savanyú a szőlő esetének, megspékelve azzal, hogy ma már egy Gree-t is annyiért adnak, mint egy minőségibb japánt, szóval duplán lettél átbaszva. Szóval ahelyett, hogy bevallanád magadnak, meg akár a nejednek, hogy hülye voltál és átbasztak, belemenekülsz ebbe az ámokfutásba itt a fórumon. Nekünk mindegy mi bajod van, csak hagyd abba ezt itt, léccci.
Nem csak az létezik. Csak van tapasztalatom veled szemben. De nem írom le megint a server hűtés témát meg a dohány boltot megint. Ha ingyen adnák se kellene panasonic.... Vehettem volna nincsenek anyagi gondjaim de nem vettem mert egy kalap szar. Számomra persze. De biztos jó, bmw-t kell venni állj be te is a köcsögök autósai közé mint a többi ember... :) 2 éve megy a gree fűtés üzembe nagy részt és a maradék meg hűtésbe. Jó párszor karban volt tartva addig volt leállítva. Tökéletesen megy és még mielőtt kezdődik a -13 fokba sem ment rá az összes pénzem ami le volt írva annyit fogyasztott.
Tudom a bmw fent van euroventen igen nem kell kezdeni ezt a témát sem. Mindenképpen szólni fogok ha megdöglik és veszek drága csodálatos japán gépet. Addig sajnos nem , hívom a munkahelyen hetente a szervizt hogy foltozza a kis panasonicot. :))))
Üdv ! Hiába "tetszenek"ezek az autós hasonlatok !:D
-"Ja, a Suzuki nem japán véletlenül?" Hát ....., amik erre felé kóricálnak azok nem látták Japánt nagy valószínűséggel !:) Jah,de a klíma sem ,de legalább lelehet Japánozni !:)
Nemá, fiúk! Minden gépnél előfordul egy-egy hibás darab. És tuti senki sem fogja lecserélni emiatt az új gépet, szerintem kár ezen vitázni. Amúgy a Suzuki tényleg jó gép, nagyon sokan mondják, hogy olajcsere és kopó alkatrészek cseréjén kívül nem volt más baja vele. Persze azokból is volt pár macerásabb, mint ahogy a többi autóval is. Ja, a Suzuki nem japán véletlenül? :)
"Nem veletlen 2018 ban is a legtobbet ebbol adtak el."
Jaja, a Suzuki is pont ugyanezért a legjobb autó :-)
Vagy: egyél szart, több milliárd légy nem tévedhet!
Kíváncsi leszek a hosszú távú tapasztalatokra, az egyik ismerősöm szereltetett fel két hasonló árú (drága, fűtésre optimalizált) klímát, és úgy hozta a raktárkészlet hogy egy Panasonic és egy Gree került fel, külön szobába. Kíváncsi leszek mit mond a szezon végén, melyik tetszett jobban.
Ne rossz a Gree, de hogy neked csak az létezik az durva...
Jó kis gép pedig nem szokott gond lenni vele. Sajnos a daikin nal elofordul panel csere. De ahogy irtad nem sokat hasznaltad. Szerintem ha megbizhato gepet akarsz inkabb greet vegyel. Akarhogy van te is lathatod hogy minosegbe nem ugyanaz. Nem veletlen 2018 ban is a legtobbet ebbol adtak el.
Szeretnék segítséget kérni egy klíma hiba okára. A készülék Dankin - ATXB25C2V1B Már panelcsere után van, pedig csak egy éves, de ez sem segített. Most L5 a hibakód, ami kimeneti túláramot jelez. Az áramforrás jó. Van valakinek tapasztalata erről? Mi lehet a hiba oka? Előre is köszönöm, ha vkinek van ötlete, javaslata. Másik két ugyanilyen klíma kiválóan működik a lakásban.
Ez így van egy külső vezéreletlen elektromos eszköz ami kell a működéshez nagyon alaposan belerondíthat a dologba, nem csak a fogyasztással hanem a hatásfok csökkentéssel is. Ha már említetted a méréseket annak az eredményei érdekelnének.
Az más,akkor új a gép,és van szakértelem is!Ezeket nem tudtam,mikor belevauztam,bocsi!:-)
Akkor csinálj te is a probara egy plusz hővédelmet,amit te tudsz szabályozni!Tedd be a szigetelés alá,és indits.Ha a korábban kimért hőmérséklet fölé lendül,kapcsoljon le mindent.Mintha áramszünet lenne.Az nem árthat neki.Ha meg már rendesen szállít,a közeg úgyis hűti rendesen.Én benn is hagynám.Ha vmi mégis elszabadul,lője le a gépet a későbbiekben.A szigeteléssel és a termosztátos fűtéssel spórolsz,a túlmelegedés figyelésével véded a segged!:-)
A gép 12 éves, de én bontottam ki tavaly a gyári csomagolásból. Nincs benne 1000 óra, és állítólag 100k órát is elmennek.
Tisztességesen összerakott gép, jó minőségű cuccokból (copeland, danfoss, stb) de a vezérlése egy egyszerű univerzális carel hűtőgépvezérlő. Ezekkel nyílván annak idején sok plusz költség lett volna ilyen extrákat csinálni, nem úgy mint manapság amikor berakni egy saját vezérlést és az írnak bele amit akarnak.
