Aquincum elágazás felé Óbudának alakjelzői vannak. A három fényjelző egy közös kijárati (az ECM vonali berendezés kezdőjelzője), egy bejárati Solymár felől és ennek az előjelzője. Más nincs.
Csehszlovák eredetü fényjelzöink vannak a 82-es vonalon és egy db rákosrendezöi bejárati jelzö, orosz eredetü jelzök a 2,4,100 vonalakon vannak, valamint Ajkán voltak (ott már csak a törpék maradtak azok).
A Rákosrendezőn látható jelző a csehszlovák moduláris jelző (tudomásom szerint is) egyetlen képviselője. A két, kerekded főlapos jelző a szovjet biztosítóberendezésekhez tartozik, tehát Ajka (és a volt 4 Debrecen-környéki MRC), valamint a 2-es ECM-je, Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Esztergom-KErtváros, Esztergom, valamint a 4-es vonal ECM-mel szerelt állomásai. Óbudán és Leányváron hagyományos fényjelzők vannak.
Tudod, mi a legszomorúbb? Még arra sincs kifejezett előírás, hogy az áll.távra áttérésről írásbelit kellene adni. Melyik pont szerint vagyok erre köteles?
Ha írásbelit kell adni valamiről, azt az utasítás a megfelelő helyen kifejezetten előírja. DE EZT SEM ÍRJA SEHOL.
Még egyszer bocs, hogy állandóan az Utasítás pontokkal jövök. Hogy adott helyzetben hogyan jó csinálni, azt én is sejtem, de ha baj lesz belőle, rögtön mindenki az Utasítást vágja a fejedhez.
Ez Rákosrendező bejárati jelzője a Városliget-elág felől. Elég csúnya szegény. Ebből a fajtából én csak ezt az egyet láttam MÁV területen, és valóban a Csehszlovákok használnak hasonlót.
A nagy ívelt jelzőlapos megoldás az echte ruszki (Ajka, Gombi vasút)
Ez speciel a Vidámpark mögött van Pesten. :-) De én úgy tudtam, hogy ez a "Csehszlovák" típus (amúgy a Csehországban és Szlovákiában fellelhető jelzők tényleg hasonlítanak hozzá), a "Ruszki"-nak én az Esztergomi vonalon Solymáron, Pilisvörösváron lévőket ismertem (meg régen Nyíregyháza-Debrecen között láttam ilyet). Az ilyen:
... azt már nem kérdezem, hogy a képen látható "növény" hol terem. Gondolom sokan ismerik, annak ellenére, hogy megtévesztő a hasonlóság a környező országok mezein található hasonló fajokkal... :-)
"Ha úgy kérdezed, hogy Magyarországon akkor pl. a villamosvasutakon (pl. Moszkva tér, Lágymányos stb.)"
Talált, süllyedt, sőt! Az 1-es Bécsi úti végállomásán ráadásul még a jelző formája is olyan, mint "nagyban", még vörös-fehér-vörös árbóclap is van! Ha arra járok le is fényképezem, addig is a nyertes ajándéka a jelzőbokor termése :-)
...ha pl. iránnyal szembe mész áll.táv.-ba, de fényt találsz egy térközjelzőn, meg kell állnod visszakapcsolni a vonatbef. berendezést Tolatóból, ez is csak azt erősíti, hogy azok a jelzők igenis számítanak...
Ez a használhatatlanság egyik esetére vonatkozik. A másik esetben a biztosítóberendezést kikapcsolták -> csak akkor adhatsz rendelkezést az állomástávolságú közlekedésről. Az áll.táv. közlekedést pedig részletesen szabályozza az F2.
Oxi, ez így logikus, és nyilvánvaló, de nekem ezzel az a bajom, hogy így konkrétan nincs sehol leírva.
És azért lovagolok ezen, mert ha te az áll.táv-os papírral a kezedben elsúrolsz Vmax-al a tk.jelzők mellett, és nekimész valaminek, azt fogják mondani, miért mentél annyival, és nem tudod megvédeni magad.
Mert az F1 azt írja, hogy a használhatatlan térközjelzőkről az F2 rendelkezik.
De az meg nem rendelkezik sehol, ilyen esetekre.
Sőt, ha pl. iránnyal szembe mész áll.táv.-ba, de fényt találsz egy térközjelzőn, meg kell állnod visszakapcsolni a vonatbef. berendezést Tolatóból, ez is csak azt erősíti, hogy azok a jelzők igenis számítanak.
Vagy ha nem biztosított (vonatjelentőőri) térközi közlekedés esetén áttérünk áll.távra a távbalát. korlátozottsága miatt, a térközjelzők akkor is érvényesek, és kezelni is kell azokat.
Nincs még egy analógia sem amire ráhúzhatnánk a mi esetünket - sajnos.
Az E.1. ugyan írja, hogy, ha papírt kapott a tk.bizt.ber használhatatlanságáról, akkor a vörös törölhető, (2.Mell. 4.2.3.1.) de a további közlekedést az F2-re bízza, az meg, ugye, konkrétan nem ír semmit.
Ez a lenyeg! Mintha ott sem lennenek, ugy mint a felujitas utan Mende es Gyomro kozott eltuntek a terkozjelzok es a terkozok es egy allomaskoz az egesz!
Ha megváltozik a közlekedési rend, megváltoznak a játékszabályok is. Ha leírtad, hogy "X és Y állomások között a térközbiztosító brendezés használhatatlansága miatt állomástávolságban közlekedik", akkor a térközjelzők mintha ott sem lennének. Más a helyzet az esetlegesen meglevő nyíltvonali bejárati-, vagy fedező jelzőkkel. Azokról külön kell rendelkezned.
Az oké, hogy az áll.távról értesíted, és csak visszjelre indíthatsz vonatot. De a tk.jelzők mellett akkor is csak a jelzése szerint, vagy ha sötét, akkor 15-tel mehetsz. Ebben egyetértünk?