Hát akkor mindenféleképpen elbaszom.. csak azt nem értem, hogyha azt irom, hogy 60 liter vizből csinálom összesen, akkor irásod szerint jóesetben kikéne jönni 59 liternek.. vagy még többnek.. Értem, hogy esik a hó nade feléd ennyire?:P:))
Ha 12B°-ra csinálod, akkor kb.57-59L lesz. Szerintem. Vagy talán még egy kicsit több is lehet. Persze kevesebb is lehet, ha elb.szod. :))) Na, de ez nem fordulhat elő!
A pörköltet gondolom nem daráltad apróbbra, ugye? Gondoltam. Na mindegy. :)))
Az előzőt másik sütőben csináltam. Ez az udvaron van.. igy már nem zavarnak ki. a sütőben a nyársbot csak felső grillen forog. Kb 180 fokon nyomattam 2 és fél óráig..
No már darálok.::)
aszondja, hogy mit szóltok:
1 kiló pörkölt árpa
3 kiló árpa
8 kiló pilseni
ebből mi fog kisülni?
30 liter mash, és 30 liter máslóvizzel gondoltam.. Kb 50 liter körül számitok rá.
Na ez már nagyon jól néz ki! Nem szabad túl közel rakni, mert a sugárzó hő hamar megégeti. De ha jól látom ezen a képen, a felső grill fűtőbetét van bekapcsolva. Én a sima alsó-felső betétet szoktam bekapcsolni. Gondolj bele, hogy a fűtőbetét a színéhez mérve a következő hőfokon van:
550 °C - az első látható vörös izzás
700 °C - halvány vörös
900 °C - cseresznyevörös
1100 °C - narancssárga
Láttad az én pörkölőmet? Most egy nagyobb méreten gondolkodom.
Összeraktam egy kis szekrényt az előerjesztéshez, amiben tudom szabályozni a hőmérsékletet. Egyenlőre pozitív irányba, később lehet a hűtést is beletervezem. A szekrényt leszigeltem nikecellel, és tettem bele egy lámpát meg egy termosztátot.
Épp most meg a teszt, hogy egy 10 fokos pincében mennyire tudom ~20 fokra beállítani a hőmérsékletet. Csak közben azon gondolkodtam, elfér e benne egy erjesztő vödör (jobb későn mint soha:-) ).
Valaki meg tudná mondani, hogy cirka mekkora befoglaló méretei vannak egy ~30 literes erjesztő vödörnek. Gondolom mindegyik hasonló arányokkal bír.
Nem lesz túl habos tőle. Ha megkóstolod a Guinesst, van egy kicsit savanykás gabonaíz benne, szerintem az a sima árpától van. Amúgy én is azután ittam először Guinesst, hogy megfőztem az állítólagos klónját és kíváncsi voltam, hogy hasonlít-e.:)
Mondjuk 1 kiló sem fog földhöz vágni..:) Kb 60 deka lehet. Szerintem a hőfokkal nem volt baj, viszont azért pattogtak, mert túl közel raktam a tálcát a fűtőszálhoz.. igymár melegük is volt a maláta szemeknek... Jólvan, mindig tanul az ember, de ha azt nézed ezt a hibát is már felismerem álmomból felkeltve is..
csináltam egy ilyen szerkezetet:
Ilyen lett benne az árpa, ahogy irtátok:
Most is sül a sütőben még egy kiló, aztán elrakok a nehezebb napokra belőle.
Tegnap főztem végre :) 7,8kg pilseni és 0,2kg pörkölt pilseni (kávés) Szép barna és kb 30l 1,055° sör lett. Az egyiket szárazkomlózni akartam (mivel két hordóban erjed) ,de elfelejtettem beletenni a komlót.
És még akkor vedd ki a sütőből mielőtt azt mondanád, hogy kész, mert még a konyhaasztalon is sül olyan forró. Én így túlsütöttem egyet, azaz nem sült túl csak nem olyan lett, mint amilyet terveztem. Enyhén pörköltet akartam és lett belőle jól pörkölt.
Rendesen alsó-felső sütéssel? Vagy grillen? Nem értem. Nekem 200fokon kell 2óra. Volt olyan, hogy nagyobb mennyiséget csináltam, és kellett 3 óra.
Mondjuk lehet, hogy a kis mennyiség miatt pirult ilyen hirtelen. Tényleg csak 20 dkg? Én legalább 1 kilónak néztem. Vagy még többnek!
A pörkölt árpa is jó. A pörkölt malátától karamelles édeskés kávés, a pörkölt árpától sima kávészerű ízű lesz. Azért más az ízük, de pl a guiness féle sörbe árpa kell.
Roasted barley = pörkölt árpa, Black patent malt = fekete maláta
A lényeg, most hogy már láttad, hogy milyennek kell lennie, ne pirítsd tovább. Olvasd el a Vogel könyvben is.
