A pörkölteket mákdarálóval nyomtam le, hogy apróbb legyen. Azt tűnt fel, hogy a pörkölt árpa sokkal feketébb, mint a pörkölt búza. Az inkább csak kávébarna. Ezért nem volt olyan fekete a búzaporterem. Majd legközelebb tovább gyalázom. :)
Szoval ha valakinek növénykére:)) van szüksége szóljon nyugodtan.. 3 hektár 40.000 növeny... 4 méterig..
beszerzési áron nem tudom adni sajnos... csak megcsinálási áron..:)) Forum nevét kellene mondani, meg egy jó sört hozni..khmmm inkább főzzünk együtt egyet, azt van olcsón növény:)))
hűűha, ennyire még soha nem voltam biztos benne.. nemtudom miért lehet most jó illata.. de ahogy érzem, ez lesz az év söre!!:)) HIHI. minden összejött
Majd lefotózom. Igazából nemnagy szám lett.. szétkaptam, pakolgattam pár fogaskereket az esztergán, de akkora előtolásom nemvolt rajta, mintha azzal a speckó mángorlóval csináltam volna.. Azthittem rosszlesz, erre összeraktam, kipróbáltam, és vitte mint a cukrot.. Igaz a hengerek gyorsan kopnak, nade majd még alakítom.. A metróba 3000.- ft körül van a teljes készlet..
Dehogy vagyok informatikus.. Menyasszonyom szokta mondani, mindenes vagyok:))) Ilyen gépész féle.. De összedobok mindent ha kell. Csináltam már CNC-től kezdve, tésztakészítőig mindent:))
Igazi hobbista vagyok.
4 hónapja meg munkanélküli...:( de asszem tavasszal visszamegyek kertészkedni.. Van egy kertészetünk:)
Még 1. : Leégettem az NDK-s szőrőmről a festéket.. Mikor mostam le róla a genyát, igazán pukiszaga volt... vagy csak beképzeltem.. remélem ezvolt a hiba.
Énis vevő lennék jópár dologra! Csak türelmetlen vagyok, és már most jó lenne, ha a kezembe lenne minden! Pesti vagy? tőlem 50 perc, igy már frankó volna!:P:))
Főztem egy adag "kulimájszt " 2 nappal ezelőtt.
Aszongya a patch-ek:
- új 60 literes fazék
- 6kW-os gázzsámoly
- rézhűtő
- intenzivebb hőmérsékletnövekedés
- 30g herbáriás
- fedő nélküli főzés
- ( komló NEMszűrés)
- csináltam egy malátaroppantót tésztakészítőböl:) , fúrógéppel zabálja a szemeket
Hát, úgy néz ki sör illata van. el sem hiszem.. lassan kezdek örülni. Lehet hogy jólesz??
vége a kakisörnek??? ja kifelejtettem: ugyanúgy kútvizet használtam, csak 20 kilóméterrel elrébbról.
Én beszélnék a Weyermannal is, ha úgyis jönnek autóid haza akkor hozhatnának egy kis malátát :) A kanizsai pilseninél sokkal jobb a német, cserébe 2x olyan drága. Speciális malátákból meg kevesebb is elég, mert a sörbe is csak pár százalék kell.
Jól belecsaptál a közepibe! :D De végre valaki aki tevékeny :) Szerintem darálót mindenféleképp szerezz be pár darabot, mert itthon mindenkinek ez a legnagyobb problémája. Én ezt ajánlanám: maltmill in cast iron 110.030.4
Ez nem olyan drága és 5kg malátáig vígan elvan vele az ember. Nekem is ilyen van csak motorizáltam.
adagolni kellene, de egy komolyabb géppel kéne vákumozni sztem. am inekem is van 90w-os háztartási, az semmire sem jó.
pelletálás előtt ledarálják a komlót. forraláskor szétbomlik. a pellet a tobozhoz képest több keserűanyagot tartalmaz, számításoknál 1,1-del szoroznak, ha pelletről van szó. már nem tudom, miért.
