Ringen mentem vele esőben sokkal jobb mint a 6mm-es téligumi... Mással nem tudtam összehasonlitani. Viszont a minta miatt utcán nagyon hangos az R888...
Több féle méretben bizonyított már nálunk az R888. Korábban 205/50/15-öt használtam, ez most 205/55/16, a 15-höz képest sárnehéz, sajna nincs mért adatom, de brutál a különbség.
Kuplungpedál: ha ézrésre kicsit jobban mozgolódik oldalirányba, mint azt úgy saccra normálisnak ítélnéd, akkor ki van kopva a perselye.
4-es alkatrész. Egyébként a kormány alatti burkolatot leszedve (óvatosan, nem nehéz eltörni) kis wd40-nel vagy ilyesmivel megfújkálva ideiglenesen megszűnik a gond.
Hátul valószínűleg valamelyik szilent van megfáradva. Ha van akna, akkor alá kell mászni és jól megrángatni függőleges irányba.
Az ülés is valami forgáspontnál nyikoroghat, lehet már a sínre sem árt egy kis kenés.
Köszönöm szépen Novoth Úr! Futok a srácoknál egy kört és ha nem boldogulnának vele kereslek majd! Most uborka szezon van nálunk 1-2 hetente járok csak fent, szezonban akár hetente többször is.
Tegnap egy orrnyival elpicsázott egy E36 M3, mindketten jól rajtoltunk, de nekem megint előjött a hátsó kerekek bepattogása 1 fokozatban, ha az nincs talán csak egy hajszállal nyer 201m-en vagy kitudja, de látni lehetett, hogy 402m-en biztosan a seggemre verne (még) :)
Sajnos a videó nem jött össze a futamról, mert a kocsi orrán elhelyezett kamera annyira rázkódott mikor bepattogott a kerék, hogy újra indult :(
Kuplungpedálom picsamód nyekereg. Ennek megszüntetése vajon otthon is elvégezhető egyszerű mutatvány-e vagy inkább vigyem el szakemberhez-e?
(műszaki análfabétaként kérdezem)
Továbbá van egy másik nyikorgás is, a hátsó kerekek irányából hallom. Ha bezuttyanok a kocsiba, ha padkáról megyek le, vagy ha csak simán gyorsítás miatt hátrabillen az autó. Lengőkar szilenttel lehet összefüggésben?
Ülések is nyikorognak elölre/hátra döntéskor. Én egyszerűen nem szeretem, ha a gusztusos kupém nyikorgó hangokat hallat. Mit lehet kezdeni az ülésekkel?
Egyre jobban zakatol a VANOS-om (M50B25, 414e km), van esetleg valaki, aki kölcsön tud adni egy főtengely rögzítő + vezérlés elforgató szerszámot? Nem ingyen gondoltam, cserébe pénzt, tálca sört tudok ígérni, vagy amiben megegyezünk.
E30 cabrio nálad van még? Egyik jó ismserősöm rákattant egy jó példányt lehet megvenne, meg is fizetné. Gondolom beajánlalak, ha megvan a múltkor visszakerült darab:)
itt volt a lányom, mondom hazaviszem a touringgal. Jah, beindítotm, és borzasztó kormos-feketés füst jött, meg leállt, nem ment minden henger....
Már a múltkor láttam, hogy repedt a gumikönyök a pillangó és a legtömegmérő között. Mivel ment, és nem tűnt fel, hogy falsot szívhat, nem siettettem a cserét. Persze, hogy folyamatosan szívhatta a falsot. De nagyon rendes autó, így a tegnapi bevásárlós úton teljesen nyugisan, normálisan ment és hazajött.
A rossz légmennyiség mérés miatt minden gyertya bekokszolódott. Ki is cseréltem őket. Indítás: még kormol, de egy henger nem olyan szép járású. leállít. Egyik gyertya úgy lett berakva, hogy a pipával rintező ksi réz kupak leesett. Na mondom eznis szívat.... Egyelőre csak mérnöki problémamegoldó szalaggal orvosoltam a repedést a gumin.
Indítás: nagyjából jól jár, de még kicsi füst van. Mentem egy 15 km-es nagy fordulatos kört, és mire hazaértem, a régi vágású lett, nem fütöl és szépen jár mind a 6 henger.
Atitól azonnal rendeltem is egy könyököt.
Csak tanúságként írtam le, még jó, hogy otthon jártam így, nem autópálya szélén, vagy ilyen helyen. Persze szomszédok hegyei jöttek épp, mikor a legjobban füstölt.... Gondolják jó szar egy retek autója van ennek :D
Van még.:) Nekem is sikerült beállítani anno, stabilra, bár asszem 500 alatt maradt az alapjárat és egy kicsit versenyautós hangja volt. Ugyanez a tengely páros volt, de mintha 272 lett volna a szívó, nem 270.- de mindegy is. Ha meghülyülök ismét, lehet csináltatok inkább megint Pista bácsival egy párost, úgyis van itt egy pár.
Erre valakinek van ötlete? Elég régóta, de viszonylag ritkán csinálja, csak álló helyzetben , üresben és sebességben ugyanúgy, hidegen indított motornál soha, legfőképp akkor ha meleg motorra indítok rá fél-1 óra állás után. Gyertyák, lég és benzinszűrő, alapjárati motor voltak az évek alatt cserélve, de ez az időnkénti ingadozás megmaradt. Van hogy hónapokig nem jön elő, aztán egyszercsak csinálja a semmiből.
Vegyél OMP-t ár/érték arányban szerintem megéri... Viszont rettenetes fékport csinál :) Ringen is egész jól bírta... Ferrodo DS is nagyon jó most az van elöl...
Ate, textar felejtő elmállik...
De egyébként a legjobb a gyári BMW, nekem az a tapasztalat :)
Nahát, köszi a tippet. Jó tudni, hogy másutt 300-zal olcsóbban kínálja. Egyébként láttam már ezt a hirdetést, de nem foglalkoztam vele, mert komolytalannak tűnt a "hátsó ülésen még nem ültek soha" mondat. Azóta ezt már kiszedte a hirdetésből. :)
Családba vennénk e46 touringot a fiataloknak. Csakis benzin és 6 henger jöhet szóba. Valakinek a körből egy jó példány nincs véletlen? Nem SOS, de örülnénk, ha jó kocsi kerülne hozzánk. Mehet 30i-ig is, de a keret azért véges, egy jó 20i is megtszi, amire kell.
Sziasztok! Nemrég lettem egy 316i Compact tulajdonosa.
Sajnos az én kocsimban nincs klíma, viszont lehetőségem lenne egy 318tds-ből kinyerni a szükséges alkatrészeket. A kérdésem az lenne hogy a kompresszoron, csöveken, hűtőn kívül mi minden kellene hogy be tudjam építeni az autóba? Illetve még egy kérdés, a világításkapcsolót hogyan tudom kicserélni? Addig jutottam hogy az óracsoport két csavarját kiszedtem, de utána nem tudom hol nyúljak hozzá, nem akarok kárt okozni. Üdv: Robi
Ha csak sima (nem EBC meg ilyesmi), akkor az Ate ceramic a legjobb, pláne ezzel a tárcsával. Semmi extra, csak szinte egyáltalán nem porol, szép tiszta marad a felni. Cserébe eléggé drága.
Most is, ahogy bontogattam találkoztam azzal, hogy az olaj cc 20 év alatt elgyengíti a műanyag alkatrészeket, így kézzel el tudtam morzsolni, az egyébként jónak kinéző műanyag alkatrészt...
Pár ilyen motoron, meg V8-akon nem egyen láttam hogy a lánc megeszi a műanyag vezetőt, általában ezeknél már kopott volt a vezetőt tartó pöcs is. Szeretik elspórolni mert van vagy 3-4.000 Ft-ba a BMW-től darabja...
