Keresés

Részletes keresés

zzolee Creative Commons License 2001.04.04 0 0 18
Sziasztok!

Köszönöm a sok választ és a címet is!

Én ugygondolom,hogy már az is súlyos vétek volt,hogy megvárták azt a 20! órát amig megfordult a szél! Ugyanis a város a reaktortól 2km-re volt. Ami nem túl nagy távolság és a robbanás ereje még nagy szél nélkül is eljut könnyen 3-4km távolságba. A várost már akkor evakuálni kellett volna amikor a baj megtörtént. De a SZU akkor csak annyit irt a helyi ujságban,hogy egy kissebb probléma merült fel és egy munkás meghalt néhány pedig megsérült de őket már kezelik. Akkoriban elképzelhetetlennek tartották,hogy egy olyan létesítmény amit Leninröl neveztek el csak úgy felrobbanjon. Azt nemtudom,hogy kaptak 200$-t erről még nem hallottam. Azt hallottam,hogy Kijev egyik külső kerületébe költöztették az embereket és ezt a helyet nevezték el "Kis-Pripjaty"-nak.

Bye!

ZZOLEE

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.04.03 0 0 17
Annyit azért lehet tudni, hogy mennyi volt ott a kihullás. Ebbôl lehet tudni, hogy az, hogy "lehet, hogy mind meghaltak ettôl" bizony erôs butaság.

A sztochasztikus hatásról a kis dózisoknál tényleg nagy a bizonytalanság, éppen azért, mert igen kis valószínűségű eseteket kéne kimutatni korlátozott számú mintán, mindenesetre sok jel mutat arra, hogy egy kis dózis direkt hasznos is lehet.

Előzmény: CsabA (16)
CsabA Creative Commons License 2001.04.03 0 0 16
Hát nem egészen, hisz azt sem lehet tudni, a szennyeződés előtt kitelepítették-e az embereket vagy sem, vagy a közben és akkor mennyi dózis érte őket. Az embereket pedig, mint írtam nem lehet vizsgálni, erről gondoskodott a SZU annak idelyén.

Azon meg még ma is vitatkoznak a tudósok, hogy a sugárzás sztohasztikus hatása végül is mettől és mennyire káros az emberre. Nincs két cikk, amiben ugyan azt találnád meg.

Előzmény: Dr. Lecter (15)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.04.03 0 0 15
Azért a radioaktív sugárzás hatásairól jóval többet lehet tudni, mint azt, hogy "tudja a fene".
Előzmény: CsabA (14)
CsabA Creative Commons License 2001.04.03 0 0 14
Azt írtam halHATTAK, feltételes módban!!!!!!!!! Utána még azt is írtam, hogy tudja a fene, és már soha ki se lehet deríteni, mert úgy eltüntették az emebereket. Az viszont elgondolkodtató, hogy a falu helyén még mindig akkora a radiaktivitás, hogy csak védőfelszerelésben engednek be oda embereket vizsgálódni. Másrészt Kijev környékén legalább két, de egyesek szerint három olyan hely is akad, ahol még most is ilyen erősen szenyyezett a terület. Ezeknél se tudni, mi lett az ottlakókkal.

Más. Magyarországon még most is kimutatható, főleg Győr-Sopron megyében, a mohákban és a gombákban a Csernobil hatására megnövekedett rádioaktív sugárzás hatása, persze ez messze van az egészségügyi határértéktől (ezred rész nagyságrendű).

Előzmény: Dr. Lecter (12)
Silan Creative Commons License 2001.04.03 0 0 13
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.04.02 0 0 12
Azóta akár mindannian meghalhattak sugárbetegségben vagy következményeiben.

Ezt mibôl gondolod?

Előzmény: CsabA (10)
noway Creative Commons License 2001.04.02 0 0 11
Tehát a film címe (milyen meglepő :-) Pripjat (Pripyat). Ausztria, 1999, rendezte Nikolaus Geyrhalter.

Szerintem nézd meg az Odeonnál, ott sok művöszmoziban vetített film kikölcsönözhető. Ha ez nem menne, érdeklődhetsz a Titanic fesztivál szervezőinél (cím), esetleg a mozikban (a Kossuth4-ben és az Örökmozgóban vetítették).
A tájékoztatóban megemlítik még az Österreichisches Kulturinstitut Budapest nevét, esetleg ott is lehet próbálkozni. Ausztriában már valószínűleg kapható videón is, de hogy ennek hol lehet utánanézni...

Itt a film leírása:

Pripjat település öt kilométerre van a csernobili atomeromutol. Lakossága 1986-ig ötvenezer fo volt. Ma Pripjat szigorúan orzött és erosen fertozött kísértetváros a radioaktív zóna közepén, mely Ukrajnán túl mélyen benyúlik Fehér-Oroszországba is. A falvakat a zóna legnagyobb részén evakuálták. A zónába való belépéshez különleges engedélyekre van szükség, és a távozni szándékozók radioaktív szennyezettségét is ellenorzik.
A Pripjat a túlélésrol mesél egy rögtönzött mikrokozmoszban, ahol sem inni, sem enni nem szabad a helyi termékekbol, sem pedig a port belélegezni egy szeles napon; mégis, mivel az emberi érzékszervek nem érzékelik a radioaktivitást, gyakorlatilag senki nem veszi figyelembe ezeket az eloírásokat.

