Keresés

Részletes keresés

gumidani Creative Commons License 2015.10.13 0 0 1325

Csatár

gumidani Creative Commons License 2015.10.13 0 0 1324

2006-ban bejutnom nekem sem sikerült. Meg a Kálvária is kimaradt.

Előzmény: Pulmy (1323)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.13 -9 1 1323

Egy kevésbé ismert Árpád-kori templomról hozok hírt. Még májusban jártunk a Balatontól 10 km-re lévő Gyugyon ,ahol ez a kápolna található. A tatárjárást követően építették,de később jelentősen átalakították,bővítették. Jól látszanak a későbbi bővítések nyomai. Mind a mai napig használják.  Érdekessége a helynek a Kálvária -domb,melynek stációi rendhagyóan 21 "állomásból" állnak. A Kálváriát Nemzetünk Csillagainak Emlékösvényeként hívják. Az egyes stációk történelmi ,sport és közéleti nagyságokról vannak elnevezve.

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.11 0 0 1322

Igazad van és én tévedtem. nem tudom mikortól létezik a kis piros tömör tégla mint építőanyag. Én azt gondolnám ebben a korban még nem létezett / volt túlzottan elterjedt, de nagyot tévedtem:

arch.et.bme.hu/arch_old/doc/mezos03.doc

Előzmény: Sir John B. (1321)
Sir John B. Creative Commons License 2015.10.11 0 0 1321

Szerintem ennek soha nem voltak eredeti kőfalai. A kezdetek óta téglából épült,a falazat nagy része most is eredeti.

Előzmény: Törölt nick (1311)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.11 0 0 1320

Tákos és Csaroda egymás melletti falu, érdemes párosítani őket. De még rengeteg szép műemlék van a környéken, Bereg vidékén. Számomra is teljesen új "felfedezendő" terület.

Előzmény: Pulmy (1319)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.11 -9 0 1319

Még nem jártam itt,de kedvet kaptam és szuperek a képek (Y)

Előzmény: Törölt nick (1317)
Luckuty Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1318

Kösz, tényleg nagyon szép. 

Előzmény: Törölt nick (1317)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 3 1317

Tákos,

Csodás és egyedülálló, főleg amit kaptunk idegenvezetéssel együtt, meg egy jó kis beszélgetéssel..

És érdemes ezt is meghallgatni:

https://www.youtube.com/watch?v=-3wUnZwfnBc

Sajnos Erzsike néni már elment, de a hagyományokat követő előadásban most is lehet gyönyörködni, mert egy kedves hölgy átvette ezt a hivazást. És érdemes a templom történetének kiegészítését Nagy Gábor tisztelendőtől is meghallgatni, mert rengeteg sok értékes gondolatot tartalmaz....

Előzmény: Luckuty (1312)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 1 1316

A megunhatatlan (legalábbis számomra).

Előzmény: Pulmy (1314)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1315

Mostanában én is jártam arra, majd ha eljutok a képfeldolgozásig eddig....

Előzmény: Pulmy (1313)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.09 -9 1 1314

Szigligeten jártunk az Avasi-templomrom környékén. A török ostromok során elpusztult,az 1950-es évek végén tárták fel és rekonstruálták. Azóta is szép,gondozott a környék és az épület. A templomot és környékét temetkezésre is használták,minek következtében sokáig féltek az emberek a környékre költözni.

Pár kép:

Előzmény: Pulmy (1313)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.08 -9 1 1313

Szeptember közepén túráztunk az Őrségben és érintettük Templomszeren(Őriszentpéter)a Szent Péter erődtemplomot. Remek állapotban van,kicsit kár a modern megoldásokért(nyilászárók.lépcső) 

Luckuty Creative Commons License 2015.10.05 0 0 1312

Tegyél fel képeket! Köszi. 

Előzmény: Törölt nick (1311)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.05 0 2 1311

A másik fórumhoz köthető emlék a Nyíradony alatt található Gúti templomrom.

Sajnos az eredeti kőfalai nem találhatóak már meg, a mostani állapotban kisméretű vörös téglákkal emelték fel a szerkezet egy részét.

Ezen kívül jártam egy OFFtopic helyen is, de a maga nemében különleges és egyedülállóan csodálatos - Tákos református templom, ahol egy felejthetetlen beszédet is végighallgathattam.

Bár maga a templom a későbbi időkből való, párja nincsen a  maga nemében, ha esetleg érdekli a fórumközösséget, rakok be képeket.

Előzmény: Törölt nick (1310)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.05 0 2 1310

Sikerült a napokban a keleti végeken járnom kicsit, azaz a Bereg vidékén, és pár műemléket is felkerestem.

Az egyik talán legnevesebb ezek közül Csaroda.

