Keresés

Részletes keresés

ember a szélben Creative Commons License 2016.01.21 0 0 37

Sziasztok!

Kérdésem lenne:szeretnênk venni egy infraszaunát.Mivel 45fokos tető alá,egy elég szűk helyre kell "bevarázsolni",mindenképp farigcsálnom kell.Ez nem is lenne gond,viszont ahhoz nem igazán van kedvem,hogy egy 300-400 ezer Ft-os garanciális vadiúj darabnak nekiálljak.Ráadásul ezek elég cselesek,kívül-belül néhány mm-es nemesfa burkolat,belül meg istentudja milyen szemét.

Namost,találtam egy régebbi,nêmet gyártmányú egyedet,tömör fából,azaz rendes lsmbériából.Minden kritériumnak megfelel,újszerű,megkímélt,egy gondja van: 

Egy öreg fűtetlen osztrák házban áll,ahonnan elköltöztek,és ennek megfelelő szag is van.Nem nedves a helyiség,nem penêszes(már amennyit láttam),de nincs állandö szellőzês,magyarul szekrényszag van.Mivel ez kezeletlen fa,gondolom,mint a szivacs,beveszi.Belül,miután be lett fűtve,nem igazán êreztem,kívülről meg ugye mit mondjak,nem tudom,ha egyszer az egêsz szoba állott szagú!Arra gondoltam,kívül valami olaj,vagy nem mérgező lazúr,belül pedig alapos mosás,szódabikarbóna,vagy vmi hasonló.Lenne valakinek vmi jó tippje?Vagy ha bevette a szagot,az már benn is marad?Nálam alacsony páratartalom van,állandó légcserével,de azért egy négyéves házat nem szeretnêm öregember tanyaillatúvá vàltoutatni!Boszont mivel tömörfa,meg gombért adják,mégiscsak megvennêm...csak az a fránya szag!Ha megveszem,beépítem,tehát már átalakításokat vêgzek(lépcsőházi korlát,pihenő,áram,,stb),utána kivenni megint nem egyszerű!

Valami kémia segíthet?

Róbert545 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 35

Millézi festéket vettem vékonylazurt 1l=2830ft szeged ,dorozsmai út 35.Szerintem nem drága .remélem jó is .szinekből nincs nagy választék.

Előzmény: PETYUS (34)
PETYUS Creative Commons License 2014.09.08 0 0 34

> milézi festék azt mondják kiválló

Annyiért a kiválóság el is várható.

Előzmény: Róbert545 (33)
Róbert545 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 33

Azt kérdezném ,hátha tud valaki segiteni.Kezeletlen akácfa kapum ami  most készült el szeretném időtálló cseresznye szinre lefesteni ,de nem tudom mi lenne a tuti festék rá?Ha tud valaki kérem segitsen.milézi festék azt mondják kiválló ,tényleg az?olajos festék kellene vagy vastag lazur ?Köszönöm a választ .

fefefe Creative Commons License 2009.07.06 0 0 32
a biopinnek van kifejezetten munkalap keményolaja, az kellemes narancsillatú.
Előzmény: Törölt nick (26)
vadeger Creative Commons License 2009.06.30 0 0 31
oké, bár én csak kíváncsiságból kérdeztem
Előzmény: h.moni (28)
PETYUS Creative Commons License 2009.06.29 0 0 30
> mivel vannak a villanypóznák kezelve?

A régi feketék valószínűleg kőszénkátránnyal.
Újak nem tudom, hogy vannak-e.
A zöld színű újabb távközlési faoszlopokat a szaxlengben sózott oszlopoknak nevezik, de nem tudom, hogy az milyen anyagot takar valójában. Gondolom, valamilyen fémvegyület lehet. (Rémlik kémiából, hogy mintha a vas-szulfát is zöld lenne.)
Előzmény: vadeger (27)
h.moni Creative Commons License 2009.06.29 0 0 29
Bocsánat, nem Kofix, hanem Kofax
Előzmény: h.moni (28)
h.moni Creative Commons License 2009.06.29 0 0 28

Háát, a régiekben biztos, hogy volt valami gázolaj féle, mert éppen pár hete fűrészeltem őket, és iszonyat szaga volt.