Előzmény: zzolee (8)
CsabA Creative Commons License 2001.04.02 0 0 10
Ez egyszerűen nem igaz, mert a város lakóinak adtak 200$-t fejenként, hogy új életet kezdhessenek, és szétszórták őket szerte a SZU-ban, úgy, hogy mostanra már meg se lehet találni őket. Nem lehet tudni, kaptak-e nagyobb sugárdózist és mi lett velük. Azóta akár mindannian meghalhattak sugárbetegségben vagy következményeiben.
Előzmény: bloee (9)
bloee Creative Commons License 2001.04.02 0 0 9
A "36 órás késlekedés" emlegetésekor érdemes arra is gondolni, hogy a baleset után csak 20 órával fordult meg a szél és kezdett Pripjaty felé fújni. Ekkor meg is kezdődött a kitelepítés, ami szintén kb. 20 órán át tartott.

A másik: a hányás, hasmenés stb., amivel állítólag már másnap orvoshoz mentek az emberek, az akut sugárbetegség tünetei. A lakosság körében azonban nem fordult elő sugárbetegség! Összesen 237 embernél diagnosztizáltak sugárbetegséget, ők az erőműben tartózkodók, a tűzoltók és a likvidátorok közül kerültek ki. Viszont valóban megnövekedett a gyermekkori pajzsmirigyrák gyakorisága a szennyezett területeken.

További infó: www.reak.bme.hu/csernobil
(igaz, Pripjaty-kép nincsen)

Előzmény: zzolee (-)
zzolee Creative Commons License 2001.03.30 0 0 8
Videón még jobb lenne... Csak kérdés mennyiért... Köszi a címet!

Esetleg látta valaki a filmet, ha igen milyen volt?

Előzmény: noway (7)
noway Creative Commons License 2001.03.30 0 0 7
Hát játszani biztos nem játsszák (csak a Titanicon ment, nem került forgalmazásra), de talán be lehet szerezni valahonnan videón (Odeon, v. ilyesmi). Jövő hétre megnézem a címét.
Előzmény: zzolee (6)
zzolee Creative Commons License 2001.03.30 0 0 6
Sziasztok!

Örülök,hogy ennyien válaszoltatok máris...
Youme: Ha esetleg az igazságot mondták volna akkor mást vittek volna magukkal nem 2 heti cuccot... :-) Szerintem okoskodok igy is voltak...

Noway: Jo lenne ha meg tudnád nézni játszák e még valahol. Bp-n ha lehet. :)
Köszi!

Sziasztok!

ZZOLEE

Előzmény: Youme (4)
noway Creative Commons License 2001.03.30 0 0 5
Toldi, Szinbád, Kossuth4 + még egy mozi amire már nem emlékszem (valószínűleg az Örökmozgó).
(Mindez Budapesten, ha a városra vonatkozott a kérdés.)
Előzmény: Youme (3)
Youme Creative Commons License 2001.03.30 0 0 4
"megnyugtatták,őket,hogy csak két hétre kell elhagyniuk Pripjatyot"

Miért?? Mit kellett volna mondani nekik?? Talán az igazságot? Akkor lettek volna akik okoskodnak és miattuk a buszok ott vesztegelnek feleslegesen egy csomó ideig.

Youme Creative Commons License 2001.03.30 0 0 3
Jééé.

Hol volt Titanic fesztivál ősszel?

Előzmény: noway (2)
noway Creative Commons License 2001.03.30 0 0 2
Az őszi Titanic fesztiválon volt róla egy dokumentumfilm. Már nem emléxem a címére, de megvan még a műsorfüzet, ha kell, meg tudom nézni...
Előzmény: zzolee (-)
PETYUS Creative Commons License 2001.03.30 0 0 1
Biztos akad némelyik lakásban egy-egy elhagyott bandura is.
Előzmény: Bandura (0)
Bandura Creative Commons License 2001.03.30 0 0 0
Elég 0 ez a város.
Hihetetlen. Soha ilyen ne történjen!!!
zzolee Creative Commons License 2001.03.30 0 1 topiknyitó
Sziasztok!

Emlékeztek az 1986-os Csernobili katasztrófára? Biztosan mindenki hallott róla... És ki hallott Pripjatyról? A halott városról? Ez a város az atomerőműtől 5km-re létesített hatalmas lakótelep ami a Pripjaty folyó partján épűlt és innen kapta a nevét is. A katasztrófa idején 50000 lakosa volt. Fiatal családok lakták a várost azok az emberek akik nap mint nap az erőműben dolgoztak. A várost akkor "Szocialista mintaváros"-nak nevezték. A baleset másnapján nem tettek semmit a város lakóival. Csak 36 óra múlva evakuálták a város lakóit. 2 órájuk volt összepakolni és elhagyni az otthonukat. Buszokra zsúfolták őket és megnyugtatták,őket,hogy csak két hétre kell elhagyniuk Pripjatyot. Soha többé nem térhettek vissza a városba... Az ott élők már a katasztrófa másnapján orvoshoz jártak mert panaszkodtak hányásra erős hasmenésre és többen fémes ízt éreztek a szájukban. Rengeteg gyerek kapott pajzsmirigyrákot a sugárzás következtében. A kormány elhalgatott mindent tagadták,hogy nagy baj van. A várost lezárták körbekerítették és csak különleges engedélyel lehet bemenni. Pripjaty azóta kísértetváros lett egy ember sincs a városban és az egykor ott lakók holmijai még mindíg ott porosodnak a házakban immár 15 éve...
Szeretnék minél több információt szerezni a városról képeket,videókat stb-t ezért aki tud információval szolgálni az irjon ide!

Üdv!

ZZOLEE

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!