Korábban volt pár kép már róla a fórumban, de a belseje eddig látatlan maradt a topicolok számára

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.27 0 2 1309

Megkésve bár, de törve nem! :-)

Mátrafüreden is van egy (nem is olyan) kis templom amely az egykori 1301-ben épült Pálos templom romjain jött létre, biztosan érdekes dolgok kerülnének felszínre ha megkutatnák a környéket... ami valószínűtlen, lévén egy sűrűn látogatott üdülőövezet, csak eljátszottam a gondolattal.

Fotózni elég nehéz, magas fák veszik körül:

Apropó Pálos rend...

Jesper, nekem a Kecske-bércen szinte üvölt hogy valamiféle rom van ott a földben, (lásd váras topikban amit írtam, fotókkal) ha nem egy vár romjai akkor elképzelhető lehet hogy esetleg valamiféle kolostor vagy templomrom állhatott ott?

Valaminek lennie kellett, annyira mesterségesek a felszíni formációk.

Előzmény: Jesper Olsen (1308)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.09.27 0 3 1308

A mostani borongós napokban különösen is jó látni a nyári képeket. Köszönjük!

Előzmény: Blue Monday (1307)
Blue Monday Creative Commons License 2015.09.26 0 5 1307

Egy kis nyári emlék Karcsáról :

Pulmy Creative Commons License 2015.09.01 -9 0 1306

Sajna semmi nem volt nyitva a faluban,legnagyobb sajnálatomra  ;)

Előzmény: Una Vestrum (1304)
panthera negra Creative Commons License 2015.09.01 0 0 1305

.

Első rész holnap folytatom,

igaz ez gót stílusú magyarországi templom, de ha már a keszthelyit idetettétek.... régi képeim, még 2011-ből, itt nagyon sok román kori templom van.... csak nem témája a topiknak....

.

Una Vestrum Creative Commons License 2015.09.01 0 0 1304

Most is szépek.

De az aktuális  helyzethez tartozna az is, hogy a Borház nyitva volt-e?

:-)

Előzmény: Pulmy (1303)
Pulmy Creative Commons License 2015.08.31 -9 1 1303

Tegnap többek,közt Dörgicsén jártunk a három romtemplomnál. Az aktuális helyzet:

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.25 0 4 1302

Akkor lehet hogy újat fogok mondani:

A most kiásott Felső-Alpári Árpád-kori templom szenteltvíztartójának az alján állítólag egy ilyen rajz van. A készítő mester pontos rajza a saját művéről, azaz a szenteltvíztartóról.

A kép bal szélén letakarva félre van téve a lelet. Most semmi nem látható belőle, de ha megcsinálják az egészet a turistáknak bemutatásra (templom falai konzerválva+ bemutatóépület) akkor biztosan érdemes lesz felkeresni a helyet!

Előzmény: Jesper Olsen (1301)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1301

Lehet, hogy szégyen, de nem tudom.

Előzmény: Törölt nick (1300)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1300

Jesper, mi az a mesterrajz?

Előzmény: Jesper Olsen (1299)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1299

Ez tényleg ígéretes, köszönöm, hogy írtál róla!

Előzmény: Törölt nick (1298)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.23 0 2 1298

No, itt még biztosan nem jártál!

Idén nyáron kezdték el kiásni a Lakitelek mellett fekvő templomdombon ezt az egykori Árpád-kori kis templomromot, amelyet a szél munkáján kívül egy helyi kisnemes temettetett be homokkal, így mentvén az utókornak. Dicséretére legyen mondva!

A templom romjai ma magánterületen vannak, (Pálinkaház) de tervezik (sőt már építik is) egy turisták számára készülő látogatóközpont létrehozását, a megmaradt falak konzerválását, és bemutatóhellyé való kialakítását tudomásom szerint.

Feltehetőleg az egykori Felső-Alpár település temploma lehetett, komoly, nagy számban lakott falu volt ez a Honfoglalás korában, a közelben zajlott valószínűleg a végső csata, így aztán a krónikák szerint Árpád vezér is hosszabb időt töltött el a környéken.

A templom feltárása még folyik, rengeteg zsindelyszeget találtak, ami fazsindelyes lefedettségre utal, továbbá épségben találtak egy szenteltvíztartót is, emellett rengeteg olyan leletet az Árpád-korból amely itthon egyedülálló.

A földrétegek még az eredeti, vakolt falakat is megőrizték, ami megmaradt az jó állapotban vészelte át az idők viharait.

http://www.lakitelekma.hu/index.php/lakitelek-hirei/1438-elkezddoett-a-felsalpari-templom-romjainak-asatasa-kepek

Előzmény: Jesper Olsen (1297)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.08.21 0 0 1297

Nem gondoltam akkor konkrét helyekre (épp az 1000. hsz. volt a fórumon, ha arra gondolsz), de tény, hogy ott még elég kevés helyet "fedeztem fel" abban a tájegységben. Mindenesetre Soltszentimrén jártam már.

Előzmény: Törölt nick (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.21 0 0 1296

Jesper, egyszer említetted hogy alföldi templomok hiányoznak a repertoárodból. Szabad érdeklődni hogy melyek ezek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!