(mivel nő :-P)
Mi volt ez a megjegyzés? Amúgy tényleg a barackból jött, de nem azért lett barck, mert elgépeltem. Ez így nekem sokkal jobban tetszik.
Egyébként az utószerelő biztosan nem olvassa ezt a fórumot! Ez TUTI! (A poén, hogy tényleg van bajusza!!!)
Ja! Levette az ékszíjat, és azt mondta, hogy a generátor csapágy ment tönkre. Azt kell vennem. Én már tényleg nem tudom. Ahány emberrel beszélek, annyi vélemény. Már kezdem unni.
Van a generátoron az a vmi, ami pörög, olyan mint egy tropeller. (Jobban nem tudom leírni) Az a csapágy? Na az nem pörög rendesen, beszorulhat. Azt mondta, ha az menet közben megáll, akkor nem lesz szervó meg stb. Mihamarabb le kell cserélni.
"Azt állítja, hogy a vezérműszíjat nem lehet túlfeszíteni, mert vmi rugón van,..."
A Lanos mindhárom motorja automata feszítésű ( ua. mint Opel). Elvileg tulfeszíthető, de annyira, hogy "búgjon" biztosan nem. Ha hangot ad, akkor vagy a feszítő, vagy a vízpumpa a bűnös. 1,6-os motornál van vezetőgörgő is.
A főtengely biztosan nem görbül meg annyira, hogy az látható legyen. Ekkora deformálódás esetén beszorulna, nem forogna.
mi egyszer ugy voltunk hogy ha nem csinalta meg jol akkor visszavisszuk es csinlaja meg ujra... nahat az lett a vege hogy sokkal nagyobb galibat csinalt...
ha a vezeermuszj ugyan olyan mint az asztrakon akkor tenyleg elvuileg nem lehet tul fesziteni, azaz megis, mert ugy kell csinalni hogy a rugos feszitogorgo van két lyuk(1 a fix reszen egy pedig a mozgo felen), addig kell a vizpumpa(vagy vmi mas) forgasaval "fesziteni" amig a ket lyuk egymas folott nem lesz
de ha szar a feszitogorgo akkor az is bughat, a tul feszes szij ciripelni szokott amennyire tudom(de majd a "nagyok" megmondjak - nekem minden bugas és "segitseg" nelkul sikerult lecserelnem eletem elso szijat... - kopogas 3x)
ha a vizpumpat is vezmuszij hajtja akkor azt is illik cserelni(bughat az is)
Még egy kérdés. Most beszéltem a szerelővel. Azt állítja, hogy a vezérműszíjat nem lehet túlfeszíteni, mert vmi rugón van, így az annyira tágul, amennyire annak ki kell tágulnia. Csak nincs kedve velem foglalkozni, vagy tényleg lehet-e ez? De ha lehet, akkor miért búg?
1, 14-ert ne vegyel exijtarcsat!!! a lanosban az a jo hogy nagyon sok minden olyan benne mint az opelekben(kadett - leven racer technologia, es pl. astraktol sem tul idegen)
2, meg kene allapitani, hogy üt-e vmi, ha igen akkor mi(fotengely exijtarcsa vagy generatorexijtarcsa), mertnekem meg nem derult ki ut-e vagy csaj 1xüen nem fut sikban. Ha a fotenygely exijtarcsa ut akkor az is lehet(ha nagyon töketlen a szerelo), hogy azert üt mert rosszul van felrakva, pl. nalam egy butyok van a tarcsan ami a helyzetet hatarozza meg, ha rosszul rakja fel az ember akkor elegge el fog allni a tarcsa a butyok miatt es durvan uttni fog
3, en nem vennek uj generatort ha a regi mukodik, max egy bontott tarcsat ra vagy ami rajta van az ala pakolnek hezagolo alateteket
4, vezermuszij nem (olcso) jatek :-)) draga ha elszakad, alkatresztol(bontott, uj, bontobol vagy kez alatt), lehuzastol es muhelytol fuggoen 50(bontott hfej, haver vagy sajat szerelessel)-250eFT(lehuzassal)
5. tarcsa ilyen ertelemben max berezonalni tudna, de azt meg nem tud mert eleg merev
Hacsak nem volt már újkorában görbe.:)))Bár ilyenről még a mesékben sem hallottam,de érhetik az embert meglepetések.
Arra gondoltam,hogy nem merőlegesen van a főtengely vége,ahová felfogatjuk az ékszíjtárcsát,a főtengelyre.Ezt viszont látni kéne,hogy üt-e,mert ez is hazavágja az ékszíjat egyből.Találkoztam már furcsa dolgokkal,de ilyennel még nem.De szvsz nincs kizárva ez sem,ugyhogy meg kell nézni/mérni mindent tüzetesen.
Lehet, hogy nem jó embereket kérdezek, de most azt mondta nekem az egyik kollégám, hogy nem is kell vennem új generátort (valószínű egy nissan-é van benne), mert elég egy kis köszörülés vagy egy alátét neki és ha pontosak vagyunk már jó is. Szerintem ez elég gány munka. Nem?
Ja, vedd le az ékszíjat és indítsd be úgy. Ha búg akkor nem az ékszíjjal hajtott dolgoktól van. Ha nem, akkor lehet kezdeni gondolkodni. Lehet, hogy a generátorod búg pl nem? milyen motorról van szó? Mikori autó?
