Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3048

Ha olyan szorgalmas lennél a tanulásban, mint a terelésben, már régen levizsgáztál volna.

Sokadszorra, de utoljára mondom. A műszaki követelmények igen alacsony szintje NEM

az építéshez szükségesek, hanem a rendeltetésszerű és a többieket nem őrületbe

kergető HASZNÁLATÁRA ! Teccikérteni? Hogyan akarsz zavarmentesen, hatékonyan,

megfelelő színvonalon forgalmazni, ha lövésed sincs arról amit csinálsz?

Ha nem tudod, hogy a kezelőszervekkel mit is csinálsz (mindegy, hogy analóg, digitális,

forgatógomb vagy ikon), hogyan fogod beállítani a készülékedet megfelelően?

Az a baj, hogy tényleg fogalmad sincs az egészről, csak mantrázod azt, ahol beakadtál.....

Előzmény: Daniel's (3037)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3047

Idézek tőletek:

 

"Magam is diplomás értelmiségi vagyok műszaki területen diplomáztam az ELTE szakán.

Véleményem szerint egyszerűbb volt megírni, és megvédeni a szakdolgozatom mint a rádióamatőr vizsgát letenni. Megjegyzem felsőszintű fizikát tanultam és 4- es átlaggal teljesítettem az egyetemet.

Az amatőr vizsga többszörös nekifutásra sem sikerült. Aztán feladtam. Iszonyú nehéz, úgy érzem meghaladja a képességeimet. Én magam is két nyelven beszélek, az egyik felső szintű a másik közép szintű nyelvvizsgával rendelkezem."

 

"Megint megbuktam, nem vagyok egy okos fiúcska. Hozzátenném, hogy van érettségim, 5 szakmám és egy diplomám, műszaki területen dolgozom és van villamos jellegű végzettségem is. Igaz a mostani munkám 3MW körüli generátorokhoz köt ami nem épp rádiós környezet, de azért nem vagyok hülye a villamosság bizonyos területeihez."

 

"Nagyon az az érzésem, hogy ez az egész rádiós vizsga meg engedély engedélyezése egy idő után a múzeumokba köt ki"

"
"Aki villamosmérnőki diplomával rendelkezik, és ilyen hatósági feladatot lát el, az ne várjon egy olyan emberől diploma színtű kapcsolási rajzok le rajzolását meg elmagyarázását aki közuti járműgépész, vagy épp mondjuk csak egy vendéglátós. :)"

 

"Egy fiú is pótvizsgára ment annak sikerült a multori vizsgán 10 ből 2 ember ment át azt mondta a srác!"

 

"azért mert MEGALÁZATK!!! És szégyenlem magam de 25 éves létemre majdnem sírtam végig haza fele...

 

Undoritóak voltak még egyszer neki fogok ugrani, ha meg nem sikerül akkor ne haragudjatok a csunya beszédemért de b@sszák meg engedély nélkül fogok rádiózni és ennyi.."

 

És még folytathatnám... De sebaj, Mindenki hülye....

Előzmény: Daniel's (3043)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3043

Elég sokan megbuktak, pontos számokat nem tudok, az utolsón 3-an voltunk mind zenész! Volt olyan aki szegedről jött idős bácsi, nehezen jött fel, őt is elmeszelték, pár pont hiányzott neki.

Előzmény: Magányzoó (3042)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3042

Én megkérdezném, hogy azon a 8 vizsgán hányan voltak és mennyien buktak meg?

Előzmény: Daniel's (3041)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3041

Megint eltértünk a tárgytól! Ezt a fórumot végigolvastam. Minden második oldalon belebotlok abba, amit itt szeretnék leírni, de nem fogja fel senki igazán a problémát! A szabad vélemény nyilvánítás jogát fenntartom. Én akkor is azt érzem, nyolc sikertelen vizsga után, hogy nem arról szól, hogy segítsék a kezdőt, hanem arról, hogy beszedjék a pénzt, megbuktassanak, lekísérjenek és ennyi. A kérdések legalább 60 %-ának köze nincs a rádiózáshoz, nem műszerész vizsgára megyek, egy adóengedély a cél. Több embert láttam ott megbukni mint ti! Fiatal létemre nagyon sok hatóság előtt vizsgáztam! Sehol nem voltak ilyenek mint az NMHH-nál. Pedig munkám során ejj sok emberi életért felelek. Minden vizsgán volt hivatalos anyag, tudtuk mi a követelmény, segítettek minden vizsgán! Sőt! Törvény szerint Saját szellemi termék használata megengedett volt egy pár vizsgámon, saját füzetemet teleírtam, írásbelin használhattam. Tanulhatok én akármennyit erre, ahogy teszem több éve, akkor sem fog sikerülni.