Amit ez alapján csinálni fogok hogy loggolom a szezonban a jelenlegi hőfokot (most is mérem egy rakás paraméterét) és megnézem hány fokon jár. Aztán leszigetelem, ráteszem a hőkapcsolót és loggolom tovább. Ha megemelkedik a hőmérséklet üzem közben akkor visszacsinálom...
Amúgy egy rakás hatásfok növelő trükköt lehet még csinálni rajta. Pl a modernebb gépekben a keringető szivattyú fordulatát úgy szabályozzák, hogy amikor esik a gép teljesítménye hidegben akkor is meg legyen az 5 fok körüli deltaT a vízoldalon. Ez on/off gép, nagyon változó a teljesítménye. Szóval vannak itt még javítani valók :-)
Köszi neked is a segítséget, igazából csak beszélgetünk, megpróbálom megérteni a miérteket és ha kockázatos hagyom a fenébe.
Hogy értsd, ez a "csak" 18eFt amit elfűt, az éves fűtési költségem több mint 20%-a. Amit nyáron is fűt, amikor kinn 40 fok van és süti a nap a tetejét. Ha ezt megfelezem akkor már csak 10%! Más 10-20 % gáz spórolásért kazánt cserél százezrekért, ez ahhoz képest semmi.
Hogy miért nem foglalkozik ezzel a gyár? Pénzbe kerül, és a lényeg; ezek az SCOP mérésekben nincsenek benne!!!! Ahogyan a keringető szivattyú sem, és sorolhatnám. Méregettem pár gépet (inverterest is) hát, köszönőviszonyban sincs a valós SCOP a megadottól.
Azt irja,van bennük nyomóoldali hőmérséklet védelem,ha megbízol benn,elmész a határig,ok,próba szerencse.2x,3x leklixol,marad még életed!
Ha különösképpen számítana a külső hűtés,annak lennének nyomai.(hűtőbordák, kényszerlevegő...)
12éves készülék,mennyit ment?Mennyi ideje van még hátra?(Hányszor évi x ezer a plusz ktsg.?) Mérnök vagy, tudod,hogy a gazdaságossági szempontokat is nézitek.
Az esetleges baki esetén 99% kuka,pár év üzemért nem éri meg.(vszleg több évért sem).
Persze,vannak indokok ellene,mellette.És van tapasztalati módszer.Tippelem,kipróbálták.
Én nem vagyok mérnök,bízom bennetek!Én nem tenném.
"hogy a kompresszorod üzem közben nem melegszik-e túl"
Ez a dolog is érdekelne még, ezen én is filóztam. Elvileg ezek a kompresszorok nem a házukon keresztül gyűlnek, hanem a hűtőközeg viszi el róluk a hőt nem?
Ha igen akkor egy szigeteléstől üzem közben nem változik semmi. Ha nem akkor nem szabad szietelni.
Tudod erre a választ vagy csak tippelgetsz?
Félre ne értsen senki, nem elbaszni akarom a gépet. Mérnök vagyok, érdekelnek dolgok, és mondjuk úgy hogy szeretek jobbá tenni dolgokat. Az hogy az olasz mérnök kitalálta azt az nem győz meg, mert tele vannak ezek a gépek olcsó gagyi megoldásokkal, pl egy filléres fázisfigyelőt sem rakott bele. Azaz ha fordítva van bekötve akkor berreg csak, ha egy fázis kimarad akkor leég a kompresszor.
A modernebb gépekben van már a karterfűtésre erre vezérlés, nem megy állandóan. A modernebb gépekben van szigetelés is a kompreszoron. Elolvastam a copeland összes doksiját, a hűtőközeg mennyiség alapján nem is kellene rá állandó fűtés.
Azt hogy szerinted nincs értelme az nem egy műszaki magyarázat, de ha meg tudod magyarázni az alábbi buktatóját akkor elfogadom:
Tegyük fel hogy a kompresszornak üzem közben nem szükséges a hűtés kívülről, tehát rakható rá szigetelés. (Erre keresem a választ).
Ha igen, akkor jön a következő kérdés:
- A mostani hőmérsékletet szigeteletlen kompresszoron megnéztem, loggolom és arra jutok hogy mondjuk ez 35-45fok között volt egész évben.
- leszigetelem a kompresszort és egy hőkapcsolóval a fenti 35-45 fok között tartom a hőmérsékletét.
A kompresszor szemszögéből mi változott? Semmi. Viszont ugyanaz a fűtés mondjuk harmadannyit ment.
Az 50w nem egy óriási teljesitmény,nyilván méretezve van,azaz szigetelés nélkül ennyi kell,nem nagyon fog kikapcsolni,de hajrá.A savszurő és tsai pedig kompresszorcsere utáni lépés,ami feltételezi,hogy megbukott a buherálás.Megéri?Havi ezer forintért?Akkor ugrik a gáz,a szűrő,stb....Ha az adalék összeszedte,utána azt is ki kell szedni,nem?Olajcsere hermetikusan zárt kompresszoron,hogyan is?Kompresszorcsere,nem?A 3.???Meg egy kis hűtőközegcsere is.És lesz,aki megcsinálja?Mennyiért?Megéri?
bele kell tenni egy hőérzékelőt vagy mech. termosztátot és az vezérli... ebben az esetben a hőmérséklet tartható , de nem megyüzem közben illetve feleslegesen. Van savszűrő és savtalanító adalék észterolajhoz ha kompicsere de legjobb ha ez megy benne:)
A párolgáshőt nyilván tudod tartani szigeteléssel is,csak az a kérdés,hogy a kompresszorod üzem közben nem melegszik-e túl?Mivel azt az átáramló hűtőközeg hűti,vszleg nem.
