Keresés

Részletes keresés

gy_cs Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53509

Közben rákerestem. A bolgár est, Bata nevű települèsen volt. A gmapson kelet európai étterem néven szerepel. Van elérhetőség, esetleg rá lehet kérdezni, hogy mikor van műsor, s hogy egyénileg is megtekinthető-e?

Előzmény: gabikax1 (53506)
mbatvh74 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53508

176 örül van, szerintem is sok. Nem is viszek levát levát, csak  ‎-t :)

Előzmény: Zuzmara (53489)
kismolotov Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53507

Igen egyedül a 90-es években volt az amikor csak kétszer voltunk BG.-ben. Előtte, szinte minden évben, 2005. után is szinte minden évben. A 90-es években még arra is nagyon ügyelni kellett, hogy hol merj parkolni, szinte mindenhol kerestük az őrzött parkolót, még akkor is ha csak 1-2 órára álltunk meg és nem volt szem előtt a kocsi (mondjuk a kajálda parkolójában.) Akkoriban komoly híre volt, hogy nagyon sok járgány eltűnése után pár órával már a kocsi úton volt hajóval valamelyik szomszédos országba. Sose találták meg.

Előzmény: szeredőci maxval bircaman (53499)
gabikax1 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53506

Elvileg csütörtökönként. Hogy mennyire termelői... Azt nem tudom. 

gabikax1 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53505

A szozopol ropotamo kört egyénileg leirnad hogy ejthetjuk meg kedves János? Nagyon megkoszonnem. 

János 2 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53504
Udv.
Kableshkovoba mikor van a termeloi piac?
Tapasztalokat legyszi megosztani.
János
Sozopolt gyors hajoval meg lehet jarni es a Ropotamo kihajozast a tengerig. Mi mindkettot megcsinaltuk egyenileg minden gond nélkul.
Előzmény: gabikax1 (53502)
gy_cs Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53503

Igen van, de nagy valószínűséggel ők csak a saját vendégeikkel foglalkoznak.

A tavalyi a bolgár estre egy nagy és egy mikrobusz telt meg az általuk foglalható 2 szállodából.

Azért egy kérdést megér, ha nincs túl messze az általad foglalt szállodától a Dune Residence, ott tudsz érdeklődni.

Sajnos az egyénileg szervezett fakultatívoknak az lehet a gondja, hogy nincs magyar nyelvű idegenvezetés.

Neszebár, Kableshkovo megoldható egyénileg, Burgasba nem tudom mennyire érdemes bemenni, majd megválaszolják.

Szófia busszal oda-vissza 9-10 óra, szerintem csak rohanás lenne az egész, ha autóval van az ember inkább érdemes megszállni 1-2 éjszakára le- vagy hazafelé.

Előzmény: gabikax1 (53497)
gabikax1 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 53502

Köszönöm a sok információt. Napospartra megyünk majd,szeretnék Neszebárba, Kableshkovoba a termelői piacra, Szófiába, Burgaszba is elmenni. Tud valaki olyan éttermet, szó jó értelmében kifőzdét ajánlani, ahol a klasszikus bolgár étkeket kóstolhatja meg az ember, ahova a bolgár ember is beül enni. Mert parton max gondolom az aranyáras nyugati vackok lesznek... Olvastam hogy Naposparton is beljebb vannak kifőzdék ahol a bolgárok is esznek pl, illetve Kableshkovoban is találhatok ilyet? Aki pontosan tud ilyet az írja már le. Előre is köszönöm.

szeredőci maxval bircaman Creative Commons License 2019.07.16 -6 2 53501

Így igaz.

Kevesen tudják, de valójában az 1997 óta rögzített árfolyam NEM KÖTELEZŐ senkire, a Bolgár Nemzeti Bankot leszámítva. Azaz nem sért törvényt/szabályt az a váltó, aki pl. 1,19 levát ad euróért (ez az árfolyam egy elterjedt trükk). 

