"(ez olyan 65% megtakarítás, de egy ócska 30+ éves gázkazánnal fűtök"
És biztosan akad még ott egy-két megmaradt hőhíd ;)
szóval kazáncsere nélkül is megközelíthető a 70%
Persze ennyire alacsony fűtésköltség mellett már nem muszáj még kazánt is cserélni. Ha az öreg csotrogány már alig kér enni, akkor maradhat még egy ideig.
Kicsit hihetetlen számadat munkadíjra, hacsak nem akar mindenhova egyedi díszeket eps-ből. 1,2-1,5-ig írta, ez azt jelenti, hogy kerekítve 8600-10700ft/m2-re jönne ki a munkadíj.
Rokonomnál 1 hónapja fejezték be a ház szigetelését, a munkadíjra konkrétan emlékszem, hogy 3400ft/m2-ért vállalták színezéssel mindennel együtt.
Hit, nem hit, ökölszabály, szomszéd, sógor ennyi annyi %.....
Mennyi, mennyi összetevő.
Én azt ajánlom mindenkinek, hogy nyissa ki az internetet, van rengeteg kalkulátor adat, gyakorlatilag minden.
3 fő méret kell a házáról szélte, hossza magassága. Kiszámolja a falfelületet a padlót, a födémet, kikeresi a saját anyagainak a hőátbocsátását és számol.
Kell
falak
padló
födém
szellőzés
ablakok
Mindegyikből modellez amit akar.
Excell és látszik minden.
-15-re bőven elég a maxot számolni, padlónál szerintem 0fokot, esetleg a födémet súlyozni -20ra
40 centi tegla+8 xps. Labazati szigeteles nincs. De ha csinalok, igy max 5-6ot tudok, kulonben ki fog allni a fal sikjabol. Annyiert meg megint nem tudom, szivjak-e. Plane, ha nem akarok lefele is asni, csak talajszintig rakni.
Nyilvan falrol, eps. A tetot nem is szigeteltek, de az konnyu menet. Engem az erdekelne, hogy mennyivel kisebb/nagyobb szivas a bovites, mint nullarol burkolni.
Én kb. 8 éve kezdtem szigetelni, előtte két év olvasás. Felkerült akkor 24 cm fehér a falakra, 30 cm gyapot a padlásra, ablakcsere is volt, tavaly került a padlóba 16 cm szigetelés. Nehéz összehasonlítani éveket fűtés szempontjából, mert állandóan változott valami, de volt olyan év a munkák előtt, hogy tisztán gázzal fűtöttem, az ~1700m3 volt. Fűtöttem fával is, de lassan 3 éve leszoktam róla, nekem nem érte meg bajlódni vele. Most olyan 600m3 gáznál megállunk (ez olyan 65% megtakarítás, de egy ócska 30+ éves gázkazánnal fűtök), már eladtam a vegyeskazánt, az összes radiátort/csövet kitakarítottam, sőt, most bontottam le az utolsó kéményt is a házról. :)
Annyira nem olcsó már fával fűteni, ha csak rendesen vásárolt fával számol az ember, drágábbra jön ki lassan mint gázzal.
Apámmal pont most szezon előtt ültünk le és számoltuk ki, hogy ha a náluk lévő tüzépről rendelné meg a fát, drágább lenne azzal fűtenie mint gázzal és még sokkal macerásabb is. Erdészettől olcsóbb lenne, de azért már ott is erősek az árak. Mondta is, hogy ha nem tudtunk volna szerezni 5000ft-os m3 áron fenyő széldeszkát, befejezte volna a fával fűtést, pedig még szeret is vele foglalkozni egy kicsit.
Az ablakcserét nem lehet tisztán szigetelés szempontból és megtérülési alapon nézni.
Egy normálisan nem záródó, meg se merném becsülni milyen hőátbocsátási tényezőjű (alsó hangon 4-5, de lehet 10 felett) ablaknál még komfortról se lehet beszélni. Egy olyan ablaknál ahol süvít be a szél és képes benyomni (megtörtént, be is tört az üveg) lehet te is változtatnál a véleményeden.
