Keresés

Részletes keresés

Nagy Mogul Creative Commons License 2000.04.26 0 0 777
Alu!

Értsük egymást! Beácska beteges hazudozó.

Előzmény: MOMUALU (773)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.26 0 0 776
Nu, akkor most kavarnék még egy kicsit a témán...
Ellátogattam a Britannica oldalára, és a Merriam-Webster a "katolicizmus" keresésre a következőt köpte ki:

Main Entry: Caˇtholˇiˇcism
Pronunciation: k&-'thä-l&-"si-z&m
Function: noun
Date: circa 1617
1 : ROMAN CATHOLICISM
2 : the faith, practice, or system of Catholic Christianity

Nos? Aranyos nem? :))) (felhivom külön a figyelmet a "Date:" utáni részre!)

Alu

Előzmény: metabolic man (775)
metabolic man Creative Commons License 2000.04.26 0 0 775
Kedves NewsReader!
Nem az a kérdés, mit értünk katolikus alatt, hanem hogy mit értünk katolicizmus, mint vallás alatt (ugyanis ez volt a kérdés). És az általad leírtak nem önálló vallásokat, egyházakat jelentenek, hanem csak megkülönböztetik hívő emberek egyik csoportját a másiktól. Így változatlanul állítom, hogy a katolicizmus, mint vallás csak a XVI. századi egyházszakadások után létezik.

Amikor egyébként ezirányú kétségeimet megosztottam a műsor készítőivel, nem rogytak össze a tények súlya alatt, csak vállat vontak, hogy így is lehet nézni, meg úgy is lehet nézni. Ez persze minden ilyen, nem szigorú tényhez vagy történelmi dátumhoz kötött kérdésre igaz.

Üdv. MM

Előzmény: Törölt nick (772)
Laci Creative Commons License 2000.04.26 0 0 774
Köszi szépen.

Már nem emléxem, hogy mikortól láttam, a kóladiótól emlékszem a kérdésre :)

Előzmény: MOMUALU (766)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.26 0 0 773
"hogy a 3M-t az azóta leégett konyhájuk felújítására, és az összetört autójuk rendbehozatalára fogja fordítani."

Hiába, Isten nem ver bottal... :)))))

Alu (aki ma különösen gonosz hangulatban van, de nem tudni miért...)

Előzmény: metabolic man (769)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 772
Kérdés mit értünk "katolikus" alatt. A szó annyit jelent, hogy "egyetemes". Az "egyetemes egyház" (katolikus egyház) kifejezés eredetileg semmi többet nem jelent az egyetemes egyháznál. A 4. zsinaton történt első nagy egyházszakadás után - mikor ugye leszakadtak a keleti monofizita és nesztoriánus egyházak - az Egyetemes Egyház kifejezés az egész egyben maradt egyházat jelentette. A katolikus szó MAI jelentése a második nagy egyházszakadás (1054) után alakult ki, amikortól katolikus alatt a római pápát egyetemes egyházfőnek elismerő részegyházak összeségét értették. De a katolikus szót használták természetesen a többiek is. Példul Görögországban mind a mai napig a köznyelv "Katolikus Egyház" név alatt ismeri az ortodox egyházat, hiszen az ortodox felfogás szerint az Egyetemes Egyházat Jézus alapította, s sosem történt semmilyen szakadás, hanem csupán egyes csoportok LEszakadtak róla, az V. században leszakadtak a monofiziták és a nesztoriánusok, majd a XI. százdban leszakadt a római egyház.

Nagy Károly idejében használatos volt a katolikus kifejezés, de egész más értelemben. Akkoriban nagyon jelentős volt az áriánus irányzat, sok főpap is áriánus volt, sőt a Nyugat nagyobb része áriánus volt (Keleten nem volt jelentős az áriánizmus), így azok neveztek magukat katolikusnak, akik nem voltak áriánusok. De a szónak a mai értelme nem volt meg, hiszen akkoriban katolikusnak nevezték a római pápa egyetemes egyházfőséget el nem ismerő keleti egyházakat is.