Szerintem Kofix is és te is Vadeger gyertek át a hobbiasztalos topikra tanácsért, mert ez már eléggé kihalós.Én is csak azért vagyok, mert nem vettem ki a kedvenceim közül és észrevettem, hogy hozzászóltatok.

Előzmény: vadeger (27)
vadeger Creative Commons License 2009.06.28 0 0 27
Hátha valaki tudja: mivel vannak a villanypóznák kezelve?
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 26
Sziasztok!

IKEA nyers fa konyhapultot (pár éves, kissé elhanyagolt) mivel érdemes kezelni?

Az IKEA-ban vettem BEHANDLA olajat is (tungolaj, lenmag olaj, metilcellulóz, szárítást elősegítő adalék, emulgeáló szer, víz). Ennek elég erős szaga van, és ha jól értem, ismételgetni kell a kezelést. Mi nem vagyunk valami barkácsolósak, a gyerekek mellett nem szeretnénk a festékszagot érezni vagy két napig (a múltkor kb. ennyi idő alatt múlt el, résnyire nyitott ablakok és enyhe kereszthuzat mellett).
Van valami olyan szer, amivel kevesebb szag mellett, vegyszerek nélkül le tudnánk védeni a pultot, optimális esetben "véglegesen" (több évre)? Élelmiszerrel közvetlenül nem érintkezik (vágó- ill. gyúródeszkán dolgozunk), de mindig rácsepeg ez-az (egy kis víz, egy kis tej, tojás stb.).

Ha ez az olaj jó, akkor maradhat, este le tudom kenni a pultot, reggelre azért már elviselhető a szag.

A mosogató környéke is ezzel a kezeletlen fával van kialakítva, biztos szép volt újkorában, de amikor a lakást megvettük, már nagyon csúnya, széthasadozott, helyenként penészes állapotban volt. Pénzünk nincs kicserélni, ott mivel érdemes próbálkozni? A felületet megcsiszoltam csiszolópapírral, rossz, penészes szaga volt. Valószínűleg csiszológéppel kellene átmenni rajta, de aztán mivel kezeljem?

Előre is köszi,
Kofa
kis sumák Creative Commons License 2009.05.04 0 0 25
Kösz, benézek.
Előzmény: h.moni (24)
h.moni Creative Commons License 2009.05.03 0 0 24
szerintem gyere át a hobbiasztalos fórumba, ott vannak gyakorlati, és tapasztalati szakemberek egyaránt. Biztosan lesznek jó megoldásaik a problémádra :)
Előzmény: kis sumák (23)
kis sumák Creative Commons License 2009.05.03 0 0 23
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, hozzá nem értőként.
Birtokomba került egy kis faház, aminek az ápolásában kellene néhány tanács.
Itt-ott található a deszkák között rés, ezeket mivel lehetne "glettelni", esetleg valami szilikon típusú tömítő?

A másik kérdésem, hogy kívülről mivel, és hogyan.
Esetleg tudtok olyan fórumot ahol ezt jobban körbejárják.

Előre is kösz mindenkinek.
h.moni Creative Commons License 2009.01.25 0 0 21
Köszönöm (és most el kellene képzelni ,hogy sok-sok gyorsat és aprót pislogok mosolyogva-pirulva :)) )
Előzmény: PETYUS (20)
PETYUS Creative Commons License 2009.01.25 0 0 20
Kalapom megemelve hódolatom jeléül. ;O)
Előzmény: h.moni (19)
h.moni Creative Commons License 2009.01.25 0 0 19

Én nem találtam Milesit,csak rendelésre kaptam.Mindegy, mert nem volt sürgős. Az ablakaink nagy részét délután 1-től estig tűzi a nap.Ezek szerint nem sokáig lesz szép a lazúr :(. Mondjuk elötte fehér olajfesték volt rajta, annál biztosan tovább bírja,mert az egy éven belül kezdett felpattogni.Eléggé bosszantó volt.

