Olaszrizlinget szedtél szombaton és kedden préselted másodszor? Miért nem szombaton préselted másodszor? De még inkább, mi a rossebbnek szedted le 17°-osan? Mi volt vele a célod? nem a minöségre törekedsz, az biztos...
Ezen kívül miért jó az neked, ha héjon erjed a fehérbord? Már megbocsáss, de tudod te, hogy milyen ótvar sz.r löre lesz így belöle? Bár, ha neked az kell, hát rajta, de annak a borászathoz semmi köze. ha hibás volt az alapanyagod, akkor pláne értelmetlen dolog sokáig héjon tartani, söt, még nyálkázni vagy deríteni is kellett volna fajélesztövel beoltás elött. Ha meg szép egészséges volt, akkor pláne teljességgel értelmetlen dolog szeptember elején leszedni az olaszrizlinget.
Amúgy Balatongyörökön meszes a talaj, nem véletlen hívták régen Meszesgyöröknek, nem pedig Balatongyöröknek, a filoxéravész után a helyi gazdák áteveztek a túlpartra és megalapították Balatonmáriát, hogy ott termesszenek a homokos talajon szölöt...
Balatongyörökön az erdő alatt a kő, homok talajban van kb 200 tő Olaszrizling szőlőm. Pár éve már nem hozom el a szőlőt mert Kanizsa mellett nincs szőlőm ,,,nem keverem az ittenivel , nem tudom normálisan elforralni. Tavaly tápsó ,, élesztő megindult majd leállt, decemberre fort el , miután kapott sav pótlást.
Idén múlt szombaton le lett szedve 17cukorfokosan a sav biztos nem égett ki belőle. Kedden a második préselésnél mutatóban pár muslinca , a présben lefolyóján semmi hab .Otthon ilyenkor nem láttam a bor bogaraktól mikor ráktam a présbe másodszor meg habzott rendesen a prés.
Ha nagy bogyózóval darálunk, akkor a fogadó garatba öntés után, a 25-30mazsa sőlő tetejére szórom és már a bogyózóba így kerül.
Kisebben a bogyózóból kijövő daráléhoz adagolom folyamatosan, de a tetejére mindig hagyok belőle (vagy ha úgy sikerül és elfogy, akkor a tetejére pluszban aszkorbinsavat szórok.)
Addig, amíg forr, szén-dioxid-pára van a a forrásban lévö must fölött. Ezért kell minden nap nézni, hogy leállt-e. Amint megszünt az intenzív pezsgés, és megkóstolva száraz, mehet rá a kén.
Ehhez nagyon jól lehet mérni a tartályban lévö folyadék mennyiségét: megméred az edény tetejétöl a folyadék felszínéig a távolságot, ezt kivonod a teljes magasságból, a különbséget elosztod a teljes magassággal, megszorzod a tartály teljes térfogatának hektoliterben kifejezett értékével (a tizetesvesszö utáni rész is kell, ha pl. 320 l-es a tartályod). Ezt a számot megszorzod 10-zel, így pontosan megkapod, hány gramm borkén kell bele hektoliterenkénti 1 deka mennyiségnél.
minek rakod rá az úszófedelet erjedeskor? minden nap nézni kell, amint leáll, azonnal kénezni, aztán mehet rá a tető. (pár napig úgy, ahogy írod, par centire eltartva.
az egycsapos tartály valóban nem jó erjesztéshez, mert nehéz kiszedni belőle a söprüt.
Az a golyós kotyogó amolyan biztonsági szelep, nem valódi kotyogó, ha ezt akarod, akkor szedd ki, rakj be helyette műanyag (szilikon) dugót kotyogóval.
Na a horganyzott esetében semmit nem tudok mondani, nem tudom, abból oldhat-e ki a sav valamennyit (mármint cinkből). (a sima egyszerű vas miatt kérdeztem rá)
Mi "tejes" ládákba szedjük a feldolgozni kívánt szőlőt. A ládákat lemérem bogyozas előtt, így pontos súlyt tudok és nem kell elvinnem mázsálni a szomszéd faluba. Nálam nincs hidmerleg.
A daralas után egy nagy kádba meg az anyag, aminek a tetejét megszentelem kénnel. Ezután megy a sutuba. Ha nagyon leves, akár egy szivattyúval egyből lehetne nyomni az erjeszto tartályba is. A sutu alol a mustot az erjeszto tartalyba szivattyuzom.
Itt pihen.egy napot. Közben a belerakott kén megöl mindent, ami nem kell. Ha teszel bele, a deritőszer szépen lehúz minden trutymót és egy- másfél nap múlva le tudod fejteni, kristálytiszta állapotában. Itt ha anyának van igénye rá, ki lehet elégíteni "gyümölcslé" vonalon. Majd itt kezdődhet el az élesztővel történő beoltás és az erjesztes fazisa.
Az eső és a napsütés váltja egymást. Csodálatosan fejlődik minden. Kicsit az árnyekolja be a tavaszt, hogy még se traktor, se a permetező nincs kész és nincs otthon.
Jövő héten borfejtés lesz az esőprogram, szívem szerint eső után pedig már permeteznék.
Holnap délelőtt megnézem a "te" szőlődet, amit egyébként látható módon nem bántott a fagy.
Az utóbbi 3 napban Szolnok központban 15 cm-es növekedés de a hegyekben csak 2-3 kis levél kb. 5 cm-es hajtások. Hogy fogok így oltani 3-4 hét múlva ;-)
Bezzeg a fű... a sort ma délután kikaszáltam mert már térdig ért, így viszont az új törzsneveléshez a "hajtáskák" kilátszanak és "hívogatják" a bambikat. Holnap védelem készítés csirkehálóból...