Keresés

Részletes keresés

szenyor Lopez Creative Commons License 2006.05.12 0 0 3413

A szerzői jogi törvény ezt írja:

"(7) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni."

 

A tájékoztatás ezekszerint kötelező, de annak formáját nem írja a törvény. Ha az ember vagy a cég ír egy levelet, melyben leíjra, hogy milyen szoftvereket és hogyan használ, az elfogadható tájékoztatásnak? Ellenőrzésről nincs szó a törvényben. Jól sejtem, hogy nem kötelező beengedni a bsa-t?

Takoca_ Creative Commons License 2006.01.29 0 0 3412
átfutottam de ezek szerint szarul
Előzmény: rali (3411)
rali Creative Commons License 2006.01.29 0 0 3411
Olvasd végig a topicot.
Előzmény: Takoca_ (3410)
Takoca_ Creative Commons License 2006.01.29 0 0 3410
itt is itt vagytok?? :)
kiváncsi lennék egy konkrét "élmény" beszámolóra valakitől akinek már volt része BSA ellenőrzésben!

hogyan zajlik? hogyan ellenőrzik a gépeket?
hogy jutnak hozzá egy védett adat tároló anyagához??

csak az az sw érdekli őket akinek a gyártójával szerződésük van?
stb.

Előzmény: rali (3409)
rali Creative Commons License 2005.12.19 0 0 3409
Továbra is nyitott kérdés, milyen módon akarják ezt az archiválást elvégezni?Mi történik archiválás közben a minősített, a cég üzleti titkait tartalmazó adatokkal?

Ez fölvet egy csomó további kérdést is...
Előzmény: Qqberci (3408)
Qqberci Creative Commons License 2005.12.18 0 0 3408
Amennyiben a BSA valamelyik tagja képviseletében akar eljárni, akkor meg kell mondania, hogy kit képvisel és mely termékre vonatkozóan érdeklõdik. Ezek után, annak az egy (vagy felsorolt több ) konkrét termék vonatkozásában érdeklõdhet. Az is egy jó válasz, hogy ”Nem használjuk azt a terméket”. Ezután már csak házkutatási engedéllyel szívózhatnak.

Más kérdés, hogy a hazai ”szakértõk” döntõ többsége nem rendelkezik a feladat gyors és korrekt elvégzéséhez szükséges eszközökkel és ismeretekkel. Nem is érdeke, mert órabérben fizetik. Egy gép (PC) közhiteles tartalomarchiválása nem vehet több idõt igényben fél-egy óránál.
Előzmény: DonQuijote (3407)
DonQuijote Creative Commons License 2005.12.18 0 0 3407
Amíg 40-50 főnek munkát adó, többszázmilliós bevételű cégek létezését veszélyeztethetik az égvilágon semmilyen törvényes felhatalmazással nem rendelkező szervezetek, teljesen függetlenül attól, hogy az adott cégnél használnak-e jogosulatlanul szoftvert vagy sem, addig nem lehet szabad vállalkozásról beszélni. Elég a gyanú árnyéka és holnaptól nem működik a céged, mert "szakértők" vizsgálják az gépeidet (termelőeszközeidet) hónapokig. Évek alatt kiépített klientúrád bizalmát egy pillanat alatt elveszíted, és mikor majd másfél év múlva elnézést kérnek tőled a kellemetlenségért, már baszhatod az egészet, mindamellett, hogy megszűnt negyven munkahely...

Ezek után mit tehetsz mást, beengeded azt a patkányt a cégedbe. Maffia.


Illusztrációnak íme a levél, amit kaptunk, kiemelések tőlem.


Tisztelt ...