A hibára én is kíváncsi lennék. M50-52 vanos motorokon láttam már több alkalommal láncvezető, feszítő kopást, törést, az ilyen eset okozhat ilyen szintű vezérlés elmenést, de kérdéses, hogy mi az a tünet, mit észlelni. Ha irgalmatlanul csörög, akkor rossz esetben ez is lehet. De a motor kukaságát is okozhatja az ilyen....:(((
180 km volt az új motorban.:) Mindenkinek ajánlom, ha belevág motorcserébe, inkább egy felújítás projektbe vágjon bele, mégha drágább és kockázatosabb, mint egy bontott (álltólag tuti jó) motornál.
Érezni az erőt rendesen. Anno az IS, meg a 28-as projektkjeimnél is ezt kapott el, hogy tudni, hogy nem veszteségbe megy el a benzin kopás miatt, hanem teljesítmény lesz belőle.:) Mármint a kopás miatti veszteségre gondolok. Legnagyobb különbséget az Is motornál érzetem, nyilván %-ban ott jelentett sokat a felújítás miatti erő előjövetele.
Tegnap kipróbáltam a kocsit. igen élvezetes cikk lesz a 28-as compact.:) Pdig 3000 fölé nem nagyon pörgettük, Nehéz megállni az első párszáz km-t, nagyobb gáz nélkül.
Este mentem egy kört a touringommal, hátt a compact jóval dinamikusabb lesz.
Kizárt a láncnyúlás. Szerintem le kell venni a szelepfedelet és ellenőrizni kell a vezérlést, azaz tüske a lendekékbe, és ahhoz képet hogy állnak a vezérmű tengelyek. Szerintem erős elfokolódás van, legalábbis a szívó tengely biztos előre áll.
Sziasztok Adott egy m50b20 vanos-os motor óra szerint kb 300 ezer km-rel, aminek a gyújtási szöge 41 fok alapjáraton a motorvezérlő szerint. Ez a gyári érték 4x-se. Valaki tudja esetleg hogy mi okozhatja ezt az eltérést? Mi a láncnyúlására tippeltünk. Ezt le lehet valahogy ellenőrizni? Előre is köszi szépen a segítséget!
Végre elkészült a kocsi, remélem jövőhéten már a friss olajjal várja a következő eseménytelen kilométereket. Ez a történet nem jöhetett volna létre Föttögős fórumtársunk nélkül, aki szinte ismeretlenül ajánlotta fel segítségét és elég nagy szívások között is kitartott!
Tegnap délután végre lett idő kicserélni a két törött féltengelyt, mind a kettő ugyan úgy és ugyan ott törött el megint, szóval 3-ból 3 eddig a rúd törés, ugyan itt akciós áron kapható csukló :)
Még a törés előtt csináltam 2 videót, hogy milyen is az amikor önerejéből megy:
Köszönöm a válaszod. Nem vagy környékbeli amúgy? Nem jössz el velem megnézni ismét? :)
A seicento sima bowdenes gázpedálos, ehhez képest a BMW-n elég nehéz volt nyomni.
A km órával kapcsolatban, a digitális kijelző mutatott szarul, nem az izzó. Vagy nem tudom mire gondolsz. Olyan volt, mintha a nap megsütötte volna és a 7 szegmensből mondjuk csak 2-3 világít. Azt mondta az eladó, hogy majd helyreáll, ha beindítom (?).
450 és belealkudom a sárvédőt meg az ablakemelőt? :) Lehet ez lesz.
Amúgy a szerelés nem áll tőlem messze, van egy 1979-es kispolszkim, amit 2 éve én újítottam fel saját kezűleg, idén megjártuk vele Varsót, tavaly Krakkót.
Itthon van egy seicento, múlt hónapban vezérlést és hátsó kerékcsapágyakat cseréltem saját kezűleg, szóval nem ijedek meg semmitől. Max egy Vanostól :)
Gödöllő, Veresegyház;) Beéptett körök vannak nekik kint. Van köztük svéd is bőven:) De vettünk is már autót, cimborának, nem bántuk meg. Csak meg kell nézni okával, és alkudni ér. Kollégámnak 25% alku belefért.:DDDD
Gödöllőn én is jártam kétszer is két különböző autónepper családnál, úgy látszik ott sokan foglalkoznak ezzel. Arra számíts, hogy amikor a tornyon átüt a rozsda akkor már bőven lesz máshol is, ez 100%.
Az ablakemelőben csúszkát szoktak cserélni - műanyag kütyü, a 2 db van vagy 800 Ft. Vagy az emelő szerkezetnek van baja, ha akad, vagy melléfut, akkor egy bontott kell, 5-10 ezer körül kapsz.
Ez alku pozíció mindenképp- de megcsináltatnám, mert feltételezhetően te nem tudod egyszerűen, ha nem volt még bmw-d, meg nem szereltél.
Forfdulatszám: melegen 625-650 körül kell beállni.
Gázpedél: rendszerint nem a legkönnyebb, ha elemktromos pedálos autót vezetsz, simán lehet nehéz.
Fogymérő: csak haladáskor megy normál értékre, tehát OK.
Km óra kijelző panel: ljó eséllyel egy izzó ment ki az óracsoportban, javítás olcsó.
1 kulcs? nem ez határozza meg, de ilyenkor érdemes ews-t kiiktattatni (programozás).
Rozsda a tornyon: ezt még javítani lehet- és érdemes is.
Megnézetném tapasztalttal amúgy. Én alkudni próbálnék 100-at, de menj bele 50-be, plusz az ablakemelő javítás, esetleg sárvédő cserébe.
Legyél pofátlan;)
Annyiért nem olyan rossz vétel, rádiót veszel bele.
Gödöllőn van egy ház udvarán kb 10 másik BMW-vel együtt, szerintem ezzel foglalkozik a család. Az eladó azt mondja, hogy csak egy kerékcsapágyat cseréltek rajta, más baja nincs.
Vezetőoldali ablakemelőben valami rudat vagy patentet vagy micsodát ki kell cserélni, az ablak meg össze volt kenve valami ragasztóval, ez nem tudom mi lehet, remélem a csávó megcsinálja. Bal első sárvédőt kicserélték, a jobbosra azt mondta, hogy 25 körül van az elem festéssel együtt.
Rádió nincs benne, belseje elég jól néz ki.
A műszerfalon a digitális kijelző elég furcsán mutatott, úgy nézett ki, mint amikor egy digitális órát megsüt a nap. 280 ezret mutatott, amikor épp el lehetett olvasni. Ez vajon miért lehet?
A fogyasztásmérő beindítás után rögtön kiment a képből és kb 2 perc járás után, amikor a szivató lekapcsolt és a fordulatszám lement 1000 alá, akkor is kinn volt 30 felett. Ez így OK?
Pöccre indult úgy, hogy a srác alig találta meg a kulcsát, úgyhogy szerintem nem volt előzőleg bemelegítve.
Csak 1 kulcsa van, ez gáz?
Gázpedált mindegyiken nehéz nyomni, vagy csak nekem furcsa egy Fiat seicentoból kiszállva?
A rozsdásodások nem vészesek rajta, inkább kezdődőek, de nem olyan, mint az átlagoson...
A két első torony tetején ott a lyuknál képekről egy 20 forintos rozsdának látszik, valójában inkább 200 forintos méretű... Ez gáz? Csomagtartóban felhajtottam mindent, a pótkerék alatt tisztaság van, akku környékén is.
Emelési pontok is megvannak.
Vélemény?
Hajlanék arra, hogy ezt a pénzt kifizessem érte és csak egy új jobbos sárvédőt és az ablakemelő javítását alkudnám bele.
Mikor megvettem ilyen volt az enyémen is, de vettem a fáradtságot és rendeltem egyet a helyi BMW kereskedőtől, emlékeim szerint 4-5.000 Ft a gyári új és még a tömítését is adják vele, sokan azt sem tudják, hogy ott van tömítés...
A végeredmény u. az, mert megy az autó, de Én ilyet ki nem adnék a kezemből, a szilózás meg...
A dolog megoldva, a sebváltó mellett levezetett a fiam egy csövet, kis tölcsérrel adagolta a helyére az olajat.
Nem egy agysebészet, a beutalt nem hülye, csak tapasztalatlan :)
Nem autószerelésből diplomázott.
