Ha már szóba jött a könnyűszerkezet: nem olcsóbb lenne az a megoldás, hogy könnyűszerkezetes váz, a vázközök pedig a legolcsóbb, v bontott téglával kitöltve? Futóra rakva :) Majd erre kívülről mehet a vastag szigetelés. Így nem kéne betonkoszorú, osb lap, párazáró.. Masszívabb lenne. Persze, tudom, van ilyen megoldás Fachwerk néven. De az valahogy mégse ez.
Csak azért mondom, mert csináltam én is szerelt falat, és drágábbra jött ki mintha sima téglával csináltuk volna.. Gerendák, dübelek, csavarok, sarokvasak, osb..
Megéri üveggyapotból a drágábbat (0,037, 0,039, stb) venni? Milyen márka ajánlott? Knauf, Ursa? Melyik mennyire esik össze az évek alatt, mennyit csökken a hőszigetelő képessége?
"de úgy rémlik ezek a modern téglák önmagukban is megfelelnek az aktuális szabványnak szigetelés nélkül."
Akinek van esze, az nem elégszik meg a "minimálisan elégséges" hőszigeteléssel, az ő számukra nem létezik nulla (nem érdekes) hőszigetelésű ÉS olcsón falazható tégla. Tehát pl: "anyagár 5000 Ft/m2, falazás munkaigénye minimális, vastagsága minimális (könnyű födémet és tetőt épphogy elbírja), hőszigetelését ne kérdezd". Nem létezik ilyen célokra optimalizált termék.
Már az is csoda, hogy egyes gyárak odaírják némelyik termékhez, hogy "emelt hőtároló képesség".
"Régebben pörgött a könnyűszerkezet, de újabban nem látok"
Akartunk csinálni könnyűszerkezetes házépítő céget, de a már meglévők maffiája lobbi-ereje nem engedi, (több) száz milliós indulótőkével persze mindent lehet, de annyi meg nem volt.
Nem tudom pontosan, de úgy rémlik ezek a modern téglák önmagukban is megfelelnek az aktuális szabványnak szigetelés nélkül.
A balekságot nem tudom, de amit látok családi ház építkezést az mind tégla. Régebben pörgött a könnyűszerkezet, de újabban nem látok, a betonos móka meg csak tömbházaknál van, családi háznál nincs.
"ha felrakom a + 10cm szigetelést lehet, hogy nem is kell kiépítenem a padlófűtést? Elég lesz egy kiegészítő hősugárzó, vagy oljaradiátor?"
Ha
- a födémed közel tömör
- a tetőtér hőszigetelésében több lesz a 25 centi gyapot,mint a hőhyd
akkor szerintem felesleges oda is komoly padlófűtésre költeni, elég lesz oda valami kiegészítő fűtés.
"később ha lakjuk a fenti részt, akkor kell a padlóra valamilyen szigetelés?"
Ha nagyon el-hőszigeteled magad az alsó szinttől. akkor nem jön fel többé meleg, tehát költhetsz fenn drágább fűtésrendszerre. Valamennyit úgyis fog hőszigetelni a parketta és alá a kopogásgátló habfólia, már azt is meg fogod érezni: a felső részt kicsivel jobban kell majd fűteni.
De nincs vita, csak az enyém kicsit vastagabb lesz mindig, mint a Tiéd :)
Hu egy pillanatra azt olvastam, hogy a tied egy kicsit nagyobb lesz mindig mint az enyém, de aztán látom nem tesz nekem jót ez a gyorsolvasás, szóval azt írtad, hogy csak vastagabb lesz, szóval itt teljesen lenyugodtam. ;-) ;-) (Sorry, nem tudtam kihagyni.)
Ha belegondolok: a téglagyárak meglepően magasról leszarják az új idők energiatakarékos szeleit :) egy rakás új terméknek kellene megjelenni a piacon, de ők vagy csak a régi szép időkről nyavalyognak, vagy a kizárólag balekoknak eladható árú szuper-tégláikat erőltetik.
Még annyi kérdésem lehetne, hogy: jelenleg 15 cm üveggyapot van a szarufák között, erre tervezek keresztbe még 10 cm-t. Ez összesen 25 cm lenne.
A födém 20cm vasbeton, a tetőteret most is használjuk rendszeresen, de nem alszunk még ott és nincs fürdés sem. Betonos az alja a tetőtérnek.
Jelenleg ilyen kinti átlag hőmérséklet mellett, és alul a lakótérben állandó 22 C fokot tartva, 18 C fok a tetőtér hőmérséklete.
A tetőtérben nincs fűtés, de elő van készítve a gépészet a padlófűtésre, tehát csak csövezni és betonozni kellene.
A kérdések:
1) ha felrakom a + 10cm szigetelést lehet, hogy nem is kell kiépítenem a padlófűtést? Elég lesz egy kiegészítő hősugárzó, vagy oljaradiátor? Mert ezzel megspórolnám a fenti fűtéskiépítés költségét.
1/b) később ha lakjuk a fenti részt, akkor kell a padlóra valamilyen szigetelés? Vagy így jó és a felszálló meleg fűti a tetőteret?
2) ha kell a fűtéskiépítés, akkor alá tegyek szigetelést?
3) ha kell szigetelés akkor az páraáteresztő legyen?
"Ma inkább csak a vázszerkezet épül monolit vasbetonból és azt kitöltik jó hőszigetelő téglákkal,"
Elég nagy butaság négyzetméterenként sok ezer forintos hőszigetelő téglát alkalmazni négyzetméterenként pár száz forintnyi plusz hőszigetelő hab helyett.
A pillérvázat tessék a legolcsóbb téglával kitölteni és cserébe egy picivel vastagabb hőszigetelést tenni. A megtakarítás akár hét számjegyű is lehet.
