Keresés

Részletes keresés

Henoch Creative Commons License 2001.04.13 0 0 212
Eszembe jut még Teréz anya meg Frithjof Schuon, de hát néhány éve már ők sincsenek az élők sorában...
Előzmény: HoD (201)
winemaster Creative Commons License 2001.04.12 0 0 211
Czako Gabor.Jo tanitvany,mint ahogy Hamvas is az volt.
Előzmény: HoD (210)
HoD Creative Commons License 2001.04.12 0 0 210
Én nem tudom, én csak kérdezem. Azok alapján, amiket hallottam tőle, nem úgy tűnik, mintha bevállalna kompromisszumokat, és ez elég fontos ismérv.
Előzmény: nereusz (209)
nereusz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 209
Hod, köszönöm!
És ő írta többek között a Várkonyi krónikát.
Nem tudom, de ha Te ajánlod...
:-))
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden topoktársnak!
Előzmény: HoD (208)
HoD Creative Commons License 2001.04.12 0 0 208
Azt nem tudom, van-e jogi végzettsége. De pl. a Beavatás c. műsort a Dunatv-n ő vezeti.
Előzmény: nereusz (207)
nereusz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 207
A jogász Czakó?
Előzmény: HoD (206)
HoD Creative Commons License 2001.04.12 0 0 206
Igen, igen. Hogy is hagyhattam ki. Gyakorlatilag az egyetlen, aki szóba került.

És egy csupán feltételezés: Czakó Gábor?

Előzmény: Törölt nick (203)
nereusz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 205
Tehát a Dalai Láma, Pista bácsi...
Nekem sem jut más eszembe.
Előzmény: Törölt nick (204)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.12 0 0 204
De én ide venném szívem szerint Pista bácsit is, aki kimegy a földekre a földet szántani, a termést betakarítani, kaszálni, vetni majd élete végén nyugodtan hunyhatja le szemmét.
Előzmény: Törölt nick (203)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.12 0 0 203
XIV. Dalai Láma? Csak kérdezem, ha nem jó, ne tessék bántani engem.
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.12 0 0 202
Mandela?
Előzmény: HoD (201)
HoD Creative Commons License 2001.04.12 0 0 201
Sziasztok

Volt még annakidején egy topik a vallfil fórumon, "Hogyan él a tiszta ember". Ott ez volt a főtopik, mármint egyáltalán fellelhető-e ma. Sokra mondjuk nem jutottunk.
Tegnapelőtt erről a témáról beszélgettünk, és a kérdést úgy tettem fel, hogy még nem is kell élőt mondani, hanem szorítkozzunk a múlt századra. Így sem tudtunk túl sokat mondani, de legalább volt néhány. Sri Ramana Maharishi, Guenon, Coomaraswamy, Hamvas, Saint-Exupéry, Schweitzer.
A ma élők tekintetében én is tanácstalan vagyok.

HoD

winemaster Creative Commons License 2001.04.11 0 0 200
Nem minositesre helyeztem a hangsulyt csupan azt
akartam jelezni hogy hianyt szenvedunk manapsag a hagyomanyt hitelesen kozvetiteni tudo emberekben.
Előzmény: VangSo (199)
VangSo Creative Commons License 2001.04.10 0 0 199
winemaster,
azért csak óvatosan ezzel a szent-képzéssel.

nereusz,
Köszönöm, megkaptam leveled! Azt hiszem, tökéletesen egyetértünk abban, ami fontos.

