Az árnyék fontos, az adja meg a formát. De persze lehet, hogy pont arra gondolsz, amit javasoltam, hogy nagyon egyenletes, szórt, "árnyékmentes" legyen a fény.
Már korábban is felmerült bennem, most meg is írom... :)
Mielőtt vakukat veszel, fontos lenne a világítást tanulni / tanulmányozni.
Kicsit talán túlzott a példa, de a lényegre szerintem jól rávilágít: ha festményt akarsz készíteni, és a tanácsok alapján kiválasztod, hogy milyen festéket, hol, mennyiért vegyél, akkor a kép már tuti jó is lesz? :)
Valójában fordítva kellene a folyamatnak zajlania, mint amilyennek most látszik: első lépés, hogy mit akarsz fotózni, második, hogy milyen fényt szeretnél hozzá, és ha megvan a fény, akkor jön az, hogy azt a fényt milyen eszközökkel tudod megvalósítani. Utolsó lépés az eszköz(ök) beszerzése.... :)
Szóval másképp fogalmazva, először a "hogyan"-t kellene tisztázni, és utána a "mivel"-t. Mert mondjuk megvan az optimálisnak gondolt készleted, akkor az már egyértelmű lesz-e, hogy az n darab vakuból melyiket hova tedd, milyen fényformálóval, milyen fényerővel, stb....?
Ha nincs nagy tapasztalatod, illetve a világítással kapcsolatban konkrét elképzelésed, akkor gyerekekhez és portrékhoz használj erősen szórt fény, ezzel nem nagyon lőhetsz bakot. Ilyesmit legolcsóbban, legegyszerűbben fehér falú helységben indirekt vakuzással, a falra villantva tudsz elérni. Gondoltam egy konkrét példa biztos nem árt: az alábbi képet 3 vakuval csináltam, egy a hátteret világította, kettő pedig a modellnek jobbról és balról eső falat (a modell a sarok felé nézett), így adva szemből egy nagyon egyenletes, szép szórt fényt.
Ez a másik egy vakuval: a modellel szemközti falra villantva + alulról még némi passzív derítés (négy db 50x100cm fehér hungarocell).
Mostanában olcsó pénzért olcsó "minöség" jár. ( A Multiblitzeid, hiába "öregek", megbízható, stabil darabok. .... lesznek még sokáig :)
Sokan abban reménykednek, hogy egy jobb rendszervaku áráért 3-fejes stúdiószettet vesznek, kiegészítőkkel. Álmodik a nyomor!
Van, akinek nem jó a bizonyítottan jó minöség nettó áron, ingyenes szállítás, paypal fizetés. A lakása ajtajában szeretne fizetni ojróval, amit még ócsón vett. Persze tavaly már régen volt. Pláne hogy tavalyelötti árakon szeretné azt ... idén.
A sült galambot várni felesleges. Ugyanis az nem tud repülni.
Hogy egy picit én is beleszóljak: a drágább, ha jobb, annyival jobb, mintha egy cserére kényszerülve sokat buksz. Vagyis: Inkább vennék a helyedben használtan egy kezdő szettet, de olyat, amit érdemes megtartani későbbi újabb/komolyabbak mellett is.
Amikor meg érkezik annyi bevételed, hogy vakura forgasd vissza ( az obit most nem említem, mert ez nem az a topik ), akkor a meglévő parkot bővítve, kiegészítve egy jó stúdiócuccod lesz. Ha meg mégse mész ebbe az irányba, a használt cuccon nem buksz szinte semmit, vagy töredékét egy újnak.
Nekem Multiblitz használt vakuim vannak, 2 db 1000Ws, egy 700-as, és egy 500-as. Mellé még segédfénynek egy 220-as. Az egész együtt nem került 65 ezer ft-ba kb. Több tablót végigfotóztam már velük, de mivel évente egy-kettő van csak, nem láttam értelmét ennél több pénzt állni hagyni bennük, de a cirka 20 éves stúdióvakuk hibátlanul dolgoznak, és cserecsövem is van hozzájuk.
SZóval: inkább egy drágább, de jobb, amit nem kell lecserélni, akár használtan is..
Gyerekeket kellene fotóznom, főleg portrékat, csak néhány egész alakos lenne benne. Árnyékot és reflexfényeket nem szeretnék, ezért gondoltam, hogy kell a 3 vaku. Ha már beruházok, olyat vennék, ami használható és nem mondom fél év múlva, hogy lecserélem. Viszont nyilván nem egyből a legprofibb cuccot kell megvenni, az arany középutat szeretném megtalálni. :)
A munka nem tudom mit takar... de önmagában a vaku nem old meg mindent. A fényformálók mérete, formája, jellege is nagyon fontos. Az hogy egy Ebay-ről megvásárolt szett tartalmaz 2 ernyőt pl meg egy 50X70-es boxot, azzal sok téma nem oldhat meg tisztességesen. Persze van ami igen.
Amire derült ég fórumtársunk célzott... egy külföldről "megbízható" eladótól vásárolt termék garanciális ügyintézése sok esetben kérdéses. Az Angol postázás az sok esetben pl Kína lesz. (ami most nem vám+ áfa vonatkozásában érdekes). Ha valami rossz akkor postacím pl Hong Kong és egy csomag garanciális kiküldése a te költséged.
Hazai képviseletek/kereskedők esetén itt a fórumon is kapsz ajánlatot. Rövid távon lehet hogy drágább- de a garancia legalább létező dolog. A személyek pedig kézzel foghatóak- és ahogy a reklám mondja valós tapasztalatok alapján ajánlanak neked személyek az eladók közül.
