Keresés

Részletes keresés

dzsaffar3 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 437

 

Elnézést, hogy hozzászólok.

 

Természetesen nagyon sok könyvem, emlékirásom, adatom gyűlt össze hosszú életem során a II. volágháborúról de ezt még nem sikerült megszereznem.

 

Tudtok róla valamit.

Tudomásom szerint ez is hasonlit a 'Szuvorov' könyvre tartalmában.

 

Üdv Sáfár István

 

Címem megtaláljátok, ha esetleg tudtok róla valamit.

showtimes Creative Commons License 2016.07.24 0 0 436

Kun viszont teljesen kompetens, hiszen még ott is született...  anno pár éve kiveséztük a témát

Előzmény: homo neanderthalensis (435)
homo neanderthalensis Creative Commons License 2016.07.23 0 0 435

Ungvári Krisztián (és Kun Miklós) is hajlanak arra, hogy elfogadják: a Szovjetúnió támadó előkészüleket tett legkésőbb 1940-ben.

 

Ungvári nem kompetens orosz ügyekben. Nem rendelkezik se nyelvtudással, se felkészültséggel 

Előzmény: tündérláng2 (434)
tündérláng2 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 434
Zicherman úr jobb belátásra tért volna? Mindenestre több polemikus nickje eltünt a témában hozzászólásaival együtt még anno.

Az lehet, hogy Rezun (alias Szuvorov) nem túl rigorózusan bizonyít, de már olyan "mainstream" történészek, mint Ungvári Krisztián (és Kun Miklós) is hajlanak arra, hogy elfogadják: a Szovjetúnió támadó előkészüleket tett legkésőbb 1940-ben. Néhány év, és a tankönyvek is át lesznek írva.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/06/29/ungvary_krisztian_molotov-ribbentrop_paktum_sztalin_a_szovjetunio_felelossege_a_ii._vilaghaboruban_a_becsapott_csalo/?

Itt egy térkép, ami hasonló Ungváryéhoz:

http://rkka.ru/maps/1941-1.jpg

Ezen világosan látszik a korabeli magyar határral szembeni támadó szovjet felvonulás 1941 júniusi állapota. (Két szovjet hadsereg és több mehanizált hadtest a Magyarországra vezető utak mentén, további szovjet hadseregek felvonulása a térségbe). Vele szemben a magyar oldalon csak gyér erők voltak.

Mint tudjuk, 1940/41 telén a Kremlben 50 tábornok részvételével gyakoroltak egy északi és egy déli irányú szovjet támadást. A déli irányú támadás célja Budapest bevétele volt. A kievi katonai körzetet vezető Zsukov álláspontja kerekedett felül, aki a déli irányú támadást pártfogolta.

A gyakorlat leírása részletesen megtalálható Bobiljov szovjet történész munkáiban.

A magyar határon felvonult szovjet erők (köztük hegyivadász alakulatok) már 1940 őszén gyakorolták a Kárpátokon való átkelést és mélyfelderítést is végeztek magyar területen.

A magyar határral szembeni szovjet támadó felvonulás Halder-nek már annak idején feltűnt és a nürnbergi perben is többen megerősítették, köztük Jodl egyik védőtanúja.

A fentieket már 2010-ben elég világosan ismertettem ezen a fórumon.
kiskunlaci1 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 433

Zichermann úr sajnos már nem látogatja a fórumot.

Előzmény: gabornick (431)
kiskunlaci1 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 432

"Sztálin lánya azt állította, hogy Sztálin azt mondta neki, hogy sajnálja Hitler árulását, mert együtt megállíthatatlanok lettek volna..."

 

No most akkor ez,hogy bizonyítja?