Szeretnénk arról értesíteni, hogya Business Software Alliance (BSA) a kedvezőtlenül alakuló
magyarországi szoftver licencelési gyakorlat miatt
átfogó felmérésbe kezd az egész ország területén, a
kis és középvállalati körben.
A felmérés és az azzal kapcsolatos látogatások célja, hogya BSA felmérje a fent említett szellemi
tulajdon ellen elkövetett esetleges jogsértések kiváltó okát, és tájékoztassa a vállalatok vezetőit ennek
polgári és büntetőjogi kockázatairól, illetve csökkentésének lehetőségeirol.
Abból a célból, hogy a magyarországi szoftver licencelési gyakorlatról valós képet alakíthasson ki, a BSA
- a szoftvergyártók felhatalmazásával- az alább felsorolt cégeket választotta ki véletlenszerűen egy
esetleges látogatás céljára.
..
..
..

Amennyiben jogászunk az Ön cégét látogatná meg, akkor néhány egyszerűen megválaszolható kérdésre
szeretnénk választ kapni. Kérjük, a valóságnak megfelelő válaszaikkal segítsék munkáját, mivel a felmérés eredményéről a szervezet a megfelelő kormányzati és igazságszolgáltatási szerveket is szeretné
tájékoztatni
. A látogatás elott természetesen telefonon megkeresik Önöket időpont egyeztetés miatt.
Amennyiben a jogszerű szoftver használattal kapcsolatban kérdései lennének, vagy tanácsot szeretne
kapni a vállalaton belüli szoftverhasználat szabályozásáról, a BSA jogi képviseloje a látogatás során
készséggel áll a rendelkezésükre.

Együttműködését előre is megköszönve,
Üdvözlettel

Dr. Szamosi Katalin
a BSAjogi képviselője


Beszkennelve:
BSA levél
Előzmény: rali (3406)
rali Creative Commons License 2005.12.17 0 0 3406

Budapesti és Pest megyei vállalkozásokat ellenőrizne a BSA. Mint írják: ha a vállalkozások vezetői nem működnek együtt, a látogatásnak "kellemetlen utóhatásai is lehetnek".

Több száz budapesti és Pest megyei kis- és középvállalatot látogatnak meg az üzleti szoftverszövetség (Business Software Alliance - BSA) munkatársai az elkövetkező hetekben. A NagyvizIT elnevezésű program célja, hogy segítséget nyújtson cégeknek szoftverállományuk felmérésében, az esetleges illegális szoftverek felderítésében, valamint jogi és szakmai tanácsokat adjon szoftvergazdálkodásuk kialakításához.

Az elmúlt időszakban több ezer levelet küldött ki a BSA fővárosi és környéki települések vállalkozásainak, melyekben a jövendő látogatással kapcsolatos információk voltak olvashatók. A végül több százra szűkített körbe került cégekhez ténylegesen ki is megy a BSA egyik munkatársa.

Nem kötelező, de erősen ajánlott

Noha a cégek nem lennének kötelesek fogadni az egyesület munkatársát, a sajtóközlemény szerint nem tanácsos elutasítani a felajánlott szívélyes segítséget. Mint írják: "ha a BSA szakértője szándékos és komoly szabálytalanságokat fedez fel, és a vállalat vezetősége nem mutat együttműködési szándékot, a NagyvizIT látogatásnak kellemetlen utóhatásai is lehetnek".

Korábban a BSA sajtótájékoztatóján ugyan tételesen nem hangzott el, milyen típusú vállalkozásokat érint a mostani ellenőrzés, sejteni lehet, hogy a szoftverszövetséghez nemrég csatlakozott Graphisoft szoftvereit használó tervező- és építészeti irodák kerülnek reflektorfénybe.

Ellenőrző ellenőr

Simonkovics Sándor, a BSA Magyarország elnöke korábban elmondta: noha nem szeretnék erőltetni a látogatást, a fogadókészséget nem tanúsító vállalkozásoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a szoftver tulajdonosa a licencszerződés szerinti felhasználást ellenőrizheti - a BSA pedig több szoftverfejlesztő cég képviseletében jár el.