A vakuk teljesítményére, tulajdonságaira visszatérve... nagyon nem mindegy hogy mit fotózol, mekkora teljesítményre és milyen hosszú időtartalomban van szükséged. Ha 1 órás rövid kis fotózásai vannak valakinek és portrézik (arc illetve max mellalak) akkor az jól ellehet egy beatydishhel egy spottal és egy boxxal. Ha autókat akarunk fotózni egy hangárban, akkor más kell.
Az állványok magassága és terhelhetősége sem mindegy. 2m-es állvány egy ülő alakhoz vagy álló gyerekhez inden célra jó lehet. De egy 1.8m-es modellt 10cm-es tűsarkúban hajfénnyel már nehezen fog ellátni.
A stúdiózás mint olyan túl általános dolog. Ha felnézel egy-egy nagyobb magyar webshop oldalára, akkor láthatod hogy 150Ws-tól az 1200 Ws-os vakuig, a csíkboxtól az ernyőn át a megagiga parabolaboxig mindent lehet venni. Optikai spotot, barndoort színfóliákkal... méhsejtrácsot és társait. Azért mert ilyenekre is szüksége lehet. Témafüggő.
Értem, köszönöm a segítséget. Már lenne munkám, ha lenne hozzá megfelelő felszerelésem... A háttér tartása megoldott szerencsére. 3 vaku fog kelleni, illetve hozzá állvány, ezt próbálnám minél olcsóbban kihozni, de nyilván csak olyat vennék, ami használható.
Eladó egy Canonhoz való Sunpak PF30X típusú vaku. Sajnos, hogy melyik típussal működik azt nem tudom. 1000D és 1100D- tutira nem. A vaku elvillan a test módban, de az említett vázakon nem működik. Annyit sikerült kiderítenem, hogy 7 verziójú frissítést adtak ki hozzá. Sajnos ez a 2-es verziójú, tehát gondolom régebbi vázakon működik. A magyarországi forgalmazótól azt a választ kaptam, hogy ők nem tudnak szoftvert frissíteni rajta.
Irányára: 3500 Ft
SN:20707132 /gondolom, hogy ez az, mert mást nem találok rajta/
Személyesen Szegeden átvehető, kipróbálható. E-mail címem publikus.
- a kinézett és linkelt szett minősége olyan, hogy 3-4 hónap múlva nálad a kukában fog kikötni. Reklamálni meg nem lesz hol... Kidobott pénz a semmiért.
Yongnuo 622 C E-TTL rádiós vezeték nélküli vakukioldó Canon fényképezőgépekhez. Csak kipróbált, újszerű állapotban, még fóliás, dobozában. Két egység, adó/vevő.
22.900 Ft
Használt Yongnuo RF-602 nagy hatótávolságú, 2.4 GHz-es vakukioldó eladó. Egy adó, egy vevő dobozában, szinkronkábellel. A kioldó a régebbi, jobbik fajta, szinkroncsatlakozóval az adón. A vevő
aljáról hiányzik a műanyag talp, ez azonban a működést érdemben nem befolyásolja. Ajándék AAA akkumulátorokkal. Megfelelő kábellel (nem tartozék) fényképezőgép távkioldóként is használható.
5.500 Ft
Yongnuo YN-560 manuális vaku eladó jó állapotban, összes tartozékával, ezen felül adok mellé ajándékba egy diffúzort, illetve egy készlet AA akkumulátort.
A most linkelt szettet tekinteném használhatónak... az egyszer 100ezer szállítással. Hátterek. Színenként kb 20ezerrel számolj. Ha csak az alapszíneket veszem ez megint 60ezer minimum. Ezt tartani kell valaminek. Az minimum 50ezer. Tehát elköltöttél 210ezret. Ez átlagosan 5ezer Ft-os stúdió bérlés (per óra) alapján 42 órát adna ki. 2 órás fotózásokkal számolva az legalább 20 alkalom. Ennyi idő alatt ki lehet tapasztalni hogy :
-mire van szükséged
-kell-e neked saját stúdió
-fenn tudsz-e tartani egy ilyet
-van-e olyan munka/elfoglaltság ami nem vezet oda hogy pár hónap múlva mindet adhatsz el fillérekért
Nem azt mondom hogy a 250 Ws nem elegendő, vagy hogy a 3 vaku kevés. (1 db vakuval is lehet szépen világítani)... vagy nem feltétlenül probléma a csak 1/8-ig szabályozhatóság... és még az is lehet hogy a rádiós kioldó is működik mondjuk 1/125-ig...
Vennem kellene egy mini stúdióhoz felszereléseket. Lámpákat, vakukat, ezekhez állványokat, háttereket. Szeretném, ha 3 vaku lenne benne, ha jól gondolom, szettben olcsóbban kijövök. Nem kell profi kategória, nincs is rá nagy helyem, csak egy szép portrét, egész alakos képet össze lehessen vele hozni. Aki használ ilyesmiket, le írna nekem pár hasznos tippet? Pl. mennyi a minimum teljesítmény, amit nézzek? Van-e valami gyártó, amit leginkább érdemes nézni? (Vagy olyan, amit nem érdemes...?)
Kicsit írjál bővebben. Villantáskor erős hanghatás van? Mindig vagy csak néha? Előfordul akkor is ha nem villantasz, csak készenlétben áll a cucc? Füst, vagy égett szag van-e? Pattanás szerű a hang, vagy inkább erős pukkanás? Csak full villantáskor van, vagy mondjuk negyed teljesítményen is?