Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A ködfejlesztéshez egy apróbb adalék: nemcsak a T-72, a T-55 is rendelkezik ködfejlesztő berendezéssel. A korabeli szabályzat nagystílűen "többszörös működtetésű termikus ködfejlesztő berendezés"-ként említi :o)
Lényege, hogy a jól felmelegített, (terhelt, működő) motor kipufogó járatába elektromos motorral hajtott üzemanyag szivattyúval, kb. 15 bar nyomáson gázolajat porlasztanak. A szabadba távozó gőz-gáz keverék hőmérséklete magasabb, mint a környezeti levegőé, így kondenzáció megy végbe, mesterséges ködfelhő keletkezik. Egy-egy alkalmommal maximálisan 10 percig alkalmazható.
Természetesen ez korántsem a leggazdaságosabb módja az álcázásnak :o))))
Van arra mód, hogy a kipufogóba plusz gázolajat elégetve egyfajta füstgenerátorként használják fel, azt hiszem a BMP-1 és a T-72 is képes valami ilyesmire. A Merkava-k esetén olyat találtam, hogy az Mk3.-tól kezve ezekbe is beépítettek ilyen szerkezetett.
Nem értek egyet az ott beírt véleményekkel, hogy laikus számára nem érthető. Aki csak minimálisan is érdeklődött már a témában az szvsz értette.
Viszont lenne egy kérdésem a ködfejlesztéssel kapcsolatban.
Lehet látni a híradókban, hogy a Merkavák iszonyúan füstölve száguldoznak valami menekülttábor utcáin. Ez nem a motor "alapjárati" füstölése, vagy szándékos álcázás? Egy filmben is láttam hasonlót, ahol az USA tengerészgyalogság partraszálló járművei (sajna a típust nem tudom) füstöltek így.
Ha oda jutunk úgysem nagyon kell már benzin senkinek.
Pesszimistán:
Az utolsó kőolajforrásokért valszeg atomháború lesz, azután a túlélőknek már úgyis mindegy lesz...
Optimistán:
Kifejlesztik a hidegfúziós reaktort, és azzal fog menni minden...
De komolyra fordítva, voltak már olyan (komoly) jóslatok, hogy 1190-re elfogy az olaj, meg hogy 2010-re nem lesz egy csepp sem, és azóta folyamatosan találnak újabb lelőhelyeket.
Persze előbb-utóbb el fog fogyni, de szvsz az nem ebben az évszázadba lesz még.
Ennek ellenére tényleg gondolkodni kéne azon, hogy mi lesz azután, de hát azon is gondolkodni kéne, hogy mi lesz, ha kivágjuk az utolsó fát, vagy kifogjuk az utolsó halat, esetleg elfogy a szén, meg a földgáz. Majd mehetünk délre, ha nem akarunk megfagyni.
Kevés.
Ha nincs olaj (vagy csak min. mennyiségű, drága), akkor már kipróbálva, rendszerbeállítva kell működni a dolgoknak.
Mellesleg az a kevés olaj a repülőkbe kell majd. Ott nincs atom-, meg elektromos/akkus/hibridhajtás
Az üzemanyagcellák - amennyire tudom, jelenleg - szénhidrogének katalitikus bontásával nyernek hidrogént, ami rögtön, helyben vízzé ég. Aki jobban tudja, kijavít.
Hidrogéntartály? Békekörülmények közt is veszélyes tárolni.
Esetleg szénhidrogéngyárak? És akkor maradhat a diesel (meg a gázturbina)
Vagy visszatérünk Bugyonnijhoz (lovashds, páncélvonattal támogatva) :)
Az FCS harcjárműve képes lesz "lopakodni", ha csak az elektromotorját használja. Persze ez csak korlátozott távolságon belül használható (amíg az akkumulátorok kitartanak), de ez is jelentős mértékű, ráadásul így kissebb a hőkibocsátás is, ami a hőkereső rendszerekkel szemben jelenthet előnyt.
Az amerikaiak az FCS (Future Combat System - az US Army "jövőképe") programban hibrid meghajtáson dolgoznak, dizel-generátor által táplált elektromotorok hajtják majd a járművet.
Ezen kívűl komolyabb alternatív meghajtási megoldásról nem tudok.
Amennyire én tudom, jelenleg még kb. 50 évre elegendők az olajtartalékok, és még mindig sok a feltérképezetlen forrás. Pl: Kínáról mondják, hogy vannak még ismeretlen tartalékok, meg az Anktarktisz is fehér folt ebből a szempontból.
Szóval egyelőre még nem lenne aktuális egy csere.
Persze lehet, hogy valahol már kísérleteznek Hidrogénüzemmel vagy valami mással.
Sziasztok!Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!Péter
Casreb:
Ha a többiek által említett károsanyag-kibocsátási probléma megoldható, akkor a méretei alapján nem lehet akadály a forgalomba helyezés.
Egy kéttengelyes autóbusz is kb. ilyen nehéz, ugyanilyen széles (vagy még szélesebb), és még rövidebb is.
Ha le tudod műszakiztatni, nem lehet probléma.
Viszont ha vízen is akarod használni, akkor oda külön műszaki kell!
Imádnivaló. Egy ilyennel mászkálni.... 116 km/h val is megy, majdnem 13 tonna; 5,9m hosszu; 2,8m magas; 2,5 m széles! Úszóképes. Remélem, még találok Róla képeket!