Az óvást elfogadom, a tipp érdemi volt, és az ítélet így módosul: "nem érkezett helyes megfejtés". Egyébként az ügy érdemében ez nem jelent változást:-)
Mozdonyokról jut eszembe, hogy van nekem egy kedves barátom aki gőzmozdonyokat meg egyéb gőzös gépeket gyűjt. Nem tudok elfekvő gőzösöket az országban? Amolyan bartel-business formában? Nagy segítség lenne!
Találtam a vegyes képeim között egy érdekeset. Júniusi romániai útról hazafelé egészségügyi szünetet tartottunk, akkor készítettem ezt a fotót, ha jól emlékszem a Tordai hasadékban.
A képen látható kocsi van ez a tábla, vagy a másikon?
Tudtommal a másikon kéne lennie... feltéve ha jól látom, hogy ez a Nyugati felé közelebb eső kocsi.
Ha jól tudom a Nyugati felé eső a 40 55 117 9097-5, ex-117 6387, eredetileg Cmn 204744, Ganz gyártotta 1916-ban, megörzési célból védett kocsi.
A másik pedig 40 55 117 9095-9, ex-117 6366, ex-B 55483, ex-Cmn ?, Ganz, 1922, valaha ez is védett lehetett, de a mostani listákon már nem szerepel :-(
Van egy NOHABos könyv, az közel 20 rugóba kerül.... Lehet, hogy az az egy darab készült belőle???
Némelyikből több is készült, mert két-három ilyen árkategóriájú NOHAB témájú könyvem van - ugyanis annyira nem szimpatizálók velük, hogy nem hagyhatom, hogy nyomtatásban terjedjen e métely... :-)
Nyugati pu. főbejárat, bent a csarnokban balra van a rendőrség körzeti megbízotti iroda, mellette még más üzletek, és ezek mellett található kis boltocska a Nosztalicska Kft-é. Mellette valami Western Unionos logó van.
A könyv pedig szemben, a jobb kéz felől eső polcon van, a bal alsó sarokban.
Ha lenne egy kis esze a Káeftének, akkor nyitna egy web áruházat! Oda fel lehetne tenni az összes ilyen raktár mélyén porosodó cuccot is... amiket már rég elkapkodtak volna, ha tudni lehetett volna, hogy ilyen is kapható!
Ma voltam térképet venni. A néni szerint van egy régebbi változat is, abból is vettem, aztán itthon, jobban szemügyre véve kiderült, hogy tök ugyanaz a kettő, csak az egyik sárgább picit.
<Néni1>Árulja már el, hogy mihez kell ez a térkép???
<Szegecs> ???? Csak úgy,... gyűjtöm őket..
<Néni1>Csak azért, mert éveken át a kutyának sem kellett, most meg három nap alatt a tizediket adom el....
<Szegecs> :) Bizonyára azért, mert egy internetes fórumon valaki bedobta a köztudatba, hogy itt lehet ilyet kapni.
<40-45 körüli arc lép ki hátulról>Melyik fórumban?
Mondtam neki, hogy az indexen, de le kellett lépnie közben, mert ment a vonata...
Amúgy sok jó dolog van még ott, csak minden r. drága. Van egy NOHABos könyv, az közel 20 rugóba kerül.... Lehet, hogy az az egy darab készült belőle???
A 1303-as hozzászólásoddal kapcsolatban tájékoztatlak, hogy 1149-es szám alatt a te képedre tippeltem, így óvással élek azon döntésed ellen, miszerint a feladványra nem érkezett jó tipp.
"Ma du. 2 topictárssal elmentünk a Nosztalicskához és vettünk 1-1 db gmarc által említett térképet. Egész pontosan 1991-es kiadású és tényleg sokminden rajtavan. Csak az a baj, hogy már csak 1 db maradt belőle a boltban. Akinek kell az siessen! :)"
Valahonnan előástak még pár darabot, mert ma vettem, és úgy láttam még 4-5 db maradt!
A valamikori Veszprém külső-Alsóörs vonalról nincs valakinek egy részletesebb térképe? Ha valakinek lenne és elküldené az adataimban szereplő e-mail címre, az előre is nagyon köszönöm. Üdv M412192
Elnézést, csak be vagyok havazva az építkezéssel. A hétvégén szakadó esőben felraktuk a cserepet a tetőre.
No ez nem azt jeleni, hogy nem foglalkoztam a "témával" a vasutazással.
Vannak pompás új képeim Lovasberényből és környékéről. És voltam ma az Ikarusban is. Nem volt olyan könnyű mint gondoltam, mert a biztonsági szolgálat púposkodott kicsit, hogy nem lehet csak úgy fénképépezgetni a telepem, de megkaptam az illetékes számát, hogy ha akarok valamit akkor hívjam fel. Sajna nem ért rá velem foglalkozni, így saját magam kellett kézbevennem a dolgot.
Így készítettem a következő képeket az ott talált mozdonyról. Elméletileg kettő van, de én csak egyet találtam.
Elmesélések szerint a vörös csillag már régen nincs az elején mert volt vizsgán és akkor át lett festve. További infóm erről nincs. Amit találtam az egy román mozdony. Erre gondoltatok, gondoltál?
Bemenni be tudunk menni, nem nagy gáz, de ha részletesebben meg akarod kukkantani akkor beszélek a főmuksóval előtte. Így tutibb.
Átolvasom a sok-sok érdekes dolgot amit írtatok. Nagyon köszi!
Ha a képek nagyobb felbontásban kellenek írjatok. Majd felteszem az oldalamra is.
Ma du. 2 topictárssal elmentünk a Nosztalicskához és vettünk 1-1 db gmarc által említett térképet. Egész pontosan 1991-es kiadású és tényleg sokminden rajtavan. Csak az a baj, hogy már csak 1 db maradt belőle a boltban. Akinek kell az siessen! :)
Él persze :))) Ha az a térkép, ami a kisvasút.hu-n van, az megvan eredetiben (ezen csak a darabja látszik asszem almárig. Ha a továbbiakról is van akkor megköszönném. Üres a láda, jöhet. köszi
Szerintem Felsőgalla régen Tatabánya-felső névre hallgatott, Tatabánya-alsónak pedig a mai Tatabánya állomást hívták. A két állomás között volt Tatabánya néven egy megállóhely is. Üdv M412192
Tulajdonképpen ez a vasút már a koncepció után épült, szerintem az erdő letermelése, illetve a végállomás (Rinyaszentkirály) falutól való 2 km-es távolsága volt az ok. Azt nem tudom, hogy a nagyvasút mikor szűnt meg, de talán az is az okok közt szerepelhetett. A fűrészüzem tavaly még üzemelt, látható a mozdonyszín egykori épülete is. A régi MÁV állomáson lakó emberrel szóbaelegyedve megtudtuk, hogy az állomástábla a disznóól kerítésébe lett beépítve. Kiszabadítottuk, de csalódottan tapasztaltuk, hogy nem Simongát van ráírva, hanem a szomszédos Felsőerzsébetpuszta megálló táblájának a felét bányásztuk elő: FELSŐERZ... Olyan Micimackós "Tilos az á" fíling volt.
Sziasztok!
A simongáti kisvasúttal kapcsolatban lenne egy kérdésem: a Thorday-féle kisvasutakról szóló könyvben van egy kép egy dzsungel közepén álló C50-es féleségről (amin láthatóan gyerekek játszanak). Felirat: Simongát...Megszűnt... Lehetséges, hogy az egyik mozdonyukat otthagyták rohadni a semmi közepén? Nem tudtok valamit a sorsáról?
mk4047
1971-1979 között "élt", 7 km hosszban. 2 db C 50-es mozdony üzemelt itt, volt személyforgalom is, az erre szolgáló vagon ma mesztegnyőn található. Ha jól emlékszem egy régebbi KBK füzetben megjelent róla egy cikk.
Felsőgalla régi neve volt Tatabánya alsó? Csak azért, mert van egy ősrégi "Tatabánya alsó" feliratú kéregjegyem, és szeretném tisztázni, hogy akkor ez pontosan micsoda...
Az 1969-ben megszüntetett Veszprém-külső-Alsóörs vonalról hol találok valamilyen irodalmat vagy régi fényképeket. Már kerestem a neten, de nem találtam róla semmit. Főleg régi fotók lelőhelye érdekelne a témával kapcsolatban. Előre is köszi a segítséget Üdv M412192
Ajánlom figyelmedbe a 865 számú hozzászólásomat. Abban leírtak rád is érvényesek!