Előzmény: AR612 (3040)
AR612 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3040

Úgy tűnik, hogy te szeretnél vadász lenni, mert szereted az őzpörköltet. De nem akarsz a természettel élni, a vadászok szokásait, leírt és íratlan világát megtanulni. Mert van pénzed egy drága golyós fegyverre lézeres célzóval és távcsővel, tehát neked képzelt jogod van vadásznak lenni.

Előzmény: Daniel's (3037)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3039

Pont erre van a CB. Belépsz valamelyik "klubba", pl a HARC. Kapsz hívójelet. Ott hasonló mentalitást találsz. Mindent megvehetsz készen ha utálod a rádiót mint műszaki terméket. Vannak fizetős szervizek ahol megjavítják, ha nem hozzáértőként kárt teszel benne.

Persze inkább kellene a sok hullámsáv, a kilowattok. Jelenleg ennek az ára, hogy fogcsikorgatva de levizsgázol.

Az építéssel is durván kapufát lőttél. Mert akibe egy kis érdeklődés szorul, az igen korszerű kiteket vehet. Akár nulláról akár félkészről építeni. De olyan sokfajta szuper részegységet, panelt vehet, hogy csak összedrótozva igazán fájin rádiót építhet. De azokat a procokat is megveheti üresen és a kapott tartalmat beírva bit-analfabétaként is jó cucca lehet. Persze nem 12 000 Eurós versenykészülék. De egy saját építésűn megcsinálni egy Új-Zélandit még a bukéja is más. Nézz rá egy külföldi börze oldalra, egy DDS-VFO beírásra milyen pöpec dolgok vannak. Végfok és sávszűrő modulok.

Azt meg, hogy az amatőrök mekkora része foglalkozik műszaki dolgokkal, antennákkal, terjedési ismerettel, rájuk bízhatod. Az ő dolguk amíg nem vagy köztük.

Előzmény: Daniel's (3037)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3038

Ne haragudj, semmi közöm hozzá, de ennyi rinyálásra fordított idő alatt pl. a műszaki tananyagot simán át lehet olvasni egyszer minimum.

Februárban ott ültél mellettem, nem látszol egy antitalentumnak,  inkább azt mondanám,hogy nem veszed kellően komolyan.

Ha meg ennyire nem érdekel a műszaki akkor tényleg lehet prm sávon bohóckodni vagy freebanderkedni 11 méteren, aztán ha rászánod magad és leteszed a vizsgát műszakiból, természetesen lesz hívójeled.

Nem megsérteni akarlak ezzel, mert távol álljon Tőlem, inkább kitartást kívánok Neked a továbbiakban a sikeres vizsgához.73'

Előzmény: Daniel's (3037)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3037

Kétféle rádiós létezik.

 

  1. Műszaki, elektronikai zseni. Megépíti a rádióját, antennáját, rádiózik. 10%
  2. Besétál a boltba, megvesz mindent, de nem műszaki analfabéta, épít egy állomást, forgalmaz, rádiózik. 90%

Nyissunk fel egy bolti rádiót. Egy komplett kis számítógépet találunk benne. Mikroprocesszorok vezérlik az egészet. Ehhez miért kell a követelt műszaki?

8x vizsgáztam. Hibátlan Forgalmi, Jogi, Biztonságtechnikai vizsgát tettem. Rádiózásból a Dallos László külön megdicsért milyen szépen forgalmazok. (10 éve csinálom).

Kérdésedre válaszolva. Akkor megtanultam, de mivel nem érdekelt a dolog, nem ragadt meg. Mihez kell ez a mai Digitális világban? Semmihez. A rádióamatőr saját magát képzi, ha akar építsen rádiót, vizsgáltassa be, forgalmazon vele. Soha nem fogsz tudni olyan rádiót építeni, amit én a boltban megveszek. Miért nem lehet elfogadni azt a tényt, hogy senki nem épít már rádiót. Tisztelet a pár kivételnek.