Közben megcsinálta a motorban is az olajcserét, legközelebb már nem kell rászánni egy délutánt és szétszedni a fél autót :)
Saját kárán tanul legjobban az ember, persze körültekintéssel meg lehet előzni, de ki nem csinált már hasonló hülyeséget?!
Én pl. mikor 14 évesen megkaptam a Simson Suhlt nagyapámtól, halványan megzsíroztam a fékbetéteket, hogy ne csikorogjon minden fékezéskor. Úgy szabtam át a főúton keresztben a fékpróbán, hogy öröm volt nézni :))) De legalább nem csikorgott :)))
Akkor megtanultam, hogy működik a fék.
Aki azt meri mondani válaszként, hogy nem esett messze az alma, azt beállítom a sarokba :)
Ha valakinek nincs műszaki előképzettsége, csodákra képes...
Na, a verdában új olaj van, mindegyik a helyén, még egyszer köszönöm az építő jellegű tanácsokat!
Magán a flakonon is van egy "csöcs" (legalábbis a castrolon), azon keresztül is bele lehet nyomni a flakon tartalmának nagy részét, de jóval szakszerűbb, ha egy nagyobb fecskendőre húz egy kis gumicsövet.
Jól gondolod, ott kell betölteni csak az a gond, hogy nem férni hozzá.
Vagy kell egy spéci betöltő szerkezet mint egy nagy fecskendő, vagy tölcsér meg valami vékony és tiszta slag, és felülről beügyeskedni. De az 2 emberes.
Azért megköszönném, ha leírnád a visszatöltés módját, mert szükség lenne az autóra.
Kis olvasgatás és youtube-nézés után szerintem a váltó jobb oldalán kb. a váltó fele magasságában lenni kell oldalt egy beöntő nyílásnak, ami szintén egy zárócsavar kihajtása után érhető el. Elképzelésem szerint úgy 45 fokban a vízszinteshez, vagy függőben is lehet, ha az egyben a szintjelzője is. Pont ilyen típust sajnos nem találtam...
Ha nem így van, szívesen várom magyarázatod.
Örülök, hogy találkoztam Veled, ha AZ a novothauto vagy, akire gondolok, egyéb autós szakoldalakat olvasgatva :)
Fiam elszántan nekikezdett egy olajcserének, de még kezdő a témában, és véletlenül egész más helyen, a váltóhoz közel tekert ki egy csavart, ahonnan úgy 2dl piros színű olaj jött le. Mellékelek egy általa küldött fényképet. Kérdésem, hogy mit engedett onnan le és azt hol lehet visszatölteni? Én nem láttam még BMW-t alulról, és a távolság miatt nem tudok odamenni segíteni.
És mindegyikkel foglalkozni kell, arrai is kell számolni. Nincs már hibátlan, de ami megbecsült kevésbe sok pénzből állítható helyre, és szerethetőbb marad, mint a lehrcolt, de még üzemképes társai. Egy 16i, 18i nem fog komoly élményt adni, amiatt nemérdemes e36-tal foglakozni új érdeklődőként.
Mindenkinek szoktam ajánlani azt, hogy gondolja át mire kell neki egy autó, és az igényei közül leginkább mik a fontosak, és aszerint válasszon.
Nekem az e36 pl nem azért kell, mert annyira fel akarok vágni, hogy bmw-vel járok, hanem öreg rajongó vagyok, és az a fontos benne, ahogy kinéz, és ahogy viselkedik, továbbá a menttulajdonságai, emiben erős, hogy ezt még nagyjából a fizika mentén vezeted, tehát magadban bízhatsz, és a sorhatosok gyönyörű hangja, plusz a sperrdiffi, ami sokkal fontosabb az olyanoknak méint én, a gyári m csomagoknál.
(monom ezt egy gyári full M-packet 23i touringból :DDD - de olyat sikerült és örülök neki)
És ha annyira fontos, és nem tudod eldönteni, akkor vigyél olyat, aki tudja mi az. Amúgy se árt, ha több szem látja a megvenni kívánt aitót.
Én e36-nál, ha nem full gári M-packet, akkor nemigen foglakoznék azzal, hogy a futómű M-tech, vagy nem,inkább van-e rozsda, meg milyen az állapota egyébként ill jó ár/érték-e?
Én pl magamnak csak sorhat benzint vennék, abból is 23i, vagy felette. De nem lenne fontos az M-csomag, hanem ne legyen leélve, és látsszon rajta, hogy műértő, szerető gazdája volt.
Köszönöm, hogy segítesz. Van egy kiszemelt autó, M-es futóművel. Azt szerettem volna megtudni hogyan tudom lellenőrizni ezt a futóművet ha már fizetek érte.
Ha a gyárból M-sportfahrwerkkel jött ki, jó eséllyel az is maradt, esetleg valami ültetőrugóval "korrigálták" :)
Amúgy vastag stabillizátor, - 2 cm ültető rugó, és keményebb gátlók. A rugók asszem piros pöttyel jelöltek.
De cc 20 éves kocsinál nem tök mindegy? Ha szar fel kell újatíani, nem drágán kapni gyári M-tec futóművet ami jó eséllyel felújítandó.
Enyém pl gyári M-sportfahrwerk, de már a német gewindét tett alá másfél éve, én meg kiveszem kb 2 héten belül és megy mele Biltsein B12. Annak jelenthet a M tech.
Ha jót akarsz mindegy mi van, szerzel Bilstein, vagy Koni, esetleg K&W, vagy egyéb komoly cuccot, és úgy állatod be a magasságát, ahogy szeretnéd.
Nekem is 300-as volt, az legalább nem igémyelt átalakítást, és jobb volt a fékerő- valamivel.
Amúgy imádjuk az m52 motort továbbra is. Egyrészt tényleg, másrészt a kurva anyját, aki kitalálta, hogy az alumínium alkalmas motorblokk készítésre. beszámoló később, még nincs vége....:DDDD
"rúd sose csavarodik..... " Kérdezt Cápa Ferit, volt egy naracs torbós e21-e, abban megcsavarodott, mondjuk elég erős volt, meg drag gumi:) Egy haverom vette meg tőle, átalakította kompresszorosra, de nem tudom most hogy áll.
Ez az üzemanyag szintjelző téma ami már 3 éve kifog rajtam, már mindent kicseréltem és még sem mutat semmit, csak mikor tele tankolom egy pár km-en át, aztán szépen lassan lefekszik és üreset mutat. Sem Én, sem az elektromos szaki nem tudja hol a hiba, biztos vmi bagatel dolog, de 3 év alatt már 2szer megállt alattam mert kifogyott teszt körön :)
Talán mostanában lesz majd időm feltenni előre a 300mm tárcsákat, nyereg, betét ugyan az mint a 286-nál, csak a tárcsa és a nyeregtartó(bontó) más, azt 2001.09-től szerelték E46 320D-re, 150 lovasokra. Hátul maradok gyári.
Üzemanyag szintjelző problémája volt már valakinek? Tudom, hogy háromnegyedig van a tank, de minimumot mutat ma délután óta. Előfordulhat, hogy akkor ment tönkre, amikor kicsit nagyobb erővel sikerült visszacsuknom a hátsó üléseket lehajtás után. Jól látom, hogy 2 db szintjelző van az E36-ban? Az egyik az üzemanyagpumpa oldalon, a másik pedig önnmagában egy szintjelző?
Neked elég csak csuklót cserélned. Az pedig jó akár e34-ből is, olyat meg tudok adni neked Bp-n. A féltengely vastagsága teljesen mindegy, a rúd sose csavarodik.....
Sziasztok! E36 Compact 316i M43TUB19-es motorral. Hol találom a szervóolaj tartályt? Benéztem már majdnem mindenhova, de sehol nem találok semmi erre utalót... :o
Ahogy nézem programban M sem vastagabb csak hosszabb mint a 28i-325tds ami egyforma is, a többieké vékonyabb, akkor valószínű maradunk ennél a ropinál...
Urak kéne nekem némi HELP, a hétvégén sikerült úgy elrajtolnom hogy mind a két oldali féltengelyeim eltörtek, ahogy a fotókon is látni. Erősítettre most nincs 100e, átépíteni sem fogom tudni sok 100e-ért M-re, így azt kéne megtudnom olyantól aki tutira tudja, hogy a 2.5 vagy 2.8 féltengelyei az erősebbek? Szerintem a 2.8, bontós szerint a 2.5 ?