Ettől függetlenül veszélyes játék ez.Remélhetőleg van benn vmi hővédelem.
Én nem biztos,hogy kísérleteznék vele.50w teljesítmény,az napi 1,2kw.Az 50Ft,havi 1500,évente 18e.De persze megy is a géped,illetve ha fűtesz vele,nyár kilőve.Ha hmv,akkor nyaron is.A kompresszor ára,ha kidől....gondolom kb horror,ja,és akkor az egész rendszer elsavasodik,azaz kuka.Nem lesz értelme javitani.
Ahogy valamelyik hülye bulvárlapban szokott lenni a kérdés:
Karterfűtés ügyben dobnék fel egy témát, hátha van köztetek olyan szaki aki vágja a témát. Adott egy on/off monoblokk hőszivattyú, Copeland ZH kompresszorral, R407C hűtőközeggel. Régi gép, nem túl okos vezérléssel. Van benne egy karterfűtés (50W) a kompresszor házára kívülről rögzítve ami éjjel-nappal megy amikor nem megy a kompresszor. Nem nehéz kiszámolni hogy mennyit megy így feleslegesen (főleg nyáron), és ez mennyi energiát pazarol.
Próbáltam szakirodalmazni hogy miért is van benne, és hogyan szokták kezelni.
Amire jutottam nagyvonalakban az, hogy - álló helyzetben a kompesszorban lévő hűtőközeg lecsapódik, és az olajba folyik (vagy alá). Amikor elindul a kompresszor a vákuum hatására gázzá változik, és ez felhabosítja az olajat, amit így elhord a kompresszor és olajzás nélkül marad. - továbbá indulás után a rendszer az elpárologtatóból és az az utáni csőszakaszból szívhat lecsapódott folyadék hűtőközeget, ami hasonlóképpen tud járni
Emiatt az a cél hogy a kompresszor legyen a rendszer legmelegebb pontja, így semmiképpen sem ott csapódik le a gáz hűtőközeg.
Erre az alábbi megoldásokat szokták használni: A, éjjel-nappal fűtik a kompresszort B, egy adott külső hőmérséklet alatt fűtik a kompresszort (ezt javasolják a szakik akiket kérdeztem, de konkrét hőmérséklet adatot nem tudtak javasolni, kb 5 fok külső hőmérsékletet mondtak). Gondolom itt az számítana hogy egy nyugalmi állapotban kialakult rendszernyomás esetén (mondjuk 1.5bar) még gáz halmazállapotban legyen a hűtőközeg. Mennyi lehet a rendszernyomás vajon nyugalmi állapotban? C, mérni a kondenzátor (fűtéskor ez a vízhőfok), az elpárologtató (fűtéskor ez a külső hőfok) és a kompresszor hőmérsékletét, és ez utóbbit tartani a legmagasabban. Állítólag ezt csinálják a komolyabb vezérlések.
Ami eszembe jutott legegyszerűbb megoldásként, hogy az "A" megoldást fejlesztem tovább. A kompresszor most nincs leszigetelve, és kb 40 fokos télen az állandó fűtéstől (ezt most loggolni fogom). Ha leszigetelem és ezen a hőfokon tartom (hőkapcsolóval) akkor ugyanazt érem el, csak kevesebb energiával. Van ebben valami buktató?
Bármi épkézláb ötletet, tapasztalatot javaslatot szívesen veszek.
Így van. A régebbi Fujitsu Asy-...LJCS LMCA sorozat zseniális volt a mostani LMCE nem az az LLCE még ó az alapmodellekből. Daikin a J3-as l jü a Gree nem dizájnos lomo család jó a Bora nem. Ha már kínait is említek
Az alap daikinnak biztos nem könyen kivehető.. Tuti van olyan is, hogy simán kihúzható, logikus lenne tervezéskor, de gondolom 2 forinttal drágább kivitelezni..
Vannak jó kínai gépek is de a mókuskerék kivétele takaríthatóság csak pár japán gépre jellemző abból sem mindegyikre. Van amelyik japánból alál kiszedni.
You've been selected as one of the winners of our Daikin Spotting contest! We appreciate your enthusiasm to participate and share a fun picture of a Daikin unit out in the wild.
To say thanks, we would like to send you a Daikin gift bag filled with fun goodies. To claim your prize, please send us your: name, address and phone number.