[origo]

Advanced Lamer Creative Commons License 2005.09.14 0 0 3405

http://it.news.hu/rios3_content.php?mod=10&id=15258

jonapotkivanok, jegyeket, berleteket ellenorzesre kerem felmutatni....
e_dora Creative Commons License 2005.08.14 0 0 3404
loopht Creative Commons License 2005.08.13 0 0 3403
Aki szeretne személyesen kérdezni Kálmán Andrástól, illetve az Artisjus képvislőjétől, az jöjjön el ide:
http://www.hacktivity.hu/view.php?oldal=hack2005
szilva Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3402
Igen, a cikknek teljes mértékben igaza van...
Előzmény: rali (3401)
rali Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3401
http://index.hu/velemeny/jegyzet/pro050715/
szilva Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3400
No azért én elolvastam az úriember érvelését a "tiszta gép" mellett, és beleolvastam a hivatkozó szakértői véleménybe is. Hirtelen végiggondolva a dolgokat, igenis tudnék írni maximum néhány órás utánaolvasással és munkával olyan scriptet, ami kikapcsoláskor automatikusan fut le, és töröl minden konfigfile-t, ami alapján RAID vagy logikai volume, vagy bármi más technikával összeállított kötet elindítható.

Mitöbb, az összeállításhoz szükséges konfigurációs paraméterek és az önmegsemmisítő scriptek akár egy floppyn, 8 centis CD-n, vagy USB kulcson is tárolhatók, sőt az egész rendszer kialakítható úgy, hogy a floppy/CD/USB-ről índítható egy script, ami az önmegsemmisítést aktiválja és a RAID/LVM/akármilyen kötetet felmountolja.

Ha még tovább gondolom, akkor még azt sem tartom kizártnak, hogy olyan rendszert alakítson ki magának valaki, ami egy szabályos leállításkor teljesen megsemmisíti az inkriminált kötetet (mondjuk beledd-z randomot az elejébe a fizikai diszkeknek), és ha valamilyen karbantartás miatt a gazdája nem megsemmisülős módon akarja leállítani, akkor ahhoz külön valami titkos scriptet kell alkalmaznia leállításhoz (szintén CD/floppy/USB jöhet szóba). Nyilván ha olyan helyen van a gép, ahol 7/24-ben kap szünetmentes tápot, akkor be lehet vállalni egy ilyet, legrosszabb esetben DVD-kről/szalagokról vissza kell tölteni a warezt, de ezek nem olyan, naponta változó tartalmak, ahol kritikus lehet egy tartalom-megsemmisülés.

Szóval bennem az merült fel, hogy az illető csak jól meg akarja sz.vatni a szakértőt, és szakmai "érvek" mögé bújik, de valójában lehet kőkeményen sáros is. Persze kérdés, hogy rá lehet-e bizonyítani valahogy. Ha meg lehetne találni a filerendszerben valahol az önmegsemmisítő maradványát, akkor nyerő lenne a szakértő, így talán vesztésre áll. De semmi esetre sem érzem a szakvéleményt olyan számítástechnikai analfabétának, mint ahogy a vádlott (?) támadja.

Az megint egy másik kérdés, hogy ez az ASVA egy gusztustalan, hányadék társaság, az összes kiadóval és hasonlókkal egyetemben...
Előzmény: compton_ (3398)
Ramius Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3399
Még viccnek is rossz...
Előzmény: compton_ (3398)
compton_ Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3398
szakértői vélemény
Felejtsétek el a BSA-t, ASVA a neve az új ellenségnek
Vil-Arnis Merras Creative Commons License 2005.02.25 0 0 3397
Ez amúgy egy vicces kérdéskör egy kollégium esetében: a legtöbb koliban üzemel egy belső háló, ahol gyakorlatilag egybe van kötve rengeteg számítógép, sok-sok terrabyte-nyi adattal.