Nem mellékesen az ablakcsere tipikusan nagy rombolással jár, a káva helyreállítása (spalettázás) effektíve indukálja a festést. Ha meg már le van szerelve a radiátor meg ki van ürítve a ház/lakás akkor sok minden egyszerűbb és lehet olcsóbb is lesz, mintha össze-vissza van pakolva bútorral és állandóan logisztikázni kell.
Szóval fűtés megtérülés szempontból tényleg a végére kellene kerüljön, de sok más szempont miatt sok esetben praktikus mással együtt csinálni még ha lassabban is térül meg.
A födémre bármikor (nap és évszaktól függetlenül) rádobok még 10-20 (50-100, na kinek nagyobb, akarom mondani vastagabb ;-) centit, a külső szigetelés sem zavarja annyira az ott lakást, de ablakot nem tudsz annyira spontán cserélni.
Persze kérdés mit tudjon az ablak. Anno itt a megfelelő topikban megkérdeztem, hogy mi éri meg. Jött a javaslat a 3 rétegről és döbbenet, de alig volt drágább mint a két réteg (összemérhető a födém szigeteléssel, persze az ablak még így se hoz annyit).
Persze itt is megy a marketing, mindenki a Ug értékkel dobálózik (tippem szerint a g a glass-ból jön) ami 3 rétegnél kb. a fele mint kettőnél. Arról már hallgatnak hogy az Uf (tippem szerint f mint frame) alig változik (picit javul mert a 3 réteget nem lehet ugyanabba a tokba betenni mint a kettőt) szóval az Uw (tippem szerint w mint window, az egyetlen igazán értékes adat amiről szeretnek hallgatni) közel sem lesz a fele.
Ennek ellenére mi is beugrottunk a 3 rétegbe és nem bántuk meg.
Filozófia: Do It Once, Do It Right.
Homlokzati hőszigetelésnél sem állnék meg 20 cm-ig ahol lehet. Felé sem hiszem, hogy mennék.
Nem iszok (dohányzok) , nem qvázok, nem vagyok a szerencsejáték rabja szóval valamire el kellett szórni azt a pénzt. Nálam az ablak volt, másnál a napelem másnál meg más.
Lehet dobálni a köveket ezért és örömittasan hátradőlni, hogy na ugye senki se lehet mindig telesen racionális (magyarán mindenki egy kicsit hülye velem kezdve a sort).
Amit néztem az nem jobb, mondjuk nem is csoda, román xps :D
Pufinál pl. simán elfelejtik, hogy csak vegyessel éjszaka nem fűtöttek. Például. Sokan máig nem hiszik el, hogy nem drágább gázzal fűteni, mint fával. Mert 10 éve 2-3-szor annyi volt gázzal a fűtés mint fával... aztán ha ugyan annyi lesz bekötni a gázt mint a vegyeshez a puffert, akkor én leszek a hülye, ha nem pufit köttetek be...
Egy helyen néztem meg, az xps jobb hőszigetelő mint a sima fehér eps, de rosszabb mint a grafitos.
Sok oka lehet, pl. tetőt meg a lábazatot nem szigetelték, nagy hézagokat hagytak, stb. Egy hőkamerás felvétel sokat segítene. De lehet szimplán ugyan azzal a rendszerrel fűtik a házat, a meleget meg egyszerűen kiengedik az ablakon...
Mint írtam 10cm-t raktak. Ráadásul abból a habból, ami a szendvicspanelekben van. Az olyasmi mint az XPS. Sokfelé szigetelték felénk utólagosan a házakat, de senkitől nem hallottam még, hogy akár csak az 50%-ot is elérte volna a fűtés számla csökkenés.
Ami meg alig hoz picike hasznot, viszont jó sokba kerül (ablakcsere) arra bezzeg nem sajnálja a pénzt. Aztán utólag sír, hogy az egész milyen sokba került, a fűtésszámla meg csak 20%-kal lett kevesebb.
És amikor valaki azt mondja, hogy ugyanennyi pénzből 60%-kal kisebb fűtésszámlát is ki lehetett volna hozni, arra azt mondja, hogy biztosan hazudik.
