Kösz. Tehát a Fennsíkról "leereszkedett" idáig a pálya? Itt meg valahogy furcsán véget érnek az elágazott váganyok. Nem követtem végig, de tényleg úgy látszott, hogy azon túl, ami a térképen be van jelölve, nincs látható pályavonal.
Megnéztem a Bükkben a Sima-kő - Őserdő vidékén a kisvasút nyomait. Ez valamikor a szilvásváradi hálózat vége volt, vagy a felsőtárkányi jött fel a Stimecz háztól idáig. Kicsit fura az egész, mert ettől a csomóponttól valahogy az összes vonal felfelé megy.
Ez a "fene tudja mi" az a szűk szerkesztési szelvény miatt biztos, hogy alagútban közlekedett, de a klasszikus bányanépesnél viszont nagyobb. Tehát vagy Pereces, vagy a belváros alatt alagútban közlekedő "salgótarjáni metró".
"0Ft-ból? Az ingyenes munka is pénzbe kerül és időbe. Nincs semmi ingyen. Legfőképpen az idő nincs ingyen. Okoskodni is lehet, de az a baj ezzel a "ha valaki ért ehhez és ahhoz"-koncepcióval, hogy ezek általában nem vagy korlátozott ideig működnek, mert vagy végesek a hardweres-softweres korlátok vagy elszállt az önkéntes kedv -de legfőképpen az utolsó. "
Kemencén kisvasút is működik önkéntes alapon, akkor egy jóval kevesebb munkabefektetést igénylő egyszerű honlap miért ne tudna?
Elfogadom, sőt egyet is értek abban, hogy egy igényes weboldal sokkal jobb lehet, mint egy hobbi szinten összehozott, főleg ha azt sikerül kereső robotokra optimalizálni. Jómagam üzemeltettem egy helyi híroldalt néhány éve. Mivel én igen csak alapszinten mozgok ilyen téren (hmtl, php, java stb), ezért egy helyi webdesigner céget kértem meg a honlap alapsémájának, alapmotorjának elkészítésére, én csak a szöveges és képi tartalmat töltöttem fel rá. Az ingyenes tárrhelyen futó honlapon engedtem a webdesigner cég hirdetésének megjelenését, aki így huszonezer forint körül készítette el a szájtot. Az oldalra továbbá raktam be Google hirdetési sávokat, így kijött nullszaldóra. Pár munakórámba beletelt a híranyagok feltöltése, de mivel egy akkori állásom részeként végeztem eme tevékenységet, ezek az órák elszámolásra, kifizetésre kerültek. Ezen módszert alkalmazva a kisvasutak is tudnak létrehozni gyakorlatilag nullszaldós honlapot, ha hasonló módon lebarteleznek egy webdesigner céggel, a tartalom frissítést pedig egy alkalmazottjuk végzi el munkaóra keretében.
Én azt tapasztalom, hogy nincsen olyan nagy probléma a kisvasutak webes megjelenése kapcsán, mert soknak van honlapja, vagy az üzemeltető erdészet honlapjának valamely bugyrában van egy rész a kisvasútnak (ennek a sajátos hátrányával).
zjakabfi: -létrehozhattak volna saját oldalt is AoZ -azért is te vagy a felelős, ez stimmt
zjakabfi: saját oldal=közvetlen felelősség, facebook inkább cenzúráz (stimmt, elég komolyan cenzúráz és semmiféle felelősséget nem vállal, igaza van) AoZ - ne jogászkodj (nem jogászkodott) információ átadás zajlik, (ez ok, részben, de nem mindegy milyen keretek közt) aztán jössz az oldalszerkezeti sémákkal stb (már ez is terelés)
zjakabfi -rendes válasz, érvek, zárjuk le AoZ -rádobsz egy lapáttal a pénzzel, (terelés, sokadik) meg a másik okoskodik (személyeskedés) hardveres korlátok, szoftveres korlátok(??) család, miegymás(?) és a jól ismert duma, melynek lényege nagy vonalakban hogy hülye vagy fiam, csináld meg te, mer én tudom a tutit, meg hogy hogy minden pénzbe kerül és rettentő kiábrándult is vagyok....
Majd a végére, immár nekem: igaz hogy én AoZ lököm a tutit arrogánsan továbbá terelek is ezerrel, de mindezt a másikra kenem, megspékelve egy kis szalmabáb érveléssel és egy újabb adag kiábrándultsággal.
Tudok olvasni és értelmezni is. Vitatkozni is ha akarok, (most nem annyira, nem lényeges)
Szerintem a gondok inkább nálad vannak a buksiban, kéne egy jó tükör. Mindenféle indulat nélkül mondom, süt rólad a kiábrándultság és a fásultság.
Inkább olvass, tőlem:-) És ha kell a fotókat ingyen odaadom a kisvasutas oldalaknak, van rengeteg ezen felül is. :-P
Miért terelnék? Milyen okból? Mit látsz a sztori mögé? Van baj ott a buksiban!
Beszélgetünk. Jakabfy -bocs ha rosszul írom- azt sérelmezte, hogy csak facebook oldal. Leírtam, hogy miért. A másik leírja a tutit, hogy ingyen és haveroktól -leírtam, hogy miért nem jó.
Milyen terelés? Miről? Nem érted amit olvasol!
Terelésről akkor lehetne szó, ha valamit számonkérnének és az kínos lenne, elkezdenénk hablatyolni, de itt egyik sincs.
Ez nem dilemma, ez van, létezik.
A hazai vasutak nagy részének nincsen normális, színvonalas oldala, mert:
-a vezetés nem konyít a marketinghez, fogalmuk sincs, hogy mennyire fontos a netes jelenlét
-nincs rá pénz
-nincs ember aki csinálja. Lehet, hogy volt, de elege lett abból, hogy ingyen vagy majdnem ingyen csinálja.
