én a helyedben nem lagerrel kezdenék. kell hozzá speckó élesztő pl. a 12 c fokos helyiséged ideális a lager főerjedéshez, de az ászokoláshoz hűvösebb kéne (0-4 c fok).
többen ajánlották itt - és én is osztom a véleményt -, hogy egy fekete felsőerjesztésűvel érdemes kezdeni. persze, csak ha szereted. :)
alapanyagok:
darált maláta (világos és pörkölt),
víz (lehet keményebb is),
komló (herbáriás is jó),
élesztő (akár budafoki préselt).
eszközök:
egy nagyobb fazék (a kész sör térfogatánál 10-20%-kal nagyobb),
keverőkanál,
hőmérő,
jód (gyógyszertárból),
egy legalább akkora szűrőedény (pl. egy csapos vödör benne egy zsírfröccsenés gátlóval) amiben a vizzel megduzzat malátatörköly bőven elfér,
gyors hűtésre alkalmas eszköz (sós vizzel töltött műanyag palackok lefagyasztva vagy feltekert rézcső hidegvizes hűtéshez),
fertőtlenítőszer,
légmentesen zárható erjesztőtartály kotyogóval,
palackok.
recept már sok van a neten, de kb. a folyamat:
darált malátát 3-szoros mennyiségű vízbe tenni:
gyakori kevergetés mellett:
52 c fokon pihentetni 20-30 percet (fehérje pihentető),
63 c fokon pihentetni 30-50 percet (ß-amilázos pihentető, ilyenkor keletkeznek az egyszerűen erjesztehtő cukrok, az alkohol mennyiségét növelik),
72 c fokon pihentetni 20-30 percet (alfa-amilázos pihentető, nehezebben erjeszthető cukrok keletkeznek, ízt fokozzák, persze nem ilyen triviális),
jódpróba, hogy maradt-e keményítő (erjeszthetetlen): pár csepp a letisztult cefrés cuccból kihűtve + pár csepp jód. ha kék/fekete, nem jó tovább kell pihentetni 68 c fok környékén. ha jódszínű, akkor okés.
78 c fokon a cukorprofil lezárása (elhagyható, ezen a hőmérsékleten az enzimek denaturálódnak), semmiképpen nem menjen 80 c fok fölé, mert keményítő oldódik ki, ami nem jó.
a cuccot átönteni a szűrőbe. az első 2 eresztés zavaros, ezt vissza kell önteni a törköly ágyra, az szépen megtisztítja.
aztán máslás, amikor is a törkölyben maradt cukrokat kimossuk. a máslóvíz hőmérséklete 78 c fok közeli, de nem több semmiképpen 80 c foknál (lásd feljebb). a mennyiségét érdemes kiszámolni egy progival (pl. qbrew, ami ingyenes és keresztplatformos).
aztán forralás (forrástól számítva 60 perc kb.).
ha forr, akkor megy bele a keserűkomló 60 percig,
aztán megint 30 percig,
és a végén 0-15 percig aromakomló.
az élesztőt kevés cukros, langyos vízben felszaporítani.
a kicsapódott fehérjéket és komlótörkölyt érdemes leszűrni valamivel vagy jól megkeverni a forró sörlevet és hagyni, amíg megáll, aztán óvatosan leszivornyázni a sörlevet a törköly mellől.
aztán amilyen gyorsan csak lehet, le kell hűteni oltási hőmérsékletre (felsőerjedésnél 18-20 c fokra).
be a fertőtlenített erjesztőbe. a hideg sörlével való munkálkodáskor mindnnek sterilnek kellene lennie.
élesztő a hideg sörlébe, aztán alaposan felkavarni felrázni, hogy oxigén legyen benne az élesztőszaporodáshoz.
légmentesen lezárni a kotyogóval.
erjedés adott hőmérsékleten.
ha a kotyogó már csak nagyon ritkán kottyan (percenként), akkor kész.
ha van fokoló, akkor megmérni erjesztés előtt és a végén. akkor jó, ha legalább a fajsúly 1/3-ig leerjedt és már nme erjed tovább.
palackozás
fertőtlenített palackok,
(vízben oldott) cukor (lehetőleg szőlő, de lehet más is). kalkulátorral érdemes eleinte kiszámolni a mennyiséget. ha szénsavasan szereted, akkor ~ 4-5g/fél liter, ha kevésbé, akkor 2-3g/0,5 l.
érlelni a főerjedésnél alacsonyabb hőmérsékleten minél tovább.
kb ennyi sztem.
ha kihagytam/rosszul írtam valamit, kijavítanak a többiek. :)