Az 1969-ben megszüntetett Veszprém-külső-Alsóörs vonalról hol találok valamilyen irodalmat vagy régi fényképeket. Már kerestem a neten, de nem találtam róla semmit. Főleg régi fotók lelőhelye érdekelne a témával kapcsolatban. Előre is köszi a segítséget Üdv M412192
Nem tudom, de tényleg. Csak úgy tűnik, mintha az 1-es Tatabánya környékén, valami elkerülő bevágás építésekor.
A nemzetközi gyors autószállítókkal nagyon rulz! Bézs-zöld kocsi.nem DR esetleg?..Talán a Saxonia? De csak tipp, biztos nem nyert.
A régi nyomvonal volt, majd a nagyegyházi bánya bauxitrakodóját építették meg és az ahhoz vezető iparvágány feküdt a töltésen, de alagút nem volt seholsem.
Szárliget állomás Tatabánya felőli végén jobbra kiágazik egy vágány, ami a vonatból nézve egy alagútba (?) fut be. Ez a vágány hová vezethet? Elképezhető hogy a hegyeshalmi vonal nyomvonala volt a 70-es évek vonalkorrekciói előtt? Előre is köszi a választ Üdv M412192
Mivel van néhány régi (1975) infom a Bp ig. területén lévő vonalak adatairól
Köszi, nagyon jó szolgálatukat vettem a honlap összetákolásásnál!
Zirc-Dudar nincs véletlenül?
(Viszont a menetrend érdekes, lassan sűrűbb lesz, mint mostanság egyes vonalakon, meg akkoriban úgy tünik tudtak olyan menetrendet csinálni, ami igazodik az igényekhez.)
Mivel az 1113. sz. hozzászólásomra nem érkezett érdemi megfejtés, íme:
A képeket a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik szigorúan védett részén, a Király-tónál fényképeztem. A tőzeglerakó a Rábca folyó partján van. Valaha innen nem messze egy tőzegbánya üzemelt, és a Rábaközről szóló egy '80-as évek elején készült videófilmen látható is ez a 600 mm nyomközű vasút, üzemben! MD40-es mozdonyok és csillék voltak itt szolgálatban. A sínszálakon - ahogy utn helyesen meg is fejtette - olyan felírások vannak, amelyek arra engednek következtetni, hogy ezeket a kiszedett váltókat valahol újra használni akarják. A kérdés az, hogy hol. A nyomozati munkát megkezdtem ez ügyben.
További képek:
Az egyik kitérő két iránya: a bozót felé - és a bozót felé...
Vajon miért szedik elő 20 centi föld alól ezeket a váltókat?
Fehérváron az Ikarus...Irisbus telepen működnek még az AS-ek, és egy sárga A29 is várja, hogy megtalálják. Még a vörös csillag is rajta virul, évek óta nem mozdult.
Sajnos nemhogy csak a 49-es bejárásból nem lett semmi, de még a 2003 nyarán elkezdett 64-es vonalbejárás második felét sem sikerült megejteni... Na mindegy, majd jövőre!!!
Könnyen elképzelhető, hogy azt a rész éppen nem láttuk, amiről Te beszélsz, ugyanis helyenként olyan áthatolhatatlan volt a vegetáció, hogy olyankor jobbnak láttuk, ha inkább a szántóföld vagy a rét szélén gyalogolva követjük a vasutat. Szerintem már több helyen is nőttek ki fák a vágányokból...
Íme két ilyen hely Lb és Vereb között: (az alsó kép bal oldalán az a bozótos rész a vasút...)
Ez nem az. Én tavaly május 1-én vonultam fel, Lberény-Bicske között. Lovasberény-Vereb között a jobb szálból hiányzot 1 darab. Elötte pedig 1 fa is nőtt a vágány közepén. Vereb után semmi, Vértesacsa elött dzsungel, de volt vágány, az állomás után kb. 3 km hajtány pálya, majd rövid szünet. Utána megint volt valamennyi vágány. Felcsut után megint volt vágányos dzsungel, az útátjáró után pedig Bicskéig járható. Bicske elött félrelökve, zárt szelvény kereten 4 Wartburg felni. Vágánylopáshoz ideális.
Az lenne a kérdésem, hogy a tudomásom szerint 1960-ban megszüntetett Ajka-Halimba vonalnak Padragkút - Halimba közötti részéből látható-e még valami (vasútállomás, töltés,stb.)
Erre minden lehetőséged megvan, ugyanis November 6.-án megyünk Burmát bejárni. Utána Gödöllői HÉV, esetleg 43-as villamos, meg a jobbparti körvasút reload.
De ha nem hoz lázba Budapest, akkor tudom ajánlani Gmarc szervezésében álló Győri 1.1-et.
Juteszembe, M41 2127-ék nyáron szerették volna bejárni a 49-est, végül ebből nem lett semmi, ugye?
Kicsit megállt bennem az ütő mikor olvasom, hogy bontás alá kerül a Lovasberényi szakasz. Nagyon sajnálnám, mert egy szép szakasz! Nemrég arról beszélgettünk Kopaszhaj kollégával, hogy tud e valaki olyan szakaszról ami egyszer már feledésbe borult, de később valamiért mégis felújították rajta a forgalmat. Én még nem hallottam ilyenről. Ami egyszer leállt nem vagy csak alkalmi jelleggel indul újra. Tehát leépülésről beszélhetünk. Örülök, hogy legalább mi gyűjtjük az emlékeket róluk. Remélem a felsőbb vezetők nem veszik ezt károsnak. Én csak addig fényképészkedek amíg van mit. Ahol nincs sín az már kevésbé érdekel. Egy volt állomásépület sín nélkül csak egy távoli emlék.
Vértesacsán lakik az egyik ismerősöm, holnap megkérdezem mi újság arra felé.
Szomorúan vettem tudomásul nemrég, hogy a 49 -es is nagyon fogyik. Készítettem a túráról pár képet, néhányatoknak küldtem belőle.
Mi újság van a Szabadbattyán - Börgönd vonalon? Arról is tudtok infót?
800-ért mérik. Először kérdem: van-e magyarországi vasúti térkép? Aszongya a néni: igen, van, ilyen - és kivillantja a sarkát. Mondom OK, jó lesz. Azt hittem személyszállítási, és olyan, mint az állomáson kifüggesztett. Mikor kezembe vettem, akkor láttam, mekkora vétel volt: dátum nincs rajta ugyan, de a Gysev-villamosítottságból és a Budapest-Marhavásártér, Budapest-Dunapart és hasonló állomásokból következtetve úgy '90 körüli lehet, tekintve, hogy SZU és YU még javában környezi az országot. A térkép szélén nagyítva: Sopron, Győr, Tatabánya, Szolnok, ZÁK, Budapest, Miskolc, Komárom, Balaton. Tengelynyomás adatok, jelfeladás, állomások kódjai, stb. 7végén lefotózom majd, aztán megmutatom.
FélOFF: ma vételeztem az Aranybánya kft-nél egy MÁV árufuvarozási térképet, 1990-est. Nagyon szép, tanulságos, és elég sok minden nincs már meg , ami akkor még megvolt...
Lovasberény és Vereb között azóta is fogyogat a pálya... Vértesacsánál van egy 6 km hosszú egybefüggő pálya, itt szokott időnként a motoroshajtány közlekedni, (idén már a nagy gaz miatt nem fog) majd Vértesboglárig teljes a sinhiány, innen helyenként megmaradt pár szál sin, majd Alcsút-Felcsútnál ismét van 4 km-nyi pálya, aminek a bicskei fele fogyogat, annak ellenére, hogy pár hónapja itt tettenérték a bontóbrigádot.
"Tudtok-e (esetlegesen bezárt) ipartelepeket , ahol tolatómozdonyok "kallódnak"?"
Mi az hogy! Nagyon is! :-))
Egy, csak egy legény...azaz csak én járok erre a kőbányai csapatból? Ott a Jászberényi úton az az A28-as eléggé kallódott, nemdebár? :-))
Micsodaa??? Na, majd meglesem közelebbről!
A volt Erőmű-vágányra tippelek, mert a Hizlaló-Fradi összekötés (ahogy a Kőbánya blues 1. túrán láthattuk) már csak térképen létezik.
Tudtommal ott is van egy kb. 2-5m-es hiány! Utána semmi. Vértesacsánál 1 hajtányos kartárs szokott előfordulni. Bicskétől, kb. az első útátjáróig van talán még sin. A közbenső részt LSD. kep.tar.hu/qcqc Sinbiciklis Elveszettek
Sajnos Lovasberény és Bicske között járhatatatlan a pálya, már ahol megvan még...