Egyébként pont ugyanez a helyzet az "ortodox" szóval is, hiszen annak is más a mai és az eredeti értelme. A mai értelem: "azok az egyházak, melyek 1054-ben kiátkozták a római pápát, ill. ezen egyházak által később alapított új egyházak". Az eredeti értelem viszont csupán: "igazhítű". A római egyház is ortodoxnak nevezte saját magát pl. az áriánusokkal folytatott harcban.

Előzmény: metabolic man (763)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.26 0 0 771
"Vajon mi történhetett szombat óta? "

Biztos tulaságosan csökkent a népszerüsége... :)))

Amugy meg eszembe jutott (gonosz modon) egy vicc:

- Kisfiam, hova lett az a sok rétes, ami még tiz perce az asztalon volt?
- Odaadtam egy szegény, éhező kisgyereknek.
- Nagyon jószivü gyerek vagy! De miért van morzsa a szád szélén?
- Mert én voltam az a kisgyerek...

A vicc maga pocsék, de talán érthető, miképp jutott eszembe. :-/

Alu

Nagy Mogul Creative Commons License 2000.04.26 0 0 770
Metabolic!

Aki csalni képes, mér ne hazudna??

Szerintem egy szava nem igaz. Képes volt azt hazudni a Naptévében is, hogy még nincs is felvéve az adás.
De miért is ajánlaná fel a nyereményét a károsultaknak? Ha az RTL akar nekik pénzt adni, minek kell a Beáta közibük?

Egyszerűen gusztustalan volt tegnap az a slepp!

metabolic man Creative Commons License 2000.04.26 0 0 769
Beáta előző nyilatkozataiban (Napkelte, Népszabadság) azt mondta, hogy a 3M-t az azóta leégett konyhájuk felújítására, és az összetört autójuk rendbehozatalára fogja fordítani. Egy ma reggeli hír szerint viszont noha albérletben élnek, a pénz felét az árvízkárosultaknak adja, a felét pedig a nagyszülei házának felújítására. És a konyha meg ottmarad leégetten ?! :-)) Vajon mi történhetett szombat óta?
Hacsek Creative Commons License 2000.04.26 0 0 768
Ja, és egyszer még (hosszas könyörgés után ugyan) egy trombitát is kiszidolozott... :o))
Előzmény: CsabA (767)
CsabA Creative Commons License 2000.04.26 0 0 767
Na, nem csak az volt a hiba, hanem sajna Stardivari mester mindenféle vonóshangszert csinált, így brácsát, csellót és NAGYBŐGŐT is, nem csak hegedűt.
Előzmény: metabolic man (763)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.26 0 0 766
"Mi törpént Beátával, lemaradtam a műsor elejéről, így Beátáról is, és csak a végén láttam, hogy 3 miller."

Igazából semmi különös, várható volt, hogy ez lesz. A 6millás kérdése a következő volt:

Mi a jelentése a mai is létező mohikán törzs nevének:
A: a bölény fia B: medve C: ??? D: farkas

Beátánk nem vállalta be a kérdést, majd a csekk kézhezvétele után az A-ra tippelt. (helyes válasz a D lett volna). Tömören ennyi. Ja, és aztán az egész slepp kiment körbecsókdosni, és örömködni...

Honnantól láttad az adást?

Alu

Előzmény: Laci (765)
Laci Creative Commons License 2000.04.26 0 0 765
Mi törpént Beátával, lemaradtam a műsor elejéről, így Beátáról is, és csak a végén láttam, hogy 3 miller. Valaki összefoglalná röviden nekem a második fordulót?

Köszi,
Laci

Hacsek Creative Commons License 2000.04.26 0 0 764
Szegény Beáta!

