a másik pedig a "keményítőkocsonya", az hosszabb távon szétnyílós és jó puha, de az áttetsző. Fél liter gyümölcslébe 1 zacskó pudingpor. A tortazselé néven kapható izékkal nem szoktam kísérletezni, mindig az a benyomásom, túlárazott zselatin van bennük.
Nálunk a penny marketben mrs. baker nevű márkatermék zselatint kapni. Érdekes módon nem iszonyat büdös. Általában vmi gyümölcslével főzöm fel, hogy jó íze legyen, és a zacskóra rá van írva, milyen arányban.
Ezt persze csak azért mondom, mert nagyon ritkán van itthon, csak akkor veszek, ha biztos kell, szóval nem tudom megmondani :) de vmi olyasmi, hogy gyümölcskocsonyához 1 deci folyadékba 1,5 vagy talán 2 csapott tk. Ez jól szelhető, de nem túl kemény zselét ad, és ha eltalálod, mikor kell önteni, szép egyenes lesz a teteje. Fél deci vízzel próbáld ki, öntsd be egy muffinformába, és meglátod, szeletelve tetszik-e az állaga.
Eppen eletem elsö marcipånnal bevont tortåjåval kuzdöm:) A bevonås egyszerubb, mint hittem, de az itteni marcipånbol figuråkat csinålni, na az egy remålom. Lesz amilyen lesz, azert megmutatom majd:)
Igen, általában ami szép, azt nem igazán jó enni. Pl. a cukrászdákban olyan betonkemény zselét raknak a gyümölcsös sütikre, mint a zselécukor, amit zacskóban árulnak. Egyszer munkatársamnál ettem egy nem túl szép, de eszméletlen jó málnatortát, a málnazselé a tetején elég ingatag volt, sõt, szétnyílt, viszont nagyon jó volt enni, mert állagában nem ütött el a puha piskótától és a krémtõl. Errõl jut eszembe: tudja valaki az arányokat, hogy zselé is legyen, de kemény se legyen?
A tortan nagyon jol nez ki - es ha finom is volt, akkor a legjobb!
Nekem az a gondom a szep sutikkel, hogy ezek a diszitesek nem mindig jo izuek. A viragok nem baj - nem kell megenni, de a fondan. . .probalok recepteket, hatha sikerul egy joizu. . .csak a torta bevonasara. Majus elejen lesz egy szulinap a csaladban, akkorra szeretnek egy jot osszhozni.
Mantus, ezt a receptett talaltam, meg nem progbaltam ki - de fogom, mert a keszen kaphato "fondant" szornyu izu. . .azt hiszem, azt csak viragokra fogom hasznalni, nem fogok bevonni vele semmit sem.
Hozzavalok 1 csesze vilagos kukorica szirup 1 csesze zsiradek 1/2 kiskanal so 1 kiskanal vanilia kivonat (atlatszo) 1 kg porcukor
Keverd ossze a zsiradekot es a szirupot. Add hozza a sot es a vanilia kivonatot es aprankent add hozza a porcukrot amig kemeny masszava all ossz. HA ragados, adj hozza meg porcukrot. Folival takarva, hutoben tarold.
A segítségeteket szeretném kérni. Megjelent kb 2001-2002 körül Laci bácsinak egy gyűjthető füzete, amit egy kapcsos mappába lehetett össze gyüjteni. Egy akkori munkatársam megvette mindig és én lefénymásoltam belőle egy részt, ami tortához egy gyúrható cukorbevonat. Ő azt hiszem virégokat is készített belőle, de ebben nem vagyok biztos. Azt tudom hogy 50 éves házassági évfordulós tortát készített belőle, és kockacukor szedővel mintázta ki az oldalát, valamint fűzött szalagdíszt készített.
Elvesztettem ezt a fénymásolatot, és szeretném megkérdezni, hogy meg van-e valakinek.
Vaníliakrém Igazi vanília-eszenciából készült vaníliás krém Megrendelõim szerint „mennyei” (mármint a mesetorta megrendelõi szerint)
Hozzávalók: (1 adaghoz) * 4 db tojássárga * 3 ek kristálycukor * 1 db vanília rúd * 2 dl tej * 1/2 db citrom hámozott héja * 250 g Ráma margarin
Elkészítés: Elõkészítjük a gyõzfürdõt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tûzálló (lehetõleg fém) edényt. Amíg a víz felforr elkészítjük a krém alapját.
