Helló !
Néhány hónapja csináltam egy Fiat Marea-t,ugyanilyen motorral,szintén szíjszakadással.(Abban már biztos volt 80-90Ekm).
Ahogy várható volt a 16 szelepb?l,12-14 láthatóan elgörbült,így mindet kicseréltem.(olcsóbb is volt,mint darabonként).5 vagy 6 szelepvezet? is elrepedt.
Szerencsére a kis méret? szelepek,(7-es szelepszárak),nem tettek kárt a dugattyúkban,csak az élük látszott a dugótet?ben,így nem f?ztem szét.
Valszeg Te is hasonlóan jártál,anyaggal,munkadíjjal kb.70-80 Eftból lehet megcsinálni,mindennel együtt.Erre lehet számítani.
Ha a szeleptányér leszakadt,vagy kimozdult a szelepfészek,akkor már nagyobb a baj.
Ha tényleg csak 50Ekm volt az autóban,akkor érdemes utánajárni,hogy mi okozta a szíj szakadását.(A szíj is öregszik,ha id?sebb,mint 4-5 év,akkor km-t?l függetlenül cserélni kell.)
Hát hogy szerintük mennyi azt nem tudom. Sacc/kb 300-350 ezer után senki nem szól egy rossz szót se, ha elkezd zörögni a vezérműlánc.
De eddig csak japán motoroktól láttam ekkora (megbontás nélküli) futásteljesítményt.
sziasztok!
Nem tudom mennyire fér bele a topic témájába,de egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy Nokia CARK-91-es kihangosítóm,nem tudja valaki, hogy a vezetékek közül a zöld micsoda???
A piros / +12V
fekete/ test
sárga/ némítás
kék/ gyújtás
zöld/ ???
köszi a segítséget, előre is
Achilles-sarka... :)
Az nincs neki. Mikor kinyúlik annyira hogy már nem tudja rendesen megfeszíteni a feszítő - akkor zörög, és illik kicserélni, mielőtt átugrik 1-2 fogat. Elszakadni nem szokása. :)
Ezen kívül kicsit zajosabb, mint a szíj.
Semmi jóra. Ha az összest nem is, de pár szelepet nagy valószínűséggel elgörbített a dugattyú. Mindenképp meg kell nézni az érintett hengerekben a dugattyút is, mert az is elrepedhetett, meg a hajtókart is, mer az meg elgörbülhetett. Természetesen a hengerfejet is át kell nézni/javítani, mert az is sérül valamennyire.
Sajnos ez van. A vezérműszíj-szakadás goromba dolog. 47 ezernél meg kimondottan illetlenség.
Hello urak,
Fiat Brava 1.6 16v-m van és múlt héten beadta a kulcsot,szétszedve még nem lett,de így elsőre úgy tűnik elszakadt a vezérműszíj (47e km-nél!!!) azzal rémisztgetnek,hogy akár az összes szelepet is szétkalapálhatta a gép....
van esetleg valakinek hasonló szomorú tapasztalata?? mire számíthatok??
Terhelésre kopogás, hidegen erős melegen gyenge jellemzően dugattyúcsapszeg - de hallani kéne.
Amúgy a márkaszervizek ebben az esetben nem beszélnek hüleséget... Attól eltekintve, hogy ha nem túl erős a hang, akkor néhány százezret el lehet menni egy kicsit lötyögő csapszeggel.
Tényleg hallani kéne, valamint olajnyomást mérni hidegen/melegen, mer hátha az nincs rendben úgy igazán.
Szevasztok !
Hátha valaki tudja a gondomra a megoldást. Van egy általam szeretett Wagon R+ autóm. Az 1.3-as motorral nem volt idáig bajom. A reggeli hidegindításkor jellemzően kopog egy hengerem, holott már szelepet is állítottam. Melegen kevésbé hallom! És mindig terhelésre jelenkezik!
Lehet, hogy dugattyú billeg? Vagy valamelyik csapágy? Olajnyomásom van, nem is eszi meg. Mi a fene lehet? Ha ismertek SUZUKI-s gurut, irányítsatok hozzá, mert a márkaszervízek nem tudják a magyarázatot. Azt mondják, hogy teljesen szét kell fűzni a motort, és utána meglátják.
Előre is köszönöm !