Saját magam is ismerek ilyen Gány Marcit. A szomorú az, hogy mindenki tudja, hogy tákol, felületes, panasszal nem foglalkozik... és szartig van munkával.
Gyengébb pillanataimban azon ábrándozok, hogy otthagyom a rabszolga életet és elkezdek szerelni (persze nem BP-n). Szerintem már akkor is több bevételem lenne a mostanitól (persze csak szürkén és feltételesen), ha gondolkodást és különösebb tudományt nem, kizárólag precízséget igénylő melókat végeznék. Futómű, fék, folyadékok cseréje.
Evga kolléga motorja az alany. Aki csinálta Djury nick srác.
Juthatott ám a motorba is, az még nincs szétszedve. Érdemes megnézni, hogy a pillangóháznál egyszerűen mennyi kifosott, javítva a levegő áramlását...:D
E36-ból a 316i mindenhol kapható volt, az E46-nál volt annyi különbség, hogy azt a nyugati piacokon az 1.9-es M43B19 motor lebutított, 105 lóerős változatával árulták (akárcsak a szériavégi, '99-2000-es E36 Compactokat), Magyarországon pedig az akkori forgalombahelyezési költségek miatt továbbra is az 1.6-os M43B16 motorral - ilyen talán máshol nem is volt kapható, és az E46-nak az elődmodellhez képesti többlettömege miatt ebben a bódéban már nagyon harmatosan vonszolja magát.
Sziasztok, többektől is hallottam már, hogy a 316-os modelleket Németországban/"Nyugaton" nem is árulták, csak az árérzékenyebb piacokon, de a neten nem találtam erről semmit. Tudja esetleg valaki, hogy is volt ez, vagy hol lehetne erről többet megtudni?
Ne haragudjatok a nyugalom megzavarásáért, de meg kell osztanom az alábbi képeket...
(Nem én követtem el, én helyre hozni próbálom - a szaki a powerfanaticson műveli a műfajt, kolléga m52-re m50 szívósor felrakását így oldotta meg:((( )
Szerintem nagyon szép masina. Nekem egyre jobban bejönnek a zöldre fényezett kocsik (british racing green főleg), a 2 hengerért kár talán, de lehet a szél elnyomja a motorhangot. De fedél nélkül én inkább 2 kerékre váltanék.
Sziasztok valaki tudna ajánlani nekem Vác és vonzáskörzetében jó szerelőt? Az alapjáratom leesik 600-ra vagy még az alá alul erőtlen az autó mikor bemelegszik,hidegen viszont semmi baja...
Ez a bőr kárpitokra igaz és általánosságban minden autónál. Volt is erről valahol cikk, meg látja is az ember. Elárulom az e34-ben még jobb bőrözés volt(van egy szettem a padláson). De állítólag az állatok bőre is elvékonyodott az utóbbi évtizedekben.
Én néhányat már felélesztettem, sőt ismerős szervizesek is. A flottánál más a helyzet, ott adott futás után eladják. Jelen esetben idősebb autó vásárlása volt a kérdés, azoknál szerintem kisebb a rizikó benzinmotorral.
Igen, Dbilas dealer is vagyok így nekem jóval kedvezőbb lenne, de még így is több mint itthon a bontottat össze legózni. Mondta is egy osztrák ismerősöm akinek a barátja az M gmbh-nál dolgozik, hogy miért nem dobok fel az M50 szívósor helyett egy Dbilas vagy inkább Schrick szívósort, alig 2-3000 Euró :)
Mondtam neki hogy neked 1-2 heti kereseted, nekem meg 6 hónap. Mondtam neki a bontott M3 itthon a 10-ede a kinti újnak, M-es cimborájától van némi belső infó is amit nem lehet tovább adni publikusan, fotók fejlesztésekről, majd egyik talira elviszem, ott lehet mutogatni, bírom a Német, Osztrák mindig tiltakozik hogy ezt sem, azt sem lehet, aztán némi sör és pálinka rögtön oldja a gátlásaikat :)
"A másik, hogy a Reanult belseje nem olyan időtálló, mint pl. egy németé, így egy 400 ezret futottra nehezebb ráhazudni, hogy abban csak 200 ezer van. Ez részben saját tapasztalat is."
Ezzel maximálisan egyetértek. 100 ezernél a Lagunánál foszlik a bőr váltógomb pedig se gyűrű, se kézkrém nem játszik nálam. :) Karcok is vannak bőven a belső térben pedig nekem nem szokásom lelakni az autókat. Viszont pont az E46, E90, E60-ra nem igaz az, hogy nem lehet őket lelakni (E36, E39 és az F-es sorozatra ez igaz)... Az általam felsorolt modelleknél viszont hányingerkeltő amikor az a sok gumival bevont műanyag foszlani kezd.
Amennyiben tudnék ilyen esetről akkor természetesen nem azt írtam volna amit leírtam. 10 év alatt egynál sem hallottam ilyenről, a Clio IV-ről is ódákat zeng mindenki. A Cliókat egyébként 150-250 ezres futásteljesítménynél cserélik a flottában és végig márkaszervizben vannak szervizelve. Nekem csak jó tapasztalataim vannak az 1.5 dci-vel kapcsolatban (2db Mégane-t fogyasztottam el), de a mostani 2.0 dci Lagunával sincs gondom, ebben most 106e van.
Ennyi idősen 1.5dci-t nem nagyon kéne megvenni. Bármikor belefuthat egy többszázezres ajánlatba. Delphi befecskendezőrendszer, vagy hajtókar elszállás.
Ez azért jó visszajelzés, bár az 1,5 dci-ről hallani horror sztorit bőven.
A másik, hogy a Reanult belseje nem olyan időtálló, mint pl. egy németé, így egy 400 ezret futottra nehezebb ráhazudni, hogy abban csak 200 ezer van. Ez részben saját tapasztalat is.
Egyértelműen az E46 a jobb választás. Mindkettőm volt, ég és föld a különbség, főleg a futómű és a belső tér kényelmének a tekintetében. Ráadásul mind a mai napig műszakilag a legjobb (kivéve a dízelek) és a legszebb 3-as. No, meg annyi van most belőle a hazai utakon, hogy minden alkatrészt be tudsz szerezni hozzá. Én azt vennék a helyedben, imádnád.
1.5 dci motorral vegyél Clio-t. Azzal a világból kimennek és a fogyasztásuk is zseniális. Mindezt tapasztalatból mondom mert több tucat van a környezetemben. A Clio III kiváltképpen egy jó széria volt és már ki is néz valahogy. A dízeleken 230-250e környékén kell egy komplett vezérléscsere (ha gyanús futásteljesítményű autót vennék akkor azt rögtön cserélném). 12 éve franciák a cégautóim és az a véleményem, hogy a Renault-ok sokkal megbízhatóbb autók, mint a PUG és a Citroen voltak.
Ha nem tudod, hogy milyen autót akarsz, akkor menj el a kereskedésbe VEZETNI az E46-ot, utána meg egy E36-ot. Az E46 napi használatra jobb szvsz, mert nagyobb, kényelmesebb, de éppen ezért az E36-ot meg sokkal nagyobb élmény vezetni...
Szérián belül is van pár mázsa különbség, meg a futómű is eltér.
A képek alapján nincs nagyon leélve. Az órája szerintem tekerve van, a kormány erősen kopott és a sofőrülés külső deréktámasza is kezd rojtosodni. De ez még nem jelenti azt, hogy szar. Haverén szakadt volt már a bőr a kormányon, műszakilag mégsem volt vele semmi gondja.
Az elsö e46okban alapfelszereltsèg volt az ASC+T, felárért volt a DSC. Tehát rövid gombnyomás: kipörgésgàtló ki, de 40km/h ig fékezödnek a hàtsó kerekek.- nem veszi el a gàzt, de belefékez, megpróbálja a megpördülèst gàtolni. Ha hosszan nyomod ez is kikapcsol.Vagyis mindig hosszan nyomd ;-)
Nem tudom sajnos. A gombra Asc van írva. Viszont így működik ahogy leírtad 2 fèle módban,csak èn nem tudom mit jelent a kettő mód,mi a különbsèg...stb.
