Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5717
Áltam ott, és azon gondolkoztam
Érték van a birtokodban! Én nem gondolkoznék! Főleg, hogy ilyen erős szállal kötnek az emlékek! (Persze lehetnek egyéb befolyásoló tényezők is... :-( )

Zalancelot: Gyönyörű a szőlő, gratulálok! Legalább ugyanilyen jó termést és bort kívánok!
Előzmény: Törölt nick (5713)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5716
egy tipp

ha nem akarsz a "kékküvel" vesződni akkor vegyél kész bordoi levet permetezéshez. esetleg használj rézoxikloridot a bordoi lé helyett. kevésbé macerás, az eredmény nem marad el.

a permetezésbe meg belejössz, mint kiskutya az ugatásba. :)))
Előzmény: -Maszat- (5715)
-Maszat- Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5715

A betyárját, de csodálatos, ezekre a tőkékre még aggatni sem lehetne többet.

A sok munka meghozza gyümölcsét,-igy mondják-, szőlőérlelő jó idő kivánok.

A permetezést ma korán végeztem, saját készítésű rézgálic+mész permettel, csak a

felhordás nem lett szép, valahogy a teteje kimaradt. Gondolom lesz még lehetőségem gyakorolni.

Előzmény: Zalancelot (5714)
Zalancelot Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5714

Biziony-bizony, a saját verejtékeddel öntözött szőlőből sokkal finomabb bor erjed, mint amit venni tudsz!

Remélhetően kitör a kánikula, megindulhat a szőlők érése, legalábbis a koraiaké.
Talán enyhül a fertőzések nyomása is, amivel eddig biírkóztunk.
Eddig még nyerésre állok, talán az időjárás sem szól bele durvábban mint eddig, hiszen 2 kisebb jéggel megúsztuk, ami az idén szerncsének mondható!

Előzmény: Törölt nick (5713)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5713
OFF (vagy talán mégsem): Tegnap lementem az Apám pincéjébe. Megcsapták az orromat AZOK az illatok, és száz, meg száz emlékkép suhant át az agyamban... Boldog gyerekkor, szüret, must :D, murci, kén, lopótök... Áltam ott, és azon gondolkoztam, van-e jogom ezt az örökséget eltékozolni! Sosem érdekelt a borászat, de most úgy érzem, válaszút előtt állok. Mindenem megvan hozzá. 50-60 tőke szőlő, hordók, prés, daráló... Emlékszem, gyerekkoromban a szüleimnek szürettől-szüretig kitartott a finom hazai... amit más szájízzel fogyaszt az ember. Bocsi az OFF-ért!
Előzmény: Törölt nick (5642)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5712
Jogos, egyetértek. No meg szerencsére (bár inkább sajnos) a körülöttem levő kertekben egyre kevesebb a szőlő/gyümölcs; helyüket a gombamód szaporodó házak, jobb esetben a díszkertek veszik át, így elvétve akad fertőzésre alkalmas növényzet. Ráadásul nálam sincs az a tipikus állományklíma, 2-3 soronként megszakítva egy egy gyümölcstaggal.
Előzmény: Ferig (5711)
Ferig Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5711
A környezet, a termőhelyi adottságok, az időjárásbeli eltérések, a művelésbeli szokásaink és szaktudásunk különbözőségei, a szőlőhely-lakóhely távolsága és a szőlőművelésre fordítható (szabad)idő mennyisége mind-mind befolyásolja a védekezés sikerességét.  :-)
Előzmény: Cirfandlia (5709)
Ferig Creative Commons License 2009.07.14 0 0 5710
Köszi! :-)
Előzmény: muscat_ottonel (5708)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.13 0 0 5709
Eső, jég és károk terén nálunk is hasonló a helyzet (de péntek óta nem esett!! :))
Nálam annyira kipucolta a fürtzónát, hogy gyakorlatilag alig maradt fertőzésre "alkalmas" képlet; totál szellős lett a lombfal valószínű ezért sem jelent meg a peronosz noha az elmúlt hónap folyamatos párája és esője erre alapot adhatott volna. (meg szerintem nincs, nem volt áttelelő képlet - de ezt leírtam már korábban)
Szóval ellentétben veletek én még talán egyetlen évben sem (najó 2003, v. 2000 talán) permeteztem ilyen keveset és csak kontakttal. A jég (jun 16) után volt azonnal egy folpet és azóta csak mégegy kén + folpet júl. elején. Minden nap nézzük, semmi nyoma a gombáknak, a viasz lassan bevonja a bogyókat szóval.... még azért nyaralás előtt adok egy réz+ ként.
Majd a vegetáció végén leírom az idei növényvédelmet kommentálva.