Hivatalosan a rögzített árfolyam csak azt jelenti, a BNB minden hozzá bevett leváért ad annyi eurót, amennyi a fix árfolyam. Azaz biztosítva van a bolgár nemzeti valuta ereje. A tv. eleve előírja, nem lehet kibocsátani levát arany- vagy eurófedezet nélkül. 

A gyakorlatban persze minden komoly bank és váltó a rögzített árfolyamot alkalmazza, 2-3 % eltéréssel, s persze így számolnak minden kereskedelmi ügyletnél is.

Előzmény: Katana750 (53493)
szeredőci maxval bircaman Creative Commons License 2019.07.16 -6 2 53500

Én BG-ban élek életvitelszerűen, s rendszeresen nulla körüli készpénz van nálam, tulajdonképpen csak egylevásokat szoktam időnként beszerezni, mert van egy autómosó a közelben, mely azzal működik.

Szóval azt kell mondanom, szinte minden megoldható kártyával. 

Pár példa amire nem jó a kártya (olyat írok, amit igénybe szoktam venni): újságárus (kivéve legnagyobbak), utcai étel- és italárus bodé, templom, egyes nagyon kis boltok, bármilyen utcai árus (pl. könyvárus), piac, közlekedési jegy (de bérletre már jó a kártya!).

Előzmény: Katana750 (53491)
szeredőci maxval bircaman Creative Commons License 2019.07.16 -6 2 53499

Így igaz. Ez nem bolgár találmány.

Hozzátenném: ez a 90-es években még sokkal pofátlanabbul ment BG-ban. Ma már lement a nyugati szintre, ahogy pl. írod a spanyol esetet.

A lényeg: a "csoportkezdvezmény" ilyen esetekben mindig magasabb árat jelent a normálhoz képest.

Előzmény: kismolotov (53486)
szeredőci maxval bircaman Creative Commons License 2019.07.16 -6 1 53498

Alapvetően a legjobb az olyan szervező, aki csak az adott tevékenységgel foglalkozik. De nagyon nehéz ezt előre megmondani.

Gyakorlatilag előre senki se tudka megmondani, egy adott szolgáltatás milyen lesz. A legjobb a személyes tapasztalat, akár az itt íróktól, akik már igénybe vettek egy adott szolgáltatást.

Előzmény: gabikax1 (53483)
gabikax1 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53497

Az említett honlapon említett fakultatívokhoz van magyar vagy angol nyelvű idegenvezetés?

Katana750 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53496

Most egy kicsit sokat használtam a "játszani" szót. Megyek is elteszem magam! 

Előzmény: Katana750 (53495)
Katana750 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53495

Csak mint lehetőséget vetettem fel. Vannak akiknél nem játszik az onlány vásárlás. Ha nem lenne a nőm, nálam se játszana ez a verzió. Régimódi alak vagyok, utálom ha nincs nálam zseton. Persze nálam más szempontok is játszanak a kamionnal. Ettől elég nehezen tudok elvonatkoztatni. Harag ne legyen emiatt! :-)

Előzmény: gy_cs (53494)
gy_cs Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53494

Kedves Olvtásrs! :)

Matricára minek is leva, mikor megvehető onlány?

Ezt már akartam írni a GR-n is, a lejáró személyisnek, de Ők már úton vannak.

Katana750 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53493

Jól érted de a tök hivatalos az nem egészen úgy van ahogy te gondolod.(szerintem) Mert ugye Bulgária is kapitalista ország már és a magán pénz váltok is meg akarnak élni valamiből. Miből? Abból, hogy nem 1,953 levát adnak 1€-ért. Tehát nem érdemes a határokon váltani mert ott ki van használva a kiszolgáltatott helyzet(már aki ki van szolgáltatva). Te ugye tudsz itthon venni levát. Megbeszélheted a szállásoddal az €-ban fizetést. Mi kell még? Vidinben biztos van 4-5* os hotel, 0-24-es váltóval ahol 1.7-1,8-at adnak az €-d ért. Minek? A múlt héten írta egy fórumtárs, hogy mennyiért váltott a parton. Nem emlékszem az összegre csak, hogy nagyon jó volt. 1.953-at ott kapsz ahol írtam. Persze ez akkor 100%, ha a szófiában élő fórumtárs is megerősíti. Tehát számold ki, hogy nem jobb e itthon mondjuk 179-ért megvenni az első költségekre való levát! 

