Keresés

Részletes keresés

WriE01 Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5406

..de?

 

Amúgy jobban belegondolva logikus.

Így nem direktben kapja a hideg levegőt a tartály, hanem a termosztát szábályzása esetén a ventillátor megkeringeti a levegőt, amit a jég lehűt.

 

Előzmény: krulis (5402)
viztamas Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5405

én a helyedben nem lagerrel kezdenék. kell hozzá speckó élesztő pl.  a 12 c fokos helyiséged ideális a lager főerjedéshez, de az ászokoláshoz hűvösebb kéne (0-4 c fok).

 

többen ajánlották itt - és én is osztom a véleményt -, hogy egy fekete felsőerjesztésűvel érdemes kezdeni. persze, csak ha szereted. :)

 

alapanyagok:

 

darált maláta (világos és pörkölt),

víz (lehet keményebb is),

komló (herbáriás is jó),

élesztő (akár budafoki préselt).

 

eszközök:

 

egy nagyobb fazék (a kész sör térfogatánál 10-20%-kal nagyobb),

keverőkanál,

hőmérő,

jód (gyógyszertárból),

egy legalább akkora szűrőedény (pl. egy csapos vödör benne egy zsírfröccsenés gátlóval) amiben a vizzel megduzzat malátatörköly bőven elfér,

gyors hűtésre alkalmas eszköz (sós vizzel töltött műanyag palackok lefagyasztva vagy feltekert rézcső hidegvizes hűtéshez),

fertőtlenítőszer,

légmentesen zárható erjesztőtartály kotyogóval,

palackok.

 

 

recept már sok van a neten, de kb. a folyamat:

 

darált malátát 3-szoros mennyiségű vízbe tenni:

 

gyakori kevergetés mellett:

 

52 c fokon pihentetni 20-30 percet (fehérje pihentető), 

63 c fokon pihentetni 30-50 percet (ß-amilázos pihentető, ilyenkor keletkeznek az egyszerűen erjesztehtő cukrok, az alkohol mennyiségét növelik),

72 c fokon pihentetni 20-30 percet (alfa-amilázos pihentető, nehezebben erjeszthető cukrok keletkeznek, ízt fokozzák, persze nem ilyen triviális),

 

jódpróba, hogy maradt-e keményítő (erjeszthetetlen): pár csepp a letisztult cefrés cuccból kihűtve + pár csepp jód. ha kék/fekete, nem jó tovább kell pihentetni 68 c fok környékén. ha jódszínű, akkor okés.

 

78 c fokon a cukorprofil lezárása (elhagyható, ezen a hőmérsékleten az enzimek denaturálódnak), semmiképpen nem menjen 80 c fok fölé, mert keményítő oldódik ki, ami nem jó.

 

a cuccot átönteni a szűrőbe. az első 2 eresztés zavaros, ezt vissza kell önteni a törköly ágyra, az szépen megtisztítja.

 

aztán máslás, amikor is a törkölyben maradt cukrokat kimossuk. a máslóvíz hőmérséklete 78 c fok közeli, de nem több semmiképpen 80 c foknál (lásd feljebb). a mennyiségét érdemes kiszámolni egy progival (pl. qbrew, ami ingyenes és keresztplatformos).

 

aztán forralás (forrástól számítva 60 perc kb.).

 

ha forr, akkor megy bele a keserűkomló 60 percig,

aztán megint 30 percig,

és a végén 0-15 percig aromakomló.

 

az élesztőt kevés cukros, langyos vízben felszaporítani.

 

a kicsapódott fehérjéket és komlótörkölyt érdemes leszűrni valamivel vagy jól megkeverni a forró sörlevet és hagyni, amíg megáll, aztán óvatosan leszivornyázni a sörlevet a törköly mellől.

 

aztán amilyen gyorsan csak lehet, le kell hűteni oltási hőmérsékletre (felsőerjedésnél 18-20 c fokra).

 

be a fertőtlenített erjesztőbe. a hideg sörlével való munkálkodáskor mindnnek sterilnek kellene lennie.

 

élesztő a hideg sörlébe, aztán alaposan felkavarni felrázni, hogy oxigén legyen benne az élesztőszaporodáshoz.

 

légmentesen lezárni a kotyogóval.

 

erjedés adott hőmérsékleten.

 

ha a kotyogó már csak nagyon ritkán kottyan (percenként), akkor kész.

 

ha van fokoló, akkor megmérni erjesztés előtt és a végén. akkor jó, ha legalább a fajsúly 1/3-ig leerjedt és már nme erjed tovább.