Van pár bolond, aki szabadidejében csinál ezt-azt, sokszor saját örömére, saját kontójára, amíg el nem megy a kedve vagy a család vagy a munka miatt abbahagyja. Ezért vannak a Facebook és Insta, stb. oldalak... még.
Mellesleg egy statikus oldal jóval több időt visz el, mint egy akár csak kezdetleges jó 10-12 éves motorral készült dinamikus. Lásd. pl. ha csak a hátteret akarod kicserélni vagy egy új menüt betenni minden oldalt át kell írni, minden forrásba bele kell nyúlni, egy alap CMS rendszernél mondjuk egy 12 éves Joomla vagy Wordpress verzió esetén ez 5 mp a sablon átállítása.
0Ft-ból? Az ingyenes munka is pénzbe kerül és időbe. Nincs semmi ingyen. Legfőképpen az idő nincs ingyen. Okoskodni is lehet, de az a baj ezzel a "ha valaki ért ehhez és ahhoz"-koncepcióval, hogy ezek általában nem vagy korlátozott ideig működnek, mert vagy végesek a hardweres-softweres korlátok vagy elszállt az önkéntes kedv -de legfőképpen az utolsó. Nem kell ebbe belemagyarázni semmit, mindenütt ez van. Ugyanez a probléma a kisvasut.hu-val is. Vagy van pénzed egy rendes honlapra vagy bohóckodsz valami gagyival és mellette facebook, insta... Mindegyikkel foglalkozni kell, mindegyik idő és pénz. Fotók sem maguktól lesznek.
Végül is ez is járható út ,de a statikus weboldalak ideje lejárt és karbantartani is sok időt vesz el, és már 2021-et írunk nem 1998-at. Egy php/mysql/javascript/ajax alapú dinamikus weboldal ( ami szintén már kezd elavulni, de még sokáig megfelel alap dolgokra) is sablonnal megvan percek alatt akármilyen CMS motorral készen van a váz mehet rá a tartalom, a saját szerkesztőjében akár ctrl-c ctrl-v módon. Esetleg ha van egy haver grafikus, még egyedi sablont is gyárt valami egyszerűt az adott CMS-hez, az se bonyolult.
Mondjuk egy ingyenes tárhely esetén sem nagy dolog egy honlap, van tucatnyi CMS motor Wordpress, Joomla stb. amiben 5 perc egy honlapot megcsinálni kiválasztva egy kész sablont.
Azt sem árt hozzátenni, hogy a Facebook bizony a saját közösségi elvei alapján korlátoz is tartalmilag, simán letilthat egy-egy képet, felfüggeszthet egy-egy oldalt ha nem tetszik neki rajta valami. Ezzel szemben egy tárhely szolgáltató a tartalomba nem szól bele saját etikettre hivatkozva, legrosszabb esetben csak akkor, ha az oldal tartalma sért valamilyen jogszabályt. Mindezt figyelembe véve egy saját weboldal tartalma jóval szabadabb, mint egy facebook oldalé.
Minden kisvasútnak érdemes kihasználni mind a két felülettípus ingyenes lehetőségeit (saját weboldal ingyen történő fenntartását lásd. lentebbi posztomban).
S mivel tényleg van honlapja az érintett kisvasútnak, elsősorban segítségképp írtam le eme és utóbbi poszomat olyan kisvasutak, turisztikai attrakciók részére, akik gondolkoznak a népszerűsítésen, marketingelésen, de nincsenek túl sok pénzzel megáldva.
Beregisztrálni egy google fiókot, feltenni google térképre a kisvasutat az adatokkal (koordinátákkal, webcímmel, telefonos elréhetőséggel, stb.) - különösebb szakértelemet nem igénylő tevékenység, és 0 Ft-ba kerül.
Létrehozni egy kezdetleges weboldalt egy ingyenes tárhely szolgáltatón (pl.bloglap, atw és társai) - minimális szakértelem (ami abban kimerül, hogy WORD-ben tudjon az illető létrehozni egy dokumentumot, amit majd index.html néven fel tud tölteni az ingyenes tárhely szerverére), szintén 0 Ft. Jó, szebben mutat nyilván egy saját domaines történet, de pl. tiszakecskekisvasut.atw.hu webcím is emészthető és kommunikálható. Magát az oldalt is elég WORD-ben a legegyszerűbbre megszerkeszteni: rá kell szerkeszteni tenni egy aktuális menetrendet, elérhetőséget, 1-2 képet, és kész.
(Így működtetet pl. honlapot a szobi, ill. a királyréti kisvasút: (ez utóbbinak elérhető verziója: https://kiralyret.bloglap.hu/ de ez most elköltözött egy saját domainre).)
Nyilván lehet domaint is regisztrálni az ingyenes tárhelyhez, ez pl. az egyik szolgáltatónál 1.500 Ft 2 évre, hacsak nem nincsenek olyan különleges igények, hogy az .org vagy más, .hu-tól eltérő végződésű legyen.
A fentiek alapján látszik, hogy 0 Ft-ból kihozható egy olyan weboldal, ami a kisvasúttal kapcsolatos információk kommunikálására teljesen alkalmas. Nem kell hozzá más, csak szádék és egy minimális, max. ECDL szintű számítógépes ismeretek.
Milyen felelősség? Ne jogászkodd túl a dolgot! Információ átadás zajlik. Mit akarsz? A Facebook eleve kész oldalszerkezeti sémákat ajánl fel. A tartalom feltöltése mindkét esetben ugyanakkora felelősség. Az egyik opcióhoz pènz kell -folyamatosan, a másikhoz kitartás. Sok vasútnak nincs erre pénze. Adsz nekik?