Nekem egyszeri tapasztalatom van ezzel a kereskedèssel,amikor autót keresgèltem ès az e36 eladását terveztem. Engem le se szartak,nem vettek komoylan. Az autó,amit kinèztem teljesen eltèrt a kèpen látottaktól. A 23èves 36osom különb volt kaszniilag,de mèg belsőre is. De mondom,ez csak egy eset,ès az èn szemèlyes tapasztalatom. Nem tudom más ismeri-e őket,ès mik a vèlemènyek. Èn nem mennèk hozzájuk vissza az biztos.
A mindennapi használat mellé természetesen olyan autót szeretnék amivel játszani is lehet ha úgy van :D te árulod ezt az autót vagy ismered az illetőt, mennyire megbízható? Egyébként nyugodtan osszatok meg hirdetéseket amikkel érdemes foglalkozni. Szívesen fogadom! :)
ASC-vel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kettő módon tudom kapcsolni, egyik,hogy csak egyszer röviden benyomom az ASC gombot,ekkor középen felvillan a kipörgésgátló visszajelzője. Másik,ha kb. 10 másodpercig nyomva tartom,akkor a kipörgésgátló,plusz jobb oldalon a kézifék visszajelzőjéhez hasonló sárga visszajelző lámpa is felvillan. Tudnátok benne segíteni,hogy mi a különbség? Vannak fokozatok,hogy teljesen ki van kapcsolva,illetve úgymond csak "félig"? Ez kicsit hülyén hangzik tudom,de nem tudok máshogy fogalmazni!:) Köszi előre is a segítséget!
A Compact meg huncut a 23i, csak olyan vegye, aki vezetni is tud, hamar kidbja a hátulját, kicsit mókásabb, mint a többi e36. H ilyenekre is kell, akkor ez a te autód.
20i helyett 23i, 28i javasolt, hogy legyen bmw fílinged. 28i-k már drágák, 23i-ből néha kapsz normálisat, de azt is jól meg kell nézni. Nekem i 23i van egész jó autó, de nagyok az igényeim, így nemsokára módosítva lesz a motorja.... Németországabn.:DDD
Értem, köszönöm a válaszokat. Szóval szerintetek akkor ezzel nem érdemes foglalkozni. Esetleg valami segítséget a továbbiakban kaphatok hol esetleg kik azok akinél érdemes körbenézni és milyen autókba invesztálni bmw téren?
- városi használat (de a fogyasztás "nem lényeg")
- min. 6 hengeres, benzines
- inkább 5 ajtós, de a 3 ajtós sem túl nagy kizáró ok
Ha kicsit érdekel az E36, akkor nézd meg MadMax compactját, akkor lesz etalon, hogy milyen egy rendes állapotban lévő... Annak az előéletéről is tudni, szóval jóval tervezhetőbb.
A szervizköltség meg állapotfüggő. Ha kifogsz egy hulladékot, akkor sokat lehet rá költeni. Ha jót találsz, akkor lehet, hogy évekig csak olajcserére hordod. Az alkatrészárakat közepesnek mondanám.
Egy gyönyörű autónak mióta mállik a kormányáról a bőr? Kb. 15ezer Ft-ért lebőröztette volna, akkor nem nézne ki ilyen okádékul. Ahogy nézem, a sofőrülés külső combtámasza is lyukas lehet, azért fényképezte ilyen lapos szögben. Kívülről nem tűnik rossznak, bár mintja a jobbos ív hátulján lenne hólyag. Nehéz kivenni. A felni nagyon ízléstelen. A km biztos nem igaz. Az enyémet óra szerint 260-nal vettem, és a kormány csak fényes volt, a plüss ülés pedig még alig volt itt-ott megkopva.
Véleményt szeretnék kérni ha a bmw-vel járó szervizköltséget (persze az ésszerűség határain belül) figyelmen kívül hagyjuk mennyire érdemes egy ilyen autóba beleugrani? Normál közlekedésre használnám, inkább városi közlekedés, mint autópálya, de ha néha odalépek neki akkor se nyekkenjen meg :D
Nálam ez most a muszáj kategória, Jelenleg a max-on vagyunk, fizikálisan nem megy be/nem tud bemenni több levegő(mérjük), ezért "csak" 250 ló. Mivel löketet nem növelhetek a szabályok miatt, fúrni sem lehet és nem is akarom, feltöltőket megint nem lehet használni, púpos dugattyú sem játszik még, full gyári motor, motorbél van, így marad a 6 pillangó és az égéstér további átalakítása + a kipuff hozzá hangolása. Nagyon sok pénz és jó esetben 20-30 plusz lóról beszélünk.
Régi, majdnem szomszédom Ford szervizes. Ő szerinte is abban a kategóriában a legjobb kisautó, és nemigen problémás, nem is annyira ócska, én biztos inkább fordot vennék, mint corsát, ha már...
Náluk is asszony 2006 óta jár ilyen diestával, nem is cserélték még le.
Más: lányomék aladtáka compactot, azaz beszámíttatták egy 5-ös golfba.... engem meg se kérdeztek, mert tudták a véleményem. Nem sokkal ezeleőtt meg egy e46 kupéról álmodoztak.
Hol vannak a védőangyalok ilyenkor? Maaargiiit? Nóóóórmális?
Annak idején, mikor reszelgettük az előző 28-as motort, beraktam a Szuromi tengelyeket, M50 szívósor, pár apróság, de nem volt írva program, kicsit érdekesen ment, 5000-től baromállat módon húzott. Volt egy cimbora, neki m50 blokkból csináltak 28-ast, novanos, rárakta az m3 pillangósort, írtak programot, többször is módosítottak.
Eredmény: az enyém, íratlan, de tengellyel meggyőzőbben ment, mint az övé, hangolva, gyári (novanos) tengelyekkel és m3 pillangóval.
Valahogy az enyém keményebb, radikálisabb, azaz kicsit racingosabb volt.
De ha az enyémre még felkerült volna a pillangósor, és úgy írták volna még valamai jó programot, biztos nagyon ütős lett volna, csak végtelen pénz volt már úgy is....
Pont Evgának is mondtam, hogy most biztos nem rakunk köszörült tengelyt, utcai felhasználásra nem érdemes. Ugyanúgy nem fogok m3 pillangókat sem, arra, amire nekem kell, fölösleges.
Atillánk mge más célokra kell, ha reszelni kell, reszelni kell.:))))
2 éve gondolkodtam ilyenen és akitől tanácsot kértem(szívó tuning motorokat építenek, csak nem bmw) szóval ők beszéltek le róla. De csak amiatt, hogy önmagában nem sokat hoz, viszont sok vele a munka. De nálad mivel ha jól olvasom már rengeteg minden lett hangolva ez már gyakorlatilag kötelező darab :)
Nem, ezt MadMax a Mészáros találta nekem a Duenen(innen is köszi!!), akkor rakták fel és már hívtam is, délután mentem érte. Érdekessége a történetnek, hogy Ő az akitől asszem a Vályi Pistának is lett M50 szívósora, ők a szentendrei E30 325 challenge-es/ek.
Hiányos, most már tudom nem kicsit, sőt egyik csövön és könyökön is olyan mértékű a sérülés, hogy gyári új kell belőle, meg még pár dologból. A közbetétet mi gyártjuk majd le, de most még erősen tervezzük/szerkesztjük.
Ilyenkor derül fény arra is amit Én pl nem tudtam, hogy az M3 szívósornak a kilépő része kisebb mint az M52 hengerfej belépő része, szóval komoly tervezés kell a megfelelő gázáramlások biztosítása miatt, mert szívó motor lévén ez sok lóba is kerülhet...