 

" hogy támadott volna Sztálin "

 

 

Előzmény: gabornick (430)
gabornick Creative Commons License 2015.10.02 0 0 431

Üdv topicnyiltó! Én három Sz. könyvet olvastam. Vannak ma már újabbak magyar nyelven? Amikor a topicot nyitotta még csak a Jégtörő volt magyarul.

gabornick Creative Commons License 2015.10.02 0 0 430

Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Kíváncsi vagyok mit hoztok fel Szuvorovval  szemben. Mindent nem lehet megcáfolni belőle. Más kutatók is egyetértenek abban, hogy támadott volna Sztálin is. Vannak olyan dolgok is amiket Sz. még fel sem hozott amellett érvként. Vannk persze ellenérvek is... Most csak egyet. Sztálin lánya azt állította, hogy Sztálin azt mondta neki, hogy sajnálja Hitler árulását, mert együtt megállíthatatlanok lettek volna... Bárcsak több időm lenne olvasni.

kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.10.10 0 0 429

A káderek állapota

 

   A honvédelmi Népkomisszariátus átvételének pillanatában a hadsereg jelentős létszámhiányt szenvedett parancsnoki állomány terén, elsősorban a gyalogságnál, amely 1940. május 1-re elérte az előírt létszám 21%-át.

   Megállapítást nyert, hogy a katonai tanintézmények éves végzőseinek száma nem biztosítja a hadseregfejlesztéshez és tartalékképzéshez szükséges tartalékok felállítását.

   A parancsnoki állomány felkészültségi szintje alacsony, elsősorban szakasz-század szinten, ahol a parancsnoki állomány 68%-a mindössze 6 hónapos alhadnagyi kurzussal rendelkezik.

   A katonai tanintézményekben a parancsnoki állomány képzése elégtelenül van megszervezve, ami elsősorban a programok minőségen aluli állapotának, a foglalkozások szervezetlenségének, a tanidő nem elegendő mértékű terheltségének és különösen a gyenge tábori gyakorlati képzésnek köszönhető. A káderek parancsnoki állományának továbbképzése nincs megszervezve kellő mértékben. A parancsnok-képző programok hiányosságai a tanintézményekben a következők: a foglalkozások leginkább a tantermekben folynak, a tábori foglalkozások mennyisége nem elegendő, a programok túl vannak zsúfolva általános tantárgyakkal, méghozzá a katonai szakmai tantárgyak rovására.

   A katonai rangok kiosztásánál nincs szilárdan működő rendszer, és egyes esetekben ennek kapcsán komaságról beszélhetünk. Ezt elősegítette a parancsnoki állomány rendszeres attesztációjának hiánya. A jelenleg fennálló attesztációs rendszer nem teszi lehetővé a parancsnok szakmai képességeinek és a saját csapataik harci képzésében elért eredmények feltárását. Ez azért történhetett meg, mert a parancsnoki állomány jelentős mértékben önkényesen kivonta magát az attesztáció és káderválasztás kérdéseiből, ezzel gyakran a politikai szervek foglalkoztak.

   A vezető állomány nyilvántartásának kérdése elégtelenül van megszervezve, és sehogyan sem emeli ki a harci tapasztalatokkal rendelkező parancsnoki állományt. A várományosok névjegyzékei hiányoznak.

   A parancsnoki állomány kinevezése során a személyügyi Igazgatóság nem kellő mértékben vonta be ebbe a munkába az érintett fegyvernemek és hadiszolgálatok főnökeit.

   Nincsenek kidolgozva a parancsnoki állomány feltöltési normái, háborús időszakra. A tartalékos parancsnoki állomány nyilvántartása és képzése elégtelen állapotban van.

   Nincs terv a tartalékos parancsnoki állomány hadsereg teljes mozgósításához szükséges felkészítésére és feltöltésére.

 

kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 428

Välasz az 1.pontra:

 

En 240000 tudok

120000 ment Irakon ät az Anders hadsereggel.

A Berling fiuk is lehettek pär tizezren.Tehät biztos haläl nemigen värhatott räjuk.

Előzmény: a négus (421)
M.Zoli Creative Commons License 2012.10.05 0 0 427

A 2-es ponthoz. A Katyniak kivegzesenek pont az volt a lenyege, hogy a tartalekos tiszt, valamint azon ertelmisegiek, akik kepesek szervezesi feladatok ellatasara, + sok koztorvenyes elem ( nemcsak Katynban gyilkoltak, talan 4-5 helyszinen osszesen, kb. talan 22 000 fo ), megsemmisuljenek. Ez pacifikalas volt. Kiiktatni ( kiirtas, vagy kitelepites ) azokat az elemeket akik alapbol bajkeverok ( koztorvenyesek ), es azokat, akik ellenallast tudnak szervezni, kozossegi vezetok ( pl. papok tanarok, polgarmesterek, akikbol nagyon sokan eleve tartalekos tisztek voltak ).

