Keresés

Részletes keresés

q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5556

Hát akkor mindenféleképpen elbaszom.. csak azt nem értem, hogyha azt irom, hogy 60 liter vizből csinálom összesen, akkor irásod szerint jóesetben kikéne jönni 59 liternek.. vagy még többnek.. Értem, hogy esik a  hó nade feléd ennyire?:P:))

Előzmény: KRISZ2007. (5553)
q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5555

Úgylátom ma nagyon szekálós hangulatba vagy! hihi:))))

 

Akkor szerinted elbaszom ha többlesz, és nehezebb lesz? vagy a gravity-re gondolsz, hogy akkor baszom el, ha kevesebb lesz,

 

ledaráltam.. porrá... remélem már sötét a cucc, mert én már nagyon sötéten látok:P:))

Előzmény: KRISZ2007. (5553)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5554

Az enyém 4,5kg-os sűrítet paradicsomos dobozból készült. Vendéglátós pörkölő. Tettem bele forgató lapátokat, mert csak csúszkált az aljában a cucc.

Előzmény: q765 (5552)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5553

Ha 12B°-ra csinálod, akkor kb.57-59L lesz. Szerintem. Vagy talán még egy kicsit több is lehet. Persze kevesebb is lehet, ha elb.szod. :))) Na, de ez nem fordulhat elő!

A pörköltet gondolom nem daráltad apróbbra, ugye? Gondoltam. Na mindegy. :)))

Előzmény: q765 (5551)
q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5552

Az egész onnan indult, hogy találtam egy vilmoskörtés dobozt:)))

 

 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (5550)
q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5551

Az előzőt másik sütőben csináltam. Ez az udvaron van.. igy már nem zavarnak ki. a sütőben a nyársbot csak felső grillen forog. Kb 180 fokon nyomattam 2 és fél óráig..

 

No már darálok.::)

 

aszondja, hogy mit szóltok:

 

1 kiló pörkölt árpa

3 kiló árpa

8 kiló pilseni

 

ebből mi fog kisülni?

 

30 liter mash, és 30 liter máslóvizzel gondoltam.. Kb 50 liter körül számitok rá.

 Mit daráljak még?:)))

 

Előzmény: KRISZ2007. (5549)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5550

Ez az én pörkölőm. Már nem ilyen csili-vili! :)

Előzmény: q765 (5542)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5549

Na ez már nagyon jól néz ki! Nem szabad túl közel rakni, mert a sugárzó hő hamar megégeti. De ha jól látom ezen a képen, a felső grill fűtőbetét van bekapcsolva. Én a sima alsó-felső betétet szoktam bekapcsolni. Gondolj bele, hogy a fűtőbetét a színéhez mérve a következő hőfokon van:

  • 550 °C - az első látható vörös izzás
  • 700 °C - halvány vörös
  • 900 °C - cseresznyevörös
  • 1100 °C - narancssárga

Láttad az én pörkölőmet? Most egy nagyobb méreten gondolkodom.



Előzmény: q765 (5542)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5548

Szerintem még nyugodtam beleteheted. Te hogy szoktad? 1-2-3 hét?

Előzmény: DanielOrtega (5540)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5547

Én a pörköltemre szoktam tenni egy kis tejfölt, hogy lágyítsa az ízét. :)))

Különben erre eddig nem is gondoltam. De tényleg. Pedig nagyon forró. Hmmm.

Előzmény: DanielOrtega (5539)
WriE01 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5546

Összeraktam egy kis szekrényt az előerjesztéshez, amiben tudom szabályozni a hőmérsékletet. Egyenlőre pozitív irányba, később lehet a hűtést is beletervezem. A szekrényt leszigeltem nikecellel, és tettem bele egy lámpát meg egy termosztátot.

Épp most meg a teszt, hogy egy 10 fokos pincében mennyire tudom ~20 fokra beállítani a hőmérsékletet. Csak közben azon gondolkodtam, elfér e benne egy erjesztő vödör (jobb későn mint soha:-) ).

Valaki meg tudná mondani, hogy cirka mekkora befoglaló méretei vannak egy ~30 literes erjesztő vödörnek. Gondolom mindegyik hasonló arányokkal bír.

q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5545

remélem a guiness klón receptjét irtad le:)))énisénis

Előzmény: krulis (5544)
krulis Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5544

Na ez már jól néz ki!

 

Nem lesz túl habos tőle. Ha megkóstolod a Guinesst, van egy kicsit savanykás gabonaíz benne, szerintem az a sima árpától van.  Amúgy én is azután ittam először Guinesst, hogy megfőztem az állítólagos klónját és kíváncsi voltam, hogy hasonlít-e.:) 

Előzmény: q765 (5542)
q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5543

Ejjha, jó hogy ittvagy!