 

 

palackozás

 

fertőtlenített palackok,

 

(vízben oldott) cukor (lehetőleg szőlő, de lehet más is). kalkulátorral érdemes eleinte kiszámolni a mennyiséget. ha szénsavasan szereted, akkor ~ 4-5g/fél liter, ha kevésbé, akkor 2-3g/0,5 l.

 

érlelni a főerjedésnél alacsonyabb hőmérsékleten minél tovább.

 

 

kb ennyi sztem.

 

ha kihagytam/rosszul írtam valamit, kijavítanak a többiek. :)

 

Előzmény: WriE01 (5401)
krulis Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5404

lager:

- lager élesztő kell, és előtte 1-1.5 liter startert kell csinálni, szóval több élesztő kell mint az ale-hoz

- elsődeleges erjedés 10 fok körül 1-3 hétig

- mielőtt átfejted jót tesz neki, ha 1-2 napra 15 fokra melegíted (diacetyl így megy ki belőle)

- lagerezés tradicionálisan: 3-4 hét 8 fokon, 5-6 hét 5 fokon, 7-8 hét . Elég 4-5 hétig 8 fok körül.

 

Ja és az erjedés elején büdös kénszagú lesz, ez lagernél természetes.

Előzmény: WriE01 (5401)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5403

Ma kiváncsiságból lepalackoztam, a múlt hétvégén főzőtt sörömből 1 üveggel.  Már 3 napja nem buborékolt a kotyogó,és a fokoló sem akart 1022 alá menni.

Raktam az üvegbe 5gramm cukrot, és egy nyomásmérős palackba zártam. Behoztam az üveget a garázsból, ahol 16 Fok volt, az irodába, hogy szem előtt legyen. Az irodában 23 fok van.

Alig 4 óra múlva a nyomásmérő 1.3 bar-t mutatott. Nem tudja valaki hogy a csatosüveg, mekkora nyomásnál durranhat szét???

krulis Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5402

A ventillátor akkor indul be, ha fent a tartály hőmérséklete az adott fok fölé megy. Akkor elkezdi keringetni a levegőt, lentről felmegy a hideg, fentről lejön a meleg. Állítólag működik, én is furcsának találtam.

Lager: lényegében ugyanaz, de:

 

 

 

Előzmény: WriE01 (5401)
WriE01 Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5401

Igen, ezt a videót már egyszer meg is néztem korábban. Mondjuk nem értem a pali szövegét, de miért nem a tetejébe rakta a jeget? A hideg úgyis lefelé száll. Mint a régi jégszekrényekbe. Abban sem volt ventillátor.

 

Van valami átfogő leírás a lager sörökhöz, ahol egyben van minden. Akkor abba lehet bele is vágnék (amíg hideg van a pincémben).

(félek jobban járok, ha inkább türelmesen végigolvasok mindent; de iszonyú sok doksit gyűjtöttem össze innen :) ).

Előzmény: krulis (5400)
krulis Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5400

Innen vettem az ötletet. Ventillátort és termosztátot nem tettem bele első körben, szerintem nem is fogok. 2 naponta cserélek 2 jégakut, az 20 fok alatt tartja.

 

Lesz hely a nappaliban, csak akarni kell!:) A pincében viszont lehetne lager sört erjeszteni, csak az sokára lesz kész.

Előzmény: WriE01 (5377)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5399

Akkor,én is beszerzek egyet

Előzmény: krulis (5398)
krulis Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5398

Teljesen jó, nekem is olyan van.

Előzmény: olasz66 (5379)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5397

huhh, ebbe már most belekavarodtam.. a literek törvényszerüsége:()))))

Előzmény: q765 (5396)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5396

Nektek is kiirja, hogy még nem járt le a várakozási idő??? Hogy ez milyen izé!!.....

 

 

Én meg még csak 10-el vagyok kevesebb a 34 harmincnegyedednél..:))

Előzmény: KRISZ2007. (5394)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5395

komlót németországból.. megvan egy hét alatt. Nagyde töltöttkáposztát Rómából?? Addíg nem ér el a kezem:))Főleg a sütője sincs akkora, hogy bele férne a Róma.. Jólehet:)))

Előzmény: KRISZ2007. (5393)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5394

Na, de milyen szülinapi ajándékod lesz! :P

Még mindig 17. ...az egyik felem!

Előzmény: q765 (5392)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5393

Muterodnak üzenem, hogy a legjobb töltött káposztát római tálban lehet készíteni. Persze nem főzve, hanem sütőben sütve. :)

Előzmény: q765 (5391)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5392

izééé.. miattad van az egész... most a szülinapomon mehetek ki heggesztgetni meg esztergászni.. hehe:)))

 

 

De senki nemirta mennyi idős :p:))

Előzmény: KRISZ2007. (5386)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5391

elkopik az ujjad:)) Nem jó azt ugy tömködni..na de tényleg holnap csinálok valamit.. Ha nem lesz jó megy a kukába, de addig sem verem az asszonyt, igyhát ő is örül.