Előzmény: Zuzmara (53492)
Zuzmara Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53492

Köszi az infót, igen, erről ezek szerint lemaradtam, vagy nem jól figyeltem.

Vidinben lesz az első szállásunk, és nem tudom, mikor érünk oda, nem tudom, mennyire fogunk tudni haladni. 

Tud esetleg valaki Vidinben későn záró valutaváltót?

Ha jól értem, ha tök hivatalos helyen veszem, ennek az 1-/1.953-nak fix ennyinek kell lenni?

Katana750 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53491

Régen letisztázott dolog, de feldobhatjuk újra. Csak a matricára szánt kp.-t(esetleg az első tankolásra valót, de az is működik kártyával fizetve) érdemes itthon megvenni forintért amennyiben nem előre veszed meg online(ez évtől). Itthon mindig erősödni fog a BGN ha az € erősödik mert az árfolyam állandó. 1-/1.953- Tehát ha így teszel nem sokat veszítesz az itthon vásárolt leva esetén sem. Tegnap Bp. Market Centrál Ferihegy Tesco 179Ft/1leva. A nyaralásra meg viszel €-t és átváltod a parton valahol vagy szófiában ahol a múltkor mutattam. Szófia, Vitosha boulevard 92 Crown Change.  

Marko61 Creative Commons License 2019.07.15 0 1 53490
Most eurót vegyél és Bulgáriában váltsd át levára, így olcsóbb lesz. Legalább 10 forinttal.
Zuzmara Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53489

Apropó, van valakinek javaslata, Békéscsabán vagy környékén hol érdemes levát venni? A Teszkóban lévő váltó árfolyamát kicsit sokallom.

Zuzmara Creative Commons License 2019.07.15 0 1 53488

"Indul valaki augusztus 02-én délután (inkább este felé) Békéscsaba környékéről Bulgária felé?"

Mi pont aug. 2-án jövünk Bulgáriából Békéscsaba felé...

Jó, tudom, így nem érdekes, de csak mint érdekesség... oké, befejeztem.... ;)

Előzmény: mbatvh74 (53468)
gy_cs Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53487

Eddig nem nagyon jártunk fakultatívra, mert kicsi volt a gyerkőc, s a tenger fontosabb volt.

Tavaly viszont leteszteltük a bolgár estet, az általad említett honlap szervezésében (igaz mi náluk is foglalunk).

Nem volt rossz, jól érezte mindenki magát, egyszer szerintem megéri.

Idén tervbe van egy kalózhajó kirándulás, az Görögországban anno bejött, majd meglátjuk hogy döntünk.

Előzmény: gabikax1 (53485)
kismolotov Creative Commons License 2019.07.15 0 1 53486

Ez mindenhol így működik, ahogy írod! Réges régen a spanyol tengerparton - csoportos utazással busszal - valahol Barcelona közelében jött az idegenvezető (magyar, aki a csoporttal volt) hogy délutánra talált egy üveghajót, tengerfeneket nézegetni, amely fejenként 400 pesetáért (akkoriban talán 1-1-ben váltották, vagy akörül) elvisz bennünket egy másfél órás körútra. Na kimegyünk, az idegenvezető közli, hogy várni kell, mert még nem jött vissza az előző körútról a hajó. Unalmamban körül néztem az ott álldogáló hasonló üveghajók között és az egyikkel megalkudtam fejenként 250 pesetáért, azonnal indulhatunk. Hozzáteszem legalább negyvenen voltunk. Megyek nagy örömmel az idegenvezetőhöz és a csoport előtt fennhangon újságolom ügyességemet. A csoporttársak üdvrivalognak és mentünk azzal.