Figyu mester hogy lehet a 807 en a kézifék bowden fesszességet állítani? Az istennek nem jövök rá, mindíg befog a bal oldala. Égeti az új tárcsákat. Illetve van még egy hőmérő hiba, de talán csak a tükörben lévő rossz. Köszi
Valóban nem hibátlan, sajnos van amit elrontott a Suzuki. A váltóban olajat kell cserélni, mert fémreszelék lehet benne, a fékfolyadékot is le kell cserélni, mert az abs rozsdásodhat, meg a gyári fékbetét megeszi a tárcsát is, és ugye tankolni kell, nálam 7 liter felett csak autópályázásnál fogyasztott. Amúgy elég igénytelen, de aki ezeket a minimális törődéseket nem adja meg neki, az ne csodálkozzon...
Fogalmam sincs. Porsche 911 is jöhet, ha belefér a keretbe :D.
Viccet félre téve: anno ideiglenesen lett megvéve ez az ótvaras Micra. Fapad 2.0, a bódé hervad, mostanság elkezdte cserben hagyni... Az ideiglenességnek vége, kell valami normálisabb közlekedési eszköz az asszonynak.
Igazából amit tudnia kellett masszív 200 ezer forintért (egy év műszakival), azt tudta, illetve tudja még most is.
A gond az, hogy ez a 700-800 + szerviz, gumik elég szerencsétlen összeg, pont az a határ, hogy vagy normálisabb öreg kocsit, vagy a lefingott modernebbek közül lehet csak válogatni. Szívem szerint egyiket se venném.
Ja, persze azért jó lenne, ha Micratól nem enne többet (BP város nyáron 6 liter), kicsit nagyobb és biztonságosabb lenne, meg úgy általában minőségibb szekér kellene.
A japánok rohadnak (és el is romlanak ugyan úgy, mint bármi más, alkatrész választék és szakember viszont nincs), a németek általánosságban le vannak harcolva, az olasztól fosok (mivel én fogom javítani, ha felakad a szeme). Bár talán egy Stilo nem lenne rossz választás, elég olcsóak. A baj (egy a sok közül), hogy semmit sem tudok azokról az 1.2, 1.4 benzines motorokról, amikkel szerelték őket.
A 700-tól lényegesen drágább (létezik egyáltalán annyiért normális E46? ) , viszont mivel 3 éve az enyém folyamatosan van szervizelve és téli/nyári garnitúra is van hozzá (külön felnin) , szóval a feltételeid közül kettővel eleve nem kellene foglalkoznod
Más: nincs valakinél eladó valami normális off autó? Szerintem a párom Micráját a héten baltával szétdarabolom.
Átírással, leszervizeléssel, felgumizással együtt max 1m, de jobb lenne kevesebből megúszni. Budapesti városi közlekedésre kellene, tehát vagy kis szívóbenzin, vagy valami eke dízel. Klíma, villanyablak, központi jó lenne.
Így már értem a problémád. :) Adtam írási jogot. Nem figyeltem, hogy megosztáskor alapesetben csak olvasási jogot ad.
Elvileg beállítottam, most már más is tudja szerkeszteni. Viszont ha jól sejtem, ha valaki beleír, akkor onnantól felülírja más módosításait is. Tehát célszerű magadnak lementeni excelben, ha van office a gépeden.
Ahogy nézem, olyan nincs, csak szimplán keretezett. Nem én csináltam, nekem is van valahonnan. De szerintem adja magát, hogy hova kell beírni. De csak a te kedvedért átszerkesztettem kicsit. :)
Olyan programot keresnék ami gumiméret, áttétel és fordulat alapján megmondja a sebességet. Sor6 nevű kolléga mutatott ilyet anno, de nem tudom őt elérni.
Budapesten tudtok nekem normális futóműállítós emberkét/műhelyt ajánlani?
Legjobb lenne a III, IV, XIII kerület, de máshova is elmegyek. Továbbá nem bánnám, ha nem kéne tizenezreket fizetni érte, mert nem vagyok ehhez hozzászokva, de most kivételesen muszáj leszek Budapesten megcsináltatni.
Nem kell semmi extra, csak legyen precíz a gép is és az ember is, aki csinálja.
Szóljál GMBH kollégának, hoz ő neked, ha nem vagy elég bátor.:) jobban jársz egy e46-tal szrintem, mert nem vagy ortodox hívő, mint a fórum egy jó része.:DDDD
Tudod mi az ortodox bmw-s? Kizárólag hat hengernél kezdődik.
Ilyen használat mellett a sorhatosok sem esznek tíz felett, évi 20 ezerhez szerintem bevállalható egy 323i touring, űrhajó lenne a fiathoz képest.
Mi tegnap mentünk az M3-on Budapestről Miskolcig, 28i, agyon pakolva, klíma, rövid(ebb) diffi, rengeteg kigyorsítással (kvázi ahol volt hely ott ami a csövön kifért), és így lett 10,5 a végére.
Azt írtad 3 gyerekhez. Van az az eset amikor még mindhárom gyerek kicsi. Jelen esetben kb 5 évig. Addíg járjanak gyalog? Írtál 5 felnőttet is. Itt Te utazz középen mondjuk holnap tirolig veled hasonló méretű még 2 felnőttel.
Néhány napja leírtam az igényeket és akkor is linkeltem egy autót, amit ki is tárgyaltunk.
Miért szeretnék BMW-t? Mert nem akarok egy szakadt G Astrával járni, pedig kb azok az igényeim, amit egy szakadt combi G astra tud. Lehessen belepakolni 2 rekesz sört. Ne kelljen lehajtani a hátsó üléseket a 2. hátizsáknál. Hazavigyen, dögös legyen, megbízható legyen, utazás nagyrészt városon kívül történik, városon belülre ott a kispolszki és a robogó.
Most egy Fiat seicentoval járok, autópályán is, kicsit kezd kicsi lenni. Évi 20 ezer km a futás. Fogyi most 5.5, ez jó lenne, ha nem menne 10 fölé. Emiatt nem keresek 2.0 feletti motorokat. Kényelmes sofőr vagyok, aki 120-szal lemegy Miskolcig :)
Keret kb 800-ig (átírás és a kötelező kisszerviz ebben nincs benne).
Ennyiből keresek kevés rozsdás E36-ot, lehetőleg benzin 1.8 vagy 2.0.
4 v 5 ajtó feltétel, compact és coupé nem kell. Gyerek nincs (még), de lesz.
Gagyituning szintén mehet a picsába, éndzsl ájz, 20-as felni, m3 matricák szerteszét nem kellenek, gyári kinézet viszont tetszik.
Semennyire? Abból még lehet baj! Mik az igényeid? Lóerő? Kinézet? Éves futás? Keret? Fogyasztás számít? Pakolászni szeretsz? Gyerekek vannak? Miért akarsz pont bmw t? A presztizs miatt? Az erő miatt? A kényelem és megbízhatóság miatt? A születési anyakönyvi kivonatod nem kérem el, de ahhoz hogy egy bmw-t ajánljunk (semmenyire hozzá nem értőnek) vannak bizonyos kérdések hogy a legjobbat ajánlhassuk.
Az lehet motorvezérlő probléma,hogy egyszer úgy megy az autóm ahogy kell,majd gondol egyet nehezen pörög fel az alapjáratom leesik 600-ra és ilyenkor már nem jön vissza az erő,ezért ilyenkor félreállok leállítom várok egy pár mp-et és újraindítom az erő visszajön! Már volt az autó diagon semmit nem ír,vákuumcsövek jók nem repedtek
Teljesen érthető, meg különben is annyit kérsz érte amennyit akarsz...
De olyan árakon mennek ezek a kis részek, hogy csak nézek. Ha nem csak 1 dolog kell gyakorlatilag olcsóbb megvenni egy kompletten és már jobban jövök ki...
Mondjuk én meg úgy vagyok, hogy csak útban van, más meg használná, akkor hadd vigye.
Tudod hogy van ez, van több mindenem polcon(28i comp, injektor, köteg, trafók, M50 szívósor), de nem vagyok bontós, szerelek, építek, van az az ár amiért eladóak, de van amiért jobb ha polcon marad, mert ha be kell tenni autóba csak felnyúlok érte a polcra és nem kell ismeretlen helyről, ismeretlen előéletű dolgokkal szerelni.
