Szia! A három szuperzoom közül csak a 24-70-est használtam. Igen jó objektív és ugyanez vonatkozik a másik kettőre is.
Egy idő után mégis megváltam tőle, mert soknak (nehéznek) találtam a hordozandó szerkó tömegét.
Mostanában a 28mm f1,8G - 85mm f1,8G - 180mm f2,8D fix triót használom. Teljesen elégedetten. Az új 1,8G fixek nagyon jól sikerültek. Minden lapkán jók.
A 180-as fix is bevált minden FX érzékelőn (12 - 24 - 36 mpixel)
én pont most pakoltam át hátizsákba ezeket +vaku és egyebek, úgy már jól lehet cipelni.
a vállamon meg elviszem a majdnem üres táskát, és amikor akció van akkor abból operálok, egyébként meg háton viszem,
mert feladta a derekam az évek során a küzdelmet úgy érzem. csak esetleg tanulság vékonyabb alkatúaknak akiknek még nem fáj, ne oldalt cipeljenek FF szetet :)
Aztán mire összegyűjtöd, addigra meg az aktuális FF vázakhoz kevés lesz... nekem kb sikerült így járni... papíron FF obik, tök jók voltak a D300-on. Rátettük D700-ra, rögtön elpityeredtem. Eladtam az obik egy részét és maradtam DX-nél...
Én először gyüjtögetném össze a FF objektíveket, és amikor megvannak, vennék FF gépet. Az objektív nem fog elavulni, nem lesz olcsóbb, a váz viszont olcsóbbodik.
Fx-én a 24-70 remekül használható. Ne keverd össze a dx-és optikakkal. Nagyjából ugyan azt a tartományt fedi le, csak a teljes szenzor használna, ellentétben a 17-50-nel.
Igen, gondolkoztam én is rajta, de valahogy nekem ez a tartomány sehova nem passzol.
Se nem tele, se nem nagylátó... Kvázi ezért célzom meg a 17-50, 70-200 tartományokat, a fix 35 igazából a rajzolat miatt (bokeh,szép háttérmosás) szeretném. 70-200 + 17-50 együtt meg lenne kb. 350-ben, a 24-70 meg önmagában 300... (meg ha nagyon fáj, akkor a 16-85 majdnem ugyanott fedne le)
tanács,tapasztalat érdekelne a leendő D800 obiparkjához. Elsősorban portréfotózás, alkalmanként esküvőfotó, illetve tájfotózás amit a D90-el eddig vállaltam. Tamron 90, 18-55 kitobi és 16-85 obi van jelenleg.
Én a következőket gondoltam (kissé kompromisszumos üvegek, de "kezdésnek"/váltásnak elég a gépre ekkorát befektetnem):
Nikon 35 1,8 AF-S DX G - igaz nem ff-re való, de többen mondják, hogy d800-on nagyon szépen muzsikál
Tamron 70-200 2,8 vs Nikon 80-200 2,8 D (kétgyűrűs) - 150 vs 250 - használtan láttam itt mindkettőt
Tamron 17-50 2,8 - itt a kérdés, hogy VC vagy nélküle? (nem feltétlen tartom szükségesnek, ha a 16-85 szépen dolgozik a d800-on is - tapasztalat valakinek?)
A 18-55 menne, a másik kettőt megtartanám - d90-hez még jól jön a 16-85 - illetve a makróüveg más témához "is" jó (akár portrézáshoz is)
Válaszokat, ötleteteket, tanácsokat köszi előre is.
Ha nem sport-, vagy madárfotós vagy, akkor az esetek 99%-ában elég a D800 sebessége.
Én nem cserélném el a D800-at egy D3-ra, de mégis annyira tetszik az a konstrukció és a nagyon jól kezelhető 12Mpixel, hogy előbb-utóbb veszek egy D700/D3 vázat is azokra az esetekre mikor tök felesleges a 36Mpixel. Azért ilyenek is vannak.
Viszont egy raw képből is remek minőségű HDR-t tudsz előállítani iso 400-ig úgy, hogy az utómunka során készíted el az alá- és a föléexponált változatokat, majd ezeket dolgozod össze.