Lovasberény és Vereb között pl. szinte végig megvan a pálya, tavasszal a lovasberényi Csörgős természetjáró különvonat napján egy kedvas vasútbarát ismerőssel elsétáltunk Lovasberénytől az egykori Vereb mh. romjaiig:
Akkor jó :), van még több cikkem az említett újságból, majd leírom, hogy mik és szkennelek igény szerint. Sikerült egy jól használható szkennert beszerezni, igy már könnyebbe és gyorsabban megy, mint eddig.
Az Ikarus mátyásföldi telephelyén van (?) két kallódó A26-os, legalábbis 2-3 éve még megvolt. (Ott dolgoztam egykor.) A teherportán kell bemenni és csak egyenesen haladni. Volt egy kis rakodó-rendező pályaudvarocska, de azt felszedték, így a két mozdony bennszülött lett.
A sajtolóüzemnek van egy érdekes platós akkumulátoros "kocsija", mely fülke nélküli és állva lehet vezérelni. Ez csak a szemközti Szerszámgyárba járt
át. Ez a vágány vsz. megvan még.
Az A26-okat egykor lefényképeztem (Hétvégén megkeresem),de az akkusról nincs fényképem.
Na és Dunaferr? Az A23-asok is kijönnek az állomásra.
Székesfehérvár és Lovasberény között talán hétfő-szerda-pénteken van tolatósteher. Más nincs. De majd a tudók kijavítanak. Lovasberény-Bicske között nincs semmi forgalom.
Én meg Balatonfűzfőn szoktam látni a Nitrokémiánál egyet. Ő is ki szokott jönni a két nagy telep között az "utcára" a saját különbejáratú vágányára. Ilyenkor simán fényképezhető, sőt majdnem fel is lehet rá szállni. A közúttól 1 méterre megy kb. 800 méteren keresztül, sőt kétszer keresztezi is azt fénysorompós átjárókban.
De nem nagy ügy bemenni a Nitrokémiához is, csak köszönsz a porán és kész, akár kocsival is. AZ orosházi Hunguardos mozdonyon ipari tanuló koromban még ültem is.
Tud valaki infót a Lovasberényi vonal forgalmi viszonyairól? vagy a Szabadbattyán-Börgöndpusztairól?
Pl. Algyőn a MOL telepen van 3 ilyen tolatómozdony: "MOL Bobó" (egykori M44-esek). Elég gyakran kijönnek a telepről az algyői állomásra, úgyhogy ilyenkor nem szólhatnak egy szót se, ha fotózunk. Bár volt már olyan, hogy elkezdtek ordibálni a telepről, de nem érdekelt, hiszen nem a telep felé fotóztam, a gép pedig kint volt a peron melletti vágányon. Ezzel a színvilággal sztem elég érdekes jelenségek... :-)
Aztán van még a közelben tolatómozdony az orosházi üveggyárban és a martfűi olajgyárban (Cereol) is. Gondolom mindkét esetben a vállalat vezetőjének (vagy valami más főnökfélének) az engedélye szükséges a belépéshez ill. a fotózáshoz!
Tudtok-e (esetlegesen bezárt) ipartelepeket , ahol tolatómozdonyok "kallódnak"?
(Vagy olyan működő ipartelepet, ahol tolatómozdonyok vannak és egyszerű a fényképezés, azaz nem csak vezérigazgatói engedéllyel lehet bejutni). Elsősorban "A"-s mozdonyok érdekelnek.
Régóta olvasom a topikot, de még nemigen szóltam hozzá. Mivel van néhány régi (1975) infom a Bp ig. területén lévő vonalak adatairól ezért közzéteszem.
Bizony volt személyforgalom, sőt a Bodajk-Balinka vonalon is. Az említett megállóhely neve így fejből Sztahanov mh. lehetett, de volt több is a vonalon. Este az otthoni gépről majd felteszem ide a menetrendet.
évek óta csak max. az Unimogos gyomirtó járt esetleg fent
Hát, igencsak esetlegesen. Jó sűrű növényzet nőtt azóta.
kopaszhaj
A friss csapásokat nem én csináltam
Akkor pedig járt ott rajtunk kívül még valaki, mert nem hiszem, hogy a helyiek hazafelé menet minden nap bejárják az állomást.
A vonalon sok helyen látszott a munka nyoma, a friss betonaljak
Új TF99 és TF02 aljak, néhány LM alj, '99 és '01-es síncsavarokkal.
Az általad fotózott flikk-flakkot mi okozta?
SZVSZ a sín hőtágulása, ugyanis a kivetődés környéki illesztéseknél nagyra híztak az illesztési hézagok.
A vonal végénél lévő kurblis sorompó akkor frissen volt megkenve (működött is szépen)
Jelentem szombaton is müködött, le is engedtem (részben). :))
--------
Lenne pár kérdésem a vonallal kapcsolatban:
- Pusztavámon voltak jelzök? Semmilyen nyomukat nem leltem.
- Mór területén, nem sokkal a település vége elött peron maradványok + ott a turistatérkép is jelez egy "Volt mh." helyet. Ezexerint a vonalon valaha személyforgalom is volt? Ugyanitt jelzők tőből kiflexelt csonkjai és némi vonóvezeték található.
- Több helyen vannak még mindig szigetelt sínek a pályában, illetve több Integra felíratú/jellegű doboz találtható a pálya mellett és Pusztavámon. Milyen bizber volt a vonalon tkp?
A vonal alsó szakasza -még Móron belül- használt, egy üzemig rendszeresen járt nyomok vannak. Valamint a Mór végénél lévő sorompónál nemrég járhatott valami, mert vékony csíkban odáig mindkét sínszál fényes, a gazokon vágásnyomok. A valami még átment az átjárón, ment még néhány métert, ott vége a nyomoknak.
2001-ben ezek szerint még nem volt eldöntve, hogy megszűnik a vonal, mert akkor biztos nem cserélgették volna az aljakat. Akkoriban a heti átlagforgalom 1-2 tehervonat volt. A forgalom szempontjából elég szerencsétlen vonal volt, kemény ezrelékkekkel, lépten nyomon útátjárókkal, melyekből csak egyet védett fénysorompó, a többinél "tárcsázni" kellett. A vonal végénél lévő kurblis sorompó akkor frissen volt megkenve (működött is szépen)
Tippem van rá, hogy mi volt az okozója ennek a kivtődésnek. Ezen a környéken a vasút alatti területen is volt bányászati munka és itt rendkívüli intézkedések is voltak a forgalom lebonyolítására. Lehet volt egy kisebb földmozgás és a vasúti pálya keretmerevsége ezen a helyen adta meg magát. Pontosan már nem emléxem, hogy hol olvastam, de talán ez is belejátszhatott ebbe. Másik tipp, hogy ami főleg hagyományos építésű (hevederes) pályán fordul elő a magas sínhőmérséklet miatt a síntordolódás a leggyengébb részén a pályán kitolja saját magát a vasúti vonalvezetésből. De, hogy eze egy régen nemjárt pályán legyen? Tudomásom szerint évek óta csak max. az Unimogos gyomirtó járt esetleg fent, Mióta a kiskocsimenetek ki lettek vonva a forgalomból. TVG-t nem tudom megmondani (még), a legutóbbi ottléte mikor volt.
Ezek szerint Te is :-) A friss csapásokat nem én csináltam, csak bemotoroztam az épülethez, illetve a sorompót néztem meg, mert régebben már körbe mászkáltam, videóztam a terepet. Akkor is embermagasságú volt a gaz, de az erdészet még vasúton szállított. Az állomás területén csak egy vágányt használtak, igazán nem is tudom, hogy járt körbe a mozdony. A vonalon sok helyen látszott a munka nyoma, a friss betonaljak. A Pft. akkor a fővonaltól derékszögben elforduló ívben dolgozott, meg is lepődtek a pályamester hirtelen felbukkanásán. Az általad fotózott flikk-flakkot mi okozta?
Lehullt a lepel, minden világos. Rögtön gyanús volt a friss csapás, mely a térdig érő gazban ide-oda kóvályog, és hihetetlen véletlenek folytán éppen az állomás főbb nevezetességeit járja be, kezdve a sorompónál, folytatva a romos állomásépületnél és Gangsta's betenmittoménmicsodájánál. :)
nyomokból ítélve itt bizony már vagy egy éve nem járt vonat
Lesz az több is, elég méretes fás szárú növényzet nőtt már bele azóta.
Tudja valaki mikor szűnt meg ezen a vonalon a közlekedés?
Pénteken Pusztavámon jártam és meglepve tapasztaltam, hogy a nyomokból ítélve itt bizony már vagy egy éve nem járt vonat. 2001-ben volt szerencsénk végigutazni a vonalon, akkor még a Pft. is kint dolgozott, betonaljakat cseréltek, vágányt szabályoztak. Tudja valaki mikor szűnt meg ezen a vonalon a közlekedés?