Igen van rá javaslat japán is meg kínai is ami erre alkalmas. Sőt a kínai fűtőszálazott kültérivel a teljes téli fűtésre is, de szerintem a japán is tudja . Persze 200 alatti ársávról van szó azaz full extrás nem lehet de pl a kínai wifis fűtőszálas EEV adagolós. A japán EEV adagolós fűtőszál nincs benne meg wifi sem. Mindenképp érdemes megnézni -10 vagy -15C fok esetén mekkora a fűtőteljesÍtmény még akár roszabb COP érték mellett is. Ez határozza meg elsősorban a téli fűtési igény esetén a valódi használhatóságot. Ez nem azt jelenti rosszabb a hatásfok csak annyit a szoftver roszabb paraméterekkel is engedi működni a gépet a fűtőteljesítmény miatt. Ha nincs ekkora hőigény akkor hatékony. De a kiegészítő elektromos hősugárzónál biztosan jobb megoldás:)
Hogy ne a szomszédra fújja a levegőt ... :) Lehet, hogy nem is járok messze a valóságtól. Az OKITI területén a büfénél van egy gép ami pont így van felszerelve, valszeg azért, hogy ne a vendégekre fújja rá a levegőt.
Ha a beltéri közvetlenül a fal másik oldalán van, akkor bizony a rezonancia csillapítás miatt indokolt a kellő hosszúságú csövezés, ami csak így oldható meg. Mondjuk a kivitelezés nem éppen szépségdíjas, de kívülről úgysem látja a tulaj..... :-)
Az "AC" FI-relék csak tisztán szinuszos környezetben használhatók. A szabályzó elektronikák, félvezetők zavarait ez a típus nem tudja kezelni, hibás leoldásokat eredményez. Ahol ilyen készülékek vannak (klíma, szünetmentes táp, több számítógép, stb.) oda "A" típusút kell beszerelni. A jele négyzetben szinusz hullám, alatta négyszögjel.
A Daikin ftbx testvérek! :) De sajnos nem ikrek. Hiába mind ftbx35c ha generációk választják el őket egymástól ezért már nem is hasonlítanak egymásra. A multhéten beszerelt kockarácsoson sok módosítás történt a régiekhez képest. Ez a hangján is meglátszik mert sokkal halkabb a tesókhoz képest.
Többféle fi relé van, a régiek, amit írtál, sokkal érzékenyebbek elektromos zavarokra. Viszont a villanyszerelők seggek, foggalmuk sincs, hogy létezik több fajta. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Nálam a szomszédban használt betonkeverőre csapott le az én fi relém.(!) Köze nem lehetne hozzá, de volt.
Másfél hete telepítettek hozzánk két hitachi klímát fűtésre. Eleinte csak napi egyszer, de 3 nap után egyre gyakrabban (volt, hogy 3x egymás után) leverte az életvédelmit. Akkor is, ha csak az egyik volt bedugva a kettő közül, akkor is ha csak a másik volt bedugva és még ki is volt kapcsolva. Bármilyen másik nagy teljesítményű fogyazstót kapcsolunk a konnektorba, nem vágja le.
A villanyszerelő ma jött volna, lemondta, a klímasok meg csak a villanyász után jönnek. 6 napja ki van húzva mindkét berendezés, azóta nem vágta le semmi a FIt.
Van esetleg valamelyikótöknek ötlete? Nem hiszem hogy mindkét klíma hibás lenne...
Olvastam a neten, hogy vannak különböző életvédelmik, és hogy a klímák (meg még egy csomó minden) nem szeretik az AC típust. Na nekünk pont ilyen van, de a villanyszerelő szerint (telefonban) nincsenek ilyen típusok, ez hülyeség.
Nagyon nagyon köszönöm a segítségeteket! Ha tudom, meghálálom
Az én Fujitsu LUCA klímámból két éve Windy szerelője minden különösebb erőlködés nélkül kiszedte tisztítás céljából. A burkolatot nehezebb volt lebányászni, mint a mókuskereket kiszedni.... :-)
Konvekciós áramlás lesz a helyiségben, de a plafonnál sokkal melegebb lesz. Nálunk akkor is melegebb volt, ha felülről fújta lefelé a levegőt. Tudom mert amikor az asztalra álltam, hogy égőt cseréljek a lámpában, megnyomott a meleg levegő. Nem annyira meleg mint egy hősugárzós fűtésnél, de meleg volt fent.
Ha fűtés takarékosságról-hatékonyságról beszélünk, az LTCA sem olcsó, ezt megfejelni egy másik klímával+szerelési költséggel ugyan abban a helyiségben amit hűtésre nem is lehet használni ...
Egyébként, most, hogy újra belekóstoltam a csendes melegbe a hátam közepére nem kívánom a kül-beltérik zaját. Azt meg végképp nem értem, ha valakinek van pénze, miért zajos gépekkel oldja meg a fűtést, miért nem csendes gázzal? Nálam is voltak lefagyva a kültérik és biztos vagyok benne, hogy hatékonyságuk a béka segge alatt volt, amit megfejeltek olvasztással, tálcafűtéssel. Régebben másként gondolkodtam, de a csend megér pár ezerrel többet.
Szigetelést nem láttam ott a csöveken, csak a réz csövek, meg a hőcserélő. Egy műanyag klipsz kört, a tengely csonk tartó műanyag basznak egy füle, de nincs tartó szerepe. Azt nem tudtam, mi tartja a motor oldalán a ventit, de kellőképp szétfeszegetve, kiékelve mindkét oldalt, ki lehetett húzni. Marhára nem barátságos megoldás, nem is értem, nagyon jól tudják, hogy tisztítani kell. Esetleg gesztus a szerelők felé, hogy legyen munka.
