Borsodit soha...Egyébként én elég finnyás vagyok a sörök esetében, de érdekes módon borsodi staro szerintem nem nagyon rossz. Na mindegy, szept.közepén megyek Prágába -vonattal-majd hozok eredetit és megismétlem a vaktesztet...
Megvolt az otthoni nyaralas - bementem vasarolni, mondom veszek egy talca cseh sort, nem cipelem innen. Staropramen (12-es ugye) 199 forint, Budvar 12-es 215 forint, Pilsner 266 forint. Betaraztam a Staro-t, majd ocsem felvilagositott, hogy most mar Bocson fozik, erzik is az izen, sok koze nincsen az eredetihez. Nem tudom miert kell ezt ennyire eroltetni, ha nem megy. (mas markakkal is ugyebar). Szoval otthon ilyet tobbet nem veszunk, ha ilyet akarok akkor egybol Borsodit veszek :)
Az autopalyarol meg annyit, hogy menjen kocsival akinek ketto van. Magyar oldalon ugye a balkani vendegmunkasok teszik civilizaltta a palyat (par berlini jut cseh-szlovak iranyba is), szlovak szakasz rendben van, de a cseheknel ez a sok felujitas eleg idegorlo. Lehet menni, mert a 80-at sokan 100-nak ertelmezik es paran 120-nak, de akkor is faraszto, foleg, hogy par helyen 1 savos szakasz is van. Most hetvegen nem sikerult lebontani az egyik hidat idore, Brno fele oras varakozas volt a 41-es km-nel. Szoval kocsival csak akkor ha nagyon muszaj.
A Branik-ot cáfolnám, nem olyan régen ittam és a tavalyi vakteszt után 1000%, hogy itt főzik, amit itt lehet kapni. Nyáron párszor megpörgették akcióban, 6 koronáért, el is fogyott minden rekesz mire odaértem. Talán még rázúzok egyre nyáron.
Feltettem a szokásos nyári vonatos cseh körutam képeit: villany-, diesel- és gőzmozdonyok, motorvonatok, pályaudvarok, sörök, szép tájak, kellemes városok - vidéken és Prágában, kis lengyel kitérővel.
Azt hiszed viccelsz? A Braníkot még talán most is Bőcsön főzik, és szállítják Csehországba.
A multiknál nagyjából ez egy márka kivezetésének az utolsó lépése. Valahova kihelyezik a gyártását -- lerontják a minőséget -- kevesebbet fogyasztanak, majd azt mondják, nincs rá igény.
Pedig az a csodás 13-as barna Braník, amit az U Malvazéban csapoltak a Karlova utcában, a Híd előtt...
Már hosszú évek óta Plzeňben főzik a Kozelt, ott van akkora kapacitás. V. Popovicén a konszern spec söreit főzik, pl. a Mastert. Még akkor is, ha a sörgyári túrán látványosan eljátszák a szűretlen kozel csapolását.
Azt ott is olyan tankból csapolják, mint az összes Kozlovnában, meg a tankos pilsenis, gambrinusos helyeken.
De még mindig jobb, mint ahogy a szerencsétlen szlovákok jártak, akiknek a kőbányai kozel jutott (legalábbis a dobozos kiszerelésből)...
Ettől a prágától pánikba estem, lerohantam megnézni az üvegeim, ha nem is nyugodtam meg teljesen, picit nyugodtabb vagyok: Plzen van rajta. (Ez meg akár lehet azért is, mert övék a cég.)
Szerintem az üveges minősége romlott, karácsonykor hoztam Brno-ból szupermarketből Kozelt, otthon láttam meg, hogy ezt nem Velke Popovice-ben csinálták, hanem Prágában és az íze sem volt a régi.
Csak mindig hajlamosak vagytok "első járónak" egyből a különlegességeekt. Előbb kóstoljon bele a simákba, amik azért igencsak nagyszuerűek egy magyar v itthon kaphatóhoz képest, aztán jöjjenek a részletesebbek.
És azért lehet, h az üveges minősége romlott -bár én ezt nem éreztem, de ízlések és pofonok :-)- , de pl a Kozlovnában -akár a Prágaiban is- a friss bármelyik kozel igencsak meggyőző. Illetve én még mindig imádom :-), és itthon nem kapható, eh. (Na jó ez nem igaz, közben az Ázsia centerben találtam egy barna kozel forrást, 180+üveg..... nyami-nyami)
Amúgy is szerintem lehet, h kezdő cseh sörözőknek lehet, h jobb ha a "tucattal" kezdik, vagy legalább olyat vigyen, amit ő is kóstolt.
Nem vagyok ám az extrák ellen, sőt!!!, lásd a felsorolt sörözőket. :-)
És pl én nem szeretem a Pilsnert, de egy tankos pilsnert bárhol bmikor....:-)