Jani képe sztem is orbánc.
Előzmény: Ferig (5703)
muscat_ottonel Creative Commons License 2009.07.13 0 0 5708
Köszi szépen!! Lehet, hogy itten van a kutya...
Most egyenesben vagyok, rendben vannak a borok, le is palackozok egy nagyobb mennyiséget és iszom egy pohárkával az egészségedre! :-)
Előzmény: Ferig (5647)
Jani71 Creative Commons License 2009.07.12 0 0 5707
Köszi a választ! Eddig már kétszer permeteztem Mikal-lal és ma először Manco-val. Elvileg mindkét szer jó rá (előző felszívódó, de gondolom, ezzel nem mondtam újat...)
Előzmény: Ferig (5700)
-Maszat- Creative Commons License 2009.07.12 0 0 5706

Budapesthez közeli, elvárosiasodó faluban lakom. Idős lakosoknál található, még ki nem vágott szőlő, saját használatra, valamint zöldégeskert. Fiatalok még a padlást is befüvesítik, itt nem megy a szőlészet,mint pl. Borsodi,Veszprémi ,,igazi,, falvakban.

Zöldség is a bevásárlóközpontban terem. Remélem találok megoldást.

Előzmény: RAMBO (5705)
RAMBO Creative Commons License 2009.07.12 0 0 5705
A faluban biztos másnak is van szőlője, olyannak, aki leadja. Kérdezd meg, hogy beleszüretelhetnéd-e az övé közé a tiédet, és akkor el tudod adni vele együtt.
Előzmény: -Maszat- (5701)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5704
a jeget elkerültem vagy az engen, ezért csak a gombákkal állok harcban amit eddig nyertem. ezt tavaly nem mondhattam el . most én is a 9 kilencedik fordulón vagyok a mai nappal túl. és számításaim szerint még lenni kellene 3 permetezésnek. hát már uncsi egy kicsit, de most nem akarok úgy járni hogy ne legyen mit fejtegetni. most tutira megyek. de legalább olcsó szerekkel oldom meg a dolgot.
Előzmény: Ferig (5703)
Ferig Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5703

Szerencsére a jégeső után újabb jeget nem kaptunk, de azóta moinden nap esik az eső. A szőlő valamelyest regenerálódott, a fürtzónát a jég gyakorlatilag kilevelezte, a levelezéssel együtt a "fürtritkítás" is megtörtént, a vesszők csúnyán sérültek (csúfok) és a sok eső miatt már egy hónapja jelentős a peronoszpóra nyomás. A megmaradt fürtök viszonylag jól állják a sarat, igaz ilyen sokszor talán még egyszer sem permeteztem, mint az idén. Ma újra permeteztem kellett, mert a friss leveleken egyre több a peronoszpóra képlet.

Egyedül az a jó érzésem hiányzik, amit akkor éreztem utoljára, amikor még láttam, hogy szép egészséges a szőlő és napról-napra miként fejlődik. Szerintem, Te ezt az érzést már ismered.

A remény hal meg utoljára. Addig meg marad a munka, a munka ... a szebb jövő reményében.

Előzmény: szaki_pali (5699)
-Maszat- Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5702

Köszönöm a bátorítást. Sajnos nincs digitális fényképezőgépem. Áprilistól bújom a

számitógépet, metszés, betegségek,milyen permetszerek, de napok mentek el mig valamire jutottam. A fórumról nagyon sok hasznos dolgot jegyzeteltem, azért már nem érzem magam annyira elveszettnek. Sajna a bort nem szeretem.Hétfőn permetezés, mert ugy olvastam nem kell megvárni mig jelentkeznek a betegségek.

Előzmény: Ferig (5698)
-Maszat- Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5701

Köszönöm a segítséget, nagyon jól esik hogy többen is próbálnak tanácsot adni.

Sajnos a bort nem szeretem, remélem sikerül majd túl adni a szőlőn.