De ugyis lekonvertálja 640-be... de volt már olyan, hogy nem sikerült neki...
Azóta mindig megcsinálom előre 640x480-ba, és így a feltöltési idő is kevesebb.
Teszek ide egy forró (ma készültek) képanyagot a kenesei Sorompó Büféről ahol volt a hajtány. Sajnos csak volt mert most fapadok vannak a helyén. Még érdeklődök, hogy mi lett vele. Nem tudom de olyan érzésem van, hogy a tulaj is kötődik ehez a témához mivel a büfé fala tele van hajtányos meg régi vasutas képekkel. Felkutatom és megkérdezem mi újság.
Igértem néhány találós képet. Most próbálkozom kitalálni, hogy mekkora képet tudok beszúrni ide. Tehát ha ezen sorok alatt nem van semmi akkor nem jött össze. Sebaj tovább tömörgetem és majdcsak sikerül.
Kopaszhaj:
Küldtem képeket rólam, kérek véleményt az elképzelésről. Elnézést, hogy érdemben nem nagyon szólok hozzá a dolokhoz, de mindaddig míg nem olvastam át a hozzászólásokat. Nem szertnék mégtöbb hülyeségeket összehordani, valamint arról sem akarok beszélni amit ti már kiveséztetek.
Azért aktív vagyok és szorgalmasan próbálok felzárkózni a feladathoz.
Ma készítettem képeket küldök belőlük néhányat mailban.
49s fan:
Nagyon örülök, hogy sokakat érdekel az a terület ami engemet is nagyon. Van mit megbeszélnünk! Neked is küldtem pár képet magamról.
A legtöbb PVG sorsa selejtezés-lángvágó lett. Jónéhány példány van kiállítva országszerte és ugyanígy jónéhány példány alussza csipkerózsika álmát valamelyik Pft. hajtányszínjében illetve Füstibe is került belőlük. Kettőnél azért több darab menekült meg, ismeretségi körömben 7 darabról tudok, de ennél országos szinten biztos több is van :-) Sok szabadidő és sok benzinpénz ráforditásával szerintem még ma is lehet találni megszerezhető példányt...
újabb információ, hogy a nagyvasúttal az a vágány nem volt összeköttetésben.
A nagyiccei "Zóna" vágányról tudok, még a héves tanfolyam alatt kisérleteztünk, hogy diesel mozdonnyal bejárjuk, de nem sikerült. Aztán elbontották.
Ha a telepen megvannak a vágányok, a ipv. bejárása alkalmával meglehetne őket nézni. Ha van rá igény elmegyek megkérdezni a tulajt, hogy engedélyezi-e.
A mátyásföld alsói vágányról csak hallottam Cinkotán a HÉV-esektől.
Sajnos anno még nem fényképeztem, ezért a Cinkotán lévő "Mexico" vágány végénél lévő, cinkotai bánya keskeny nyomtávú vasútjáról sincs képem. Pedig emlékszem, ahogy a Lucernás utcán az úttest mellett futott a sínpár, majd azon átkanyarodva a "Mexico" vágány mellé ért. Itt gondolom valamilyen átrakó volt.
Mindenkihez!
Amint le lett fixálva, hogy mikor lesz a HÉV-es bejárás, szóljatok, hogy tudjak beszélni az illetékesekkel, hogy a zárt telepekre is bejussunk.
Igény lenne esetleg a cinkotai kocsiszín megtekintésére?
Még új vagyok itt, az ebből adódó esetleges problémákat kérlek nézzétek el!
Április 30-án, a postavonat-búcsztató körúton találkoztam Nyunyukával, István Gyurival, stb. Fonyódon akadtunk egymásra, bár mint kiderült, Bácsalmás óta együtt utaztunk.
Az igazi postavonat búcsúztatra viszont nem jöttetek, hiányoltalak benneteket. Május 1-ével ugyanis a postavonat közlekedés nem szűnt meg, csak a "postavonat személyszállítással" szolgáltatás. Az utolsó postavonatok 2004. június 26-án este futottak be a Keleti pályaudvarra. Közülük a szegedi ért fel utoljára, 21:50-kor. A hangos bemondó a negyedik vágányra ígérte, ki is írták. Azonban amikor bejött, rájöttek, hogy a Rákóczi-t is ide várják, ezért a postakocsit áttolták az 5-ösre, itt fejezték be a kipakolást. A Posta Rt. szerint a 38 kocsiból csak kettőt tartanak meg, ezek a Postamúzeumba kerülnek. A többit a MÁV nem veszi át, máshol értékesítik őket.
Június 26-án csináltam pár képet, megpróbálom feltölteni ide, remélem sikerül. Elnézést, amiért nem a legaktuálisabb a téma, de jobb későn mint soha.
A 49-est én is szeretem, ill. szeretném:(((
Fürgedről származok. Tavaj novemberben lefényképeztem az állomás romjait. Nézd meg! Az adataimnál van a képtáram URL-je.
Óóó, mielőtt teljesen szétesnék itt a sok dícsérettől, meg kell, hogy mondjam, ez esetben csak közvetítő voltam, a kalocsai hajtánymester volt az informátor :-)
Köszönöm, még nekem is megvan. Tegnap Kopaszhaj topictárs felhívott és lenyűgözött, sztem most hosszú időre elegendő információt kaptam Tőle.
Ezúton is NAGYON köszönöm az önzetlen segítségét!!!! :)
Mi is szeretnénk "tátani a szánkat", de nem kaptunk képet a kétéltű járgányodról :-(
Mailban sem jelentkeztél, pedig sok kérdésedre választ kapnál, no meg mi is kérdeznénk ám ezerrel!!!
Az utolsó különösen érdekes, lévén, hogy elég sokat bogarásztuk azt a sarkot, és nem jöttünk rá a vonalvezetésre. De azt a gyárkaput lekaptuk jónéhányan :-)
Napok óta így esténként olvasgatom a fórumot az elejétől, tátom számat, tanulgatok, ismerkedek a tagokkal, próbálom kitalálni, hogy ki miben utazik.
Elég lassan haladok, mert mindig találok egy linket ahol állandóan leragadok.
Tegnap este mdbz oldalán csemegéztem. Hát nem semmi anyagot találtam ott, csak sajnos egy csomó minden le van védve jelszóval. Így is letöltöttem majdnem száz képet ami a kedvenc 49 -es vonalammal is foglalkozik. Máshonnan is töltöttem le ezzel a vonallal kapcsolatos anyagot. Nagyon szomorú így látni, hogy milyen volt régen, 4 éve, 2 éve, egy éve és én legutoljára a nyáron jártam ott. Összehasonlítgattam a ti képeiteket és az enyémeimet. Van különbség.
Gróf szaktársal szeretném felvenni a kapcsolatot, legyetek szívesek elérhetőséget adni nekem. Cserébe holnap megnézem a kenesei hajtányt nektek. A nyáron még ott volt. Ha még megvan csinálok képeket és kiderítem kivel kell konzulátlni.
A 64 es vonal nagyon tetszik kivel kell konzultálnom ez ügyben?
A maszek hajtányos kocsikázás jogilag ugyanolyan illegális mint a maszekos sínautózás ugyanott ? Vagy van valami különbség esetleg helyi ismerős vagy pályamester aki tud segíteni?
Egyenlőre ez jutott még eszembe. Ha valamit még találok még ma írok.
Üdvözlet: Hentes.
Látom sokakat foglalkoztatnak a találós kérdések. Engedjétek meg egy nagyon egyszerűt feltenni. (elképzelhető, hogy volt már róla szó, csak én még nem tartok ott a topic olvasgatásában)
Azt hiszem, így jártam, hogy 4 napot kihagytam a topic-on. Bár énnekem luc72 már IRL elárulta, hogy több képe is van a Hévizi út - 5-ös villamos környékéről, HÉV tehervonatokkal. Kiváló képek, és én is izgatottan várom a folytatást. Szegával mi is anno végigjártuk az 5-ös villamos nyomait, de álmomban sem reméltem, hogy lesz képanyag róla.
Cirka egy éve az egyik keskeny hajtányos társunk talált egy eladó példányt. Értekezek vele, ha neki nem kell, és még megvan a PVG, akkor megkereslek ezügyben. Itt jut eszembe, pár éve Balatonkenese egyik csöndes útátjárójában melletti büfé udvarán állt egy ilyen vas. Nem tudom mi a helyzet ma arrafelé, nekünk nem sikerült megtalálni a tulajt.
Gróf György volt az informátor :)) Szóval én is arra a hajtányra pályáztam, de a pft vezető mondta, hogy már foglalt, csak még nem vittétek el. Aztán eljutottam Gróf Györgyhöz (talán még megvan valahol a száma :) ) beszéltünk pár szót. Aztán nem is olyan régen felhívtam megint a pft-st, hogy elvittétek -e már, mondta ő is, hogy igen.