Tibi, küldhetek hozzád egy Jaguart javitàsra? XJR 4.2 kompresszor 2006ból. Valami elektromos nyűgje van talán, több hőmérséklet szenzort és vezteng jeladót is beír hibànak, vészprogramban megy csak.
Ha igen, légyszi küldd el a számod e-mailben. Bmwcucc kukac gmail.com
Szétbontódott kicsit a hűtés és kiderült, hogy tényleg 2 fokozatú a ventilátor, viszont csak a kisebbik fordulat kap áramot. Van valakinek esetleg ötlete, hogy honnan kellene elindulni? hűtőbe lévő jeladó szabályozza ezt? (e36 compact 1.9)
807 egyébként. Ma lecseréltem rajta a hátsó féktárcsákat fékbetéteket elvittem műszakira meg futóműbeállításra. Kezd összeállni. Amióta Nálad volt vákum cső tisztításon vagy min azóta sokkal jobban megy.
Szerencsére megoldódott a kis compact hűtési problémája, azonban még annyi segítséget szeretnék kérni, hogy az elektromos ventilátor, az 1 vagy 2 fokozatban kapcsol? Lehetséges, hogy ennek van több állása más-más fordulaton? (még mindig 2000-es évj. e36 compact 1.9 benzin)
Igen, érdemes a foncsort megnézni mert az izzó felett - ahol a legtöbb hő éri - bemattul. És ha már szét van szedve érdemes kitakarítani mert bizonyosan vékony porréteg lepett már be mindent.
Költségek: - Donor tető + tetőablak + kábelezés és panel a kapcsolóval + tetőkárpit: ~90k (kb...) - Belső hegesztett/csiszolt felületek kezelése és tömítése, első vízkivezetések csövezése (touringnál a hátsó használható a donorból): ~10k - Csere munkadíja: ~75k - Tető újrafényezése: ~20k - Elektronika bekötése: ~10k A fentiek összesen ~205k, de inkább azt mondom hogy max 220k-ba belefér, aki ilyesmire vetemedik! Nekem szerencsére minden alkatrész és kábel megvolt már...
Probléma - vízelvezetés utólagos kialakítása: Nálam a touring esetében a hátsó vízelvezetők kiépítése a legegyszerűbb, ezzel kezdem. Itt csak a donorból származó műanyag csövet kell visszatolni, nem vészes. Elöl kicsit neccesebb a helyzet. (Ezt majd majd ma járjuk körbe, de ötletek vannak. Pneumatika csövet felhasználva szeretnénk kialakítani, de kérdés hogy le lehet-e vezetni az A-oszlopon keresztül. Megnézzük. Ha nem sikerül, akkor belül az A-oszlop takarók mögött van hely levezetni a csövet, a kérdés annyival egészül ki, hogy hol legyen a kivezetés. Estére okosabbak leszünk! De az biztos, hogy meg fogjuk oldani... ) Végigjártuk a témát, de sajna nem lehet az A-oszlopban levezetni a csövet, habár jó lett volna...
Én is használam a 28i motort 228-as, nem a gyári 240-es lendkerékkel. pörgősebb is volt vele;) Ugyan a kuplung nem bírt ki 30 ezernél többet, de annak a sok "rendeltetésszerű" használat volt az oka :D
Ez 2,5, nem 2,3, csak 23i-nek híjják;) Nekem is ilyen van, csak kék. Jó autó, autópályán 8 l körül fogyaszt, városban mondjuk 10 felett, de ha már hátsó kerék hajtás, innen kezdődik az élmény.
Zarko barátommal egy véleményen vagyunk, bár azért átlag felhasználásra nahyjából elég egy 1,8-as, de ugye ha már Bmw....:))) akkor csaki sorhat.
Figyelj, beszéljünk. Csinálhatnánk egyszerre két motort - neked is meg nekem is. Tudok egy 28-as blokk alját olcsón, fűzzűk be a te 2,5-es blokkodba, és még kódilag sem lesz probléma. Hnegrfejet is tudok, az új ugyan csak jövő héten jön, de az én 23-imről úgyis leveszem.
Beszéljük meg privátba. Jah, FB-n még mindig nem lerestük meg egymást. Én Fábián Géza, talán megismered a fotómat;)
A kocsidon a fék bőven jó, nekem csak 315-ös a fék elöl... Hűtés? A klímás e36 hűtő tökéletes, de ha úgy érzed kevés akkor vegyél egy m3 hűtőt... Szóval igenis kell a kocsidba a 28i vagy 30i. Kuplung lendkerék váltó is jó, nekem is 228-as kuplung van a 30i-n, működik...
Egyébként a gyertya kilazult azt jelenti, hogy a menet is kuka vagy behullott valami a hengerbe?
Nekifutottam párszor a motorcsere gondolatának, de maradnék végülis a gyárinál. Elvileg van is donor, a kérdés az, hogy meg tudom én nézni, hogy az jó e? Még beépítve van Nagykanizsán.
Nézd, az angel-eyes és mondjuk a hátsó ocsmány lexus lámpák cserélhetőek, a kipufogódob, fólia és a primitív matricák pedig levehetőek. Persze a sportlégszűrő is mehet a kukába, a lökhárító betétekkel együtt. Amennyiben találsz egy motor tuning mentes járgányt, ami csak optikailag lett elcseszve, de nem vagy kevésbé rohad mint a többi akkor azt vedd meg és utána szépen visszaépítheted gyárira. Még így is olcsóbb lesz, mintha újra kéne lakatolni és fényezni egy tuning mentes autót. Az én autóm (E46 M3) is egy tuning huszáré volt, de ma már gyári, fokozatosan visszaépítettem.
Jó lenne vagy 5-6 évig, vagy akár tovább is magam mellett tudni és arra használni, amire való.
Mindezt úgy, hogy nem hordom 6 havonta a lakatoshoz, hogy most éppen honnan ázik a szőnyeg.
Az a baj, hogy nekem csak a gyárra hajazó kinézetűek jönnek be. Ezek a színváltós angel-eyes lámpák, a 19"-es felnik meg a kályhacső kipufogók nekem rögtön eldobandó kategória, így viszont a hirdetett autók 3/4-ede kiesik a körből.
Garázsa lenne neki, télen sóban pedig nem szeretek autózni.
Kérdés, hogy mik a terveid vele. Néhány évre jó lesz, de ha tovább meg akarod tartani akkor egy komolyabb karosszériázás elkerülhetetlen. Mindenképp nézd meg alulról mert ott is lesz rozsda bőven.
Első BMW-m lenne, mindenképp 1.8-as fiatalabb E36-ost néztem, a touring csak külön jó, főleg, hogy egy seicentoról váltok és nagyon kéne a nagyobb autó :)
75%-ban országúton, autópályán lenne használva.
Rólam annyit, hogy 10 évig kispolszkiztam, 3 éve seicentozok, de hiányzik a hátsókerékhajtás :) Közlekedni megtanultam ezen a két autón elég rendesen.
A kinézett autó a képeken elég jó állapotúnak tűnik, megnézve viszont sok rozsdát találtam, csatolok párat. Érdemes vajon foglalkozni vele?
Le kellett cserélnem a vezető oldali ajtót, mert megsérült. Sajnos "élben" szépen lefényezni nem sikerült, elütött a szín, bár nem volt vészes. Mindenki azt mondta, hogy ő ezért hozzá nem nyúlna, én viszont nem vagyok mindenki, engem zavart, legyen tökéletes megint.
Olyan helyre vittem, ahol minden körülmény adott: tapasztalt, fiatal, ügyes fényező, standox rendszer, profi felszerelés... ha itt is elbasszák, akkor már tényleg úgy marad. Ma kiderül.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni,hogy merre induljak el a a témában. Esőzèskor nedves/vizes a kèt első lábtèr,főkènt az utas oldali. Nem tudom mitől,ès hogy hol ázhat be. Bmw e46 touring. Ha valaki tudna tippeket adni,hogy mit vagy hol keressek/nèzzek meg,azt nagyon megköszönnèm!
Nekem hasonló volt.Tel. fölvesz. pont a fix alatt..Óbazmeg majd leejt.és nem jött semmi.