Igen nő vagyok,bár anyám szerint fiúnak készültem :). Állítólag már gyerekkoromban is összeszögeltem mindenféle fadarabot és szétszedtem apám óráit. :)Férjem sokat dolgozik, ezért csinálom én ezeket a "fiús munkákat", no meg persze azért, mert nem dúskáltunk a pénzben kapcsolatunk elején (sajnos most sem, de már jobb) és nem volt keret arra, hogy minden javításra szakembert hívjunk.Amit tudtam megcsináltam, ha nem ,jöhetett a szaki, de figyeltem, mit hogyan csinál.Pl egyszer fizettem 6ezret a mosógépesnek a gépbe  lecsúszott zokni kiszedéséért, azóta kétszer szedtem ki magam. Porszívómotor tisztításban is középhaladó vagyok, már tudom,ha leáll melyik vezetéket kell megvizsgálni,forrasztani.:)Szóval spórolunk, ahol tudunk.Múltkor a szomszédasszony is hozta a porszívóját.Motor kiszed, ő csipesszel fogta a leszakadt vezetéket,én pedig megforrasztottam .Azóta is műxik:) Egyébként manapság is szétszedek mindent,mint kicsiként, annyi különbséggel, hogy már az esetek zömében össze is tudom rakni :)).Ja és mindenféle- kezembe kerülő -fát széppé akarok varázsolni.Ez valami mánia nálam . 

Előzmény: NeomatiK (16)
PETYUS Creative Commons License 2009.01.24 0 0 18
> (hangszerész-orgonaépítő)

Olyan én is szeretnék lenni, csak már öreg vagyok ahhoz, hogy hivatásos legyek.
Nézz be a hangszerbarkács topicokba is, lécci, lécci!!!
Előzmény: fagott16 (17)
fagott16 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 17

Sziasztok!

A fa felületkezelésével kapcsolatban; érdemes alapozóolajjal kezelni, főleg a sprődebb anyagokat pl: nem északi lúcfenyő, vagy kis gyantatartalmú borovi. Egy jó vörösfenyő kezelés nélkül is tovább elvan mint mi...

Az alapzó (impregnáló) olaj, jó ha tartalmaz len, citrus, narancshéj, és tungfa olaját. -ezek jól beszívódnak a pórusokba, elmélyítik a fa természetes színét, nemesíti, nem rongálja azt, ember és környezetbarát. Beltérben több olajréteg felvitele -megfelelően előkészített felületre- alapos rongyos "bedörgöléssel" kiválló kopás és víz állóságot biztosít. Kültérben időtállóbb szintén olajtartalmú lazúr felvitele, de a kulcsszerep itt is az alapozóolajé.  Bár szakmám kapcsán (hangszerész-orgonaépítő) főleg a beltéri felületkezelésben van nagyobb tapasztalatom ezekkel a környezetbarát anyagokkal, de házunknál, ill. ismeretségi körömben  is már több éve bizonyít. Ami még tetszik ez anyagokban, hogy természetközeli tónusai vannak -már ha egyáltalán van értelme fenyőből egzótát, vagy bármi mást csinálni- tehát nem oly giccses mint az eddig ismert lazúrok, vagy beltéri lakkok.

pl.: biopin, auro, habiol   irjátok a keresőbe, találtok hasznos infókat, láttok szépeket...

üdv; fagott

NeomatiK Creative Commons License 2009.01.24 0 0 16

Milesit már pár helyen lehet kapni és nem csak rendelésre.

A vastaglazúr ha csúnya lesz, akkor szerintem csak ott, ahol napsütésnek van kitéve. Amit írtál, hogy belül milyen szuper lett lekenve a fa, az nem csoda, mert ott nem éri a napfény. A lakkozott spalettánk belül tiptop, kivül meg hát elég ronda már.

Te nőnemű egyed vagy? Olvasom a hsz-id, le a kalappal ha ilyen munkálatokat magad csinálsz nő létedre.

Előzmény: h.moni (15)
h.moni Creative Commons License 2009.01.24 0 0 15

Na, most a frászt hoztad rám! Hát nagyon remélem,hogy nem fog lepöndörödni ,mert az egész ereszalját vastaglazúrral kezeltem.Nem szeretnék mostanában újra 4,5 méter magasban 30 cm-es deszkapallón egyensúlyozni. Persze biztkötél  nélkül  :), ha leestem volna, akkor az agyvelőm összefröcskölte volna a vadiúj vakolatot, mivel védősisakom sem volt :)  Szóval mostanában nem szeretném megismételni.Ahogy látom, mindenki tanácstalan a külső, tartós fakezeléssel kapcsolatban

Előzmény: PETYUS (14)
PETYUS Creative Commons License 2009.01.24 0 0 14
> ... de egyértelműen mondták, hogy vastaglazúr kell az időjárás ellen.