 

A lábas tényleg jó.. Csakhát én főzöm a sört.. Édesanyám tavasznál előbb nemhiszem hogy főz töltöttkáposztát(remélem) addig csak kibirja.. Aztán majd bepályázok nálad még egykét dologra, addig hátha ide is elér a mikulás:))

Előzmény: olasz66 (5388)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5390

Egy rendes fuvaros,,,, Mindig megtalálja az ólcsó helyeket.

 

Képzeld el, hogy néha olyan is van a szakmánkban, hogy felpakolok egy kamionnyi árút, át viszem néhány utcával arrébb, okmánycsere, aztán a vevő meg azt hiszi , hogy külföldröl jött.

 

Pedig csak néhány kilóméterre van tőle, a gyártó.

 

 

Előzmény: q765 (5387)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5389

Keress meg, és intézem. Most is van belőle 1 db. ( Bp XVI.)

Előzmény: q765 (5387)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5388

Valóban olasz. Ráadásul ahogy nézem, műanyag csapágyas.

 

Viszont 4 perc alatt megroppantott 15 dkg malátát (((-:

 

Reggelre kész leszek 1 zsákkal (((-:

Előzmény: q765 (5384)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5387

wowww, de tényleg tudszmindentfrankónolcsón... azért a 25 lityós lábasodra még mindig vevő vagyok anyukámnak.. Sajnos kivégeztem az övét.. Soha ne hagyjatok semmiben ECETET+SÓt!!:)))

Előzmény: olasz66 (5383)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5386

 

Nem publikuss az emilcímed, úgyhogy csak ide tudom kirakni. Szerintem el van túlozva a mérete. Felesleges ekkora henger. Elég volna 25-30mm-es. Mint az utolsó képen. Viszont jobb lenne, ha erősebben volna berecézve, pont mint az utolsó képen. Nem kell bele görgős csapágy, jó a sima bronzpersely. Vagy ahogy egyszerűbb. Viszont az állíthatósága nagyon egyszerűen meg van oldva.

A 4 összefogató rúd, ill az utolsón a két fém la felesleges, úgyis rácsavarozod valami keretre, ami az egészet tartja.

Na, remélem tudtam segíteni. Ha sikerül, működik, és nem megy rá a gatyám, engem helyből érdekelne egy. :)

Előzmény: q765 (5381)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5385

Próbáltam vele roppantani. Működik, csak egy kicsit lassú. Nyomkodni kell bele a magot, mert a sima henger nagyon csúszik. Viszont btöbb fokozatban állítható.

q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5384

Úgy látszik neked valami olasz géped van gördülőcsapággyal.. ezt inkább hagyd az assszonynak valentinnapra.... jobb lesz a 3000.- forintos..:)))

 

Egyébként lehet holnap összedobok egy prototipust.. végülis látok benne fantáziát.. Csak a kakipolip eddig elterítette az agyamat. nem volt időm eddig ilyenekkel foglalkozni:))

Előzmény: olasz66 (5382)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5383

Így nézett ki eredetileg      (2500 Ft.-ért tudok ilyet )

 

olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5382

Én is küzdök a tészta géppel,,,,,, Talán át lehetne alakítani roppantóvá

 

 

 

    

q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5381

Hát KRISZ vazzeg felb@sztál!:)) lehet holnap regel nekiállok készíteni egyet.. most jut eszembe van mindenem, ami egy kókány munkához kell:)))))))))))))

 

dobj már egy drawingot légysziii:)))

WriE01 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5380

Valaki fordítson léci :)

Előzmény: q765 (5378)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5379

maltmill in cast iron 110.030.4 Ha legalább 6-ot rendelnék, akkor 45 €-ért tudnám adni.

 

Amúgy ez tényleg jól működik?  Nekem úgy tunik a képről, mintha daráló lenne.

 

 

Előzmény: DanielOrtega (5338)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5378

X12 Y20:))

Előzmény: WriE01 (5377)
WriE01 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5377

A pincében most stabil 10 fok van. A lakásban van egy szoba, ahol most 12-14. A nappaliban meg 17-21 (bár itt nem tudom hova tenni a vödröt vagy a palackokat).

 

Ezt a dobozt hogy kell elképzelni? Naponta rádobsz egy kis jeget, a vizet meg leöntöd róla?

Barkácsolásban én jó vagyok, bár egy eszterga meg egy marógéppel én is sokat tudnék játszani :)

Előzmény: krulis (5362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!