Kérdésem lenne: szolgáltatóhoz benyújtott H tarifa, teljesítmény bővítés, mérő és csatlakozó áthelyezés. 27.-én tettem a bejelentést személyesen. Tegnap kérdeztem: azt mondja az ügyfélszolgálatos, hogy 3.-án elindították...onnét 15 nap a válasz...
Egy normális szigetelésű házban a klíma alacsony fordulaton járatása mellett (de még silent módban sem) nem fog rétegződni a levegő. Simán átforgatja vihar nélkül.
A hol pedig rétegződik oda nem az elsődleges a -szigetelés hiányában- 3X-os méretű klíma süvöltő szélvésszel, hanem a legeslegelső a szigetelés.
Sikerült kiszedni a mókus kereket.. Hát nem volt egyszerű, csuklottak a tervezők. Van olyan klíma, amiben egyszerű kiszedni? Legközelebb olyat veszek. Ez olyan, mint a kocsik, amiben le kell bontani az elejét egy izzó cseréhez. Azt hittem, sose fogy el a kosz belőle. De jó lett! Aki nem műszaki vénájú, ne kezdjen bele.
Ha a Fujitsuból lelógatta volna, nem kellett volna megvennie a Samsungot ...
Pár éve arról beszélgettünk, hogy a fentre szerelt beltéri azért jó, mert fent nem engedi megrekedni, felrétegződni a meleget, hanem lefújja a padlószintre. Persze ez csak magas ventilátor fordulattal érhető el.
Nemrég köztes magasságot javasoltam aminél még hűteni is lehet. A fordítva felszerelt Samuval nem ajánlott mert a csepp víz elvezetés így nem működik. Vagy esetleg rak alá egy teknőt amibe bele csepeghet a kondenz víz, a hűtött levegő meg mehet felfelé. Vagy hűt a Fujitsu-val. :) Egyébként átgondolva, semmivel nem jobb így egy klíma beltéri mint egy magasra szerelt radiátor. A padlószinti hideghez nem fér hozzá, a meleget pedig felküldi a plafonba, ami ott felrétegződik. Ha már barkácsolás akkor én a gyerekszobákba csináltam volna egy "Z" alakú csövezést, hasonlóan a légcsatornás klímákhoz. Fenti nyíláson keresztül szívná a meleg levegőt a csövön keresztül pedig lenyomná a meleget egy csendes ventilátor a padlószintre, bent valahol a szobában. Egy szellőző nyílás lenne lent, hogy zárt ajtónál legyen hol kijönni a lehűlt levegőnek, így biztosítva a légcserét és a körfolyamatot.
Azon lehetne vitatkozni, hogy az ott esztétikusabb mint egy hagyományos radiátor mondjuk.
De kinek mi. Az ott inkább a cél szentesíti az eszközt esete. Pláne a kilógatott érzékelővel.
Majd kicsinyt spórolsz még a brutál fizetésedből, és vagy parapetes klíma (jobban néz ki), vagy még némi lakásfelújítás és falfűtés/hűtés beépítése (ki sem néz, mert nem látszik. :) ).
Pedig, talán pont az itt lejjebb betett képen is látszik, hogy egy beltéri ott (szerintem) sokkal esztétikusabb mint egy hagyományos fűtőberendezés. Én továbbra sem becsmérlem más kandallós, kályhás, radiátoros stb. képeit.
Ma szerelt a Pannonklíma nálam egy Mitsubishi FH35 gépet. Nagyon ajánlom őket, pontosan precízen és tisztán dolgoztak, minden a megbeszéltek szerint zajlott.
Messze a legjobb árat adták a klímára, kedvező árat kaptam a szerelésre is. Sőt Windy tett egy váratlan és igen nagyvonalú gesztust is felém (wifi modul). Kösz szépen.
Én nem találtam a hatályos jogszabályban a klímára vonatkozó követelményeket, csak a vizes hőszivattyúra:
4/2011. (I. 31.) NFM rendelet
Annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le
a) a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben (a továbbiakban: fűtési idény) H árszabás szerint,
b) a fűtési idényen kívül - a felhasználó és az egyetemes szolgáltató egyéb megegyezésének hiányában - az A1 árszabás adott egyetemes szolgáltatónál érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni. A berendezések alkalmazására vonatkozó további feltételeket az egyetemes szolgáltató és az elosztó az üzletszabályzatában határozza meg.
Az ELMŰ tájékoztatója egy már hatályon kívül helyezett rendeletre (44/2008. KHEM rendelet) hivatkozik.
Nem a két szép szememért adják a kedvezményt hanem, mert az ismert feltételek teljesítése estén adniuk kell.
Szerintem ultra gáz, ha egy nem kicsi helyi kirendeltség, első körben azt mondja, hogy csak kötessem be nyugodtan (7 éve van H-tarifám), amikor kifejezem aggályaimat, akkor meg ad egy rossz mail címet, mert "nekik nincs erre ügymenetük" (mivel nem kell teljesítmény bővítés).
Annyi, de annyi nüansznyi dolog van, amin el lehet csúszni és engedtessék meg, hogy én akarhassam előre tudni, hogy egy berendezést x forintért vagy 1,5x forintért fogom majd tudni üzemeltetni.
