Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.10.05 0 0 738

Majd időben küldök mailt és megbeszéljük a cseréket.

Előzmény: Sanci07 (737)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 737

A Nimrangot május 21.-én permeteztem először,plusz három hetenként még négy alkalommal.Betegségnek nyoma sem volt,jelenleg az egyetlen szőlőm aminek a levele most is szép zöld.Nem mertem még kipróbálni hogy bírná permetezés nélkül mert mindenképp meg akartam kóstolni.Az íze csodás! Mikor megharapod enyhe savanykás ízt érzel,de egyből elönt egy édes íz is és ennek a keveréke valami máshoz nem hasonlító ízkavalkádot képez.Ennek kimondottan örülök mert késői csemegém kevés van mert nálunk senkinek nem kell sem a teréz sem a hamburgi,érdekes ugye?Idén fénykép nem készült nem is mértem,de jövőre pontos leírást készítek róla.Érése október eleje,és eléggé tetszetős.Vesszőt szívesen küldök,csomagolom az Éva mellé.

Előzmény: szölőszem (735)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.05 0 0 736

Köszönöm a képeket.

Tetszik az a TERÉZ.

Az Eszterről nincs képed??

Előzmény: Kulicz (715)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.05 0 0 735

Sanci 07:Mondtam,hogy ne vágd ki a Nimrangot!A hivatalos leírás az ízéről nem tesz említést.Hányszor permetezted?Milyen a betegség ellenállása?Az hogy keveset termett az idén/3-ik év/az még nem azt jelenti hogy nem lesz több rajta jövőre.Nekem is volt olyan fajtám,aki a 4-ik évben kezdett el teremni.

Várjuk a bővebb fajta leírást róla.Ha tudsz adni vesszőt róla tavaszra,cserébe olyat adok, amilyet kérsz.

Az a problémám,hogy kevés olyan fajtám van,ami rezi,és késői érésű.A következők vannak,ami viszonylag ellenálló:Dominanta,Sachtior 4X,Sport-2/Zarevo/,Belűj Originalnűj,Moskovskie csernüj,Pölöskei,Attila,Piros

kecskecsöcsű.Ezekkel nem volt gond az idén.Ami jövő őszre érik,és viszonylag ellenálló:Rembrandt,és

Rizomat ustojcivij/Bogyó:42 x 27mm,néha 44 x 29 mm,sulya 16-18gr.olykor20-25 gr./kissé muskotályos

rózsaszín.Alig várom,hogy jövőre teremjen.Tavaly ősszel ültettem még késői érésűeket,melyek a leírás szerint jó ellenállóak,de nem rezisztensek:Rusmol,Araráti,Tajfi rozovíj,Tüskéspupú,Masis,Boskop glory

Rosa menna di vacca.

Folyamatban van a beszerzése a késői érésű rezisztens,nagybogyójú fajtáknak.De ez igen nehéz feladat.

Előzmény: Sanci07 (734)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 734

Szölőszem,van olyan fajtád ami most vagy mostanában érik és jól bírta az idei évet?Egyébként leszedtük a nimrangot valami fantasztikus íze van igazán egyedi!Már csak az a bajom vele ami neked és jó néhány topiktársnak az Évával alig terem,de majd kísérletezek vele mert nagyon-nagyon bejön az íze.

szölőszem Creative Commons License 2014.10.04 0 0 733

ALBERT ROYAL:/Alphonse Lavallee,Fekete malaga,Alfons,Prince royal,Albert,Royal,Barbarou,Gros noir/:

Francia fajta.Szülők:Hamburgi muskotály X Kharistvala Kolkhur.Érési idő:szept.közepe,vége.Nagyon termékeny fajta.Erős növekedésű.Fürt:500-700 gr.vállas,laza.Bogyó:sötétkék,ropogós,közepesen vastag héjú,/de nem zavaró/,lédús,finom,harmonikus ízű,gömb alakú 20-22 mm átmérőjű.Betegség ellenállás

átlagos.Fagyállóság:-20-22 C.