 

A cel vilagos, a Szovjetunio szempontjabol ertheto, viszont a megvalositas, elitelendo.

Előzmény: a négus (421)
a négus Creative Commons License 2012.09.30 0 0 426

"Mussolini"

Nem igazán ismert, h amikor a náci puccskísérlet során Dolfuss osztrák kancellárt meggyilkolták, annak családja éppen Mussoliniéknál nyaralt, és a Ducsének kellett közölnie a hírt a családtagokkal. Aztán Mussolini annyira megdühödött az általa őrült, pederaszta és az újabb vh kirobbantójának jósolt Hitler ellen, h  hadosztályokat küldött a Brennerre....

Előzmény: a négus (424)
a négus Creative Commons License 2012.09.30 0 0 425

folyt. . A 2. vh. kitörése előtt persze.....

Előzmény: a négus (424)
a négus Creative Commons License 2012.09.30 0 0 424

És akkor mi van ?

Ti csak 1szerű klisékben gondolkodtok, míg Hitler nálatok sokkal okosabb volt, ezért is jutott hatalomra.Mussolini meg még inkább, nem véletlenül volt az 1etlen államférfi a világon, aki fegyveresen lépett fel a náci állam hódítási kísérlete ellen...

Előzmény: Biga Cubensis (423)
Biga Cubensis Creative Commons License 2012.09.29 0 0 423

szerintem említi a Szovjetuniót Hitler a Mein Kampfban is.

Előzmény: a négus (420)
a négus Creative Commons License 2012.09.29 0 0 422

 mint, ahogy arra sem, h Sztálin támadni akart 41-2ben

 

Egyébként minél többet foglalkozok a bolsevik puccs levezénylőivel, Sztálinna, Maoval és más  kommusista diktátorokkal, egyre inkább az a véleményem, h Sztálin nem akarhatott preventív (jó, ez politikailag marhaság, mint jelző) támadást.....

Előzmény: a négus (420)
a négus Creative Commons License 2012.09.29 0 0 421

(különös tekintettel a lengyelekre)

 

 Itt az etnikai tisztogatás 3 szintjét hajtották végre a szovjetek.

 

1. A hadüzenet nélkül fogságba ejtett kb. 200e közkatonát (Szovjetek korabeli adata) olyan szélsőséges szibériai táborokba internálták (pl Vorkuta), ahol a biztos halál várt rájuk - de, hát a ez volt a cél.

 

2. Katyn.

 A Katynban legyilkolt kb. 15e lengyel tiszt megsemmisítésének nem az volt a lényege, h tisztek voltak. Közülük csak kevesen voltak hivatásos tisztek. A többség tartalékos tisz volt. Ez azt jelentette, h hazájának kieemelkedő értelmiségije volt : orvosok, tanárok, tudósok stb.

 

3. Miután a szovet hadsereg megrohanta a németekkel élethalálharcot vívó Lengyelországot azt csinálták, h százezrével gyűjtötték össze a városi lengyel lakosságot (sokszor kegyként engedték meg a szovjetek, az éppen az utcán v. a lakásán latartóztatott anyák a kisgyerekeiket is magukkal vigyék), majd őket marhavagonírozva (a náciknak volt kitől tanulniuk)küldték a közép-ázsiai pusztákra elpusztulni.

Előzmény: a négus (420)
a négus Creative Commons License 2012.09.29 0 0 420

En nem.

 

Az baj, mert hitler a jún. 22.-e utáni retorikájában utólagosan elsősorban preventívnek állította be a támadását, a területszerzés cél, a bolsevikellenesség pedig eszköz volt.  

 

De eeletteer elfoglaläsäval kapcsolatban koräbbrol is

 

Ugyan melyik parancsban ?

 

A Lebenstraum sokféleképpen értelmezhető, ezt a marxista töténetírás szimplán és primitíven  kisajátította  azzal, h H. eredendő fő célja a SZU leigázása volt.