Érdekes. Mi tavalyelőtt dolgoztunk egy helybeli festékboltos magánházánál, ahol láttam kültéri faszerkezeteket, és kérdeztem, hogy "ugye ezek vastaglazúrral vannak lekezelve", és azt mondta, hogy nem, hanem vékonnyal, mert a vastaglazúr előbb-utóbb megrepedezik és felpöndörödik.
Előzmény: h.moni (12)
h.moni Creative Commons License 2009.01.24 0 0 13
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy én válogatás nélkül minden lekenek lenolajjal, kivéve, ha olyan anyagot veszek,ami alá kimondottan nem szabad.hagyom, hogy jól beszívja a fa az olajat, másfél,két nap múlva alaposan letörlöm a felesleget, mégegy napig áll, aztán kezelem.Vizes pác alá is mindig kentem és eddig sosem lett foltos.Apám mindig azt mondta, hogy a lenolaj fontos, mert pl impregnál,mérsékli a hideg-meleg hatására bekövetkező tágulást-zsugorodást ,nem vetemedik,vagy legalábbis sokkal kevésbé az így kezelt  fa.Szóval én a beltéri ajtóinkat is átitattam (és itatom)vele , mielött a Hydrowood vizespáccal ,majd a  hozzávaló lakkal kezelem.Ez is szuper anyag ,bár nem olcsó.Nagyon jó vele dolgozni.Maga a pác tartalmazza a védőanyagokat, semmi szaga nincs, egyenletesen ivódik be, nem zavarja a lenolaj.Ha reggel kenem,este lakkozhatom.A lakkja egy rózsaszín!!! tejföl sűrűségű trutyi ,enyhe gyümölcsösrágó illattal.!!Selyemfényre, színtelenre szárad kb , 2 óra alatt szobában.Tök rugalmas,kipróbáltam, egy cseppen, hogy tudtam rajta nyújtani :).A lakk UV álló, a bajárati ajtónk is ezzel lett kezelve.Nincsen káros kipárolgása, ezért választottam ezt.Nekem ne gőzölögjön apránként ki a fáinkból a "rossz"
Előzmény: h.moni (12)
h.moni Creative Commons License 2009.01.24 0 0 12
Én most 1 hónapja (jókor jutott eszembe:))kezeltem az 1860-ban beépített vörösfenyő ablakainkat Lazurán vastaglazúrral,és az alapozójával,ami olyan impregnálós,rovarellenes szer.Azt mondta a festékes,hogy úvéálló, és szintén olyasmire utalt, mint neked, hogy ez már lakkos is, vagy mi.Közepesen fényes lett, szép.Hosszútávú tapasztalatom még nincs ezzel kapcsolatban, de egyértelműen mondták, hogy vastaglazúr kell az időjárás ellen.Abbiztos, hogy a festék a "büdös,de jó hangulatba hoz"  kategória,tehát jól szellőző helyen kell használni,dohányzást mellőzve.Erős szagú nagyon. Sokan mondták -miután már megvettem a Lazuránt- hogy a Milesi pácok nagyon jók,de azt csak rendelésre tudsz szerezni bizonyos festékboltokban .Itt Győrben a Fészekben szereztem (másra,nem ablakra) a Piktor festékboltban .Abban is van szeszes ,meg vizes pác, na ehhez viszont már nem értek, hogy melyiket javasolják ablakra, milyen alapozó kell, és milyen lakk.Ez sokkal bonyolultabb , mint a Lazurán volt, de állítólag szuper minőség.Nekünk beltérben van Milesi vizespác,szuper ,strapabíró a felület.
Előzmény: NeomatiK (11)
NeomatiK Creative Commons License 2006.10.31 0 0 11

A lényeg kimaradt...

Szóval mi a legjobb megoldás kültérre - termék, márka, technológia??

Szeretném elkerülni a 3 évenkénti csiszolást. Az átkenés se kis munka, de lényegesen egyszerűbb és gyorsabb.

