Keresés

Részletes keresés

kormos* Creative Commons License 2021.02.12 0 0 17343

Elvileg lehet kémény tűz, ha nagyon kátrányos a kémény, de akkor nagyon füstöl a kémény.

Talán ki kellene szedni az alsó tisztitó nyílásnál a kormot. Persze, ha izzik és kap levegőt akkor be gyulladhat a kémény. Egyébként ki lehet égetni a kéményt, ha félsz tőle, hívj egy kéményseprőt.

Valamint kellene egy puffer tartály, ha kátrányosodás gondok vannak a kéménynél.

Előzmény: Danhadnagy (17342)
Danhadnagy Creative Commons License 2021.02.12 0 0 17342

Sziasztok! Egész napos fűtés után a schiedel kéményem elkezdett felforrósodni a kályhacső-bekötés alatt. A kazánból a parazsat kilapátoltam és minden nyílását lezártam, de a forrósodás azóta is halad a tisztítónyílás felé és mintha óráról órára egyre forróbb is lenne. Lehetséges, hogy belül úgy izzik, hogy semmi külső jelet, füstöt vagy parezsat ne érzékeljek? 

csabszin Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17341

Szerintetek hogyan lehetne ezt a 4,2 m, 150-es szerelt kéményt megtoldani? Néha füstgázszag érződik, a kémény huzatával lehet a gond. Köszönöm.

Így néz ki a beépítés:

kormos* Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17340

Sima tetőátvezetés az jó.

Viszont nálam kádár kocka a ház és mellé van építve egy  melléképület , amiben lesz a gázkazán és ott tökéletes lenne a fali kivezetés.

Előzmény: Razor01 (17339)
Razor01 Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17339

A sima tetőátvezetéses megoldás nem került szóba? Amihez lehet kapni csöveket készletben is. Ez is érdekes lenne hogy most ez kémény vagy se, elfogadják-e egyáltalán... Nálunk vidéken a főkétüsz szerintem nem illetékes, a kéményseprőkhöz meg semmi elérhetőség nincs. Egyedül annyit, hogy az erre vonatkozó szabvány az MSZ EN 15287-2. Ez alapján jónak kéne lennie.

Még csak "tervezés" alatt van a dolog azért nem a szakikat kérdezem, csak kb. be akarom lőni mennyi magyar kreditbe fog ez kerülni szabályosan, épített kemény nélkül. :D

Előzmény: kormos* (17337)
Zöldár Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17338

"Sokhelyen meg csinálják vízszintes kivezetést..."

Megcsinálták valamikor, jó pár éve már nem lehet.

A szabályok  - 10 m -re másik ép. nem lehet,  nyílászáró, ablak, ajtó  kb. 1 m... tehát oldalra, felülre  is, ez a legszigorúbb szabály.

Egyébként  pont a kéményesek  voltak akik kardoskodtak e szigorú szabályzás mellett, a gázosok nagy vonalúbbak lettek volna.

Ez nagyon megdrágítja  bizonyos helyeken a telepítést...  százezerekben lehet mérni. Kémény - bélelve.

A kéményesek korábbi érdeke megkövetelte a minél több kényszer ügyfelet. Ez most el szállt, de a szabályozás maradt.

Maga a kéményseprői tevékenység is erősen alkotmány ellenes volt.

gondoljatok csak bele, a hatóságokon kívül csak nekik volt engedélyük magánlakásba bemenni---- hívás nélkül.

De most elérte őket a végzet. Gyakorlatilag  felszámolódtak.

A valamikor  szükséges és hasznos tevékenység szép lassan egy sajátosan értelmezett ellenőri tevékenységbe torzult.

Az utólsó 15 évben gyakorlatilag ellenőriztek.... csak.

Amúgy  így is úgyis  kb.  20 ember meghal CO mérgezésben..... nem csak a szabálytalan kémények miatt.

kormos* Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17337

Nálam volt a kéményseprő rákérdeztem, előttem felhívta a megyei "főszakit" és azt mondta, hogy nem lehet, mert a látványképnek biztosan nem felel meg. 