Saját tapasztalat:Extrém évjáratokban lisztharmatra és botrytisre igen érzékeny/idei év/.Ilyenkor gondos növényvédelmet igényel.Egyébként egy nagyon értékes fajta.

budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 732

Hasonló a szemléletünk.

Ami nem megy, azt nem erőltetem. Amúgy meg amatőr szinten a túlzott választékbővítésnek (fajtabővítésnek) úgy sincs gyakorlati haszna.

Köszönöm a válaszod.

Előzmény: szölőszem (718)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 731

Valóban, a 707-es kép alapján "visszafelé" is hasonlít.

Előzmény: gyula. (729)
budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 730

Először is köszönöm a választ.

Starkl csomagküldőtől vettem, de az idei kínálatukban már nem szerepel. Igencsak sokat késtek a szállítással, ezért is került későn a földbe.

Akkor úgy reklámozták, hogy "a legjobb magnélküli".

Tanácsaid szerint fogok eljárni. Kint lepermetezem, és ha jól értettem, akkor még 2 - 3 hétig meleg világos helyen tartom, majd utána  hűvösebb , de világos helyre teszem.

Ami nekem magnélküliből bevált, az a Crimson seedless. Nem túl kényes, erős növekedésű, bőtermő és beérik.

Most, első évben szépen fejlődik az ugyancsak magnélküli Lakemont, persze messze még a kostolás.

Amivel meg kétszer is pórul jártam, az a sieberztől vásárolt magnélküli Magdalena és Thomson. Egy telet sem bírtak ki, pedig takartam őket vagy 20 cm földdel.

Mégegyszer köszönöm a választ.

Előzmény: Kramcsák István (712)
gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 729

Azért írtam,hogy érdekes,mert a levele a fehér fajtára hasolít így képen keresztűl.

Előzmény: Beer Monster (720)
gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 728

A kék izabellám.

gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 727

A jappán izabelám. Mihelyt kezd szinesedni,pirkadni,már ehető - legalábbis nálam.

Az íze megegyezik az alapfajtával.Azonban nem egy bőtermő fajta.

gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 726

A nova nagyon hullós,pergős szőlő és az íze is másabb.

Előzmény: juhosttt (723)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.03 0 0 725

Ilyen van a szomszédnak is pár izabella tőkén, de ez nem peronosz. esetleg lisztharmat, de tuti nem peronosz. Az enyémet kérdezted,  hát még képet nem tudtam csinálni de tök átlagos sötétzöld levelek, világos/fehéres levélfonákkal. átlagos mérettel.

Előzmény: Beer Monster (724)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 724

Itt vannak a beteg izabella-levelek. Én ezt peronosporára tippelném:

Előzmény: Kulicz (722)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.03 0 0 723

Szerintem ez Noha lesz. :)

Előzmény: gyula. (707)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 722

Értem, ezek szerint betegségek okozták a lombhullásodat, lisztharmat v. peronosz, esetleg mindkettő, mert ritkán ilyen is előfordulhat. Minimum 25 éve nem volt ilyen zűrös év, emlékeznék rá. Kezdődött a bundásbogár rügyrágásával, atkával, lisztharmattal, botritisszel, csoda, hogy van szőlőnk a vajas kenyerünkhöz.

Előzmény: Beer Monster (719)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 721

Igaz, hogy nem nálam kell nézni, hogy volt-e fagy, hanem az a kérdés, hogy Kramcsák István szőlőjében fagyhatott-e. Vagy pedig nem betegedett-e meg a lomb, mielőtt lehullott.

Előzmény: Beer Monster (719)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 720

Így még érdekesebb a helyzet. A levél sem hasonlít egyikre se?

Előzmény: gyula. (717)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 719

"Hááát, nálam teljesen zöldben van minden. Nem korai ez egy kicsit, a lombhullás korai fagy következménye lehet, volt ilyen?"