Erre az égvilágon semmiféle bizonyíték sincsen, ellenben arra rengeteg, h a SZU Hitler cinkosaként hódított, és segítette Németo.-t először Kelet-, majd Nyugat-Európa letiprásában.

Először is a szovjet  külügyi álláspont a vh. kirobbanásának okaként a lengyel kormány kalandorpolitikáját nevezte meg hivatalosan, majd minden egyes európai állam meghódítása kapcsán gratulált a SZU a náciknak. Így aztán a kommunista ideológia fel kellett találja azt a legendát, h Hitler már eleve a SZU ellen készült. Lehet, h így volt, de erre semmiféle bizonyíték sincsen - mint, ahogy arra sem, h Sztálin támadni akart 41-2ben.

 

Aztán meg végképp nem kéne a sztálini SZU-ót valamiféle ártatlan békeszerető államként feltüntetni. Közvetlenül a német támadás előtt támadta meg és részben v. egészben annektálta minden nyugati szomszédját, mejd brutális etnikai tisztogatásokat hajtott végre azokban (különös tekintettel a lengyelekre) 

 

Előzmény: kiskunlaci1 (419)
kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 419

Tudsz olyan Hitler nyilatkozatrol 41-böl ami megelözö csapäsrol szol?

En nem.

De eeletteer elfoglaläsäval kapcsolatban koräbbrol is.

Előzmény: a négus (417)
a négus Creative Commons License 2012.09.27 0 0 418

A kommunista mozgalom és  történetírás kénytelen lett tökön szúni magát, mikor kettős válsággal szembesült 1940-ig.

 

Egyrészt a SZU megtámadta és részben v. egészben meghódította mind a 6 nyugati szomszédját......

Másfelől viszont mindezt a Hitlerrel augusztusban  kötött "Megnemtámadási", majd a szeptemberi "Barátsági és határszerződéssel feloszlatta K.-Európát.

Előzmény: a négus (417)
a négus Creative Commons License 2012.09.27 0 0 417

Hitler eeletteereert tämadta meg a SZU-t nem megelözö csapäskeent.

 

Ezt honnan veszed?

Előzmény: kiskunlaci1 (415)
kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 416

Mozgósítási felkészítés

 

   1.A háború[6] és a csapatok jelentős átcsoportosítása miatt a mozgósítási terv sérült. Új mozgósítási tervvel a honvédelmi Népkomisszariátus nem rendelkezik.

   Az elrendelések alapján végrehajtandó mozgósítás teendőit érintő terv nincs befejezve.

   2. A honvédelmi Népkomisszariátus nem orvosolta a mozgósítási terv azon hibáit, amelyekre fény derült az 1939 szeptemberében végrehajtott részleges mozgósítás során:

   a) a tartalékos hadkötelesek nyilvántartásának szélsőséges elhanyagoltsága, mivel a nyilvántartási kiigazításokat 1927 óta nem hajtottak végre;

   b) hiányzik a hadkötelesek egységes nyilvántartása, és fennáll a különálló speciális nyilvántartási rendszer a vasút, vízi szállítás és NKVD számára;

   c) a hadkiegészítő parancsnokságok munkájának gyengesége és szervezetlensége;

   d) a csapatok mozgósítási rendjének hiánya, ami a mozgósítás első napjainak túlterheltségéhez vezetett;

   e) a csapatok mozgósítási elhelyezésének terveinek irrealitása;

   f) a mozgósítási ruházati ellátási terv kidolgozatlansága;

   g) a hadkötelesek, lóállomány és gépjármű-állomány mozgósítási behívásának kiegyensúlyozatlansága;

   h) a munkaerő háborús időkre történő lefoglalásának szilárdan megállapított rendjének hiánya;

   i) a lóállomány, trénpark, lószerszámok és gépjármű-park nyilvántartásának irrealitása és elégtelen állapota.

   3. A tartalékos szolgálatra kötelezettek között nyilván van tartva 3.155.000 kiképzetlen ember. Ezek kiképzésére vonatkozó tervvel a Komisszariátus nem rendelkezik. A kiképzett állomány között olyan tartalékos hadkötelesek is nyilvántartásba vannak véve, akiknek képzettsége hiányos, egyes szakmákban a szakértők mozgósítási szükségletei nem lefedettek. A szakértők átképzésének, illetve nem megfelelően képzett állomány képzésének tervével a honvédelmi Komisszariátus szintén nem rendelkezik.

