Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2057

Nem csak a Tesco-ban, az Auchan-ban, a Spar-ban is láttam már idén üvegeket.

A CBA-ban még nem, de tavaly ott is árulták.

Nekem a hosszúkás 370-es üvegre való kupak nem illik a tömzsi 370-esre.

Alig van különbség a két kupak között.

Előzmény: Chilio (2051)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2056

Még soha nem vettem észre, hogy lepattant volna egy kis darab az üvegről, de figyelni fogom.

Olyannal viszont már találkoztam, hogy egy Uncle Ben's-es üveg a saját kupakja vígan körbefordult rajta. :)

Ezért inkább mindig úgy készülök, hogy jóval több üveg+kupak legyen elmosva, ha valami gubanc lenne. :)

A szétkocogtatott, felfeszített kupakokat én sem használom fel, azok mennek a szemétbe.

A kupakokat elmosás után még át szoktam nézni, mert néha egy-egy "dörzsis szivacs szösz" tanyázik benne. :)

 

Előzmény: beetee (2048)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2055

Nátrium-benzoáttal is meg lehet csinálni azt a trükköt, amit régen a szalicillel, hogy két celofán réteg közé tesszük?

Vagy azt mindenképpen a lekvárba kell keverni, hogy tartósítson?

Olyanról is hallottam, hogy a kupak még nedves belsejére szórtak rá egy nagyon kevés szalicilt, hagyták megszáradni, és így tartósították a lekvárokat.

Ott volt ugyan a szalicil a kis levegőrétegben, de mégsem került bele a lekvárba.

 

Egyébként mikori találmány ez az öt perces fejre állítós módszer?

Régebben is alkalmazták már?

Előzmény: Törölt nick (2045)
sickamic Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2054

Felesleges 720-ml-es üvegeim vannak tetővel. Érdekel valakit?

Chilio Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2053

Bordás üvegek is vannak, kupak nélkül. (kicsi is, meg nagy is)

Szerintem azokhoz tartozik a kupak is.

Csak azok külön is megvásárolhatók.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2052

Én is láttam. Kupak is volt jó áron, de nem mertem venni, pedig nagyméretűre szükségem lenne, de  mintha kisebb lett volna az itthon szabványosnál.

Előzmény: Chilio (2051)
Chilio Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2051

Jelenleg a Texcoban láttam akciós lengyel befőttes üvegeket. Sima falú, arany kupakkal.

Nem szokványos méretekben. A kisebb 540ml, a nagyobb 900ml.

borsika79 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 2050
Jól hangzik. Kipróbálom!:)
Előzmény: újmóni (2039)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.30 0 0 2049

Fiatal koromban én minden üveget begyűjtöttem, örök hiányom volt belőle. Msotmár van rengeteg, tavaly még el is adta a piaci mézeseknek a 720-asokból vagy 80-at, maradt épp elég. Ki van adva a gyerekeknek, hogy gyűjtsék nekem a szépeket, és ha üveget ki is dobnak ill gyűjtőbe visznek, a kupakokat tegyék el nekem:)

Előzmény: beetee (2048)
beetee Creative Commons License 2014.05.30 0 0 2048

Ha saját magad által beszerzett az üveg kupakkal, akkor általában csak az lehet a gond, ha lepattanik a befőttesüveg pereme és esetleg nem veszed észre. Akkor belevegőzik.

Ha máshonnan pl. tömegkonyháról, akkor a kupakokat rendesen át kell nézni.Ott több módja is van ezek szétbarmolásának. Megszúrják késheggyel, ráütnek a szélére (ott általában behorpad), jól megfeszegetik...

Ezek sajna kidobósak.

 

Én simán használom a tizenéves tetőket is újra. Ha már látszik, hogy van valami rozsdafolt  a belső felén, akkor befőzőfóliát teszek alá. Az szigetel, a tető meg rászorítja a fóliát. A fólia kb 2-3 Ft, az új tető meg nem is tudom... Persze, ha nagyon kikopnék a tetőkből, akkor beruháznék újakra, de szerencsére mindig van utánpótlás.

 

Pár száz üveg megint van otthon. Tényleg, kell valakinek barterbe?

Előzmény: Törölt nick (2047)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.29 0 0 2047

Mégis sok helyen ajánlják, hogy kupakokból mindig új kerüljön a lekvárokra.

Ezt egyébként én sem értem.

Ha nem sérült a kupak, simán fel lehet használni legközelebb is.

 

Én azokat szoktam kidobni, amik elforognak az üvegen.

Most legutóbb is volt egy ilyen.

A nagy üvegeknél ez nem szokott gond lenni, ott baromi erősen rá lehet csavarni, nem fordul körbe.

Előzmény: Wassernyolcas (2044)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.29 0 0 2046

Azta, mennyi eper! :)

Végül szedd magad volt?

Mennyi fér egy ekkora ládába?