Előzmény: winemaster (196)
nereusz Creative Commons License 2001.04.10 0 0 198
Kedves Acidangel!
Aki az üdvöt nem magának kaparászgatja, illetve nem individuumának üdvéért nem zaklatja a Fentvalót, de nem is búvik bele a vallásos, teoretikus, mesterségesen újratranszcendált (égbe-kérődzött, hogy teljesen "agrár" legyek) rendszerekbe, az nem könnyen engedheti meg magának a reménytelenség (istentelenség?) fényűzését.
Kicsit el kell csöndesednie annak, tehát nekem, aki ilyen Nagyhéten is él ezzel a szánandó, "publik", bölcselkedéssel, amit jobb lenne, ha gyakorolna immár. De ez csak nereuszra vonatkozik.
nereusz Creative Commons License 2001.04.10 0 0 197
Kedves Acidangel!
Aki az üdvöt nem magának kaparászgatja, illetve nem individuumának üdvéért nem zaklatja a Fentvalót, de nem is búvik bele a vallásos, teoretikus, mesterségesen újratranszcendált (égbe-kérődzött, hogy teljesen "agrár" legyek) rendszerekbe, az nem könnyen engedheti meg magának a reménytelenség (istentelenség?) fényűzését.
Kicsit el kell csöndesednie annak, tehát nekem, ilyen Nagyhéten is él ezzel a szánandó, "publik", bölcselkedéssel, amit jobb lenne, ha gyakorolna immár. De ez csak nereuszra vonatkozik.
winemaster Creative Commons License 2001.04.09 0 0 196
A legrosszabb az hogy ma nem el koztunk egy hozza hasonlo kaliberu gondolkodo egy "MESTER" legalabbis en nem tudok ilyet.
Előzmény: Törölt nick (195)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.09 0 0 195
Valami statisztikában olvastam a hét végén, hogy az átlagmagyar naponta több mint 200 percet (!!!) tévézik és ezzel elsők vagyunk Európában. Kicsit elgondolkoztam ennek okán, természetesen Hamvas is eszembe jutott; mit szólna mindehhez?
acidangel Creative Commons License 2001.04.05 0 0 194
Kedves nereusz!Örülök,hogy beraktad,valahol nekem is volt szerencsém olvasni ezt és kénytelen vagyok vele egyetérteni,akárcsak azzal,hogy nem véletlen,hogy a két fokkal bölcsebb embereket vagy el rakják láb alól,vagy más módon hallgattatják el.Vagy maguktól teszik ezt meg és lesznek -e világ keserű Zarathustrái,akik inkább lesznek vándorló bölcsek,Upanisádok,mint egy-egy teoretika hangoztatói.És ez pont egyike azon kevés dolgoknak,amelyek a lét örök körforgásával egyetemben örökök.aa.
Előzmény: nereusz (193)
nereusz Creative Commons License 2001.04.05 0 0 193
Azt, enyhén körülrajzoltan ugyan, ki lehet venni, hogy a maga Übermensch-ei Hamvasnak is megvoltak. De ők legalább voltak, nem teoretikusan képeződtek az "Akarat Akarásából". Meg a mi kis Négykézlábra-Magyarország! - unkból mint utolsó lázadási v. menekülési út.
Előzmény: Törölt nick (191)
nereusz Creative Commons License 2001.04.05 0 0 192
Kedves Kopancsi!

Most nem akadtam másra:

"Tekintve, hogy bennünket ma már nem lehet épelméjűnek tekinteni, legalább azt lenne jó tudni, mi a véleménye a normális embernek arról, ami a földön a legutóbbi ötven év alatt történt. Gandhi meghalt,. Saint-Exupéryt a németek gépével együtt lelőtték. Az egyetlen élő, hiteles ember, Albert Schweitzer, miután harminc évvel ezelőtt gondtalanul kifejtette, úgy látszik, leghelyesebbnek véli, ha nem nyilatkozik."

(Hamvas Béla: Patmosz II. 107. p.)

Előzmény: Törölt nick (191)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.04 0 0 191
Köszönöm szépen kedves nereusz, hogy előkerested a helyet hol Sweitzerről írt Hamvas. A másik topicban elkezdett beszélgetésünk, miszerint "kit tekintsünk a XX. században úgymond transzparens egzisztenciának" én még kiegészíteném Gandhival. Nem emlékszem rá, hogy írt volna róla Hamvas, de bizonyára ismét csak megcsal a felszínes csandala-emlékezetem.
Előzmény: nereusz (190)
nereusz Creative Commons License 2001.04.04 0 0 190
Helyesbítenem kellett, elnézést kérek a hibákért.

"A huszadik század hiteles emberi példája nem az államfő, a tábornok, a milliárdos, a tudós, a festő, hanem az olyan lény, mint Albert SCHWEITZER. Akkor is ha amolyan mutatványos rengeteg van, ilyen pedig csak egyetlenegy. Az egy több, mint a tízezer, mondja Herakleitosz. Az életmű emberi volta. Az életművet Albert Schweitzer az Evangélium nyelvén fogalmazza meg, mert így mindenki azonnal megérti, és azt mondja: a kereszténység nem a bűnök bocsánatát, nem a feltámadást tanította, hanem hogy az embernek fel kell építenie Isten országát. Ez az az életmű, amely minden emberre külön, és az egész emberiségre egyetemlegesen kötelező, és amelyet meg kell valósítanunk, mert ha nem, visszavonhatatlanul elpusztulunk. Isten országa az emberiség univerzális, és minden ember személyes életműve, az emberi történet tulajdonképpeni értelme, amely a feloszlott kultúrák helyébe lép, amely a népeket, nemzeteket, osztályokat, vallásokat, főképpen az egymástól elkülönült egyéneket az egyetemes egység jegyében magába olvasztja, és a kezdeti aranykori létezést magasabb szinten, mint a lét végleges alakját, megvalósítja. A dolog nagyon egyszerű: mialatt a földön népeket irtottak ki, Schweitzer az őserdőben beteg embereket gyógyított, és mialatt a földön a minél nagyobb vagyonért és hatalomért példátlan elaljasodás folyt, azért dolgozott, hogy betegeinek gyógyszert tudjon vásárolni. Enné egyszerűbb tényleg nincs. Még csak zsenialitásra sincs szükség, csak arra, hogy egyszerű, normális ember legyen. "