A jóhírű Colombus is... őket se értem. Kijelentik a szerelőmnek, hogy a kinézett gép nem alkalmas H-tarifára, küldik az erről szóló nyilatkozatot. Erre, amit küldenek az arról szól, hogy a COP>3 tehát, amikor még COP-t kértek a H tarifához, akkor még alkamas lett volna a gép. Ugye ma már SCOP kell, arról egy szó sincs. Illetve a kültéri egység típusa nem egyezik azzal, ami az árlistájukba szerepel, illetve, amiről van tanusítás az Euroventen. Érted, megrendelem A-t, kapok B-t, papírom csak A-ról van az Euronventtől, és bizonygathatom az Émásznak, hogy ám az A meg a B ugyanaz. Azért érzed, hogy ezen jól el lehet csúszni.
Lehet, igazad lesz ezzel.. Nem gondoltam, hogy ilyet tud csinálni. Hőcserélő tiszta, de a mókuskereket nem tudtam kiszedni, mikor pucoltam, nem akartam feszegetni.
A helyi kirendeltség által megadott email cím már affajta "legyintős", rég nem él...
Illetve elég vicces, hogy csak úgy hajlandók jóváhagyásukat adni a H-tarifára, ha már a kedves ügyfél megvásárolta a készüléket.. (pl gyári számot kérnek a formanyomtatványban) Potyára vásárolt készülékre meg gondolom pingvineznek, ha egyáltalán.. (gy. k. huzogatják a vállukat.)
És fejre is állítod?Nekem nem úgy van,jó így is.Enyém egy 2,6-os Toshiba,a ház 70m²+tetőtér.A szezon oroszlánrészét megoldja magában.0°körül szoktam 2.-at inditani,ami fenn van két szint közötti lépcsőházban,amikor a lentről feláramló meleg kevés már.A következő fokozat,a hidegpadló miatt egy kis hmv hoszipka langyosvizét beleengedem padlofutesbe,ne "húzzon".-16° volt a legalacsonyabb,de akkor hosszan -10° korul volt,brummogtak,de birták!Kis venti fordulattal.
Tehát merem állitani - ha az alacsonyra szerelt beltéri dizájnja nem böki a szemed - jó megoldás!
Van ötletetek, hogy mitől lehet az, ha a klíma "hullámzóan" fúj? Oda teszem a lettem kezem, váltakozva jön, nem jön a levegő. Fix fordulaton. Elképzelésem sincs, hogy ez mi.
Hidegben azért kompresszor be tud pörögni,főleg,ha olvaszt.
Nem az olvasztás a problémás (semmi gond nincs vele), hanem ha lefagyott kültéri. A ventilátor lapátok mögött keletkező turbulencia miatt nagyon rázkódik a kültéri. Ezért aki csak teheti szereltesse talajra a kültérit.
Az több,mint elégséges...alig fog menni.Beállitod "quit" módra,csendes susogás lesz csak.Persze,van akit az is zavarja.Kültérire figyelj,ne adja át falnak a rezgést,ne ablak alá kerüljön!Hidegben azért kompresszor be tud pörögni,főleg,ha olvaszt.
Köszi szépen mindenkinek, hogy elmondta a véleményét és készségesen segíteni akar rajtam, de sajnos még mindég nem tudom a megoldást hol legyen a klíma mert mindenki mást javasolt! 😂😂😂
Az istállóban fütyülő mínusz néhány fokos szél azért nem ugyanaz,mint a 45°-os levegő...Bár igaz,mindkettő légmozgás,de azért a szabvány komfortkövetelmények is arányosan engedik a légsebességet a hőmérséklet függvényében...
Csak a hülye szárít hajat a jeges téli szélben,ugye...Ha nincs alulméretezve a klíma teljesítménye a légtérhez/hőigényhez, tud az elég finoman fűteni.
Utoljára tavaly augusztusban intéztem, akkor kb. 1 hét volt a válaszidő az e-mailokra. Ha 10 napig nincs válasz, akkor érdemes rájuk telefonálni, de előtte mindig igyál egy citromfű teát, az segít.
Ujból megkérdezném: van-e vki. aki elmű-émász területen H tarifa igényt jelentett be a szolgáltatónál mostanában és ha igen mennyi idő után kapta meg a választ ?
Mitöl szebb ugyanaz a beltéri, ha fent van a falon
Hát kábé annyival szebb mintha téged csak fejjel lefelé látnának! :) Ha talpal lefelé vagy tervezve az arcod, ha van a zsírcsecsed másként rogyik meg rajtad. A himbi-limbi ről már nem is beszélve, mert fura lenne, ha mindig az arcod felé mutatna! :-) Szóval mindent úgy ahogyan azt tervezték ... :-)
Ha nem ütközik semmibe a légáram, lehetne normálba is fel ... illetve leszerelni a beltérit, csak a légterelőt kell lehetőleg vízszintesbe állítani. Egyébként nem fontos teljesen letenni a földig a beltérit.