Mondat a kéményseprő, de nagy az udvar nem az utca fronton lenne kivezetve. Hát akkor sem volt a válasz...

Sokhelyen meg csinálják vízszintes kivezetést... hát elég érdekes.

Előzmény: Razor01 (17335)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17336

Főkétüsz megmondja, ha addig nem oszlik fel.

Előzmény: Razor01 (17335)
Razor01 Creative Commons License 2021.02.11 0 0 17335

Sziasztok,

Ez engem is érdekelne, mert emberi nyelven, aktuális szabályozást sehol nem találtam. A tetőn átvezetésesre se, hogy milyen feltételekkel fogadják el, vagy mit kell köré építeni. Persze a gépkönyvek leírják, de gondolom kis országunkban erre is egyedi-lehetetlen-élhetetlen szabályozás van...

Előzmény: kormos* (17334)
kormos* Creative Commons License 2021.02.10 0 0 17334

Ok!

Kondenzációs kazánnál a vízszintes füstkivezetésnek mik a szabályai?

Még olyan kitétel is van, hogy rontja a látképet????

Előzmény: citcat 18-16v (17333)
citcat 18-16v Creative Commons License 2021.02.07 0 0 17333

Nem kell,de a felső tisztításhoz kibúvó,járda kell.

Előzmény: kormos* (17332)
kormos* Creative Commons License 2021.01.31 0 0 17332

Adott egy 6 m-es kémény.

Ebbe lenne egy bélés kondenzációs kazánhoz, dupla falu  a levegőt is innen szívja. 

A kérdés az lenne, hogy kell-e a padláson a kondenzációs kazán kéményhez tisztító nyílás?

csabszin Creative Commons License 2021.01.25 0 0 17331

Köszi,

Az öt kW-os kandallódhoz viszonyítva, (meg a könyökcső is megtöri nálam az egyenest) 3 m-t kellene növelnem alapból, nehogy alá menjek én is a megfelelő értéknek.

Kezdő voltam, megbíztam a kéményesben.

Ez felveti az újabb kérdést, hogy mindez hogyan kivitelezhető; sok kéménymagasító toldalékot találtam a kínálatban, de ezek inkább épített kéményekhez ajánlottak..

Előzmény: a tömeg az tömeg (17330)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2021.01.25 0 0 17330

Rövid a kémény   , meg kell növelni a magasságát még legalább  2 m -rel.

Nekem van  egy  5 kW-os kandallóm.

Másfél méteren megy a falban futó kéménybe onnan   még kb. 6 m  KÉMÉNY TETEJE. Ez  7.5 m. 

Előzmény: csabszin (17329)
csabszin Creative Commons License 2021.01.25 0 0 17329

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni az idén beüzemelt kandallókályhámmal mi a hiba, mert néha átlagos üzemnél széngáz szagot érez az ember?

A műszaki adatok a következők: Haas+Sohn 8 kW-os fatüzelésű, külső levegőre kötött kályha automata primer levegő szabályozással, szekunder levegő kézi beállítás.

Szerelt kéményhez csatlakozik: átmérő 150 mm; a lakásban 1 m függőleges kifutás található, könyökcsővel hagyja el a falat és innen 4-4,5 m a szerelt kémény hossza.

Használt tüzifa már két évesnél szárazabb tölgy; begyújtással nincs gond, amikor eléri a megfelelő tűztér hőfokot korommentes, tiszta a falazat.

Külső levegővétel útja szabad, 100 mm-es átmérővel csatlakozik a szabadba.

Részemről arra is gondolok, hogy a rövid kémény miatt nem elég stabil a huzat és az égés levegőarány változása okozza a gondot.