Nem emlékszem fagyra idén még. Azt is lehetségesnek tartom, hogy a betegségek vitték le a lombot, nálam ugyanis főleg a fertőzött lomb hullott le, de közben ugyanazon a tőkén az egészséges rész még élénk zöld, és egyáltalán nem hullik. Ezt úgy értsd, hogy a nem permetezett tőkén, ahová véletlenül jutott némi védelem, azokon a vesszőkön semmi lombhullás sincs, de a tőke többi részén már a lomb 10%-a van csak fenn.

Előzmény: Kulicz (705)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 718

Nem vagy egyedül a problémáddal.Én az ősszel ültettem oltványokat/Villányból!/Jó néhány már teljesen kopasz.Sajnos csak háromszor permeteztem,mint a többit,és ez kevés volt.Én is azt javaslom,amit Kramcsák,

vedd fel nagy földlabdával és vidd be fűtetlen világos helyre.Én azt csináltam,hogy átlátszó műanyag zsákot

húztam rá,még korábban,amit gyakran szellőztetek.Pici levélkék jelentek meg rajta a csúcs közelében.Az már jó lenne,ha legalább az alsó rügy be tudna érni.

Más fajták viszont fél-egy métert is nőttek,és nem hullott le a levelük.Ők rezisztensebbek.Valószínű,hogy inkább őket tartom meg,és nem bánkódok azok miatt amelyek felkopaszodtak.Olyan sok jó rezisztens fajta van,hogy kár a pénzt és időt pazarolni azokra,amelyek betegségre hajlamosak.Nekem/már/ez a szemléletem.

Előzmény: budai2 (700)
gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 717

Nem felel meg,de érdekes képek.

Előzmény: Beer Monster (713)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 716

Az izabellát nem kell oltani - vajon a japán izabellával ilyen téren mi a helyzet?

Előzmény: Kramcsák István (714)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 715

A rendkívül nehéz év próbáját kiállták:

Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.03 0 0 714

beer monster, én ettem a szőllő szem jápán izabelláját ,neken bejönn/ ez a labruszkás íz, nagy fürt, jó íz tetszetős szín, jónak ítélem, én is fogok oltani belőle. a fehér izabellának van  egy másik neve is , nem jut eszembe , már itt a fórumon tárgyalva lett róla korábbi hozzá  szólásokban keres rá.

Előzmény: Beer Monster (704)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 713

Amt a 689-692-ben betettem, az megfelel valamelyik fajtádnak?

Előzmény: gyula. (707)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.03 0 0 712

budai II,/ nem a focista!/ vicc , először kérdezem , hogy hol vetted? én szlovák  oldalon láttam hirdetni Molnár farm ? talán / nekem is meg tetszett, de úgy látom nagyon meleg igényes  déli fajta. ha optimálisan ültetted el /jó földbe,  védett hely,  stb, most még meleg és fény kellene, hogy az a kis veszőcske 2-3 szemre beérne!de úgy gondolom, hogy már ez veszet fejsze nyele , mert már nyugalomban van  a növény , sajnos ez az év ilyen pocsék , nekem is a július 15 i oltásaim  nem valószínű ,hogy beérnek,  meg állt és visza felé  fordult a növények fejlődése , ezen 3 hét 25  c meleg segítene, ami már nem valószínű. búra alatt   mesterséges fénnyel kezelheted  kivéve földel együtt  vödörben bent a szobában , persze ha meg éri már mint az ára . de csak így tudod meg menteni!  szerintem máris vidd be , nehogy betakard  a zöld veszőt azonnal befullad  ,/ meg döglik/  nem túl nedves talajban , meleg és fény kell  , amit megtudol tenni , /az ablakba kirakni déli oldalra hogy érje a fény. az áttelelés  ajánlott fagymentes helyen.de nem melegben mert a gomba plusz 5fok felett dolgozik , esetleg enyhe rezes kezelés max 1% os.

Előzmény: budai2 (700)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 711

A második képen a jobb felső sarokban látszik egy fél levél részlet.

Előzmény: Beer Monster (704)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 710

Bocs, kétszer ment

Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 709

https://www.youtube.com/watch?v=0G3s9vZGoqY&feature=youtu.be

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!