 

asszem téged láttalak egy cikkben még annó, és rajtad is múlt, hogy rákaptam a sörfőzésre!:)))

fazékbaráááát..:)))

Előzmény: DanielOrtega (5539)
q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5542

Mondjuk 1 kiló sem fog földhöz vágni..:) Kb 60 deka lehet. Szerintem a hőfokkal nem volt baj, viszont azért pattogtak, mert túl közel raktam a tálcát a fűtőszálhoz.. igymár melegük is volt a maláta szemeknek... Jólvan, mindig tanul az ember, de ha azt nézed ezt a hibát is már felismerem álmomból felkeltve is..

 

csináltam egy ilyen szerkezetet:

 

 

Ilyen lett benne az árpa, ahogy irtátok:

 

 

Most is sül a sütőben még egy kiló, aztán elrakok a nehezebb napokra belőle.

Később megpróbálom a malátát is.

Köszönöm nektek a sok segítséget:)

Előzmény: KRISZ2007. (5538)
q765 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5541

Asszem kipróbálom amit írtál. Nem lesz tul habos a sör a sok árpától? Nekem kicsit soknak tűnik, bár fogalmam sincs mi a sok:))

Ez lesz akkor a következő főzet:)

Előzmény: krulis (5537)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5540

Tegnap főztem végre :) 7,8kg pilseni és 0,2kg pörkölt pilseni (kávés) Szép barna és kb 30l 1,055° sör lett. Az egyiket szárazkomlózni akartam (mivel két hordóban erjed) ,de elfelejtettem beletenni a komlót.

DanielOrtega Creative Commons License 2011.02.21 0 0 5539

És még akkor vedd ki a sütőből mielőtt azt mondanád, hogy kész, mert még a konyhaasztalon is sül olyan forró. Én így túlsütöttem egyet, azaz nem sült túl csak nem olyan lett, mint amilyet terveztem. Enyhén pörköltet akartam és lett belőle jól pörkölt.

Előzmény: q765 (5536)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5538

Rendesen alsó-felső sütéssel? Vagy grillen? Nem értem. Nekem 200fokon kell 2óra. Volt olyan, hogy nagyobb mennyiséget csináltam, és kellett 3 óra.

Mondjuk lehet, hogy a kis mennyiség miatt pirult ilyen hirtelen. Tényleg csak 20 dkg? Én legalább 1 kilónak néztem. Vagy még többnek!

A pörkölt árpa is jó. A pörkölt malátától karamelles édeskés kávés, a pörkölt árpától sima kávészerű ízű lesz. Azért más az ízük, de pl a guiness féle sörbe árpa kell.

Roasted barley = pörkölt árpa, Black patent malt = fekete maláta

A lényeg, most hogy már láttad, hogy milyennek kell lennie, ne pirítsd tovább. Olvasd el a Vogel könyvben is.

Esetleg a talira hozhatnál belőle, ha jössz, szeretném látni közelebbről. Ha nem akkor se dobd el, tartsd meg emlékbe. Vagy küldj belőle. A lényeg, hogy ne dobd el.

Előzmény: q765 (5536)
krulis Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5537

Ha sima árpát pirítasz, akkor kávés ízek jönnek elő, ebből készül a stout sör. Ha malátát pirítasz igen feketére akkor két szint is van, először chocolate malt lesz belőle majd ha tovább pirítod akkor black malt. A chocolate malt vanília, karamell ízt ad a sörnek, a black malt enyhén égett, étcsokiszerű ízt. A sörfőző talira majd viszek két sört amin ezt jól érezni, mármint az egyikban a black maltot, a másikban pedig a csokit.

 

Én a pörkölt árpa kávé ízét preferálom, ezt a sört többször is főztem már:

 

3 kiló pilseni

1 kiló sima árpa

fél kiló pörkölt árpa

 

Az sima árpát cefrézés előtt elő kell készíteni, hogy a pilseni maláta enzimjei hozzáférjenek: darált le és forrald fél óráig.

 

komló: East Kent Goldings 60 gramm 60 percig, aromakomló nem kell bele.

Előzmény: q765 (5536)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5536

180 fokon már pattognak a szemek, mint a pattogatottkukorica.. És a sütő hőmérője jol működik, mert mértem már utána digitálissal.. akkor holnap ujat csinálok.. azért nem ver falhoz ez a 20 deka:)))

 

Akkor aztmondod, mindegy, hogy árpát pirítok a sörbe, vagy malátát?