Van, aki forgalmazni szeretne, egy kézi rádióval akár bejárni a világot, QSO-zni, stb stb. Ez is egy fajtája.Több hobbim is van, mindből hatóság előtt vizsgáztam, pár pont miatt soha nem buktattak még meg, hisz HOBBI. Attól leszek jó amatőr, hogy 8 ponttal többet értem el a műszaki vizsgán? Ha sikerül is levizsgázni, akkor sem fog érdekelni, nem akarok rádiót építeni!! Egy hívójelre van szükségem, hogy be tudjanak azonosítani. Ennyi. Nem én vagyok ezzel egyedül.

 

Előzmény: Veterán kezdő (3036)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3036

Üdv!

Vélhetően nem leszek "népszerű" nálad de csak leírom az észrevételeim.

Idézet egy korábbi bejegyzésedből:

...Elektrotechnikai műszerész végzettségem van! Akkor sem érdekelt igazán, most sem, mivel a mai rádiózáshoz nem kell!...

No itt van a főprobléma! E szakmának az alapjai 100%-ban azonosak egy HAREC szintű rádióamatőrtől elvárható műszaki ismeretekkel. Ezek alapján csodálkozom hogy e szakmai végzettséget egyáltalán meg tudtad szerezni.

A mai rádiózás műszaki alapjai változatlanul ugyan azok mint a korábbi évtizedekben volt. Ezek nem a modulációs módoktól függenek! Hogyan akarod megérteni az általad hiányolt digimódok működését ha a legalapvetőbb ismeretekkel (pl. Ohm törvény) sem vagy felvértezve. Ezek nem "karikázós" dolgok hanem bárminemű továbblépés szükséges velejárója.

Vettél egy gyári rádiót. Na bumm! És akkor mi van? Hiányos ismereteid okán csak tekergeted ész nélkül mert nem tudod mit is csinálsz. Még blokkséma szinten sem... Mi abban az amatőrködés hogy egy gyári készülékkel, antennával s egyebekkel döngölöd a rezet már ha egyáltalán tudsz morzézni? Jól írják Xanti-ék, erre ott van a CB és a PMR.

 ÉS nem, nem! Bármit meglehet építeni. Az építés nem az idősebb korosztály kiváltsága hanem az ez irányban akár hivatásszerűen akár hobbi irányból megszerzett szakmai tudás, tapasztalat adta lehetőség a korábbi évtizedekhez mérten jóval könnyebb alkatrészhez jutási körülményekkel.

Kezdőként anno a '70-es években ("zsebemben" az RH-B vizsgával) egy kollektív állomáson 1-2 ezer QSO-t megcsinálva a teljes világ amatőrjeivel már akkor is a technikai része kötött le a dolognak szakmabeliként is.

Ma, idősen újrakezdve is így van. Bár megtudnék különösebb nehézség nélkül venni egy drágább TRX-et is, mégis az építés rögös útját választottam mert ez még negyven pályán töltött év után is komoly kihívás, értelmes időtöltés, elme karbantartás és egyebek...

Tehát még egyszer: nem a vizsgakérdéseket kell megtanulni hanem az alap elektrotechnikát legalább szakközépiskolai szinten és ezután már sokkal könnyebb a továbbiakat értő módon befogadni! A "biflázás" itt nem nyerő.

73' HA5SZL

Előzmény: Daniel's (3016)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3035

Attól amatőr, hogy elolvassa a neten, vagy könyvekben hogy kell antennát építeni! Elolvassa és megtanulja a világ távoli zugának a hívójeleit. nem várja, hogy elé tolják. Mert ő amatőr.

Előzmény: Daniel's (3032)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3034

Beidéznéd azt a mondatomat, amiben én azt állítottam, hogy rádiót kellene építened? Hm?

De az talán elvárható lenne, hogy HASZNÁLNI tudd. És ahhoz is fontos ismerni, hogyan működik.

Kapaszkodj meg, a digitális rádió ugyanazt teszi, mint az analóg. Csak más eszközökkel. De az elv

ugyanaz. A fizika nem változik. Az elméleti alapok mindig ugyanazok maradnak.

Mint ahogyan a tudásvágy ellen beoltott emberek sem változnak, csak szaporodnak.

Látszik is hova vezet ez......