Azóta találtam még kb 10 PKVG-t, de egyik sem eladó, elvihető. Van egy alváz, de nagyon messze innen, és őket nem érem el telefonon, potyára nem tudok lemmeni. Ezek mennek egyelőre, már annyira leadtam az igényeket, hogy két tengellyel is beérném a többit majd összeheggesztem...de még az sincs, mindenütt falakba ütközöm. Maradok a veteránautóknál, motoroknál :(
Emlékszel arra, hogy volt egy térképkiállítás a KIA Szabós műteremben?
Na én ott tanulmányoztam a térképeket és többek között benne volt ez a vágány is.
Ez a vágány végigment a Jókai utcán egyenesen be az akkori repülőgépgyárba, a gyár területén belül volt egy megkerülő vágány + pár kézi fordítókorong.A mostani NABIs iparvágány akkor még meg sem volt!!! Amelyiken rajta van a NABIs vágány azon már nincs meg a Héves!!
Ami Nagyiccénél ágazott ki, az meg bemennt a Lándzsa u.-i lakótelep mellett lévő orosz kócerájba. A helyén most egy kisebb ipari park van, aminek területén belül megvannak még a vágányok sőt még a felsővezetéktartó oszlopok is!!
Más: azt tudtad, hogy Mátyásföld alsónál is volt egy iparvágány kiágazás még a 20-as években? Bevezetett az Ikarus felé ahol most betonüzem van /kb. addig/!!
Egy cementmű állt akkor ott.De ez pl. már a 40-es évekbeli térképen már nem volt rajta.
Nem mondom, jók az informátoraid :-). A másik kép valóban Hantháza. Egyébként az állomás zománctáblája is megvan (leszerelve), ha a lakókat szépen megkéri valaki, megmutatják.
Pontosabban, a Burma után (november 6.-a szombat - ugye mindenkinek jó?) következik a "Gödöllői HÉV iparvágányai Budapest közigazgatási határán belül" c. bejárás.
Kerekegyházán az állomásépületre ráépült egy jókora ház, az utcáról nem könnyű ráismerni, de a "vágányok" felől még olvasható az állomás neve is, bár csak messziről, mert itt is sok új ház épült köré. Csak ezzel a távoli fotóval szolgálhatok:
Ha ez kérdés volt, akkor én régebben jártam azon a vonalon: a vágány teljes hosszban felszedve, földút van a helyén, így a vonalvezetés könnyen felismerhető. Őrházak, állomásépületek többfelé megmaradtak, általában laknak bennük. Alapítás, megszűnés dátumát fejből nem tudom. Asszem 75 körül szűnt meg.
Jobb a helyzet a hantházai (Kupai Kovács major) vonallal kapcsolatban. Ennek 1978 körül reszeltek, viszont pár éve még voltak síndarabok az útátjárókban, Csemőn épületek, Hantházán az állomás, stb...
Szüleim és a nagyszüleim elmondása alapján a HÉV volt összekötve a Mátyásföldi repülőtérnél található iparvágánnyal. Ebböl vezetett iparvágány a honvédségi raktár Jókai Mór utcai telepére is.
Hello! Hétvégén jártam Füzéren és hazafelé menet úgy terveztem, hogy megnézem újra füzérkomlós állomás helyét, de sajnos a helyén egy vadászházat találtam, az állomás területe kőkerítéssel lezárt. :(, továbbmenve a keskeny utcán még előbukkant a farakodó rámpája.
A 6-os út melletti iparvágány nem vegyiüzembe vezet, hanem olajtárolókhoz. Eredetileg az ideiglenesen hazánkban tartozkódó szovjet déli hadseregcsoport
építette, mivel Tolnán volt egy nagy raktárbázisa. Jelenleg szállodától, gimnáziumon keresztül lakótelepig sokminden található a volt katonai objektumban. Az olajtárólók hasznosítása jelenleg is eredeti funkció szerint történik, információim szerint a sokat emlegetett stratégiai tartalék készletekkel vannak feltöltve.
Az átjáró Tolnánál található, egy iparvágányt ábrázol ami Szekszárdról vezet Tolna mellé. A telep nevét sajnos nem láttam, viszont messze bent a telepen kék színű tartálykocsik álltak.
Hali!
Volt tegnap vmelyikőtök Nagybörzsönyben?
Terveimtől eltérően Kisirtásra nem vonattal mentem fel,(vagy le) hanem a Hegyes-hegy oldalában bóklásztam a régi nyomvonalon a viadukt felé. Erős fahidat építettek a vasútnak, még ma is ott korhad az erdő sűrűjében.
Felső kép: Soroksár?
Még jó, hogy a Börzsönyi túrámon /kep.tar.hu/qcqc / 2 m-t zuhantam és most lépni is alig tudok, igy nem fáj a szivem. D legközelebb szólhatnál 1 ilyen elött!
Ez már csúsztatás.
A sorállományt szállították Klementináról/ra légi úton. Ezért nem jártak "ruszki hálók" oda, hanem 8-12 By, Bhv, stb. kocsiból álló katonavonatok a magyarországi szovjet helyőrségekből. Az viszont igaz, hogy igen szervezetten, kb. 3 perc tartózkodás alatt le tudták szállítani a 12 kocsis vonat ~ 1000 főnyi utasát, pedi g ezek a szállítások döntően éjjel 1-2 óra körül érkeztek Klementinára.
Katona koromban /74-76/ sok borsodival voltam 1ütt, tőlük hallottam olyan mende-mondákat, hogy Mezőkövesd könyékén valahol, a ruszki repülők, a kukoricás közepén jönnek fel a földalatti hangárból. Igaza lehetett a vezérnek.
Szerintem legyen egy gödöllői HÉV elveszett iparvágányai Budapest közigazgatási határán belül. Ebben lenne: IKARUS iparvágány, rákosszentmihályi HÉV, Csömör, Kavicsbánya.
Majd legyen egy külön Gödöllő-Veresegyház vonalbejárás. (Zolcsi, ha megszólalsz, hogy te már bejártad, bokánrúglak! :-))
"Nagyicce állomás maradványait körbejárta már valaki? És a környező élő vagy holt iparvágányokat? Tervezzük valamikor?"
Éppen a héten kérdeztem meg a barátnőmet, hogy valamelyik szombat-vasárnap eljön-e velem egy gödöllői HÉV vonalbejárásra, Törökőri indulással Gödöllőig. Útközben persze útbaejtenénk minden megmaradt és megszűnt iparvágányt is.
Mivel a vonal Gödöllőig 25 km. egy nap nem elég rá. Én úgy saccoltam, hogy 1 nap Törökőr - Csömör - Kavicsbánya - Cinkota, a 2. nap Kavicsbánya - Gödöllő.
Engem is nagyon-nagyon érdekelne. A nevem is 1 ilyen 2éltüt jelent, de sajna még nem készültem el vele teljesen. Képet ímélben is megköszönnék, ha nem ide teszed!
"...mi jár érte, ha egyszer netán lebukok..." Ha nem tudod magad kimagyarázni, és feljelentenek, akkor vagy jót derülnek a rendőrségen a hobbidon, és megúszod szabálysértéssel, vagy komolyan veszik, és akkor vasúti veszélyeztetés a vád, komoly pénzbüntetéssel. (Saját, szerencsére már jó régi tapasztalat). Örülök, hogy hírt adtál magadról, kíváncsi vagyok a gépedre, azon csodálkozom, hogy eddig sehol nem találkoztunk. Esetleg nézz be a www.hajtany.fw.hu -ra, aztán szerintem folytassuk mailban:-)
Kedves Hentes, nem vagy egyedül ezzel a hobbival, de nem lenne szerencsés azért explicite itt kihirdetni, hogy mikor és hol autókázol, mert a MÁV mindent figyel. Szerintem e-mail útján jobb lenne ezt intézni, de e mellett szívesen látunk itt a topikon, és várjuk fotóidat, újonnan talált elveszett sínjeidet, stb...:-)
Húú a Lepsény - Mezőhídvég vasút témában témában nagyon profi vagyok van néhány képem is. Egy tavalyi hozzászólásodban olvastam, hogy keresel képeket róla. Érdekel még? Én új versenyző vagyok itt.
Nagyon nagyon örülök, hogy idetaláltam! Kis tévelygés után de sikerült. Örülök, hogy hasonló érdeklődési körű emberek vannak itt és máris nem érzem egyedül magam. Ha megengeditek beszúrnák egy novellát magamról bemutatkozásképpen amit néhány napja írtam.
Üdvözlet!