Nálunk a piacon a faládába kb. 6 kiló fér ahogy hallottam.

Voltak páran, akik ilyen mennyiséget vittek.

 

Úgy látom, az összes epret pépesítetted.

Ti is Quittinnel főzitek?

Előzmény: Wassernyolcas (2043)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2045

Nagyon ritkán romlik meg lekvárom, leginkább akkor, ha nem zár jól a kupak, de ez fejreállításnál, ill utána, ha nem húz be a tető, kiderül.

Természetesen felhasználom a kupakokat, ha épek. Van két nagy dobozzal, de igyekszem együtt eltenni az üveggel, hogy ne kelljen keresgélni. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy teljesen ki legyen száradva az üveg rácsavarás előtt. 

Végszükség esetén nem tökéletes kupakot is használok (speciális méretnél előfordul), akkor teszek alá befőzőfóliát. Sajnos a mostani fóliák már nem olyan jók, barnul alattuk a barackdzsem. Tavalyelőtt lomtalanítottam anyósomnál (91 éves) egy adag régi, 20 éves befőzőfóliát, az volt az igazi. De sajnos elfogyott.

Előzmény: Törölt nick (2041)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2044

Nálunk az elmosottak is megteszik. Felesleges kiadás lenne minden befőttes üvegre új kupakot vásárolni. Nem jellemző, hogy megromlanának a lekvárjaink. Néhány évenként egy-két üveggel, de biztosan más is közre játszhatott.

Előzmény: Törölt nick (2041)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2043

Nálunk, ez az utolsó lépés eddig kimaradt, mármint a díszítés, de pótoljuk!

Előzmény: Törölt nick (2042)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2042

A Quittin-es eperdzsemek is elkészültek.

Hétvégén családi szülinapozás lesz, adunk párat ajándékba, teszteljék csak ők első körben. :)

Ha mindenki életben marad, megtartjuk a receptet. :)

 

 

 


 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2041

Nem tűnik túl bonyolultnak. :)

Anyósomat szeretném meglepni vele.

Amikor szóba kerülnek a lekvárok, mindig a ribizlit emlegeti, de hozzáteszi, hogy „én magosan szeretem”.

Hát annyi baj legyen, ha ilyen egyszerű elkészíteni, legalább szerzek egy jó pontot. :)

A passzírozott verziót is ki fogom kipróbálni, az nekem valahogy jobban tetszik.

 

Az üvegekre mindig új kupakot teszel, vagy a jól elmosottak is megteszik?

Szokott megromlani lekvárod?

Ha igen, minek tulajdonítod?

Előzmény: Törölt nick (2040)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.26 0 0 2040

Roppant egyszerű. A passzírozottat jól megmosom, kicsit válogatom a rossz szemek miatt, felfőzöm - kb 5-10 perc - passzírozom, újrafőzöm, cukrozom, főzöm, üveg, fejreállítás.

Csinálok passzírozatlant is feketeribizliből, de csak azért, mert az nem itthon terem, és a hegyen nincs passzírozóm. Azt kicsit macerásabb tisztítani, le kell szemelni a száráról, de utána csak jól fel kell főzni, cukrozni, főzni, üvegbe tenni. Ezt is fejreállítom. Persze van olyan, hogy inkább párnák közé teszem, bár azt a módszert inkább a baracnak tartogatom.

Már szinesednek a bogyók, de szerintem még hetek kellenek ahhoz, hogy jó legyen. legalábbis nálunk.

Előzmény: Törölt nick (2037)
újmóni Creative Commons License 2014.05.26 0 0 2039

Én úgy csinálnám, hogy hidegvizes áztatós módszerrel készítenék sűrű szörpöt, és azt keverném a barackhoz.

 

 

http://utazasagasztronomiaban.blogspot.hu/2012/06/citromfu-szorp.html

 

 

Előzmény: borsika79 (2038)
borsika79 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2038
beledarabolom,de úgy nem eszi a feleségem,idén kipróbálom a főzettel.
Előzmény: újmóni (2034)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2037

Nincs mese, be kell áldozni még egy helyiséget a lekvárok számára. :)

 

Ribizlire mikor lehet számítania a piacokon?

Lassan szerintem annak is itt lesz az ideje.

Leírnád, hogy nálad pontosan hogy készül belőle a lekvár?

Olyan verzió is érdekelne, amiben a magok is benne maradnak, mert a családban van, aki úgy szereti.

 

Előzmény: Törölt nick (2035)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2036

Szia!

 

A feketeerdő tervbe van véve, még sohasem próbáltam, nagyon kíváncsi vagyok az ízére!

Mindenhol azt olvasom, hogy nagyon finom.