Igen, ez így működik, de psszt! Nem kell reklámozni ;)
Én sem mondom már, mert sok primitív egyszerüen nem érti meg; meg fujjog hogy ez milyen randa :/ Mitöl szebb ugyanaz a beltéri, ha fent van a falon, ahol mindenki látja, ha kell ha nem??? Egy radiátor ugyanúgy néz ki...
Fejjel lefelé padlószint közelébe már jó pár helyen tettünk gépet ahol nem használják hűtésre. Ugyanúgy mint a radiátoros fűtésnél a meleg levegő kis sebességgel alulról a hidegebb levegőt behúzva folyamatosan és szerintem komfortosan fűt...De van itt is fórumtárs akinél így van és használja a gyakorlatban. Ezenkívül a parapet-console gépek is ugyanezt teszik amik elsősorban fűtésre javasoltak csak ott ugye a csepptálca és a belső kialakítás a hűtést is engedi.
Nàlunk az egyik bírja, a másik nem, pedig ikrek az anyjukistenit. :-) a fülgyulladás, arcüreggel hajnal kettőkor szar, a másik meg azt se tudja hol a füle.
Előre elnézést kérek a hasonlatért, de én az állattartás órán az iskolában azt tanultam, hogy az állatokat ne tartsuk huzatban mert nem tesz jót neki. Szerintem az ember nem bírja jobban. Én egyáltalán nem bírom a klímát fűtésre abban a helységben. Fázom és a szemem is kiszárad, begyullad. Gyerekszobába Solius Ecomodó való, az lent melegíti a padló és nem fázik amikor játszik.
Nem lesz gond,nalunk lent van a beltéri, a kicsiknek kutya bajuk.Sőt,ott legóznak állandóan a gép előtt,a jó melegben.És cseperednek rendesen,persze nem nagy ventillátor fordulaton megy a gép,de jóval nagyobb a fűtött légtér.Az elsőként magasra szerelt beltéri nem volt jó,engem is zavart.
Van B terv is. Ha árt a huzat, egyenlőre a nappaliban lessz a gyerkőc pár évig, és ha felerősödik akkor veszi birtokba a szobáját. :) De klímával szeretném megoldani a gyerekszoba fűtését, mert nincs gáz mifelénk a fatüzelésű fűtést meg mellőzném.
Nekem sajnos a nagyobbik fiam volt érzékeny a huzatra . Minden hónapban fülorvoshoz jártunk , mert az oviban huzatban ültek a gyerköcök a szönyegen a szellöztetés ideje alatt . Nem kívánom senkinek sem azt az élményt , amikor a fülorvos turkál a gyerek fülében , az meg ordít a fájdalomtól .
Európában háborúk idején is születtek gyerekek, majd igen mostoha körülmények között nőttek fel. Nem bagatelizálni akarom a gyerek kérdést, de enyhén szólva is túl vannak féltve ...
Ha minden képen klímával akarja megoldani a fűtést, a szokásoshoz képest köztes magasságot ajánlok! Hűtésnél nem kell a plafon meleg levegőjét feleslegesen hűteni, elég csak az élettér magasságot, ezért kb. 1.5-1.7 méter magasságot javaslok. Erről a magasságról az alacsony fordulat elvileg le tudja tolni a meleget, ráadásul a beltéri nem fullad bele a felrétegződött meleg levegőbe, a COP sem lesz így nagyon rossz. Nyáron fekszünk vagy ülünk, ezért ez a magasság hűtésnél is bőven jó.
Ezt újratervezném. Újszülött ügyben, 3 után is csak tapogatózom, de légkondit nem tennék mellé. Állandó huzat bármennyire enyhe is, álmoskönyv szerint nem jó...
Ezek szerint , ha jól értem szigetelt a ház . Akkor kis fordulaton is képes lesz kifüteni a szobát . Azért kikérhetnéd egy gyermekorvos véleményét , mert egy újszülött immunrendszere sajnos még " 0 " .
Szia Péter! Plafon, falak leszigetelve de a kép és az ablak felőli oldal külső falak. A zaj még olyan nagyon nem is zavarna csak a légmozgástól félek, mert hát ugye egy gyerek jobban megérzi a huzatot. És ez a gyerek még csak majd most fog megszületni februárban! :)
Sziasztok! Adott 2 légkondi amikből egyet kéne válasszak a tavaszi és őszi fűtésre illetve nyári hűtésre: Daikin FTX35J3/RX35K és Mitsubishi DM35. Szerintetek melyik a jobb gép? Köszi!
A szobának csak az ablakos oldala a kültérrel határos ? Szigetelve van a ház ? Alattad , feletted fütött a tér ? Ha igen a válasz minden kérdésre , akkor jó lesz a szekrény felett is . Kisfordulaton nem lesz annyira zavaró . Ha 1 vagy több kérdésre nem a válasz , akkor sajnos hangosabb lesz , mert több energiát kell majd szállítania és ahhoz nagyobb ventifokozat fog kelleni ( kinti hidegek esetén , átmeneti idöben még nem lesz gond).