Előzmény: szaki_pali (5697)
Ferig Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5700
Szőlőorbánca gondolok. Tavaly kb. ilyentájt "futottunk vele egy kört", ha visszakeresel, több dolgot is megtudhatsz róla.
Előzmény: Jani71 (5696)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5699
Feriq!

Szia, hogy áltok jéggel esővel, csak azért kérdem mert nálunk minden nap esik egy kicsit, immár 3 hete.

Ferig Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5698

A legjobb helyen vagy, hogy itt "rendes-becsületes" szőlőművelő (özvegy)asszony váljon belőled. Ha nem boldogulsz a szőlőddel, nyugodtan kérdezzél bennünket! A metszés után egy dolgot még meg kellene tanulnod; mégpedig digitális géppel fényképezni, mert gyakran csak a látott kép alapján lehet "használható" tanácsot adni. Szerintem a sok szőlő miatt ne aggódj, ha az elég jó cukorfokú és minőségi fajta, jó eséllyel eladhatod,... csak időben meg kell hirdetned. :-)

Előzmény: -Maszat- (5693)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5697
lehet hogy félre értelek, de ne egy lébe rakd az összeset!

sztem most elégnek kell lenni a bordoi lének mondjuk thiovittal együtt. ha majd érik akkor (mármint előtte) annyi nappal amennyi a várakozási ideje a permetszernek kezeld le szürkepenész elleni szerrel.

ha egyszeri 80 méterről van szó és szereted a bort akkor csináld meg annak, majd mindig lesz itt valaki aki segít. kérdezz nyugodtan!

a férjed miatt részvétem :(
Jani71 Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5696
Tudnátok egy picit segíteni? Miféle nyavalya ez?

Jani71 Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5695
Tipp: add el a szőlő termését egy borosgazdának (gondolom, borszőlőről van szó)!
Ha csemege is van benne, és az több, mint amit elfogyasztanál, van egy módszer, amivel éppen úgy el lehet rakni, mint pl. a barackot (jómagam idén fogok ilyent először csinálni, mert most ért oda a néhány éve ültetgetett-nevelgetett állomány, hogy már el kell rakni belőle télire is... :-) ).
Zalancelot Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5694
Ezeket a szereket nyugodtan összekeverheted, és egyben kiszórhatod.
-Maszat- Creative Commons License 2009.07.11 0 0 5693

Segítséget kérnék, Zalancelot /5652/ tanácsolta a bordóilé, Topas, Thiovit Jet szereket,ezeket egyszerre lehet használni, vagy külön csak a bordóilével permetezni,és még egy permetezés Topas, Thiovit jet-tel.Május óta több évre visszamenőleg olvasom a tanácsokat, melyek nagy segítségemre voltak.Férjemet sajnos váratlanul az égiek elszólították.Életemben nem metszettem, nem permeteztem.Interneten találtam metszési tanácsokat, lerajzoltam papirra,és ugy ,,találomra,, vágtam az ágakat.Négyszer permeteztem, szerintem rengeteg a szőlő és ha jég, vagy más betegség enme támadja meg, másik gondom, mit csinálok a sok szőlővel.Kb. 80 méteres kordonról van szó. Még nem akarok neki esni, kivágni.

Elnézést hogy magánjellegű dolgokról is irtam.

Ferig Creative Commons License 2009.07.10 0 0 5692
A hónaljhajtásokat törd ki, vagy ha már erősebbek vágd le metszőollóval.
Előzmény: d3nisz (5673)
Flanell Creative Commons License 2009.07.10 0 0 5691
Mindegy, majd azért szétnézek holnap este, mit tudok tenni. Valamivel azért még megpróbálkozom, hátha legalább 1 sikerülne. Köszi az ötletet.
Előzmény: szaki_pali (5690)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.10 0 0 5690
úgy!

de azt hiszem annak ideje múlt hónapban lejárt.
Előzmény: Flanell (5689)
Flanell Creative Commons License 2009.07.10 0 0 5689
Nem.
Úgy érted, tavalyi vesszőből vágjak nemest az oltáshoz? Párosítással, vagy ékkel?
Előzmény: szaki_pali (5688)
szaki_pali Creative Commons License 2009.07.10 0 0 5688
zöldbe fásat próbáltad már?
Előzmény: Flanell (5687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!