Nem tanulópénz

 

Hej, csak a forumozóknak mutattam be, hogy ne csinálják!!:))))

Segítek nekik.. erre való a forum nem?:)))

Előzmény: KRISZ2007. (5534)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5535

Ja, ajánlom figyelmedbe Vogel bácsi könyvének festő-,karamell maláta és pörkölt árpa készítési részét. Ez a rész nem hiányzik a könyvből. Szóval legközelebb előbb olvass, kérdezz, várd meg a válaszokat, aztán készülj fel, aztán készítsd el jól. Inkább legyen kevésbé pörkölt, mint használhatatlan. (mondá az úr) ami elromolhat az el is romlik (mondá murphy) :))) Mekkora hulye vagyok ma! :)))

Előzmény: q765 (5531)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5534

Hát nem akarlak elkeseríteni, de szerintem ez túlsült. Nem szabad, hogy a szemek felrepedjenek, nem szabad, hogy összetapadjanak. Sajnos itt mindkét hiba megvan. Gondolom nem 200C°-on pirult, hanem nyomattad, ahogy a sütő bírja. :( Van egy nagyon jó közmondás: A rest kétszer fárad. A tanulópénzt meg kell fizetni! ...és sajnos te most a saját károdon tanulsz. Én nem tenném bele a sok sörbe. 40L-t elb.szni! Ááááá!

Egy dolgot tehetsz. 2dkg-ot darálj le egészen apróra, mondjuk mákdarálóval. Aztán főzd fel 1 liter vízben. Ha nem égetten keserű akkor talán felhasználható. De szerintem veszettfejszenyele. :(

A kép amit feltettem az én saját házi készítésű pörkölt árpám. Nem valami netről lopott kép! Igaz az én pörkölőm forgódobos. Mmmmmm!

Előzmény: q765 (5531)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5533

ja igen.. még van árpám is.

Előzmény: q765 (5532)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5532

Na akkor már van:

 -pilseni malátám

- pörkölt malátám

- herbáriás komlóm

 

Mit kellen még csinálnom egy jó feketéhez?

 

Müncheni kell bele?

vagy valami extra?

 

kb 40 litert akarok csinálni...

 

Mennyit miből? mennyi mash, és máslóvizzel csináljam?

 

Nem szeretnék mellényúlni..

 

Ja igen! Most jön majd a vezetékesvizes próba! a 20km-rel alrébbról hozott víz egészen bejött.. igaz még mindig érzem rajta a pukiszagot.. de senki más nemérzi... amugy a bolti sörökben is érzem.. lehet már bennem van a hiba... fene. beleette magát az orromba:)))

Előzmény: q765 (5531)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5531

Szerintetek ez veszélyesen kokszos, vagy veszélyesen kokszos?..?:))))

 

Előzmény: q765 (5530)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5530

Na kész vagyok a malátával.... Hát már a végére mindenki sírt:)))))

1 óra 200fokon, 30 perc áztatás után

 

 

 

Remélem a sok koksztól nem kapok rákot.. :D

 

Viszont a vizzel való spricckölés kimaradt a végén.. kár, hogy nem előbb olvastalak..

 

Kiváncsi leszek, milyen íze lesz..

Az nem gáz, hogy a végére a maláta elkezdett csomókba összeállni?

 

Előzmény: KRISZ2007. (5529)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5529

Csodálatosan fantasztikus! Valamikor én is ilyenre álmodtam meg, aztán felnőttem. :)) Csak viccelek, tényleg jó. Nagyon egyszerű a dolog. Nedvesítsd be az árpát, vagy a mlátát, aztán be a 200C°-os sütőbe, és kb 2óra múlva kész is van. Időnként keverd meg, főleg a vége felé, hadd hulljon a dzsuva a sütő aljára, hogy majd később is emlékezhess erre a napra. :)) Amikor már az egész család ordít, hogy miez a füst, na akkor már valószínű, hogy jó. :))

Ez pörkölt árpa. Ha eltöröd, belül is teljesen fekete. Jót tesz neki, hohyha mielőtt befejezed a pörkölést, bespricceled egy kis vízzel, mert a távozó gőz elvon róla mindenféle keserűséget okozó izét. Aztán vársz vele egy kicsit, hogy száraz legyen és kész is. Búzát is lehet. Lehet úgy is, hogy a malátát beáztatod, de vegye fel a vizet rendesen, aztán 3 órát 60-70C°-on tartod, majd felnyomod 200C°-ra és így pörkölöd. Így karamell képződik, és édeskésen kávés lesz. Viszont akkor a héj nem lesz ilyen fekete, csak a belseje. Szerintem sima árpával próbálkozz, aztán térj át, a karamellesre, ha megvan a gyakorlet. FORGATNI NE FELEJTSD EL!!!

Előzmény: q765 (5528)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5528

Ilyet sikerült összedobni.. pont befér a sütőbe:)

 

 

 

Előzmény: q765 (5527)
q765 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 5527

 

 

csináltam egy ilyen hálós pörkölőtálcát.. Aztán már a multkor pörköltem is, de valahogy mindig másmilyen színű sörlé jön ki belőle..

 

 

No akkor mostmár tényleg hallgatok a profikra.. Várom a recepteket leirásokat.. ((:

Előzmény: q765 (5526)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!