Keresés

Részletes keresés

lujza Creative Commons License 2005.09.09 0 0 1166

sztem a huhi szo degradalo jelleget a huhu es a hihi kifejezesekkel valo tulzott hasonlosaga adja.

Nem. A mód, ahogy használják.

A szellemileg visszamaradott, csököttagyú konzervatív szinonímájaként.

Megjegyzem, valszeg már rég kipróbáltam volna, ha nincsenek ilyen erőszakos térítők. Engem az erőszakos térítés taszít. Ez van.

Takarodj!!!

Hogy lehet leírni ilyet egy tarokkos topicban??????????

Továbbá megjegyzem, hogy sakkal is játszanak mindenfélét, parasztháborút, meg francia sakkot pl. Nem nevezték el sakknak ezeket,  a Polgár famíliát meg nem cikizik, mert sakkozik, ahelyett, hogy parasztháborúzna.

Előzmény: Tomeck (1163)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1165
az, hogy az videk, de ket a-val
Előzmény: Dr.W.Gy. (1164)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1164
Mér, mi a baj azzal, hogy SAR? :-)
Előzmény: Tomeck (1163)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1163

sztem a huhi szo degradalo jelleget a huhu es a hihi kifejezesekkel valo tulzott hasonlosaga adja.

gondolom, ha letezik, a Szegedi Akumulatorgyar Reszvenytarsasag sem orulne, ha a kezdobetuibol kepeznenek rautalo betuszot, mert hulyen hangzik

lujza Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1162
Úgy van! :)
Előzmény: karma police (1159)
Mollly Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1161
Ezek szerint neked már a huszashívásos illusztrált fajtája, csupán mert több benne a bemondás, sem tarokk?? Nem tudom, egyébként, miért bántódsz meg a huhi rövidítésen, hiszen a skihit is használjuk a skízhívásos tarokkra.
Előzmény: karma police (1159)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1160
Nem maga a huhi szó pejoratív, hanem ahogy használják azok, akik használják. A huhisok nem hívják magukat így, mert nem érzik szükségét, hogy megkülönböztessék a játékukat más tarokk fajtáktól. Ellenben - szoktam hallani - éppolyan pejoratív felhanggal használják a royalozás-szót, mint viszont. Én, aki mindkettőt játszom, sosem tudtam felfogni, miért szálka a royalosoknál ha huhizom (is) és miért legynitenek rám a huhisok, ha megtudják, hogy royalozom is.
Igazán mindenki azt hív tarokknak, amit akar, azért mert egyesek szerint a royal (meg a hármas meg a királyhívásos, meg a francia soklapos stb.) nem tarokk, attól még az. Ahogy póker az összes póker alfajta is. Igen, végülis attól lesz valahol tarokk, hogy azzal játsszák. Ha kártyavárat építek tarokk kártyából, akkor az tarokk kártyavár lesz.
Mert teszem azt, tarokkozás-e az olyan alfajta, amiben nincs XXI-fogás? Tarokkozás-e az, ahol összeválogatok 12 lapból megfeleő 10-et és a szart odaadom társaimmal együtt a nem létező ellenfélnek, majd nagy okosan két lap ismeretében meg egy felfordított ismeretében "kitalálom" a negyediket. Tarokkozás-e az, amikor két ember nem egymás ellen, hanem egymással játszik a levegő ellen páros meccset? Olyan ez, mintha a 11 focista kirakna 11 papondekli bábut a pályára és versenyszerűen futballozna közöttük majd bevésné a gólszerzőket és a pontokat a bajnoki tabellába. Az oké, hogy a passzolást mega beadást lehet közben gyakorolni, de a sporttól olyan messze van, mitn az a bizonyos távolság Makó meg Jeruzsálem között. Azon lehet vitatkozni, hogy ezeknek van-e sportértéke, sőt azon is, hogy egyátalán a kártyázás sorába tartoznak-e, de ha igen, akkor bizony tarokkjátékok. Számomra ezek értelmetlen és elpocsékolt időtöltések, különösen egy továbbra is mennyiségi "bajnokság" pontgyűjtéséhez. Ha van kedvem tarokkozni, az vagy páros royal vagy huhi (annak is a tíz lapos Kaiser nevű verziója a legszórakoztatóbb).
karma police Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1159
Theking, fogalmam sincs igazából, hogy kihez szólsz és mit akarsz mondani, de nem hinném, hogy te itt bárki lennél, hogy eküldözgess embereket. Nem a tied a topik, nem a tied a fórum és különben is, milyen alapon pofázol? Másrészt meg kit érdekel itt a történelem? Namindegy...