Már 40 évesen sem gondoltam, hogy 1 helyen élem le az életem, sőt külföldi tapasztalataim alapján elsősorban nálunk (meg a környező országokban) jellemző ez a házhoz kötöttség.
Amúgy meg nem gondolom, hogy az ingatlan fényezése 1 határ után jó befektetés.
Pesten lakom Zuglóban egy sorházban. Persze, bármi lehet, de szívesen megöregszem itt :) Hogy érted, hogy fényezés? Ez pont nem az, a csibabicsa szép vakolat meg a kerítés, na az a fényezés, a szigetelés szerintem nem az. De mondom, nekem az sem baj, ha a +10 cm gyapotommal csak 2-3%-ot hoztam a rezsin, mert nem mindent lehet pénzben mérni. 3 éve megcsináltam, azóta termel. De nincs vita, csak az enyém kicsit vastagabb lesz mindig, mint a Tiéd :)
A vacin tobb epulo irodahazat is lattam. Monolit fodem es ugy terdmagassagig szinten beton homlokzat. Utana meg komplett uvegtabla. Teljes egeszeben megsporoljak a teglat es a falazast.
Nekem így készült a tető páraáteresztő fóliázása, hogy van egy légrés az átlapolásoknál. Arra figyeltem, hogy ne nyomjam neki a gyapotot ennek a fóliának annyira, hogy ez a légrés megszűnjön.
Tehát azt mondod, ha be is jut valamennyi pára, az kiszellőzik ezen a légcsatornánk keresztül...
" Annyira, hogy tömegével látok lakóházakat építeni monolit vasbetonból amit kb. jövőre adnak majd át."
Merre átsz ilyen ?
Korábban valóban voltak monolit vasbetonból épült házak, pl. a csuszó zsalus technológiásak, de már ilyen talán 20 éve nem épül.
Ma inkább csak a vázszerkezet épül monolit vasbetonból és azt kitöltik jó hőszigetelő téglákkal, majd még az egész házat becsomagolják jó hőszigeteléssel.
Tény hogy akad egykét vasbeton torzó vázszerkezet még a város szívében is , de az még nem kész ház.
Mert én jártam olyan hőszigeteletlen házban, ahol a födémen át szökött el a fűtésköltség kb 80%-a és olyanban is, ahol ez valószínűleg nem volt több 10%-nál.
Megtippeltem. Na jó megnéztem a fal és a födémek hőátbocsátási tényezőjét (vagy lambdát ahol azt találtam) és még kb. azt is figyelembe vettem, hogy a meleg felfelé száll.
Persze simán lehet akár +-5 százalékot is tévedtem.
Azért az a 80 meg 10 százalék elég extrém, ott valahol már kell legyen szigetelés (nem teljesen átgondolva) mert pl. a falazó anyagokból bár van egyre jobb szigetelő is régen ez nem volt jellemző ill. a szigetelés növelésével egy idő után hót mindegy miből készült a fal meg a födém. Annyira, hogy tömegével látok lakóházakat építeni monolit vasbetonból amit kb. jövőre adnak majd át.
Már 40 évesen sem gondoltam, hogy 1 helyen élem le az életem, sőt külföldi tapasztalataim alapján elsősorban nálunk (meg a környező országokban) jellemző ez a házhoz kötöttség.
Amúgy meg nem gondolom, hogy az ingatlan fényezése 1 határ után jó befektetés.
Leegyszerűsítve úgy mondhatnám, hogy a párazáró fólián átmenő csavar vagy tűzőkapocs tulajdonképpen egy "rugalmas műanyag lyukába beszorított fém dugó" :)
Egy képzeletbeli mikroszkóppal nézd meg azt a pontot, ahol
- az egyik oldalon a fa hozzáfeszül a fóliához
- a másik oldalon a gipszgarton feszül neki a fóliának
- az átmenő fém csavar belefeszül a kilyukasztott rugalmas műanyag fóliába (folyamatosan szétfele feszíti a műanyagon a lyukat, amely folyamatosan össze akar húzódni körülötte),
Ezt a pontot nem nevezném túl huzatosnak, még páraáteresztés szempontjából sem :)
Én arra próbáltam terelni a dolgot, hogy ha valaki -minden ok és tudás nélkül- kategorikusan kijelenti, hogy neki EPS nem kell, de a helyette felrakott dolog legyen olcsóbb az EPStől azt nagyon meg fogják vezetni.
A falra 10 éve került szigetelés. Gondolom már akkor se volt valami nagy szám. Belülről semmi hiba nem látszik, pedig nem mostanában volt felújítva. Repedés, víznyomok nincsenek, csak penész volt a sarkokban.
Felkerül a gyapot a hétvégén :) De abból megéri a drágábbat (0,037, 0,039, stb) venni? Milyen márka ajánlott? Knauf, Ursa? Melyik mennyire esik össze az évek alatt?
Azért elég pontosan meg lehet mondani, h mennyit hoz egy fal hőszigetelés, pár állandót kell ismerni.
Ha most 1,3W/nmK a fal, felteszel X cm EPS-t 150nm-re, lesz 0,3 W/nmK. a 4 fokos átlag tél és 150-180 nappal számolva, illetve ismerve, hogy 1kWh neked mennyibe kerül: +-10% hibán belül vagy.
Pl 1,3->0,3, 200nm, 1kWh 15HUF belső T 22fok (delta 18 fok)
1X18x200x24x150x15/1000= 194 ezer forint (ha el nem számoltam...)
Ennyit lehet megtakarítani évente egy viszonlag nagy, de szar falú ház kb (nincs kedvem számolni..) 12cm grafitos EPS feldobásával, ha egy régebbi turbós gázkazán van installálva.