Köszönöm

durkonorbi Creative Commons License 2021.01.18 0 0 17328

Illetve felmerult meg egy kerdes: a hejazaton kozel a gerincnel megy ki a kemeny - es mellette ebben a vonalban van meg egy gaztuzelesu hoszigetelt kemeny is, ami ki lesz belelve a kondenzaciosnak. Ha jol tudom, utobbi felso pontjat mindenkepp meg kell tudni kozeliteni, ezert ide tennek egy tetokibuvot. Ezt milyen kozel kell tenni a kemenyhez, ha tetojardat nem szeretnek tenni? Innen 2-3 meterre van a most epult szerelt kemeny, igy az is elerheto ha szukseges (erre amugy  a padlasterbe kerult tisztitonyilas).

durkonorbi Creative Commons License 2021.01.17 0 0 17327

Bizonyos korulmenyek kozott nekem is jo lett volna ez a koncepcio is - elsokent ez is volt tervben... ;) de sajnos beleles nelkul nem mertem volna hasznalni, ez ugye egy belso kozfalban van, 4 helyisegen megy at (2 beepitett szinten), ebbol 2 haloszoba... (Meg) tul rutinos kandallos sem vagyok, igy ha a felujitott haloszobak falan megjelent volna a katranyfolt/szag, nagyon rosszul esett volna... Igy nyugodtabb vagyok, es ez a belelt atmero mar a beepitendo kandallo eloirt fustgazelvezetesenek is megfelel. 

Draga valoban, de bizom benne igy ezzel a resszel jo esellyel nem lesz gond a kovetkezo jopar evben...;)

Előzmény: Fagyosnapok (17326)
Fagyosnapok Creative Commons License 2021.01.17 0 0 17326

Október   20 -án  felvetetted a problémádat. Egy lapostetős épület, rövid a kémény , béleltetni akartad    1 méteres csövekkel stb.

Készen vagy  jó magas áron.   Nekem   1932 ben épült kéményeim vannak. Az egyikbe  kiegészítő fűtésként kandallóval  használom. Semmi bélés    és jól működik-

Javítva a kémény fej,  közelebbről a fedő lap volt  6 éve javítva.

Ez egy   beton szerkezet   50 x 50   x 6 cm  a tömege  kb.  40 kg. Ezt ette meg az idő vasfoga .   Úgy nevezik kémény errózió.  

A fagy és a hőingadozás következménye .  

De  6 éve  ...... már kb. 10 éve konstatáltam ,hogy  gyorsan romlik. A javítás volt 6 éve  sk.

A jött volna  egy magabiztos nagy tekintélyű ( ???  szki.   Állás építés, bontás , anyag levítel  -  zsalúzás   beton keverés, anyag felhordás, bedolgozás  majd   4 -5 nap után zsalú bontás áléllás bontás   )  ez minimum százezer ft, de inkább 150 és 200 között valahol.

No pajtikám ha  még ott van és egyben . ,ennyit  csak nem fizetek ki.  Jön az sk. megoldás.

Állást nekem is kellett építeni. A kémény környékére   dupla    hullámos   karton védeni a palát a törés ellen.

Majd a reparáció..     5 kg fagyálló flexibilis  csemperagasztó. ha jó a járólap ragasztáshoz, amin járnak miért ne lenne jó a kémény fedlapnak amin nem járnak  ???? 

Döntés,    megfelelő lesz.

Guberálásból az un. űvegszál erősítésű háló amit  a hőszigetelésnél a vékony vakolat tartáshoz használnak,   jó , főleg ha ingyér van.

Bekeverve a ragasztó fele , könnyű műanyag vederrel fel, a másik vederbe  kőmíves kanál simitó és a kivágot  háló. Bekenve a kémény teteje , rá a háló, majd egy újabb  ragasztó réteg.  Erre egy  nagyobb háló az első 50  x50 cm , ez   65 x 65. A szélei  lehjtva és  körül kenve a fagyálló és flexi ragasztóval. Másnap egy újabb  kenés, le a szerszámokat és az állást.    2 nap,  de csak    2 x 2 óra ott fenn a magasban. A z el errodállott,  málló beton kapott egy fagyálló kérget. Amig a világ világ  az ott lesz.

mennyi is az az 5kg kiszerelésű csempe ragasztó  ? Már elfelejtettem.

Ja szédülős azért ilyent ne csináljon.  !!

A kéményem egyébként bélés nélküli.

Tudni kell tüzelni. Száraz tüzelő,  nem korán elfojtani, ez a titka.

