Maradjon a porszívónál:-) Arzén és nitrát eltávolítására nem alkalmas/és még mit nem távolít el akkor?/
Az OKI vizsgálata során, jelentős számú baktérium telepet találtak a "tisztított vízben. Nincs UV benne /a Zepterében sincs/ Nem monitorozza a vizet, tehát ha probléma van, vagy a szűrők telítődnek nem megfelelelő vizet ad és nem tilt le./a Zepteré sem/ Zavaróan hangos a szivattyúja, és a csapjából éppen hogy csordogál a víz. Mindez 400 ezer körüli áron.
Nem állt szándékomban megsérteni az Osmotic rajongók egyikét sem, csak tényleg nem találok ezen a kettőn kívül mást, ami legalább ígéri, hogy tisztán tartja a gépet, öblít, cserél, uv lámpázik, ellenőriz, stb, vagyis esélyt kínál arra, hogy a kijövő víz az esetek döntő többségében tisztább, mint a bemenő... HA NEM ÍRTOK MÁSIK "PROFI" GÉPET, AKKOR VESZEK EGY OSMOTICOT!!!!! És ezt vehetitek fenyegetésnek, mert akkor már nem csak cumpika, hanem az én osmotic-fun írásaimat is olvasgathatjátok :-))
Van az Indexen pálinkafőzős topik is (nem vagyok benne érdekelt, csak láttam), valamint a neten szabadon rendelhető külföldi desztilláló, 3,8 literes edénye van, kvarcüveg spirál, ventilátor hűti. Azt nem tudom, ha valaki cefrét rakna bele, mennyire működne, de ez sincs hálózatra kötve. (Azzal tisztában vagyok, hogy a térfogat kevés ilyen célra.)
No, most már olyan sokat tudok, hogy teljesen döntésképtelen lettem! Kell egyáltalán nekem RO-s víztisztító?! A Zepteren és az Osmotic Silveren kívül tud-e még valamelyikőtök PROFINAK NEVEZHETŐ GÉPET?! Ami olyan vizet állít elő, amelynek a fogyasztása kevesebb egészségügyi kockázattal jár, mint amit most iszunk (pearl natural: nagyon finom, kevés szárazanyag tartalom, de sajnos műanyag falkonban tárolják, szállítják). Köszi!
azert az, amit leirsz ugye btk kategoria. ilyen keszuleket otthon nem uzemeltethetsz (palinkafozonek minosul), bar -kampanycsend miatt torolve- a kiszivargott hirek szerint itt lehet torvenyi valtozas. Ha ilyen viztisztitot gyartunk, akkor azt fixen a halozatra kell kotni, hogy egyertelmu legyen, hogy csak vizet desztillalsz rajta.
Hazi barkacsolashoz pedig erdemesebb un. "gombcsiszolatot" hasznalni, hisz amellett mozoghat a keszulek, nem merev, nem tud eltorni, es a femhez valo csatlakoztatasa is konnyebb, a femre kell egy ellendarabot esztergalni, de arulnak is rozsdamentes csiszolatot, azt csak fol kell hegeszteni. Ugyanakkor erdemes az egeszet rozsdamentesbol csinalni (pl. sokkal kisebb huto eleg, hisz jo a hovezetes, meg ugye nem torekeny), egy ugyes szaki 1-2 nap alatt osszedobja.
Valamilyen mágnesezhető aljú rozsdamentes fazék, vagy kukta jó lenne kiindulási alapnak. A fedélnek légmentesen zárhatónak kell lennie. Teflonból egy fém üveg átmenetet kell esztergáltatni, és a fedélre szerelni, erre azért van szükség, mert az üvegnek és a fémnek más a hőtágulása. Az is lehet, gyártanak valahol ilyen fém üveg átmenetet. A gőztérrel érintkezik egy pici kis teflon, én nem látom problémásnak a dolgot.
Itt látható a csiszolatos desztilláló feltét hűtővel (az ismertető képre kattintva).
A felső csiszolatnál kell egy dugó, vagy teszel oda egy csiszolatos hőmérőt, ha véletlenül mást is kell desztillálni, akkor jól jöhet. Az alsó csiszolatba megy a cseppfogó csiszolata. A csiszolatoknál kúpos az üveg, szépen egymásba lehet dugdosni őket halál pontosan passzolnak egymásba.
Olyan csőszakaszokon ahol pang a víz, lehet baci a vízben. Ha, pár napig elfelejted járatni a cuccot berohad minden, a membrán felületén is megtapadhat bacitelep. Szóval az UV fertőtlenítőt én a bejövő vízhez szereltem. Ezzel is lehet probléma, ha vízkő rakódik le a kvarcüvegre az UV fény nem megy át rendesen rajta.
Mondjuk én szakaszos üzemben járatom a cuccot 3-szor küldöm át rajta a vizet. Tehát ennek és az UV fertőtlenítőnek köszönhetően a membránban maradó víz gyakorlatilag steril.
Régebben béreltem egy vizesblokkos garázst, ahova felszereltem egy kis membránt, no azon a csőszakaszon szinte csak akkor mozgott a víz, amikor ment a készülék. 75 gallon/napos kis konyhai membránon csorgott a víz, volt UV is felszerelve a bejövő oldalon, de ennek ellenére berohadt a cucc 1-2 hónap alatt. A szűrt vízen nem érződött, mondjuk a tömítés mellett azért max. 1%-fertőzött víz át tud csordogálni. Amikor szétkaptam a szerkezetet bűzlött úgy berohadt. Gondolom a csőszakasz le volt bacisodva, ahol nem járt a víz rendszeresen... A membrán ment a kukába, meg sem próbáltam fertőtleníteni, bűzlött.