Előzmény: Daniel's (3032)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3033

Természetesen birálni lehet,jogállamban élünk,nem visznek le a vesézőbe a véleményedért.Bár Tónival egyettértve nem árt ha azt nagyobb tapasztalatú amatőr teszi ,valamint a birálat  okafogyott ,miután a változtatás szükségessében mindenki egyetért.Jobb a dolog akusztikája ha egy sikeres vizsga után a változtatás igényével teszed

a jó ötletekre szerintem mindannyian várunk...milyen szervnek akarnád jelenteni ezt a "abszolute injuriát" ami ért?

73'

Előzmény: Daniel's (3025)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3032

Akkor elmondom még egyszer! Érdekel a technikai része! De pont arról nem szól a vizsga amiről kellene. Régi elavult kérdések, felesleges dolgok! Fejlődött a rádiózás Jó napot kívánok! Levizsgázok veszek egy digitális rádiót, mit kezdjek vele? Megtanítja valaki? Kit érdekel a szuperheterodin és társai! Nem tudsz olyan rádiót építeni, amit én a boltban több száz ezer forintért megveszek, de ha tévedek, építsd meg megveszem tőled is! Hangsúlyozom még egyszer, remélem így érthető, de ha nem, leírom megint. Szívesen, élvezettel tanulnám azokat a dolgokat, amikre szükség van a rádiózáshoz. Statisztikázzunk. Levizsgázik egy fiatal? Fog építeni rádiót? NEM, mert senkit nem érdekel, van cég aki megépíti! Ki épít még rádiót? 60+ felett, aki abban a rendszerben nevelkedett, amikor még azon mérték a ceruza hosszút, kinek van jobb saját építésű rádiója, nem volt Yaesu, nem volt Wouxun...Mint ahogy sok más nem volt akkor. Pár év ezek az emberek elmennek. Ki marad itt? Láttam már villamosmérnököt elbukni a Vizsgán. Fogjuk már fel ez egy hobbi! Attól leszek én jó amatőr, ha telenyomom magam elektrotechnikai könyvekkel? Szétszedem a rádióm, hopsz, van benne egy processzor és kifújt. Mit kezdjek vele? Ki tanít meg arra, milyen anyagokból, hogy építsek egy antennát, hogyan méretezem, milyen kábelekkel vigyem le? Senki! Akkor meg? Miről beszélünk? számolgassak ellenállást, soros párhozamos kapcsolást? Minek? Hol kell ez nekem? Itt a gond.

Előzmény: Törölt nick (3026)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3031

változtatásokat követelni

Bocs.

Előzmény: XANTIi (3029)
Desert Rat Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3030

Ha neked a rádióengedély megszerzési módja hazafiassági kérdés, akkor tényleg nehéz probléma lesz :-)   

Előzmény: Daniel's (3023)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3029

Dolgozz 5-10 évet aktívan az amatőrködésben és lesz hiteled a változtatások követelni. Még akár MRASz tag is lehetsz, beleszólási joggal vagy alapíthatsz ellen-MRASz-t a te elveid szerint. A törvényeket meg lehet változtatni, de nem a pálya széléről kibicként.

Előzmény: Daniel's (3027)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3028

Ez a mondat mindent elmond. Milyen kerülővel lehetne vizsgához jutni?

NEM! Megtanulni és úgy menni vizsgára! Ahogy a 70 éves újrakezdő, vagy a 16 éves iparitanuló meg tudja csinálni.

Vagy maradni a vizsga nélküli CB és PMR446 rádiózásnál.

 

Előzmény: Daniel's (3023)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3027

Mai szemmel kell nézni a világot. Aki meg van ragadva a régi rendszerben, nagyon sajnálom. A világ fejlődik, haladni kell vele. Új rendszereket kell kidolgozni, aktualizálni kell a dolgokat. A CEPT csak ajánlást tesz a tananyagra, nem utasít. A pontrendszert sem utasítja. Lehet változtatni, csak akarni kell. Kb. 5 éve vizsgáztam Informatikából JELES eredménnyel 99%-al zártam. Ma már nem tudnék levizsgázni, annyit változott az anyag, és a követelmény. Haladni kell a korral.

Előzmény: XANTIi (3024)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3026

Szerintem inkább az a szégyen, hogy valakit ennyire nem érdekel annak a dolognak a technikai háttere, amivel foglalkozni akar.