   4. A mozgósítási munka utasításai a csapatok és hadkiegészítő parancsnokságok számára elavultaknak lett minősítve és nem került átdolgozásra.

 

Előzmény: kiskunlaci1 (415)
kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 415

"Namost, ez is csak annyira van alátámaszta tudomásom szerint mint Sztálin támadási szándéka"

 

Nem igazän mivel Hitler tämadäsa teenykeerdees.Mig Sztälineerol max elmeeletek születtek.

Adat egy sem.

 

"

Amúgy elég lenne annak a bizonyítása, h Hitlernek alapos oka volt feltételezni sztálin (prevbentív ?) támadási szándékát."

 

Mihez lenne eleeg?

Hitler eeletteereert tämadta meg a SZU-t nem megelözö csapäskeent.

Előzmény: a négus (414)
a négus Creative Commons License 2012.09.21 0 0 414

Szuvorov nem számít szvsz.

Elméletek serege épült idáig arra a feltételezésre, h Hitler fő célja eredendően a SZU legázolása volt.

Namost, ez is csak annyira van alátámaszta tudomásom szerint mint Sztálin támadási szándéka.

Amúgy elég lenne annak a bizonyítása, h Hitlernek alapos oka volt feltételezni sztálin (prevbentív ?) támadási szándékát.

 

 

kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 413

"

Műveleti felkészítés

 

   1.A Honvédelmi népkomisszariátus átvételének és átadásának pillanatában háborús operatív terv nem létezik, nem kerültek kidolgozásra vagy nincsenek operatív tervek mind általános, mind pedig konkrét esetekre, konkrét szinteken.

   A Főparancsnokság nem rendelkezik adatokkal a határzárás állapotáról. A katonai körzetek, hadseregek és front katonai tanácsainak adott kérdésben hozott döntései a Főparancsnokság számára ismeretlenek.

   2. A legfelsőbb parancsnoki állomány és parancsnokságok operatív felkészítésének irányítása mindössze az adott munka tervezésében és direktívák kiadására korlátozódott. 1938 óta a honvédelmi népbiztos és a Legfelsőbb parancsnokság nem folytatott gyakorlatokat a legfelsőbb parancsnoki állománnyal és parancsnokságokkal. A körzetek operatív felkészítésének kontrollja szinte nem is került végrehajtásra. A honvédelmi népkomisszariátus le van maradva a csapatok modern háborúban történő operatív alkalmazásának kérdés-együttesének kidolgozásának terén.

   3. A hadszínterek háborús felkészítése minden tekintetben gyenge. Ennek eredményeképpen:

   a) a VOSzO nem mutatott fel kellő manőverező készséget a meglévő vasúti eszközök csapatszállításoknál történő alkalmazásában.

   A vasúti szállítások hadszíntéren történő alkalmazásának működési rendje, mely pontosan meghatározná az NKPSz és VOSzO szervek funkcióit – nincs;

   b)az országutak építése lassan folyik és ezt több szervezet végzi (Guzsdor, Glavdorupr, Gulag NKVD), ami az erő és anyagi források elaprózásához vezet, és nélkülözi az általános útépítési terveket;

   c) a híradási hálózat kiépítése az NKSz vonalán erősen lemaradt, az NKO vonalán pedig 1940-ben teljesen tönkre lett téve, mivel a Főparancsnokság és a híradási Igazgatóság túl későn adta be az építőanyag-igénylést, így az nem került kirendelésre. A kábelezés és a préselt bronzvezetékek alkalmazása rendkívül korlátozott mértékben folyik;

   d) repülőterek tekintetében rendkívül gyengén van felkészítve Nyugat-Belorusszia, Nyugat-Ukrajna területe, az ODVO és a ZakVO;

   e) a hadszínterek műszaki előkészítésének világos és pontos tervei, melyek az operatív tervből fakadnának – nincsenek. A főbb védelmi sávok és a műszaki felkészítés rendszere nem lettek meghatározva;

   f) a direktívák, amelyek megállapítanák az ÚR-ok 1940-es építését a körzetek számára, a Népkomisszariátus átvételének időpontjáig nem lettek kiadva.