Molly, én csak arról beszélek, mit jelent maga a tarokk kifejezés Magyarországon. Ez csak másodsorban gyűjtőnév, elsősorban a paskievics-féle húszashívásos bigyót jelenti, és ez nagyon jól is van így.

Nem fogok minden játékot (a royalt sem) tarokknak hívni, csak mert ezzel a kártyával játsszák.

Mindenesetre a "tarokk" fórumban royalról beszélni és húhizni - na ez nem tetszik. És igenis pejoratívan hangzik.
Előzmény: Theking (1157)
Mollly Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1158
Igen, az is tarokk Magyarországon, meg a hárman játszandó rauber, meg a royal tarokk, meg az illusztrált, meg a paskievics tarokk, a huszashívásos tarokk ugyanúgy, mint a skízhívásos. Azzal, hogy te egyes tarokkjátékokról eldöntöd, hogy ez a héhány tarokkjáték tarokk, a többi NEM, ugyanazt teszed, mint azok az emberek, akik a tarokkjátékok közül a royal tarokk változataira mondják ugyanezt, ez TAROKK, és kész! Nem kellene szidnod a keményfejű royalosokat. Neked nem. :(
Előzmény: karma police (1155)
Theking Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1157
Időnként a tarokk és a royal TAROKK fórumon megjelenő rovidlépésü "hozzászólóknak":

Röviden:
Takarodj!

Hosszabban:
Abban az esetben,ha valaki nem tud értelmesen hozzászólni, csupán történelmi és ténybeli tévedéseit folyamatosan hangoztatni, az vitaképtelen, menjen oda, ahol hasonló mentalitású egyedek vannak!

P.S.
Egyébként a macskámnak semmondom, hogy takarodj, és nem szófordulatként, vagy szinonémaként használtam az egyed titulust.
Persze kinek nem inge nem veszi magára.
karma police Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1156
Mi úgy szoktuk játszani, hogy nem fektetheted le a legnagyobb tarokkodat és KÖTELEZŐ a legkisebb nem nálad lévő nem honőrt hívni. Persze mi magasig játszunk, azért nem lehet kavarcolni.
Előzmény: lujza (1136)
karma police Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1155
Magyarországon ez a "tarokk", amiről mi beszélünk. Csak ennyi.
Előzmény: szfinxy (1132)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1154
A fenét játszuk újra, egyszerűen visszamenőleg elvesszük (ez bele szokott férni...) és a második helyezett lesz az első. Persze ennyi erővel mondhatod, hogy kérsz visszamenőleg három Trojkát, mert meglettek volna ha van elég matador a pakliban :-)
Előzmény: Tomeck (1153)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1153
a 2002es kupadonton 14 leosztason keresztul 2 VIIIassal jatszottunk (matador hianyzott!), de ne aruld el senkinek, mert meg ujrajatszatjak ;-)
Előzmény: Dr.W.Gy. (1148)
lujza Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1152
Nade ugye az ember nem tudhatja, kinél hány tarokk van, meg különben is, lehet, hogy az az egy tarokkja van és mégis nála van.. :)))
Előzmény: Dr.W.Gy. (1150)
lujza Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1151

Nálunk egyszer két treff ász volt a pakliban, azt egy óráig nem vett észre senki.....

Monjuk mifelénk nemigen szokás ellenőrizni a másikat, ha monja, hogy mennyi az annyi.

Szóval egyszercsak egymásra került a 2 db treff ász és mindenki nézett, mint Rozi a moziban.