Na, egy cseppet engem is elijeszt, hogy mi mindent árulnak még, de ezt a készüléket találtam máshol is, csak itt volt a legrészletesebb leírás, ezért tettem ide ezt az oldalt. És azt már - az ezer hozzászólást elolvasva - Uldintól megtanultam, hogy a Filmtec membrán a jobbak közül való :-))
Nekem sincs tartály, egy 150 GDP-s membrán van, ami nyomásnövelő szivattyú nélkül is tud 5 perc alatt durván 1 litert, amihez kb. 4 liter megy veszendőbe. De a hozamot és a hatásfokot befolyásolja a nyomás, hőmérséklet, pH, szárazanyagtartalom, továbbá még +/- 20 % gyártási tűrés is van a membránra.
A tartály elhagyásának előnye, hogy szerintem feleslegessé teszi az utószénszűrőt és UV-gyilkolót. Ugyanis a víz nem poshad a tartályban, tehát nem kell elvenni a szagát és nem kell a vizet fertőtleníteni sem, vagyis úgy jó, ahogy van, mindig friss.
Pedig az én torkom érzékeny az ilyesmire, biztosan észrevenném. Mint amikor a szenes szűrőnél is kaparta a torkom pár hónap után, de annak meg is lett az oka. A szénszűrő gumitömítésein ugyanis baktériumok telepedtek meg, nyálkás biofilm formájában. Ebben közrejátszott az is, hogy nyári hónapok voltak és akkor még nem volt automatikus öblítés sem beépítve.
Mióta viszont membrán is van utána, a baktériumok azon nem jutnak át, hanem eloldalaznak a lefolyóba, tehát így a víztől soha nem kapok torokgyulladást.
Ilyen kuktaalapú megoldáson én is gondolkodtam már, csak az edényt és a lepárlót összekötő cső anyaga állítólag eléggé kritikus a vízminőség vagyis anyagkioldódás szempontjából, úgyhogy nem tudom, mit lehetne vásárolni ilyen célra, ami könnyen be is szerezhető? Van ilyen teflon cső?
Ha nagyobb kapacitású a membránod, akkor nem szükséges pufferben gyűjtögetni a tisztított vizet. Viszont, a nagyobb membrán nagyobb méretű és jóval drágább is.
Itt találsz filmtec membránokat, jórészük be is szerezhető.
Szeritem kerres meg egy ipari víztisztítással foglakozó céget, olyan szerkezetet raknak neked össze, amilyet szeretnél. Elmondod mit szeretnél, adnak rá egy ajánlatot. Ugyanazt a membránt rakhatják műanyag vagy rozsdamentes házba, építhetnek hozzá processzoros vezérlő panelt vagy, ha nem kell kihagyják belőle. Ne én találjam ki, hogy mi jó Neked.
Annyit érdemes kitalálni, milyen membránt szertnél beépíteni. Ami függ a tisztítandó víz minőségétől, mennyiségétől, sótartalmától, a sóvisszatartástól stb.. de ha csapvízre lesz, akkor bármelyik kommersz membrán jó lehet oda. A nagyobb sókoncentrációnál is működő membránoknak nagyobb üzemi nyomás kell. A csapvízre használt membránok a hálózati nyomásról is működnek.
Na és még egy kérdés (egyelőre... :-)) Az átfolyós rendszerű RO-s nem jobb, mint a tartályos? Már csak azért, hogy nem áll a víz a tartályban (mert ez egy kicsit zavar, hogy őszinte legyek). Köszi!
300eFt-ból talán venni tudsz egy 4 liter/órás kétszerdesztilláló ketyerét , a Simax is ott lehet 300 rugó körül. Egy profi RO berendezés sem olcsóbb.
Akinek full automata cucc kell, kitakarítani sem szertné saját maga, a szervizes cserélgesse a szűrőket, amikor eltömődtek, vegyen egy profi ketyerét, van ilyen egy vagyonért. Minden paramétert figyel egy mikrovezérlős ketyere.
Nekem nem probléma ha figyelni kell a desztillálóra.
Viszont az is tuti, hogy nem adok 100 rugót egy lombikmelegítőért, amikor 10 rugóért van fafa indukciós rezsó :-) A rozsdamentes kuktába meg RO víz megy. Az is igaz, hogy ezzel a rendszerrel csak csordogál a víz, nem lehet nagy mennyiségű vízre számítani, drága is és sok időbe telik előállítani, kár lenne meginni.
Pár éve porosodnak az üveg alkatrészek a szekrényemben, lassan össze kéne raknom a ketyerét. A RO gépben, amit barkácsoltam, lassan másfél éves a membrán, ki kellene cserélni, 60000Ft a membrán, vagy a régi membrán vizét átdesztillálom, így lesz az RO víznél jobb minőségű vizem jóval drágábban. Majd kitalálom mi legyen.
lehet, hogy felfedezted a spanyolviaszt? lehet, hogy ez az optimalis megoldas. csaladi meret, napi 5-6 liter deszt, automata iszapolas, full rozsdamentes kivitel, hasznalat utan leszarad. garantalt csucsminosegu viz, jobb, mint az RO, vagy barmi.
Házi barkácsolás szinten egy indukciós főzőhöz való kuktát lehetne barkácsolni a tetejét kell megoldani, hogy túlnyomás nélkül is szigeteljen, aztán valami fém üveg átmenetet (pl. teflonnból) kell összehozni, hogy utána szabvány csiszolatos elemekből felépíthető legyen a desztilláló. Előszőr egy 40 centis cseppfogó aztán egy hűtőpipa, szedőlombik, ami kell.
Indukciós főzőlap viszonylag olcsón beszerezhető 2kW-ost 10e Ft körül adnak.