   A hadműveleti előtér rendszere véglegesen nem lett kidolgozva és ezt a kérdést a körzetekben eltérő módon oldják meg.

   Az újonnan épülő erődített körzetek felfegyverzésének kérdései azonnali megoldást igényelnek, és ez elsősorban a nyugati határ menti ÚR-okra vonatkozik;

   g)topográfia tekintetében a hadszínterek nem megfelelőképpen vannak előkészítve, és a csapatok szükségleteinek fedezése térképek terén nincs biztosítva."

 

kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.08.07 0 0 412

Teljesen komolyan gondolom.

 

Ha Rezun vizionält jul eleji tämadäsi terveet komolynak vesszük.Akkor a tämadäsi parancsoknak mär meg kell eerkezniük.Ees a törzseknek ki kell dolgozniuk szäzadra lebontva mind a felvonuläsi,mind a tämadäsi terveket.Fel kell deriteniük az ellenseeg  eröit älläsait,vezeteesi pontjait.Esetleges tämadäs eseteere jelezniük kell felsöbb parancsnoksägaik felee az igeenyelt tämogatäst,összekötö tisztek tucatjait kell fogadniuk különbözö törzsektöl stb...

 

Erröl Vlaszovnak elsökeezböl szärmazo adatokkal kellett rendelkeznie,hogy ilyeneket nem tudott prezentälni az viszont teeny.

Hogy Sztälin mit akart csinälni 42-ben Rezun teemäban leenyegtelen,hiszen ö letette voksät a 41.jul eleje(ha jol emleekszem 6.)dätum mellett.

Előzmény: showtimes (411)
showtimes Creative Commons License 2012.08.02 0 0 411

komolyan gondolod, szovjet viszonyok közt? :)

 

maximum lepecsételt boríték a főhadiszálláson a széfben, hadtesparancsnok ehhez kevés volt azok között a viszonyok közt ... ( egyébként az álláspontom 42 tavasz végén, mikor felszáradt a sár)

Előzmény: kiskunlaci1 (410)
kiskunlaci1 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 410

jO PÄR HOZZÄSZOLÄSSAL EZELÖTT FELMERÜLT vLASZOV:

 

Azt hiszem ha Sztälin tämadni akart volna 41.jul-n akkor arrol Vlaszovnak aki geepesitett hadtest pk volt illet volna adatokkal rendelkeznie.

 

Az meg különösen aranyos dolog mikor egyik hazaärulo egy mäsikra hivatkozik...............

edesviz Creative Commons License 2012.08.02 0 0 409

Apám aki a legifatalabb volt 1922-ben ott kezdett, de nővérei akik 10 évvel idősebbek voltak, is ott kezdték.  Ehhez jöhetett egy magyar, vagy német nyelvű gimnázium, és egy magyar egyetem. A hölgyek 30 előtt egyetemet végzett emberek voltak. AII Vh utáni rendszerben pl egyik nagynénémnek 5 nyelvvizsgája volt. Latin, francia, olasz, német, szlovák.

A statisztikai adatok meg ott vannak neten.

Előzmény: M.Zoli (403)
dzsaffar3 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 408

na, ennek a pasinak a leszármazottainak döntő többsége magyar lett! A lányát ugyanis ahhoz a magyarhoz adta feleségül aki a kegyelmi levelet vitte. Ezen az ágon az összes leszármazott magyar lett! Volt két fia is, akik beálltak pánszlávnak és 1917-ben eltűntek Moszkvában. Állítólag az egyik végül valahogy elkeveredett az USA-ba és amerikanizálódtak a leszármazottak... (az egyik egyenes ági magyar leszármazott jó barátom, tőle ismerem a család történetét, jártam is velük Nyustán, ahol a város szlovák veztői meghatottan fogadták a szlovák nemzeti hős magyar leszármazottait :)) aztán az alpolgármester szlovák beszédébe kevert magyar szavakból kiszúrtam, hogy békési tótok voltak, akik reszlovatizáltak

-------------

Köszönöm.

Sáfár István

Előzmény: showtimes (407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!