Előzmény: NeomatiK (10)
NeomatiK Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10

Nekem azt mondták az egyik festékesboltban, hogy a vastaglazúr lakkot is tartalmaz. A nőci azt javallotta, hogy valami kenceficével (nem tudom mi a pontos megnevezése, talán valami favédőszer) be kell kenni, aztán vékonylazúrt rá. Lakkot nem javasolt, meg most már én sem akarom lakkal mint korábban tettem.

Milyen hőmérséklettartományban lehet ezeket a szereket felvinni kültéri ajtóra, spalettára? Még az idén szeretném megcsinálni 1-2 héten belül.

Előzmény: Törölt nick (7)
Timótea Creative Commons License 2005.10.27 0 0 9

Nekünk egy faház a nyaralónk, már évtizedek óta megvan, nagyon jó állapotban. Xyladekor nekünk bevált. 10 évente átcsiszoljuk és újra lekenjük, jó alaposan.

Egyszer elkövettük azt a hibát, hogy lelakkoztuk. Hát nem ajánlom. Töredezik, pattog, rémes. Lekaparni, csiszolni meg agyhalál!

Ami a gombát illeti, azt ajánlom, hogy nézesd meg szakemberrel, hogy milyen fajta gomba, mielőtt sokat költenél kencékre. Vannak egészen ártalmatlanok is, meg olyanok is, amik esetén egyszerűbb felgyújtani az egész fedélszéket. Gomba és gomba között óriási különbség van.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.26 0 0 8

Illetve még továbbra is kérdezem, hátha tudja valaki, mi lehet jó a már penész által megtámadott fára lekezelni? Egy tippem már volt, illetve még találkoztam pár favédő szerrel, pl. a TetolB is ilyen, amivel a komplettt tető faszerkezetét szokták lekenni, vagy átitatni.

Csak nem tudom mi van akkor, ha már megtámadta. Butorrestauráló szerek között találtam már megfelelőt, de az áruk horror...

Attila

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.26 0 0 7

Üdv!

A Milesit én is csak dícsérni tudom, pl. az ablakaimat is Milesi Hydrofob vastaglazúr-rendszerrel kentem le. Ugye alá jön egy impregnáló pác, ami gomba meg penészgátló és ez adja meg az alapszínét is, majd erre a vastaglazúr.

A fát festeni én is véteknek tartom, én is szeretem látni a fa erezetét, felépítését. Ugyebár erre jó a lazúr, illetve a lakk adott esetben.

A lakkal ugyanez a bajom, mint amit leírtál. Egy idő után megrepedezik, betöredezik. Ott ha vízet kap a fa, be tud alatta rohadni az egész fa, mert nem tud kiszellőzni, csak nagyon kis pontban, ahol berepedezett.

Vékonylazúr kontra vastaglazúr a kérdésem. Mikor melyiket? Ugyebár preciziós faszerkezetekre, pl. ablakokra mindenképpem vastaglazúr egy alapozó impregnáló pácra. De szabadtéri faszerkezetekre? Melyik a jobb?

Ugyebár a vastaglazúr egy" filmet" hoz létre a fán, aminek következtében a víz nem tud behatolni a fába, de a jobbik fajta vastaglazúrok ezzel ellentétben átengedik a párát, tehát ki tud szellőzni.

Vékonylazúr pedig nem hoz filmet létre a fán, hanem beszívódik a fába, továbbra is élni hagyja a fát, viszont nem véd annyira a víztől, mert az a pórusokon belül bele tud menni. persze ez ki is tud szellőzni rendesen. Most akkor egy kültéri nagy fafelületen, pl. ereszalja végig belambériázva, látszó szarufáknál, vagy egyéb faszerkezeteknél melyik a jobb?

Attila

Előzmény: JTD24 (5)
csoki74 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 6

Sziasztok!

És olyan felületre, amelyikhez nem könnyen fér hozzá az ember (pl. tetősíkból kiálló ablak ="kutyaház" oldala)? Mert 2 évente végigmászni a tetőn a festéshez kicsit fárasztónak tűnik...

Pl. fa ablakok külső felülete mivel van kezelve? Azt nem szokás ilyen gyakran újrafesteni...

Kösz!

Csoki

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!