Bocs,nem leszólni akartalak,csak mondtam,hogy jól belemélyedtél :))
Abban igazad van,hogy felszivattyúzhatja az olajat a vezérm?höz,de itt sem alakul ki akkora nyomás,hogy különösebben igénybevegye a szimmeringet.(Úgy is lefolyik,ha n? a nyomás odafent,legfeljebb a szimm.-nek jobb a kenése :))
Gondot jelenthet,hogy sok motornál itt is van kartergáz visszavezetés,így az olaj a légsz?r?házba,aztán a szívócsóbe áramlik nagy mennyiségben.Még erre sem láttam példát,de ki tudja ?:)Elméletileg lehet.
A legnagyobb veszély,mait írtál,hogy az olajat elszivattyúzza a karterb?l,és az olajpumpa 'lyukat' szív.
Sziasztok, itt is érdeklődöm, hogy van-e tapasztalatotok opel bőrök helyreállíttatásában? Az a helyzet, hogy a kormánybőröm varrása szétszakadt (egy részen még jó, de elég csúnya). A bőrözésnek nincs baja, viszont a varrás elszakadt.
Nem ismertek valami helyet, ahol ilyennel foglalkoznak?
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Mondjuk okosabb nem lettem...
A fordulatszámot utólagosan beszerelt +/- 10 fordulatra pontos fordszámmérővel mértem, sajnos 5500 felett nem mér.
A kocsi órája (GPS szerint) +3 km/t csal felfele, és óra szerint simán ment egyenes úton 159-et (digitális fotó is készült).
Az összes autó lehúzódott, mert azt hitték repülő jön (hanghatás). 5 km-en át ment ennyit, aztán visszavettem nem akartam széthajtani.
A beírás óta megtettem a géppel 2000+ km-t (100-zal autópályánÖ fogyi normális, olajfogyasztás nincs.
Automata váltó hibátlan, olajcsere 7e km-rel ezelőtt volt (motorban és váltóban Dextron III, s.k.), a váltóban az olajszintet (para) 1000 km-enként nézem (járó motornál, ahogy kell), az áttételek nem csúsznak, nincs 4. sebesség :)
Az a helyzet, hogy szeretném feldobni a cordoba műszerfal mindenfekete műanyagjait(nem a levegőbe). Van itt valaki, aki tudja, hogy mivel érdemes kezdeni és főleg, hogy kivel, melyik céggel? Annyit tudok, hogy vannak textil, meg sima műanyag öntapadós borítások.
Kosz trutyi az sehol kristalytiszta az olajbeonto sapka alatt minden. Nomeg egy kicsit olajos :)).
Nivopalcan sincs trutyi csak az olaj tunt tulsagosan folyosnak.
Ha nincs trutyi akkor biztos nem vizezodik az olaj?
Trutyi nem mulik el, kimosni se konnyu. Okvetlen nezd meg a nivopalcat is! Szoval nem kulon lesz viz es olaj, hanem olaj es trutyi. :)
Olajszint: uzemmeleg motor leallitasa utan 5 perccel nezd.
Leto koszi. Ha hengerfejes a kocsi a trutyi hasznalat utan allasaban nem mulik el? A viznek nem az olaj aljan az olajteknoben kene jelentkeznie?
A motor 2.0.
Olajszintet mikor kell nezni? Mukodes utan kozvetlenul vagy sokara vagy szigoruan mar regota allo csonthideg motornal?
Asszem Opeleknal 60e km / max 5 ev a gyari eloiras vezmuszijcserehez.
Szij es feszitogorgo is 10 ezer Ft kornyeken szokott lenni.
Ugy 20e km mulva ugyis meghal a vizpumpa, lehet erdemes azt is cserelni a szijjal egyutt.
Olajbeonto sapkan gusztustalan trutyik jelenlete a biztos jel. Ilyen karamellel kevert takony jelleggel.
Hules: jo, jo, de mekkora motor? :) Az en 3 literes dizelem 4-5 ora mulva meg kezmeleg.
Már zargattalak benneteket néha, most is ezt tenném......
A helyzet: adott egy 98-as opel astra 1,6 ecotec 80.000 km-vel.