Most már látható tanulság többek esetében, hogy aki lecsengetés után visszamegy, az nagyon szenya kérdést fog kapni következő(k)re!

metabolic man Creative Commons License 2000.04.26 0 0 763
A tegnapi adásban azon kívül, hogy Beáta (okosan) elvitte a 3M-t, talán a második sorkérdés volt a legérdekesebb, tehát amelyik a vallásokra vonatkozott. Mivel én (nézőként) ott voltam ezen a felvételen, már rögtön az adás után jeleztem a műsor készítőinek, hogy a "katolicizmus" mint fogalom biztosan fiatalabb az iszlámnál. A kérdés ugyanis nem a katolikus egyház volt, amelyik joggal tartja magát majdnem 2000 évesnek. A katolicizmus mint fogalom szerintem az 1534-es egyházszakadás (anglikán egyház létrejötte) után alakult ki, végül is distinkcióként a protestáns kifejezés ellenében vált általánossá (szintén XVI. század, 1517 után). De még ha az ortodox - római egyházszakadás (1054) után alakult is ki, mindenképpen fiatalabb az iszlámnál (621). Szóval ez a kérdés sajnos hibás. Ha Nagy Károly 800-ban körülnézett és elég messzire ellátott volna, láthatott volna buddhistákat K-Ázsiában, mohamedánokat a mai Közel-keleten, de katolikusokat sehol sem láthatott volna, csak keresztényeket.

A másik hiba: Stradivari mester sajnos már a múlt héten is szerepelt a hegedűjével.

Üdv. MM

honey-bunny Creative Commons License 2000.04.26 0 0 762
Azért hogy Vágó István milyen babonás! Hogy azért, mert az új játékos is 25 éves, mint Beáta, majd ő is sokat fog nyerni. Na, nem is nyert olyan sokat...

És azért Álljunk meg egy szóra: "Biztos néhány nézőnknek most jött meg a kedvük, hogy telefonáljanak" Talán inkább a kedve...

tdeak Creative Commons License 2000.04.26 0 0 761
"ár hogy nem jutott be. :( Ha tudom előre, hogy figyelni kell, akkor jobban nézem a bemutatást is, de igy csak a "fő" játékosok maradtak meg bennem valamennyire. Na mindegy... "

Pedig szerintem mp eléggé figyelemfelkeltő jelenség enélkül is ahhoz, hogy könnyen megjegyezhető legyen !
(Ne csak kígyót-békát szórjunk már állandóan ezen a topicon a hölgyekre ! :-)) )

Előzmény: MOMUALU (757)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 760
A kérdés rossz volt! Csak most szólok, mert az adást csak felvételről néztem.
Budhizmus a legrégibb, protestantizmus a legújabb, ebben vita nem lehet, hiszen mindkettőnek pontosan meghatározott, elismert időpontja van. De vajon a katolicizmus régebbi-e az iszlámnál? Ez már nem ténykérdés, hanem szubjektív értékítélet kérdése. Ha az Egyház Jézus általi megalapítását számítjuk a "katolicizmus" kezdetének, akkor természetesen régebbi az iszlámnál, de ezt a dátumot a katolikus hívőken kívül senki a világon nem fogadja el. Ha viszont az egyetemesen elfogadott időpontot fogadjuk el (1054), akkor az iszlám a régebbi.

Ugye itt arról van szó, hogy mi történt 1054-ben:
- az Egyház kettászakadt;
- a nyugati ("katolikus") szakadárok kiváltak az Egyházból;
- a keleti ("ortodox") szakadárok kiváltak az Egyházból.
Nyilvánvaló, hogy csak a 3. értelmezés esetében helyes a műsorban helyesnek megadott sorrend!

A kérdés készítője bizonyára kizárólag katolikus forrásra támaszkodott és eszébe sem jutott, hogy az csak katolikus álláspont, s nem feltétlenül igaz.

Én egyébként helyesen válaszoltam volna, mert rögtön gondoltam, hogy a kérdés szerkesztője kizárólag katolikus forrás alapján tette fel a kérdést. Tehát úgy jártam volna, mint az amerikai zsidóviccben a kis Mosé:

Az amerikai katolikus iskolában a tanár azt mondja:
- Gyerekek, aki megmondja, hogy ki volt a világtörténelem legjelentősebb személyisége, az kap 20 dollárt.
A gyerekek kezdenek találgatni:
- Kolumbusz, mert felfedezte Amerikát.
- Lincoln, mert felszabadította a rabszolgákat.
- Washington, mert megalapította Amerikát.
Végül megszólal a kis Mosé:
- A világtörténelem legjelentősebb személyisége Jézus Krisztus volt.
A tanár örül, s átadja a 20 dollárt, de aztán a szünetben félrehívja Mosét:
- Nagyon jól válaszoltál, de azért valahogy tőled nem pont ilyen választ vártam...
Mire a gyerek:
- Tanár úr, bevallom, hogy az én személyes véleményem az, hogy a világtörténelem legjelentősebb személyisége Mózes volt, de most itt mégiscsak 20 dollár forgott kockán!