Előzmény: durkonorbi (17325)
durkonorbi Creative Commons License 2021.01.17 0 0 17325

Valoban nem volt olcso; ebbol kb a fele volt az anyag, es hat ugye a maras meg azert komoly gepigennye, a melo meg munka igennyel birt... Valoszinuleg olcsobb lett volna egy uj kemeny, de ez a haz kozbulso tarto falaban fut vegig, es igy meg lehetett oldani, hogy semmilyen utolagos dobozolas, vagy kulso latszo resz ne keruljon be - szepen rejtve maradt minden... ;) .Az ilyen szubjektiv ertkes szempontokat meg ugye nehez forintositani! :)

Előzmény: Varek1 (17324)
Varek1 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 17324

Azaz  360 x 1,27   =  458 eft ??

Nem semmi !!

Előzmény: durkonorbi (17323)
durkonorbi Creative Commons License 2021.01.16 0 0 17323

Termeszetesen, netto 360 volt a vege.

Előzmény: Dunit2 (17322)
Dunit2 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 17322

És mennyibe került ha szabadna tudni ??

Előzmény: durkonorbi (17321)
durkonorbi Creative Commons License 2021.01.16 0 0 17321

Mivel beszelgettunk rola, gondoltam beszamolok: elkeszult a kemenybeleles a tegnapi napon. Egy nagyon ugyes csapat csinalta meg, a kemenyt felmartak 160as atmerore, majd beletettek a 150es termeszetesen rozsdamentes belescsovet (kb 7 meter hosszan) majd a felso fodemtol felfele ki lett epitve es a hejazaton atvezetve a hoszigetelt (szerelt) kemenyszakasz - ez utobbi kb. 4 meter. Egy szuk nap alatt vegeztek vele beleertve  marast, belelest, tetoatvezetest, visszajavitasokat... gyorsak es hozzaertoek voltak! ;)

Előzmény: durkonorbi (17258)
eekeili Creative Commons License 2021.01.13 0 0 17320

Mindegyiknek vannak különféle feltételei.

Így első körben a tervezőt, majd  később a kéményseprőt kellene megkérdezni.

Az első majd mindig, igaz a legdrágább.

A második is elmegy , de azért konzultálni kell.

A harmadik a legolcsóbb, igaz  szigorú feltételei vannak, amik nem teljesíthetők többnyire. Távolságok innen -- onnan ( szomszéd, és a saját ablakok ).

Mondjuk az első kettő nem világos.

Ha van kémény akkor abba a koncentrikus   megoldás.

Belső cső  füstgáz fel, külső cső  ég. levegő le. Természetesen  megfelelő anyagokból. Ha nem megy bé a  cső ... általában min. 130 mm Kell, akkor az égési levegő jöhet oldalról is.

A másodiknál gondolom a kazánnal együtt szállított szettre gondoltál ?

Mondjuk a  kérdésfeltevés  se jó.

Ha régi a gázbekötés ha új nagyjából ilyen lehetőségek vannak a kond. kazán telepítésre.

Nálam pl. 30 éve van gáz, de a kondiskazán telepítésnél... majd ezek  lesznek... ill. az oldalfal kilőve... habár talán befalazom az egyik ablakom.

Lenne még a kéményen a dupla cső. Ott meg  van egy szűkület.-Lehet  megkatéterezem a kéményem... majd ha odaérek eldöntöm.

Előzmény: allampapi (17319)
allampapi Creative Commons License 2021.01.13 0 0 17319

Családi házas új gáz bekötés, új kondenzációs kazán.

Kémény kérdéskörben milyen lehetőségek vannak 2021ben?

1) kémény, béleléssel

2) függőleges kétrétegű kondi gázcső a padlástér felé, tető kivezetéssel

3) vízszintesen homlokzati kivezetés

Melyikhez kell kéményseprőt bevonni (helyi szemle, szakvélemény,..)?

Melyik választható egyáltaltalán 2021ben még?

Gyula20 Creative Commons License 2020.12.26 0 0 17318

Sajnos tényleg így van , kevesen használják ki ezt a lehetőséget.