A diagnózis: másfél napot állt az utcán, hideg motorral indítva indult pöccre, majd elindulás után nemsokkal egy utcán egyenesebb szakaszban kitettem üresbe......a motor kisőrült módjára elkezdett felszabályozni 3500-4000-es fordulatra...és úgy nézett ki (megállás után), hogy nem is akarja abbahagyni....így finoman elindultam, aztán "meg is nyugodott" ment rendesen jógyerek módjára, mentem vele 20km-t, minden ok! Majd 10perc állás után indultam volna tovább, ami sikerült is minden zokszó náélkül, majd egy lámpától való indulás után egy pillanatra érdekes zaj, motor felszabályoz és az autó nem akar menni, átvált traktor üzembe, kétszer lefulladt kb 600méteren , ennyit mertem velem menni. A motor rángat és nem akar menni. Indításnál üresben indul pöccre, kezdi a megszokott magas fordulatszámon az üzemet, aztán ahogy beállna a normálisra motor kezd rángatni.....és pár másodpercre lefullad!!! Ha esetleg adok egy kis gázt közben, akkor nagynehezen megmenthető a lefulladástól!!
Kedves nagy szakik, lécci adjatok tanácsot, mi a fene lehet rossz??!!
A szerviz már mindenképpen tervbe van véve (lehúznak odáig majd) csak amit nem akarok, hogy indokolatlanul nagyon lehúzzanak!!! Szervízekkel kapcs. mire kellene ügyelni, milyen díjak vannak mostanaság???(nem sokat értek a motorokhoz)
Vezérműszíjat illene lenne már cserélni?? Mi pénz az mostanság??
Kivanok boldog uj evet.
Szeretnem megkerdezni a vizes olaj mirol ismerheto meg biztosan es mennnyi ido alatt hul ki 0 fokban egy motor.
Megneztem az olajszintet es kisse mintha folyosabb lenne az olaj a kelletenel es mintha a hutoviz szinet fedeztem volna fel benne.
Koszonom
Ühüm, ez igaz. De az olajat a szimeringek (is) tartják a motorban, hogy el ne kószáljon a tengelyek mellett kifelé. Na most gondolj bele, hogy mi történik ha ezek 8 barra vannak méretezve és kapnak 16 bar-t? :)
Szerintem meglóg mellette az olaj, extrém esetben pedig még a szimering is kiesik a helyéről....
Valszeg a motorvezérlő kavarodott meg.Ezt okozhatja bármelyik jeladó hibája,kontakthiba hasonlók.Keress olyan szervízt,aki motorvezérlőkkel kapcsolatos hibákat kutat.
Egy barátom ajánlotta:
http://www.gats.hu/diagnosztika.htm
Szerintem egy elég nyűgös hibát oldottak meg neki 22k-ért.Nem kevés,de tudnék mesélni a 'szakszervizekben' otthagyott százezrekről...
FGGF Sir Bors :
nhw-t jól bevitted a málnásba,mostmár végképp nem tudja mi baja a Suzunak :)))
Az érvelés helyes,de egyszerűbben úgy mondanám,hogy nincs olyan autó,amelyik azon a fordulaton érné el a a végsebességét,amely fölött a teljesítmény maximuma van.
Ez így sokkal egyszerűbb :)) vagynem....
Szóval hihető a 160-as végsebesség,de ezt nem akkor kéne elérnie,mikor a motorelektonika letilt (azért mert halálba forog a főtengely).
Szóval valami baja csak van :)
Az olajnyomással kapcsolatban:
Minden igaz,kivéve azt hogy a nagy olajnyomás 'kinyomja' a szimmeringeket..stb.A szimmeringek nem kapnak nyomóolajzást,sz@arnak rá,hogy az olaj épp 8 Bar-on kénytelen nyomulni :)
Mindenesetre valami hamar megáll a szükségtelenül nagy olajnyomás miatt.
Ha mégsem,akkor maga az olaj adja meg magát a túlzott nyíró,habosító igénybevételnek.
Másodsztor HELP!!! 1,9TDI Golfban, változó geometriájú turbó diesel,(110PS, piros I betűs),
melegen nem akar indulni, el-el kapja, de nem, ilyenkor sűrű szürkés füstöt ereget, (hidegen pöcre indul) a teljesítményét nem adja le, van úgy, hogy 3500 ford. mintha letiltana, - megáll, ilyenkor durrog és sűrű szürkés füstfelhő...
5-let,+ 1 jó szerelő címe, tel. sz. ...
Köszi, MINDENKINEK!!!