Hogyan akarod hatékonyan, eredményesen használni a rádiódat, ha fogalmad sincs, hogy működik? Hogy fogsz működő és jó

hatásfokú antennát építeni, ha lövésed sincs az egészről? Vagy majd veszel dolgokat, valakivel felszerelteted és te csak

nyomkodod a PTT-t? Vagy csapkodod a számítógép billentyűjét? Nem is értem.....

Előzmény: Daniel's (3023)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3025

Ha isten adja, és egyezer az életben sikeres vizsgát teszek, akkor is bírálni fogom a rendszert. Én amiket ide leírtam, azt elmondtam fent Pesten is! Megtalálom azt a szervet akinél ezt jelezni lehet. Változtatni kell!

Előzmény: Törölt nick (3022)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3024

Szerinted.

Más szerint nem így van.

Egy kibic kifogásainak tűnik. Majd 5-10 év sikeres amatőr munka után lesz hiteled kritizálni.

 

Előzmény: Daniel's (3016)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3023

Azért mert magyar ember vagyok! És szégyen, hogy a saját országomban ezen kell gondolkodni, hogy milyen kerülővel lehetne vizsgához jutni! Azt sem tartom normálisnak, hogy egy két ember amatőr igazolvány birtokában isteni hatalommal felruházva érzi magát! De persze, ugorjunk, ez ugródeszka, igaz fiatal vagyok huszonéves. Várok 20 évet, addig biztosra kihal az amatőrök legalább fele, és hátha a következő nemzedék pozitívabban fog állni a dolgokhoz. Addig meg rádiózok ahogy eddig, immár 10 éve.

Előzmény: Desert Rat (3020)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3022

Nézd mindenki tudja ,hogy a vizsgaanyag jelentős "ráncfelvarrásra szorul" még a vizsgáztatók szerint is.Azonban amig ez van rendszerben addig ebből a kottából kell dolgozni A sikeres vizsga után persze majd kevésbé lesz fontos a dolog,de utánna is maradj a témán "hass,alkoss,gyarapíts"Drukkolok...

73'

Előzmény: Daniel's (3016)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3021

Tökmindegy. Megváltoztatni nem tudod, vagy alkalmazkodsz, vagy feladod....

Előzmény: Daniel's (3018)
Desert Rat Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3020

Csak egy érdeklődő kérdés - ha más országban ez jobban rendben van, miért nem szerzel engedélyt más országban?

Előzmény: Daniel's (3016)
-HA7WDH Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3019

Mindenki  tudja  hogy  évente  egy  két   világmegváltó  előkerül  és  egy kicsit  erölködik  majd  feladja,   ez  jó  nekik is  meg  az  erre  ugrókra.

Van akinek ez  új,  esetleg  érdekes,  de van  minden  témában.  Ugorjunk.

Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3018

És? Ez szerinted rendben van?

Előzmény: Törölt nick (3017)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3017

És?

Előzmény: Daniel's (3016)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3016

Megint elkanyarodtunk! akkor még egyszer, és érthetően!

  1. Nincs hivatalos tananyag, az internetről összeollózott anyag nem tekinthető annak! Elektrotechnikai könyvek vannak, de az nem a rádiózás anyaga. Ennyi erővel le lehet tölteni a Meteorológus anyagokat is, mert ugye csak van köze hozzá. Magadra vagy utalva.
  2. Legtöbb országnak VAN! hivatalosan kiadott tananyaga (igen még romániának is).
  3. Ki vannak adva a kérések válaszok majdnem mindenhol.
  4. A vizsga pontrendszere, súlyozása nem megfelelő.
  5. A XXI. századi rádiózáshoz a jelenlegi műszaki követelmény teljesen felesleges, nem kell a rádiózáshoz. (NMHH, MRASZ szerint sem!)
  6. A vizsga feljogosít digitális rádiózásra is, nem találok a vizsgában erre kérdést, pedig jobban kellene mint a szuperheterodin.
  7. Senkinek nincs baja a tanulással!Nem azzal van a baj ha tanulni kell! Csak legyen mit!
  8. Más országokban segítenek a vizsgán, nagyobb figyelmet fordítanak az amatőrökre, itt bemész megbuktál kikísérlek...
Előzmény: XANTIi (3015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!