Tuti, hogy a vezérműszíj, mivel a másikat levették és akkor is búgott. Amúgy amikor levettük az ékszíjtárcsát alatta volt egy kis alátét. Tolómérővel is nézegettük és rájöttünk, hogy az egy házi gyártású. Nem is igazán hozzá való, mert az az elég vastag csavar ami ezen megy át és erre fogódik maga a tárcsa mocoroghat benne, mivel a lyuk átmérője kb 2 mm-rel nagyobb volt mit a csavar átmérője. De ezt megoldottuk, mivel csináltattunk bele való alátétet esztergájossal.
Az éxíjkérdés viszonylag egyszerű: ki kell cserélni a generátort belevalóra.
Azt viszont honnan tudod, hogy a vezérműszíj szól, és nem az éxíj hangját hallod? Egészen biztosra ezt csak akkor lehet mondani, ha az éxíjat leveszi az ember, és még mindig szól. Pláne így, hogy nincsenek síkban a tárcsák...
Szóval kezdem az elejéről. Az autó nyüszög és kopik az ékszíj. Arra már rájöttünk, hogy nem belevaló a generátor, így az ékszíj nem síkban fut. A vezérműszíj témát csak ma dobtam fel. Én nem tudtam, hogy miért "BÚG" az autó. Akkor mondták, hogy a vezérműszíj (azt is most cseréltük a hétvégén) lett túl feszesre húzva, de azt a tanult szerelőnek tudnia kell, hogy milyen feszesre kell meghúzni. De csak nem tudja, ha feszesre húzta. Már a szerelőhöz sem merek vele elmenni, mert mi van ha tényleg elszakad közben. Elég hangosan búg. És minél több gázt kap annál intenzívebben.
A vezérműszíj elszakadása elég súlyos következményekkel jár. A másikat úgy hívják, hogy poly-V, vagy multi-V szíj. Az ékszíj továbbfejlesztett változata. Ugyanarra való egyébként mint régen az ékszíj. A keresztmetszete sok kis V alak összekötve.
Ha poly-V tárcsád üt, az sem jó bár attól függ mennyire. Viszont ha a vezérműszíjtárcsa, az elég szarul hangzik.
Amúgy az ékszíj nekem bordázott és nem ék alakú (ami a tárcsán és a generátoron van). Vagy megint nem jó helyen járok?
Az a hosszbordás ékszíj, külföldiül multi-v szíj. Nem egy nagy ék a keresztmetszete, hanem több kicsi egymás mellett. De attól még ékszíj. A vezérműszíj viszont keresztben fogazott, nem hosszában bordás, és pont úgy működik, mint a biciklin a lánc: biztosan nem csúszik meg. :)
Na jó, nem vagyok én olyan sérülékeny. Szóval tuti, hogy a vezérműszíjról van szó. Szóval, ha az elszakad, akkor a motornak annyi? Ez elég baj. Gondolom minél előbb vissza kell mennem a szerelőhöz. Gondolom nem gondolta, hogy utána érdeklődöm. Elég jól kiszúrt velem! Amúgy az ékszíj nekem bordázott és nem ék alakú (ami a tárcsán és a generátoron van). Vagy megint nem jó helyen járok?
Jajj hagyjá má békén a hülyeségeiddel. Elöször is honnan tudtam volna, hogy csaj vagy? Másodszor is semmiféle becsmérlés nem volt, ezt max te képzelted be magadnak, még mielőtt bármi történt volna. Ha meg akarsz bántódni mert neked úgy jobb, akkor egészségedre. Részemről nem volt ilyen szándék (mivel azt sem tudom hogy ki vagy és nem volt idöm visszaolvasni). Csak próbáltam segíteni. A vezérműszíj egy lapos szíj mindig. Ha elszakad akkor a motornak annyi. Az ékszíj a generátort hajta meg pl a vízpumpát, esetleg a légkondi kompresszort. A keresztmetszete ék alakú. Ha elszakad nincs semmi komoly baj. Ezért kérdeztem.
Drága, ha beleolvastál volna a tegnapi fórumba rájöttél volna, hogy nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz, mivel egy 25 éves titkárnővel fórumozol. Felőlem az a vezérmű ékszíj lehet, hogy vezérműszíj. Elnézést, de ez nem az én szakmám. Azért jöttem erre a fórumra, hogy megkérdezzem más emberek véleményét is, de te (ha jól látom) csak azért jöttél, hogy mások nem tudását becsméreld. Ha nem így van elnézést, és köszönöttel veszem a te véleményed is.
Kizártnak tartom, hogy a főtengelyed üssön. Ha üt, akkor az az autó egy kalap szar. A tárcsa általában egy préselt lemezből készült bóvli, az simán üthet. Rá kéne próbálni egy másik tárcsát pl. Az, hogy alapjáraton átveszi a motor rezgését, eléggé értelmezhetetlen kijelentés. Az egész blokk cuzammen átveszi a "motor" rezgését, mivel ez maga a motor, beleértve a főtengelyt ékszíjtárcsástul. Az újabbakon van egy torziós csillapítás a tárcsán (ez már öntvény), hogy kevésbé vegye át a rezgést, de ez torziósan csillapít, és az excentricitáshoz semmi köze. Vedd le a tárcsát, és fordítsd el egy lyukosztással és tedd vissza, aztán nézd meg változott-e a helyzet. Az is lehet, hogy valami kosz van alatta.