...mert aztat mindenki tuggya, hogy az ablakcsere aztat muszály :)
De maga az elv fel sem merül, vagy a saját hülye fejük után mennek, vagy hallgatnak a ,,mesterre'', aki már 20 éve 5cm-eket pakol a falra, és szerintem kb. a szigetelők 5-10%-ának jut eszébe maximum, hogy valahol utána is nézzen annak amit csinál. Mert azért 1-2 millió forint sokaknak nem aprópénz.
Padlásra padlásra, örültünk ha azt a 100 ezret (20cm) ki tudtuk fizetni a bútorok meg a festés mellett. Ez van, ennyi erővel hitelt sem kellett volna felvenni, mert baromság, 40-50 éves korunkra megszedtük volna magunkat ha a szülői házban maradunk...
Akkor szerintem nagyon elbactak valamit. Láttam itt is olyan házat, vadi új tető, új nyílászárók a fal közepére, leverték a vakolatot is, aztán feltettek 5 kemény cm-t fehér eps-t... de maga az elv, hogy mi a rákért akar a legolcsóbb dolgon spórolni, ami amúgy a legfontosabb lenne? Ahogy számolgattam, kb. 350 ezer lenne maga a 12cm-es grafitos 150 m2-re, 120 ezer meg a 8cm xps. Az egész móka meg 1,2-1,5 millió forint, színezés nélkül, minimum. Kevesebb mint a fele az anyagköltségnek + munkadíjnak maga a lényeg... de spóroljunk, mert az 5cm fehér eps csak 126 ezer, lábazatra meg ugye hülyeség, mert az a padló alatt van, a padló meg amúgy is hideg... ok, spóroltak 350 ezret, kifizetnek 750 ezret vagy 1 milliót, milyen jól jártak... bezzeg az új autót megveszik hitelre, mert az csak 50 ezer forint 8 évig... most tényleg nem tudna 500 ezret felvenni valami felújítós lakáshitelként?
Ha már szóba jött a könnyűszerkezet: nem olcsóbb lenne az a megoldás, hogy könnyűszerkezetes váz, a vázközök pedig a legolcsóbb, v bontott téglával kitöltve? Futóra rakva :) Majd erre kívülről mehet a vastag szigetelés. Így nem kéne betonkoszorú, osb lap, párazáró.. Masszívabb lenne. Persze, tudom, van ilyen megoldás Fachwerk néven. De az valahogy mégse ez.
Csak azért mondom, mert csináltam én is szerelt falat, és drágábbra jött ki mintha sima téglával csináltuk volna.. Gerendák, dübelek, csavarok, sarokvasak, osb..
Megéri üveggyapotból a drágábbat (0,037, 0,039, stb) venni? Milyen márka ajánlott? Knauf, Ursa? Melyik mennyire esik össze az évek alatt, mennyit csökken a hőszigetelő képessége?
"de úgy rémlik ezek a modern téglák önmagukban is megfelelnek az aktuális szabványnak szigetelés nélkül."
Akinek van esze, az nem elégszik meg a "minimálisan elégséges" hőszigeteléssel, az ő számukra nem létezik nulla (nem érdekes) hőszigetelésű ÉS olcsón falazható tégla. Tehát pl: "anyagár 5000 Ft/m2, falazás munkaigénye minimális, vastagsága minimális (könnyű födémet és tetőt épphogy elbírja), hőszigetelését ne kérdezd". Nem létezik ilyen célokra optimalizált termék.
Már az is csoda, hogy egyes gyárak odaírják némelyik termékhez, hogy "emelt hőtároló képesség".
"Régebben pörgött a könnyűszerkezet, de újabban nem látok"
Akartunk csinálni könnyűszerkezetes házépítő céget, de a már meglévők maffiája lobbi-ereje nem engedi, (több) száz milliós indulótőkével persze mindent lehet, de annyi meg nem volt.
Nem tudom pontosan, de úgy rémlik ezek a modern téglák önmagukban is megfelelnek az aktuális szabványnak szigetelés nélkül.
A balekságot nem tudom, de amit látok családi ház építkezést az mind tégla. Régebben pörgött a könnyűszerkezet, de újabban nem látok, a betonos móka meg csak tömbházaknál van, családi háznál nincs.