Szét kellene adagolni kisebb adagokra, aztán vákuumos fóliahegesztővel lecsomagolni. Egy duplaszálas hegesztő normális zacskóval talán nem engedi el a vákuumot. Én amúgy fagyasztóban tartom. Nem tudom, hogy a pellet mit igényel.
Amúgy mi a jobb a sima komló, vagy a pellet? Csak azért pelletálják, hogy kisebb helyet foglaljon? Forraláskor gondolom szétbomlik.
Na igen, és az 5 kiló hatalmas mennyiség az otthonfőzőknek, ráadásul ha kinyitod a tasakot, akkor lehetőleg légmentesen kell visszazárni. Ugyanez a gond az élesztőjükkel.
Igazából elképzelésem sincs, mennyi ember főzhet sört Magyarországon. A brouwland biztosan tudna valami infót adni erről.
Hogy mit rendeljél? A kanizsai pilseni maláta ~5000 Ft/50kg a BCI-nél, azt szerintem nagyon nem tudod megközelíteni. Bár van aki inkább megveszi a jobb minőségű drágább belgát vagy weyermannt. Müncheni és búza szerintem jöhet, roasted barley, chocolate malt is (az utóbbi kettőből nyílván kevesebb, mert csak 10-20 deka kell a sörhöz belőlük ), meg valami karamell maláta, mondjuk cara-hell. A pilseni kivételével mást nem nagyon vesz az ember a bci-nél , hacsak össze nem állunk többen, mert ugye csak 50 kilós zsákkal adnak. Malátát szerintem 4-5 hónapig tudod tárolni, utánna is el lehet használni, de már nem friss. Ja és spaymaltot is rendelnék.
Komlót rendelhetsz, nem nagyon lehet kapni itthon és élesztőt sem. Eláll egy évig is bőven hűtőben, de a fagyasztó még jobb. Hallertauk, Cascade, Northern Brewer, Saaz, Styrian Goldings, East Kent Goldings, Magnum... Nagyjából ezek a népszerűbb típusok.
Száraz élesztő is eláll egy évig, a fermentis élesztők a legjobbak szerint, S-04, S-05 és WB-06 és valami lager élesztő. Esetleg néhány népszerű WYEAST folyékonyat is tarthatsz raktáron, de azok jóval drágábbak, kényesebbek, kevesebb ideig lehet tárolni őket.
Így hirtelelen ezek jutottak eszembe, ha most én lennék a helyedben ezeket rendelném a malátából főző nagyközönségnek. Bár kicsit szkeptikus vagyok, hogy van-e annyi sörfőző, hogy megéri-e nagy készletet felhalmozni. Bár az is igaz, hogy ha nincs itthon rendes bolt, akkor nem is fog elterjedni. Viszont továbbra is úgy gondolom, hogy az olcsó vödörrel együtt igen jó áron tudnál árulni kezdő készletet.
Már gondolom mit rontottam el a komló szaporításnál. Én mindig a földbe ültettem a dugványokat, és persze el is rohadt mind. Most találtam ezt a képet, és megvilágosultam. Ez szerint vízben kell kigyökereztetni, és aztán földbe ültatni.
Bakker! Volt két kis szántóföldem. A nagyszüleimtől örököltem. Eladtam a tsz-nek. DE KÁÁÁR! Most betelepíthettem volna a második magyar komlóültetvényt. Azt talán nem lopták volna le, mint a kukoricát. :)))
Sok-sok évvel ezelőtt (kb. 25) voltam úttörő táborban kelet Németországban. Vonattal zötykölődtünk Halle-ba. Az út az akkori Csehszlovákián vezetett keresztül. Még emlékszem, hogy nagyon sokáig komlóföldek közt mentünk. Lehet, hogy saazi volt?! :) Most visszagondolva, milyen szép volt. Érdekes, hogy már akkor is nagyon tetszett, pedig fogalmam nem volt, hogy mire való.