Pedig gondolom ez az igazi környezetkímélő megoldás, hiszen a víz az egyik kútból megy a másikba

gyakorlatilag egy zárt rendszerben , csak 3-4 fokkal hidegebb lesz.

Vízfogyasztás sincs.

A településen ahol lakom még vagy három ilyen rendszerről tudok , pedig több száz is üzemelhetne.

Nagyon nagy a lakásom , három szintes , az alapterület 12x14m .

Mégis nagyon jól befűtöm egy 15kW-os hőszivattyúval .

De tovább nem mondom -, rám szólnak.

Előzmény: Zöldár (17316)
Gyula20 Creative Commons License 2020.12.26 0 0 17317

Ezen a rendszeren nincs hidrofor tartály . Van egy fúrt kút a garázsom szerelő aknájában / az akna sohasem volt használva autó szereléshez /

Ennek a kútnak az átmérője 200mm .

Korábban egy csőbúvár volt benne , vagy tíz évig ment / emlékeim szerint vagy 80 eFt.-volt / aztán elromlott .

Nem volt itthon hirtelen más szivattyú ezért  a szerelő aknában telepítettem egy orosz 850W-os centrifugál szivattyút ideiglenesen , pár éve.

De már ezt a típust hagyom meg mert van belőle tartalék.

A nyelő kút viszont egy gyűrűs kút vagy húsz méterre ettől a kúttól.

Minden vizes cső 40mm-es KPE , hogy minél kisebb legyen az ellenállás.

Van egy harmadik kutam is -ezektől távol az vesz részt a lakás víz ellátásában.

Ez a kút adja a kertek locsolásához szükséges vizet , több szivattyú rendszerrel.

Nálam most olyan 4-5m3/h a víz átáramoltatás.

Előzmény: kormos* (17315)
Zöldár Creative Commons License 2020.12.26 0 0 17316

"Nálam jó a vízellátás  kb. 8-9m mélyen kimeríthetetlen talaj vagy rétegvíz készlet van .

A hőszivattyúban bemenő víz hőmérséklete ősszel kb. 13 fok- ez tavaszra lemegy kb. 12.5 fokra , butaság lenne ezt nem kihasználni.

Van három fázisú H tarifám"

Hát Gy.- -m addig  míg minden 50. ,  de inkább 100 .-adik ember használja.

Előzmény: Gyula20 (17314)
kormos* Creative Commons License 2020.12.26 0 0 17315

A vizet, hogy vesze ki a kútból, hidrofor tartály-szivattyú párossal?

Nálam is van két darab kút, de nem tudom bírná-e?

Előzmény: Gyula20 (17314)
Gyula20 Creative Commons License 2020.12.25 0 0 17314

Egy 15kW-os vizes , két kutas hőszivattyúm van . Még a leghidegebb télen sem kellet a gázos  fűtést bekapcsolni.

Nyáron  közvetlen hőcserélőn keresztül , kútvízzel használom hűtésre is.

Nálam jó a vízellátás  kb. 8-9m mélyen kimeríthetetlen talaj vagy rétegvíz készlet van .

A hőszivattyúban bemenő víz hőmérséklete ősszel kb. 13 fok- ez tavaszra lemegy kb. 12.5 fokra , butaság lenne ezt nem kihasználni.

Van három fázisú H tarifám.

Az átfolyós gázos vízmelegítőt is csak tartalékként szeretném használni , illetve ha a nagyobb  családi látogatás van akkor kapcsolnám be , mert akkor

kevés a 150l-es bojler vízkészlete.

Korábban a hőszivattyúval készítettem meleg vizet , jól működött , de pár év után kilyukadt a két hőcserélős 200 l-es tartály .

A jelenlegi 150l-es csak egy hőcserélős , ezen van a napkollektor rendszer , fagyállóval feltöltve.

Ha vissza akarnám állítani a hőszivattyúra mindent át kellene alakítani , ami elég macerás.

A rendszer technikáimon már így sem tud senki eligazodni , néha még én sem .

Előzmény: kormos* (17313)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!