Előzmény: MOMUALU (758)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.25 0 0 759
RTL-ék gyorsak, mint a villám, máris megtalálható a honlapon a mai adás, és egy fantasztikus (grin) riport kedvenc kismamánkkal. :)
(www.rtlklub.hu) azon belül a szórakoztató müsorok kat.

Alu

ui.: Ha minden ilyen flottul menne náluk! :))))

MOMUALU Creative Commons License 2000.04.25 0 0 758
Amugy mit szóltok a 2. gyorsasági kérdéshez? (vallások sorbatétele: buddhizmus, iszlám, katolicizmus, protestantizmus)
Kissé érdekes volt az RTL szerinti sorrend, no meg, hogy csak egyetlen játékos tudta a helyes választ... (bevallom, én másképp raktam volna sorba őket, de ezzel most lehet, hogy magamat minősitem) :))))

Alu

MOMUALU Creative Commons License 2000.04.25 0 0 757
"Maxipocak, azaz Barna Erika. Őt mutatták be elsőnek!"

Kár hogy nem jutott be. :( Ha tudom előre, hogy figyelni kell, akkor jobban nézem a bemutatást is, de igy csak a "fő" játékosok maradtak meg bennem valamennyire. Na mindegy...
Amugy az első srác szimpatikus volt, ha a telefonon keresztül még segitséget is kap, nem csak csevejt, akkor talán tovább is jut. Megérdemelte volna! Kissé szenya dolog volt Sydney-t is beletenni, de azért ötletes. Ha valaki tudja a választ, akkor ugysem hagyja magát bevinni a málnásba, ezen viszont még akár tutit bukni is lehetett volna. (a srác végülis érezte, hogy simli van a dologban, ezért lett Wellington, kár, drukkoltam neki...)

A doki meg jó nagy "Savanyu Jóska" volt, érdekes, hogy Anubiszt egyből tudta, a kólán meg eltökölt egy csomó időt...

Alu

Előzmény: cyber.greg (755)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.25 0 0 756
"Maxipocak, azaz Barna Erika. Őt mutatták be elsőnek!"

Kár hogy nem jutott be. :( Ha tudom előre, hogy figyelni kell, akkor jobban nézem a bemutatást is, de igy csak a "fő" játékosok maradtak meg bennem valamennyire. Na mindegy...
Amugy az első srác szimpatikus volt, ha a telefonon keresztül még segitséget is kap, nem csak csevejt, akkor talán tovább is jut. Megérdemelte volna! Kissé szenya dolog volt Sydney-t is beletenni, de azért ötletes. Ha valaki tudja a választ, akkor ugysem hagyja magát bevinni a málnásba, ezen viszont még akár tutit bukni is lehetett volna. (a srác végülis érezte, hogy simli van a dologban, ezért lett Wellington, kár, drukkoltam neki...)

Alu

Előzmény: cyber.greg (755)
cyber.greg Creative Commons License 2000.04.25 0 0 755
Maxipocak, azaz Barna Erika. Őt mutatták be elsőnek!
Előzmény: MOMUALU (754)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.25 0 0 754
"Na azon viszont teljesen kiakadtam, hogy egy gyakorlo orvos nem ismeri az egyik legerosebb es legismertebb lazcsillapito szer nevet, es eloallitasi modjat."

És ha más nem, a tonikot talán ismeri, és elég közismert a sztorija is. (maláriás beteg, ki szomjuságát oltva jobb hiján a pocsolya vizét itta, és láss csodát, a kinin (fa?) gyökere ázott a vizben, ami végül is meggyógyitotta. Nem tul szakszerüen megfogalmazva, de a lényegét visszaadva...) :))))

De legalabb megismerhettuk az egyik kedves topictarsunkat is szemelyesen ! :-))

Azt hiszem, megint lemaradtam valamiröl... :( Ki volt az???