Megszűnt volnalakkal kapcsolatos kérdésem. Bízva, hogy Önök között találok olyat aki tud nekem segíteni. Én egy számítástechnikai szakember vagyok, ipari computereket javítok. A vasúttársasághoz semmi közöm, kb.16 éve még vonaton sem ültem (pedig már nagyon szertnék! )
Nekem van egy furcsa hobbim ami sajnos fordított arányban áll a kívánalmakkal. Minél több megszűnt vonal van nekem annál jobb.
Az én mániám a sínautózás. Használaton kívüli szakaszokat keresek ahol élhetem e szenvedélyem. Van egy erre a célra egy házilag kialakított személygépkocsim ami "kétéltű" tehát egyszerre sínen és közúton is tud menni. Felkeresem a kiszemelt szakaszt, hónapokon keresztül nézegetem, kutatásokat végzek, hogy mióta nem jár arra semmi és senki, miért szűnt meg az adott szakasz, szoktam keresni olyan nyugdíjas vasutast aki ott dolgozott hajadan és kérem meséljen a megszűnt vasút történetéről, milyen látnivalók találhatók a pálya mellett majd egyszer gyalogosan is végigmegyek rajta. Ilyenkor átmegyek pályafentartóba és kiszedem a nagyon-nagy gazt a sínek közül Időnként még komplett fákat is szoktam "kivágni" a sínpárok között. Sajnos nagyon sok helyen elvannak már lopva a síncsavarok és egy eldűlő sín jelentősen le szokta amortizálni az autóm futóművét. Miután alkalmasnak találom az időt alkalmanként (havonta egyszer-kétszer) "Birtokba" veszem.
Miért jó ez nekem?
-Ez egy gyerekkori álom amely beteljesült és nagyon érdekes és izgalmas,
-Rendkívül érdekelnek az elhagyott állomások, indóházak (azt hiszem így mondják), sorompó őr házak, az elhagyott váltók, szemaforok és egyéb műtárgyak pl. a vasúti hidak. Az elmúlt idők emlékei, a gazzal benőtt váltók rendkívül kellemes hangulatot árasztanak számomra.
-Sok fényképet készítettem és még készítenék róluk mielőtt végképp az enyészeté és a vasgyűjtők áldozataivá válnak.
-Azok a barátaim akikkel megosztottam ebbéli agyamenésemet mind alig várják a pillanatot, hogy újra időt szakítsunk a kiruccanásokra.
-Szeretnél egy olyan "hivatalos" emberrel a kapcsolatot teremteni aki nem azzal kezdi, hogy biztos szinesfémgyűjtő sincsavarlopó vagyok és amúgyis mennyire veszélyes és illegális ez a tevékenység, hanem érdemben segíteni tudna a használatonkívüli szakaszok felderítésében az országban.
-Szeretnék olyan fényképeket készíteni és kapni amik régi elhagyott álomásokat és egyéb épületeket ábrázol.
-Szereték érdemlegesen segíteni egy legális amatőr civil sínautós baráti kör vagy társaság létrehozásában akik vagy autóval vagy a Mávnál rendszeresített hajtányokkal vagy bármi egyébbel közlekedhetnének a Máv egy használaton kívüli pályáján. Nemrég olvastam egy ujságban, hogy Ausztriában már van ilyen. Ott kerékpározni lehet egy nemhasznált sínszakaszon (azt hiszem harmincvalahány kilóméter hosszú).
Husszúan ennyi, ha valaki lát fantáziát a felvetésemben kérem szóljon hozzá, valamint kérek szkeptikus válaszokat is, pl. miért veszélyes ez, vagy mi jár érte ha egyszer netán lebukok, stb.
Köszönet és Üdvözlet: Hentes.
Klementinából mindössze három váltó maradt meg, a többit 2002 novemberében felszedték, végig a reptérig. Akkoriban többször mentem be Miskolcra sajnos, és láttam a bontóegységeket dolgozni. A gaz alatt már nincs semmi, hacsak nem félredobott sínek, de nem hiszem, mert azt elnhordták volna a helyi vasgyűjtők.
Mivel a freemailem döglik, itt jelzem: az okt. 2-i hétvége (most) és a mindenszentek előtti kivételével nekem bármelyik megfelel a Burmázáshoz. Ugyanitt jelzem, hogy ha van rá igény, és belefér az időtökbe, akkor a Győri Iparvágányok 1.1-et is be lehet iktatni a jelzett hétvégék egyikére, akr november eleje is szóba jöhet.
Klementinából azért a semminél több maradt, a vágányok egy része még ott rozsdásodik a dzsungel mélyén, és a 80-as vonal jobb vágányában (Ms felőli vége) a mai napig megvan a váltó, amely beköti a fővonalba, persze nem használják. Ha arra utazol, érdemes az utolsó kocsiból nézelődni. A szovjet hadsereg használta távozásukig. Idősebb vezér elmondása szerint még a 80-as években is egész katonavonatok érkeztek-indultak innen, a vonatról leszálló személyzet futólépésben az "ojjektum" felé vette az irányt, ahol repülőre szálltak. A repülőket - állítólag - föld alá süllyesztett hangárban tárolták - hogy igaz-e vagy legenda nem tudom, én kétkedve fogadtam. Egy olyan esetre is emlékezett, hogy a szovjet parancsnok a katonavonaton szétszedette a fűtési kábelt, hogy a személyi állomány szokja a hideget.
Valóban a barlang csak túravezetővel látogatható, ő nyitja ki a bánya bejáratát. A sínek azonban kikanyarodnak a felszínre kb 15-20 méter hosszan, egészen a hegy oldaláig. Itt a gazban még megvan a csúzda, innen borították le a mészkövet a csillékről. Ezt megnézni nem szükséges túravezető:).
1993. március végén a felszínen még egy hosszabb egyenes szakasz is volt, ezen csilléztünk akkor. Most már nem találtam meg, bármennyire is kerestem. Úgy tudom, hogy a bánya akkor még működött.
A felszíni fejtésen vasút nincs, de a bányagépek ma is ott vannak.
Feljebb, a földalatti bányából nyílik a Rákóczi-barlang, mely kisvasúttal is megközelíthető, ugyanis bennt még mindig összefüggő kisvasúthálózat van, pár csillével együtt.
Nem igazán vasúti jellegű, de hegytetőre, a felszíni bánya területére is be lehet menni, márcsak a kilátás miatt is.
Na, akkor oda visszamegyek jövőre.
1ébként ottjártamkor beszéltem egy ANP-s jómunkásember, de ő nem említette a kisvasutat, csak azt, hogy a hegy másik oldala felől, kiépített úton közelíthető meg a bányaterület. +,hogy a Rákóczi-barlangba, ha be akarsz jutni, az ANP szervez vlmi túrákat (akkor reggel ment le egy pont).
Másfél hete jártam az Esztramos-hegyen. A vasútról készítettem én is képeket. Érdemes felmenni a hegytetőre is, az iparvágányt végig Bódvaszilasig be lehet látni. A térkép viszont már nem jelöl vágányokat, csak a piros jelzést tünteti fel.
Feljebb, a földalatti bányából nyílik a Rákóczi-barlang, mely kisvasúttal is megközelíthető, ugyanis bennt még mindig összefüggő kisvasúthálózat van, pár csillével együtt.
Nem igazán vasúti jellegű, de hegytetőre, a felszíni bánya területére is be lehet menni, márcsak a kilátás miatt is.
Tök megörültem, hogy akad még ezen a vonalon is telefonpózna. Mennyi van még belőle?
1986-ban kiskoromban Rumon mentünk keresztül busszal, ha jól emlékszem a kijárati jelző még állt akkor a vasútállomáson. Vágány már akkor sem volt. Kár hogy akkor még 8 voltam :)).
ez nagyon frankó, mert a mostani bakonytérképről lecsúszik Bakonybánk környéke.
Ahogy látom volt a vonalnak még egy ága, ami folytatódik a Cuha völgyben dél felé. A 82-esről lekanyarodva Réde felé még egyszer sem tűnt fel, hogy valaha, egy vasúti nyomvonal is van/volt a széles völgyben.
ha tudod küldheted az adatoknál lévő mailcímre, majd lementem.
Rum és környékén jártunk a hétvégén, a megszűnt vasút nyomait is megtekintettük. A "végállomás" elmékművet is megnéztük, érdemes. Az egykori nyomvonal ma jórész kerékpárosút, és szinte csak épületek maradtak, minden mást elpucoltak a vasútból. Érdemes arra kirándulni, útbaejteni, megkapó hangulata van. Két település között a töltést nézve elképzeltük, hogyan nézhetett ki erre egy "vicinális" vonatka...az "indul a bakterház" képsorai ugrottak be, amikor a pusztán áthaladó szerelvényeket ábrázolták.