Előzmény: Dr.W.Gy. (1148)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1150
Hehe, azért nem 1:3 az esély, ah már kötözködhetek, mert uyge tarokkszámfüggő. Ha a skízesnek három van, a másik kettőnek meg hat-hat, akkor csak 1:5 az esély. Mivel azonban a skízes ha nagyon akaratoskodik, valszeg van neki legalább hat, így elég jók az esélyek. Én egyébként a XX-at szoktam hívni, mert akkor jó eséllyel nem mondják be. Ha meg simán megfogják, az csak 21 kredit, egy kiadósabb cventrum-ultival visszanyerem (már ahol nem emelték fel a fogás pontszámát).
Előzmény: lujza (1139)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1149
Paskievicsnél feljebb (illusztrált, magas) nem szabad XX-at fektetni.
Előzmény: lujza (1138)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1148
Én meg egyszer meghívtam a XIX-et, mert a XXI-nek eltakarta valami az I-esét és XX-nak néztem. Ez még önmagában nem meglepő, de hogy símán lejátszottuk és még pénzt is nyertem vele, az már eléggé melepő volt. Persze royalban is volt már ilyesmi: két pagáttal játszottunk sas nélkül pár leosztást, mire kiderült...
Előzmény: Tomeck (1135)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1147
Nem szeretek ultizni, de pld. Rikikit meg King-et nyomtunk párat a royal tarokk verseny előtti napon, meg a verseny után, rendkivül szórakoztató volt. Meg van az az előnye (ami több kártyajátéknak nincs meg), hogy minden leosztásban aktív vagy és szar lappal is tudsz kezdeni valamit. Legfeljebb kevesebb ütést vállalsz, próbálod minimalizálni a veszteségeket stb. A tarokk nagyon szórakoztató bármelyik fajtája), ha jó lapod van, de még akkor is elmegy, ha közepes, változatos. De a legszarabb játékká válik, ha rossz lapod van, ki vagy szolgáltatva, avn 3-4 tarokkod, csak teszed a lapokat és veszítesz (akár pénzt, akár pontot). Mert az nem szórakoztató. Nem egyzer fordult már elő velem, hoyg letettem a kártyámat az asztalra fejjel lefelé egy kupacban, és ahogy jöttek sorban, úgy dobáltam őket. Ezt nevezem én versenysportnak :-)
Előzmény: galamb3 (1129)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1146

akinek a XXIet fogtak es a partnere

Előzmény: lujza (1145)
lujza Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1145
Ha a partner fogja, akkor ki fizet kinek és mit?
Előzmény: Tomeck (1144)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1144

"Azt külön szeretem benne, hogy a játék kezdetén nem tudni, ki az ember partnere."

ja. mi jatszottunk haziszegenyt is, vagyis a partrer-fogta-XXIest is fizettuk, es az 1ik legszebb jatek volt eljatszani az ellenfelet, es megfogatni a vedoket 1massal (plane, miutan sok persektivad ugy sincs, ha a gynge pagat meghivott)

Mollly Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1143
Ezeknek a játékoknak is vannak jelzőik, de ettől még tarokknak neveztetnek. A royal ugyanúgy. :) Van belőle skízhívásos is, ott sem tudod mindig, ki a partnered. XXI-fogás is van, csak nincs ennyire kiemelve, illetve nekem hiányzik "az a bizonyos tisztség" :)
Előzmény: lujza (1142)
lujza Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1142

A Paskievicset és a színeset.

Van néhány, pl a 3-as, ami valszeg jelzővel elmegy, de azokat nem ismerem.

A tarokk lényege, a XXI fogás szerintem.

Ha az nem jön össze, akkor lehet játszani mindenfélét, hogy ne unatkozzanak a népek addig se, míg a következő XXI fogás összejön. :)))

Azt külön szeretem benne, hogy a játék kezdetén nem tudni, ki az ember partnere.

Előzmény: Mollly (1140)
Mollly Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1141
Kedves Lujza, a huszashívásos tarokk játékok szépsége éppen abban rejlik, hogy itt bárki polgármesterré válhat. :)) Ennek a tisztségnek kiemelése az egyetlen, ami nekem a royal tarokkból hiányzik. :(
Előzmény: lujza (1136)
Mollly Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1140
Igazad van Lujza, de az esetek 75-80%-ban mégis csak az hangzik el: "Meghívom a XX-ast"
Akkor pontosítsunk, te mit hívsz tarokknak? A Paskievicset? Az illusztráltat?
Előzmény: lujza (1130)
lujza Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1139

A tesóm is egyszer volt így, hogy ott fenekedett mögötte a skíz, ő meg blindre hívott egy tarokkot. Bejött neki. :))

Egy a háromhoz az esély. Persze rá is lehet fázni.:)))

Előzmény: Tomeck (1137)
lujza Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1138

Meg ha tarokkot fektetnek.

A XX-as fektetése nem szabálytalan ugyanis.

Egy régi tarokkönyv azt írta, hogy aki lefekteti, azért, hogy ne legyen a gyenge XXI-es partnere, vagy hogy elfogja a XXI-et, azzal, nem akad ember a vármegyében, aki még egyszer leül tarokkozni. :)))

Előzmény: Tomeck (1137)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1137
ha tarokkot fektetnek, nem vagy azert koteles XX-ast hivni, ha az nincs nalad? en ugy tudtam, csak akkor terhetsz el, ha kezedben a XX

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!