A tejbe beletesszük * a kikapart a kettéhasított vaníliarúd fekete magos belsejét, * valamint magát a vanília rudat kisebb darabokra vágva, * és a megmosott, megszárított citrom felérõl nagyon vékonyan lehámozott héját. (Fontos, hogy csak a sárga részét vágjuk le, a fehéret ne, különben keserû lesz.) Mindezt lassú tûzön felmelegítjük, 2-3 percig forraljuk, majd a tûzrõl levéve hagyjuk kihûlni.
Közben a tojássárgákat és a cukrot egy közepes mûanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük, majd a lehûlt, sûrû szitán átszûrt vanília eszenciát hozzákeverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az elõkészített gõzfürdõ fém edénybe, és gõz fölött besûrítjük folytonos keverés mellett. Elõször kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sûrûbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sûrûbb állagú levesszük a tûzrõl, és hagyjuk kihûlni a fém edényben. Nem kell hûtõbe tenni, de ha sietni kell, a gõzfürdõ vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt lehûl megfelelõ hõmérsékletre.)
Amikor teljesen kihûlt töltsd át egy közepes méretû mûanyag keverõtálba. Add hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi habverõvel. Fontos: a margarint felhasználás elõtt 1-2 órával vedd ki a hûtõbõl, tedd tányérra, nyisd szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyû túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
- - - - - -
Egy átlagos tortához kb. 2 adag szükséges, tehát a fenti hozzávalók 2x-ese! Nagyobb tortához természetesen még több.
Tipp: A vaníliás krémhez nagyon jól passzol az apróra vágott sárgabarack befõtt, vagy az apróra vágott aszalt sárgabarack.
Ha nincs otthon vaníliarúd hagyd el a tejet is, és a tojásos-cukros masszába 5-6 csepp vanília aromát tegyél. Igaz, az így kapott „kence” meg sem közelíti a fentit, de ha nincs más ez is megteszi…
MEGJEGYZÉS: Én kókuszos krémet csináltam, a vaníliás-citromhéjas forralást kihagytam, csak Dr. Oetker bourbonvaníliás cukrot használtam. Két tortát csináltam, az egyik kókuszos, a másik banános volt, amibe vékony krémet kentem, arra banánkarikákat raktam, tehát nem sok krém kellett bele. Így a dupla adag elég volt a két tortához. Elõször a banánosat csináltam, és a maradék krémbe raktam kókuszaromát. Ez most jó össze-vissza, rakd sorba! :)
Óóóóóóóóó, bocsi, ezt nem én csináltam, csak találtam a képet, és nagyon megtetszett, mert egyszerû, de szép. Úgy látom, krém a bevonata. Egyébként tavaly szülinapra a mesetorta.hu-n lévõ vaníliakrémet csináltam tortába, és nagyon bevált. (Csak hogy valami hasznosat is mondjak :)
Na, mindjárt megmondom, mit csináljon a micsodával a Firefox meg az Explorer is! Itt lehet megnézni, amit mutatni akartam: http://www.thefrenchtart.com/images/butter_cream_cake_stencil_finish.jpg
6 tojássárgáját habosra kavarunk 6 kanál cukorral majd hozzávegyítünk 6 kanál őrölt diót, 3 kanál grízes lisztet végül a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot. Kivajazott, kilisztezett (v. sütőpapírral bélelt) tepsiben sütjük. Még melegen megcukrozott tiszta konyharuha segítségével tekercsnek feltekerjük. Ha kihűlt a következő krémmel töltjük meg: egy habüstben gőz felett 3 tojássárgáját, 2 egész tojással, 6 kanál cukorral, 2 kanál liszttel, 3 szelet keserűcsokoládéval és 2 dl erős feketekávéval krémmé főzünk. Ha kihűlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá és azzal együtt még tovább verjük, amíg könnyű lesz. A tésztát ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be, a tetejére és az oldalára villával szabálytalan vonalakat húzunk. Jól mutat, ha kb 1/3-t levágjuk és a maradék oldalához illesztjük, mint egy ágat.