Találtam tegnap a Bakony-túristatérképén egy elég elveszettnek tűnő vágányt Réde környékén. Rédétől északra a Cuha-völgyben van egy "régi vasút" felirat, majd Rédétől délkeletre Csatka felé az erdő közepében egy "régi vasút vége" felirat.
Neten próbáltam rákeresni, de semmi használható infót nem dobott ki a google:(
tudtok eről a vasútról valamit?
Hol kezdődhetett Bakonybánkon talán. Milyen nyomtáv volt, mikor rakták le, mikor szedték fel, története, stb.stb.
Elárulom, hogy a képen látható vágánydarab Csömörön található. Az állomás mögött üzemelő asztalos- és ablakgyártó műhely udvarán fekszik. Régen a telep egy bútor raktár (talán Bubiv) volt.
Egy ott dolgozó munkás elárulta, hogy a régi időkben a HÉV-en is kaptak árut és azokat a "kisvasúton" vitték be a telepre. Hogy menyire megbízható a forrás azt nem tudom, mert az illető saját bevallása szerint, akkor még gyerek volt. Ez persze nem zárja ki azt, hogy tisztán emlékezzen.
Próbáltam még fellelhető vágánydarabokat keresni, de nem találtam.
Sahy-t ajánlom, a fűtőházat és a vízházat. Az állomás is hangulatos. A nyomvonalat könnyen megtalálod - nekünk is sikerült pedig csak sejtettük, hogy volt itt valami.
Megvenni, ellopni nem akarom, csak lefotózni. Tavaly, a kemencei kisvasuti napon, nem volt nálam fotóaparát. Majd most pótolom. És Drégelypalánkon /esetleg Sahyban/, megkeresem a nyomvonalat.
Elvileg még a mai napig is használják, de ritkán. A teherforgalom (anyagvonatok) jár erre, mert az ilonai emelkedő túl meredek. Ennek köszönheti a pálya a fenmaradását.
Ez a XI ker-i MKM? GaGe fotózta már a gépet, akkor is megemlítettem, hogy itt a lehetőség egy topic-mozdony vásárlására :)) Sajna a kis mazsoláknak nincs alapítványuk, pedig aranyos szerkezetek.
Igen! Mezőkövesd-Klementina állomás volt, aztán csak ipv kiág, most semmi. Gyerekkoromban egyszer még egy gyorsvonat is megállt ott este, katonák szálltak föl a nekik fenntartott kocsikba. (1980 körül) Akkor még bakterház is volt, csapórudas sorompóval. Hogy mikor szűnt meg mint állomás, nem tudom, 64-ben még biztosan az volt, jelzőkkel felszerelve.
A lakóhelyem közelében van (volt) 1.2. átmenő vágány, ez megvan, 3,4 vonatfogadó volt, 5. hoimlokrakodó volt, plusz egy iparvágány ágazott ki a bp felőli végén egy volt orosz laktanya+repülőtérre.
De bocs, hogy benyomultam. Engem is érdekel a vasút, a megszüntetet vagy megszűnőben lévő vágányok.
Egy vidéki városban élek, pesten dolgozom és vasutas (MÁV) is vagyok.
Röviden ennyit magamról.<br>
Ez a kép nem pesten készült. Ki tudja hol? Egy kétvágányú fővonal állomása volt, utóbb már cask iparvágányként funkcionált. 2002 őszén bontzották el, csak a kiágazás két váltója maradt meg.
"Az M5-ös felüljárójától még kb. 1-1,5 km-re volt a laktanya, addig egyenesen, az erdőben vezetett a pálya
Addig nem jutottunk el :-("
:-))))))))))) Alig kellett volna még gyalogolnunk, hamar feladtuk, dehát azaz erdő a nyílegyenes irtással úgy tűnt, hogy a párhuzamosoknak a végtelen beli találkozását demonstrálja nekünk.
katonai vágányokról jut eszembe: a Vágány utcai vágányon sikerült már valakinek vonatot fotózni? Én egyszer láttam 2001-ben egy Bobót 2-3 Ztz kocsival, de éppen a 32-es buszon ültem, így fotóra nem volt esély :-(
Pedig nemsokkal alatta van betéve az enyim is :-)))
Köszi, még egy oldalt visszaolvasva megtaláltam!
Az ócsai üzemanyagtelepes albumot láttad?
Igen, megnéztem azt is.
A problémán dolgozom!
Javaslat: kisebb előnézeti képek, nagyobb tömörítési aránnyal...
Hát mi is meglepődtünk 49's fannal, mikor megláttuk, hogy nemsokkal ottjártunk után eltüntek a sínek :-(((
Ha ez így folytatódik, gyorsan elfogy az egész. :-(
Addig nem jutottunk el :-(
Ebben az állapotában sokat nem vesztettetek. Régen a laktanyánál a vágány bement egy kapun, beljebb egy kitérővel kettéágazott - ennyi látszott a kerítésen kívülről - meg persze a katonák. A '80-as években bringáztunk arrafelé, és néha még Bobót is láttunk néhány tehervagonnal. A '90-es évek elején aztán a TT jelzésű vagonok tologatása kedvéért gyalogoltunk ki oda a rokonoktól, akik nem messze laknak onnan.
Más. Burma-túra be van már tervezve a programotokba?
Óh, köszi, ezt az albumodat még nem láttam! Sajnos csak korlátozottan tudom a honlapodat látogatni, mert otthonról modemmel sajna nagyon lassan jön le.
De most megnéztem, a képek nagyon jók, de változatlanul szomorú vagyok, hogy felszedték a vágány felét! :-( Az M5-ös felüljárójától még kb. 1-1,5 km-re volt a laktanya, addig egyenesen, az erdőben vezetett a pálya.
Na de akkora? Legfeljebb, ha váltóállító torony volt, nagy boltíves ablakkal... De olyat még sosem láttam (ettôl még lehetett).
Vagy esetleg vízház volt. A magyar vízházak felsô része gyakran fából volt, ezt utólag ácsolták, nyilván, hogy legyen hol betenni a víztartályt. De nem lehetetlen, hogy egy nagy boltíves nyílás volt erre a célra, amit aztán bedeszkáztak. Aztán, amikor megszûnt, mint vízház, akkor befalaztak.
Köszönjük szépen a mai túrát is, jó kis út volt, na meg a Kőbánya Blues-feeling:-) Arccal a Burma felé:-) Na és Győri iparvágányok 1.1 is melegen tartva.
Én sajnos semmit, de érdekesnek találom az emeleti ablak fölött a téglából kirakott nagy ívet. Olyan, mintha az emeleti ablak helyén egy kapu lett volna! Vagy valami raktár volt daruval és az emeleten bejárattal?
Ki, mit tud erről az épületről? Hogyan került rá ez a felirat? Vagy lehet, hogy az unatkozó rátótiak szabadidejükben nem a kocsmát tologatják, hanem a vasúti épületeket?
P.Stephenson honlapján láthattad szerintem.
Kérdéshegyek:
1.) milyen vagon?
2.) milyen állapotban van?
3.) hol van az említett utca, arrafelé nem vagyok túl ismerős.
Nem tudom hogy kinek a honlapján láttam elveszett vagonokat, de Budapesten a XV. Mogyoród útján van egy.... Hátha valakinek felkeltettem az érdeklődését!
Ott az a rész, már nem ugy nézki mint régen. Gyerekkorom nyarait ott töltötem. Volt ott egy gyaloghid, és reggeltöl estig, ott ültünk és néztük a vonatokat. A bakterháznak is már csak nyomai vannak.
A múltkori Kőbánya-túrán emlegette valaki (Dash9 talán?) a XI. Bartók Béla úti volt tejüzem vágányait. Nos, ma reggel meglestem (egyik ismerősömnek ott van nyomdája).
A kapun 1 vágány jött be (Kelenföld 1. vágányról kiszolgálva), aztán egy váltó (megvan!), a jobb oldali ág egy szép kis ívet leírva a rámpás nagy épület jobb oldalához ment be, egy útátjáró megvan. Az egyenes irány pár méter után ismét kettéválik, ennek jobb oldali ága (szintén megvan egy útátjáró) az előbb említett épület másik oldala felé tart, a továbbra is egyenes irány a kerítéssel (és a vasúti töltéssel) párhuzamosan a telek végéig fut, itt bent vannak a sínszálak is, évszámot nem láttam egyiken sem.
Remélem, érthető a leírásom :-))
Okéj, tegnap mikor visszaértem a melóhelyre gyorsan feldobáltam....
Így is az ócsai képeknél szarakodott, azokat majd ma felpakolom.