De most tényleg ez alapján? A fülemet vakartam.Vagy épp meg izatítottam a bloutoothos tel kihangosítómat. Hiszen jogkövető állampolgár vagyok.Igaz ez az M1/M7 fix tudománynál volt.Üllöin nem fixek ezek a Véda vagy mik. Ha jól tudom.
Épp Én is az első fék cserét, felújítást, tuningot nyomom, ha mindent itt is megcsinál az ember faszán/patentül szép összeg a vége...
Na de meg kell tudni állni a következő Euroringes talin, az új Konikat is ott fogom majd tesztelni a kocsi alatt 4 R888-al, meg ha időbe belefér gyártok toronymerevítőket is.
Én még a tankolást is írom, az autómosót, alkatrészeket a ráfordított üzemanyagot, kaját mindent, évenkénti bontásban :) :)
Tali vége felé téma volt a fékfolyadék, most rákerestem:
Motul RBF660:
Nagyon magas forráspont ( 325 oC ), amely meghaladja a hagyományos szilikon mentes DOT 5.1 / szilikon bázisú DOT 5 (260 oC) és DOT 4 (230oC) értékeit. Nagyon hatásossá teszi a fékezést még szélsőséges körülmények között is. A fékekhez terelendő hűtő légmennyiség csökkentése lényegesen kedvezőbb aerodinamikai kialakítást biztosít a versenyautók számára.
Esős időben is hatékony
A nagyon magas nedves forráspont ( 204 oC ), amely meghaladja a hagyományos szilikon mentes DOT 5.1 ( 180 oC ) és DOT 4 ( 155 oC ) értékeit, még esős időben is hatékony fékezést garantál.
A fékfolyadékok hajlamosak elnyelni a levegő nedvesség tartalmát, aminek eredménye a forráspont csökkenése lehet, ez pedig a fékfolyadék fölforrásának kockázatát növeli.
M50 novanos szívó a kipufogó oldalra? Higanyé már a 30-as szívó és novanos kipuf tengelyekkel megy. Nem próbáltad esetleg az övét? Mondta, hogy szoktatok beszélni. A Map szenzoron agyal most nagyban.
Szerintem most már egész tiszességeset tud a 28-asa, de még mindig akarja programmal tökéletesíteni. Ő is felújította a blokkot, utána írogat hozzá.
Teljesen korrekt az ára, és én nem is fogom leírni. De kelett egy kép, hogy rájöjjek, nem keresek ilyet.:)
Emlékszem a fekete kupéra, azon M3 rendszer volt. Na annak milyen jó hangja volt, nem hangos, ellenben szép, és fenn már erős, amennyire kellett. Persze az se 8 erez volt.
Nyilván én is felfigyelek a kelletténél erősebb hangú Bmw-kre. És van, amelyik tetszik, a Higany haverom prosztó hangú 28-asa is, rendesen vigyorgásra késztet.:) csak nem járnék vele - közúton, ellenben huligánkodni ideális.
Majd meglátjuk mi lesz, egyelőre 6 leömlő jobban izgatja a fantáziám. A 28-as fűzögetésből csak lesz valami mindeközben. A héten kész lesz a hengerfej. Szakál-metálék csinálják.
Szívesen. Annyira leszarom ezt a dobot, hogy most is csak azért szedtem elő, mert itt szó volt róla.
Hozzám újonnan került vészmegoldásnak, mentem vele vagy 5 ezer km-t, aztán találtam egy normális gyárit.
Ennyi pénzért hogy nézzen ki? Van itthon hőálló matt feketém, drótkrongom, csiszolópapírom, ha gondolod, kicicomázom holnap, úgyis szabin vagyok. Akkor viszont ráteszek egy kicsit az árra.
Minap mögém is beállt egy 328 egy ilyen csodadobbal a benzinkúton ....a 250-es Rába Steiger hozzá képest ministráns gyerek volt ...rettentő menőnek érezte magát a tulaj :).
Kiváncsi lennék, hogy volt e már valaki, aki próbált/hallott gyári dupla csövű kipuffot "kiherélve" 6 henger alatt. Ismerősömnek van 20i alatt gyári dob piszkálva (igaz az 1 csövű), és brutál jó hangja van. Arra gondoltam, hogy énis belevágok egy hasonlóba, de úgy hallottam dupla csövűt nem igazán lehet kibelezni, kifújna meg hasonlók.. Vélemény? Vagy bármi más ötletet szívesen olvasok, hogy lehetne gyári véggel hangot varázsolni neki :) (katalizátort nem veszem le)
Amúgy nagy/mély benyitást ne válassz(ezért sem jó választás a köszörülés!), inkább a hosszabb időben(fokban) gondolkodj, sajnos erre a fajta tuningra nagyon kényes a BMW hengerfej, mert az M-est leszámítva mint konstrukció hibás ebből a szempontból, az okot egy jó sör mellett megvitatjuk, de már lehet Te is tudod. (anno eléggé körbejártam a témát azért is lett onnan ahonnan és az ami!).
Megoszlanak a vélemények. Az enyémbe az került kb. 50 ezer km-rel ezelőtt, és semmi baja. Sőt, előtte is az volt benne, annak sem volt baja (kvázi fölöslegesen cseréltem ki). Másnak meg elkezd folyni...
A HEPU vízpumpa fémkerekes valóban, bár a bentlévő műanyag kerekesnek sem volt baja ilyen szempontból, de már kegyetlen lógott, sikerült légteleníteni is, hűtés-fűtés rendben van és sokkal jobb lett a gép hangja.
Segítséget szeretnék kérni. BMW e36 compact (2000-es évjárat 316i 1.9 motorral) néha felszalad a víz és olyankor kinyomja magából az egészet. Napokig jó aztán előjön ez a betegsége. Vízpumpa még valószínűleg gyári, szinte biztos, hogy csereérett, ezen felül ha a hűtő nem szivárog, szerintetek érdemes cserélni? Termosztát úgy tűnik jó, melegen kinyit. Hűtővel érdemes babrálni? Tisztító folyadékkal járatni? Illetve alkatrész oldalon böngészve a nagyobbik (440x439x32) hűtőhöz látom írva, hogy sebességváltó fajta: automata kézikapcsolás lehetőségével. tehát ez kézi váltóhoz megfelelő? Ez a méret megy bele, de csak ezzel a leírással találom. ránézésre pedig ugyan az. valaki tud esetleg tanácsot adni, vagy volt valakinek hasonló tapasztalata?
Délután jönnek az alkatrészek, előre leszedtem mindent, görgőket, vízpumpát, (kb. 3-4l víz jön ki a vízpumpával), hogy a kereső is megtalálja, M50 vízpumpa csere 3-4l
A kijövő vízpumpa műanyag kerekes és sehol nem találok rajta márkajelzést, ez lehetséges? A tömítése darabokra tört, hát jó, hogy most és nem máshol..
igen, Én keresek M3 szívósort E36-ról, de úgy néz ki már megelőztek.
A másik az S54 már E46-é az már nem bowdenes, egyenlőre nem szenvednék egy ilyen átalakításával, inkább vadászok még tovább E36-ét, hátha lesz már végre valakitől!!!
Az. Budaörsi haverom javasolta a perselyezést, mert a többi henger nagyon szép amúgy, de én inkább egy másik blokkba fűzném, és egy dugattyút vennék. de egyelőre leraktam,aztán majd lesz valami, nem sürgő, csak ráindultam, de kedvem szegte a talált jelenség.
Érdekes, hogy csak a főtengelyt megforgatva nem látszott semmi a hengerben, szép volt a fal. még jó, hogy kihúztam a dugókat a gyűrűk ellenőrzése céljából.
Annyit lehetett tudni, hogy járt vele a gazdája és ette az olajat - valamennyire. A hengerfej nyilván szimmeringes, de a szelepvezetők egész jók, 3 db van, amelynél minimális kotyogás van. Mondom a gyrűket megnézem. Érdemse volt, azok közepesen kopottak, mindenképp cserések.
A hajtókar csapágyak nagyon szépek, sehol egy karc, tehát főtengelymenthető.
De mit is várjon többet egy 50 ezres 28-as blokkon az ember. Annyit azért megér.