Alu

Előzmény: tdeak (752)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.25 0 0 753
Azért mintha az ő utolsó két kérdése nehezebb lett volna, mint ragya-Bea jóval nagyobb pénzért kapott kérdései.
Ő itta meg a levét annak, hogy elvitték előle a viszonylag nagy lóvét, pedig látszott hogy zsebre tenné Beátánkat, ami a tudást illeti, bár őt nem is lenne nehéz.

Az is gusztustalan volt, ahogy az egész slepp kivonult köszönteni a hőst, aki mint bevallota, nem tett mást, mint kihasználta, hogy jó a füle...

Előzmény: tdeak (752)
tdeak Creative Commons License 2000.04.25 0 0 752
Szimpatikus, amde a Stockholmon elbuko baratunk nem pontosan tudja a walesi herceg sztorit. Ugyanis a valosag (?) az, hogy amikor Edward elfoglalta a tartomanyt, az ottani urak azt kertek tole, hogy olyan ferfi legyen a herceguk, aki walesi foldon szuletett, es egy szot sem tud angolul. A kiraly latszolag engedett, de amikor - azt hiszem, pont Montgomeryben - megszuletett a kisbaba, akkor e szavakkal mutatta fel a walesi uraknak : "Eich dyn" vagyis "Ime a ferfi" (ti. aki walesi foldon szuletett es egy szot sem tud angolul). Igy kerult a walesi herceg cimerebe az "Ich dien" felirat, ami ma is lathato.
Na azon viszont teljesen kiakadtam, hogy egy gyakorlo orvos nem ismeri az egyik legerosebb es legismertebb lazcsillapito szer nevet, es eloallitasi modjat.
De legalabb megismerhettuk az egyik kedves topictarsunkat is szemelyesen ! :-))
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.23 0 0 751
"Biztos benne van a szerződésben, hogy "nem ad a médiának információt a felvett műsorról annak sugárzása előtt". "

Nem hinném. Viszont etikátlan dolog előre lelőni a poént is... Mindenesetre a válaszát másképp is meg lehetett volna fogalmaznia, és akkor nem ilyen hülyén sül el...

Alu

Előzmény: Törölt nick (749)
MOMUALU Creative Commons License 2000.04.23 0 0 750
"A legjobb a következő volt: V: Maga már tudja, hogy megnyerte -e a 25 milliót, hiszen felvételről... B: Nem, még nem tudom, majd kedden kiderül..."

Most igazán nem értem, ezen mi kivetni való van... :))))
Csak megközelités kérdése az egész. Ugyanis Beáta egészen addig, amig le nem megy adásba a felvétel, csak *eljátszotta* a kamerák előtt, hogy ő nyer, majd adás után valamennyivel lesz ő tényleges nyertes. Ugyhogy majd kedden kiderül, leadják-e müsorba azt a részt is, ahol átveszi a csekket. :)))))

Azt meg sajnálom, hogy nem láttam szombaton a Napkeltét, szivesen megnéztem volna...

ProVocator: miből gondolod, hogy a "Beátás" adásban is rosszul voltak bekötve a gombok? Ugyanakkor volt a felvétel, vagy csak rosszindulatu provokáció? És ilyenkor vajon mit szól a szigoru közjegyző???

Kellemes Husvétot mindenkinek!

Alu

Előzmény: vicc (748)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.23 0 0 749
Biztos benne van a szerződésben, hogy "nem ad a médiának információt a felvett műsorról annak sugárzása előtt".
Előzmény: vicc (748)
vicc Creative Commons License 2000.04.23 0 0 748
Kedvenc Beátánk benn volt a szombati Napkeltében Verebessel. Hát elég szomorút alakított... A legjobb a következő volt: V: Maga már tudja, hogy megnyerte -e a 25 milliót, hiszen felvételről... B: Nem, még nem tudom, majd kedden kiderül...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!