Este az idegenvezető négyszemközt mondja, hogy máskor ne csináljak ilyet, mert az utazási irodának (neki) ez nagyon kellemetlen, mert "állandó" partner az üveghajós. Na erről ennyit.

Kis odafigyeléssel, merészséggel jókat lehet spórolni, ha nem is gazdagszunk meg belőle, de ugye 40X150 az akkor is szép summa volt (valakinek)

Ugyanez megy Motenegróban a kék barlang meglátogatása során, helyben kis gyors motorcsónakkal feleannyiért elvisznek, mint "szervezett csoportos" úton.

Előzmény: szeredőci maxval bircaman (53482)
gabikax1 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53485

Köszi, megvannak a tavalyi árak, azért ahogy látom két főnél már a magyar utazási iroda helyett ha ezekkel megyünk pár ezret spórolhatunk, amit akár el is lehet inni:) Félretéve az anyagi részét. Van amelyik élmény miatt mindenképp megéri?

gy_cs Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53484

Igen olcsóbban jössz ki, de azért ez nem számottevő.

Sajna nem túl jól látszik, de ha visszakeresel, nem rég linkeltem 2018-as árakat, s össze tudod hasonlítani.

Előzmény: gabikax1 (53483)
gabikax1 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53483

Akkor jobban járható ha helyi irodánal kint naposparton angolul intézek programot, mivel gondolom a magyar utazási iroda meg a helyi árakra duplán ratesz. A nyaraljbulgariaban. hu oldalon találtam meg olcsóbb fakultativokat. Van amit leszervezek saját magam, de nemelyekhez muszáj iroda. Összegezve a helyi ottlevo ügynökségeknel ha beszélek angolul, jobban járhatunk? 

szeredőci maxval bircaman Creative Commons License 2019.07.15 -5 3 53482

A fakultatív program a lehúzás egyik fő eszköze, ott lehet 150-200 %-os haszonkulcsot érvényesíteni.

Továbbá az idegenvezető ott tud saját zsebre is dolgozni. A csoport ilyenkor speciális "csoportkedvezményt" kap, ami a valós ár duplája jellemzően, ezt aztán megosztja egymás közt az idegenvezető és a többi résztvevő.

Akinek van ismerőse, aki már dolgozott a tengerparton, az jól tudja, csak ebből lehet megélni.

Ismerős elment 3 éve dolgozni a tengerpartra magyar csoportokkal, hivatalos a bér havi nettó 60 ezer Ft + szállás volt, de a szezon alatt megtakarított 1,6 millió Ft-ot. Elmondta hogyan: a csoportos kirándulásokból, előre lebeszélték a drágább árakat, s komoly jutalék járt  a különbözetből. Azt is megcsinálták, hogy speciális étlapokat adtak a csoportnak, jóval drágább árakkal.

Hozzáteszem: ha a turistának nulla helyismerete van, akkor nyilván rá van kényszerülve a szervezett programra, hiszen egyedül nem tudná ugyanazt megnézni. Egyébként meg még így se drága Bulgária, szóval végülis megéri. Hiszen maga a program tartalma nem becsapás, csak a piaci árnál jóval drágábban adják el.

Előzmény: gabikax1 (53481)
gabikax1 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 53481

Mi a Robinson tourssal utazunk augusztusban. Olyan kérdésem lenne, hogy szervezünk saját programokat,de az utazási iroda vagy más irodák által által ajánlott fakultatív programok közül van olyan ami tényleg jó és megéri befizetni rá?A kinek van tapasztalata és megírja, megköszönném? Esetleg a helyi külföldi irodák milyen programokat kínálnak milyen áron?

Katana750 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 53480

Augusztusban lefelé már nincsenek. Sokkal inkább visszafelé. Főleg hétvégén.

Előzmény: oregbela (53478)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!