Sárgabarackhoz eddig csak citromot tettem, citromfüvet még sohasem. :)

 

Előzmény: borsika79 (2033)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2035

Hát igen, annak idején a borosüveg volt a mérce a polcmagasság beállításánál:) Ha egyszer gazdag leszek, a spájzot is újrapolcoztatom, de lehet, hogy anélkül is ráveszem a férjemet, hogy 20 év után már azt is újra kell gom(db)olni. Egyébként ha már előrébb vagyunk a szezonban, akkor 3 emeletesek a kisebb üveges sorok.

Előzmény: Törölt nick (2032)
újmóni Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2034

beleaprítod a citromfüvet, vagy valami sűrű citromfűfőzetet teszel bele...?

Előzmény: borsika79 (2033)
borsika79 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2033
Szia. A feketeerdő is tuti,2 éve készítem. Sok recept van én pl. a dr. otkereset használom. Ne hagyd ki,igazi ízélmény!:) Citromfüves sárgabaracklekvárt próbáltad már?
Előzmény: Törölt nick (2020)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2032

A bal oldali képen az eprek felett még bőven elférne egy polc. :)

Előzmény: Törölt nick (2029)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2031

Reggel a piacon kezdtünk.

Úgy voltam vele, hogy menjünk csak le, mert egyszer van egy évben eperszezon.

Ez a pár kis üvegnyi hamar el fog fogyni és télen bánni fogom, hogy csak ennyi készült belőle.

Körbejártuk a piacot, vegyes volt a kínálat, de az már az elején látszott, hogy a múlt heti epreknél sokkal érettebbeket lehet kapni.

Végül kikötöttünk egy helyen, ahol a kiírás szerint lajosmizsei szabadföldi epret árultak.

Gyönyörű érett, piros egészséges szemek voltak, hibátlanok.

Háromféle eprük volt 550, 650, és 850 Ft-ért.

Az 550-esben kisebb szemek voltak

a 650-es ugyanolyannak tűnt, mint a 850-es.

Nincs mese, a 650-esből kell venni!

Még egyszer mondom, az eprek hibátlanok voltak, gyönyörűek.

Szinte hallottam, ahogy mondták, hogy: "mi lekvárok szeretnénk lenni!" :)

A sor nagyon lassan haladt, mert egy fiatal lány szolgált ki, a szülei stand másik oldalain álltak, ott osztották az árut.

Persze, mikor ránk került a sor, akkor jött oda az anyja és vette észre, hogy a középső rekesz rosszul van beárazva.

"Az is 850 Ft-os - de most maradjon annyi, amennyi ki van írva!"

Így sikerült 650 Ft/kg-ért megvenni a két és fél kiló epret, amiből másfél kilót szántunk a lekvárnak.

Itt még egyszer megjegyezném, hogy az eprek gyönyörűek voltak. :)

Utána bementünk a közeli Spárba, hogy vegyünk egy zacskó Quittint.

Lesz, ami lesz, engedek a nyomásnak, és kipróbálom.

Nagy baj nem lehet, legfeljebb lecsusszan a kenyérről. :)

A Spárban persze nem volt, csak dzsemfix, befőző cukor, meg miegymás.

Befőttes üvegeket is lehet már kapni.

Végül a CBA-ban leltem rá a keresett pektin bombára.

Főzés előtt a szokásos üveg elmosás, gyümölcsmosás, csumázás.

Innen viszont felgyorsultak az események.

Kettőt-hármat fényképeztem, és szinte fel sem töltött a vaku, már szedhettem is ki az üvegekbe a dzsemet. :)

6 kis üvegnyi lett, plusz egy evőkanálnyi.

Mi tagadás nagyon finom lett, de várjuk meg a zsűri értékelését is! :)

Remélem, nem lesz olyan folyós, mint amikor kimertem az üvegekbe.

Végezetül csak annyit, hogy ez az eper, amit ma vettünk, ez gyönyörű volt. :)

 

 

újmóni Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2030

Én is gyűjtöm a szép kis üvegeket, a munkahelyemen már sokan tudják, és hoznak nekem. :))

Egyre csökken az üvegméret, amit szeretek használni. Most már az 1-2 dl-eseket részesítem előnyben, ami egy-két alkalomra elegendő.

 

Van úgy, hogy csak a szép üveg kedvéért megveszek vmit a boltban. :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (2025)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2029

A jobb oldali fehér polcos nem is a spájz - annak idején naiv módon elhittük, amit az építész mondott, hogy ahány négyzetméterrel nagyobb a ház, annyi x forinttal lesz drágább - szóval kicsi lett a spájz meg a konyha. Úgyhogy az egyik kiürült gyerekszoba átváltozott rekreációs szoba-kézirattár-spájz-raktár kombóvá. Ott is harcolnom kell a helyekért, mert ami polcom így tavaszra kiürül, azt rögtön elfoglalja a férj a jegyzetekkel teli levéltári dobozaival:)

Előzmény: Törölt nick (2028)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2028

Eh, ez nem kis mennyiség! :)

Más már nem is nagyon fér be a spájzba. :)

Előzmény: Törölt nick (2026)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!