Esetleg a talira hozhatnál belőle, ha jössz, szeretném látni közelebbről. Ha nem akkor se dobd el, tartsd meg emlékbe. Vagy küldj belőle. A lényeg, hogy ne dobd el.
Ha sima árpát pirítasz, akkor kávés ízek jönnek elő, ebből készül a stout sör. Ha malátát pirítasz igen feketére akkor két szint is van, először chocolate malt lesz belőle majd ha tovább pirítod akkor black malt. A chocolate malt vanília, karamell ízt ad a sörnek, a black malt enyhén égett, étcsokiszerű ízt. A sörfőző talira majd viszek két sört amin ezt jól érezni, mármint az egyikban a black maltot, a másikban pedig a csokit.
Én a pörkölt árpa kávé ízét preferálom, ezt a sört többször is főztem már:
3 kiló pilseni
1 kiló sima árpa
fél kiló pörkölt árpa
Az sima árpát cefrézés előtt elő kell készíteni, hogy a pilseni maláta enzimjei hozzáférjenek: darált le és forrald fél óráig.
komló: East Kent Goldings 60 gramm 60 percig, aromakomló nem kell bele.
180 fokon már pattognak a szemek, mint a pattogatottkukorica.. És a sütő hőmérője jol működik, mert mértem már utána digitálissal.. akkor holnap ujat csinálok.. azért nem ver falhoz ez a 20 deka:)))
Akkor aztmondod, mindegy, hogy árpát pirítok a sörbe, vagy malátát?
Nem tanulópénz
Hej, csak a forumozóknak mutattam be, hogy ne csinálják!!:))))
Ja, ajánlom figyelmedbe Vogel bácsi könyvének festő-,karamell maláta és pörkölt árpa készítési részét. Ez a rész nem hiányzik a könyvből. Szóval legközelebb előbb olvass, kérdezz, várd meg a válaszokat, aztán készülj fel, aztán készítsd el jól. Inkább legyen kevésbé pörkölt, mint használhatatlan. (mondá az úr) ami elromolhat az el is romlik (mondá murphy) :))) Mekkora hulye vagyok ma! :)))
Hát nem akarlak elkeseríteni, de szerintem ez túlsült. Nem szabad, hogy a szemek felrepedjenek, nem szabad, hogy összetapadjanak. Sajnos itt mindkét hiba megvan. Gondolom nem 200C°-on pirult, hanem nyomattad, ahogy a sütő bírja. :( Van egy nagyon jó közmondás: A rest kétszer fárad. A tanulópénzt meg kell fizetni! ...és sajnos te most a saját károdon tanulsz. Én nem tenném bele a sok sörbe. 40L-t elb.szni! Ááááá!
Egy dolgot tehetsz. 2dkg-ot darálj le egészen apróra, mondjuk mákdarálóval. Aztán főzd fel 1 liter vízben. Ha nem égetten keserű akkor talán felhasználható. De szerintem veszettfejszenyele. :(
A kép amit feltettem az én saját házi készítésű pörkölt árpám. Nem valami netről lopott kép! Igaz az én pörkölőm forgódobos. Mmmmmm!
Mennyit miből? mennyi mash, és máslóvizzel csináljam?
Nem szeretnék mellényúlni..
Ja igen! Most jön majd a vezetékesvizes próba! a 20km-rel alrébbról hozott víz egészen bejött.. igaz még mindig érzem rajta a pukiszagot.. de senki más nemérzi... amugy a bolti sörökben is érzem.. lehet már bennem van a hiba... fene. beleette magát az orromba:)))
Csodálatosan fantasztikus! Valamikor én is ilyenre álmodtam meg, aztán felnőttem. :)) Csak viccelek, tényleg jó. Nagyon egyszerű a dolog. Nedvesítsd be az árpát, vagy a mlátát, aztán be a 200C°-os sütőbe, és kb 2óra múlva kész is van. Időnként keverd meg, főleg a vége felé, hadd hulljon a dzsuva a sütő aljára, hogy majd később is emlékezhess erre a napra. :)) Amikor már az egész család ordít, hogy miez a füst, na akkor már valószínű, hogy jó. :))
Ez pörkölt árpa. Ha eltöröd, belül is teljesen fekete. Jót tesz neki, hohyha mielőtt befejezed a pörkölést, bespricceled egy kis vízzel, mert a távozó gőz elvon róla mindenféle keserűséget okozó izét. Aztán vársz vele egy kicsit, hogy száraz legyen és kész is. Búzát is lehet. Lehet úgy is, hogy a malátát beáztatod, de vegye fel a vizet rendesen, aztán 3 órát 60-70C°-on tartod, majd felnyomod 200C°-ra és így pörkölöd. Így karamell képződik, és édeskésen kávés lesz. Viszont akkor a héj nem lesz ilyen fekete, csak a belseje. Szerintem sima árpával próbálkozz, aztán térj át, a karamellesre, ha megvan a gyakorlet. FORGATNI NE FELEJTSD EL!!!