Kiemelések, kurziválás tőlem: nereusz.

Hamvas Béla: Patmosz II. 179-180. p.

nereusz Creative Commons License 2001.04.04 0 0 189
Kedves Kopancsi és Acidangel,

a mai filozófusok nagy része is a sikeremberek közé tartozik. Viszont ehhez lehet közeledni:

"A huszadik század hiteles emberi példája nem az államfő, a tábornok, a milliárdos, a tudós, a festő, hanem az olyan lény, mint Albert SWEITZER. Akkor is ha amolyan mutatványos rengeteg van, ilyen pedig csak egyetlenegy. Az egy több, mint a tízezer, mondja Herakleitosz. Az életmű emberi volta. Az életművet Albert Sweitzer az Evangélium nyelvén fogalmazza meg, mert így mindenki azonnal megérti, és azt mondja: a kereszténység nem a bűnök bocsánatát, nem a feltámadást tanította, hanem hogy az embernek fel kell építenie Isten országát. Ez az az életmű, amelyre minden emberre külön, és az egész emberiségre egyetemlegesen kötelező, és amelyet meg kell valósítanunk, mert ha nem, visszavonhatatlanul elpusztulunk. Isten országa az emberiség univerzális, és minden ember személyes életműve, az emberi történet tulajdonképpeni értelme, amely a feloszlott kultúrák helyébe lép, amely a népeket, nemzeteket, osztályokat, vallásokat, főképpen az egymástól elkülönült egyéneket az egyetemes egység jegyében magába olvasztja, és a kezdeti aranykori létezést magasabb szinten, mint a lét végleges alakját, megvalósítja. A dolog nagyon egyszerű: mialatt a földön népeket irtottak ki, Schweitzer az őserdőben beteg embereket gyógyított, és mialatt a földön a minél nagyobb vagyonért és hatalomért példátlan elaljasodás folyt, azért dolgozott, hogy betegeinek gyógyszert tudjon vásárolni. Enné egyszerűbb tényleg nincs. Még csak zsenialitásra sincs szükség, csak arra, hogy egyszerű, normális ember legyen. "

Hamvas Béla: Patmosz II. 179-180. p.

acidangel Creative Commons License 2001.03.29 0 0 188
Kedves n!
Én úgyszintén és sajnos minden esély megvan arra,hogy kult legyen,pedig nem érdemli meg.Amit a "A közhely Színeváltozása" c.műben elővezet,az szvsz több mint felesleges.Erre mondta anno.a magyartanárnőm azt,hogy néha felesleges szócséplésnek tartja a filozófiát.aa.
Előzmény: nereusz (187)
nereusz Creative Commons License 2001.03.28 0 0 187
Kedves AA.!

Dantot kicsit ,és mérsékelt lelkesedéssel, ismerem. Viszont, amilyen lelkesen fordítgatják, kétségtelen, hogy már Marxnál is nagyobb hatása lesz. Ami nagy szó - ebben az országban.
Szeretettel: n.

Előzmény: acidangel (186)
acidangel Creative Commons License 2001.03.27 0 0 186
Megboldogult serdülőkoromban kaparintottam kézbe még az Occulta-t,és nem is rossz így utólag.Most már nem olvasnám el.Már nem érdekel annyira az okkultizmus.De Teilhard De Chardin viszont a mai napig érdekelne.
A.C.Danto-t ismeritek??aa.
Henoch Creative Commons License 2001.03.24 0 0 185
Megjelent tőle magyarul a De occulta philosophiae. Érdekes... Mellé lehet még venni Paracelsus mestert is.

Vale!

Előzmény: nereusz (183)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.24 0 0 184
Áááá HoD, Kopancsi ! Üdv !

:)
Big

nereusz Creative Commons License 2001.03.23 0 0 183

Mit olvastál tőle, kedves aa.?
Én inkább róla.
:((
n.
Előzmény: acidangel (182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!