Vajon mennyire számít ilyenkor megosztásnak a megosztás? Úgy értem, ha letöltök egy filmet, nyilvánvalóan egy jó részüket vinyón tárolom - az viszont hozzáférhető a hálón keresztül.
Mi van akkor, ha azt mondom, hogy én ugyan nem osztottam meg a filmeket, csak hát a hálózati biztonsághoz nem értek, ezért orv módon betörtek a rendszerembe, és lenyúlták a cuccaimat? :-)
Előzmény: Degeczi (3389)
rali Creative Commons License 2005.02.25 0 0 3396
Mostanság csönd van?
blr Creative Commons License 2005.01.26 0 0 3395
Akkor kiemelem: rögzítik a sztereó hangot
Előzmény: belagyi (3387)
N.G.J. Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3394
Nagyon bénán csinálja az APEH. Mindenféle programokat osztogat az adózóknak ahelyett, hogy meghatározna egy adatcsere formátumot a bevallások leírására.
Előzmény: Törölt nick (3393)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3393
nem lehet papíron kitölteni (most vezették be)
Előzmény: DonQuijote (3392)
DonQuijote Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3392
Mér, papiron nem lehet kitölteni?
Előzmény: Törölt nick (3390)
compton_ Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3391
Ja, ez egyszerűen röhej. Személy szerint linuxot használok, de egy csepp lelkiismeret-furdalásom se lenne ha egy ilyen miatt kéne windozt másolnom. Bekaphassák.
Előzmény: Törölt nick (3390)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3390
Kötelezettséget csak törvényben lehet megállapítani, az szja és adózás rendje törvényben nincs benne az APEH-nak olyan felhatalmazása, hogy az adóalanyokat kizárólag csak egy szoftver megvásárlására kötelezheti.
Mit tud csinálni a BSA, amikor az APEH arra kényszerít, hogy Windows rendszert lopjak, mert csak Windowson lehet kitölteni a munkáltatói és kifizetői adatszolgáltatást (határidő jan.31.). A Nyugdijbiztosítónál csak DOS -is elég.
szerintem törvényesen loptam, az APEH szentesítette.
Degeczi Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3389
és jól is tennék, mert szabad letölteni, csak föl- nem...
Előzmény: Vil-Arnis Merras (3388)
Vil-Arnis Merras Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3388
Én azért majd megnézném, ahogy a koleszokban felvilágosítást tartanak, hogy "gyerekek, nem szabad filmet/zenét letölteni, mert..." - valszeg jó alaposan körbe lesznek röhögve, legalábbis ahogy a koleszos haverjaimat ismerem :-DDD
belagyi Creative Commons License 2005.01.24 0 0 3387

hát képzeld el, hogy régen 4 mikrofonnal vették fel a quadro felvételeket.

nehéz elképzelni, hogy több mikrofonnal vagy külön-külön más pozicióból veszik fel a hangsávokat?

 

mondjuk hülyeség ennyit foglalkozni vele, de nagyon is elképzelhető, ha van ilyen fanatikus

Előzmény: blr (3385)
Degeczi Creative Commons License 2005.01.24 0 0 3386
nem, egyszerűen csak annyi, h a DD5.1 hangsáv nem feltétlenül jelent valódit, lehet, h tényleg csak egy sztereó jelet raktak föl ilyen formátumra alakítva
ez valóban semmit nem ér, de hivatalos kiadások is ilyenek néha
Előzmény: blr (3385)
blr Creative Commons License 2005.01.24 0 0 3385
De az is lehetőség, hogy a kalózok többször végignézik a filmet, és rögzítik a sztereó hangot, ebből később ők maguk keverik a többcsatornás digitális hangsávot.
Ezt azért nem mertem volna leírni... Hogy is van ez? Felveszem 5+1-szer valahonnan a sztereó hangot, és az már DD5.1?
Előzmény: Degeczi (3381)
rali Creative Commons License 2005.01.20 0 0 3384
Nagyon remélem, hogy igazad lesz.
Előzmény: Degeczi (3383)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!