Amikor tegnap megálltam az üa. táróló mellett jött egy emberke, aki elmondta, hogy a Fszkivan a vasúttal, mert neki 400000HUF-ba került az elektromosság átvezettetése a vágány alatt.
üdV
Fedvény: Szeszgyár-Édász-Rába átmenet nincs, csak Szeszgyár-Rába, ez utóbbi azonban csak volt. Az Édász-Rába átmenet máshol van, a Rába másik telephelyén, egy másik iparvágánnyal. Elnézést a keverésért.
Sehol.
Kiírtak egy közbeszerzésit a "híd felépítésére, üzemeltetésére, majd elbontására" de valszeg sikertelen volt. Így a nagy nekibuzdulás tragikus hirtelenséggel véget ért.
Más: ma megejtettem az "operatív" Győri iparvágányok 1.0-ás túrát. (Ha jöttök, az lesz az 1.1-es:-)
Dióhéjban:
- Szeszgyár működik, vonatot is láttam rajta, és a jelzőőrök szorgoskodtak is, de nem a kamera miatt, bizony nagy forgalmú utakat keresztez a vágány. A Szeszgyár-Édász-Rába átmenet megvan, az Édászig üzemel is (a 2-es porta szimpatikus úrhölgyétől megtudva).
- a Rába vágányokat a gyárkapun kívül mindenhol felszedték kb. 1-2 hónapja, mindenestül (a gabonaraktárakét is, meg mindent), egy vágány kivételével, ami egészen frissen veszett el, azaz 1999-ben újították fel, de soha nem ment rajta vonat, mert elvágták a külvilágtól. a Rábán belül általában pusztulás és gaz, és enyészet mindenütt, néhány sínt azonban fotóztam a kerítés felett. DJ.Szegecsnek pedig egy "ojjektumot" is:-) TAláltam egy rég elveszett sínt a gyárkapun kívül, a Rába töltésén, jó 20 éve veszhetett el.(ld. alább)
- Győr-Szigetben a Cereol vágányok megvannak, végig, járhatók is, de kb. 5 éve semmi nem járt arra (én 1997-ben láttam ott vonatot). A gyárat bontják, enyészet, csend és gaz mindenütt. A még üzemelő, kijjebb lévő Cereol-gyáregység üzemel, az udvaron A21 062 pihent épp, de csak távoli fotó készülhetett róla, mert az őr közbeszólt, de aztán azt elértem, hogy saját szememmel megnézhessem a pályaszámát. A vágány bontásra vár, a környékén lévő romasággal élők telepével együtt, hogy lakóparknak adjon helyet.
13:15-től 17:45-ig megjártam az egészet, de kicsit feszítetten.
Röviden ennyi, néhány kép ízelítőül:
Aki akar ilyen sűrű talpfakiosztást látni...
... ilyen frissen elveszett vágányok helyét megszemlélni...
...és ilyen rég elveszett vágányokat látni, az jöjjön el a Gőri iparvágányok 1.1-es túrára!
A túra teljes leírása az összes képpel, térképpel együtt holnap vagy holnapután lesz elérhető az oldalamon!
A műsoron: -Találka az Örsön -Onnan a Baumgartner féle görpályán Törökőr állomás romjaiig. -Tovább Kőbánya alsó felé, a nevezetességek megtekintésével (Pongrácz utat keresztező iparvágányok, Sehova IC Kőbánya Teherpályaudvaron, Király(né) vágány, BNV hurka) -Kőbánya Alsó, esetlegesen a régi felvételi épület udvarán lévő teherkocsi tanulmányozása -Tovább a 36-os vonalán a Kápolna térig. (Elevátornak a kéziszerszámgyár romjai) -Le a Kőér utcához, ahonnan végig a 100a mellet futó iparvágányon Pestlőrincig.
Minap jutott az eszembe, hogy tavaj szóba került, hogy a vasúti pontom hidat újra előakarják venni a fiókból és egy próbát szeretnének vele Petőfi MGTSZ és Dunaújváros között.
[b]Matiz[/b]
[i]Például a 4-es régi szakasza a két település között keresztezte a vasutat, most felüljáró van. Nos az "elveszett" szakasz egy részét már fel is bontották, lehet, hogy a többi is erre a sorsra jut.[/i]
A felbontás helye alatt van az M0-ás új részének alapköve.
Az épülö 4-es elkerülö miatt a régi Vecsés-Ecser út is hasonló sorsra fog jutni/jutott, mármint a Vecsés és a reptér közti rész.
[b]utn[/b]
Üllő-Vecsés között ezerrel épül az elkerülő + M0. Több átalakítás várható, tehát akit érdekel a jelenlegi állapot, most még jól lehet fotózni, hamarosan elveszett utakká válnak egyes szakaszok.
Például a 4-es régi szakasza a két település között keresztezte a vasutat, most felüljáró van. Nos az "elveszett" szakasz egy részét már fel is bontották, lehet, hogy a többi is erre a sorsra jut.
Sajnos nekem ez a hétvége zűrös, péntektől vasárnapig teljesen, és hétfőn még éppen itthon leszek, utána nekem is kezdődik az egyetem, így utána abszolút nem lesz időm erre, na és szinte minden hétvégére van már programom, ezt viszont nem akarom tovább halogatni (a sínek esetleges fogyása miatt), de ha lesz rá igény, később megismételhetjük a túrát együtt, szívesen benne vagyok, mondjuk október havának egyik napsütötte szombat délelőttjén.
Én a Bódvaszilas állomásról az Esztramos-hegyi már megszünt kőbánya felé vezető iparvágányra tippelek.
Na, csak meg van a megfejtés!
V42 515
Ha nem ez, akkor a Szuhakálló-Múcsony-ról ÉK felé leágazó iparvágány (nincs itt a térképem, így nem jut eszembe, hová vezetett az a vonal)
A térképem szerint Szuhakállóról egy kiágázás van Felsönyárádra, de az inkább ÉNy (saccra). 1ébként remek térkép, jelöl egy csomó megszünt (ipar)vágányt, de pl. a nyíregyi kisvasút Nyíregy-Kótaj között teljesen hiányzik.
Már megint egyre messzebb vagyunk. Tornanádaska már majdnem jó volt, tessék körülnézni a szomszédban is!
Segítség2: a vonal iparvágány volt, személyforgalmat nem bonyolított.
gmarc
Szeptember 6-án (hétfőn) operatív győri iparvágány-bejárás...
Sok sikert kívánok hozzá, engem vár az iskola Pesten, pedig szivesen programot cserélnék...:(
roosevelt
Szuhakálló?
Jut eszembe, ott van valahol a környéken Berente Szén Pu., használják még azt valamire vagy inkább legelőre hasonlít a dolog?
Szeptember 6-án (hétfőn) operatív győri iparvágány-bejárás: Rába, szeszgyár, Cereol, kikötő. Aki szeretne jönni, az jelezze. Bocs, hogy ilyen hirtelen, de vészesen fogynak a vágányok a jelek szerint.
Az sokkal jobban néz ki (komoly), ott még a határra vezető út átjárójában a fénysorompó müködik!!
Segítség: tessék a szomszédok között is nézelödni, tényleg közel a megoldás!
Üdv!
[b]kombi[/b]
[i]Hol jártam tegnap?[/i]
A súlykörte és az állítószerkezet alapján a képen látható rozsdás fémtárgy valószínüleg egy kisvasúti kitérő maradványa. A háttérben látható padok alapján a kép valamilyen (turista)forgalmas helyen készülhetett. Igaz tipp, de hátha...: a felvétel a szilvásváradi kisvasút Szalajkavölgy-Fátyolvízesés végállomása körül/mellett elterülő réten készült ?? Ha jól tudom, a vasút még folytatódott tovább onnan fölfele, annak lehet még valami maradéka a réten (elég régen jártam arra).
[b]utn[/b]
Vonalbejáró hétvégére hivom az ilyesmit kedveloket szeptember 10-11-12. (Péntek este-szombat-vasárnap délelott)
Péntek este gyülekeznénk Tótújfalun, a Dráva-zug Vendégházban. Szalonnasütés, beszélgetés, sörözés, esetleg ping-pong, röplabda, bringázás, (bátraknak úszás), stb.
Szombat: Gyalogtúra Vitézipusztától (62. vonal) Szentegátig, esetleg Szigetvárig. Elotte-utána - szükség szerint - vonatozás a 60-61-62 "háromszögben". Akik vállalkoznak rá, kaphatnak bringát is, és azzal is jöhetnek. Este vacsora, tábortuz, stb....
Vasárnap: Utazás Szigetvárra, ott a régi GV vonalainak (több is volt) bejárása, délután hazautazás.
Akit érdekel, további részleteket mail-ben küldök.