Szerintem nagyon sok mindenen múlik , hogy mikor milyen a hatékonyság . Viszont ami biztos , hogy bármilyen fordulaton is üzemel a kompresszor , legfontosabb tényezö az , hogy telített gázt szívjon . Ha ezt tudja nyújtani az elpár , akkor már csak a kondenz oldalon múlik , hogy képes-e leadni a szállított energiát . Amennyiben optimálisan leadta , akkor a hatásfok közel 100% . Szokom nézegetni a fogyasztást ugyanazon hömérséklet beállításnál . Ha melegebb van kint , akkor láthatóan emelkedik az áramfelvétel ( van amikor részleges üzem áll elö , ki-be kapcsolgatás ) . Viszont ha kint hidegebb van , akkor csökken az áramfelvétel . ilyenkor mást nem tehetek , mint feljebb állítom az igényelt hömérsékletet , ami azt jelenti , hogy nagyobb fordulaton kisebb médium szállítással fordulatonként , de emelem a szállítást , így több meleget ad a beltéri , de romlik a hatásfok .
A kép fölött is jó lesz. Negyedik fűtési idényt kezdem ilyen elrendezésben, fel sem tűnik hogy klíma van a szobában.
Ősszel bekapcsolom a legkisebb venilátor fordulaton és tavaszig így üzemeltetem. 20 fokon üzemel, ha fázósabb napjaim vannak, csak hőfokot emelek. A meleg eltalál mindenhova, hangja nincs, nyugodtan tudok aludni. A fogyasztása nem nagyobb mint a konyhában automatán üzemelőnek.
Üdvözlök mindenkit! A szakik véleményét kérem! A kép felőli oldala 3méter a szobának a hossza pedig 4méter az ablakfelől. Ez egy gyerek szoba és a klímát csakis kizáróan fűtésre akarom használni, de nem szeretném ha zavarna a légfújása. Hol a helye a klímának? A kép alatt a földhöz közel (ahol most is van), vagy a jobb oldali szekrény felett??
Egyébként ezt a vízhőszivattyú hatásfokokat sem értem. Anno a klímáknál arról volt szó, hogy pl. fűtésnél akkor jó a hatásfok, ha a beltéri a lehető legtöbb hőt le tudja fújni magáról, ami nagy ventilátor fordulatnál történik. Alacsony fordulatnál sok hő marad a kompresszált gázban, ami megy kifelé a kültérihez ami ott vissza adódik a környezetnek. Szóval a vizes hőszipkánál amikor 50 fokos vizet gyárt a hőcserélő, egészen biztosan jóval magasabb hőfokú a kompresszált gáz mint a split beltéri esetében. Na most, ha 50 fokos vízről fordul vissza a gáz a kültéri felé, a hőmennyiség veszteségnek is magasabbnak kell lennie. Padlófűtésnél sok az 50 fok, radiátoros fűtésnél, hmv-nél elég harmatos. Van olyan ház ahol megtalálható mindhárom fűtésverzió ...
Ez milyen gépé? Én eddig csak olyan adatokat találtam, ahol részterhelésen javul a gép, igaz, azok mind levegő-levegő hőszivattyúk (klímák) voltak. Egészen pontosan pont azok adatait kutattam.
A dolog elég sok mindentől függ, de nincsenek különböző valóságok. Sajnos az általánosságban elterjedt gyártók eléggé fukarkodnak a pontos mérési adatokkal, de komolyabb gépeknél vannak ilyen táblázatok is:
A vízszintes tengelyen lévő %-ok a terhelés %-át jelentik:
A klíma gyártók 2-3-as ikreket gyártanak(hármas iker pl. a Samsung Jungfrau és az Ururu-Sarara korábbi modellje). Szoftveresen a legnagyobb teljesítményűnél a névleges állapot, a kisebb, legkisebb verziónál pedig a rész terheléses állapot (COP) látható. A 2-3-as ikrek mindegyike ugyan arról a teljesítmény szintről indul, amiről sosem született hatékonysági mérés, pedig biztosan sokan kíváncsiak lennénk, hogy a legalacsonyabb részterhelésű állapotnál milyen a hatékonysági mutató. Mert ugye nem lehet a végtelenségig leszabályozni a gépeket, mert ott már átbukik gazdaságtalanba az üzemeltetése.
"Mivel nem optimális üzemállapot a részterhelés (nem csak a hőcserélő számít) általában rosszabb a hatásfokuk mint névleges teljesítményen."
Csak nekem tűnik úgy, hogy már itt is kétféle valóság létezik? Az eddigi okfejtések eddig pont azt a gondolatot ültették a fejembe, hogy részterhelésen jobb a klíma hatásfoka...
Mivel nem optimális üzemállapot a részterhelés (nem csak a hőcserélő számít) általában rosszabb a hatásfokuk mint névleges teljesítményen.
A hőszivattyúknál is így van. Egy inverteres hőszivattyú egyik legnagyobb előnye hogy nem ideális helyzetben (akár rossz tervezés esetén is) tud működni.
Pl. Vissza tud szabályozni ha nincs elég hőleadás, de ez a hatásfok rovására megy.
A másik hogy nem változik annyira a teljesítménye a hőfok függvényében, túlpörgeti a kompresszort, egynek. De ez a a hatásfok rovására megy.
Szóval megfelelő tervezés esetén a nem inverteres hőszivattyú sem rosszabb hatásfokú, csak kényes az ideális üzemállapotra.
Mielőtt lehurrognátok sok-sok mérés van ezen sorok mögött, és összehasonlítottam pár neves gyártó valós mérési adatait is...